KERTAS KERJA KHIDMAT MASYARAKAT SMK TUNGKU 2009 PENGENALAN : Khidmat Masyarakat ialah komponen amali Pendidikan Sivik

dan Kewarganegaraan yang memerlukan penglibatan pelajar secara berkumpulan dalam aktiviti sekolah dan komuniti. Penglibatan ini ialah dalam bentuk projek atau kajian yang boleh membantu dan meningkatkan imej diri, sekolah dan komuniti. Melalui Khidmat masyarakat ini, pelajar dapat mengaplikasi pengetahuan, kemahiran dan nilai sivik dan kewarganegaraan yang dipelajari di dalam bilik darjah Dengan ini, pelajar dapat membina martabat diri yang positif dan berbangga kerana dapat memberi sumbangan kepada sekolah dan masyarakat. OBJEKTIF : 1) 2) 3) Mengaplikasi pengetahuan, kemahiran dan nilai sivik dan kewarganegaraan di luar bilik darjah. Memberi sumbangan kepada masyarakat dan negara. Menjadi warganegara yang patriotik, prihatin dan bertanggungjawab terhadap masyarakat dan negara.

KUMPULAN SASARAN : Semua pelajar tingkatan satu , dua , tiga, empat, dan lima. TEMPOH PERLAKSANAAN : Mac hingga Ogos. PENGISIAN : Tingkatan Satu Tema Nama Projek : Hubungan Kekeluargaan : Profil Keluarga Asas dan Keluarga Kembangan / Kajian Kehidupan Keluarga pada Masa Depan Aktiviti yang dicadangkan : Buku Folio Tingkatan Dua Tema : Hidup Bermasyarakat Nama Projek : Projek Mengindah dan Membersih Kawasan Sekolah Aktiviti yang dicadangkan : Buku Folio dan gotong – royong membersih kawasan sekolah. Tingkatan Tiga

Semua aktiviti pameran akan diadakan pada Minggu Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan iaitu pada bulan Jun. .Tema : Warisan Kepelbagaian Budaya Malaysia Nama Projek : Projek Pameran dan Jualan Makanan Pelbagai Kaum Aktiviti yang dicadangkan : Pameran dan Jualan Makanan tradisional Buku Folio Tema Nama Projek : Malaysia Negara Berdaulat : Kajian Latar Belakang dan Maksud Bendera. Jata Negeri Jata Negara. PENGLIBATAN GURU: Semua guru Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan. Aktiviti yang dicadangkan : Pameran dan Penghasilan Buku Folio.

00 10.00 JUMLAH (RM) 240 240 240 240 300.00 6.00 6.00 0. biru ) Kertas majong Manila kad Magic pen Stapler gun Plastik Sampah Double sided Gam Jumlah Disediakan oleh : ________________________ ( CIK HAZILA HASSAN ) Ketua Panitia Pend Sivik & Kewarganegaraan Disahkan oleh : ( hitam.00 25.00 20.ANGGARAN KOS DAN PERBELANJAAN PERKARA Buku Kerja : a) Tingkatan Satu b) Tingkatan Dua c) Tingkatan Tiga d) Tingkatan Empat ‘Permanent marker’ merah.00 10.00 100.00 2.00 1663 Disemak oleh : __________________________ ( PN MAZNAH ABD GHANI ) Ketua Bidang Kemanusiaan ________________________ ( EN GANESAN MANICKAM ) Pengetua .00 8.50 4.00 4.00 200.00 10. BIL 40 40 40 40 30 kotak 20 gulung 200 keping 10 kotak 1 5 4 5 HARGA SEUNIT (RM) 6.00 6.00 40.00 2.00 25.

Penglibatan ini adalah dalam bentuk projek atau kajian yang boleh membantu dan meningkatkan imej diri. Mampu member sumbangan terhadap diri. 4 dan 5 PENGISIAN Nama Projek 1. 2. keluarga. 6. Melalui Minggu Sivik ini pelajar dapat mengaplikasikan pengetahuan. keluarga. kemahiran dan nilai sivik dan kewarganegaraan di luar bilik darjah. masyarakat.KERTAS KERJA MINGGU SIVIK SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BEDONG 2011 PENGENALAN MINGGU SIVIK ialah komponen amali Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan yang memerlukan penglibatan pelajar secara kumpulan dan individu dalam aktiviti sekolah dan komuniti. 2. Pertandingan buku folio – Permainan Tradisional Pelbagai Kaum Pertandingan Lagu-lagu Patriotik Menyiarkan lagu-lagu patriotik pada waktu rehat PENGLIBATAN GURU Semua guru Sivik dan Kewarganegaraan . agama dan negara. Lawatan ke AIMS UNIVERSITI Pertandingan menulis sajak bertemakan kesetiaan terhadap Negara. 2. masyarakat dan Negara 3. 4. Dengan ini pelajar dapat membina mertabat diri yang positif dan berbangga kerana dapat memberikan sumbangan kepada sekolah dan masyarakat. 3. Mengaplikasi pengetahuan. OBJEKTIF 1. KUMPULAN SASARAN Pelajar-pelajar tingkatan 1. sekolah dan komuniti. sekolah. 3. perihatin dan bertanggungjawab terhadap diri. 5.. Pertandingan melukis poster bertemakan perpaduan kaum di Malaysia. kemahiran dan nilai sivik dan kewarganegaraan yang dipelajari di dalam bilik darjah. Menghormati budaya pelbagai kaum 4. Menjadi warganegara yang berjiwa patriotic.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful