Institutiile europene si rolul lor in guvernanta comunitara

Prof.univ., Adrian Ivan

Masterand, Rusu Marinela

1

Cuprins:
1.Consideratii privind dinamica si rolul institutiilor comunitare……………………........3 2. Principalele institutii comunitare……………………………………………………….8 2.1. Consiliul European………………………………………………………………..9 2.2 Consiliul UE……………………………………………………………………...10 2.2.1. Atributiile Consiliului……………………………………………………...11 2.3. Parlamentul European……………………………………………………………12 2.3.1. Atributiile PE………………………………………………………………13 2.4. Comisia Europeana………………………………………………………………14 2.4.1. Atributiile Comisiei Europene……………………………………………..15 2.5. Curtea Europeana de Justitie……………………………………………………..17 2.6. Alte institutii comunitare………………………………………………………...18 2.7. Procesul decisional in UE………………………………………………………...19 3. Institutionalismul si guvernanta comunitara…………………………………………..20 4. Sistemul de guvernare multinivel……………………………………………………..22 5. Bibliografie……………………………………………………………………………26

2

dar care nu poate fi decat o uniune economica si sociala totala. pe legislatia secundara adoptata si pe acordurile internationale semnate.Institutiile europene si rolul lor in guvernanta comunitara 1.Integrarea economica s-a extins la sfera socialului si la sfera politicului. dar ea nu are personalitate juridical. chiar daca nu s-a reusit crearea unei entitati statale bine definite la nivel European. Consideratii privind dinamica si rolul institutiilor comunitare Procesul de integrare europeana reprezinta o constructie treptata care s-a bazat pe prevederile tratatelor incheiate intre statele membre. fara sa fie un superstat supranational sau o federatie sau o confederatie in sensul classic. uniunea economica si monetara. dar si o politica externa si de securitate comuna(pilonul II) si o politica comuna in domeniul justitiei si afacerilor interne(pilonul III incorporate in mare masura in pilonul I). care nu a fost explicitat sau detaliat in mod oficial pana in present. Uniunea Europeana de azi are o anumita semnificatie politica. la Uniunea Europeana de azi cu 25(27) de state si ingloband trei comunitati economice(pilonul 1). cu o tipologie curioasa. de la Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului(CECO) din 1952. Integrarea europeana a parcurs un drum lung de peste 50 de ani. In procesul de constructie institutionala la nivel European s-a folosit comunitara sau metoda Jean Monnet. cu ezitari specifice inceputului si cu dificultati inseminate pe parcurs. cu sase state membre. dublata de o uniune politica. Procesul a fost extrem de anevoios. si spre obiectivul final al sau. precum si pe o arhitectura institutionala dezvoltata si consolidate in timp si in care largirea geografica in valuri a Comunitatii s-a impletit cu adancirea continua a integrarii economice si cu extinderea dimensiunilor integrarii vesteuropene. spre deosebire de Comunitatile Europene. dar evoluand pe coordonatele binomului politico-economic a avansat spectaculos catre stadiul superior de astazi. metoda 3 .

Comunitatea Europeana n-a avut o constitutie in sensul clasic. pe care unii autori consacrati le considera metode sau politici specifice unui sistem de guvernare la nivel comunitar.alcatuita din state suverane asociate initial in vederea realizarii unui obiectiv ambitios. institutiile comunitare continuand sa-si exercite atributiile prevazute in tratate. care a fost indeplinit in mare masura prin implementarea celor patru libertati fundamentale. In 1975 a fost create Curtea de Conturi a Comunitatii.Prin Acordul de la Bruxelles din 1965. Nefiind o enitate politica traditionala(nationala sau federala). activitatea institutiilor comunitare este ghidata de trei mari principii importante: 4 . ci doar una economica. Desi greu de definit ca entitate politica. In cadrul constitutional economic creat de tratate. care si-a inceput activitatea in 1975 si care este mai mult un cadru institutional decat o institutie propriu-zisa. bazata pe prevederile tratatelor. dar aceasta fuziune a fost numai de ordin institutional. institutiilor comunitare reprezentand doar una dintre componentele cadrului constitutional economic. Prin metoda comunitara s-a creat institutii intercorelate si complementare. Curtea de Conturi si Comitetul Regiunilor au devenit institutii comunitare. institutiile comunitare au un rol specific bine stabilit. Alte institutii si agentii comunitare au fost infiintate pe parcursul procesului si au contribuit la diversificarea si consolidarea structurii institutionale. ele folosind anumite instrumente si principii care asigura un sistem special si deosebit de guvernare.Totusi. a unor politici si a unor pozitii comune in raporturile cu tertii. Tratatul de la Roma stipuleaza competentele sau puterile institutiilor comunitare. instrumentele lor. compozitia si structura lor. Dupa Tratatul de la Maaastricht(1992). care asigura functionarea eficienta a unui sistem de guvernare multistratificat sau multinivel. iar in 1979 a fost ales primul Parlament European. cel al pietei comune. Comisiile si Consillie celor trei comunitati economice au fuzionat. bazandu-se pe anumite principii calauzitoare si uramrind realizarea unor functii economice publice.In 1974 s-a infiintat Consiliul European. Institutiile comunitare sau europene urmaresc atingerea scopurilor sau telurilor Comunitatii Europene prin folosirea unor mijloace sau instrumente adecvate stadiului procesului de integrare. sistemul de vot sau procedura de luare a deciziei. iar Tribunalul de Prima Instanta a devenit institutii comunitar. totusi Comunitatea Economica este o entitate economica de un anumit specifica. iar Tribunalul de Prima Instanta a devenit o componenta a Curtii de Justitie a UE in 1987. nu si functional.

economia si dezvoltarea. iar cel interguvernamental dominand pilonii 2 si 3. curtea de Justitie a UE. 5 .Structura institutionala este una policentrica consfintita printr-un protocol special anexat la Tratatul de la Amsterdam. Consiliul este organ legislativ si mai putin executiv. termen care sugereazafoarte bine multitudinea si repartizarea intereselor.Este vorba de asa-numita loialitate multipla.Fiecare institutie are functiile ei predominante care nu coincid cu cele ale institutiilor similare din statele membre. Desi au atributii complexe. dar mai exista si alte orase cu o contributie notabila la constructia institutionala. pe langa centrul reprezentat de bruxelles.Uniunea Europeana urma sa asigure consecventa activitatilor externe ca intreg in contextul politicilor proprii privind relatiile externe. ceea ce inseamna ca. Fiecare institutie promoveaza interese soecifice:Comisia interesele generale. Consiliul UE interesele statelor membre. Comisia este executivul. care asigura o eficienta deosebita a activitatilor si acest mult discutat echilibru interinstitutional. Uniunea Europeana s-a restrcturat pe trei piloni. Dupa Maastricht. Parlamentul European interesele cetatenilor europeni si partidele politice. dar are si competente legislative. principiul atribuirii de competente. respectarea si aplicarea dreptului comunitar. multiple. totusi exista aceasta separare a puterilor. Parlamentul este al doilea organ legislativ dar are si atributii de control al Comisiei. securitatea. caracterul supranational fiind pregnant de pilonul I al Comunitatilor Economice.• • • principiul autonomiei de vointa. un rol important il au si Luxembourgul si Strasbourul. principiul echilibrului interinstitutional.

parlamente Autoritati regionale Autoritati locale INSTITUTIILE COMUNITARE ↓ Piata interna . iar obiectivul de afirmare a propriei identitati pe scena internationala urma a fi atins pin implementarea unei politici externe si de securitate comuna care putea sa conduca si la o politica de aparare comuna. cuplata cu procesul de globalizare din economia mondiala si complexitatea fenomenelor 6 . cresterii transparentei si reducerii deficitului democratic. precum si uniunea economica si monetara.PESC Pilonul 3.JAI Statele membre Guverne. s-a pus cu tot mai mare acuitate chestiunea reformei institutionale atat pe linia eficientei guvernantei.cele 4 libertati Fundamentale ↓ Politici comune Sistem de guvernare multinivel Obiectivul de promovare a unui progres economico-social echilibrat si durabil urma a fi realizat prin mijloace cum sunt coeziunea economica si sociala. Dupa Maastricht. procesul de globalizare din economia mondiala.Economia mondiala. Tarile terte. cat si legat de marile provocari din fata UE: largirea Comunitatii Europene spre centru si estul Europei. Guvernanta globala UNIUNEA EUROPEANA Pilonul 1. Aceasta largire. progresul pe linia integrarii sociale si politice. accelerarea procesului de integrare.Comunitatile Economice Pilonul 2.

or. care s-a pus atat pentru institutiile comunitare. dar si in termenii responsabilitatii si eficientei institutiilor comunitare. si extinderea continua a competentelor sale a urmarit tocmai reducerea acestui deficit democratic. sistemul (neo)parlamentar si sistemul (cvasi)prezidential. Pentru reforma sistemului comunitar de guvernare s-au avansat. dar fara nici o finalitate practica. aveau coloratura politica in anul 2000.Desigur. ci numite. Daca avem in vedere reforma institutionala. O transformare radicala a structurii institutionale comunitare si. solutii care aveau in vedere forme consacrate de guvernanta politica. care este respinsa fatis de adeptii interguvernamentalismului. Partidele politice reprezentate atat la nivel national. Iata de ce orice reforma serioasa pe plan institutional nu putea avea succes fara implicarea partidelor politice. Amsterdamul si Nisa au adus unele progrese. sustin pe parlamentarii europeni. a guvernantei. ci disolutia posibila a Comunitatii in cazul grabirii procesului integrarii politice prin adoptarea unor solutii de genul celor mentionate mai sus. cu exceptia lui Mario Monti. practic desemneaza comisarii europeni si deci isi asuma un rol important in privinta reprezentarii si responsabilitatii democratice. ele promoveaza pe membrii Consiliului. cat si pentru autoritatile nationale. in anii `90. necesita perfectionarea continua a guvernantei comunitare si a racordarii ei la guvernanta globala. Chestiunea se pune nu numai in termenii reprezentativitatii. la acest capitol nici Parlamentul European nu exceleaza. nici macar in lucrarile Conventiei privind viitorul Europei in perioada 2002-2003. din pacate cele doua momente asociate cu 7 .legate de el. unde toti comisarii. presupune fara indoiala. In Consiliul European nu exista nici un sef de Guvern care sa nu fie implicat politic. insa legitimitatea lor este data de faptul ca actioneaza in numele intereselor popoarelor si cetatenilor europeni. implicit.Pericolul pentru viitorul UE nureprezinta Europa cu mai multe viteze. integrare politica.Propunerile avansate de specialisti consacrati in domeniul integrarii europene s-au dovedit a fi excelente exercitii teoretice. cum sunt sistemul colegial. institutii cum sunt Consiliul UE si Comisia nu sunt alese. Parlamentul European este singura institutie aleasa prin vot. cat si la nivel european sunt singurele organizatii care au responsabilitati politice. pe aceasta linie. Pentru imbunatatirea guvernantei comunitare s-a ridicat chestiunea deficitului democratic. la fel si in precedenta Comisie Europeana. e drept minolre.

Cartea Alba a Guvernantei Europene si proiectul tratatului constitutional pregatit de Conventia Europeana. Consiliul European stabileste obiectivele.2 al Actului Unic European din 1987 a incorporat Consiliul European in structura institutionala a Comunitatii Europene. care rezolva situatii specifice in care 8 . Nerealizarile de la Amsterdam si Nisa s-au reflectat in eforturile facute in acest deceniu pentru reformarea politicilor si cadrului institutional al UE si s-au tradus prin lansarea Strategiei de la Lisabona. Art. de ordin constitutional si strategic. Mai ales pe pilonul 2(PESC). ci un forum suprem de dezbatere si decizie ( prin consens) in problemele esentiale ale UE.103(2) al Tratatului CE stipula sarcina Consiliului European de a discuta concluziile privind marile linii directoare ale politicilor economice ale statelor membre. iar art.Consiliul European Consiliul European a fost creat prin initiativa lui Jean Monnet in decembrie 1974 si sia inceput activitatea in 1975. cum este cea de la Lisabona si cum sunt componentele ei.Principalele institutii europene 2. prin intruniriele sale periodice(doua-trei pe an). dar nu numai.doua tratate n-au fost in masura sa perfectioneze in mod substantial guvernanta comunitara si sa pregateasca UE pentru provocarile secolului XX. care actioneaza ca un veritabil arhitect constitutional si ca un detonator politic al procesului de integrare.D din Tratatul UE prevedea atributia dezvoltarii uniunii si definirii liniilor directoare de politica generala. durata si mijloacele ce trebuie puse la dispozitie de catre UE si statele membre. Responsabilitatea implementarii strategiilor comune revine Consiliului UE care actioneaza prin intermediul actiunilor comune.Toate aceste evenimente au insemnat pasi importanti in directia perfectionarii guvernantei comunitare. la fel si art. J8(1) din Tratatul Ue solicita Consiliului european sa defineasca principiile si liniile directoare pentru politica externa si de securitate comuna.1. Art. strategiile fiind recomandate de Consiliul UE. a instrumentelor acesteia si a rolului jucat de institutiile europene in cadrul ei. 2. D din Tratatul UE (Maastricht). Din punct de vedere juridic nu este o institutie propriu-zisa. In cazul strategiilor comune. art. Consiliul European decide ce strategii trebuie implementate de UE in domeniile in care statele membre au importante interese comune.

fiecare stat fiind reprezentat prin membrul de guvern care este responsabil cu domeniul in discutie (afaceri externe. finante. Consiliul European colaboreaza strans cu celalalte instituti comunitare. indeosebi cu Consiliul UE si cu Comisia Europeana. dar si principalul coordonator al politicilor economice ale statelor membre. altii decat ministrii de externe. dar de mare importanta pentru viitorul UE. hotarator privind progresul integrarii europene. Consiliul trebuie sa aiba avizul favorabil al PE. Consiliul European a avut un rol major. cat si interguvernamental. Daca la o intalnire participa atat ministrii de externe cat si ministrii de resort pentru un domeniu vizat. Tratatul de la Amsterdam a introdus o noua competenta. consiliu se numeste Consiliu specializat pentru domeniul vizat. consiliu se numeste Consiliu conjunct. Inainte de a se impune sanctiuni. fiind atat o institutie comunitara. agricultura etc. Consiliul Uniunii Europene este compus din reprezentantii guvernelor statelor membre. probleme sociale.). cat si una alcatuita din reprezentantii tarilor membre. 9 . reunirea acestor consilii este astazi mai putin frecventa. Daca sunt prezenti ministri de resort functie de problematica avuta in vedere pe ordinea de zi. De la 1 mai 2004 Consiliul UE cuprinde 25 de membri iar sediul sau este la Strasbourg. ceea ce-i confera atat un caracter supranational. obtinut cu doua treimi din voturile exprimate. armonizarea pozitiilor tarilor membre. si solutionarea si prevenirea divergentelor si facilitarea unor decizii dificile. Activitatile Consiliului European nu pot fi investigate sau analizate de Curtea Europeana de Justitie . care poate duce la suspendarea prin vot majoritar a anumitor drepturi ce decurg din tratat. si anume cea legata de incalcarea grava si persistenta de catre un stat membru a criteriilor politice. 2. transport.2 Consiliul UE (Consiliul de Ministri) Consiliul de Ministri este principalul organ legislativ sau decizional. atunci cand la consiliu participa ministrii de externe ale statelor membre consiliul poata denumirea de Consiliu general. ultimei extinzandu-i atributiile pe pilonul 2 si pe pilonul .operatiunile UE sunt necesare sau prin intermediul pozitiilor comune. Structura sa difera functie de domeniul concret vizat prin ordinea de zi. care definesc abordarea in privinta unei probleme specifice de natura geografica sau tematica.

consiliul are sase atributii fundamentale: . Presedintele este asistat de un secretariat general. Romania are 14 voturi iar Bulgaria 10. .1 Atributiile Consiliului Uniunii Europene Consiliul Uniunii Europene a reprezentat veritabilul legislativ al comunitatilor. majoritatea calificata si unanimitatea. impreuna cu Parlamentul European. cu omajoritate calificata de 225 de voturi (macar 2/3 din populatia Uniunii trebuie sa voteze in favoarea proiectului respectiv). In cele mai multe situatii Consiliul decide prin majoritate calificata. Practica a aratat un rol important pentru presedintele in functie.asigura coodonarea politicilor economice generale ale statelor membre.Lucrarile Consiliului sunt pregatite de un comitet format din reprezentantii permanenti ai statelor membre (COREPER). acest comitet este la randul lui asistat de mai multe grupuri de lucru. numarul total de voturi posibil sa fie exprimate in consiliu este de 345.incheie in numele Comunitatii Europene acorduri internationale intre Comunitate si unul sau mai multe state sau organizatii internationale.2. . 10 . 2. rolul sau fiind in principal de a facilita realizarea consensului cu privire la problematica abordata. deliberarile Consiliului presupun exprimarea votului favorabil pentru majoritatea membrilor sai. dupa un calendar fixat de Consiliu.secretarul genral al Consiliului este in acelasi timp inalt reprezentant pentru politica externa si de secutirtate comuna. iar numarul de voturi recunoscut fiecarui stat difera functie de populatia sa. . pentru a fi adoptata o propunere trebuie sa primeasca un anumit numar de voturi. insa actualmente puterea sa in acest domeniu este partajata cu Parlamentul European. Consiliul partajeaza putere legislativa cu Parlamentul European. Intr-o exprimare cat mai sintetica. De regula. Ministrul al carui stat asigura presedintia este desemnat sa pregateasca si sa conduca lucrarile intalnirilor. Tratatele institutive reglementeaza 3 modalitati de vot in cadrul consiliului: majoritatea simpla.pe baza propunerilor inaintate de Comisie. Presedentia Consiliului este exercitata pe rand de fiecare stat membru pentru o perioada de 6 luni. Tratatul impune unanimitatea intr-un numar redus de situatii. formate din functionari din administratia nationala. Consiliul adopta legislatia comunitara. Pentru celalalte state ponderea voturilor este neschimbata. in numeroase domenii. care pregateste si asigura derularea in conditii bune a lucrarilor. In uniunea cu 27 de membri.stabileste bugetul Uniunii Europene.

Adunare”. Parlamentul.defineste politica externa si de securitate comuna a Uniunii europene.Organizarea interna a Parlamentului european cuprinde un Birou. pe baza liniilor directoare trasate de Consiliul European. poate sa impuna membrilor sai reguli particulare de conduita. Numarul reprezentantilor alesi din fiecare stat membru difera functie de populatia respectivului stat. 2. Membrii Parlamentului European nu desfasoara activitate grupati pe nationalitati. Denumirea a fost oficializata prin art.alegerea sa se desfasoare in cursul unei perioade care incepe joi dimineata si se termina duminica urmatoare. ci functie de afinitatile lor politice. Presedintele Parlamentului. . comisii si grupurile politice parlamentare. Fiecare stat fixeaza regulile cu privire la electorat (singura conditie stabilita de o maniera uniforma este cea referitoare la varsta). 3 al Actului Unic European. . 11 . institutia democratica era denumita.Parlamentul European este compus din 785 de reprezentanti ai popoarelor statelor membre. Cumulul mandatului european cu un mandat national este autorizat pe plan european dar este interzis pe plan national. Aceasta Adunare a prmit titlul de Parlament european inca din anul 1962. cu liste nationale sau locale). formand grupari transnationale. Statutul deputatilor Parlamentului european este reglementat atat de norme de drept comunitar cat si de norme de drept national. Parlamentul European In textul original al Tratatelor constitutive.coordoneaza cooperarea intre instantele judiciare si fortele politice nationale in materie penala. Actul din 1976 cu privire la procedura alegerii reprezentantilor parlamentari prin sufragiu direct stabileste doar cateva reguli minimale. la eligibilitate si la modurile de scrutin (toate statele au adoptat un sistem de reprezentare proportionala. Conferinta presedintilor.varsta minima pentru vot este de 18 ani.. cum ar fi: .3. pentru o perioada de 5 ani. alesi prin sufragiu universal direct.. prin regulament intern. cei 14 vicepresedinti si cei 5 chestori sunt alesi de membrii Parlamentului prin vort secret pentru o perioada de 2 ani si jumatate (jumatate de mandat) si formeaza Biroul Conferinta presedintilor cuprinde presedintele Parlametnului si presedintii grupurilor politice.principiul votului unic. .

dar si pentru interpelari adresate Comisiei si Consiliului. Acestea sunt in mod egal orgaizate pentru discutarea rapoartelor. Rapoartele elaborate de comisiile parlamentare sunt supuse adoptarii in sesiuni plenare. sau obligatorii (prin procedura avizului conform). cu acordul Parlamentului pe baza textului final indispensabil pentru adopatarea sa (procedura de codecizie). Parlamentul poate respinge definitiv bugetul.Membrii in Parlament sunt repartizati in mai multe comisii si delegatii de specialitate.3. Astfel.poate fi implicat in emiterea unor avize neobligatorii (prin procedura consultarii). Cat priveste controlul bugetului. Adoptarea de catre Parlament a unei motiuni de cenzura cu privire la activitatea Comisiei antreneaza demisia in bloc a tuturor membrilor sai.poate impune Consiliului acceptarea unor amendamente la propunerile Comisiei adoptate cu majoritate absoluta si reluate in discutie de catre Comisie (procedura cooperarii). Parlamentul poate in egala masura sa creeze comisii de ancheta temporara pentru verificarea unor sesizari de frauda sau pentru suspiciunea de aplicare gresita a normelor de drept comunitar. cumuland atributii cu privire la controlul executiei acestuia si descarcarea cu privire la executia bugetului uniunii. In general. in fine. In domeniul 12 . 2. mult mai des. dezbaterii problemelor urgente si declaratiilor presedintelui. Adunarile plenare sunt publice. . Atributiile Parlamentului European Principalele atributii ale Parlamentului European vizeaza puterea legislativa.1.si. Parlamentul participa la elaborarea actelor legislative comunitare de grade foarte variate. cu privire la competentele legislative. parlamentarii adreseaza frecvent intrebari scrise si orale membrilor Comisiei si Consiliului. Parlamentul isi imparte atributiile cu Consiliul si are ultimul cuvant cu privire la cheltuielile neobligatorii. functie de domeniul caruia apartin: . Numirea presedintelui Comsiei si a membrilor sai este supusa aprobarii prealabile Parlamentului European. textele legislative sunt adoptate de comun accord intre parlament si Consiliu. Mai mult. . Atributiie de control asupra executivului european sunt reliefate de raspunderea politica a Comisiei in fata Parlamentului. controlul bugetului si controlul activitatii executivului European. Parlamentul exercita atributiile de control prin examinarea regulata a rapoartelor pe care i le inainteaza comisia.

2. Extinderea Uniunii cu 10 state in anul 2004 a lasat o serie de comisari fara un portofoliu propriu. Parlamentul numeste Mediatorul European. Membrii Comisiei se bucura de privilegiile si imunitatile consacrate de Protocolul privind privilegiile si imunitatile Comunitatilor europene. iar dezbaterile Comisiei sunt confidentiale. membrii Comisiei trebuie sa fie cetateni ai statelor membre. 13 . Conform prevederilor Tratatului asupra UE. In indeplinirea atributiilor lor. cu vot unanim. Parlamentul examineaza petitiile care ii sunt adresate de catre cetatenii Uniunii cu privire la subiectele de importanta pentru domeniile de activitate ale Comunitatii. Reuniunile nu sunt publice. Mai mult. Parlamentul are dreptul la o informare regulata si poate adresa Consiliului intrebari sau recomandari. alesi pe criteriul competentelor lor generale. Comisia Europeana Comisia este compusa din 27 de membri (cate unul pentru fiecare stat membru). Membrii Comisiei sunt numiti de Consiliu dupa aprobarea lor de catre Parlamentul European. cu exceptia pozitiilor comune in materia cooperarii politice si judiciare. modificarea numarului comisarilor. de securitate comuna si de cooperare politieaneasca si judiciara. raspunzator pentru modul de pregatire a lucrarilor pentru domeniul lor de activitate dar si de executarea deciziilor luate. pentru o durata de cinci ani. El este consultat cu privire la principalele aspecte si decizii fundamentale in domeniul politicii externe si de securitate comuna si cu privire la toate masurile care privesc aceste domenii.fiecare stat membru se angajeaza sa respecte aceasta natura si sa nu incerce sa influentezemembrii Comisie in exercitarea sarcinilor care le revin. daca ofera toate garantiile de independenta. alesi functie de competentele lor generale si trebuie sa ofere toate garantiile de independenta. trebuie sa se abtina de la orice act incompatibil cu natura functiilor lor. Functionarea Comisiei este dominata de principiul colegialitatii. in principiu. fiecare dintre ministri fiind. Cei 10 noi comisari au fost repartizati vreme de 6 luni pe langa comisari aflati deja in functie. Consiliul Uniunii Europene poate decide. imputernicit sa primeasca plangerile cu privire la cazurile de proasta administrare in actiunile institutiilor si organelor comunitare.politicii externe. ei nu solicita si nu accepta instructiuni din partea nici unui guvern sau alt organism.4.

Presedintele Comisiei este asistat la pregatirea lucrarilor Comisiei de un secretar general. ea vegheaza asupra modului in care sunt respectate regulile de drept comunitar de catre particulari. Comisia este ―gardianul respectarii tratatelor. Comisia europeana poate impune sanctiuni particularilor sau intreprinderilor care incalca dreptul comunitar. ia masurile necesare pentru notificarea si publicarea actelor. aceasta numire trebuie aprobata de catre Parlamentul European.4. 2. 4. condos de un sef de cabinet si compus din 5 consilieri. negocierile in vederea incheierii unor acorduri internationale cu state terte sau cu organizatii 14 . Exercitandu-si competentele. Comisia este structurata in directii generale (26 la numar). Pe langa cele 26 de directii (sau directorate). care asigura coordonarea intre servicii. comisia trasnpune in practica deciziile Consiliului si executa bugetul Uniunii. intr-un termen prestabilit. Ea poate demara procedurile necesare prin care statele membre sunt invitate sa remedieze o anumita situatie. urmareste lucrarile altor institutii etc. Comisia poate sesiza Curtea de justitie cu solutionarea unui recurs fondat pe un caz de incalcare a dreptului comunitar de catre statele membre sau de catre alte institutii.Presedintele Comisiei este desemnat de consiliul reunit la nivel de sefi de stat sau de guvern. de catre statele membre si de catre institutii in general. Fiecare comisar este asistat de un cabinet. Competentele si atributiile presedintelui au crescut in ultimii 10 ani si vor fi largite in baza propunerilor realizate prin Tratatul dela Lisabona. Comisia reprezinta Comunitatea: Comisia conduce. Comisia este responsabila pentru elaborarea propunerilor pentru noi acte legislative. biroul juridic. Comisia participa si prin altr activitati pe care le realizeaza pe parcurusul procedurii legislative. 2.1 Atributiile Comisiei Europene Comisia europeana exercita patru atributii pricipale: 1. In fine. fiecare dintre ele fiind insarcinata cu gestionarea unui anumit domeniu de activitate. in structura Comisiei mai intalnim anumite comitete create sau prevazute de Tratatele constitutive: biroul statistic. in numele Comunitatii. biroul de traduceri. Comisia gestiunea si aplicarea corecta a bugetului. care sunt inaintate Parlamentului si Consiliului. servicii conexe si administrative etc. detine monopolul absolut al initiativei legislative. transpunand in acelasi timp in practica politicile si programele adoptate de Parlament si Consiliu 3.

internationale.judecatorii aleg dintre ei. concluzii motivate asupra cauzelor care impun interventia lor. Judecatorii sunt alesi dintre juristii care ofera toate garantiile de independenta si care indeplinesc conditiile pentru a exercita.5. Avocatii generali asista Curtea. pentru un mandate reinnoibil de 6 ani. si este o institutie care functioneaza permanent. Curtea Europeana de Justitie Curtea de justitie este compusa din 25 de judecatori si 8 avocati generali. fiind raspunzatoare din acest punct de vedere in fata Parlamentului European. ajutand-o in indeplinirea sarcinilor sale. Sunt imputerniciti sa prezinte public. Tribunalul de prima instanta a luat fiinta pe baza prevederilor cuprinse in Actul Unic European din 1987 si si-a inceput activitatea din 1989. Tot prin vot secret judecatorii aleg grefierul instantei. prin vot secret si pentru un mandat de 3 ani care poate fi reinnoit pe presedintele instantei. cu toata independenta si impartialitatea. in legatura stransa cu comitete special desemnate de Consiliu si in limitele directivelor trasate de Consiliu. Curtea delibereaza valabil in prezenta unui numar impar de judecatori. Comisia dispune de o procedura prin care poate sa actioneze impotriva unui stat membru care nu-si indeplineste obligatiile care ii revin prin tratate. cel mai tanar dintre judecatori trebuie sa se abtina sa participe la deliberari. Comisia se ocupa de implementarea bugetului comunitar si de administrarea clauzelor protectoare in tratate si in legislatia secundara. 2. Ca organism executiv. Misiunea lor nu trebuie confundata cu cea a unui procuror si nici cu orice alt asemenea participant la procesele deduse judecatii. Comisia are un important rol politic. cu respectarea unor vacante judiciare. Tribunalul reuneste macar un judecator din fiecare stat membru. Daca la o sedinta participa un numar par. in tara lor. desemnati de comun accord de guvernele statelor membre pentru un mandat de 6 ani. 15 . cele mai inalte functii jurisdictionale sau care prezinta o compententa de notorietate. Curtea de justitie are sediul la Luxemburg. Judecatorii sunt desemnati de comun acord pentru un mandat de 6 ani de catre guvernele statelor si sunt alesi dintre persoanele care ofera toate garantiile de independenta si poseda capacitatea ceruta de normele dreptului national pentru a exercita cele mai inalte functii juridictionale in stat. cu posibilitatea reinnoirii lui. Statutul judecatorilor si al avocatilor generali le permite sa isi indeplineasca rolul cu caracter de continuitate si in deplina independenta.

Rolul Curtii de justitie este in principal acela de a veghea la aplicarea corecta a preverilor tratatelor constitutive si a normelor de drept comunitar in general. .recursul in nedemnitate (care tinde sa repare pagubele cauzate prin acte sau prin abtinerea ilegala a unei institutii comunitare). Curtea de justitie si Tribunalul de prima instanta au drept misiune asigurarea respectului dreptului in interpretarea si aplicarea tratatelor constitutive ale Conumitatilor europene.recursul in material raspunderii contractuale (in litigii care vizeaza contractile de drept public sau privat incheiate de Comunitate). Curtea sau tribunalul de prima instanta decid cu privire la interpretarea regulilor de drept comunitar sau asupra validitatii actelor elaborate de institutii sau de Banca Centrala Europeana). cu exceptia presedintelui.recursul in abtinere (indreptat impotriva statelor membre in caz de incalcare a obligatiilor care le revin in baza tratatelor pe care le-au incheiat). cu totul exceptional avand loc reuniuni in plen.recursul in anulare (impotriva actelor institutiilor comunitare).recursul in materie de functii publice (litigii intre Comunitate si functionarii sau agentii sai). . . precum si prin actele elaborate de institutiile comunitare. . tribunalul de prima instanta nu reuneste avocati generali. pot fi solicitati sa indeplineasca rolul unui avocat general in anumite cazuri. dar membrii tribunalului. Jurisprudenta Curtii este punctual de reper pentru solutionarea a numeroase situatii conflictuale care pot sa apara in legatura cu interpretarea si aplicarea normelor din tratate dar si din dreptul derivat. Curtea solutioneaza recursurile si cererile introduse de 16 . . care sa constituie tribunale speciale in anumite domenii de activitate.recursul in carenta (impotriva unei institutii comunitare care a omis sa aiba o anumita conduita). Curtea si Tribunalul exercita competente jurisdictionale in cadrul mai multor forme de recurs: .cercetarea prejudiciara (la cererea jurisdictiilor statelor membre. .Spre deosebire de Curtea de Justitie. Regula functionarii tribunalului o reprezinta actiunea in cadrul Camerelor compuse din 3 pana la 5 judecatori. Tratatul de la Nisa prevede printre altele posibilitatea a constituire a unor camere jurisdictionale pe langa Tribunalul de prima instanta.

mediu. 4. Hotararile Tribunalului de prima instanta pot face obiectul unei cai de atac in fata Curtii de justitie. fiind imputernicita sa stabileasca volumul emisiunii monetare si.Ea verifica toate documentele contabile privind veniturile si cheltuielile. sanatate. cu sediul la Franckfurt este o institutie independenta si autonoma care are drept principal rol emiterea si administrarea monedei europene. 3. 2. Tribunalul solutioneaza recursurile introduse de catre persoane fizice si juridice impotriva deciziilor institutiilor comunitare. retele transeuropene. o serie intreaga de alte prerogative ii sunt atribuite: 17 . sa defineasca si sa transpuna in practica politica monetara a uniunii. Ea este raspunzatoare de stabilitatea euro. Comitetul Economic si social. impreuna cu celelelte banci centrale nationale. Curtea este competenta pentru a solutiona cererile prejudiciare. Noua moneda a fost introdusa ca moneda de cont de la 1 ianuarie 1999 si din 2002 bancnotele celor 12 state membre care au acceptat si au indeplinit conditiile (criteriile de convergenta) sa participe la zona euro au fost inlocuite cu Euro. Curtea de Conturi ce are ca atributie revizia contabila sau auditul. constata legalitatea si regularitatea acestora precum si calitatea managementului financiar.are un rol consultative. Comitetul Regiunilor.are un rolconsultativ in procesul decisional. nu emite acte normative obligatorii si poate fi atacata sau poate apela la CEJ. pe baza prevederilor tratatului putand fi consultat de cele trei institutii principale. prevederin sociale. Banca Centrala Europeana este inima Uniunii economice si monetare (UEM).institutiile comunitare sau de statelel membre impotriva actelor institutiilor sau comportamentelor gresite alestatelor membre. Banca Central Europeana Banca Centrala Europeana. numai cu privire la chestiunile de drept incidente. invatamant. dar nu si pe cele cu privire la domenii specifice atribuite in competenta Tribunalului.6 Alte institutii communitare sunt: 1. 2. este consultat pe problemele politicii structurale dar sip e transporturi. Pentru atingerea acestor scopuri.

controleaza fluxurile de lichiditati prin vanzare-cumpararede titluri sau prin operatiunile de creditare incheiate de banci sau de alti operatori pe piata monetara. poate sa prezinte avize institutiilor comunitare asupra chestiunilor care privesc domeniile sale de competenta . Procesul decisional in UE Procesul de luare a deciziilor in UE este unul extreme de laborious. din partea statelor membre sau a altor organsime. de avizare. Pentru a permite BCE sa-si indeplineasca misiunile. de codecizie. BCE are si functii consultative si legislative: .exercita o supraveghere prudentaila asupra organismelor de credit. Procesul decisional are doua fatete principale: elaborarea politicilor si adoptarea legislatiei. insa ca initiator actioneaza uneori la cererea Consiliului sau PE. de conciliere. de cooperare. implicarea tot mai multor institutii si introducerea unor procedure au sporit eficienta deciziilor si a politicilor comunitare. Procedura de adoptare a bugetului UE este destul de greoaie si consumatoare de timp. Tratatele de baza au stabilit cadrul elaborarii si implementarii politicilor comunitare. ultrabirocratizat sau infernal de complicat. multe dispozitii din dreptul comunitar urmaresc sa-i garanteze independenta. aprecierile sale mergand de la calificativul de bizantin la cel de ultrasofisticat.este consultata. .7. de catre institutiile europene sau de catre autoritatile din statele membre . fiecare institutie avand rolul ei specific si contributia sa. BCE nu poate solicita si nici accepta instructiuni sau sugestii din partea institutiilor comunitare. de exemplu pentru domenii din sfera sa de competenta. Exista sase proceduri: traditionala.BCE exercita initiativa legislativa in domeniul politicii monetare si pentru indeplinirea obiectivelor sale. In decursul timpului. de consultare. Adoptarea legislatiti comunitare este un proces complex si care implica interactiunea institutiilor si dialogul intre acestea. fixeaza reservele minime obligatorii pe care organismele de credit trebuie sa le posede la bancile centrale nationale sau la BCE. Comunitatea Europeana are ca persoana juridica un buget anual de venituri si 18 . 2. dar au complicat sau ingreunat procesul legislativ comunitar. Comisia Europeana initiaza si implementeaza politicile comune..

273-TCE prevede ca pentru fiecare capitol din buget se poate cheltui o suma reprezentand cel mult 1/12 din buget. daca sunt majorate. Estimarile institutiilor comunitare privind cheltuielile proprii inaintate pana la 1 iulie sunt incluse intr-un proiect preliminar intocmit de Comisie si inaintat Consiliului pana la 1 septembrie. iar la cele neobligatorii amendamente de crestere a lor intr-un anumit plafon comunicat de Comisie. Daca bugetul este respins si anul financiar urmator a inceput. A doua etapa este prima lectura in PE. care are patru etape. care este etapa a treia. cum a facut-o in 1979 si 1984 dar poate fi actionat de Consiliu in fata CEJ. iar in privinta cheltuielilor obligatorii. dupa care il inainteaza PE pana la 5 octombrie.cheltuieli(obligatorii si facultative). iar in caz contrar se intoarce la PE pentru a doua lectura. care in termen de 15 zile poate amenda sau respinge modificarile Consiliului. el se intoarce la Consiliu pentru a doua lectura. PE poate aproba proiectul sau poate sa nu propuna modificari sau amendamente in 45 de zile si atunci bugetul este adoptat. art.TCE prezinta procedura de adoptare a bugetului. solicitand altul. unde se pot propune numai modificari la cheltuielile obligatorii. Mai degraba. Prima etapa o reprezinta elaborarea proiectului de buget si prima lectura in Consiliu.Daca Consiliul accepta modificarile aduse de PE in termen de 15 zile. pe care-l poate modifica cu consultarea Comisiei si institutiilor implicate si il poate adopta prin majoritate calificata. Implementarea bugetului se face de catre Comisie pe baza regulamentelor financiare. In cazul propunerii de modificari sau amendamente. guvernanta se axeaza pe institutiile formale si informale decat pe 19 . bugetul este considerat adoptat. Daca nu reactioneaza in termen de 15 zile. 272. Adoptarea actelor legislative are in vedere implicatiile asupra bugetului. adoptate de Consiliu si in limita alocatiilor prevazute. A patra etapa este a doua lectura in PE. Art. poate modifica orice amendament adus de PE la cheltuielile neobligatorii. In a treia etapa. conform principiului disciplinei bugetare si tinand cont de constrangerile financiare severe pe care le are UE in activitatea sa.Totusi. ele sunt considerate aprobate numai daca sunt explicit respinse de Consiliu. Guvernanta a ajuns sa desemneze managementul unor structuri complexe de elaborare a politicilor UE si efectele acestora asupra elaborarii politicilor la nivel national. adoptand bugetul. Consiliul discuta proiectul cu Comisia si alte institutii. atunci bugetul este adoptat. in final PE poate respinge proiectul de buget.

care este importanta evolutiei lor si care este aportul lor strategic.Intucat nu toate institutiile au aceasi capacitate de a influenta deciziile sau politicile. insa imparte domeniul politic in trei componente separate : arta guvernarii (politica). sistemul de guvernare. La randul lor. Neoinstitutionalismul ofera o metodologie cercetarilor privind guvernanta comunitatra. fie ea si comunitara. Amie kreppel considera ca. economice si sociale si are un impact notabil asupra rezultatelor politicilor promovate. in afara definirii corecte a unei institutii. Institutiile ar juca un rol mediator esential si ar include nu numai pe cele oficializate. O institutie autentica este un durabila. dar care nu pot fi definite usor drept institutii. subnationale sau supranationale din partea actorilor. coduri. trebuie construita o teorie privind raporturile dintre diversele tipuri sau niveluri institutionale. adica stabilita o ierarhie institutionala. regulile. El se indeparteaza de abordarile constitutional-juridice ale guvernantei luand in considerare zone mai putin oficializate ale spectrului politic si aspecte mai largi ale guvernantei.strucura procesului decizional: iar aceste institutii pot prilejui influente nationale. fortele mentionate sunt la punctul de plecare al oricarei guvernante.Institutionalismul si guvernanta comunitara Anterior lansarii conceptului de guvernanta multinivel. mai ales in conceperea politicilor. Sistemul de guvernare isi pune amprenta asupra contributiei fortelor politice. neputand fi considerate arene neutre pentru actorii politici. politicile specifice. normele. March si Olsen au asociat institutiile cu valori specifice / convingeri. culturi si cunostinte. 3. ar incorpora norme si simboluri. dar si instrumente de politica si proceduri. intrucat includ si organizatii care au un anumit rol institutional. Neoinstitutionalismul are meritul ca pune accentul pe sistemul de guvernare. ci si pe cela neoficializate.Structurile institutionale sunt destul de complexe. iar resursele. desi nu este o teorie unitara. cu impact semnificativ asupra procesului politic si elaborarii politicilor si care are raporturi de colaborare cu alte institutii si un anumit grad de reprezentativitate si legitimitate. Institutiile poseda o anumita autonomie si au o influenta sesizabila asupra dinamicii procesului politic. 20 . avand variantele ei. trebuie delimitata corect influenta sau impactul lor asupra rezultatelor guvernantei. Accesul acestor actori la procesul politic se face prin institutii. autoti ca Bert Rockman si Kent Weaver se intrebau ce rol au institutiile in cadrul acesteia. paradigme.

Meritele institutionalismului ar consta pe de o parte in explicarea implicarii institutiilor si actorilor cheie in transferul de competente in circumstante sau conjucturi speciale ale procesului de integrare. Succesul celor doua programe a ridicat performantele si capacitatea guvernantei monetare. ci si structurile guvernantei. evolutia politicilor. iar pe de alta parte. Institutiile pot ele insele sa reprezinte o forta motrica pentru schimbarea politicilor. Simon Bulmer a identificat in conexiune cu institutionalismul istoric patru trasaturi specifice ale guvernantei comunitare : schimbarile sistemice. care influenteaza aceste performante. rolul consultativ al grupurilor de interese. asa cum o demonstreaza exemplul elocvent al Curtii Europene de Justitie. si cel al Comisiei Europene. in explicarea schimbarii sistemice intre perioadele critice ale aintegrarii. structurile guvernantei. rolul de legislator al oficialilor nationali. primul bazandu-se pe un prgram legislativ. rolul de implementare al autoritatilor nationale. Institutionalismul istoric a examinat nu doar schimbarea sistemica. al doilea pe indicatori macroeconomici si pe introducerea monedei unice. rolul valorilor si normelor. Institutiile determina procesul de elaborare a oliticilor.simbolurile institutionale modeleaza comportamentul actorilor respectivi. rolul de a dezvolta norme juridice si de a crea jurisprudenta al Curtii Europene de Justitie. deci sa fie un fel de antreprenor politic. dar si al parlamentarilor europeni. precum si structura sistemului de luarea deciziei. Institutionalismul istoric pune accentul pe rolul institutiilor oficiale si neficiale unde au loc schimbarile sistemice si nu pe postura de castigatori sau pendanti a statelor nationale. Actul Unic European si Uniunea Economica si Monetara reprezinta doua programe specifice care au potentat performantele guvernantei. Experienta legislativa si institutionala acumulata favorizeaza evolutia ulterioara a politicii respective intr-o maniera structurata e capacitatea institutionala a UE si de regimul specific de guvernanta. Exista diverse moduri de a masura performantele guvernantei. punand accentul pe inmpactul diferitelor configuratii institutionale asupra capacitatii guvernantei. prin principiile de guvernare si jurisprudenta creata. care sa depaseasca rolul de mediator institutional. unele fiind mai influentiale decat altele si promovand 21 . schimbarile avand un caracter evolutivsi o forma juridico-normativa. prin initiativele si agenda stabilita pentru progresul integrarii. Abordand chestiunea regimului guvernantei in cadrul politicilor comunitare se observa rolul de initiator al Comisiei Europene.

Totusi. Configuratia institutiilor comunitare si gama atipica a intrumentelor de politica folosite constrang UE la anumite tipuri de actiuni. Institutiile comunitare nu au doar rol de arbitru sau mediator. actorii si decidentii majori sunt institutiile 22 . 4. dar exista si norme comune. Ue se deosebeste de alte oraganizatii internationale de tip institutional nu prin diferentierea interna sau prin faptul ca este un sistem multinivel. Hooghe. precum si o cultura si practici specifice in carul Directoarelor General ale Comisiei. precum si alte trasaturi specifice de ordin organizatoric explica rezultatele politicilor. unde diferite norme si valori consolideaza rolul organizational al acestora. caracteristica Consiliului UE.interese specifice nu intotdeauna convergente. autoritatile regionale si locale la nivel subnational. dar si actori ca grupurile de interese si societatea civila. Comisia Europeana a definit intr-o comunicare recenta guvernanta europena drept un set de principii si instrumente pentru procesul de luare a deciziei pe fondul existentei unor straturi multiple de actori si decidenti in cadrul UE: institutiile europene la nivel supranational (comunitar). care ofera solutii. ci sunt si actori-cheie. cat si orizontal.Spre exemplu. menita de a facilita consesensul si a evita opozitia minoritatilor semnificative. exista practica votului neoficial in Consiliul de Ministri. stabilesc agenda de lucru. si Grande). guvernele si parlamentele nationale la nivel national(statelor membre).Diferentierea institutionala se regaseste in oraganizatii ierarhice. creata de norme si valori institutionale acumulate in timp si care confera o anumita stabilitate sistemului politic. insa March si Olsen au pus accentul pe cultura administrativa. dar limiteaza si amploarea altora din cauza bugetului comunitar limitat si a posibilitatilor restranse de transferuri financiare. Cultura exprimata prin anumite norme si valori este specifica pentru fiecare institutie. dar nu orice sistem multinivel este neaparat ierarhic. ci pentru ca repezinta un tip distinct de sistem multinivel cu trei caracteristici principale(Marks. Comisiei Europene si chiar Parlamentului European. Sistemul de guvernare multinivel Conceptul de guvernanta multinivel isi trage seva din analiza cadrului institutional al elaborarii politicilor comunitare si a procesului politic comunitar si pleaca de la prezumtia ca sistemul de guvernare comunitar are un grad inalt de diferentiere si integrare atat integral. traseaza liniile directoare strategice. Asa-numita comitologie.

la un acord pe baza consensului. In cazul specific al UE. Comisia considera ca guvernanta multinivel sau multistratificata inseamna coexistenta si impletirea catorva niveluri de guvernanta. prces care se bazeaza pe negocieri intre actorii principali si pe principiul consensului si al votului nemajoritar. b) principiul repartizarii competentelor. exista deci o interactiune puternica intre diferitele niveluri de guvernanta in procesul de luare a deciziei b)caracterul neierarhic al procesului de luare a deciziilor.In deciziile sau domeniile de importanta majora se ajunge. actorii si institutiile supranationale formeaza un sistem integrat de luare a deciziei. care are la baza si doua principii structurale esentilae ale dreptului comunitar: a) principiul cooperarii intre UE si statele membre. Conceptul de guvernanta multinivel a fost introdus relativ recent in stransa legatura cu teoria institutionala si pentru a contracara minusurile teoriei neofunctionaliste si indeosebi ale cele interguvernaliste. exclusiv nationale. care au subestimat rolul unor actori si au supraevaluat rolul altora. Acesta interdependenta intre UE. caracterul ierarhic ar afecta legitimitatea deciziilor si ar ridica sensibil costul implementarii lor. ceea ce inseamna ca actorii si domeniile nu sunt ierarhizate ca in cazul relatiilor sau organizatiilor interguvernamentale traditionale.comunitare si statele membre. Gary Marks si Edgar Grande au evidentiat trei trasaturi principale ale guvernantei multinivel: a)arhitectura institutionala neierarhizata . partajate in comun. statele membre si regiunile din cadrul lor reprezinta o stransa cuplare institutionala intre institutiile supranationale si cele nationale. Impunerea 23 . iar acestea din uram si regiunile din cadrul lor nu sunt subordonate institutiilor supranationale. de regula. insa actorii nationali si cei subnationali au si un rol deciziv in implementarea deciziilor luate la nivel supranational. Indiferent ca sunt implicate competente exclusiv comunitare. care au rolul si influenta cea mai mare in cadrul guvernantei europene . unde regasim si subdiaritatea. In opinia lui Scharp. In cazul unui aranjament institutional integrat. Raporturile intre diferitele niveluri si/sau domenii sunt caracterizate printr-un grad inalt de interdependenta institutionala si functionala. ceea ce inseamna ca actorii nationali sunt omniprezenti in negocierea si luarea deciziilor la nivel comunitar. Edgar Grande.

competentele de luare a deciziei sunt impartite intre actori situati la diverse niveluri teritoriale. Intr-o guvernanta multinivel de tip federal sau comunitar. indeosebi fiscale. dispersia autoritatii peste jurisdictii multiple este mai eficienta si normativ superioara monopolului statului national centralizat. Conceptul de guvernanta multinivel ar fi menit sa aduca niveluti subnational in ecuatia puterii politice din UE sau sistemului de guvernare. este extrem de importanta. iar masurarea precisa a rolului fiscal al unei jurisdictii se poate face prin intermediul nivelului veniturilor si cheltuielilor fiscale. pe de alta parte. probabil. nici nu vor fi fixate precis. care se mentine in domeniile de mare importanta si mai ales pentru Consiliul European. iar ultimele mai mult Consiliul de Ministri si Parlamentul European. intre cele constitutionale si strategice pe de o parte. al transferurilor catre si dinspre alte jurisdictii.votului cu majoritate calificata in Consiliul de Ministri si chiar Consiliul European ridica chestiunea caracterului consensual al luarii deciziilor. consitionat sau neconditionat. Guvernanta comunitara este un sistem multinivel cu particularitati distincate in care autoritatea in materie de decizie si/sau politica specifica este dispersata sau impartita pe cele trei niveluri teritoriale : comunitar. prin influenta jurisdictiei asupra definirii bazei de impozitare sau impunerii de impozite. c)dispersia dinamica a autoritatii. Votul cu majoritate calificata suplimenteaza acest caracter consensual si faciliteaza luarea mai rapida a deciziilor printr-o majoritate reprezentativa si relevanta. si cele curente. iar Beate Kohler. national si subnational dar si pe un spectru larg de actori (publici si privati). Edgar Grande afirma ca guvernanta multinivel ar avea un caracter dinamic datorita faptului ca functiile si competentele la diferite niveluri nu au fost si. prin caracterul obligatoriu sau discretionar. In analiza guvernantei multinivel sau multistratificate J. ci una variabila in timp si in functiile de domeniile de politica implicate pentru ca interactiunile intre diferitele niveluri ale guvernantei(multinivel) nu sunt disciplinate de norme constitutionale ar exista o puternica concurenta pentru competente care confera dinamism guvernantei. Intr-un sistem de guvernare multinivel puterea exercitata asupra resurselor.Koch nu vede guvernanta europeana drept o structura stabila. Peterson face o distinctie clara intre tipurile de decizii luate. Primele implica mai mult Consiliul European. Rolul autoritatilor guvernamentale nationale se mentine deosebit de important 24 .

Se observa si o crestere sensibila a numarului de optiuni strategice pentru actorii implicati prin oferirea mai multor oportunitati pentru organizarea si mobilizarea „coalitiilor de sustinere”. Desi fenomene majore. care pot fi si negative si pozitive. prin oferirea unor canaluri suplimentare pentru participarea politica si prin oferirea de noi jocuri strategice. cum sunt globalizarea si integrarea regionala. diminueaza autoritatea statului national. 25 . O alta consecinta ar fi cresterea importantei efectelor interactiunii intre diferite niveluri si domenii de luare a deciziei. acesta continua sa joace un rol cheie in guvernanta nationala. cele trei caracteristici ale guvernantei multinivel al UE au unele consecinte importante asupra sistemului de guvernare. In opinia lui Edgar Grande. Se constata o redistribuiere partiala a puterii in cadrul organizatiilor implicate in favoarea actorilor care functioneaza la interfata dintre nivelurile si domeniile de luare a deciziilor. fara indoiala. rezultand din diferentierea puterii de luare a deciziei. O chestiune importanta este cea a legitimitatii democratice pe fondul lipsei de deschidere si transparenta a sistemelor de nogociere si al deficientelor structurale in procesul de control democratic al luarii deciziilor .in cadrul Comunitatii Europene prin prisma interguvernamentalismului reprezentat de Consiliul European si Consiliul de Ministri. UE se bazeaza pe o guvernanta multinivel si reprezinta. un punct de cotitura in transformarea statalitatii in Europa. comunitara si globala. iar disolutia sa pe continentul european este greu de anticipat intr-un viitor previzibil.

... 2010 3. J. Petre Prisecaru. CA Publishing.H. 2..Constitutia Europei”. Ed.. Ed. Weiller . 2005.Curs – . Polirom. .. Ed.Drept European” 26 . Mihaela Tofan .Guvernanta”. Anne Mette Kjaer .Guvernanta Uniunii Europene”.. 2009 4. Economica.H.Bibliografie: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful