Prof.dr.ing.fiz.

Gabriela Mateiasi

Student: Ionela Mariana Staicu Master ECMP Anul I

date in volti pot fi date atat sub forma de rata de aparitie pe interval de timp bine determinate.Caracteristicile echipamentului de emisie acustica ( traductoare. inaintea aparitiei fisurii si necesitatii scoaterii din functiune. aria de sub curba de emisie acustica. amplitudinea maxima a oscilatiilor. b) Localizarea in plan a surselor de emisie acustica prin masurarea timpilor relativi de propagare prin excitarea a 4 traductoare dispuse intr-o geometrie cunoscuta pe corpul metalic testat Traductorul de emisie acustica ± caracteristici tehnice Traductoarele de emisie acustica sunt piezoelectrice si au urmatoarele caracteristici tehnice: Caracteristica Diametru Inaltime Greutate Frecventa de rezonanta Tensiunea de iesire Rezistenta de izolatie Temperatura de lucru UM mm mm g KHz mV ohm 0 C Tipul traductorului 200 KHz 18 16 15 200 + 15 % min. Echipamentul de analiza al semnalelor de emisie acustica realizeaza doua functii principale: a) Analiza intensitatii fenomenelor de emisie acustica realizata prin masurarea numarului de evenimente de emisie acustica si prin masurarea unor parametrii caracteristici acestor evenimente.40 107 250 . Ea poate identifica si localiza fisurile si coroziunile inainte ca sa apara scurgeri. cat si sub forma cumulata. analizor de emisie acustica) Fenomenul cu ajutorul caruia se studiaza emisia de vibratii la materialele supuse solicitarilor poarta numele de emisie acustica.Se numeste emisie acustica datorita faptului ca emisia semnalelor ultrasonice este asociata cu zgomotele materialelor.Marimile masurate. selectabile de la panoul frontal. Este un sistem de control inovativ. oferind managementului posibilitatea de a planifica o eventuala inlocuire a componentelor.Emisia acustica este bazata pe analiza semnalelor ultrasonice emise de material ce se comporta diferit sub sarcina. cu exceptia tensiunii de varf.atunci cand in interiorul acestora au loc modificari structurale. amplificatoare.40 107 -33 TEA 80 KHz 18 16 14 800 + 8 % min. cum ar fi numarul de oscilatii. pentru identificarea propagarii defectelor. ce poate detecta stadiile initiale ale fisurilor. preamplificatoare.

Preamplificatorul de semnale este realizat sub forma de casete prevazute cu doua mufe pentru conectare. semnalele sunt aplicate succesiv unui atenuator reglabil de pana la 50 dB.Preamplificatorul pentru prelucrarea analogica a semnalelor Preamplificatorul are rolul de a asigura adaptarea cu impedanta traductorului.50dB. cablu ce poate avea lungimi diferite si banda de trecere cat mai larga pentru a se putea folosi cu ambele tipuri de traductoare.Semnalele obtinute de la preamplificator se aplica unui repetor pe emitor.amplificarea de tensiune de 40dB.Din acest punct semnalele sunt aplicate unui filtru cu banda larga. amplificarea selectiva a semnalelor si obtinerea semnalelor analogice si logice necesare prelucrarii ulterioare a semnalului. Amplificarea de tensiune poate fi reglata de la panou in limitele 0 . adaptarea cu impedanta cablului coaxial cu care se face legatura cu amplificatorul. banda de trecere a amplificatorului se poate alege cu un comutator avand la dispozitie urmatoarele posibilitati: .Iesirea repetorului constituie simultan si iesirea circuitului numit banda foarte larga. realizandu-se astfel reglajul de amplificare de 59 dB. Amplificatorul Rolul amplificatorului este de a asigura prelucrarea conditionala a semnalelor. apoi unui atenuator de 9 dB. de la iesirea repetorului.

Traductoare piezoelectrice pentru transformarea undei mecanice in semnal electric 2. Amplificatoare de conditionare a semnalului de emisie acustica care asigura o amplificare reglabila si selectiva pentru adaptare la diferite traductoare si nivele ale semnalelor de emisie acustica Aceste amplificatoare ofera posibilitatea inregistrarii urmatoarelor caracteristici: a) Numarul de evenimente b) Numarul de oscilatii c) Numarul de impulsuri (proportional cu aria de sub curba de emisie acustica si amplitudinea primei oscilatii) Pentru localizarea surselor de evenimente de emisie acustica se foloseste un bloc de determinare a diferentelor de timp de propagare. care impreuna cu o tensiune fixa si cu una reglabila genereaza tensiunea de referinta. bloc care asigura afisarea pe panoul frontal al aparatului. Analizorul are in componenta un detector de nivel de zgomot urmat de un amplificator de adaptare ce determina o tensiune continua dependenta de nivelul de zgomot ce insoteste semnalele de emisie acustica. filtrul acesta fiind recomandat sa se foloseasca atunci cand mediul este foarte zgomotos) Banda larga (presupune mentinerea constanta a amplificarii in domeniul de 100-800 KHz) Banda foarte larga ( 50khz ± 2mHz) aceasta banda fiind recomandata pentru localizarea surselor de emisie acustica Tensiunea de prag pentru punerea in evidenta a oscilatiilor ce caracterizeaza evenimentul de emisie acustica se poate alege de la un comutator pentru urmatoarele situatii: Prag fix (de circa 1V) Prag reglabil ( 0-3V) Prag stabilit in mod automat in functie de nivelul zgomotelor captate de amplificator Analizorul de emisie acustica Are in componenta: 1.- - Banda ingusta ( realizata de un filtru acordat pe o frecventa de circa 230 khz si cu o largime de banda de 3 dB corespunzatoare la 30KHz. .

ata ate la m sur tori pentru o mai u oar documentare i eviden iere a evenimentelor ce au loc în timpul m sur rii. Domeniu liniar de frecven 3 Hz . Domeniu dinamic de peste 120 dB. Selec ia protec iei auditive. Un microfon încorporat care permite efectuarea de comentarii vocale ce pot fi. banda larga si banda ingusta.20 kHz Analiz de frecven în timp real în benzi de 1/1 sau 1/3 octav (modul op ional) Înregistrarea sunetului în timpul m sur rii. sisteme de achizitie multicanal 01dB-Metravib respectiv Bruel & Kjaer care fac parte din genera ia a IV-a inovatoare de echipamente in domeniul acusticii si al vibratiilor. M sur ri de sunet Clas 1. Documentarea m sur torii utilizând adnot ri tip text i vocale. utilizând indicatori tip "semafor". Analizoare portabile Bruel & Kjaer tip 2250 respectiv 2260 i 01dB-Metravib SOLO Master respectiv Premium.Acest echipament are in structura sa filtre selective de banda foarte larga. conform tuturor standardelor interna ionale. Platforma 2250 are urm toarele utilit i: y y y y y y y y y y Evaluarea i monitorizarea zgomotului ambiental. Platforma 2250 are urm toarele caracteristici: y y y y y Indicarea st rii i a m sur torii. Controlul calit ii produc iei. astfel. Documentarea m sur torilor prin înregistrarea sunetului în vederea red rii semnalului. Evaluarea zgomotului la locul de munc . Analiza de frecven în benzi de octav i 1/3 octav Analiza semnalului în timp i a parametrilor de band larg cu înregistrare. urmate de un amplificator dupa care semnalul obtinut trece printr-un repetor pe emitor si actioneaza simultan un amplificator de adaptare pentru a putea fi vizualizat semnalul pe un osciloscop. amplificate intr-un preamplificator de banda larga. ce prelucreaza semnalele de la traductoare. urmate de un atenuator reglabil de la panoul de afisare. .

zgomote de vehicule. f r a întrerupe sesiunea curent de m surare. Poate efectua m sur ri de vibra ii. analiza în timp real a frecven elor octavelor 1/1 si 1/3. y Folosind un modem sau un telefon GSM. Platforma 01dB-Metravib SOLO Master respectiv Premium: y y y y Conform cu cele mai recente standarde interna ionale (IEC 61672-1) în ceea ce prive te m surarea nivelelor de zgomot. Conversie analog-digital pe 24-bit care permite m surarea pe o singur gam dinamic (117 dB).y y Valori de band larg sau spectrale pot fi înregistrate (logging) pe termen lung în vederea analizei ulterioare (modul op ional). Interfa a USB îl transform pe SOLO într-un aparat ce poate fi conectat la PC pentru analiza în timp real. Facilit i pentru configurare automat i detec ie a ecranului de protec ie. Pe lâng m sur rile de band larg i de octav în timp real. Platforma 2260: 1. SOLO poate fi monitorizat de la distan i interogat pentru a extrage toate datele m surate. . poate realiza analiza de acustica înc perilor i a cl dirilor (1-2 canale). monitorizarea sunetelor i vibra iilor. Intensitate acustic i analiza FFT pentru m sur ri de vibra ii sau detec ie de tonuri. iar capacitatea mare de memorie permite stocarea datelor m surate în paralel.

sistem de analiz versatil. multianalizorul BK tip 3560 C . orientat pe aplica ii care reprezint o platform pentru o gam variat de aplica ii Brüel & Kjær de m surare asistat de PC y PULSEŒ.y PULSEŒ. multianalizorul BK tip 3560 C.

Vallen Systeme GmbH .Bibliografie: 1.gabriela Mateiasi 2. Analiza nedistructiva a structurilor metalice prin evaluarea emisiei acustice ± Dr. Tehnici neconventionale si echipamente computerizate de control nedistructiv.Fiz.Ing. Accoustic Emissions ± General Electric 3. supraveghere si diagnoza .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful