Ujian Personaliti

Apakah Kekuatan Saya? Anda harus faham personaliti anda sendiri sekiranya anda mahu berjaya dalam karier dan gembira dengan apa-apa yang anda lakukan. Pekerja yang gembira ialah pekerja yang produktif. Adakah personaliti seseorang boleh diukur? Perangai manusia sentiasa berubah dan menjadi fitrah manusia untuk berubah mengikut kehendak setempat. Walau bagaimanapun, ada sesetengah perangai atau kebiasaan kita yang tidak boleh diubah. Tujuan ujian ini adalah untuk mencari identiti anda yang sebenar bukan untuk mencari kelemahan diri anda. Oleh itu, anda diminta supaya menjawab dengan ikhlas dan jujur. Sebaik-baiknya, jawab semua soalan secara spontan tanpa berfikir akibat daripada jawapan tersebut. Semasa menjawab soalan personaliti, cuba untuk menjadi diri anda sendiri bukan orang lain ataupun seseorang yang anda ingin jadi.
80
Ujian APTITUD - Tentukan Kerjaya Anda!

adalah lebih baik jika anda membuat ujian ini dua kali supaya anda dapat memahami soalan dan menyelami hati anda dengan lebih baik.Jika anda ingin jawapan yang lebih konsisten. Ya / Tidak Jika jawapan anda tidak. Contoh: Apabila saya tidur. Huruf-huruf itu akan dihuraikan nanti.Tentukan Kerjaya Anda! . Saya mudah dan cepat untuk mengenali orang baru. Saya lebih suka bekerja bersendirian dengan cara saya sendiri. saya jarang sekali bermimpi. Jawab semua soalan. sila jawab soalan-soalan yang dikemukakan. Jika anda sudah dapat memahami konsep ini. UJIAN PERSONALITI Bahagian 1 Jawab soalan-soalan di bawah. 1. I Ya Tidak K 2. Jangan hiraukan akan huruf-huruf yang terdapat di sebelah jawapan anda. Tidak ada jawapan betul atau salah dalam ujian ini. Bulatkan jawapan yang anda rasa paling sesuai untuk menceritakan diri anda. Anda diberikan 10 minit untuk menjawab seberapa banyak soalan yang anda mampu. maka itu bermakna anda selalu bermimpi. A Ya Tidak P 81 Ujian APTITUD .

10.Tentukan Kerjaya Anda! . Walaupun orang lain tidak setuju. Saya selalu membuat sesuatu tanpa berfikir.3. T Ya Tidak C 82 Ujian APTITUD . S Ya Tidak F 11. Saya suka membuat sesuatu dengan berhatihati untuk memastikan perkara itu betul walaupun pada masa yang sama saya terpaksa meninggalkan perkara lain. Saya tidak mudah melupakan masalah saya. Saya tidak ada masalah untuk duduk dan membuat sesuatu perkara yang sukar. 5. P Ya Tidak A 8. A Ya Tidak P Saya lebih suka orang lain yang menjadi ketua. 6. 9. Kesalahan kecil yang saya lakukan kadang-kadang merisaukan saya. Saya lebih suka melakukan perkara yang sama seperti kawan-kawan saya yang lain. T Ya Tidak C 7. saya akan menyatakan perasaan saya. K Ya Tidak I Saya mencuba sedaya upaya untuk tidak melukakan hati sesiapa. S Ya Tidak F C Ya Tidak T S Ya Tidak F 4.

19. Banyak perkara yang saya baca daripada surat khabar dan buku adalah menyedihkan.Tentukan Kerjaya Anda! 83 . P Ya Tidak A C Ya Tidak T S Ya Tidak F C Ya Tidak T C Ya Tidak T F Ya Tidak S 17. Saya benci jika duduk di atas kerusi terlalu lama. 21. Dunia ini terlalu banyak penderitaan. Saya lebih suka duduk di rumah daripada pergi ke parti. 18. 14. Saya rasa saya bekerja dengan lebih baik secara berpasukan. Saya mudah mencuba benda baru yang menarik. F Ya Tidak S Saya sentiasa menerima takdir. Saya sentiasa tertarik dengan fesyen terkini. Saya tidak mudah berasa kecewa kerana sesuatu perkara seperti orang lain. Saya susah untuk mengaku kesalahan saya. 22 F Ya Tidak S Ujian APTITUD . 20. 15. T Ya Tidak C K Ya Tidak I 16. S Ya Tidak F 13.12. Saya berkeyakinan dalam kebanyakan situasi.

C Ya Tidak T Ujian APTITUD . A Ya Tidak P 26. P Ya Tidak A 25. Saya selalu melakukan sesuatu tanpa memberitahu orang lain. K Ya Tidak I Saya tidak tahu perkara yang akan saya lakukan tanpa kawan-kawan saya. K Ya Tidak I 24.Tentukan Kerjaya Anda! 84 . Saya selalu tidak dapat tidur kerana memikirkan perkara-perkara kecil yang tidak selesai. Saya suka mempengaruhi orang lain supaya menerima pendapat saya. Saya kadang-kadang bimbang tentang apa yang orang lain fikir akan diri saya. Saya selalu tahu perkara yang hendak dicakapkan dalam satu perbincangan.23. A Ya Tidak P 31. Tumpuan saya terhadap sesuatu kerja mudah digugat. Saya tetap menyokong kawan-kawan saya tidak kira apa yang berlaku. 28. Saya tidak keberatan untuk menceritakan perasaan saya kepada sesiapa sahaja. K Ya Tidak I 29. I Ya Tidak K 30. S Ya Tidak F 27.

A Ya Tidak P Saya gembira akan keadaan diri saya sekarang. Saya susah untuk membuat keputusan sekiranya perkara itu melukakan hati seseorang. S Ya Tidak F Saya lebih suka mendengar daripada bercakap. T Ya Tidak C 39. 36. K Ya Tidak I 85 Ujian APTITUD . Saya suka orang meminta kebenaran dahulu sebelum meminjam barang saya. A Ya Tidak P 34. K Ya Tidak I 35. Saya suka membuat orang lain mengenali sesama sendiri. Selepas saya membuat sesuatu keputusan. saya mudah untuk menukar fikiran.32. Satu perkara yang seronok tentang menyimpan rahsia ialah saya boleh menceritakannya kepada orang lain. P Ya Tidak A Saya selalu berbaik semula selepas satu pertengkaran. I Ya Tidak K 40. C Ya Tidak T 33. 38. 37. Saya suka berkongsi masalah dengan kawankawan.Tentukan Kerjaya Anda! .

Anda harus bulatkan satu jawapan sahaja sama ada Ya atau Tidak.Tentukan Kerjaya Anda! . Orang lain selalu menganggap diri saya sebagai: 1. jangan hiraukan hurufhuruf di sebelah. 3. 7. 4. 13. 86 Suka berkawan Kuat azam Relaks Bermegah-megah Tidak suka menonjol Penuh perasaan Menurut Berkeyakinan Tidak sabar Hidup Bersungguh-sungguh Pembantah Tidak unik K Ya Tidak I I Ya Tidak K T Ya Tidak C A Ya Tidak P P Ya Tidak A S Ya Tidak F K Ya Tidak I A Ya Tidak P C Ya Tidak T C Ya Tidak T A Ya Tidak P I Ya Tidak K K Ya Tidak I Ujian APTITUD . 11. 9. 10.Bahagian 2 Dalam bahagian ini. Anda mesti menjawab dengan jujur tanpa rasa merendah diri ataupun meninggi diri. 8. 12. anda harus memikirkan pendapat orang lain mengenai diri anda. Seperti Bahagian 1. 5. 2. Bahagian 2 mengandungi perkataan yang orang lain sering gunakan untuk bercerita tentang anda. 6.

23.Tentukan Kerjaya Anda! 87 .14. 27. 24. 17. 19. 29. 20. Sensitif Boleh menerima teguran Tidak suka berselindung Pemalu Mudah dipengaruhi Realistik Sombong Tiada perasaan Terlalu merendah diri Mengikut gerak hati Lembut hati Spontan Ikut haluan sendiri Tenang Berterus-terang Suka berangan Sederhana Berdikari Benar Tersipu-sipu Berfikiran terbuka Kemas S Ya Tidak F K Ya Tidak I A Ya Tidak P P Ya Tidak A K Ya Tidak I F Ya Tidak S C Ya Tidak T F Ya Tidak S P Ya Tidak A C Ya Tidak T S Ya Tidak F C Ya Tidak T I Ya Tidak K T Ya Tidak C F Ya Tidak S S Ya Tidak F T Ya Tidak C I Ya Tidak K F Ya Tidak S P Ya Tidak A A Ya Tidak P T Ya Tidak C Ujian APTITUD . 32. 25. 30. 18. 15. 21. 22. 34. 16. 35. 28. 33. 31. 26.

Oleh itu. Tidak suka mengambil kesempatan Tenteram Objektif Penakut Suka memencilkan diri S Ya Tidak F T Ya Tidak C F Ya Tidak S P Ya Tidak A I Ya Tidak K Bagaimana menilai jawapan anda Untuk menyemak jawapan anda. Ulangi perkara yang sama untuk huruf-huruf C. 37. 40. A dan K. mulakan dengan Bahagian 1. huruf T dengan huruf C. Jumlah bilangan F akan menunjukkan skor untuk F. 39. Untuk menyemak sama ada kiraan anda betul atau tidak. 88 Ujian APTITUD . skor maksimum untuk setiap huruf bagi Bahagian 1 dan 2 ialah 20. jumlah skor untuk setiap pasangan huruf ialah 10.Tentukan Kerjaya Anda! . 38. Dalam setiap bahagian. perhatikan dalam semua soalan. huruf S akan berpasangan dengan huruf F.36. Ulang kiraan yang sama untuk Bahagian 2. Kemudian. huruf P dengan huruf A dan huruf I dengan huruf K. Kira berapa kali anda membulatkan jawapan pada abjad yang ada di sebelah perkataan Ya atau Tidak. jumlahkan markah keseluruhan untuk kesemua empat huruf berkenaan. Sebagai contoh kira berapa banyak jawapan anda yang telah dibulatkan pada huruf F.

Setiap skor yang anda peroleh akan mewakili setiap aspek personaliti diri anda. Untuk tujuan mengenali diri anda secara lebih terperinci. Jawapan Ujian Personaliti Bahagian 1 + F ( 10 C ( 10 A ( 10 K ( 10 ) + ( 10 ) + ( 10 K ) = _____ 20 ) + ( 10 A ) = _____ 20 ) + ( 10 C ) = _____ 20 Bahagian 2 = Jumlah Skor F ) = _____ 20 Ujian APTITUD . adalah lebih baik untuk anda menganalisis setiap aspek secara individu. Personaliti anda yang sebenarnya merupakan gabungan semua aspek ini.Tentukan Kerjaya Anda! 89 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful