1.

0 PENGENALAN Cetakan merupakan kesan daripada gubahan yang dihasilkan oleh pengkarya pada permukaan blok atau plat. Untuk menghasilkan cetakan, biasanya permukaan blok diukir atau diguris sehingga imej terbentuk pada blok atau plat tersebut sebelum dapat dipindahkan ke atas kertas, kain atau bahan lain. Blok yang sama dapat menghasilkan beberapa keping karya yang serupa. Cetakan yang berulang kali ini disebut edisi/ siri. Dan semua karya yang dihasilkan dalam satu edisi adalah dianggap karya asli. Kecuali dalam monotaip, proses ini mampu menghasilkan salinan karya yang sama dalam jumlah yang banyak iaitu dikenali sebagai cetakan atau gambar teraan. 1.1 LATAR BELAKANG SEJARAH CETAKAN 1.2 SEJARAH CETAKAN 1. Sejarah awal cetakan bermula pada tahun 3000 SM. Dikatakan terdapat kumpulan Sumaria membuat salinan imej kulit kerang di atas tanah liat yang berbentuk empat segi. Hasilnya mereka berjaya mencetak bentuk relif. 2. Cetakan blok kayu buatan tangan mula muncul di negara china pada kurun ke- 8. Pada ketika itu mereka menggunakan kertas sebagai permukaan cetakan. 3. Perkembangan cetakan di negara Eropah bermula pada tahun 1418 Masihi. Pada

peringkat awal, cetakan digunakan sebagai bahan- bahan pendidikan, keagamaan, bahan propaganda dan cetakan tekstil untuk pakaian. 4. Cetakan berwarna mula diperkenalkan sekitar abad ke ± 15 5. Di Malaysia, cetakan hanya bermula dengan menggunakan cetakan kayu untuk mencetak kain batik sarung sekitar tahun 1930-an. 6. Kini seni cetakan dengan menggunakan alat elektronik komputer, cetakan laser, dan jet menjadi semakin popular di kalangan generasi muda. Cetakan yang menggunakan komputer juga dikategorikan sebagai komputer grafik.

7. Jenis cetakan klasik merangkumi : a) cetakan timbul ( relief ) b) cetakan benam ( intaglio )

c) cetakan datar ( planography/litography ) d) cetakan stensil/ saring sutera ( seriography )

1.3 SEJARAH CETAKAN DI MALAYSIA Karya-karya seni cetak tempatan terhasil menerusi media potongan kayu. Misalnya, menerusi karya yang berjudul µAwaiting¶ oleh Tan Tee Chie dan µPertunjukan Boneka¶ oleh Lim Mu Hea. Subjek-subjek genre dan kemasyarakatan seperti alam perkerjaan serta langskap persekitaran jelas kelihatan menerusi pengolahan konvensional hitam putih yang bertenaga. Kemudian, muncul Lee Joo For dan Abdullah Latif Mohidin dengan cetakan-cetakan gurisan asid mujarad dan semimujarad pada pertengahan dekad 1960-an. Kemudian diikuti oleh pelukis-pelukis lain seperti Seah Kim Joo dan T.K. Karan menerusi cetakan monotaip. Namanama seperti Long Thien Shih, Ibrahim Ismail dan Lee Kian Seng pula muncul menjelang akhir dekad 1960-an. Menjelang akhir 1960-an dan 1970-an, apabila seni cetakan dijadikan suatu bidang pengajian khusus di Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka, Institusi teknologi MARA (ITM) dan kini UITM serta di Fakulti Jabatan Ilmu Kemanusian, USM. Ini kemudiannya diikuti oleh institusiinstitusi seni lain seperti Institusi Seni Lukis Malaysia. Menerusi institusi-institusi ini, terutamnya UITM, lahirlah ramai seniman seni cetak Negara seperti Poniran Amin, Ismail Latiff, Mansor Ibrahim, Awang Damit Ahmad dan Jamil Mat Isa.

1.4 SEJARAH CETAKAN JEPUN Cetakan blok kayu di Jepun di kenali sebagai Ukiyo-e. Pada asalnya ia dibawa masuk ke Jepun seiring kemasukan agama Buddha. Stail dan gaya cetakan blok kayu Jepun yang unik berkembang maju pertengahan abad ke 17 hingga pertengahan abad ke 19. Perkataan µUkiyo¶ berasal dari perkataan Buddha bermaksud dunia sedih. Aspek yang digambarkan dalam Ukiyo-e, adalah tentang dunia terapung merujuk kepada perasaan dan kebebasan yang tidak abadi atau tidak kekal. e¶ pula bermaksud gambar atau lukisan. Pada zahirnya, Ukiyo-e menceritakan kekayaan sejarah zaman Edo di bawah pemerintahan Shogun yang terasing dari dunia luar.

