PENYAKIT TIBI

APAKAH PENYAKIT TIBI? * Tibi adalah sejenis penyakit berbahaya yang membawa maut jika tidak dirawat. * Ianya disebabkan oleh kuman Tibi. * Kuman Tibi biasanya menjangkiti paru-paru tapi boleh juga menyerang organ-organ badan yang lain seperti tulang, otak, kulit, kelenjar, buah pinggang dan sebagainya.

Organ serangan BAGAIMANA PENYAYIT TIBI MEREBAK? * kuman Tibi di sebarkan melalui udara. * Pesakit Tibi akan mengeluarkan berjuta-juta kuman Tibi ke udara ketika bersin atau batuk. * Orang yang menyedut udara tercemar dengan kuman Tibi akan berisiko untuk dijangkiti penyakit Tibi. TANDA-TANDA PENYAKIT TIBI *Batuk berterusan Iebih dari 2 minggu *Kahak berdarah *Demam dan berpeluh di sebelah petang dan malam *Hilang selera makan *Susut berat badan *Sakit dada apabila menarik nafas atau batuk *Mudah Ietih.

Pemeriksaan doktor RAWATAN PENYAKIT TIBI *Penyakit Tibi boleh dirawat dengan sempurna sekurang-kurangnya selama 6 bulan iaitu:*2 bulan pertama -makan ubat setiap hari *4 bulan berikutnya-makan ubat 2 Kali seminggu LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN *Memberi suntikan BCG kepada bayi yang baru lahir *Segera ke hospital. *Elakkan tinggal bersesak-sesak dalam rumah yang sempit KEMUDAHAN KESIHATAN *Pemeriksaan kahak dan rawatan penyakit Tibi boleh didapati secara percuma di semua hospital dan klinik kesihatan kerajaan. jika mengalami batuk yang berterusan lebih dari 2 seminggu *Sesiapa yang tinggal bersama dengan pesakit Tibi perlu melakukan pemeriksaan di klinik atau hospital kerajaan *Memastikan rumah mempunyai pengudaraan yang sempurna *Membiarkan banyak cahaya matahari masuk ke dalam rumah kerana cahaya boleh membunuh kuman Tibi. *Mengamalkan pemakanan yang sihat dan seimbang. anda perlu melakukan pemeriksaan berikut:*Pemeriksaan doktor *pemeriksaan kahak untuk pastikan kuman Tibi *Pemeriksaan X-ray dada. *Mendapatkan rehat yang cukup.BAGAIMANA MENGESAN PENYAKIT TIBI *Jika anda mengalami tanda-tanda yang disebutkan. .

Tidak berjangkit melalui makanan Sumber: Unit Promosi Kesihatan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah 2001 . *Penyakit Tibi bukan sejenis penyakit keturunan *Pesakit Tibi yang telah menerima rawatan lebih dari 2 minggu.Kemudahan Kesihatan FAKTA PENTING *Penyakit Tibi tidak boleh berjangklt melalul makanan dan minuman. tidak lagi menjangkiti orang lain. *Anda berpeluang untuk sembuh jika anda mematuhi rawatan yang disediakan.

it ti: l it i i j l t l t i i l ) l . l . l i i t l t i.Demam Campak A i j l j P i B (i A A t j     it ( vi it it i i i i ) t ± t ti B t t S it t t .t ti j i l. i ii ii i ti A K i i . i l i l A i I f l ti l i i l t ti i . i l l i. l ti l i . iti i i ti . S . i l ti l ±7 i. it i ±3 l l. l l it i t i l i t j it t i lit. l l i titi t i .P f l . l i itif i it t t i l ij j l iti it. t i i i l i t i i li vi l i t t l i l .

( hari selepas ruam timbul). Bagi anita hamil pula. adalah vaksin yang selamat. Bolehkah demam campak dicegah? Boleh. Sekiranya anda terdedah kepada pesakit demam campak sila dapatkan nasihat doktor atau petugas kesihatan. Bagaimana merawat demam campak? iada rawatan yang spesifik tetapi hal-hal berikut dapat mengurangkan gejala :    Panadol untuk mengurangkan demam indari cahaya terang kerana ia menyakitkan mata Berehat dan minum air yang cukup. uam tidak perlu dirawat kerana ia akan hilang sendiri. Bagaimana pun adangkala boleh terjadi komplikasi ang serius terutama golongan ang menghidapi kekurangan zat makanan dan mempunyai imum sistem kekebalan yang rendah. Adalah tanggungjawab ibubapa untuk memastikan anak mereka mendapat immunisasi. Pesakit dinasihatkan untuk tinggal di rumah supaya tidak menjangkiti orang lain. Antara lain komplikasi yang sering terjadi adalah:     angkitan pada telinga angkitan paru-paru (Pneumonia ) angkitan pada otak (encephalitis) irit birit Kes yang serius boleh berakhir dengan kematian. umps and ubella) pada usia bulan dan kemudian ketika berumur 7 tahun. boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang. emam campak boleh dicegah melalui pemberian suntikan immunisasi ( easles.sembuh engan sempurna. .

bermula dengan IV menjangkiti seseorang individu . AI S bukanlah satu penyakit yang tersendiri. virus dan lain-lain. sel darah putih di dalam badan (sel sel-sel ini membantu tubuh melawan jangkitan kuman dan penyakit yang disebabkan oleh virus dan bakteria. Ini bermaksud bahawa IV akan turut memusnahkan keupayaan tubuh badan untuk melawan penyakit. alam keadaan normal. Penerangan AI S melumpuhkan kemampuan tubuh untuk melawan penyakit (sistem + imun tubuh). pesakit AI S lebih mudah terdedah kepada : pelbagai kuman. Ini kerana kuman IV telah memusnahkan sel yang bertanggungjawab melawan penyakit yang disebabkan oleh kuman bakteria. Sebenarnya AI S merupakan peringkat lanjutan bagi jangkitan IV. engan kegagalan sistem imun.Penyakit HIV/ IDS Pengenalan "Sindrom Kurang aya ahan Penyakit" ataupun AI S adalah penyakit yang disebabkan oleh sejenis virus yang dikenali sebagai IV ( uman Immunodeficiency Virus) yang menyebabkan kegagalan sistem imun tubuh ataupun kebolehan semulajadi tubuh untuk melawan penyakit. Perkembangan penyakit ini melalui beberapa fasa : asa asa .di mana virus tersebut membiak tetapi pesakit masih tidak . sel-sel ini tidak lagi mampu melaksanakan tanggungjawab mereka kerana telah dimusnahkan secara perlahan-lahan oleh IV. Apabila IV telah menyerang badan seseorang. termasuklah yang tidak membahayakan manusia yang normal beberapa jenis kanser yang jarang-jarang berlaku Asas Saintifik IV menyerang dengan perlahan-lahan dan memusnahkan sesetengah +).

Virus ini boleh didapati di dalam bendalir-bendalir tubuh seperti: arah ecair seminal/air mani (dan juga air mazi) embesan faraj Susu badan Perebakan AI S merebak terutamanya melalui darah. AI S juga boleh merebak dari ibu yang telah dijangkiti kepada bayi yang dikandungnya. mekanisma pertahanan mengalami kemusnahan yang teruk dan sudah tidak mampu lagi untuk melawan serangan bakteria. asa 5 . asa .mempamerkan sebarang tanda-tanda atau gejala-gejala yang tertentu asa 3 . virus dan kuman-kuman lain. semen (air mani) dan rembesan faraj mereka yang telah dijangkiti virus AI S. IV berjangkit melalui pemindahan sebarang bendalir dari tubuh mereka yang telah dijangkiti kepada orang lain. IV tidak dapat hidup di luar tubuh manusia dan hanya boleh dipindahkan apabila bendalir badan daripada individu yang telah dijangkiti memasuki ke dalam tubuh individu yang belum dijangkiti.pesakit tersebut disahkan sebagai pesakit AI S.pesakit mula mengalami penyakit-penyakit yang jarang berlaku yang digelar 'infeksi oportunistik' seperti Pneumocystis arinii Pneumonia dan kanser termasuk Sarkoma Kaposi.membiak dan berkembang membawa kepada kewujudan beberapa tanda dan gejala yang memburukkan lagi mekanisma pertahanan tubuh. Penyebab Penyebab bagi AI S ialah IV. i dalam fasa ini. .

Berkongsi jarum dan picagari di kalangan penagih dadah ransmisi/ angkitan Virus AI S Virus IV wujud di dalam bendalir tubuh manusia yang telah dijangkiti seperti di dalam cecair seminal. elakukan hubungan seks dengan berbilang pasangan dari keduadua jantina . aktiviti-aktiviti yang boleh menyebabkan anda terdedah kepada jangkitan AI S adalah seperti berikut: . aripada ibu yang dijangkit kepada janin yang dikandung aripada organ. menggunakan kemudahan awam seperti kolam . elakukan hubungan seks dengan pelacur 3. rembesan faraj dan darah. tisu atau air mani mereka yang telah dijangkiti (contohnya seperti melalui pemindahan organ) AI S tidak boleh merebak melalui sentuhan ataupun konteks biasa seperti: Berpegangan tangan Bersentuh-sentuhan di kawasan yang sesak Berjabat tangan Bekerja bersama Bermain iuman ringan Anda tidak boleh dijangkiti AI S dengan : berkongsi makanan. Virus ini boleh merebak dari individu yang telah dijangkiti kepada orang lain melalui perkara-perkara berikut: elakukan hubungan seks tanpa perlindungan (cth : memakai kondom) bersama-sama individu yang telah dijangkiti Pertukaran darah atau produk darah dari individu yang telah dijangkiti ke dalam sistem peredaran darah orang lain.Berdasarkan fakta di atas.

Peralatan tersebut apabila dibasuh seperti biasa akan membunuh virus AI S. anda adalah golongan yang berisiko tinggi untuk mendapat IV/AI S elakukan hubungan seks dengan berbilang pasangan dari keduadua jantina elakukan hubungan seks dengan pelacur Berkongsi jarum di kalangan penagih dadah anda-tanda dan gejala Pesakit AI S akan mengalami gejala-gejala seperti di bawah: Penurunan berat badan sehingga % yang tidak diketahui puncanya irit-birit dan batuk yang kronik dan berterusan . aktor-Faktor isiko ika anda mengamalkan perkara-perkara berikut. ereka yang tiada risiko AI S adalah digalakkan untuk menderma darah. semua darah yang didermakan di alaysia telah disaring untuk mengesan kehadiran antibodi AI S. Antibodi AI S adalah bahan yang dihasilkan oleh tubuh mereka yang dijangkiti sebagai tindak balas terhadap jangkitan virus AI S. menggunakan pinggan. sudu dan gelas yang digunakan oleh pesakit AI S kerana virus AI S tidak boleh hidup lama di luar tubuh manusia.mandi atau tandas ataupun melalui gigitan nyamuk menderma darah kerana peralatan yang digunakan untuk mengambil darah tersebut adalah steril dan hanya digunakan sekali sahaja. proses pemindahan darah kerana pada masa sekarang.

angkitan herpes zoster yang berulang-ulang. erpes zoster merupakan infeksi saraf oleh virus yang dicirikan oleh kehadiran lepuhan pada kulit Kandidiasis di mulut dan tekak. . Infeksi herpes simpleks yang berulang-ulang.emam yang berpanjangan. Kandidiasis merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh sejenis kulat (fungus). ketiak dan kelengkang. erpes simpleks merupakan jangkitan virus pada kulit yang dilihat sebagai lepuhan di sekeliling mulut dan alat kelamin. emam ini berlaku samada secara berkala ataupun berterusan Pembengkakan nodus limfa terutamanya di leher.

awatan penyakit taun Bendalir . jika cirit-birit dan muntah berhenti. lalat dan air minuman yang dicemari najis boleh menyebarkan kuman taun kepada individu sihat lain. ika tidak. ajis cair dan berwarna. Salah satu punca bagaimana kuman taun boleh tersebar ialah melalui pengambilan makanan dari persekitaran yang kotor dan tidak terurus. nadi lemah. tidak dimasak dan dimakan sejuk.Penyakit aun by MA on NOVEMBER 23. 3. ekanan darah menurun. . suhu badan akan meningkat. vibrio cholera. 2009 PE YAKI taun atau kolera merupakan penyakit yang tertumpu pada saluran penghadaman akibat daripada jangkitan bakteria (kuman). Selepas beberapa jam. Ini termasuk makanan yang dicemari kuman taun. Selain ini. lidah kering dan mata cengkung di samping masalah membuang air kerana kehilangan air yang banyak. tekanan darah akan meningkat kepada biasa dan penghidap pulih. peningkatan suhu badan secara mendadak mungkin berlaku dan penghidap akan koma dan mungkin maut. empoh bagi kuman taun merebak dalam badan sehingga menunjukkan tanda penyakit adalah dalam masa lima hingga enam hari. otot penghidap akan mengalami kekejangan terutama di pergelangan kaki dan perut kerana kehilangan garam sodium. Kejadian cirit-birit adalah disebabkab oleh pengeluaran racun atau toksin oleh vibro cholera semasa di usus yang menyebabkan air badan keluar memasuki saluran usus. irit-birit berterusan serta muntah yang teruk. Ia berlaku apabila kuman taun dari pesakit atau pembawa menjangkiti individu sihat melalui mulut. Pada peringkat ketiga. Penghidap akan mengalami kejutan dan boleh pengsan. anda-tanda jangkitan .

kloramfenikol dan furazolidon juga digunakan sebagai alternatif dalam kes-kes kuman penyakit telah rintang kepada antibiotik pilihan utama. Ia tidak sesuai untuk kanak-kanak di bawah umur 8 tahun. . Bagi pesakit wanita dan ibu pula. Pantang larang yang perlu dipatuhi ialah pesakit tidak mempunyai sejarah tindakbalas alahan kepada ubat ini. Antibiotik yang seringkali digunakan dalam merawat jangkitan ialah kumpulan tetrasiklin sebagai pilihan utama manakala trimetofrimsulfametokasazol. mereka mestilah tidak mengandung dan tidak menyusukan anak. ubat antibiotik atau antimikrob digunakan untuk merawat pesakit taun. doksisiklin merupakan ubat ya ng seringkali digunakan untuk merawat jangkitan taun. berat badan susut awatan ubat Selain menggantikan bendalir dan elektrolit badan yang hilang. Dalam kes tidak serius. bat kumpulan tetrasiklin tidak boleh diambil bersama dengan susu dan hasilan tenusu lain disebabkan bahan tersebut akan mengurangkan tindakan ubat. kedua-dua bendalir dan elektrolit diberikan melalui saluran mulut sedangkan pemberian secara suntikan akan dilakukan ke atas pesakit yang mengalami muntah-muntah dan cirit-birit yang serius atau dehidrasi ataupun yang kehilangan air badan sehingga peratus. pesakit akan diberikan gantian bendalir dan elektrolit yang hilang. Dalam kumpulan tetrasiklin.Dalam jangkitan taun. eritromisin.

Panduan elak jangkitan ‡ Minum air yang dimasak. kulit menjadi merah dan mengelupas. sakit kepala. aiskrim. unakan air bersih seperti air paip atau telaga yang dibubuh klorin untuk kegunaan harian seperti membasuh pinggan mangkuk. warna kulit kekuningan dan perubahan deria penglihatan. gatal kulit. hilang selera makan. ‡ Makan makanan panas dan elakkan makanan sejuk seperti ais. Pendedahan kepada sinaran matahari walaupun sekejap boleh menghasilkan kerengsaan kulit. leh sebab tetrasiklin tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah 8 tahun. air batu campur kerana bakteria taun mudah membiak dalam keadaan sejuk. sakit pada sendi otot. cirit-birit. . ubun-ubun bengkak pada bayi. Sebagai langkah berhati-hati untuk mengatasi sebarang kemungkinan kerana menggunakan ubat ini. meggosok gigi dan mengambil wuduk. kegatalan. pesakit hendaklah sentiasa meneliti kesan-kesan sampingan yang sering kali terjadi seperti di bawah: ‡ Kulit menjadi lebih sensitif apabila terkena sinaran matahari. sakit tekak dan demam di samping pengguna akan merasa letih. ‡ Kekejangan otot perut. Kesan sampingan yang sering diperhatikan untuk ubat ini ialah cirit-birit. sakit kepala. rasa mual dan muntah. makanan segar. ‡ Kesakitan pada bahagian perut. Suhu air mendidih akan membunuh bakteria. kesusahan menelan makanan. maka pesakit kanak-kanak akan diberikan kombinasi 5 mg/kg trimetofrim dan 5 mg/kg sulfametoksazol dua kali sehari selama 3 hari. kumpulan tetrasiklin cenderung terkumpul di dalam tulang dan berupaya menyebabkan gigi bayi dan kanak-kanak berubah warna kepada kekuningan serta pertumbuhan tulang dan gigi kanak-kanak menjadi lambat. hilang selera makan.Dalam kes ibu mengandung atau sedang menyusukan bayi serta kanakkanak.

‡ Pakaian pesakit harus dicuci dengan sabun dan larutan pemutih lorox untuk membasmi kuman taun. Isa Abdul Majid Pusat acun egara. ‡ Dapatkan ubat antibiotik yang diberi oleh pihak hospital atau abatan Kesihatan untuk dimakan oleh ahli keluarga yang sihat.‡ Pastikan persekitaran rumah bersih. Bagaimanapun. langkah lebih bijak dengan menghentikan makan di gerai buat sementara waktu. ‡ Sayuran dan buah-buahan segar hendaklah dicuci dengan sempurna menggunakan air bersih. SM . Musnahkan semua tempat pembiakan lalat dan makanan ditutup. ‡ endaklah sentiasa mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas. pastikan ahli keluarga lain diberitahu tentang kebersihan semasa buang air besar bagi mengelakkan ahli keluarga lain daripada dijangkiti penyakit tersebut. leh Dr. Mohd. ‡ ika ingin makan di gerai. pastikan gerai itu bersih. ‡ ika ada ahli keluarga telah mendapat taun. ‡ Bawa pesakit yang muntah dan cirit-birit ke hospital dengan segera.

penis atau mulut Ulser ini dipanggil 'prim ry re' dan akan hilang selepas beberapa minggu Kelenjar limfa mungkin membengkak pada masa yang sama Seseorang yang terdedah kepada sifilis mungkin tidak perasan kehadiran'chancre' yang mungkin timbul selepas hari hingga bulan kemudian ¤ ¤ ¢¡   £ t ¦ ¥ . Peri gk t 1 y y y ulser pada penis ¨ §©¨ § y Ulser yang tidak sakit dan kemerahan pada agina . dubur dan agina Ia juga boleh disebar dari seorang ibu kepada bayinya semasa kehamilan Bagaimana anda tahu anda mengidap Sifilis? Sifilis berlaku dalam 4 peringkat.Apa i y Sifilis? ¤ ¤ ¢¡   £ Ia disebabkan oleh satu organisma yang dinamakan 'spi t spi y y Sifilis disebar melalui hubungan seks secara oral. dubur .

agina dan dubur Gejala seperti selesema. Peringkat 2 boleh berlaku selama 1-2 minggu dan akan hilang walaupun tanpa rawatan y y Jika tidak dirawat pada peringkat awal. keduadua belah tapak tangan dan tapak kaki. mulut . demam dan sakit badan mungkin berlaku. Walau bagaimanapun ia dapat dikesan melalui ujian darah. jantung .y Jika tidak dirawat. ruam akan timbul pada bahagian badan.ruam di kedua-dua belah tapak tangan -ruam di kedua-dua belah tapak kaki -ruam di badan y y y Ulser boleh timbul pada bibir . tulang  Peringkat  Peringkat . saraf tunjang . ia akan melarat ke peringkat lebih teruk iaitu 'Tertiary Syphilis' Kuman 'Spirochetes' telah merebak ke seluruh badan dan akan melibatkan : otak . Ia akan berlarutan sehingga beberapa tahun. seseorang itu akan terus memendam penyakit sifilis tanpa sebarang tanda/gejala. Peringkat 4 y y Jika masih tidak dirawat. kerongkong . .

alau bagaimanapun. o Setia pada seorang pasangan. o unakan kondom. kondom bukanlah % berkesan dalam pencegahan Sifilis. kerosakan pada tubuh badan pada peringkat akhir tidak dapat dirawati lagi Bagaimana Sifilis dicegah? Sifilis dapat dicegah melalui : y y ara yang paling baik adalah dengan mengelakkan diri dari hubungan seks.Di antara gejala-gejalanya adalah: y y y y Kesukaran untuk berjalan Kebas Buta secara beransur Kematian Apakah komplikasi Sifilis? y y y Sifilis sangat merbahaya jika ianya tidak dirawat ika berlakunya kerosakan pada otak dan masalah kesihatan yang serius. . tetapi ianya mampu mengurangkan risiko jangkitan. Bagaimana Sifilis dirawat? y y y y Doktor anda akan membuat diagnosa selepas membuat pemeriksaan dan ujian darah Sifilis peringkat awal boleh dirawat dengan mudah menggunakan antibiotik Pesakit yang kronik memerlukan rawatan yang lebih lama Malangnya. Elakkan daripada bertukartukar pasangan. ia tidak dapat dirawati lagi Ibu yang hamil akan menjangkiti bayinya menyebabkan kecacatan bayi yang teruk sejak lahir. o Elakkan dari pengambilan alkohol atau dadah di mana ia akan menjejaskan pertimbangan anda. amalkan hubungan seks yang selamat. ika anda aktif melakukan hubungan seks.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful