Social Media noul instrument de promovare

Ce este social media?
Social Media este un termen generic care defineste o serie de canale de comunicare online, de interactiune sociala si de sisteme de propagare al informatiilor care includ forumuri, grupuri, bloguri, retele sociale si platforme de content/video/audio sharing si comunicare instant. Este compus din instrumente web usor accesibile prin care oamenii converseaza, participa, creaza, recomanda, valorifica informatiile si reactioneaza online la tot ce se intampla in jurul lor. Social Media este despre comunicare, despre transformarea monologului in dialog, despre accesul liber la informatie de orice fel, despre transformarea utilizatorilor de internet din simpli cititori in creatori de continut, despre interactiunea din lumea online pentru crearea de noi relatii in scop personal sau de business. Cat de mare este Social Media ? y Facebook : peste 200 de milioane de utilizatori activi in fiecare luna; y 77% din utilizatorii activi de internet citesc bloguri; y Peste 133 milioane bloguri sunt indexate de Technorati; y Twitter a cunoscut o crestere de 900% in ultimul an;

a devenit din ce in ce mai populara. putand astfel sa interactionezi cu persoane de interes comun. MySpace . Primul exemplu notabil a fost reteau Hi5. Bebo. devii vizibil pentru utilizatorii existenti. . Revolutia digitala le-a oferit acces la instrumente pentru a-si prezenta parerile si mesajele unui potential public global. In anul 2003 a luat nastere platforma. avand target persoanele dornice de socializare.0 . cu ajutorul unei platforme simplu de utilizat. In prezent. Ideea de a putea comunica cu usurinta. in care utilizatorii sunt angrenati intr-un trafic continuu. avand drept rezultat o explozie social media . sa impartasesti idei si per total sa ai o experienta sociala online interactiva. este al 3lea cel mai mare site de acest gen din lume. Cu ajutorul unei pagini personale.Introduction to Social Media in the Classroom Cum au aparut retelele sociale? Retelele sociale au aparut in urma dorintei publicului de ceva nou si antrenat. y Varsta media a unui utilizator de Linkedin este de 31 ani Sursa : Web 2. Twitter. Acestea ofera un mediu virtual dinamic. dintre care enumeram: LinkedIn. Au urmat apoi alte retele de socializare ce au luat exemplul Hi5 ului. generat de informatii si interactivitate.y 10 ore de video sunt incarcate pe Youtube in fiecare minut. prin accesarea grupurilor sau a forumurilor create pentru diverse jocuri. Facebook. care a ajuns astazi la o cifra de peste 50 de milioane de vizitatori pe luna.

Nu conteaza statutul social. se percep reciproc. 96% dintre cei cu varsta intre 14 si 29 de ani folosesc cu regularitate internetul.2%. iar ce cu varsta intre 30 si 49 de ani sunt inca 84. intr-un mod placut si interactiv. Conform unui studiu realizat de catre ARD/ZDF. y persoanele formeaza grupuri unde se dezbat domenii de activitate. y ofera acces gratuit la informatii. Oamenii comunica unii cu altii.Retelele sociale devin noul mediul principal de comunicare. procentul ridicandu-se momentan la 41%. . cu varste de peste 50 de ani. mai ales la grupa tinta atat de iubita publicitarilor. Cateva dintre Avantajele Social Media y oricine isi poate crea o pagina sau un blog in cateva minute. scriu. din totate paturile se adauga noi useri. Asta presupune o interactiune sociala. cei cu varsta cuprinsa intre 14 si 49 de ani. servicii si comunitati. se asculta si isi raspund. chiar si din cadrul celor numiti silver surfer . y sunt un mod usor de a intra in dialog cu orice persoana.

dialogul. asa se caracterizeaza o buna comunicare in social media. Studii recente conturaza un tablou pesimist. sugestii si pareri de la clienti simpli vizitatori si poti actualiza . Fiecare este potential consumator. cel mai important promovator este comunicarea. Sa reduci compania la oameni. dar simultan este si membru intr-o comunitate. Comunicarea intre firma si consumator. Angajatorii deschisi catre aceasta noua abordare. sa creezi identificare cu oamenii in loc de simple marci. Poti primi idei. Publicitatea devine irelevanta in acest context. O solutie oferita de retelele de socializare fata de scaderea popularitatii in domeniul publicitatii. in ciuda eforturilor financiare ridicate si a campaniilor gigant din ce in ce mai costisitoare. precum Nielsen.Ce poti face prin social media din punctul de vedere al angajatorului? Publicitatea pare sa nu mai functioneze in present. O concluzie ar fi ca publicul s-a saturat de campanii. daca folosesc correct instrumentul numit social media . beneficiaza de numeroase avantaje. producator si multiplicator. La aceasta concluzie au ajuns si cercetatori de piata. este punerea in functiune al mecanismului numit incredere. marketingul classic pierde teren. Un motiv este cu siguranta relatia din ce in ce mai alterata dintre marketing si user. Nu mai facem publicitate decat pentru transparenta.

dar sunt ideali pentru . selectie si contactare.strategia sau serviciile in functie de reactiile celor care fac parte din target. li se poate verifica mai usor istoricul. prin aceasta metoda pot fi gasite persoane mult mai potrivite. pozitii cheie din organizatie pot fi acoperite intr un timp mult mai scurt decat prin alte canale. fata de metodele comune folosite pana acum. datorita timpului redus in care se face schimbul de informatii. Astfel. y Rapiditatea recrutarii se ajunge mult mai repede la canditatii conform cerintelor postuli vizat. profesionisti cu recomandari de la fosti colegi sau superiori. Ofera informatii interesante si relevante si oamenii vor intra pe site-ul/blogul tau! Din ce in ce mai multi aleg beneficiile recrutarii folosid retelele de socializare online: y Calitatea angajatilor este un criteriu principal in alegerea candidatilor. timpul de colectare a cv-urilor este redus. cercul de prieteni si referintele. y Identificarea candidatilor pasivi. posibilitatea de a va fi acceptata oferta creste considerabil. y O rata mai mare de acceptare a ofertelor prin utilizarea acestei forme de atragere si comunicare cu candidatii. insa potriviti pot fi gasiti si abordati si oamenii care nu sunt in cautarea unui loc de munca. comparativ cu timpul folosit pentru publicarea anunturilor prin metode traditionale. la fel ca si cel pentru analiza.

in principiu din discutiile generate de acestea in cadrul grupului virtual din care fac parte.y y y y a ocupa un post in compania dumneavoastra. Interesant este faptul ca in 2009. Fie ca sunteti angajat sau angajator. 6 din primele 10 cele mai accesate site-uri din Romania sunt site-uri de social media. retelele sociale sunt noul mediu de promovare si informare. numarul persoanelor care utilizeaza acest tip de comunicare a explodat.com . Motive pentru care ar trebui sa navighezi pe retelele sociale. In ultimele luni. datorita vizibilitatii sporite a companiei in mediul virtual si a istoricului prezent pe pagina de profil. disponibila gratuit. este un indicator al cresterii interesului internautului roman pentru acest tip de interactiune. Prin crearea unei legaturi se poate ajunge la trimiterea unei oferte de munca. direct de la sursa. in vreme ce metodele invechite presupun timp. Vizibilitatea posturilor companiei tale posturile vacante pot fi vizibile unei mase mai mari de candidati eligibili. *conform alexa. Gasirea de candidati activi din discutii din cadrul specializarii lor o metoda buna de evaluare a aptitudinilor si principiilor unei persoane este observarea comportamentului acestuia intr-un grup. costuri mari de publicare cat si deplasare. Costuri reduse singurul cost ridicat de acest tip de abordare este cel al timpului consumat. credibilitatea creste. Nivel ridicat de credibilitate prin transmiterea unor oferte de angajare prin intermediul retelelor de socializare. in Romania.

964.Numarul utilizatorilor cu varsta intre 13-64 ani este de 1681240 7.48.il cunosc personal . respectiv: y 38. Facebook.2.907 de utilizatori Twitter in prezent in Romania ce genereaza 32. y Userii dau follow unui alt utilizator datorita faptului ca : .356 de vizitatori unici .Numarul utilizatorilor cu varsta intre 20-25 de ani reprezinta 34% din totalul Facebook users din Romania.Statisticile arata ca site-ul cel mai popular in momentul actual.ii citesc blogul .500 de tweet-uri (in 24 de ore) .4% din totalul populatiei din Romania .26 milioane de vizite si 68. Hi5 .Numarul utilizatorilor cu varsta intre 16-30 de ani reprezinta 70% din totalul Facebook users din Romania .87 milioane de vizite si 3.59 milioane de vizitatori unici ce genereaza 8.8% comparativ cu anul trecut.07 . a inregistrat in Romania urmatoarele date: . Twitter este o alta platforma de socializare care a inregistrat un numar mare de utilizatori in Romania.este o personalitate in online sau in offline y Twitter a inregistrat o crestere de 14% in luna august cu privire la utilizatori.Hi5 a inregistrat o scadere cu 19. Trilulilu .lucreaza in acelasi domeniu . cu privire la interesul utilizatorilor fata de aceasta retea.

Tpu. In luna Ianuarie. in topul celor mai utilizate retele sociale din lume. anul 2009.18 milioane de vizite. dupa numarul de utilizatori activi pe luna.ro.ro . TPU.490 ce au generat aproape 326.com. inside Facebook&Trilulilu si SATI reunite si analizate de catre eResearch Corp. Compete. conform statisticilor din ultimele trei luni. .com a pozitionat reteaua sociala Facebook pe locul intai. . In Romania. este al doilea cel mai popular site din lume. google. cu 34 de secunde folosite pentru a vizualiza o pagina. In prezent. depasita de catre google. Facebook si Facebook in Romania Lansat in luna Februarie a anului 2004. a ajuns in prezent la peste 500 de milioane de useri activi. dupa google.com.ro a inregistrat la inceput de toamna 1.com.Numarul utilizatorilor este de 82. Tot conform aceluiasi site. reteaua de socializare se afla pe locul al 5lea pe scara popularitatii. care totalizeaza zilnic cinci miliarde de minute de utilizare.milioane de afisari. urmat de MySpace. Informatiile prezentate sunt preluate din Zelist. durata medie a unei vizite este de 32 de minute.17 milioane de raspunsuri.66% dintre utilizatori au pana in 22 ani.400 de intrebari si 2. Yahoo! si YouTube.15 milioane de vizitatori unici si 2.ro. . TPU. de pe site-ul alexa.

produsul capata notorietate cu un efort minim. sau se alatura unui grup. Pentru angajatori. aceasta inseamna o putere de piata extraordinara. de a interactiona in timp real cu grupul tinta. promoveaza produsul la prietenii aflati in lista sa. utilizarea corecta a instrumentelor oferite de Facebook poate duce la o crestere a popularitatii brandului in randul persoanelor care apartin publicului vizat si nu numai. Bazandu-ne pe numarul de prieteni adaugati pe zi si a activitatii in dezbaterea diferitelor subiecte. Prin simplul fapt ca un utilizator intra in discutiile generate de angajator pe pagina acestuia. promovarea vine de la sine. De ce sa nu il utilizam? Prezinta atatea avantaje in schimbul unor costuri atat de mici! . totul free of charge . Cu ajutorul acestor facilitati. deoarece site-ul de socializare face publice toate activitatile unui utilizator. Crearea unui profil de utilizator deschide noi oportunitati de a face publicitate gratuita. si se pot face previziuni cu referire la evolutie.La o medie de 130 de prieteni pentru fiecare user pe facebook. de a efectua sondaje informale. se poate evalua usor notorietatea produselor oferite. Antrenarea in discutii si pastrarea legaturii cu userii interesati. Astfel. de a promova fara costuri si pe timp nelimitat campanii si oferte. nemijlocit. de a oferii informatii utile si de a mentine o stransa legatura cu persoanele interesate. a brandului. creste increderea in produs si ii consolideaza pozitia pe piata. intr-un timp foarte scurt.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful