Moda si Costum ± o scurta istorie a modei din lumea antica pana in secolul 20

Acest curs se adreseaza tuturor celor interesati de istoria modei si a costumului, dar si de modalitatatile in care vesmintele au fost modificate si reinventate de-a lungul secolelor, evoluand de la tunicile si togile lumii antice la crinolinele si corsetele secolului 19. Pe parcursul celor 6 ateliere nu veti asista la o simpla enumerare a vesmintelor si modelor care sau succedat de-a lungul timpului, ci vi se va oferi o imagine dinamica a modei in contextul social si istoric al fiecarei epoci. Pentru a intelege mai bine motivele pentru care, de la perioada la perioada, gusturile in materie de vestimentatie au cunoscut modificari i felul in care croiul hainelor s-a schimbat pentru a accomoda noi tendinte, vom cauta sa intelegem impreuna interdependentele dintre moda i mediul socio-economico-politic. Vestimentatia si accesoriile care au fost considerate la moda dea lungul timpului au evoluat constant sub influenta gusturilor vremurilor, a literaturii si a artelor, a activitatilor reacreative de bonton, a diferitelor responsabilitati si roluri pe care femeile si barbatii si le asumau in societate i chiar sub influneta unor campanii militare de succes. O istorie a costumului nu poate fi prezentata izolat, limitandu-se doar la referiri cronologice; istoria modei trebuie privita i analizata i din perspectiva tendintelor din moda de azi. Astfel, ca sa intelegem felul in care costumul a evoluat si a fost reinventat de la epoca la epoca in functie de contextul istoric, social si politic, cursul va pune accent pe modul in care diferitele mode si vesminte din trecut devin surse de inspiratie pentru designerii secolului nostru. Astfel cursul va sonda in paralel nu numai istoria modei si a costumului, dar si felul in care stilurile vremurilor trecute sunt reinterpretate si reinventate in prezent atat de casele de moda pe catwalk-uri, cat i in industria cinematografica i cea muzicala. Structura cursului:

. Atelierul 4 ± Moda si costumul in secolul al XVII-lea. Vom vorbi despre arhitectura. Atelierul 6 ± Moda si costumul in secolul al XIX-lea. Istoria arhitecturii si a artei in Europa Vorbim despre arhitectura ca fiind un produs artistic al societatii ce a format-o. ce presupune abordarea cronologica a multor factori congruenti: societate. in decursul istoriei. asadar. istoria arhitecturii inseamna astazi un fenomen de o complexitate uriasa. economie. insa vom aminti constant de relatia acesteia cu arta in cadrul diferitelor stiluri pe care le vom aminti. Atelierul 3 ± Moda si costumul in Renastere si in secolul al XVI-lea. Vom vedea astfel cum arhitectura a fost mereu un simbol al puterii.Atelierul 1 ± Moda si costumul lumii antice ± Egipt. Roma antica. religie etc. fie aceasta laica sau religioasa ± si cum a avut un permanent scop de reprezentare. Vom vorbi in acest curs despre evolutia reprezentarilor arhitecturale pe teritoriul Europei si vom intelege diversele conditii si situatii ce au dus la schimbarea perceptiei artistice si a stilurilor. Atelierul 2 ± Moda si costumul in Evul Mediu. Grecia antica. Atelierul 5 ± Moda si costumul in secolul al XVIII-lea. de aceea vom vorbi in mare parte despre ³arhitectura de elita´. si anume monumentele reprezentative ce au cumulat aspiratiile si povestile intregului context temporal in care au fost ridicate.

descoperirea tratatelor lui Vitruvius si a canoanelor Antichitatii. problematica urbanismului si a arhitecturii in relatie cu cele doua razboaie mondiale. reintoarcerea la canoanele Antichitatii si la traditiile locale. dupa cum urmeaza: 1. scoala de la Bauhaus. Renasterea in Italia ± laicizarea factorului de putere si slabirea Bisericii Catolice duce la dezvoltarea a noi paturi sociale si a noi comenzi de arhitectura si arta. atat in arhitectura cat si in arta 7. primul stil international considerat a fi original dupa Antichitate 10. arhitectura din vestul Europei si programele noi de arhitectura: arhitecturi de aparare. catedrala etc. complexitatea miscarii Art Nouveau. in sfera privata. perioada stilurilor ³feminine´ in arhitectura si arta 8. ca surse unice de inspiratie. manastirea. Premisele Antichitatii 1 ± Grecia Antica ± despre traditia pre-helenica si formarea Greciei Antice. ³omul in centrul Universului´ 6. Secolul 20 ± ³Modernismul temperat´ Art Deco. primele notiuni de urbanism si arhitectura si editarea regulilor si canoanelor de conduita estetica in ceea ce priveste arhitectura religioasa (canoane pe care se va baza arhitectura Europei pana in secolul 20): cele trei ordine grecesti 2. perioada stilurilor ³masculine´ in arhitectura si arta. odata cu Arts&Crafts. paralela directa cu avantgardele artistice . Evul Mediu de inceput ± urmarile scindarii Imperiului Roman in Est si Vest ± Bizant vs. Evul Mediu mediu si tarziu ± stilul Romanic si stilul Gotic. dialogul intre directivele Bisericii si idealurile personale ale nobilimii cu privire la noile criterii estetice. cu un secol mai tarziu si cu nuante locale specifice. Historicismul secolului 19 ± stilul Neoclasic. mentionam aici si prima scoala de arhitectura din Romania si stilul Neoromanesc 9. Baroc si Rococo ± despre arhitectura si arta ³de elita´. Premisele Antichitatii 2 ± Roma Antica ± traditia etrusca si preluarea esteticii grecesti intrun nou set de exprimari arhitecturale si artistice 3. aparitia Crestinismului si impactul avut asupra arhitecturii si artei.Vom incheia cu prezentarea caracteristicilor si marilor nume ale arhitecturii contemporane ce merita de vazut si inteles alaturi de monumentele istorice. Modernismul pur. Art Nouveau si tranzitia spre secolul 20 ± fenomenul intoarcerii la natura ca sursa suprema de inpiratie. stilul Eclectic si stilurile locale. despre aparitia oraselor 5. Renasterea Carolingiana. Cursul se va desfasura pe parcursul a 11 sedinte a cate 2 ore. modul in care ritualul religios a dus la conturarea arhitecturii de cult 4. Renasterea in afara Italiei ± Tarile de Jos si Franta ± sfarsitul Evului Mediu in Europa si extinderea noului fenomen cultural izbucnit in Italia.

Arhitectura contemporana ± despre mari arhitecti ai momentului si lucrari de referinta .11.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful