Mecanisme de aparare (Serban Ionescu

)
Mecanismele de aparare sunt procese psihice incon tiente care vizeaza reducerea sau anularea efectelor neplacute, ale pericolelor reale sau imaginare, remaniind realitatea interna i/sau externa si ale caror mamfest ri - comportamente, idei sau afecte - pot fi constiente sau inconstiente. Cateva exemple de Mecanisme de aparare: Activism Definitie: Gestionarea conflictelor psihice sau a situatiilor traumatice externe prin recurgerea la actiune, in locul reflectiei sau al trairii afectelor. Afiliere Definitie: Afilierea este solicitarea ajutorului si sustinerii celuilalt atunci cand subiectul trece printr-o situatie generatoare de angoasa. Afirmare de sine prin exprimarea sentimentelor Definitie: Traind un conflict emotional sau un eveniment exterior stresant, persoana care utilizeaza acest mecanism de aparare isi comunica fara ocolisuri sentimentele si gandurile, intr-un mod care nu este nici agresiv, nici manipulator. Altruism Definitie: Devotament fata de celalalt care-i permite subiectului sa iasa dintr-un conflict. Anticipare Definitie: Pe durata unei situatii conflictuale, anticiparea consta in a-ti imagina viitorul: experimentand dinainte propriile reactii emo ionale; prevazand consecintele a ceea ce s-ar putea întampla; planuind diferite raspunsuri sau solutii posibile.

Ascetismul adolescentului Definitie: Refuzarea de catre adolescent a oricaror placeri corporale, chiar si a celor mai inocente. Acest mecanism de aparare este destinat sa protejeze eul impotriva noilor nevoi pulsionale, care sunt o sursa de angoasa. Clivaj (al eului, al obiectului) Definitie: Actiunea de separare, dedivizare a eului (clivajul eului) sau a obiectului (clivajul obiectului) sub influenta unei amenintari angoasante, actiune avand ca rezultat coexistenta celor doua parti astfel separate care nu se cunosc intre ele, in conditiile in care formatia de compromis este imposibila. (De)negare Definitie: In opera lui Freud, termenul Ädenegare" acopera urmatoarele doua sensuri: - imediat dupa formularea unui gand, a unei dorinte, a unui sentiment care se constituie in sursa de conflict, refuzul de a -si recunoaste paternitatea asupra lor;

gand) conflictuala. . Refugiu in reverie Definitie: Mecanism . umorul consta in prezentarea unei situa ti traite ca traumatizante astfel incat sa fie reliefate aspectele ei placute. relatia lor neputand fi recunoscuta de catre subiect fara o anumita angoasa. Intelectualizare Definitie: Recurgerea la abstractie si generalizare in confruntarea cu o situatie conflictuala care l-ar angoasa prea tare pe subiect daca acesta ar recunoaste ca este implicat personal. Identificare Definitie: Asimilarea inconstienta. Refulare Definitie: Respingerea in inconstient a unor reprezentsri conflictuale care se mentin active. care conduce subiectul. ironice. . a unui aspect. fara stirea celui care o utilizeaza. care camufleaza. Identificarea este un anumit tip de relatie cu lumea constitutiva a identitatii. la conduitele sau relatiile obiectuale. Ra ionalizare Definitie: Justificare logica. Numai in acest caz (umor aplicat siesi) umorul poate fi considerat un mecanism de aparare. prin similitudine reala sau imaginara.o separare artificiala intre doua idei sau doua comportamente care in realitate sunt legate. El poate desemna: .refuzul de catre subiect a unei interpretari exacte care il priveste. in timp ce reprezentarea in cauza ramane constienta.o eliminare a afectului legat de o reprezentare (amintire. insolite. Izolare Definitie: Termenul Ä izolare" acopera doua sensuri. formulata de un interlocutor (de obicei un psihanalist). Umorul Definitie: In sensul restrans retinut de Freud. ramanand totusi inaccesibile constientizarii Regresie Definitie: Regresia constituie o revenire la moduri de expresie anterioare ale gandirii. in fata unui pericol intern sau extern susceptibil de a provoca un exces de angoasa sau de frustrare. la o transformare totala sau partiala dupa modelul celui cu care se identifica. intrucat aceste motive nu ar putea fi recunoscute fara anxietate. dintre conduitele si sentimentele sale. a unui atribut al celuilalt.utilizat intr-o situatie de conjlict psihologic sau atunci cand subiectul se confrunta cu factori de stres .care consta in recurgerea la o reverie diurna excesiva ce se substituie cautarii de relatii interpersonale. unei actiuni in principiu mai eficienta sau rezolvarii problemelor. dar artificiala. a unei proprieta i. sub efectul placerii libidinale si/sau al angoasei. adevaratele motive (irationale si inconstiente) ale unora dintre judecatile acestuia. idee..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful