ASAS SENI REKA

A. UNSUR SENI 1. Garisan - Garisan ialah satu deretan titik yang bersambung-sambung yang mempunyai jarak tertentu - Garisan boleh diolah untuk mencipta rupa, jalinan, ton, corak, dan untuk menimbulkan bentuk, ruang, dan pergerakan. 2. Rupa - Rupa adalah hasil pertemuan titik hujung dengan titik mula - Rupa adalah kawasan rata yang dilingkari garisan luar - Terdapat 2 jenis rupa iaitu: a- Rupa geometri b- Rupa organic bersudut seperti segi tiga, segi empat, pyramid, bulat dsb. rupa bebas yang tidak bersudut seperti rupa daun, buah, batu dsb.

-Rupa boleh diolah dalam bentuk: a- Rupa positif b- Rupa negative 3. Bentuk - Bentuk mempunyai keluasan, ketinggian, jisim dan lebih daripada satu permukaan - Terdapat 2 jenis bentuk iaitu: a- Bentuk konkrit b- Bentuk ilusi bentuk objek sebenar yang bersifat 3 dimensi iaitu boleh disentuh, dilihat, dan dirasai. (bukan berbentuk gambar) bentuk visual yang bersifat 2 dimensi yang digambarkan melalui lukisan atau catan. 4. Jalinan - Jalinan ialah kesan yang terdapat pada permukaan sesuatu benda rupa objek yang terletak di sesuatu kawasan ruang di sekeliling rupa sesuatu objek.

atau rongga dalam sesuatu objek.Warna sewarna kepada gelap) warna yang bertentangan dalam roda warna (menimbulkan kesan segar.Warna harmoni..Warna sekunder c.Jalinan sentuh b. Jingga Kuning + Merah dan Ungu Merah + Biru ) iaitu campuran warna asas dengan warna sekunder iaitu merah. selesa dan seimbang) b. jarak antara dua objek. jalinan yang hanya dapat dilihat tetapi tidak dapat dirasai dengan arca. biru. catan dan cetakan (bukan sebenar) 6.Ruang tampak ruang sebenar yang terdapat pada bentuk-bentuk konkrit ruang yang hanya dapat dilihat dalam seni tampak seperti lukisan.Warna penggenap c. kontra.Jalinan tampak jalinan yang dapat dirasai dengan sentuhan/tangan seperti kolaj. Warna .Warna asas warna lain) b.Terdapat 2 jenis jalinan iaitu: a. getaran dan pergerakan) hanya satu warna yang mempunyai pelbagai ton (daripada terang . -Terdapat 2 jenis ruang iaitu: a.Terdapat 3 jenis warna iaitu: a. jalur buah tembikai dan gambar foto.Ruang ialah kawasan kosong di sekeliling objek. kaya.Ruang nyata b.Terdapat 3 gubahan warna iaitu: a. Ruang . 5.Warna tertier iaitu campuran dua warna asas (Hijau Biru + Kuning . dan catan teknik impasto tangan seperti corak batik. dan kuning (tidak boleh dihasilkan dengan campuran .warna bersebelahan dalam roda warna (warna sekeluarga.

harapan.Penegasan dapat dihasilkan melalui penggunaan unsur seni yang kontra atau asingkan objek yang hendak ditegaskan 4. teknik dan bahan yang berlainan 3. tarikan dan tumpuan . memberi fokus. kontra atau ganjil dalam sesuatu gubahan .Fungsi kontra ialah untuk menarik perhatian.Kontra dapat dihasilkan melalui penggunaan unsur seni.Terdapat 2 suhu warna iaitu: a..Dalam istilah seni harmoni merupakan hasil ulangan dan rentak unsur seni yang sesuai dan seimbang .Imbangan bermaksud kesamaan dan kesepadanan dari segi berat. damai dan tenang) Prinsip rekaan adalah kaedah atau pengolahan unsur seni untuk menimbulkan gambaran tertentu dalam gubahan seni visual 1. Kontra . perang.Dalam istilah bahasa harmoni membawa maksud aman dan damai .Harmoni wujud dalam penggunaan garisan dan warna .Warna panas b.Warna sejuk warna antara warna merah ungu hingga kuning hijau pada roda warna antara hijau hingga ungu pada roda warna (menimbulkan warna (menimbulkan kesan bertenaga. Imbangan . Penegasan .Penegasan wujud apabila terdapat sesuatu unsur yang menonjol. garang. meriah dsb) kesan sejuk. sedih. dan mengelakkan kebosanan .Harmoni tidak akan wujud jika ada unsur-unsur yang bercanggah 2. mengelakkan kebosanan dan kesan pergerakan .Fungsi penegasan ialah untuk menarik perhatian.Kontra wujud jika ada unsur-unsur seni yang bertentangan atau bercanggah dalam sesuatu gubahan . Harmoni . memberi fokus.

Pergerakan ialah keadaan yang bergetar.. Kepelbagaian . Kesatuan .Terdapat 2 jenis imbangan iaitu: a. bergoyang. air. rupa dan warna yang pelbagai dalam sesuatu gubahan 7. berpancar. tenaga.Fungsi irama dan pergerakan ialah untuk memberi kesan lebih hidup dan realistic terhadap sesuatu gubahan . nilai.Kesatuan bermaksud satu tema atau satu idea bagi semua unsur dalam sesuatu gubahan . dan daya tarikan dalam sesuatu gubahan . teratur dan selesa . ombak.Kesatuan dapat menimbulkan suasana yang tenteram.Kepelbagaian dapat memberi gaya.Kepelbagaian dapat dihasilkan melalui penggunaan unsur seni seperti garisan. taufan dsb 6. variasi. dan idea yang berbeza dalam sesuatu gubahan .Imbangan simetri unsur seni yang sama antara kiri dan kanan atau atas dan bawah unsur seni tidak sama di kedua-dua bahagian tetapi mempunyai (garisan axis dilukis di tengah-tengah pembahagian tersebut) b.Kepelbagaian wujud hasil penggunaan pelbagai gaya. bersinar-sinar dsb .Pergerakan dapat dilihat melalui kesan angin. Irama dan Pergerakan .Imbangan tidak simetri cirri-ciri yang menimbulkan kesan keseimbangan 5. berayun.

Boleh menggunakan cara betul alat dan bahan melalui teknik garisan selari 3.Tarikh : 25 Januari 2009 Hari : Waktu : 2 waktu Masa : 1 jam 20 minit Mata Pelajaran : Pendidikan Seni Visual Tingkatan : 1 Amanah Bilangan Pelajar : 30 orang Bidang : Seni halus Unit Pembelajaran : Lukisan teknik garisan selari Tajuk/ Tema : Alam Sekitar Objektif Hasil Pembelajaran Di akhir pembelajaran. Pengetahuan sedia ada: ‡ Pelajar telah belajar garisan melalui bidang asas seni reka ‡ Pelajar telah pun melihat objek alam sekitar ‡ Pelajar telah menggunakan bahan pencil semasa aktiviti pendidikan seni visual.Menghasilkan lukisan bunga dengan aplikasi teknik garisan selari. 2. murid dapat: 1. . Boleh menghasilkan lukisan sekurang-kurangnya 70 % dapat menghasilkan lukisan teknik garisan selari dengan baik.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful