Pemasangan paip.

PENGENALAN

Sumber bekalan air adalah satu keperluan dan kehidupan seharian. Tanpanya banyak masalah akan dihadapi oleh manusia. Banyak kerja rutin harian kite yang memerlukan penggunaan air. Misalnya, memasak makanan, membuat minuman ,mencuci pakian ,memcuci kenderaab,membersih tubuhbadam dan banyak lagi aktiviti yang mengunakan air.

Jenis paip 1. Paip besi bergalvani (bg)

2. Paip plastic PVC( polyvinyl chloride)

c) Longkang Konkrit Tuang Disitu:Jenis ini biasanya digunakan di mana pemendapan yang tidak setara . SISTEM PERPARITAN a) Parit Tanah :Ini merupakan saliran sementara dan memerlukan penyelenggaraan yang kerap. Paip plastik Upvc (unplasticied Vinyl Choride). Kos pembinaan adalah rendah jika dibandingkan dengan jenis yang lain.3. jika direkabentuk dengan sempurna. Kos pembinaannya adalah sederhana dan ianya hanya memerlukan penyelenggaraan yang minima. b) Longkang Konkrit Tuang Dulu:Longkang jenis ini digunakan dengan meluasnya. Paip PE (Polythene) 5. Paip keluli tahan karat (KTK). 4.

Low M (Y) . d) Longkang Batu Rubble:Longkang ini dibina dari blok . e) Ruang-ruang di celah longkang perlulah dimampat dengan sempurna supaya hakisan dan pemendapan tanah dapat dikurangkan. saiz dan dimensi yang telah ditentukan. .High g) Pemilihan kelas pembentung biasanya dibuat oleh Jurutera berdasarkan faktorfaktor berikut :.Tinggi tambunan . c) Cerun pengalas konkrit ini perlu disemak untuk memastikan aliran µsongsang' dan µponding' tidak terjadi. e) Longkang Bertingkat:Longkang ini dibina di mana cerun tanah adalah agak curam. b) Pengalas konkrit atau lapis kedap perlulah dibina dengan sempurna mengikut cerun yang telah ditetapkan.Medium H (Z) .Jenis tanah . Pembentung ini dikelaskan seperti berikut :STD (S) .Standard L (X) . 8. Pehatian khas hendaklah diberikan kepada sambungan dan tapak longkang ini.Jenis alas . Kelas pembentung yang sesuai haruslah digunakan berdasarkan beban dan keadaan setempat.Bebas kenderaan . d) Sambungan-sambungan perlulah dibuat lurus dan selari supaya pengaliran air tidak terganggu atau tersekat. f) Pembentung Kekotak dan Pembentung Paip:Pembentung-pembentung ini dibina jika sekiranya sistem perparitan terpaksa merentasi jalan.blok batu dan juga berfungsi sebagai dinding penahan.6 PEMASANGAN LONGKANG KONKRIT a) Mutu longkang yang hendak dipasang mestilah mengikut jenis.dijangka akan berlaku seperti longkang di atas cerun tambun. Kuasa hakisan air adalah sangat kuat dan tidak harus di pandang mudah.Garis pusat dan lain-lain.

iii) Bahagian luar dan dalam sambungan paip perlulah dibersihkan sebelum kerja penyambungan dilakukan. iii) Paip klorida polivinal tak plastik (UPVC). tanah ini perlu diganti dengan tanah bermutu atau pasir yang terpilih. c) Aras invert untuk takungan biasanya 150mm lebih rendah dari invert longkang keluar. iv) Bahagian hujung paip yang tidak dikerjakan perlulah ditutup untuk mengelakkan dari dimasuki tanah. 8.6 TAKUNGAN a) Takungan-takungan diperlukan di mana arah aliran air cerun saliran bertukar. c) Pemasangan Paip i) Peparit yang telah digali perlulah diperiksa sebelum memasang paip saliran kekotoran ii) Paip tidak sepatutnya digolek atau dicampak ke dalam peparit. b) Jenis dan saiz takungan bergantng kepada rekabentuk dan juga kegunaannya.8. . vi) Jarak antara lurang ke lurang hendaklah dihadkan kepada 45 meter sahaja untuk memudahkan kerja penyelenggaraan. d) Lurang-lurang untuk saliran kekotoran. iv) Paip V.C. ii) Peparit perlu dibina dengan stabil dan jika terdapat tanah lembik atau tanah lembut.p (extra strength). v) Paip yang bersoket seharusnya diatur dengan soketnya menyongsang hala pengaliran untuk memudahkan kerja pemasangan paip.8 KERJA SALIRAN KEKOTORAN a) Penggaliran saliran kotoran i) Peparit yang digali haruslah selanjar antara salur lurang keluar dengan salur lurang masuk dan aras invertnya pula perlulah dikawal supaya kejadian pengaliran sonsang tidak berlaku. Ini adalah supaya takungan dapat berfungsi untuk menghalang kelajuan air dan seterusnya mengelakkan hakisan. b) Jenis Paip Terdapat beberapa jenis paip saliran kekotoran yang biasa digunakan iaitu : i) Paip tembikar bergilap yang memenuhi piawaian BS65 atau BS539. ii) Paip besi tuangan yang digunakan apabila saliran kekotoran terdedah atau melintas jalan.

. viii) Jika sekiranya ujian air lulus. Dalamnya luranglurang ini bergantung kepada aras invert dan juga cerun saliran. Tangki najis dengan penghampar penapis. e. ix) Kambusan perlulah dibuat secara lapisan dan setiap lapisan tidak melebihi 300mm tebal dan dimampatkan.i) Lurang-lurang ini diperlukan untuk kerja-kerja pemeriksaan dan penyelenggaraan. Pemilihan sesuatu sistem itu bergantung kepada faktor-faktor keluasan tanah. ii) Di mana lurang dibina di atas tanah lembut. e) Sistem Kumbahan. asas cerucuk bakau biasanya diadakan.Biofilter dan lain-lain. i) Terdapat berbagai-bagai jenis sistem kumbahan yang digunakan di dalam bidang pembinaan. b. Ujian yang dijalankan ialah ujian air di mana kelajuan air diukur dalam tempoh 30 minit. jenis penggunaan. ii) Antara sistem kumbahan yang biasa digunakan ialah : a. Tangki imhof. f. vii) Ujian ke atas paip saliran kekotoran perlulah dijalankan dari lurang ke lurang sebelum peparit dikambus. d. Tangki najis (septic tank). vi) Untuk lurang yang melebihi 1 meter dalam.D ( Biological Oxygen Demand ).O. iii) Sistem kumbahan ini memerlukan penyelenggaraan yang berterusan. iv) Bahagian dalam lurang dan bahagian luar yang terdedah mestilah dilepa dengan simen mortar. iii) Segala sudut di bahagian dalam hendaklah dibuat dalam bentuk membulat. bilangan pengguna dan lain-lain lagi. Keberkesanan sesuatu sistem kumbahan itu boleh dinilai dari mutu air buangan dengan kiraan B. anak-anak tangga besi tempa perlulah diadakan. peparit bolehlah dikambus dengan menggunakan tanah yang bebas dari batu besar. c. Tangki najis dengan peparit penapis. v) Penutup lurang yang dibuat dari besi tuangan tegas sederhana hendaklah disediakan. Tangki pengoksidaan sistem pembentungan pusat. Sistem RBC.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful