INSTALATII DE INCALZIRE IN PARDOSEALA A. Generalitati La acest sistem de incalzire, corpul de incalzire este reprezezentat de intreaga pardoseala a camerei.

Paradoxal, desi este cel mai mare corp de incalzire ce s-ar putea imagina pentru o camera, nu ocupa deloc spatiu din aceasta, permitand amenajarea nestingherita a interiorului. De obicei, notiunea de confort termic este asociata cu temperatura interioara a incaperii in care se gasesc oamenii. De fapt, senzatia de confort termic trebuie inteleasa ca un echilibru termic al corpului uman sub influenta factorilor de natura fizica ai mediului inconjurator. In acest context, vorbind despre tempemperatura trebuie observat ca un factor important de confort il reprezinta si distributia ei cat mai uniforma in incapere. Cum zona inferioara a piciorului este una sensibila, este de dorit ca aici temperatura sa fie mai ridicata decat in zona capului. Este cunoscut de toata lumea ca o pardoseala rece creeaza o senzatie neplacuta, chiar daca temperatura masurata mai sus, in zona torsului si a capului este corespunzatoare( 20 – 220 C). La sistemele de incalzire conventionale (sobe, seminee radiatoare, convectoare) dezideratul de mai sus este greu, daca nu imposibil, de atins. In imaginile de mai jos sunt trasate curbe de variatie pe verticala a temperaturii in cazul ideal si la incalzirea prin pardoseala sau cu radiatoare.

Se poate constata ca incalzirea prin pardoseala este cea care asigura distributia temperaturilor foarte apropiata de situatia ideala, deci este cea care confera cel mai inalt grad de confort termic, adica “picioare calde si cap limpede”. 1

prin care circula apa calda. dupa REHAU (Germania) temperatura superficiala a pardoselii nu trebuie sa depaseasca urmatoarele valori: • Incaperi de lucru in care se sta mult in picioare …270 C • Birouri si camere de locuit …………………………. intr-o sapa de beton turnata peste un strat de material izolator asezat pe placa de beton. acest sistem se incadreaza in categoria instalatiilor de incalzire prin radiatie.………………………300 C • Bai si hale pt. restaurante) • constructii industriale (hale industriale. asa cum se vede in imaginea urmatoare : B. depozite) • lucrari exterioare pentru topirea zapezii si a ghetii (platforme..biserici.………………………330 C • Zone putin circulate (ex. presupune un aparat matematic destul de complex si un consum de timp considerabil. poduri.350 C Domeniul de utilizare pentru acest sistem de incalzire este foarte vast : • constructii civile (locuinte.Aceleasi considerente ce tin de sensibilitatea picioarelor impun si limitele superioare ale temperaturii pardoselii (nici prea calda nu este confortabila). parcari. stadioane) Data fiind suprafata mare a corpului de incalzire (toata pardoseala camerei). Dimensionare Calculul analitic detaliat al unei instalatii de incalzire prin pardoseala este foarte laborios. bazine de inot. spatii de trecere . Astfel. birouri. terenuri de sport.……. gradinite. zone de margine ). o astfel de instalatie consta in inglobarea unei serpentine. 2 . piste de decolare – aterizare si de rulaj la aeroporturi. scoli. Acest calcul este reglementat pe plan european prin norma EN 1264. trepte exterioare de acces in cladirii. camine.280 C • Coridoare.. In esenta. Sali de sport.

……………lsp= 20 m/mp • Pas de 7. 1.lsp= 10 m/mp • Pas de 15 cm…………………lsp= 6. 6 sau 7 valoarea diferentei medii logaritmice de temperatura in functie de q ( calculat la pct. 2) si valorile pasului dintre tevile alese (vezi pct.. Se stabileste necesarul de caldura al fiecarei incaperi. camere de locuit………………... 5. zone marginale ……500 C 5. 2.450 C • Spatiile de trecere. Se noteaza intr-un tabel. cu mentiunea ca se poate aplica si pentru alti furnizori. au prelucrat metodologia de calcul din norma de mai sus si au transpus-o in grafice foarte usor de utilizat in practica.. principiile fIind pentru toti acelasi..5 cm…………. in functie de temperatura interioara dorita.Pentru a simplifica munca celor care proiecteaza astfel de lucrari. se extrage si se noteaza din Diagrama 3 temperatura pe tur a agentului termic (apa calda). 3). lsp= 3.lsp= 13.…. In cele ce urmeaza se va prezenta aceasta modalitate de lucru..……….3 m/mp Asfel lungimea totala a tubului este : Ltub= S x lsp (m) Se retin penttru pasii urmatori numai acele cazuri in care: 50 m< Ltub ≤ 160 m (exceptional 200m) 3 .7 m/mp • Pas de 20 cm…………………lsp= 5 m/mp • Pas de 22.. 4.. 2) pentru mai multe valori ale pasului intre tuburi. In functie de natura finisajului preconizat al pardoselii se extrage din una din diagramele 4. evaluarile aproximative fiind de natura sa conduca la erori semnificative. Pentru fiecare valoare a diferentei medii logaritmice.5cm…. se calculeaza lungimea tubului. Cunoscand suprafata pardoselii incalzitoare (vezi pct... Se calculeaza incarcarea termica specifica pe mp de pardoseala: q= Q S (w/mp) (mp) Q – necesarul de caldura al incaperii (w) S – suprafata pardoselii incalzitoare (in general este aceiasi cu sprafata incaperii) 3.…………...3 m/mp • Pas de 10 cm…. Este indicat ca acest necesar sa fie calculat cat mai corect. De retinut ca aceasta temperatura nu trebuie sa depaseasca urmatoarele valori: • Birouri... specialistii firmei italiene GIACOMINI (unul din furnizorii importanti de sisteme de incalzire prin pardoseala).4 m/mp • Pas de 30 cm………………. folosind urmatoarele lungimi specifice pe mp : • Pas de 5 cm ….. … lsp= 4..

5 se intra in Diagrama 1 si se obtine debitul de apa care circula prin tub (in l/h ) pentru fiecare caz in parte. 8. 7. In imaginile urmatoare se prezinta aceste modalitati de fixare.6.86 Q D (0 C) unde: Q = necesarul de caldura (W) D = debitul de apa prin tub (l/h) Se selecteaza acele cazuri in care ecartul de temperatura intre tur si retur este in plaja de valori cuprinsa intre 4 ÷ 80 C.cu ambele fete plane . NOTA: In cazul unor incaperii mari. un sistem de incalzire prin radiatie de pardoseala se compune din: Pardoseala incalzitoare propriu-zisa Ansamblul distribuitor colector Instalatie de automatizare In continuare vor fi prezentate pe rand: 1. Astfel pe placile plane tubul se fixeaza fie cu capse speciale care se infig in masa polistirenului fie cu clipsuri atasate pe o plasa metalica asezata pe stratul de polistiren. Calculele se vor efectua pentru un circuit. Pardoseala incalzitoare se compune din: a) strat izolator Este realizat din polistiren expandat caserat cu folie de polietilena si se poate prezenta sub doua forme: . in care sens necesarul de caldura Q si suprafata camerei S se vor imparti la numarul de circuite. 4 . celelalte fiind egale cu acesta.A.tinand seama ca temperatura de tur si diferenta medie logaritmica de temperatura sa fie aceeasi pentru toate circuitele care pleaca din acelasi distribuitor. C. Se livreaza in placi de 1200x700 mm. Se calculeaza ecartul de temperatura pentru fiecare caz in parte cu relatia: ∆t = 0. tubul fiind blocat in relieful placii. Pe placile preformate nu este necesara o alta fixare. instalatia va fi compusa din mai multe circuite. In cazul in care sarcina termica se repartizeaza inegal atunci fiecare circuit se va calcula separat. Componenta • • • In principal. Cu cazurile selectate se obtine din diagrama 2 cedarea totala de caldura a intregului tub. la o pierdere de presiune de 2000 mm C. Cu cazurile retinute de la pct.cu fata inferioara plana si cea superioara profilata (preformata) In functie de tipul placilor izolatoare difera modul de fixare a tubului prin care circula apa calda . Se va retine ca solutie valabila cea in care cedarea de caldura totala pe tub este egala ( sau apropiata) cu valoarea necesarului de caldura al camerei.

zincata. cu grosimea peretelui de 2 mm. Tuburile se livreaza in colaci de 120 sau 200 m lungime. cu bariera antioxigen. buna rezistenta la temperaturi coborate (pana la –500 C).Fixare in placa Preformata Fixare cu clipsuri speciale Fixare cu capse infipte in polistiren Exemplu de fixare pe placa preformata Clips special Capsa de fixare prin infigere in polistiren b) tubul Marea majoritate a furnizorilor de sisteme de pardoseala ofera tuburi din polietilena reticulata. Aceste tuburi se caracterizeaza printr-un foarte bun comportament la cald. flexibilitate. c) plasa metalica sudata Are dublu rol: • armarea sapei de beton • repartizarea cat mai uniforma a caldurii pe suprafata pardoselii In general are ochiuri de 10 x10 cm. etc) diametrele pot ajunge pana la 32 mm. 50 ani ). iar sarma are diametrul de 3 sau 4 mm. platforme exterioare. fiabilitate mare (min. La lucrari speciale (hale. Diametrele uzuale nu depasesc 20 de mm exterior . d) sapa de beton Are grosimea de 45 – 60 mm si inglobeza tubul si plasa metalica. 5 .

distrbuitor cu robineti . 2. e) banda perimetrala Este o banda izolatoare. care separa pardoseala incalzitoare de pereti.caseta In functie de situatie. de grosime mica (cca 8 mm)’ elastica.colector cu detentori pentru reglaj .Regulatoare . Ansamblul distribuitor – colector cuprinde: .Ventile de reglaj cu cap termostatic In functie de furnizori exista o gama diversificata de astfel de echipamente.robineti de separatie . vana de amestec sau ventil de reglaj cu cap termostatic.robineti de golire .La prepararea betonului se folosesc aditivi speciali care confera sapei o rezistenta sporita si o buna prelucrabilitate in faza de turnare. Cateva exemple in imaginile de mai jos: 6 . permitand dilatarile. Exemple in imaginile de mai jos: Ansamblu simplu Tip REHAU Ansamblu complet Ansamblu complet Tip RBM tip GIACOMINI 3. Instalatia de automatizare reprezinta ansamblul componentelor ce concura la realizarea parametrilor de temperatura proiectati si consta in: .Sonde de temperatura .Vane de amestec . in acelasi cofret se poate gasi pompa de circulatie.dezaerisitoare .

inainte de turnarea sapei din beton : 7 .Regulator electronic GIACOMINI si schema de conexiuni Grup de reglaj Thermorama (PRANDELI) In imaginile urmatoare se pot vedea faze de montaj ale unei instalatii de pardoseala si aspectul general al serpentinei.

8 .

9 .

10 .

11 .

12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful