Structurauneiagentii de publicitate

"In continuare ne vomreferi la structuradepartamentala a uneiagentii de publicitate de tip full services. Serviciileoferitepresupunexistentacelputinaurmatoarelorcategorii de personal: Client services Director; Account Executive/Manager/Director; Creative Director; Copywriter; Art Director; Media Director; Media Planner; Media Buyer; Production Director; Audio-Video Superviser; Print Superviser; In functie de marimeaagentiei de publicitate, mai pot exista: Departamentul New Business; Departamentul Strategic Planning; Departamentul Traffic; Departamentul BTL; Departamentul PR. Incepemincursiunea in agentia de publicitateprindescriereadepartamentului de creatie.Ceeacecaracterizeaza "oamenii de creatie" esteaceaidee "creativa", inovatoare, acel "altceva" care ii face sa fie diferiti de ceilalti.

Copywriter-ulesteangajatuluneiagentii de publicitateresponsabil cu creatiatextelorincluse in mesajelepublicitare (copy). Este cel care, conform brief-uluiprimit de la client, creeazaconceptulsicomunicaideeacreativaprinintermediulcuvintelor, fie casuntrostitesautiparite. Cerintelepostului: Nivel: studiisuperioare; Specializare: jurnalism/filologie/psihologie/sociologie etc.; Experientaprofesionala: celputin 1 an pe o pozitiesimilara; Studii de specialitate: comunicare, psiholingvistica, marketing. Relatiiierarhice: Este greu de vorbitdespreexistentaunorrelatii de subordonaresaucoordonareintr-o echipa de "creativi".Totusi, copywriter-ul, macar la nivelorganizatoric, se subordoneazadirectorului de creatie, colaboreaza cu toatedepartamentele, darmai ales cu Client Services-ulsi Production si, acoloundeexista, cu Strategic Planning, New Business si Traffic. In cazul in care vorbim de un Senior/Chief Copywriter acestapoatecoordonacativa Junior Copywriter-i. Atributii, Sarcini, Responsabilitati: Realizareaconceptuluicreativ; Formulareaclara a conceptului; Transpunerealimbajului de marketing intr-unul "uman", familiar consumatorului final; Realizareatextelor de publicitateindiferent de tipul de media in care urmeazasa fie difuzatmesajul (headline, slogan, body text etc); Colaborarea cu Art Director-ul in vedereaintegrariitextuluiintr-o imagineunitara; Redactareaunorarticole de ziar, materialepromotionale etc., in concordanta cu strategiaagentieivizavi de necesitatileclientului; In functie de complexitateacontului, poateparticipaalaturi de cei din Client Services la prezentarea in fata clientului a strategiei/propunerilor de creatie. Abilitati: Cunoastereacerintelor advertising-ului modern; Cunoastereauniversuluipublicitatii;

Cunostinteinterdisciplinare; Bun cunoscator al limbiiromane (vocabularsimodalitati de exprimare); Abilitatea de a se exprimaexcelent in scrissi de a-simodificastilul de exprimare in functie de brief-ulclientului, de impactulpe care dorestesa-l aibamesajulpropusasupra core target-ului (publiculuitinta). Trasaturipsiho-individuale: Imaginatiesicreativitate; Empatie; Flexibilitatesiadaptabilitate; Intuitiesiimplicare; Atentie la detalii; Organizaresimeticulozitate; Perseverenta; Spirit de echipa. Ofertasalariala: Desipozitia de copywriter esteconsiderata a fi deosebit de importanta in cadrulagentiei de publicitate, pachetulsalarialacordatpentruremunerareaacesteiadifera in functie de marimeaagentiei, de numarul de angajatipeaceastapozitie, de ierarhiastructuralasiorganizationalastabilitapentruaceastapozitie (Junior/Senior/Chief Copywriter). Salariuloferitpentrupozitia de copywriter poatevariaintre 200 si 1.500 de euro, de celemaimulteorifaraaltebeneficii.Evolutiaunuicreativeste din Junior Copywriter in Senior Copywriter siapoi in Creative Director. Totusi, aceastaevolutie nu esteobligatoriemai ales atuncicanddevii un foarte bun Copywriter siestiapreciattocmaipentruaceasta." (sursa: http://www.cariereonline.ro/articol/copywriter-nu-doar-imaginea)