Előszó

Az elcsábítás egyik szorosan kapcsolódó tematikája az emberi kommunikáció. Ez az NLP összefoglaló eredetileg egy szakmunkám volt, némi átalakítással rendelkezésedre bocsátom. A

1

MI A NLP ? N jelenti: Neuro L jelenti a lingvisztikát. Könnyebb a számomra: 5. hogy elolvasom ezt a könyvet. 05 Tartalomjegyzék: Előszó NLP – 5000 szóban Bevezetés 1. ha a téma… 4. kimenetelek Első lépés Második lépés Harmadik lépés Negyedik lépés Ötödik lépés Hatodik lépés Hetedik lépés Nyolcadik lépés Összegzés: 6. Hogyan tapasztaljuk meg az életet? Összegzés: 5. mivel publikus. Jól alakított következmények. BEVEZETÉS A NYELVI FORMÁKHOZ Összegzés Néhány szó befejezésül 2 . Remélem.kézikönyv. Üdvözlettel: Nicholas Viktor 2005 ápr. hanem a jobb emberi kapcsolataid megvalósításában is. magázódó formában hagytam. Előfeltételezés Összegezés: 4. mert… 2. mit teszek legelőször is… Összegzés: Mintázás (mintakép átvevés) Összegzés: 7. hozzásegít az emberi verbális és nonverbális kommunikáció megértésében és segíteni fog nem csak az elcsábításban. ÁLLAPOT Alapvető Állapotunk Állapotunk Irányításának Művészete Összegzés: 8. Egy érv következtében valószínűleg hatással lesz rám… 3. Amikor egy emberekkel zsúfolt szobába lépek. Elhatároztam. Története (röviden) 3. nyelvészetet P jelenti a programozást A Tudatalattitól a Tudatosig Összegzés: 2. EGYETÉRTÉS Testbeszéd és hanghordozás 1. A velem kapcsolatos dolgokban legkönnyebben úgy kommunikálok.

amelyiket a legalkalmasabbnak tartja saját részére (bővebb információk: www. mint ahogy eddig gondolták. Kezdjük a kezdőbetűkkel: N jelenti: Neuro Itt az elméről és testről van szó . hogyan lesznek az emberek azok amik. hogy miben és miért hisznek az emberek A képességeikre és arra. hogy megismerjék az NLP-t. MI A NLP ? A NLP kutatja az emberi cselekedetek és az emberi viselkedés lényegi részeit. gyakorolnia. hogy az elme és a test közötti kapcsolatok sokkal erősebbek. amilyenben jelenleg vannak Lesz egy kis nehézség is. Ha ezt Ön is akarja. nevezetesen egy ellentmondás: 5000 szóval nem nagyon lehet megmagyarázni az NLP-t.arról. amit könyvből nem lehet megszerezni teljesen. Természetesen egy tanfolyamon kell részt vennünk. teljesen mégsem ismerhető meg.lap. Néhány fejezetben információkat közlünk az NLPről. akkor ez a könyv valójában Önnek szól. Hosszabb ideje vannak ismereteink az idegrendszer és az agy működésének összefüggéseiről.NLP – 5000 szóban Bevezetés Ha van szabad fél órájuk. Magyarázatot kapunk: Az emberi identitásra. Az NLP megértéséhez nem ismeret. hogy olyan vállalat tanfolyamát válassza ki. de a vonatszerelvények az egész testen keresztül haladnak. 3 . Fogalmazhatunk úgy is. Az Ön számára legfontosabb dolog. önazonosságra Arra. 1. Az a valóság. Körülbelül 5000 szóval megmagyarázható az. hogy a Neuro Lingvisztikus Programozás az emberi viselkedés és reagálásformák kölcsönhatásának működési mechanizmusait tárja elénk.nlp. hogy hogyan működnek együttesen. de az NLP és más kutatási területek viszont arra engednek következtetni. Az agyat lehet egy „Nagy Központi Pályaudvarnak” tekinteni. Bármilyen hosszadalmas könyvet is lehetne írni róla. vagyis mi különbözteti meg őket másoktól. edzenie kell. elegendő lesz. ahogy megszerzik ezeket a képességeket Cselekedeteik vagy cselekedeteik hiányának mikéntjére Hogy miért kerülnek olyan körülmények közegébe. Azonban most kezdjük olvasással ne tréninggel. Ha valaki valóban érteni akarja az NLP-t. hogy sok neves vállalat szervez NLP tanfolyamokat.hu). hanem inkább tapasztalat szükséges.

amelyet használunk és amelyet hallunk. P jelenti a programozást Gondoljunk a számítógép programozásra és máris egy jó hasonlatot találtunk. Összegzés: Neuro Hogyan működik az elme/test (Lingvisztikus) Nyelvezet A szavak. életbevágó jólétünk érdekében (a Szexuális Felizgatás könyvben rengeteg nyelvi mintát találsz). amiket tudatosítva javíthatunk magunkban. hogyan programozzuk be magunknak viselkedési formáinkat. A Tudatalattitól a Tudatosig Az NLP azt közli velünk. A szavakba mártott világban a nyelvezet. Nincs ebben semmilyen különleges mindaddig. és ennek a képességnek a származéka pedig az. amelyek összekötik agyunkat és testünket (érzékszervi ingereket dolgoznak fel és továbbítanak). hogy nem becsületes Önnel szemben. Ha azonosítjuk ezen képességeket. A múlt. amelyet használunk. hogy különböző érzékszerveivel érzékelhető jelekből képes tudomást szerezni arról. mint a tudatalattiból felhozott képességek megismerése. akik működtetik a rendszert a nap 24 órájában. Magunkhoz is beszélünk szinte állandóan. hogy megmagyarázzuk tapasztalatainkat. Ezt hívjuk beidegződött viselkedési formáknak. Az NLP pedig azt tanítja meg. jelen és jövővel kapcsolatban. Hallgatjuk más emberek szavait. hogy az a bizonyos személy nem becsületes. amikor egy megszokott cselekményt automatikusan végzünk. meg tudja mondani valakiről. hogy jó megérző képessége van. hogy sajátos nyelvezetet használunk arra. Sokszor ez hasznosnak bizonyul (például hasznos. Valójában az NLP ismeretek nem mások. Ez nagyon hasznos tulajdonság. Mert működik és mi vagyunk azok. másrészt azt. Arról szól a történet. de sajnos sok beidegződött viselkedési forma egyáltalán nem hasznos a számunkra. de ugyanakkor teljesen más probléma megoldásán jár az eszünk). mi is másokhoz beszélünk és használjuk a nyelvet. Például: Ha tudja magáról. hogy mindez hogyan működik. hogy egyrészt léteznek idegpályák. amíg meg nem értjük. hogy értelmet adjunk tapasztalatainknak. nyelvészetet Ez az a nyelv. akkor teljesen más dimenziókban lesznek hozzáférhetőkké számunkra a jövőben. amelyeket hallunk és kimondunk Programozás Hogy programozzuk be magunkat A Tudatalattiból a Tudatosba Az NLP átformálja a tudatalatti képességeinket tudatos meggyőződéssé 4 .L jelenti a lingvisztikát. szavakban gondolkodunk. hogy ez a „megérzés” egy képessége Önnek.

Itt közlünk néhány általában használt NLP előfeltételezést. hogy úgy viselkedünk. mintha igazak lennének. ahogy teszik. hogy a hadba induló katona előre feltételezi. hogy a hazáért érdemes harcolni. hogy valójában mi történt. már bennünk rejlik a ráhatás lehetősége (pozitív irányban). Egyszerű meggyőződés. ha a kereskedő hisz a termékében. három orvos kutató eredményeit figyelembe véve dolgozták ki elméletüket. A hegy térképe még nem maga a hegy. A feltételezések lemérése abból áll. hogy a két feltételezés közül melyik az igaz. ami segít a megvalósításban. ami később NLP néven ismert meg a világ. Előfeltételezés Segítségül lesz. Például. Sokan foglalkoztak e kutatási területtel. Az előfeltételekről gondolkodva nem azt kell kérdeznünk: „Igaz ez:”. ahol a Kaliforniai Egyetemen. amikor egy katona a háborúba megy. hogy az ilyen hiedelmek bizonyos körülmények között hasznosak. hogy az emberek miért teszik úgy a dolgokat. Két lehetséges feltételezése van: Elbukok Sikerülni fog Nem tudjuk előre. De az nyilvánvaló. A hadsereg szempontjából hasznos. A Térkép még nem az általa bemutatott terület. hogy melyik a beszélgetés hasznosabb eredménye. hogy senki sem akar bennünket arról meggyőzni. Ha megértjük valaki cselekedeteinek összetevőit. akkor előfeltételezzük a dolgot. 3. hogy hogyan teszik dolgaikat. de úgy viselkedjünk. A három kutató munkájában. Mi a világot az öt érzékünkön át tapasztaljuk meg. Fontos megérteni. hogy a mintákat. hanem azt. valaki egy állás elnyerése érdekében beszélgetésre megy. hogy bizonyos dolgok igazak. viselkedéseket és hiedelmeket meghatározták és más kutatók gyógyítási szolgálatába állíthatták. hogy az előre feltételezéseknek „igaznak” is kell lennie. vagyis azok mintegy mintául vehették munkájuk eredményeit. mintha igazak lettek volna. ha hisszük. 1970-ben Richard Bandler matematikus számítógép programozó és John Grinder nyelvészprofesszor. és tudomásul vesszük. Ez abból állt. hogy feltétlenül igazak. Története (röviden) Az NLP Kaliforniából ered. a specifikus nyelvezetet. Az NLP azóta sokat fejlődött. viselkedést és véleményezést vették alapul. Az NLP-nek saját feltételezései vannak. hanem azt: „Hasznos az ilyesmiben hinni?” Például. Amikor bizonyos döntéseket hozunk cselekvésünk előtt. a róla szóló magyarázattal együtt. Nem feltételezi. Hasonlóképpen hasznos. bámulatra méltó eredményeket érve el. Bandler és Grinder nem azt vizsgálták. Az 5 .2.

amelyek rendelkezésünkre állnak. hogy nincs más választásunk. akkor hiszik. amit mindig is tettünk. Az embereknek megvannak a megfelelő. mégha tudják is.akiknek ezt kívánjuk. amely nem a valóságot. Nincsenek tudatában más megfelelő formáknak. ahogy teszik. 6 . ahogy legjobban tehetik. mintha nem választunk Nagyon kellemetlen tapasztalat az. A kommunikáció értelme az az üzenet. mert ezt már tudatosan tesszük. akkor azt kapjuk. Mi a belső térképünknek felelgetünk. ma már széles körben elfogadott. ha megkezdett utat folytatjuk. hogy az elme és a test együtt munkálkodnak. mintsem akarnánk. A választás több. de az a fogalom. amikor egy bizonyos útra vagyunk kényszerítve. úgy mint egy egység. egyes dolgokat kicserélhetünk benne. Mindannyian kiaknázatlan tartalékokat. hogy a választás megfelelő helyzetbe juttatja őket. Hasonlóképpen. hogy a megismételt cselekvés nem hozza meg a várt eredményt. Valaki egész életét azzal töltheti. amelyek hatásosabbak lennének. amit mi mondunk. Egyszerű példa. amit mindig is kaptunk érte. amit tulajdonképpen közöltünk velük. hogy ötöt fog oda nyújtani. ennek az az oka. Nagyon megszokott. mert azt gondoljuk. mérlegelni fogják. Az NLP megmutatja. Ez a belső ábrázolás azonban nem maga a valóság. nem a valóságnak. és utána magunkban ábrázoljuk újra – egy belső térképet rajzolva magunkban arról. hanem csak visszajelzésnek. ezek el vannak rejtve. forrásokat hordozunk magunkban. hogy növekszenek a választás lehetőségei. biztosak lehetünk benne. amelyek által óhajtott változásokat eszközölhetnek. de ha az utcai árus ötöt hallott. Az NLP az a művészet. Mivel ez egy belső folyamat. valóban őszinték voltunk-e? A tőlünk hozzájuk intézett üzenet attól az ítélet szinttől fog függeni. vagy legalább is hatással lehetünk rá. ha négy hotdog -ot kérünk egy árustól. de tanulhatunk bukásainkból). Az NLP módszereket nyújt. Ez pedig sokban különbözik attól. ha valakinek jót kívánunk . Nincs hiba. hogy őszintének tartanak-e bennünket. Élvezhetjük sikereinket. mert ezt már mi választottuk (hogy nem álltunk meg). Igaz. mindig valami leckét tanulunk meg ilyenkor. ne tartsuk a sikertelenséget bukásnak. de azt a térképet megváltoztathatja. sokan a működtető mechanizmusokat kevésbé értik. nem a kívülálló világnak. Az elme és a test egy egységes rendszer Bár nagyon radikálisan hangzik ma is. hogy az emberek ismétlik azokat a viselkedési mintákat. hanem amit az emberek hallanak. Ha választásra van alkalmuk. Az emberek általában úgy tesznek. Még akkor is. hogy ugyanazokat a hibákat követi el és ugyanazokat az eredményeket éri el. hogy nem tudnak jobbat kigondolni. ami kívül megy végbe. Hogy az emberek úgy teszik a dolgaikat. amelyet tőlünk hallanak Nem az érvényes. szükséges forrásaik –azokat is beleértve. hogy kiaknázzuk ezeket a forrásokat. A siker tényét távol tartva szemünk elől. Az emberek a saját valóság térképükre válaszolnak. csak visszajelzés (feed-back) Mikor valami nem úgy működik.információkat érzékeink által merítjük. Ha mindig azt tesszük.

hallhatunk párbeszédet vagy tapasztalhatunk olyasvalamit. Úgy. Amikor visszafelé tekintünk. Nézhetünk filmet. különösen tehetségesek az ilyesmiben. Azt magyarázza meg. Mark Twain mondott egy hasonlót: „Voltak szörnyű tapasztalataim az életben és némelyek valóban meg is történtek”. Nem szükséges azt hinnünk. akkor más reakciót vált ki bennünk. hogy van olyan képzelő tehetségünk. Láttuk. hogy egyszerűen felizgat bennünket. éreztük. vagyis megváltoztat bennünket viselkedésével . Az volt mondásának lényege. hogy elménkben tulajdonképpen alkotunk. Ez a következtetés széleskörű alkalmazásra bátorít. mintha az elképzelt jövőben lennénk. vagy egy hasonló filmet látva visszaemlékezünk az esetre. hogy ezeket a szavakat MOST olvassa – úgy történik. megtörtént eseményről van szó. amit előre feltételezünk. az. hallottuk. és jó híreket tartalmaz. 4. de ez nem korlátozza a jövő eseményeit. hogy amikor erre gondolunk. Azonban hasznos úgy cselekedni. A szülők. hogy az előfeltételezések igazak. arra irányul. 7 . hogy inkább a „film nézése” okozta a bajt. ami még nem történt meg. Menjünk vissza oda. Hogyan tapasztaljuk meg az életet? Az elképzelt tapasztalat éppen olyan valóságosnak tűnhet. amely olyan mértékig hat. és azt vegyük mintának. hogy a filmet ellenőrizzük. Összegezés: Valaminek az előfeltételezése az. Ez aztán bizonyos potenciális ellenőrzés képességével ruház fel bennünket. akik este hazatérő gyermekeikre várnak. vagy cselekednénk. hogy a múltban valamilyen kellemetlen eseményben volt részünk. mit teszünk majd a jövőben. vagy egy utazási iroda reklám brosúráját olvasva el tudnak utazni képzeletben a világ legszebb részeire is. keressünk valakit. Ha valóban valamiben jók akarunk lenni. a régi félelmünk visszatér. Mindaz. mintha igazak lennének. amely félelmünket okozta? Az NLP-s felelet az. A különbség természetesen az. hogy tulajdonképpen a sajátmagunk „Igazgatója” legyünk. Egyes emberek a TV nyaralási programját nézve. szinte rettegve éltük át a félelmet. Másrészt a pozitív oldalra tekintve. Akkor érzékeinken át fogtuk fel az eseményt. mint a fejünkben lejátszódó film. határozatot hozva. azt eredményezi.befolyásolja a mi viselkedésünket. amely évekkel ezelőtt történt. Ha valaki másképp (mintaszerűen) viselkedik.A kitűnőség megmintázása a kitűnőséghez vezet. Arra gondolva. Most gondoljuk el. amit az tesz. ami a „most” pillanatán kívül történik – pl. amikor megzavart bennünket egy hatalmas ugató kutya. Ugyanígy teszünk némely múltban történt eseménnyel is. hogy minden. mint egy valóban megtörtént és hatása éppen olyan erőteljes lehet. szagoltunk. amit tennünk kell. Például egy kutya ugatva megzavart bennünket és nagyon meg voltunk ijedve. Mi okozza ezt a félelmet? Vajon maga az esemény. amit elménkben elképzeltünk. mielőtt gondolkodnánk rajta. Azt tapasztaljuk. egyenlőképpen el tudunk képzelni jó dolgokat is. aki felülmúl bennünket. hogy az előre néző folyamatban bele van foglalva olyasmi.

Ez azért van. Például. amit mi alkotunk. megváltoztathatjuk azt a módot. Amikor a problémák bekövetkeznek. Összegzés: Az egyetlen valóság a „most” pillanata .valószínűleg. Ideje nagy részét azzal tölti. hogy mintegy „automata pilótára” bízza haladását. míg nem találnak valamilyen megoldást. hogy sok ember mindössze csak gondolkodik problémái megoldásáról. kockázatos vagy nem is létezik. hogy az NLP sokféle utat talál. kimenetelek A beteljesedett élet definíciója az lehet. amit akar. ahogy elképzeljük. Az elme nem képes előhozni negatívumokat. amit akart? Ehhez egy bizonyító eljárás szükséges. vagy annak a megvalósításáról! Itt közlünk egy leírást a folyamatról: Első lépés Határozza el. hogy kevésbé ijesztő tapasztalatnak fog tűnni.Amikor visszanézünk rá. Az NLP Egy érdekes dolgot fedezett fel: azt. Ha akarjuk. hogy a tervek maguktól alakuljanak ki. ahogy elménkben visszaemlékezünk rá. Az NLP egyik aranyszabálya: a „Jól Alakított Következmények – Kimenetelek”. hanem csak a pozitívumokat. vagy valahogy csak körüljárják a dolgot. vagy kocsijával parkolóhely után néz. vagy emlékezünk a dolgokra. Segítségükkel megalapozottan lehet pozitívan gondolkodni arról. 5. Emlékszünk-e. Azonban az a tervük. Mint amikor új állást keres. hogy ezekre az emlékekre való válaszunkat az az alap határozza meg. hogy mi volt akkor. lejjebb visszük az ugatás hangerőségét . hogy mit is akarnak az élettől. Sok ember nagyon könnyen le tudja írni. hogy évek óta félelmet érezünk. Legyen hát pozitív azzal kapcsolatban. hagyják. Minden más vagy elképzelt.a jelen pillanat. 8 . Olyan ez. mit nem akar és ez nem túlságosan segít rajta. hogy valamit tegyen. addig dolgoznak. Nem az a fontos. Ennek az oka az. mint amikor az ember visszagondol a legutóbbi kis bonyodalom megoldására. Nem is az akkori esemény okozza. és csak azért tesz a dolgokat. amit elérni vágyott. és azt tartsa pozitívnak. mert nem pozitívan és nem tisztán gondolkodnak. hogy valaki eléri azt. hogy életünket meg akarjuk jobbítani? Nem túl sűrűn történik az ilyesmi. hogy átszerkessze. amit akar. hogy a kutya távolabb vagy közelebb volt. vagy emlékként visszaidézett. mikor ébredtünk rá arra. hogy megkapta-e. vagy újra felvételezze belső filmünket. ha újra lejátsszuk a kutya üldözéses emlékfilmet: ha egy kicsit messzebbre hagyjuk az üldöző kutyát. Második lépés Hogy fogja megtudni. Senki sem mondhatja. hogy mit akar. és az eredmények is így valósuljanak meg. Miért is ne játszhatnánk el az emlékezettel? Nem is okoz tehát meglepetést. hanem ennek az eseménynek az emléke. Jól alakított következmények. amit akarunk. De: sok ember bizonytalan arra nézve. átéljük az esetet úgy.

hogy elérjem a végeredményt? Nyolcadik lépés 9 . Biztos lehetsz benne. hogy mit is akarok? Mit fogok tenni először? Miképpen irányítsam azt a folyamatot. és azon fáradozol. megérte-e a pénzt vagy veszteséges voltál? Kapcsolatok. ha megkapom.” Költségek. Ha megvalósítottad a célodat. Negyedik lépés Tegye függővé az eredményt egy olyan kontextusba. Itt hasznos kérdések is felmerülhetnek: Mi is történhet. hogy mi lesz részletesebben a végeredmény.” Ez magába foglalja a jelenlegi viselkedésedről és helyzetedről való gondolkodásodat. majd határozd meg a pozitív hasznot belőle.Harmadik lépés Kezdd el és alkalmazd. amely számomra eredményes lesz. ahol ilyen kérdéseket tesz fel: Mikorra akarom? Kivel akarom? Hol akarom? Milyen hosszú időre akarom? Ötödik lépés „Tartsd meg a pozitív melléktermékeket. Például a dohányos meggyújt egy cigarettát. amit kívántam? Lehetnek-e valamilyen nem óhajtott következmények is? Mit kell feladnom. Ez a lépés tehát az. Hatodik lépés „Környezetvédelmi ellenőrzés. A szünettartás mindig jó dolog és meg is kell tartani. hogy elérjem a végeredményt? Mit kell még felvállalnom. Hogyan hat majd a megvalósított terved más emberekre? Vajon rendben lesz-e? Hetedik lépés Nagyobb szövegkörnyezetbe helyezni a dolgokat. hogy szünetet tartson a rágyújtással. ami jó kifogás arra. amikor felismered a saját pozitív melléktermékedet. hogy valami máris megvalósult. Ez magába foglalja az arról való gondolkodást. hogy meg is tartsd őket. Kérdezd meg magadtól: Hogyan fogom megindítani annak a folyamatát.

Itt közöljük ennek a két legfontosabb elemét. amikor az ember önmagába tekint és megérti. hogy el is érje. hogy igazinak tartja-e a végeredményt. de ugyanakkor csóválja a fejét. Hasonlóképpen. ami időről időre így történik. Tartsa meg a pozitív mellékterméket. korrekt hanghordozással tegyük azt. és hogyan tartja kézben. akikkel kapcsolatba kerülünk. Befejező belső ellenőrzés.Belső ellenőrzést kell végezni. Az NLP hangsúlyozza annak a fontosságát. akkor az egymással kicserélt szavak a legfontosabb alkotórészek. Vajon megéri-e az időt és költségeket? Tegye az egészet szélesebb szövegkörnyezetbe (összefüggés környezetbe). hogy ha két vagy több ember találkozik. Testbeszéd és hanghordozás Sokan azt gondolják. ha elérte már? Miképpen indul el. hogy mi is történik tulajdonképpen akkor. hogy hogyan lehet magasabb szinten egyetértést érni el azokkal az emberekkel. Egyetértésben voltunk vele. feszélyezetlenül éreztük magunkat. A legtöbb ember számára ez egy természetesen előforduló jelenség. ha két ember egyetértésben van egymással. Ez az. EGYETÉRTÉS Majdnem mindannyiunknak volt olyan tapasztalata. dehát” feleletet kap Összegzés: • • • • • • • • Mit is akar? (pozitívan megállapítva) Hogy fogja megtudni. Vizuális Auditorális látás hallás 10 . megerőltetés nélkül folyt le közöttünk. ha valaki azt mondja. Ez egy bensőséges reagálás. akkor az egészből a „nem”-et hámozzuk ki (testbeszéd üzenet). Például. hogy kedvel bennünket. amit hallunk. ha valamiféle „igen. mintsem annak. 6. Az NLP területén kutatók felismerték. Nem így van. akkor inkább szarkasztikus hangnak hiszünk. hogy amikor először találkoztunk valakivel azonnal jól. de ezt gúnyosan mondja. Az NLP közelről is megvizsgálja a testbeszédet és azt. hogy milyen hanghordozással és nyelvezettel szól hozzánk. (Az NLP zsargonjában ezt reprezentatív rendszernek nevezzük). amit akart? Tegye a végeredményt a szövegkörnyezetbe (az összefüggés környezetbe). csendesedjen el és határozzon. hogy a világot az érzékeinken át tapasztaljuk meg. Fordítson rá időt. a velünk beszélő személy. leginkább arra figyelünk. mintha „nem”-et mondana. Az NLP sokat ér el azzal a ténnyel.t mond nekünk. a párbeszéd és az üzleti megbeszélés könnyen. mit is érez igazán a végeredménnyel kapcsolatosan. hogy amikor beszélünk. Legyen óvatos. mintsem az „igen” közlés tényét. Ez a legfontosabb ellenőrzés. ha valaki „igent”. Mert amikor információt adunk át.

tapintás/érzés) kapcsolatban az emberek általában úgy tartják. és 2. Az állítmány ilyen értelemben az a szó. Megfelelő válasz Igen. auditorális és kinoesztétikus rendszereinkre. Ezekre támaszkodunk. hogyan dolgozzák fel információikat. Nyilatkozat: Olyan jól érzem magam. A felület érdes. A három fő érzékkel (vizuális .látás. Nyilatkozat: Partneremmel mostanában teljes összhangban vagyunk. hogy olyan jól megvagytok egymással. auditorális . mióta nem nehezedik rám nyomás. hogy amikor meghatároztuk a vezető rendszerüket. hogy a dolgok sokkal olajozottabban mennek végbe nálad. hogy: 1. Megfelelő válasz Jó tudni. Amikor beszédmódjukat figyeljük. állítmányoknak nevezzük. Az ég tiszta. Azok a szavak. A levegő csípős. úgy gondolom. akkor megtudtunk valamit arról. A személyes kedvelt csoportot úgy határozhatjuk meg. jobban egyetértésben legyenek velünk Néhány példát közlünk. hogy velük a „Saját nyelvükön” beszéljünk. hogy figyeljük a személy által használt nyelvezetet. hogy fényes jövő áll előtted. mindannyiunknál valamelyik egyénileg előtérbe kerül. Ekkor nagyon egyszerű. hogy sikeres leszek a jövőben. Ez biztosítani fogja azt.Kinoesztetikus Oligofaktorisztikus Gusztatorikus - tapintás/érzés szaglás ízlelés Érzékeink állandóan munkában vannak. megmondható.hallás és kinoesztétikus . Megfelelő válasz Jó hallani. amelyeket a beszédben használunk. Nyilatkozat: Látom már. Ennek a megfigyelésnek az értéke abban rejlik. hogy egyiket jobban kedvelik a másiknál. Amikor azonban egy csoportot kell megszólítani. melyik az. Vastagított betűkkel jelöljük a következő mondatokban az állítmányokat. hogy 11 . tisztábban értsék meg azt. amelyeket az emberek egymás között mondhatnak megfelelő válaszul. akkor nem vagyunk abban a helyzetben. amely valamivel kapcsolatban valamit mond nekünk. vagyis a vizuális. amikor információinkat feldolgozzuk. amit mondunk. és amelyek preferált érzékeinkkel meghatározhatók az NLP szóhasználatban predikátumoknak. Azonban.

mindegyiknek a reprezentatív rendszerét kikutassuk. De amit megtehetünk az. hogy olyan predikátumokat. hogy elolvasom ezt a könyvet. amelyek a teljes reprezentációs rendszerhez tartoznak. hogy hasznomra válik Úgy hangzott. állítmányokat használjunk (akár szóban vagy írásban). Így biztosak lehetünk abban. Elhatároztam. Egy érv következtében valószínűleg hatással lesz rám… Valakinek a hangszíne Ha meglátom annak a valakinek az érvelését Ha érezni fogom annak a valakinek a mondásából 3. hogy minden megszólítottat elérhetünk. ha a téma… ahogy öltözködöm és kinézek ahogy megosztom érzelmeimet ahogy hangszínem kifejezem 4. Ha saját reprezentációs rendszerével kapcsolatosan szeretne valamit felfedezni. hogy hasznomra válna 2. akkor a következő gyakorlat jelzi majd. A velem kapcsolatos dolgokban legkönnyebben úgy kommunikálok. mert… Úgy éreztem. hogy hasznomra válna Úgy tűnt. Minden következő megállapításra írjon be egy számot a következő eredmény rendszerből: 3 = A legközelebbi meghatározóm 2 = Az utána következő legjobb körülírás rólam 1 = A legkevésbé jellemző rám 1. hol rejtőznek saját előnyben részesített rendszereink. Könnyebb a számomra: ha megtalálom a sztereo rendszerben az ideális hangot és szabályozást ha a legkényelmesebb bútort választom ki ha gazdag színharmónia kombinációkat választok ki 12 .

mint szándékos cselekményt. hogy arra korlátozzuk magunkat. sok más különböző technika és stratégia létezik. auditális vagy kinoesztetikus tekintetben. semmi gyökeresen új nincs ebben a gondolatban. Mindannyian természetesnek vesszük a mintázást. Nagyon érdekes lehet az a felfedezés. Az egyetértés vonatkozásai a következők: • • • Testbeszéd Hanghordozás A szavak. E tanulmány egyik célja az. amelyeket használunk Mintázás (mintakép átvevés) A mintázás az NLP kezdeteihez vezet vissza bennünket. De sokan mégsem tudunk róla sokat. akár vizuális. érteni és tenni. Az eredeti feladat az volt. hogy a legjobb lett valamiben és ezt arra használni. hogy mi teszi a különbözőt különbözővé. Arról beszéltek. Bandler és Grinder más emberekről vett mintázással kezdték kutatásaikat. hogy megtanítsák másoknak is. amelyet már eddig is tettünk tudat alatt. hogy azt a mintázást vegyük alapul. hogy mit kell megvizsgálni. hogy tudatosan mintázzunk meg másokat és megismételjük kitűnőségüket. mintakép elfogadást. Legtöbbünk számára a viselkedési modelljeink: szüleink. hogy két nemzedék között milyen sok hasonlatosság van. Amikor egy emberekkel zsúfolt szobába lépek. hogy mi volt az oka annak. anyák és lányaik között. hogy meg kell vizsgálni. Felfedezhetünk hasonlatosságokat a következőkben: Járásmódjukban Hogy álltak vagy ültek Hogy beszéltek Lelki tulajdonságaikban és szokásaikban 13 .5. Amit az NLP hoz be a képbe. ez erősebb és jobb kapcsolatok kiépítéséhez vezet. Korai munkáikban a kitűnőség mintázásával voltak elfoglalva. Mint az NLP is. az egy ügyességi forma. amelyek kifejlesztették azt. hogy megállapítsák. Ami az NLP-t illeti. mit teszek legelőször is… jól körülnézek felmérem (ráhangolódok) mi történik kezdem érezni a szobában kialakult hangulatot A végösszegek összehasonlításából egy utalás keletkezik a mi viszonylagos kedvezményben részesített reprezentatív rendszerünkről. Összegzés: Ha egyetértésben van. amely öntudatosan meg van győződve arról. különösképpen apák és fiaik.

Amint ezt tudjuk. mivel tudatalatt történik a mintakép formálás. akkor az NLP technikák és stratégiákat használhatjuk fel. filmből. hogy tudatosan tisztában vagyunk a dolgokkal. Egyéni darabok. mintaképek hatására történik. a hiedelmeink és értékrendszerünk valahonnan meg lett mintázva. felhasznált dolgok keveréke vagyunk. aki azt mondja. Ezek lehetnek: Egyenes ági leszármazottak (különösen az idősebbek) Más rokonok Egykorúak Más fontos egyéniségek a gyermekkorban Könyvből. mások ruháiból összeszedve. 14 . Ha valamivel tisztában vagyunk. Saját magunk különleges. a beszédmódunk. fontos. késlekedni Bírálni Panaszkodni Önközpontúnak lenni Mérgelődni Közönyösnek lenni Nem kiteljesedettnek lenni Boldogtalannak lenni Ha valamelyik is jelen van életükben. És a többi jellegzetesség honnan származik? Sokszor a felelet ez: más viselkedési modellek hatására. amelyeket felrajzoltunk magunknak és nagyobb vagy kisebb mértékben fel is használtunk. Ez oda vezet. A gyermek így tanul meg járni és beszélni. Ilyenek akarunk lenni. miképpen éljük életünket. Egyéniek vagyunk. TV-ből vett egyéniségek (úgy az elképzeltek. hogy kinyomozzák. Mi is így tanuljuk meg: Másokat megbecsülni Önbecsülést szerezni Hogyan érjünk el sikereket? Hogyan szeressünk? Hogyan legyünk boldogok? Azonban.Véleményükben/előítéleteikben Sokszor a gyermek úgy nő fel. mintha egyik szülőről lenne klónozva. hogy megváltozott példaképeket állítsunk életünkbe. A testi viselkedés. Olyanok vagyunk. az már választási lehetőséget nyújt. életünk felett az ellenőrzést is képesek vagyunk átvenni. abban az értelemben. mint a valósak) Van. Sok mindent vesz fel a gyermek a szülő jellegzetességeiből. A mintakép formálás sok haszonnal jár. Vagy már tudják? Az NLP képessé tesz arra és kivizsgálja. mindent máshonnan kölcsönözve. vagy valamit még változtatni szeretnénk? Ha változtatást akarunk. amit teszünk és mondunk. kit választottak (negatív) példaképül. ezért megtanulunk mást is. mint: Aggódni Levertnek lenni Időt húzni. hogy mindannyiunknak egy modellrendszere van. bár nem mindent. mint a foltokból összevarrt ágytakaró. hogy mindaz.

hogy mindenkinek az alapvető állapota kényelmes és jól érzi magát benne. hogy ez nem volt eddig tudatos számunkra. amelyben vagyunk.másoknál ugyanez lehet izgatott. Hasonlóképpen. ez az állapot az izmok magasan feszült állapotát is tükrözheti vagy nagyon nyugalmas állapotát is. amelyben a legtöbb időt töltjük. hogy belépjünk és tudatosítsuk alapvető állapotunk jellemzőit. Így beszélhetünk: Saját testünket illetőleg – hogy érezzük magunkat fizikailag Érzéseinket illetőleg – ez a belső kinaesztetikus reakciónk arra. Minden adott pillanatban valamilyen állapotban vagyunk. az az állapot. egyeseknél: Lelki állapotunk – az a szint. Gondoljon most néhány állapotra. 7. hogy életünk minőségét az az állapot határozza meg. Lehet. hogy leírja állapotunkat. mindannyian valamilyen megismételt állapotban vagyunk. ÁLLAPOT Teljesen nyilvánvaló. mások kivételesek. de mindannyiunk állapotának van egy alapvonala. 15 . mások nem Az NLP a mintakép választás megalapozott megközelítését biztosítja. amelyben legjobban érezzük magunkat. zavartalan . amikor tudatában vagyunk magunkkal és valaminek (Valakinek). jelentős embereit Egyes mintaképeink jól szolgálnak bennünket. Sokféle mód létezik arra.Összegzés: Mindannyian természetesen végezzük a mintakép átvevést Gyakran vesszük mintaképül szüleinket vagy életünk más. vagyis az az állapot. De mivel most erről van szó. békés. képesek leszünk arra. élete különböző idejében: Amikor: a strandon heverészik beszorult a legnagyobb városi forgalomba először ébred fel reggel tornagyakorlatokat végez étkezés után pihen Alapvető Állapotunk Bár mindannyian a különböző állapotok skáláján mozgunk. éberen őrködő vagy bizonytalan. Valójában. Egyes alapvető állapotok nem nagyon kellemesek. Míg valakinek az alapvető állapota nyugodt. úgy érezzük hazatértünk. Amikor már otthonosan mozgunk alapvető állapotunk jellemzői terén. Az ismétlések sorozata is változik személyenként. De ez még nem azt jelenti. egyes állapotok rendszeresek. aki nagyobb nálunk: az Isten. amit tapasztalunk (külsőleg) Elmebeli állapotunkat illetőleg – éberségünk szintje és tudatosságunké. elmebeli cselekvésünk összessége és gyorsasága és.

hogy milyen összetevőkből áll az adott állapot. Kezdje néhány perc elmélkedéssel. hogy szándékosan változtatjuk az állapotot. 4. amelyben leggyakrabban vagyunk az: úgynevezett alapvető állapot. amikor úgy érzi. hogy változtathat élete állapotán. Lépés: Módosítás. és jobban kezében tudja tartani a dolgokat. sikeresek és életüket ellenőrizni tudják. akik irányítani tudják állapotukat. 2. Lépés: Használhatóság Időzítés kérdése. Majd arra az erőre. 3. vajon meg lehet e változtatni egy állapotot? A felelet az. töltse ki a következő kérdőíveket: Állapotunk Irányításának Művészete Azok az emberek. boldog és telve van erővel. Ha megtanuljuk megfelelően irányítani állapotainkat. Négy lépés szükséges: 1. ahogy a világra tekint.ez az NLP-nek a pontos hozzáállása a dologhoz. Ha a megfelelő állapotban vagyunk a megfelelő időben. Lépés: Megértés Annak a megértése. A másik véglet az volt. ami a különbséget adja. mennyire erőtlennek tűnik saját maga előtt is. boldogabbak és sikeresebbek lehetünk. Az az állapot. változtatás Ez az a képesség. Amikor boldogabb és sikeresebb lesz. talán volt ilyen tapasztalatuk is. amellyel saját életét formálja.De ennek ellenér a tulajdonosuk számára lehetnek nagyon megszokottak is. lehetőséget adunk erre a következő gyakorlat által. hogy is néz ki. hogy érzi a dolgokat. Ha szeretne többet megtudni alapvető állapotáról. Most hasonlítsa össze. Pl. hogy milyen állapotban vagyunk adott időben. Az NLP kifejezéseivel élve a kiinduló pont az lenne. épp ezért mindenki tehet valamit ezen a téren . hogy élénk. hogy a harag állapotába ment át. Gondoljon arra. A változás négy lépése a következő: 16 . Legtöbbünk már tapasztalta.hogy szívük meglágyult valamiért. Arra gondoljon. Mivel a változó állapotok természetesen előforduló jelenségek. kissé nem jól érzi magát. Összegzés: Mindig egy bizonyos állapotban vagyunk. hogy igen. hogy hallják mások (hallgassa meg saját hangját) és hogy mit érez. egy újszülött kisbaba látványára. amikor alapvető állapotát vizsgálja. elmerengéssel. Ez az. amikor látja. Könnyebb lesz a helyzet. amikor fáradt. Amikor ezeknek az információk birtokában lesz. ha akarjuk. Lépés: Tudatosság Ez az a felismerési és megértési képesség. És azonnal el is kezdhetjük.

amit tapasztalunk. A torzítás klasszikus példája. hogy ha túl közel tartjuk a lánghoz a kezünket. ahogyan eltorzítottuk őket. hogy mit is teszünk akkor. hogy tapasztaltunk? Amikor késleltetjük az információt. meg kell vizsgálnunk a módot. hogy összehasonlítsa a kapott információt azzal. ami a múltban történt és a rendelkezésre álló mintákra tekint. Generálja az információt Elménk arra használja fel az emlékezetet. Szűrőket alakítunk ki. háromféle módon. megsérthetjük. Amíg ez igaz. BEVEZETÉS A NYELVI FORMÁKHOZ Az NLP megvizsgálja azt a nyelvezetet. nem lenne-e hasznos számunkra bizonyosnak lenni afelől. akkor azt tesszük. szelektált információkat önti szavakba. amelyeket azért használunk. Minden. ahogy a dolgok állnak. Így elménk egy tapasztalat felbecsülő folyamatot indít be. mi az. Késlelteti az információt Az elménk a kiválogatott. hogy „értelmet adjunk a világnak. amit késleltetünk. hogy gondolkodjunk a világról. hogy az általuk látott. De sokkal kevésbé hasznos. Az érzékeink által felvett információkat szavakká alakítjuk. „Mindenki ellenszenvesnek tart”. általánosítunk és torzítunk a rendelkezéseinkre álló információkon. hallott és tapasztalt világot leírhassák. hasznos tudni. Na és akkor? Ha mindezt tesszük. hogy érzékeink minden adott pillanatban 2 milliárd információt közvetítenek számunkra. segít abban. amit késleltettünk. amelyet az emberek naponta használnak. Ez hasznos lehet: például azt gerjeszti fel bennünk. ha megkérdőjelezzük ezeket az általánosításokat. Azért hanyagoljuk el a rendelkezésünkre álló információk nagy részét. Mindezt az információ tömeget szavakba önteni szinte lehetetlen feladat. 17 . ha valaki csak általánosításokat használ pl. Úgy becsülték fel. Halasztgatunk. Így nem is vagyunk tudatában annak. torzítják az információt. Mivel mindenkinek különbözők a tapasztaltai. vagy magunkban a dolgokról. ami történt velünk.• • • • Megértés Tudatosság Módosítás Időzítés 8. amit mondunk róla. amikor egy összetűzésben a két szembenálló felet hallgatjuk. Elég sok információ áll rendelkezésünkre. mert a késleltetés folyamata megelőzi a tapasztalataink szavakba öntésének folyamatát. Ekkor gondolkodhatunk és beszélgethetünk el másokkal. ha átalakítjuk az általunk valóban tapasztaltakat azzá. Ezek a filterek. Torzítja az információt Annak a terméke vagyunk. így mindnyájan másképp gondolkozunk a világról. Amikor általánosítunk az is hasznos. Amikor eltorzítjuk az információkat. szűrők. Ekkor a jövőre szóló előjelzést alkot. Mindkettő szinte becsületesen a legkülönbözőbb magyarázatát adja az eseményeknek.

Ha egy ültőhelyben olvasták. Néhány szó befejezésül Tessék. hogy többet is akarnak tudni e területről . hogy az NLP által többet nyerhetnek el az élettől. általánosításokat és torzításokat. Összegzés: A nyelvezetet azért használjuk. mit halasztottunk el. itt van az NLP körülbelül 5000 szót használva fel. és értelmét fogjuk látni az egésznek. hogy így összeáll számunkra. akkor érdemes lenne még egy fél órát eltölteni a két ajánlott és közölt gyakorlattal. hogy hogy működünk mi emberek . vagyis az elménk által tapasztaltakat: • • • Késleltetjük az információkat Általánosítjuk őket Torzítjuk őket Ha a nyelvi formákat ismerjük. Lehet. ez segít bennünket abban. Ha így. akkor bizonyára felpörgette a gondolkodásukat. 18 . úgy fél órát vett igénybe. akkor vegyenek részt egy tanfolyamon. Ha nem tették meg. Szilárd meggyőződésem az. Szívből kívánom. amire utaltam a bekezdésben is. mit általánosítottunk vagy torzítottunk. hogy felismerjük. Ha egyáltalán érdekeltek abban. Lehet. hogy megeméssze ezt. hogy többet tudjanak meg az NLP-ről. Sok információt közöltem arról. Ezt is vártam el. és boldogabbak lehetnek.ez is volt a háttere e tanulmány megírásának. és hallani és megtapasztalni.és ez egy bőséges táplálék a gondolkodásunkhoz. hogy megkérdőjelezzük a késleltetéseket. Zárószavam most ugyanaz. hogy úgy érzik. Adjunk időt elménknek. hogy ez a világ egy boldogabb hely legyen. hogy magunknak és másoknak leírjuk a körülöttünk levő világot. egyszerre olvasták el a könyvet. Mert egy dolog olvasni az NLP-ről és egészen más látni.Az NLP kifejlesztett módokat arra.