Kegiatan dilakukan berkisar persembahan teater, restoran, kedai minum, geisha dan rumah pelacuran kelas atasan. Tahun 1650, ilustrasi buku cetak dari blok kayu pertama dihasilkan oleh Ise Mongatari. Awalnya ilustrasinya agak kasar dan tidak penting berbanding teks yang dikeluarkan. Akhirnya gambar jadi penting yang dihasilkan sekumpulan artis seni. Tokoh artis seperti Utamaro dan Sharaku menghasilkan poster, iklan persembahan teater dan rumah pelacuran atau potret idola seperti aktor Kabuki (drama tradisi Jepun).

T sh sai Sharaku ± Otani Oniji II, dated 1794 . The Kabuki actor Otani Oniji II in the role of Yakko (manservant) Edobe.

Secara amnya mereka menggambarkan kehidupan seharian waktu itu yang sesuai dijadikan cetakan poskad. Awal abad ke 18, perubahan pada kualiti kertas, rupa bentuk dan saiz cetakan bertambah dan pelbagai. Teknik cetakan lebih moden. µUrushi-e¶ bahan pengilat, ditambah pada kawasan hitam tertentu menjadikannya berkilat melalui campuran gam dan dakwat. Dari awal cetakan warna dilakukan dengan tangan. Pertengahan abad ke 18, Okumara Masanobu(penerbit &pelukis) telah membuat eksperimen dengan menggunakan lebih daripada satu kayu blok untuk menghasilkan beni-e¶ atau gambar merah. Tokoh artis Suzuki Harunobu antara yang cemerlang dan terkenal di Edo yang dapat mencetak dan menghasilkan beberapa siri cetakan blok kayu yang halus dan serupa dengan figura lelaki dan perempuan dengan gaya sungguh menarik. Kecantikan ukiyo-e hanya dapat

dikecapi oleh warga dunia selepas Laksamana Perry ke Jepun tahun 1854 selepas dasar µbuka pintu¶. Malangnya banyak hasil ukiyo-e rosak kerana gempa bumi, kebakaran dan terlalu usang. Shunga merupakan karya seni bergaya ukiyo-e (seni lukis di atas woodblock yang penggarapannya melalui cetakan). Kadang-kadang shunga dicetak pula di atas gulungan kertas perkamen. Lukisan pada kerya shunga biasanya adegan percintaan. Seni Shunga bermula sejak era Muromachi (1336-1573) dan dipengaruhi pelukis erotik dari dinasti Tang di China, Chou Fang. Seni Shunga dibuat dan dijual dalam bentuk lembar atau dalam bentuk buku dinamakan ³enpon´. Selain itu, karya ini juga dalam bentuk gulungan(hand scroll format) dinamakan ³kakemono-e´. Karya shunga yang dibuat di Osaka & Kyoto warnanya lebih kaya dibandingkan dari Edo kerana digunakan ³gofun´ (bubuk kulit kerang putih yang dicampur dengan berbagai bahan hingga menjadi pigmen beraneka warna. Ketika era pemerintahan Kaei (1848-1854), banyak kapal pedagang asing datang je Jepun. Seni cetakan Ukiyo-e ketika itu telah banyak mengalami perubahan dari segi budaya.

Diikuti oleh zaman keagungan Meiji sekitar tahun 1868, jepun mengamalkan dasar terbuka kepada bahan import dari luar termasuklah hasil photografi yang telah menggantikan seni Ukiyoe secara keseluruhannya. Pengaruh barat ke atas Jepun telah berkembang dalam era Meiji. Ukiyo-e ketika itu jatuh dan menjadi amat tidak bernilai sehingga hasil cetakan ini hanya dijadikan sebagai kertas pembalut bahan dagangan. Ketika masyarakat barat melihat dan

Claude Monet dan lain-lain. kubisme. James Abbott. Proses penghasilan Ukiyo-e Secara tradisi proses penghasilan ukiyo-e melibatkan 3 bidang dan orang yang berbeza. . bila bahagian lain diukir keluar. memilih warna. ia telah menjadi sumber ilham penting kepada pengkaryapengkarya daripada aliran impresionisme. Setiap warna memerlukan blok kayu yang berasingan. Garis panduan diukir secara berhati-hati atas kayu blok untuk memastikan warna dicetak mengikut garisan yang betul. pengaruh ini telah dikenali sebagai Japonisme di Barat. Kemudian µhansita-e¶ dilekatkan ke atas blok kayu yang kering. Kemudian diukir berhati-hati supaya garisan timbul.Kerja melukis (pelukis/artis) -Kerja mencetak. 2 bentuk cetakan timbul yang paling biasa menggunakan kayu dan lino.menjumpai kertas cetakan ini. McNeill Whistler. Bidang tersebut ialah. mengeluarkan modal (pengeluar/penerbit) -Kerja mengukir blok kayu (pengukir) Proses dimulakan dengan menggunakan blok dakwat hitam dan diikuti blok warna di akhir cetakan. Selain itu termasuklah getah atau styrofoam. Cetakan terhasil dari permukaan timbul yang ditinggalkan. dan post-impresionis seperti Vincent Van Gogh. .

yang awalnya bertulis gambar. Tidak peduli apa. mudah memahami bahawa diperlukan tangan yang sangat terampil untuk meniru yang unik dan ciri-ciri yang tepat ditangkap di asli. tetapi sangat penting untuk akhir cetak. Jadi dari artis sudut pandang. artis diwajibkan untuk menjaga tujuan yang sangat khusus di dalam fikiran sekaligus mencipta blok. sementara secara bersamaan menunjukkan artis sendiri keahlian dan karakter.sebagai ukiran kayu kuno. tidak dengan cara apapun hancur. dan hanya tertentu tekstur kayu dalam spesies-spesies yang berbeza. Ini dikatakan. arah pisau harus sesuai identik arah berus. Hutan dianggap hanya merangkumi jenis pohon yang sangat khusus. sehingga ciri-ciri dari karya asli. Kayu yang digunakan untuk Cetakan woodblock Jepun dipilih sangat hati-hati. serta sebagai watak. . pola pikir ini harus selari dengan Jepun tradisi menunjukkan arah yang tepat berus yang akan melukis gambar.i) ii) iii) iv) Cetakan menggunakan blok kayu Mengukir pada blok kayu Penelitian penghasilan cetakan Cetakan menggunakan blok kayu Teknik yang digunakan adalah berbeza-beza. Perbezaan antara kaedah lama dan moden woodcutting Jepun adalah sebagai berikut: kaedah pemotongan pada kayu . tekstur kayu harus sangat halus dan sangat kuat. Saat bekerja.

JENIS CETAKAN y y y y Cetakan timbulan atau relif Cetakan benam ( intaglio ) Cetakan planograf atau litografi Cetakan stensil.JENIS. sarigraf atau sutera saring .

Radiohead American poet and artist British artist (most famous for his work with British band ). His work for Thom Yorke's album The Eraser was originally done in linocut. Bill Fick. German artist Angel Botello Spanish-Puerto Rican artist Carlos Cortez Stanley Donwood. book illustrator and ex libris designer . Valenti Angelo.2. American artist American artist American printmaker & illustrator Walter Inglis Anderson Sybil Andrews English/ American artist Canadian artist Georg Baselitz. American printmaker & illustrator Jacques Hnizdovsky.0 Pelukis rujukan : SENARAI ARTIS DAN CETAKAN Irving Amen. painter. Ukrainian-American printmaker.

American International School Of Kuwait. Also created the New Media Technique of Linomation. Ken Sprague. which is Hand carved Animation from linoleum . Folly Cove Designers John Paige French painter Spanish painter British artist English artist and activist American design collective English artist and member of the Society of Wildlife Artists Angie Hani artist in the M. Pablo Picasso. C. Escher. Most famous for his Linocut Map Series of different cities. Mark Andrew Webber. Cyril Edward Power. John Steins. Famous Dutch artist known for his mathematically inspired works Canadian artist British Artist.Henri Matisse.

K Lau µTempat 1974 Untuk Semua¶ Litografi .2.1 TOKOH ±TOKOH CETAKAN TANAH AIR DAN CONTOH KARYA Tokoh Ahmad Khalid Yusof Abdul Latiff Mohidin Long Thien Shih Karya µAlif Ba Ta¶ 1971 µImago Senja¶ Jenis Cetakan Saring sutera Potongan Kayu µRupa Barat di Awan dan Saring sutera Ombak Timur¶ 1971 Syarifah Fatimah Zubir Ponirin Amin Victor Chin µMalam¶ 1974 µDalam Sinar Mu¶ 1974 Gurisan Saring Sutera µBangunan Sultan Abdul Litografi Samad¶ 1980 Chew Teng Beng µLangskap Pantai Timur¶ Gurisan 1981 Nirmala Shanmughalingam Raja Azhar Idris µAnak Asia 11¶ 1981 µPeniaga Wanita Saring sutera dan campuran Pantai Gurisan Timur¶ 1981 William K.

Hasil cetakan beliau mendapat tindak balas dan terpaksa berhadapan dengan para artis di Paris yang berpengalaman sekitar 60-an. Persembahan hasill kerja begitu klinikal antara aliran kesenian yang masih kabur pada masa itu.2. beliau telah dianugerahkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di Paris. Beliau . Kebebasan dan ekspresi karya beliau diterima umun dan bersifat kontemporari jika dilihat dari sudut bentuk cetakan beliau. Ketika tahun 1966. Beliau juga merupakan ahli dalam Wednesday Art Group yang sangat pro-aktif dalam persatuan tersebut.2 TOKOH CETAKAN Long Thien Shih Long Thien Shih dilahirkan pada tahun 1946 dan berminat dalam dunia seni ketika berusia 14 tahun bermula dengan mengikuti banyak pameran seperti Open Show National Art Gallery At. Beliau mula mengusahakan dan mengkaji idea dan pemikiran Barat yang lazim pada masa itu. Dalam usia yang muda telah mendedahkan beliau tentang gaya hidup di Paris bersama dengan pengaruh kuat Sir William Hayter 17 pada masa itu.

menggunakan warna-warna terang untuk menunjukan gambaran terhadap bentuk-bentuk bunga dan pelbagai bentuk badan dalam posisi dan pandangan yang belainan. Pameran Yang Diikuti Oleh Long Thien Shih 1961 National Art Gallery Invitation Exhibition First International Art Festival in Saigon. Paris 1971 . Tokyo 1971 9th Biennale de Paris. Museum of Modern Art. London Salon of Automme. Grosvenor Gallery. Museum of Modern Art. Paris 1969 Biennale de Sao Poulo. Vietnam 1967 ³Oriental Themes´. Paris 1968 Salon des. Ho Chi Minh City. Results Nouvelle. Paris 1970 7th International Oriental Exhibition of Prints.

UK 1972 Exposicion International dale Xilogralia Contemporences. Tokyo 1987 30 Years of Malaysia Art (1957-1987). Japan 1990 3rd Asian European Biennale. Bradford City Museum. Kuala Lumpur 1988 3rd Asian International Art Exhibition. Fukuoka Art Museum. Madrid 1973 9th International Bienial Exhibition of Prints. Ankara.1st British International Biennale. Kuala Lumpur 1992 . National Art Gallery. Japan 1989 Malaysian Nominee for 3rd Asian Art Show Printmaking Workshop. Turkey 1991 5th Asian International Art Exhibition. Museum of Contemporary Art. Fukuoka Art Museum. National Art Gallery.

Bath. Kuala Lumpur 1999 Hotbath Gallery. Indonesia 1993 8th Asian International Art Exhibition. Galery Vivant. Group Show. NN Gallery. Tagawa Museum. UK . Taiwan 2001 Asian Art 2000. Japan 1994 ³Pont des Art´ Nanyang Artists in Paris. Singapore Art Museum 9th AIAE National Museum of History. University of Brighton Art Gallery. Gedung Merdeka. Japan 7th Asian International Art Exhibition. UK 2000 15th Asian International Art Exhibition. Fukuoka Art Museum. Taipeh. Kuala Lumpur ³Window of the Tropic´. Brigton. Japan 1997 A Private View. Tainan County Cultural Centre. Bandung. National Art Gallery.A Vision of Change. Taiwan ³Vision & Idea´. Tokyo.6th Asian International Art Exhibition.

Solo Exhibition. Pulau Perhentian. Kuala Lumpur Water Festival. Kuala Lumpur Taiwan International Drawing & Prints Biennale. Malaysia Rupa Barat di Awan dan Ombak Timur 1971 Long Thien Shih Saring Sutera . China 2002 Water Festival Installation with coconut leaves. Guandong Museum of Art.Under Water Life Form. Balai Berita. Guangzhou. Taiwan 16th Asian International Art Exhibition. Taipeh. Terengganu.Tecnology Aided Art Making. National Art Gallery. NST Group Head Office.

pusu keluar masuk bar.3 10 Karya yang dipilih Ulasan Karya Cetakan ( karya 1 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Bar : Carl Eugen Keel : 1885 ± 1961 Bar merupakan hasil karya cetakan kayu ilham daripada pelukis Switzerland yang terkenal iaitu Carl Eugen Keel. Karya di atas adalah cetakan timbul yang menggunakan blok kayu. Suasana suram di bar ini jelas terasa kerana keadaan sekeliling bar yang tidak ramai tidak seperti keadaan bar yang sepatutnya meriah dengan pengunjung yang berpusu.kesan garisan pada cetakan menimbulkan bentuk dan ruang. .2. Ini dapat dilihat pada kesan ruang yang terhasil pada karya contohnya kesan ruang yang terhasil antara lelaki yang berdiri menghadap banggunan bar dengan banggunan bar itu sendiri. Kesan torehan kayu menghasilkan ruang serta menghasilkan ton pada karya. Kesan. Gambar ini menunjukkan gambar sebuah bar. Karya ini dihasilkan pada tahun 1885 sehingga tahun 1961.

Karyanya yang bertajuk Sky and Water ini menampilkan 2 imej yang berbeza iaitu imej ikan dan burung. Bersesuaian dengan tajuk yang diberikan. ikan merupakan haiwan yang hidup di dalam didalam air manakala burung pula hidup di udara. 2 haiwan yang hidup dalam 2 alam yang berbeza disatukan dalam satu karya cetakan yang sangat menarik dan kreatif. Pengkarya nyata dapat memberi satu pengolahan dimensi grafik yang menarik melalui imej burung yang kelihatan seperti sedang terbang di udara manakala imej ikan pula kelihatan seperti sedang berenang di dasar laut. Penting nya alam sekitar yang bersih dan sihat tanpa pencemaran seperti pencemaran air dan udara.C Escher : 1939 Pelukis luar negara yang bernama M.C Escher ini memilih untuk menggunakan teknik cetakan untuk menyampaikan mesej seninya serta untuk meluahkan ideanya.( karya 2 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Sky and Water : M. . Pengkarya mungkin ingin menyampaikan ideanya terhadap alam sekitar.

Ini juga dapat dilihat apabila timbul kesan highlight pada tulang pipi lelaki ini serta pada batang hidungnya.( Karya 3 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Sharicropper : Elizabeth Catlett : 1970 Karya cetakan pengkarya yang bernama Elizabeth Catlett ini memaparkan imej seorang lelaki yang memakai topi. pengkarya bijak memainkan ton yang gelap pada wajah serta baju lelaki terbabit. Kesan ton ini terhasil apabila pengkarya bijak mengaplikasikan torehan atau ukiran pada imej. Imej ini turut menunjukkan ketelitian Elizabeth mengukir di bahagian topi serta pada bahagian rambut agak tidak dilihat terlalu kaku. . Dalam karya cetakan ini. Kemungkinan lelaki ini adalah lelaki Afrika yang berkulit hitam yang mungkin seorang pekerja ladang.

Karya ini memaparkan imej seorang lelaki inggeris pada zaman dahulu yang sedang melakukan kerjanya di dalam biliknya. . Pengkarya pada masa ini mungkin tidak begitu mahir lagi dalam mengaplikasikan torehan pada karyanya akan tetapi beliau masih berjaya menghasilkan kesan ton pada karyanya. Kelihatan seperti beliau sedang menulis ataupun sedang melakukan proses. Walaupun kesan ton nya kelihatan agak kasar dan tidak teliti namun kesan pengcahayaan pada karya masih dapat dilihat.proses mengukir untuk melakukan cetakan kayu.( Karya 4 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Block Cutter at work : Jost Amman : 1568 Karya Jost Amman yang bertajuk Block Cutter at work ini dihasilkan pada tahun 1568. Ini menampakkan kebolehan beliau dalam melakukan torehan dan kehebatan karya ini boleh diperakui lagi kerana karya ini sudah terlalu lama. Kekurangan ini boleh di maafkan lagi kerana menimbangkan penggunaan alatan ketika baliau menghasilkan karya ini.

.( Karya 5 ) Tajuk Pengkarya Tahun : The Crab That Played with The Sea : Rudyard Kipling : tidak dinyatakan. Kesan garisan yang terhasil melalui torehan dan ukiran ini sememangnya memerlukan kesabaran yang tinggi bg memastikan imej yang terhasil hidup dan menarik. Daripada karya ini. Karya ini tidak dinyatakan bila ia dihasilkan. Dapat dilihat disini keadaan laut yang bergelora yang mengambarkan keadaan yang cemas dan bahaya. Karya ini memaparkan imej seekor ketam gergasi yang kelihatan mengganggu sekumpulan manusia yang berada diatas bot yang mungkin adalah nelayan yang ingin menangkap hasil laut. The Crab That Played with The Sea ini dihasilkan oleh Rudyard Kipling. dapat dilihat bahawa pengkarya berjaya membawa mood cemas itu di dalam cetakan nya ini. Dalam karya ini dapat dilihat pengaruh kesan garisan dalam menimbulkan bentuk dan ruang. Ketam berkenaan mungkin berasa terganggu dengan kehadiran tiga orang nelayan itu yang mengganggu ketenteramannya atau mungkin telah menceroboh kawasan jagaannya.

. Penggunaan warna turut mempengaruhi dan bersesuain dengan tajuk yang diberikan pada karyanya ini. Beliau menggunakan teknik cetakan kayu yang berinovasikan montaj yang ternyata member impak yang sangat menarik dan unik tehadap karyanya. imej bunga dan imej ikan.( karya 6 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Taman Senja : Nasir Che Din : 2009 Nasir Che Din merupakan pelukis muda lepasan Uitm yang menghasilkan karya cetakan kayu yang bertajuk Taman Senja ini.karyanya ini menampilkan pelbagai imej seperti imej dedaun. Beliau pastinya memerlukan masa yang lama untuk menyiapkan karyanya ini kerana cetakan memerlukan masa yang lama untuk mendapat hasil yang memuaskan dan memerlukan kesabaran yang tinggi semasa proses membuatnya. Beliau menghasilkan karya ini pada tahun 2009.

( Karya 7 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Telinga Karipap : Nadya Ahmad Kamal : 2009 Karya diatas merupakan karya hasil ilham Nadya Ahmad Kamal iaitu seorang pelukis muda lepasan UITM. kelihatan imej seorang wanita dalam keadaan memek mukanya yang terkejut dan keadaan telinga nya yang berbentuk karipap. Karya ini dihasilkan pada tahun 2009. Kuala Lumpur. Karya ini dipamerkan di pameran µ Print show¶ yang bertempat di Galeri Thereesixty di The Waterfront @ Park City di Desa Park City. Kemahirannya dalam mengaplikasikan teknik etching yang traditional mampu member kesan yang sangat menarik terhadap karyanya. Mungkin wanita berkenaan terkejut apabila melihat wajahnya di cermin dan melihat dirinya memiliki telinga yang berbentuk karipap. . Beliau hadir dengan karya yang bertajuk Telinga Karipap. Daripada karya yang dilihat. Hasil cetakan ini sangat menarik kerana pengkarya menggunakan teknik etching.

Saya tidak begitu memahami apa sebenarnya yang ingin disampaikan oleh pengkarya. Karya ini dihasilkan oleh beliau pada tahun 2009. beliau semestinya memerlukan masa yang sangat lama untuk menyiapkan karyanya ini.( Karya 8 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Berat Tulang : Mohd Azman Majlis : 2009 Gambar diatas memaparkan karya daripada Mohd Azman Majlis. Akan tetapi karyanya ini sangat mengagumkan dan amat menarik pehatian. karya ini sangat besar dan memerlukan ketelitian yang jitu. Imej yang dipaparkan adalah imej sebuah penimbang meniimbang berat sebatang tulang. Karya nya ini menimbul kan persoalan kepada saya. Beliau menamakan karya beliau µ Berat tulang¶. . Dari sudut pandangan mata saya. Adakah pengkarya ingin menyampaikan mesej berat tulang tersebut ataupun terdapat mesej disebaliknya. Pada pendapat saya.

Karyanya ini lebih memaparkan ciri.( Karya 9 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Almost There : Nur Adibah Nadiah : 2009 Karya cetakan diatas merupakan hasil ciptaan pelukis muda lepasan Uitm. . Imej seorang gadis muda yang dikelilingi dengan imej alam yang ceria sesuai dengan keadaan gadis remaja yang sememangnya berada di alam yang menyeronokkan.ciri keremajaan.bahan lain yang sesuai hingga tekniknya menjadi cetakan mono. Karya ini diberi nama Almost There yang dihasilkan pada tahun 2009. Nur Adibah Nadiah merupakan antara pelukis muda yang berjiwa seni cetakan yang menggunakan cetakan relief kayu dan beliau turut mencampurkan bahan. Penggunaan warna juga mempengaruhi dalam menaikkan mood karya kepada pemerhati.

Warna yang digunakan tidak berapa terang. . Bentuk bulatan dapat disesuaikn dengan gambar helang yang berperanan sebagai gambar utama. Jalinan yang baik serta pewujudan unsur garisan yang harmoni mewujudkan unsur pergerakan serta pergerakan ada karya. penegasan dalam karya terletak pada bentuk bulat yang melingkari kepala burung helang.keseimbangan dapat dilihat dalam karya ini.( Karya 10 ) 3) Karya oleh Vicki Bailey Komposisi dalam karya ini disusun dengan baik.

Seorang pencetak yang terkenal di Eropah. propaganda dan tekstil untuk pakaian. cetakan dikembangkan untuk kegunaan pendidikan. Edvard Munch amat suka menggunakan ira kayu untuk menjadikan imej pada cetakannya. . Kayu yang berira akan mencantikkan lagi nilai imej pada hasil daripada cetakan. 6. Kaedah ini terus Berkembang ke Eropah sekitar tahun 1418 Masihi dan digunakan untuk mencetak rekaan pada kain. keagamaan. cetakan bermula dengan mencetak kain sarung. Cetakan potongan kayu adalah kaedah atau cara yang paling lama digunakan di kalangan pencetak.Hasil imej berdasarkan kesan garisan di atas permukaan blok atau plat yang terlebih dahulu disapu dengan dakwat atau pewarna. Perbezaan cetakan lino licin berbanding dengan permukaan cetakan kayu yang berira. Di Malaysia. Cetakan timbulan . cetakan muncul dan mencapai status sebagai satu bentuk seni yang penting dengan penghasilan karya Albrecht Durer dan karyawan Eropah. 8. Manakala pada kurun ke-16. Antara cetakannya yang termasyur ialah Kiss yang dihasilkan pada tahun 1902. Contoh cetakan jenis ini ialah: (a) Cetakan Kayu (b) Cetakan Lino (c) Cetakan Kolograf (d) Cetakan Kolaj 2. Merupakan proses membuat cetakan dengan meletakkan dakwat atau warna pada permukaan tapak cetakan yang biasanya terdiri daripada blok kayu atau lino. Kaedah ini muncul pada kurun ke-8 di negeri China. 7.0 APA ITU CETAKAN KAYU Cetakan Timbulan Kaedah Potongan Kayu 1. Cara dan teknik cetakan kayu ini boleh digunakan untuk mencetak lino. Hasil permukaan acuan merupakan imej yang terhasil di permukaan kertas. Cetakan ini mudah dilakukan kerana bahan dan peralatannya mudah didapati. 4. 3. Kemudian. Cetakan berwarna diperkenalkan pada kurun ke-15 Masihi. 5.3.

potongan kayu. lino.1 PERBEZAAN CIRI-CIRI CETAKAN Jenis Teknik Blok Cetakan Timbul Cetakan blok kayu Timbul Cetakan lino Linolium Blok kayu y y y Kesan hitam putih yang jelas Terdapat ira kayu Lebih lembut dan senag diukir Ciri-ciri . kad bod bergelugor dan sayursayuran. 3..Kaedah cetakan timbul ialah kolaj.

y Benaman (Intaglio) Gurisan Plat logan y y Litografi Blok batu kapur Stensil Sutera saring atau sarigrafi Pemidang sutera saring y Permukaan licin Penggunaan garisan tidak terhad Garisan yang gelap terbentuk kesan daripada plat logam yang dihakis asid Planograf y Berdasarkan sifat penolakan minyak dan air Salinan gambaran atau imej boleh dibuat secara kompleks 3. Cetakan Litografi Cetakan litografi menggunakan blok batu kapur sebagai blok persembahan imej.2 Perbezaan Teknik-teknik Cetakan 1. Teknik ini adalah berdasarkan penolakan minyak dengan air dapat menghasilkan cetakan seakanakan lukisan pensel. Cetakan Blok Kayu Peralatan dan bahan yang digunakan dalam menghasilkan cetakan blok kayu ialah seperti: (a) alat mengukir (b) blok kayu (c) penggelek (d) kepingan cermin (e) dakwat cetak (f) kertas untuk dicetak 2. Peralatan dan bahan yang digunakan: (a) blok batu kapur (b) krayon litografi berasaskan minyak atau dakwat berminyak ¶tusche¶ (c) span (d) dakwat pencetak .

(i) Pewarna jenis legap seperti dakwat lino. . Cetakan Gurisan Asid Peralatan dan bahan yang digunakan ialah: (a) plat logam (b) pengguris atau jarum etching (c) mesin pencetak (d) bahan kalis asid (e) dakwat pencetak (f) minyak tanah (g) sabun (h) kertas 4. plastik atau kulit. dakwat atau cat poster bagi cetakan atas kertas. Pencelup atau dye bagi cetakan atas kain serta dakwat PVC bagi cetakan atas plastik atau kulit.(e) mesin pencetak 3. Cetakan Saring Sutera Foto Peralatan dan bahan ialah: (a) Pemidang skrin (b) Pembaris logam (c) Sekuji (d) Lampu(250watt-500watt) (e) Filem asitat(filem lutsinar) (f) Foto imulsi (g) Sintitiser(kalium dikramat) (h) Kertas cetak. kain.

Escher (Dutch. 1898-1972) Self-Portrait in a Chair.3 Contoh-contoh cetakan y Karya luar negara 1) M. 1920 Woodcut 2) Surfriders oleh Ambrose Patterson's .C.3.

3) Karya oleh Vicki Bailey 4) St. Louis Cemetery No. 1 oleh Benjamin Billingsley .

5) Quelltaler winery oleh Tate Adams 6) The Old man oleh justin .

y Karya Dalam Negara .

.

pahat kecil yang rata (aisuki) digunakan. Akhir sekali.Aspek Asas Sebelum Mencetak Alat dan bahan y y y y y y y y y y y Kepingan kayu Dakwat atau pewarna lino Set pemahat Roda penggelek dan dakwat Sekeping kaca ( untuk meratakan dakwat ) Pisau pemotong NT Kertas ( newsprint dan kertas beras atau rice paper ) Minyak linsid Turpentine Minyak tanah untuk mencuci alat Spatula Penyediaan tempat blok kayu ( penyokong ) Blok kayu memerlukan tempat atau penyokong agar proses mengukir dan mencetak lebih mudah dan blok tidak bergerak semasa kerja ± kerja dijalankan. alihkan dari kawasan yang tidak dikehendaki atau diperlukan dengan menggunakan pahat yang berbentuk bulat (marunomi). 3. Pertama. terdapat 3 jenis pisau yang berbeza untuk digunakan.4 KAEDAH MENGUKIR BLOK KAYU (oleh David Bull) Dalam proses mengukir. potong garisan yang telah ditanda dengan menggunakan pisau pengukir (ton). Kemudian. . bagi membentuk hasil kawasan yang dicetak kelihatan kemas dan rapi.

Gambar 1 Langkah 1. Cuma bahagian kayu yang tidak diperlukan dengan kedalaman sekurangkurangnya 5 cm daripada kawasan yang ingin dicetak perlu untuk dialihkan. . Teruskan langkah ini sehingga menghasilkan kesan yang sedalam 1 ± 2 mm.potong garisan yang telah dilukis pada kayu. tetapi teruskan dengan langkah jarak yang luas dan pendek. Jangan sesekali menebuk terlalu dalam sehingga melebihi garisan bahagian dalam garisan dengan toh. dan mula mencungkil keluar kayu yang dtidak diperlukan. (Gambar 2) Kemudian pegang pahat tersebut dengan kuat dengan satu tangan. pegang pisau pada sudut yang akan dipotong dengan sudut yang serong sehingga pada garisan penamat. (Gambar 1) Gambar 2 Langkah 2 ± beralih kepada pahat yang berbentuk bulat. Anda harus mencuba untuk menghasilkan ³lembah´ di beberapa kawasan di sekitarnya yang berkaitan dengan kedalaman yang pelbagai jarak. dan dengan menggunakan tukul kayu untuk membuat atau mencorak kayu tersebut.

(Gambar 4) tibalah masanya untuk berganjak kepada langkah seterusnya iaitu ± potongan ³kento´ iaitu menandakan pendaftaran. (Gambar 3). dengan gerak-geri yang berulangulang. Lakukan kerja dengan bahagian dalam strok yang pendek. Kemudian.Gambar 3 Langkah 3 ± kemaskan bahagian kayu dengan menggunakan pahat kecil yang rata. Terdapat bahagian-bahagian tertentu sekiranya anda berasa bertentangan ± hentikannya dan potong semula garisan dengan sedikit demi sedikit dalam pada tempat yang sama. Mulakannya dari kawasan yang sudah dibersihkan dengan marunomi terus kepada garisan yang telah ditebuk. . buangkan bahagian kayu yang tidak diperlukan sedikit demi sedikit. Haruslah berhati-hati apabila melakukan ketukan di sepanjang garisan ± setiap tempat yang tidak dapat dipotong atau dicungkil keluar oleh toh dari tempatnya adalah dalam keadaan yang tidak baik kerana ia boleh terkeluar dari tumpuan. Gambar 4 Apabila semuanya telah siap.

Sudu. Set pemahat. Penukul. Berus Nt cutter. Masking tape. .Alatan Dan Bahan Yang Digunakan.

(Playwood) Rice Paper Kertas Kosong Roller. Papan Lapis. Lino ink .Minyak.

Imej dibesarkan menggunakan perisian Adobe Photoshop dan di print dengan saiz A2. . GAMBAR 1 : Menyapu minyak campuran turpentine Gambar rajah menunjukkan proses permulaan yang di lakukan sebelum papan playwood tersebut diukir. 4.0 PROSES PENGHASILAN KARYA KUMPULAN 1. Bagi cetakan kayu atau lino. Pemilihan imej 2.bahagian yang tidak perlu untuk mendapatkan warna lain.Mencetak warna Mencetak lebih daripada satu warna memerlukan lebih banyak blok disediakan. pencetak hanya memotong bahagian.

GAMBAR 2 : Mengukir papan playwood Papan playwood diukir mengikut gambar yang terdapat pada kertas lekatan. GAMBAR 3 : Papan siap ukir Papan yang telah siap diukir dan sedia untuk di letakkan ink. .

GAMBAR 5 : Menggelek ink diatas blok kayu Ink siap untuk digelek diatas blok kayu. .ink digelek diatas blok sehingga rata dan sekata ketabalannya.GAMBAR 4 : Membancuh ink Proses membancuh ink yang digelek diatas cermin atau perspek.

GAMBAR 7 : Meratakan ink Meratakan ink diatas kertas.GAMBAR 6 : Melekat kertas Kertas yang bersaiz lebih besar dari blok kayu diperlukan untuk dilekatkan diatas blok kayu. Ink diratakan dimenggunakan objek keras seperti tempurung atau senduk. PROSES MEMBINGKAI GAMBAR .

Gambar 2 : mengukur Mengukur bingkai gambar pada papan playwood.Gambar 1 : mengukur Mengukur bingkai untuk keseluruhan gambar cetakan. .

. Gambar 5 : melekat papertape Melekatkan papertape pada kertas cetakan dan bingkai gambar.Gambar 4 : paper tape Membasahkan papertape sebelum di lekatkan pada gambar cetakan dan bingkai.

Gambar 6 : karya akhir Tajuk : Saiz : Tahun : Karya yang telah dibingkai dan siap untuk penilaian. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful