PROGRAM MENGENAL PASTI BAKAT BATERI UJIAN KEMAHIRAN BOLA TAMPAR

1. UJIAN SERVIS (SERVICE) 1.1 Definisi : Servis adalah satu aksi memukul bola dari kawasan servis ke arah pihak lawan menggunakan sebelah tangan. 1.2 1.3 1.4 Rasional Objektif Peralatan: 15 biji bola tampar , 2 buah troli, 1 pita pengukur, pita penanda, tali, kad skor dan pensil. 1.5 Persediaan: a) b) 1.6 a) b) c) Stesyen ujian untuk ujian servis disediakan seperti dalam rajah 1. Nilai-nilai mata ditandakan pada lantai . Seorang pencatat diperlukan untuk mencatat skor pada kad skor. Peserta berdiri bersedia untuk melakukan servis di kawasan servis. Peserta melakukan servis sebanyak 10 kali (servis underhand atau overhand) Bola yang menyentuh antena atau jatuh di luar kawasan diberi skor kosong. Bola yang jatuh di atas garisan diberi skor yang nilai matanya lebih tinggi. 1.7 Pemarkahan Skor adalah jumlah mata dari 10 cubaan servis. Skor sempurna adalah 50 mata. Prosedur : Keupayaan melakukan servis yang baik dapat memastikan pasukan itu memenangi perlawanan. : Untuk menilai/menguji keupayaan melakukan kemahiran servis.

RAJAH 1

1.5m 3.3m 3 mata 4.5m

5 mata 2.4m 2 mata 3.3m 3 mata

Garisan Serangan

3m

3 mata

Jaring

Garisan Serangan

Kawasan Servis

PROGRAM MENGENAL PASTI BAKAT BATERI UJIAN KEMAHIRAN BOLA TAMPAR
2. UJIAN HANTARAN (PASSING) 2.1 2.2 Definisi Rasional : Hantaran adalah satu aksi menghantar bola ke sasaran menggunakan satu atau dua tangan yang dirapatkan. : Hantaran bola yang baik dan terkawal kepada setter dapat membantu setter mengatur serangan ke pihak lawan. 2.3 2.4 Objektif Peralatan: 15 biji bola tampar , 2 buah troli, 1 pita pengukur, pita penanda, tali, kad skor, pensil dan 2 batang tiang 3.6m tinggi. 2.5 Persediaan: a) Stesyen ujian untuk ujian hantaran disediakan seperti dalam rajah 2. Nilai-nilai mata ditandakan pada lantai gelanggang. b) Seutas tali diletakkan 2.4m di atas Garisan Serangan. c) Seorang pencatat diperlukan untuk mencatat skor pada kad skor. d) Tempat pelambung dan tempat peserta melakukan hantaran ditanda di atas lantai 2.6 Prosedur a) Peserta berdiri di salah satu daripada dua posisi hantaran, 3m dari garisan tepi dan 1.5m dari garisan belakang. b) Seorang pelambung (tosser) yang berada di seberang jaring akan melambung bola menggunakan dua belah tangan ke arah peserta . c) Peserta akan menghantar bola tersebut melepasi tali 2.4m tinggi ke kawasan sasaran. d) Lambungan yang kurang baik boleh diulang. e) Mata tidak diberikan pada bola yang dihantar melalui bawah tali, bola yang menyentuh tali dan bola yang menyentuh atau melepasi jaring. : Untuk menguji / menilai keupayaan peserta melakukan kemahiran hantaran ke sasaran.

f) Bola yang jatuh di atas garisan akan diberi skor yang nilai matanya lebih tinggi. g) Peserta dibenarkan membuat 10 percubaan, 5 dari posisi kanan dan 5 dari posisi kiri. 2.7 Pemarkahan Skor adalah jumlah mata dari 10 cubaan hantaran. Skor sempurna Adalah 50 mata.

RA JAH 2

4m

PELAMBUNG X

4m

Jaring

1 2.7m Tali tinggi 2.4m di Garisan Serangan

4 0.9m

3 0.9m

4 0.9m

5 1.8m

3 0.9m

1 0.9m

3m

PESERTA X 1.5m

PESERTA X 1.5m

3m

PROGRAM MENGENAL PASTI BAKAT BATERI UJIAN KEMAHIRAN BOLA TAMPAR
3. UJIAN UMPANAN (SETTING) 3.1 Definisi : Umpanan adalah satu aksi menghantar bola kepada perejam / setter / pihak lawan dengan menggunakan jari. 3.2 Rasional : Umpanan yang baik akan dapat membantu perejam melakukan serangan ke pihak lawan dengan lebih berkesan. 3.3 3.4 Objektif .Peralatan: 15 biji bola tampar , 2 buah troli, 1 pita pengukur, pita penanda, tali, kad skor, pensil dan 2 batang tiang 3.6m tinggi 3.5 Persediaan: a) Stesyen ujian untuk ujian umpanan disediakan seperti dalam rajah 3. Nilai-nilai mata ditandakan pada lantai . b) Seorang pencatat diperlukan untuk mencatat skor pada kad skor. c) Seutas tali 3m di atas lantai diletakkan selari dan berjarak 3.3m kaki dari garisan tepi. d) Tempat pelambung dan tempat peserta melakukan umpanan ditanda di atas lantai. 3.6 Prosedur a) Peserta berdiri di tempat permulaan 1.8m dari garisan tepi dan 1.5m dari jaring. b) Seorang pelambung yang berada di tengah gelanggang dan 3m dari garisan belakang akan melambung bola menggunakan 2 belah tangan ke arah peserta. c) Peserta akan mengumpan bola tersebut melepasi tali 3m tinggi ke kawasan sasaran. d) Lambungan yang kurang baik boleh diulang. : Untuk menguji / menilai keupayaan peserta melakukan kemahiran mengumpan.

e) Mata tidak diberi pada sentuhan tak sah, bola yang melalui bawah tali, bola yang tersentuh tali atau jaring dan bola yang melepasi jaring. f) Bola yang jatuh di atas garisan akan diberi skor yang nilai matanya lebih tinggi. g) 10 percubaan umpanan dibenarkan 3.7 Pemarkahan Skor adalah jumlah mata dari 10 cubaan umpanan. Skor sempurna adalah 50 mata.

RAJAH 3

Jaring Ο 0.6m
0.9m 0.6m 0.6m 0.6m 0.6m

1.5m PESERTA X 1.8m

5

4

3

2

1

Ο 3.3m Tali tinggi 3m

PELAMBUNG X 4m 3m 4m

PROGRAM MENGENAL PASTI BAKAT BATERI UJIAN KEMAHIRAN BOLA TAMPAR
4. UJIAN REJAMAN 4.1 4.2 4.3 4.4 Definisi Rasional Objektif .Peralatan: 15 biji bola tampar , 2 buah troli, 1 pita pengukur, pita penanda, tali, kad skor dan pensil. 4.5 Persediaan: a) Stesyen ujian untuk ujian rejaman disediakan seperti dalam rajah 4. Nilai-nilai mata ditandakan pada lantai . b) Seorang pencatat diperlukan untuk mencatat skor pada kad skor. c) Tempat pelambung ditandakan 4m dari garisan tepi dan 1.5m dari jaring. Tempat peserta ditandakan 3m dari jaring dan 15cm dari garisan tepi. d) Tinggi jaring adalah 2 meter. 4.6 Prosedur a) Peserta akan merejam lurus 5 kali ke kawasan sasaran dan 5 kali melintang ke kawasan sasaran b) Lambungan yang kurang sempurna boleh diulang. c) Mata tidak diberikan pada bola yang tersentuh antena atau jaring. d) Bola yang jatuh di atas garisan akan diberi skor yang nilai matanya lebih tinggi. e) 5 percubaan rejaman lurus dan 5 percubaan rejaman melintang dibenarkan. : Rejaman adalah satu aksi memukul bola dengan sebelah tangan ke gelanggang pihak lawan . : Rejaman yang kuat dan tajam serta mengelirukan dapat membantu pasukan memenangi perlawanan. : Untuk menguji / menilai keupayaan peserta melakukan kemahiran rejaman.

4.7

Pemarkahan Skor adalah jumlah mata dari 10 cubaan rejaman. Skor sempurna adalah 50 mata.

RAJAH 4 3 meter 1.5 m 1.5 m 1.5 m 1.5 m 3 mata 2 mata 3 mata 4 mata Garisan Serangan 3m 5 mata 5 mata 3 meter 3 mata 2 mata 3 mata 4 mata

Jaring 1.5m X PELAMBUNG PESERTA X 15cm Garisan Serangan 4m

RUJUKAN: NCSU Volleyball Skills Test Battery (Bartlett, Smith, Davis, & Peel, 1991)

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful