RANCANGAN TAHUNAN PENDIDIKAN MORAL TAHUN 6 2009

MINGGU 1

NILAI 1.1 Kepercayaan kepada Tuhan

KANDUNGAN AKADEMIK kesejahteraan hidup dinikmati anugerah Tuhan disyukuri

kewajipan mensyukuri nikmat Tuhan Kehidupan sedia ada diterima dengan mensyukuri anugerah Tuhan dan sentiasa berusaha untuk meningkatkan kesejahteraan hidup Kesihatan yang sempurna Keluarga yang bahagia Alam sekitar yang bersih Negara Yang aman damai
2

AKTIVITI PEMBELAJARAN i) Sumbangsaran berkaitan dilema moral - Perbezaan hidup antara individu yang miskin dengan kaya - Kepayahan hidup individu yang kurang upaya dan akhirnya berjaya mencapai kejayaan. ii) Perbincangan ± cara menunjukkan kesyukuran atas nikmat Tuhan.

1.2 Kebersihan fizikal dan mental

Berbaik sangka mencerminkan fikiran dan jiwa yang bersih. Kebersihan pemikiran dan jiwa

i)

Syarahan atau perbahasan bertajuk ³berbaik sangka membawa kesejahteraan hidup´ ii) Senarai semak tentang perasaan

baik sangka terhadap rakan/anggota keluarga. Amalan berbaik sangka dan sentiasa berfikiran positif terhadap oaring lain.4 kerajinan Amalan kerajinan tanda penganut yang baik i) Mengumpul maklumat dan berbincang tentang amalan kerajinan mengikut perspektif .02.01.09 (ISNIN-AHAD) 5 1.09-01. 3 1.menjamin hubungan yang sihat.3Harga Diri Perancangan masa depan menjamin kecemerlangan Hala tuju hidup membina maruah diri Hala tuju hidup yang positif Pegangan agama yang kukuh Usaha memajukan diri kea rah cita-cita yang ditentukan Hobi yang sihat i) Membincangkan usaha-usaha yang boleh dilakukan umtuk menentukan hala tuju hidup ii) Menyediakan satu kontrak diri/aku janji tentang hala tuju kehidupan iii) Senarai semak tentang usaha yang dilakukan umtuk menentukan hala tuju hidup 4 CUTI SAMBUTAN TAHUN BARU CINA 24.

02.02.09 (SELASA-KHAMIS) .09-26.6 Kasih Sayang Kasih sayang menjamin kesejahteraan hidup Gaya hidup sihat amalan yang baik i) ii) Sokongan kepada penghidap dan keluarga penghidap HIV/AIDS 8 UJIAN PRESTASI 1 24.5 Hemah Tinggi Amalan berhemah memupuk keharmonian Kesopanan menjamin perkhidmatan berkualiti Amalanbersopan dalam perkhidmatan kerajaan dan swasta i) ii) Mengumpul moto/slogan/tema kempen tentang amalan kesopanan di jabatan kerajaan dan swasta dan membincangkannya Main peranan sebagai kakitangan sebuah agensi dalam member perkhidmatan bersopan kepada pelanggan Mengumpul maklumat tentang cuaca dan akibat HIV/AIDS dan mempamerkan di bilik darjah Simulasi tentang member sokongan kepada penghidap /keluarga penghidap HIV/AIDS 7 1.Agama menuntut amalan kerajinan Kerajinan mengikut perspektif pelbagai agama ii) pelbagai agama Mengumpul kata-kata hikmat tentang amalan kerajinan mengikut perspektif agama dan mempamerkan di papan kenyataan kelas 6 1.

10 1.03.03.7 kesederhanaan Pertimbangan yang bijaksana membawa kebaikan Amalan kesederhanaan dalam menangani sebarang masalah Masalah dan krisis ditangani dengan mengambil kira kepentingan diri dan orang lain Masalah remaja Amanah tunjang kemuliaan Amalan amanah satu cara hidup yang mulia Amanah dalam menjalankan tugas dan tanggungjawab sebagai murid dan pekerja Tidak terlibat dalam penyelewengan kuasa dan wang 14.masyar akat dan negara.09 (SABTU-AHAD) i) ii) iii) iv) Penyelesaian masalah Mengenal pasti isu-isu semasa Berbincang tentang cara menangani masalah dan isu secara rasional Menyediakan rangka penyelesaian masalah remaja menggunakan carta pengurusan grafik.09-22.9 1.8 kejujuran i) ii) 11 12-13 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1 1.majikan.9 Baik Hati Bakti ditabur masyarakat sejahtera i) Mengadakan tabung kemanusiaan peringkat . Lakonan bertemakan ³murid yang amanah¶ Perbincangan tentang kesan pekerja yang amanah terhadap diri.keluarga.

Melakonkan cara mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa dan anggota keluarga.14-15 1. 16-17 2.1 kasih sayang terhadap keluarga i) ii) Kasih sayang terhadap keluarga mengikut perspektif agama Mengumpul kata-kata hikmat tentang amalan kasih sayang terhadap anggota keluarga mengikut perspektif agama dan mempamerkan di kelas Mengumpul maklumat/cerita dan berbincang tentang amalan kasih sayang terhadap anggota keluarga mengikut .10 Berterima kasih Sikap baik hati sesama manusia menjamin kesejahteraan bersama Amalan baik hati terhadap pelbagai lapisan masyarakat di dalam dan luar negara Individu yang menghidap penyakit kronik Mangsa bencana alam dan peperangan Pemimpin negara kebanggaan rakyat Pemimpin berjasa dihargai rakyat Hargai jasa dan pengorbanan pemimpin-pemipin yang memperjuangkan kemerdekaan Negara Pemimpin yang membangunkan Negara Agama menuntut kehidupan keluarga bahagia Kasih sayang terhadap keluarga amalan suci ii) kelas/sekolah Mengumpul keratan akhb ar dan mengadakan perbincangan tentang bantuan kemanusiaan kepada pelbagai lapisan masyarakat yang ditimpa kesusahan.

05.3 Tanggungjawab terhadap keluarga 11.05.09-14.pelbagai agama 18 2. 19 20-21 PKSR 1 2.1 Tanggungjawab 30.05.09-15.06.2 Hormat dan taat kepada anggota keluarga Saling menghormati mengukuhkan keakraban keluarga Bermusyawarah meningkatkan hubungan kekeluargaan Penyelesaian masalah secara musyawarah Berbincang dan berterus terang dengan anggota keluarga Peta minda tentang kebaikan menyelesaikan masalah bersama keluarga Main peranan tentang penyelesaian masalah dengan anggota keluarga.09 (SABTU-AHAD) Rakyat Cemerlang Negara Gemilang i) Mencipta sajak bertemakan .09 (ISNIN-JUMAAT) Keluarga bahagia impian semua Kehidupan keluarga bahagia kewajipan anggotanya Kehidupan keluarga yang berkualiti Berkongsi masa suka duka Perpaduan i) ii) iii) Menulis esei tentang cara meningkatkan perpaduan dalam hubungan keluarga Bercerita tentang cara berkongsi masa suka duka dengan anggota keluarga Main peranan tentang perkongsian masa suka duka dengan anggota keluarga 22-23 24-25 CUTI PERTENGAHAN TAHUN 3.

kebakaran Lakonan perbualan telefon melaporkan sesuatu kes/masalah. iii) ii) sokongan rakyat kepada pemimpin Buku skrap mengumpul gambar/risalah tentang tanggungjawab rakyat bekerjasama dengan pemimpin memajukan negara.2 Toleransi dalam Masyarakat i) 28-29 3.3 Semangat Bermasyarakat Berbakti demi kesejahteraan masyarakat Kesediaan bekerjasama menjamin kesejahteraan bersama i) ii) Kesediaan bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk menyelesaikan sesuatu .terhadap masyarakat Permuafakatan antara rakyat dan pemimpin menjamin kesejahteraan masyarakat Sokongan kepada pemimpin dalam memajukan masyarakat dan negara Toleransi Asas Perpaduan Kepelbagaian kebudayaan mencerminkan perpaduan masyarakat ii) Fahami dan hormati kebudayaan pelbagai kaum. 26-27 3. Membuat persiapan menyambut sesuatu perayaan/hari kebesaran pelbagai kaum di bilik darjah Syarahan bertajuk ³kebudayaan pelbagai kaum di Malaysia´ Buku skrap tentang kebudayaan pelbagai kaum di Malaysia Perbincangan tentang cara menghubungi pihak berkuasa bagi melaporkan sesuatu kes/masalah-kes jenayah.

UPSR/MGB TAHUN 3.07.4 Peka terhadap isu-isu sosial masalah demi kebaikan bersama.1 kebersihan dan keindahan Persekitaran Kebersihan Ke Arah Kesejahteraan bersama Penjagaan alam sekitar tanggungjawab bersama i) ii) Peranan pelbagai pihak dalam memelihara dan memulihara alam sekitar Anggota masyarakat Agensi kerajaan iii) - .30 31 UJIAN PRESTASI 2. PERCUBAAN 3.TAHUN 4 & TAHUN 5 Masyarakat prihatin hidup sejahtera Isu-isu sosial ditangani bersama Prihatin terhadap langkah menangani isu-isu sosial Anti dadah Anti cetak rompak Anti lumba haram 27.perkhemahan iii) 32-33 4.lawatan .09 (ISNIN-KHAMIS) i) ii) Ceramah oleh pihak polis Di Raja Malaysia/Pemadam Pertandingan menulis cogan kata tentang anti dadah/anti cetak rompak Menghasilkan artikel umtuk majalah sekolah/akhbar tempatan twntang isu dadah/cetak rompak/lumba haram dan mengemukakan cadangan untuk menangani masalah tersebut.09-30.07. Mengumpul maklumat tentang jabatan alam sekitar/WWF/agensi swasta dalam memelihara alam sekitar Permainan alam sekitarmenara haloba Program kesedaran alam sekitar .

09-10.2 Menyayangi Alam Sekitar 22.3 Peka terhadap Isu Alam Sekitar 07.08.08.09 Alam Sekitar terjaga hidup sejahtera Isu alam sekitar tanggungjawab semua i) ii) Prihatin terhadap isu berkaitan tanah bencah (Wetland) iii) Mengumpul maklumat dan berbincang tentang isu di kawasan tanah bencah Menghasilkan buku skrap tentang isu tanah bencah Lawatan ke kawasan tanah bencah. .- Agensi swasta dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) 34 35 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 4.09.09-30.09.09 (SABTU-AHAD) Kemapanan ke arah kesejahteraan bersama Sayangi alam sekitar untuk masa depan bersama i) ii) Perlindungan terhadap sepsis haiwan dan tumbuhan yang hamper pupus iii) Mencari maklumat berkenaan haiwan dan tumbuhan yang hampir pupus dan mempamerkan d papan kenyataan Menghasilkan buku skrap tentang haiwan dan tumbuhan yang hamper pupus Menyediakan kerta cadangan tentang cara melindungi haiwan yang hampr pupus. 36 37 UPSR 2009 4.

09.09-27. Hayati dan patuhi prinsipprinsip Rukun Negara.1 Hormat dan setia kepada pemimpin.09 (ISNIN-AHAD) Kesetiaan Rakyat mengukuh kedaulatan negara Rukun negara mengukuh kesetiaan rakyat kepada negara. 5. i) Undang-undang menjamin kesejahteraan bersama ii) Patuhi undang-undang keamanan terpelihara Patuhi undang-undang yang dikuatkuasakan di dalam dan luar negara i) ii) iii) Menulis prinsip Rukun Negara secara kreatif Bercerita cara-cara mematuhi prinsip-prinsip Rukun Negara Berbincang tentang kepentingan prinsip-prinsip Rukun Negara terhadap masyarakat. Mendapatkan maklumat tentang undang-undang / akta di dalam/luar negara dan membuat perbandigan Perbincangan tentang fungsi undang-undang dalam sesebuah negara.09.2 Patuh kepada peraturan Dan Undang-Undang .Pencemaran Penebangan pokok secara berleluasa 38 39-41 HARI RAYA AIDILFITRI 5.Raja dan Negara 21.

. peperangan di beberapa buah negara Program kunjungan ke rumah rakan/guru berlainan kaum. Mengenali sumbangan tokohtokoh perpaduan seperti Tun Hussin Onn.Tun Tan Siew Sin.4 keamanan dan Keharmonian Perpaduan asas keharmonian hidup di Malaysia Masyarakat majmuk di Malaysia hidup harmoni i) ii) Penglibatan dalam usaha mengekalkan perpaduan kaum.3 Cinta negara Demi negara yang dicintai Maruah Negara tanggungjawab semua warganya Tanggungjawab menjaga dan mempertahankan maruah negara Mempertahankan kemerdekaan negara Menentang penjajahan i) ii) iii) Carta aliran sejarah Negara dari zaman penjajah sehingga kini Perbincangan tentang kepentingan kemerdekaan bagi sesebuah Negara/bentukbentuk penjajahan barupenjajahan minda/ekonomi Tayangan filem Bukit Kepong/Leftenan Adnan/Sarjan Hassan dan membincangkan mesej filem tersebut.Tun Sambathan dan Temenggung Jugah Mengumpul maklumat dan berbincang tentang kesan jika tiada perpaduan Contoh . 5.42-46 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful