Aktiviti 1.

Permulaan a) Memanaskan Badan (5 minit)

Butiran Mengajar i. ii. iii. iv. Bergerak ke arah kon merah Bergerak ke arah kon biru Bergerak ke tepi garisan Bergerak ke tengah gelanggang

Organisasi

Catatan : kon penanda kawasan

X 15 m X X X

X X X X X

X X X X : atlet X X X X X G G : jurulatih

30 m i. Atlet bergerak bebas dalam kawasan bertanda dan mengikut arahan yang diberikan jurulatih

b) Regangan (5 minit)

I. Semua otot-otot major di bahagian badan diregangkan bermula dari bahagian kepala hingga ke bahagian kaki

G X X 15 m X X X X X X X X 30 m I. Atlet berada dalam kedudukan separuh bulatan sambil diketuai oleh jurulatih untuk melakukan regangan X X X X X

Peluru berada dalam bebola tangan ii. Peluru berada dalam bebola tangan ii. Menggunakan tiga jari (5 minit) i. Pengenalan a) Cara memegang peluru i. Atlet membentuk dua barisan di sisi kiri dan kanan kawasan akiviti ii. Gunakan tiga jari untuk menyokong bahagian atas peluru iv. Menggunakan lima jari ( 5 minit) i. Gunakan dua jari untuk menyokong bahagian bawah peluru X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet 15 m G G : jurulatih X X X X X X X X X X 30 m i. Gunakan kelima-lima jari untuk menyokong keseluruhan peluru . Peluru tidak mengenai tapak tangan iii. Jurulatih memberi penerangan dari hadapan kawasan aktiviti iii. Peluru tidak mengenai tapak tangan iii. Jurulatih menunjukkan contoh pegangan peluru yang betul dari kedudukan yang boleh dilihat dengan jelas oleh semua atlet ii.2.

3. Pegang peluru mengikut keselesaan sama ada menggunakan tiga jari atau lima jari iii. Muka memandang kawasan sasaran ii. Letakkan peluru di bawah kawasan telinga iv. Kaki yang berada di belakang mestilah daripada sisi yang sama dengan tangan yang memegang peluru . Siku dibengkokkan 90° ke sisi badan X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet G G : jurulatih X X X X X X X X X X 30 m i. Kaki dibuka seluas bahu depan dan belakang vi. Perkembangan a) Lontar peluru setempat (15 minit) 15 m i. Atlet B akan melontar semula ke atlet A iii. Atlet A akan melontar kepada atlet B ii. Aktiviti diulangi sehingga semua atlet menguasai cara lontaran yang betul v.

Aktiviti diulangi sehingga semua atlet menguasai cara lontaran yang betul .vii. Luruskan siku semasa melontar pada paras 45° viii. Atlet A akan melontar kepada atlet B ii. Kaki hadapan dibengkokkan sedikit vi. Kaki belakang diluruskan(jengkek) vii. ii. iii. Atlet B akan melontar semula ke atlet A iii. Semua berat badan ditumpukan ke kaki hadapan i. iv. Kaki belakang di bawa ke hadapan(ikut lajak) b) Lontar peluru sambil berpusing (20 minit) 15 m X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet G G : jurulatih Membelakangi kawasan sasaran Peluru di bahagian bawah telinga Kaki dibuka ke depan dan belakang Kaki hadapan adalah sisi yang sama dengan tangan yang memegang peluru v. Pastikan peluru tidak diangkat daripada bahagian bawah telinga sebelum melepaskan peluru ke udara x. Dada rapat ke bahagian lutut kaki hadapan viii. X X X X X X X X X X 30 m i. Tolak peluru menggunakan bebola tangan ix.

Kaki belakang di bawa ke hadapan(ikut lajak) . Luruskan siku untuk melontar peluru pada paras 45° xii.ix. Pusingan badan mestilah lancar dari bawah ke atas dan dari belakang kawasan sasaran menghadap ke kawasan sasaran xi. Gunakan bebola tangan untuk menolak peluru xiii. Badan dipusingkan sedikit demi sedikit ke sisi kiri(bagi pelontar tangan kanan) x.

Aktiviti diulangi sehingga semua atlet menguasai cara lontaran yang betul . iii. Atlet A akan melontar kepada atlet B ii.c) Lontar peluru selangkah(kaki diseretkan dan badan dipusingkan) (20 minit) X X X X X X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet 15 m G G : jurulatih Membelakangi kawasan sasaran Peluru di bahagian bawah telinga Kaki dibuka ke depan dan belakang Kaki hadapan adalah sisi yang sama dengan tangan yang memegang peluru v. X X X X X X X X X X 30 m i. Dada rapat ke bahagian lutut kaki hadapan viii. Kaki belakang diluruskan(jengkek) vii. Semua berat badan ditumpukan ke kaki hadapan i. iv. ii. Kaki hadapan dibengkokkan sedikit vi. Atlet B akan melontar semula ke atlet A iii.

Guna bebola tangan untuk menolak peluru xv. Kaki hadapan diseretkan mendekati kaki belakang x. Kaki belakang dibawa ke hadapan(ikut lajak) . Luruskan siku untuk melontar peluru pada paras 45° xiv.ix. Kaki belakang melungsur selangkah ke belakang xi. Pusingan badan mestilah lancar dari bawah ke atas dan dari membelakangi kawasan sasaran sehingga menghadap kawasan sasaran xiii. Badan dipusingkan sedikit demi sedikit ke sisi kiri (bagi pelontar tangan kanan) xii.

Atlet membentuk separa bulatan ii.4. Otot-otot major yang telah digunakan diregangkan bermula dengan bahagian kaki hingga ke bahagian kepala i. Jurulatih berada di hadapan para atlet iii. Penutup a)Menyejukkan badan (3 minit) i. Longgarkan otot-otot major yang telah digunakan semasa aktiviti G X X 15 m X X X X X X X X X 30 m X X X X X : kon penanda kawasan X : atlet G : jurulatih b) Regangan (2 minit) i. Atlet mengikut pergerakan yang dilakukan oleh jurulatih . Gerak-gerakkan seluruh anggota tubuh untuk meratakan asid laktik ke seluruh anggota badan ii.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful