TRASAREA SI VERIFICAREA LUCRARILOR DE STRUCTURA LA EXECUTIA UNEI VILE P+1E Pentru inceperea executiei unei case trebuie avute in vedere

urmatoarele: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. trebuie sa soseasca Ordinul de Incepere a Lucrarilor autorizatia de constructie plan de trasare proiectul de fundatii planurile si profilurile destinate sistematizarii verticale PV de trasare Instrumentele cu care se executa trasarea si balizarea: Panglica de otel Rulete (5m-15m) Firul cu plumb Bolobocul T –ul Dreptar cu bula Nivela topografica Teodolit PASII PENTRU EXECUTAREA EFECTIVA A OPERATIILOR DE TRASARE A FUNDATIILOR: 1. Predarea de catre topometru a amplasamentului si a axelor constructiei materializate pe teren cu PV catre seful de lot: a) se masoara cu ruleta lungimile constructiei intre axele principale, materializate in teren de catre topometru b) se marcheaza fiecare ax intermediar intre axele principale cf planului de trasare c) se traseaza cu var conturul fundatiilor constructiei 2. Se executa operatia de balizare: se imprejmuieste constructia cu balize pe care se materializeaza axele si cota +0.00. Aceasta operatie se executa dupa cum urmeaza: a) fixarea cotei +0.00, se efectueaza cu nivela: - se materializeaza pe tarusul de baliza nivelul cotei +0.00 - se repeta operatia pentru toti tarusii de baliza - se bat scanduri la nivelul cotei +0.00 pe fiecare tarus b) materializarea axelor, se executa cu sfoara si firul cu plumb: - se trece cu sfoara prin axele principale ale constructiei prelungind-o pana sub baliza - punctul situat sub baliza in dreptul sforii se ridica cu firul cu plumb pe baliza, materializandu-se cu un cui - se repeta operatia pentru toate axele constructiei - se marcheaza fiecare ax pe baliza cu vopsea c) se verifica trasarea de catre seful de echipa de dulgheri si de catre seful de lot d) se face verificarea trasarii de catre diriginte si se consemeneaza in PV corectitudinea trasarii

1

00. grinzi. in functie de cotele stabilite prin proiect.se trece la executia efectiva a cofrajului la placa peste parter (inclusiv stalpi. se verifica aspectul betonui si cu PV.se verifica cu ruleta dimensiunile camerei . se verifica inca o data inaltimea la care sa executat cofrajul si cu ajutorul dreptarului cu bula (sau a unei nivele clasice). se masoara inaltimea la care trebuie executat cofrajul la placa peste parter .se face sapatura mecanizata dupa trasarile cu var si apoi se taluzeaza malurile pana la dimensiunile din proiect.se verifica cu firul cu plumb verticalitatea zidariei .de la cota +1. daca este cazul.inainte si in timpul turnarii betonului se verifica stabilitatea popilor de sustinere . Dupa trasare se monteaza armatura stalpilor parter si se executa zidaria parter. buiandrugi) .se executa cofrajul pentru scara cu o atentie sporita la detaliile din proiect pentru cota podestului.cu furtunul cu nivel (sau cu o nivela). goluri). cota de sapatura se urmareste de pe balize cu T-ul se transmite cu furtunul de nivel sau cu nivela cota superioara a blocului de fundare se toarna si se vibreaza betonul MONTAREA COFRAJELOR GRINZILOR DE FUNDATII a) se coboara axele constructiei cu firul cu plumb de pe balize se traseaza axele pe blocul de fundare c) se stabilesc dimensiunile grinzilor in functie de proiect si se materializeaza pe blocul de fundatii cu sfoara de trasat se monteaza armatura pentru grinzile de fundatii e) se cofreaza. Inainte de trecerea la cofrarea placii de parter.dupa decofrare. stalpi.dupa executarea cofrajului placii peste parter. se spraituieste si se leaga cofrajul. se executa urmatoarele verificari a zidariei si a pozitionarii stalpilor: . se verifica planeitatea placii . materializata anterior pe peretii de zidarie. pentru pastrarea dimensiunilor grinzilor se monteaza distantieri metalici EXECUTAREA COFRAJELOR PENTRU PARTER Executarea parterului implica ca operatie preliminara trasarea pe placa a tuturor elementelor (pereti. se materializeaza cu ajutorul unor cuie nivelul la care se toarna betonul in placa peste parter . diafragme. a numarului de trepte si a gabaritului acestora . se preda frontul de lucru catre zidari 2 .EXECUTAREA SAPATURII .se verifica cu dreptarul cu bula planeitatea peretilor de zidarie .

se monteaza contravantuiri daca este cazul. buiandrugi) pe tot parcursul executiei cofrajului placii peste etaj se verifica cu bolobocul planeitatea acestuia cu furtunul de nivel. formulele matematice sunt: P%= 100 x tgα unde α reprezinta unhiul dintre planul orizontal si planul inclinat P%= Δh/l unde Δh – diferenta dintre cota de sus si cota de jos l – proiectia orizontala a planului inclinat in metri Executarea sarpantei Pentru executarea sarpantei se parcurg urmatoarele etape: se fixeaza cosoroabele se traseaza si se monteaza scaunele in raport cu panta acoperisului se stabileste inaltimea panei de coama tinanadu-se cont de pantele date in proiect. grinzi. se materializeaza cu ajutorul unor cuie nivelul la care se toarna betonul in placa peste etaj se monteaza armatura pentru placa. centuri inclinate) Pentru executarea centurilor inclinate este necesar sa se asigure pantele date in proiect. ca operatie preliminara. se traseaza si monteaza popii centrali si pana de coama. se masoara inaltimea la care trebuie executat cofrajul la placa peste etaj se trece la executia efectiva a cofrajului la placa peste etaj (inclusiv stalpi. centuri . Pentru stabilirea pantei. buiandrugi inainte si in timpul turnarii betonului se verifica stabilitatea popilor de sustinere dupa decofrare. respectiv buiandrugi. materializata anterior pe peretii de zidarie. stalpi. o atentie deosebita se are la alinierea stalpilor si a golurilor de ferestre se verifica cu firul cu plumb verticalitatea zidariei se verifica cu dreptarul cu bula planeitatea peretilor de zidarie de la cota +1. goluri).la executarea zidariei etaj si a cofrajului la stalpi. Acestea se pot realiza cu ajutorul echerelor. T-urilor sau a formulelor matematice. se preda frontul de lucru catre zidari EXECUTAREA PODULUI (MANSARDEI) Aceasta activitate se poate imparti pe 3 niveluri: a) Executarea cofrajelor aferente structurii podului ( stalpi. trasarea pe placa a tuturor elementelor (pereti. se executa urmatoarele verificari ale zidariei si a pozitionarii armaturii pentru stalpi: . diafragme. placa peste etaj. in functie de cotele stabilite prin proiect.00. se verifica aspectul betonui si cu PV. Inainte de trecerea la cofrarea placii de etaj. verificarile aferente acestei operatiuni se executa cu bolobocul. se verifica aliniamentul zidariei de etaj cu cea de la parter. centuri inclinate) b) Executarea sarpantei c) Executarea invelitorii Executarea cofrajelor aferente structurii podului ( stalpi. grinzi.EXECUTARE ETAJ Executarea cofrajelor pentru etaj implica. firul cu plumb si ruleta 3 . Trasarea tuturor acestor elemente se face ca prima operatie la inceperea lucrarilor la orice nivel si se vor respecta de catre toate meseriile ce executa lucrari pe respectivul nivel. centuri.

tinandu-se cont de tipul de tigla folosita.se fixeaza interaxul si se monteaza capriorii . . dupa ce in prealabil s-a masurat lungimea planului inclinat se trece la montarea tiglei si la chituirea acesteia 4 .Se va avea o atentie sporita pentru corelarea pantei sarpantei cu panta data de centurile inclinate de la pod sau de zidaria de timpane.rigidizarea elementelor de sarpanta se realizeaza cu ajutorul scoabelor sau a conectorilor .se trece la montarea asterelei Executarea invelitorii primul pas este impermeabilizarea invelitorii prin montarea foliei fixata de astereala cu ajutorul sipcilor de folie se trece la montarea sipcilor de tigla.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful