Qana'ah

SALAH satu sebab yang membuat hidup ini tidak tentram adalah terpedayanya diri oleh kecintaan kepada harta dan dunia. Orang yang terpedaya harta akan senantiasa merasa tidak cukup dengan apa yang dimilikinya. Akibatnya, dalam dirinya lahir sikap-sikap yang mencerminkan bahwa ia sangat jauh dari rasa syukur kepada Allah Sang Maha Pemberi rezeki. Orang-orang yang cinta dunia akan selalu terdorong untuk berburu segala keinginannya, meski harus menggunakan segala cara: licik, bohong, mengurangi timbangan atau sukatan, dan sebagainya. Ia juga tidak pernah menyadari, sesungguhnya harta hanyalah ujian. "Maka apabila manusia ditimpa bahaya ia menyeru Kami, kemudian apabila kami berikan kepadanya nikmat dari Kami ia berkata: 'Sesungguhnya aku diberi nikmat itu hanyalah karena kepintaranku'. Sebenarnya itu adalah ujian, tapi kebanyakan mereka itu tidak mengetahui" (QS. Az-Zumar (39):49). Ayat tersebut mengindikasikan adanya orang-orang yang tidak tepat dalam menyikapi harta dan dunia yang diberikan kepadanya. Ia menyangka, ketentraman hidupnya ditentukan oleh banyaktidaknya harta yang ia miliki, besar-kecilnya tempat tinggal, tinggi-rendahnya kedudukan dan pangkat yang disandangnya. Ketentraman hidup sesungguhnya hanya dapat diraih melalui penyikapan yang tepat terhadap harta dan dunia, sekecil dan sebesar apa pun harta yang dimilikinya. Sikap demikian dikenal dengan sebutan qanaah, yang berarti merasakan kecukupan dan kepuasan atas harta dan dunia miliknya. Orang yang qanaah hidupnya senantiasa bersyukur. Makan dengan garam akan terasa nikmat tiada terhingga, karena ia tidak pernah berpikir tentang daging yang tiada di hadapannya. Makan dengan sayur lodeh atau daging akan sangat disyukurinya. Ia pun akan berusaha untuk membagi kenikmatan yang diterimanya itu dengan keluarga, kerabat, teman atau pun tetangganya, karena ia ingat pada orang-orang yang hanya bisa makan dengan garam saja.

yakinlah bahawa di dalam pekerjaan itu ada kalah dan menang. . Rasulullah saw bersabda juga: Artinya: "Qanaah itu adalah harta yang tak akan hilang dan pura (simpanan) yang tidak akan lenyap". tidak terlalu haloba dan cemburu. jangan merasa ragu dan sepi. Tuan tidak dilarang bekerja mencari penghasilan. Sebab itu. kerana yang demikian bukan qanaah. Orang yang mempunyai sifat qanaah telah memagar hartanya sekadar apa yang dalam tangannya dan tidak menjalar fikirannya kepada yang lain. tetapi tidak memperdulikan gerak geri dunia. tetapi tenangkan hati. terima saja apa yang ada. Kerana kalau masih meminta tambah. Mereka katakan soleh orang yang menjunjung serban besar.Rasulullah saw bersabda: "Bukanlah kekayaan itu lantaran banyak harta.. dan telah dapat yang akan dimakan sesuap pagi sesuap petang. bukan orang yang meminta lebih terus terusan. (HR. tetapi bekerja lantaran orang hidup tak boleh menganggur. Thabarai dari Jabir). ilmu dunia. artinya: Diri yang kenyang dengan apa yang ada. tidak disuruh berpangku tangan dan malas lantaran harta telah ada. Bekerjalah. mengatur kepandaian. kerana manusia dikirim ke dunia buat bekerja. bangsa yang tidak beragama beroleh kekayaan. Hal ini kerap menerbitkan salah sangka dalam kalangan mereka yang tidak faha rahsia agama. yang demikian adalah kemalasan. Jadi tuan bekerja lantaran memandang harta yang telah ada belum mencukupi. tandanya masih miskin. hendaklah tenangkan hati. sebab dia sentiasa mengajak umatnya membenci dunia. jangan berikhtiar melepaskan diri. Mereka namai taqwa orang yang hanya karam dalam mihrab. terima saja takdir. Mengatur hidup. bahawa agama memundurkan hati bergerak. bangsa yang zuhud terlempar kepada kemiskinan katanya! Tuduhan demikian terbit lantaran salah perasangka pemeluk agama sendiri. Agama membawa manusia malas. Mereka lemparkan kepada agama suatu tuduhan. kekayaan ialah kekayaan jiwa". Mereka sangka bahawa yang bernama qanaah ialah menerima saja apa yang ada. sehingga mereka tidak berikhtiar lagi. Barangsiapa yang telah beroleh rezeki.

kerani nasib tidak dapat ditentukan. Sri baginda ratu Belanda Wilhelmina seorang ratu yang masyhur mempunyai pendirian qanaah ini. dan tak boleh cemas menempu apa yang akan terjadi". dan mereka qanaah juga. berunta banyak. sebab itu kita tak boleh harap dengan yang ada. bukan kepada pemeluk agama yang salah pasang itu. disuruh mempelajari segala macam kepandaian yang perlu untuk menjaga hidup sehari-hari. besok mana tahu kita diperdayakannya. dan Yuliana terpaksa meninggalkan singgahsananya. berwang. sebab itu kita tak boleh harap dengan yang ada. "Tipu daya dunia tak dapat dipercayai. "Tipu daya dunia tak dapat dipercayai. menyulam dan lain-lain. Kita bekerja bukan lantaran meminta tambahan yang telah ada dan tak merasa cukup pada apa yang dalam tangan. salah pulalah persangkaan orang yang tidak terdidik dengan agama. orang kaya-kaya. besok mana tahu kita diperdayakannya. memasak. disuruh belajar menjahit. memperniagakan harta benda keluar negara. dan tak boleh cemas menempuh apa yang akan terjadi". . dan bersyukur jika dipinjamiNya nikmat. menyuruh sabar menerima ketentuan Ilahi jika ketentuan itu tidak menyenangkan diri. Sebab itu terdapatlah dalam masa sahabat-sahabat Rasulullah saw. beruma sewa. bukan qanaah ikhtiar. Pelajari hidup bersakit. Menyuruh percaya yang betul-betul akan adanya kekuasaan yang melebihi kekuasaan manusia. tetapi kita bekerja. Maksud qanaah itu amatlah luasnya.semuanya mereka sangka tidak boleh dilarang agama! Sebab kesalahan persangkaanpemeluk agama itu. Faedah qanaah amat besar di waktu harta itu terbang dengan tiba-tiba. tetapi salah sangka kepada agama sendiri. qanaah hati. berapa banyak raja yang lebih besar dari Ratu Wilhelmina. berharta berbilion. ini hari kita dipujuknya. Inilah pendirian yang sepantasnya bagi seorang raja. baginda menjawab kira-kira demikian. kewajipan belum berakhir. kerana nikmat tidaklah kekal. Puteri Yuliana. Ketika ditanyai orang kepada baginda apa maksud yang demiian. Dalam hal yang demikian disuruh bekerja. sebab orang hidup mesti bekerja. terutama di zaman demokrasi. Intisari pelajaran agama ialah menyuruh qanaah itu. sebab entah terbang pula nikmat itu kelak. ini hari kita dipujuknya.

fikirannya kacau. tak sabar. Faham demikian tidak berasal dari pelajaran agama. penyusah. atau yang dicari tidak dapat. apa guna saya berikhtiar lagi. maka yang sebaik-baiknya ubat buat menghindarkan segala keraguan dalam hidup. Hingga apa pun bahaya yang datang kita tidak syak dan ragu Kita tidak lupa ketika untung. memalaskan fikiran. tetapi dari pelajaran falsafah yang timbul setalah ulama-ulama Islam bertengkar-tengkar tentang takdir. Ini namanya syu'uahan. ialah berikhtiar an percaya kepada takdir. Tak mungkin Allah akan begitu kejam. jangan ragu-ragu dan syak. Dia lari dari yang ditakutiya. Dan berkata: "Boleh jadi saya telah ditentukan bernasib buruk. bertawakal kepada Tuhan. lekas marah. dan bilamana tidak. lekas marah. padahal dia mengikut perintah Allah? Kembali kepada qanaah tadi. Boleh jadi saya telah ditentukan masuk neraka. mantapkan fikiran. baik sangka. Jangan takut dan gentar. tetapi yang ditakuti itu berdiri di muka pintu. Siapa yang tidak berperasaan qanaah. menentukan saja seorang mesti masuk neraka. tentang qadha dan qadar. tentang azali. Mesti tak dapat dia tak percaya takdir. padahal semuanya sudah tertulis lebih dahulu pada azal. fikirannya kacau. Kenapa kita ragu-ragu. serta tidak merasa kesal jika ada keinginan yang tidak berhasil. Tetapi qanaah adalah modal yang paling teguh untuk menghadapi penghidupan. tak sabar. menimbulkan kesungguhan hidup yang betul-betul (enerti) mencari rezeki. tak tawakal.penyusah. tak tawakal. menurut jalan sebab dan musabab. teguhkan hati. bukan husnus zhan. ertiya dia tak percaya takdir. mengharapkan pertolonganNya. . jahat sangka dengan Tuhan.Itulah maksud qanaah. apa guna saya bersembahyang". Mesti tak dapat tidak. Lebih baik merdekakan fikiran diri dari syu'uzhan itu.dan bilamana beruntung lekas pembangga. Ada orang yang putus asa dan membuat bermacam-macam 'boleh jadi' terhadap Tuhan. mengajak berpangku tangan. dan tidak cemas ketika rugi. Nyatalah salah persangkaan orang yang mengatakan qanaah ini melemahkan hati.

kian dicubanya melupakan teringat itu. kesusahan dan kesukaan. dia senang sebab dapat mengingat kelemahan dirinya dan kekuatan Tuhannya. adalah tiang kekayaan yang sejati. Meskipun susah atau senang. . barang yang diingat-ingat. sebab dapat bersyukur. Tak dapat disamakan orang yang sukses dengan orang yang muflis. Tidak dapatlah disamakan lurah dengan bukit. miskin atau kaya. Keadaan-keadaan yang terpuji itu terletak pada qanaah. Ini semuanya tidak terjadi pada orang beriman yang redha menerima apa yang tertentu dalam azal. dia senang pula. kemenangan dan kekalahan. tenang dengan gelisah. kian teguh dia berdiri di ruang matanya. Jika ditimpa susah.sebagaimana orang yang takut mengingat-ingat. pada batinnya rahmat'. jika dihujani rahmat. semua hanya pada pandangan orang luar. putus asa dan cita-cita. 'pada lahirnya azab. dan kekayaan dalam perbendaharaan yang tiada ternilai harganya. Sebab dia sendiri adalah nikmat. dan semua yang tercela ini terletak pada gelisah. Gelisah adalah kemiskinan yang sebenarnya. Qanaah.

Demikianlah Kami menghiasi untuk setiap umat amalan mereka.Tasamuh Makna tasamuh adalah sabar menghadapi keyakinan-keyakinan orang lain. dan tidak boleh menyerang dan mencela dengan celaan yang membuat orang tersebut sakit dan tersiksa perasaannya. lalu Dia mengabarkan kepada apa yang mereka lakukan". pendapatpendapat mereka dan amal-amal mereka walaupun bertentangan dengan keyakinan dan batil menurut pandangan.Al-An'am:108) . "Dan janganlah kalian mencela orang-orang yang berdo'a kepada selain Allah. (QS. yang menyebabkan mereka mencela Allah dengan permusuhan dengan tanpa ilmu. Asas ini terkandung dalam banyak ayat Al-Qur'an diantaranya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful