Zoekmachine optimalisatie is een must

Bent u online niet vindbaar dan telt u eigenlijk al niet meer mee in deze wereld. Alles draait tegenwoordig om het vinden en gevonden worden in dit digitale tijdperk. Een item dat vooral de laatste jaren razend populair is geworden is SEO oftewel Search Engine Optimalisatie of Zoekmachine Optimalisatie als we het Nederlands willen houden. Het internet telt tegenwoordig wereldwijd maar liefst 1 23,98 miljard websites waarvan 693 miljoen Nederlandse websites. Logisch dat uw website niet zomaar bovenaan de zoekmachines komt te staan. Alleen het schrijven van goede sleutelwoorden en het noteren van een correcte beschrijving is tegenwoordig niet meer genoeg. Zoals de velen internetgoeroes vaak zeggen: “Content is King”, simpel vertaald naar dat de inhoud van je website het belangrijkste is. Ik zal u meenemen in de wereld van zoekmachine optimalisatie en u enkele tips meegeven waarbij mijn eigen website onderzoek aan de hand van Google Analytics centraal zal staan.

Effect van zoekmachine optimalisatie
Om u even het effect van zoekmachine optimalisatie te tonen geef ik u de volgende cijfers mee. Begin januari 2009 ben ik begonnen met de bouw van een volleybal webshop die verouderd was. De webshop was op positie 68 terug te vinden in Google, had wel zo’n tien bezoekers per dag maar ook een weigeringspercentage van 64%. Het weigeringspercentage wil zeggen het aantal bezoekers dat na het zien van de homepagina direct weer weg klikt. Simpel gezegd de webshop was dood aan het bloeden en stond op het punt te verdwijnen. Na de optimalisatie leefde de webshop binnen 1,5 week volledig op. In Google kwam deze op de tweede positie terecht, per dag zo’n twintig bezoekers en het weigeringspercentage daalde naar 22%.

1

Voor de huidige World Wide Web statistieken, kijk op: http://www.worldwidewebsize.com/

5 Tips om uw website te optimaliseren 1. Content is King
Velen zeggen het en er zit zeker ook waarheid in. Content is King! De inhoud van je website is uitermate belangrijk om een toppositie in Google te bemachtigen. Geef elke pagina een unieke en duidelijk titel beschrijving die aangeeft waar de pagina over gaat. Maak in uw tekst gebruik van H1 tags, alt tags en bold tags. Zorg ervoor dat de keywoorden die in uw titel vermeld worden ook in de rest van de pagina terugkomen. Let er wel op deze keywoorden niet te vaak te herhalen, een keer of 3 is genoeg. Het gebruik van opsommingen is ook een must. Niet alleen omdat Google deze graag leest maar tevens ook omdat dit prettig leest voor bezoekers. Zorg voor duidelijke interne links, schrijf bijvoorbeeld niet ‘Klik hier’, maar ‘bekijk onze webproducten’. Geef altijd een beschrijving bij uw afbeeldingen door gebruik te maken van de ALT tag. Google leest deze ALT tag en bepaalt hiermee de inhoud van een webpagina.

2.

Linkbuilding
Linkbuilding is dat andere websites naar jou linken. Google vind het belangrijk dat haar bezoekers kwaliteit krijgen. Dat betekent goede, relevante resultaten weergeven voor een bepaald keywoord of combinatie daarvan. Hoe meer anderen naar jou site gaan linken hoe sneller Google gaat denken van: Nou nou, als er zoveel mensen over die website spreken dan moet dit wel een erg goede website zijn. Dus hoe populairder de site hoe hoger deze op Google zal staan. Nu is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe anderen naar jouw site gaan linken. Het belangrijkste is het zorgen voor up-to-date informatie. Biedt andere de mogelijkheid de informatie op jouw site te delen. Laat ze het delen op de verschillende sociale netwerken, geef ze de mogelijkheid jouw site aan hun favorieten toe te voegen of laat ze jouw site op delicious zetten.
(Meer over linkbuilding? Bezoek: http://www.seohandleiding.nl/category/linkbuilding-en-pagerank)

3.

Richt je op de juiste zoekwoorden
Het heeft natuurlijk weinig nut om telkens zoekwoorden terug te laten komen als ‘rijwielhersteller’ als de doelgroep u zoekt op ‘fietsenmaker’. Het is dus zeker belangrijk om van te voren eerst een lijst te maken van relevante zoektermen die u wilt gaan gebruiken. Dit kunt doen door bijvoorbeeld een kijkje te nemen bij de concurrent die al wel een hoge positie in Google heeft. Als u net een website wilt opzetten is het zeker slim om eens gebruik te maken van Google Adwords, hier kunt u precies zien hoe vaak er op bepaalde zoektermen gezocht wordt. Het is zeker aan te raden om Google Analytics in te zetten, hier worden allerlei statistieken bijgehouden waaronder ook de zoekwoorden die gebruikt worden om op uw website te komen. U kunt terugvinden welke zoekwoorden het populairste zijn, welke zoekwoorden een hoog bouncepercentage hebben, wat wil zeggen dat deze bezoekers zonder te klikken de pagina weer verlaten. Een ander handig middel dat hiervoor gebruikt kan worden is er eentje van Google: https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

4.

Maak actief gebruik van social media
De manier om uw website te promoten is tegenwoordig wel via social media. Een ding wat veel bedrijven vergeten is dat een actieve houding vereist is om deze media optimaal te benutten. Het aanmaken van een account is namelijk niet genoeg. Biedt informatie aan die interessant genoeg is dat anderen deze gaan delen. Nodig anderen uit om mee te denken en hun mening te geven. Dit alles zorgt voor meer en meer populariteit wat u weer een hogere positie in Google oplevert.

5.

Don’t ever try to outsmart Google
Hetgeen wat je echt niet moet proberen is het inzetten van trucjes om hoger in de zoeklijst te komen. Vroeg of later zal het ontdekt worden en dan zal je zien hoe machtig Google wel niet is. Je zal verbannen worden wat inhoudt dat je gewoon niet meer vindbaar bent. NIET DOEN DUS! Om even duidelijk te maken wat u dus niet moet doen:  Verborgen tekst (witte tekst op een witte achtergrond)  Doorway pagina’s (pagina’s vol trefwoorden die alleen zijn bedoeld voor de zoekmachines)  Bedriegelijke redirects (de bezoeker wordt snel doorgestuurd naar een andere pagina)  Cloaking (zoekmachines krijgen heel andere content te zien dan menselijke bezoekers)

Zoekmachine Google
De reden waarom ik alleen Google heb laten terugkomen als zoekmachine is simpelweg doordat dit veruit de grootste is en eigenlijk op dit moment geen ‘echte’ concurrentie heeft. De enige zoekmachine die in opkomst is heet Bing maar die heeft gezien mijn onderzoeksresultaten nog niets te vertellen in deze wereld. Hieronder ziet u een cirkeldiagram waar u kunt zien dat 80% van de bezoekers van mijn webshop via een zoekmachine op de site terecht komen, om nog maar eens aan te geven hoe belangrijk zoekmachine optimalisatie is.

Conclusie
Nu heb ik nog maar vijf tips gegeven voor het optimaliseren van uw website maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Het belangrijkste dat u na het lezen van dit artikel het belang van SEO inziet. Nu zijn er genoeg specialisten te vinden die u kunt inhuren om uw website te optimaliseren maar nog mooier is om de wereld van zoekmachine optimalisatie zelf te verkennen. Hiervoor wil ik u een tweetal links meegeven waar ik mijn kennis bij heb opgedaan: www.seohandleiding.nl & www.seoguru.nl

Ik zou zeggen: Ontdek de wereld van zoekmachine optimalisatie en gebruik deze kennis ten goede!

Merijn van den Berg www.merino-portfolio.tk

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful