1.

0 PENGENALAN Cetakan merupakan kesan daripada gubahan yang dihasilkan oleh pengkarya pada permukaan blok atau plat. Untuk menghasilkan cetakan, biasanya permukaan blok diukir atau diguris sehingga imej terbentuk pada blok atau plat tersebut sebelum dapat dipindahkan ke atas kertas, kain atau bahan lain. Blok yang sama dapat menghasilkan beberapa keping karya yang serupa. Cetakan yang berulang kali ini disebut edisi/ siri. Dan semua karya yang dihasilkan dalam satu edisi adalah dianggap karya asli. Kecuali dalam monotaip, proses ini mampu menghasilkan salinan karya yang sama dalam jumlah yang banyak iaitu dikenali sebagai cetakan atau gambar teraan. 1.1 LATAR BELAKANG SEJARAH CETAKAN 1.2 SEJARAH CETAKAN 1. Sejarah awal cetakan bermula pada tahun 3000 SM. Dikatakan terdapat kumpulan Sumaria membuat salinan imej kulit kerang di atas tanah liat yang berbentuk empat segi. Hasilnya mereka berjaya mencetak bentuk relif. 2. Cetakan blok kayu buatan tangan mula muncul di negara china pada kurun ke- 8. Pada ketika itu mereka menggunakan kertas sebagai permukaan cetakan. 3. Perkembangan cetakan di negara Eropah bermula pada tahun 1418 Masihi. Pada

peringkat awal, cetakan digunakan sebagai bahan- bahan pendidikan, keagamaan, bahan propaganda dan cetakan tekstil untuk pakaian. 4. Cetakan berwarna mula diperkenalkan sekitar abad ke ± 15 5. Di Malaysia, cetakan hanya bermula dengan menggunakan cetakan kayu untuk mencetak kain batik sarung sekitar tahun 1930-an. 6. Kini seni cetakan dengan menggunakan alat elektronik komputer, cetakan laser, dan jet menjadi semakin popular di kalangan generasi muda. Cetakan yang menggunakan komputer juga dikategorikan sebagai komputer grafik.

7. Jenis cetakan klasik merangkumi : a) cetakan timbul ( relief ) b) cetakan benam ( intaglio )

c) cetakan datar ( planography/litography ) d) cetakan stensil/ saring sutera ( seriography )

1.3 SEJARAH CETAKAN DI MALAYSIA Karya-karya seni cetak tempatan terhasil menerusi media potongan kayu. Misalnya, menerusi karya yang berjudul µAwaiting¶ oleh Tan Tee Chie dan µPertunjukan Boneka¶ oleh Lim Mu Hea. Subjek-subjek genre dan kemasyarakatan seperti alam perkerjaan serta langskap persekitaran jelas kelihatan menerusi pengolahan konvensional hitam putih yang bertenaga. Kemudian, muncul Lee Joo For dan Abdullah Latif Mohidin dengan cetakan-cetakan gurisan asid mujarad dan semimujarad pada pertengahan dekad 1960-an. Kemudian diikuti oleh pelukis-pelukis lain seperti Seah Kim Joo dan T.K. Karan menerusi cetakan monotaip. Namanama seperti Long Thien Shih, Ibrahim Ismail dan Lee Kian Seng pula muncul menjelang akhir dekad 1960-an. Menjelang akhir 1960-an dan 1970-an, apabila seni cetakan dijadikan suatu bidang pengajian khusus di Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka, Institusi teknologi MARA (ITM) dan kini UITM serta di Fakulti Jabatan Ilmu Kemanusian, USM. Ini kemudiannya diikuti oleh institusiinstitusi seni lain seperti Institusi Seni Lukis Malaysia. Menerusi institusi-institusi ini, terutamnya UITM, lahirlah ramai seniman seni cetak Negara seperti Poniran Amin, Ismail Latiff, Mansor Ibrahim, Awang Damit Ahmad dan Jamil Mat Isa.

1.4 SEJARAH CETAKAN JEPUN Cetakan blok kayu di Jepun di kenali sebagai Ukiyo-e. Pada asalnya ia dibawa masuk ke Jepun seiring kemasukan agama Buddha. Stail dan gaya cetakan blok kayu Jepun yang unik berkembang maju pertengahan abad ke 17 hingga pertengahan abad ke 19. Perkataan µUkiyo¶ berasal dari perkataan Buddha bermaksud dunia sedih. Aspek yang digambarkan dalam Ukiyo-e, adalah tentang dunia terapung merujuk kepada perasaan dan kebebasan yang tidak abadi atau tidak kekal. e¶ pula bermaksud gambar atau lukisan. Pada zahirnya, Ukiyo-e menceritakan kekayaan sejarah zaman Edo di bawah pemerintahan Shogun yang terasing dari dunia luar.

Kegiatan dilakukan berkisar persembahan teater, restoran, kedai minum, geisha dan rumah pelacuran kelas atasan. Tahun 1650, ilustrasi buku cetak dari blok kayu pertama dihasilkan oleh Ise Mongatari. Awalnya ilustrasinya agak kasar dan tidak penting berbanding teks yang dikeluarkan. Akhirnya gambar jadi penting yang dihasilkan sekumpulan artis seni. Tokoh artis seperti Utamaro dan Sharaku menghasilkan poster, iklan persembahan teater dan rumah pelacuran atau potret idola seperti aktor Kabuki (drama tradisi Jepun).

T sh sai Sharaku ± Otani Oniji II, dated 1794 . The Kabuki actor Otani Oniji II in the role of Yakko (manservant) Edobe.

Secara amnya mereka menggambarkan kehidupan seharian waktu itu yang sesuai dijadikan cetakan poskad. Awal abad ke 18, perubahan pada kualiti kertas, rupa bentuk dan saiz cetakan bertambah dan pelbagai. Teknik cetakan lebih moden. µUrushi-e¶ bahan pengilat, ditambah pada kawasan hitam tertentu menjadikannya berkilat melalui campuran gam dan dakwat. Dari awal cetakan warna dilakukan dengan tangan. Pertengahan abad ke 18, Okumara Masanobu(penerbit &pelukis) telah membuat eksperimen dengan menggunakan lebih daripada satu kayu blok untuk menghasilkan beni-e¶ atau gambar merah. Tokoh artis Suzuki Harunobu antara yang cemerlang dan terkenal di Edo yang dapat mencetak dan menghasilkan beberapa siri cetakan blok kayu yang halus dan serupa dengan figura lelaki dan perempuan dengan gaya sungguh menarik. Kecantikan ukiyo-e hanya dapat

dikecapi oleh warga dunia selepas Laksamana Perry ke Jepun tahun 1854 selepas dasar µbuka pintu¶. Malangnya banyak hasil ukiyo-e rosak kerana gempa bumi, kebakaran dan terlalu usang. Shunga merupakan karya seni bergaya ukiyo-e (seni lukis di atas woodblock yang penggarapannya melalui cetakan). Kadang-kadang shunga dicetak pula di atas gulungan kertas perkamen. Lukisan pada kerya shunga biasanya adegan percintaan. Seni Shunga bermula sejak era Muromachi (1336-1573) dan dipengaruhi pelukis erotik dari dinasti Tang di China, Chou Fang. Seni Shunga dibuat dan dijual dalam bentuk lembar atau dalam bentuk buku dinamakan ³enpon´. Selain itu, karya ini juga dalam bentuk gulungan(hand scroll format) dinamakan ³kakemono-e´. Karya shunga yang dibuat di Osaka & Kyoto warnanya lebih kaya dibandingkan dari Edo kerana digunakan ³gofun´ (bubuk kulit kerang putih yang dicampur dengan berbagai bahan hingga menjadi pigmen beraneka warna. Ketika era pemerintahan Kaei (1848-1854), banyak kapal pedagang asing datang je Jepun. Seni cetakan Ukiyo-e ketika itu telah banyak mengalami perubahan dari segi budaya.

Diikuti oleh zaman keagungan Meiji sekitar tahun 1868, jepun mengamalkan dasar terbuka kepada bahan import dari luar termasuklah hasil photografi yang telah menggantikan seni Ukiyoe secara keseluruhannya. Pengaruh barat ke atas Jepun telah berkembang dalam era Meiji. Ukiyo-e ketika itu jatuh dan menjadi amat tidak bernilai sehingga hasil cetakan ini hanya dijadikan sebagai kertas pembalut bahan dagangan. Ketika masyarakat barat melihat dan

.menjumpai kertas cetakan ini. dan post-impresionis seperti Vincent Van Gogh. Cetakan terhasil dari permukaan timbul yang ditinggalkan. Kemudian diukir berhati-hati supaya garisan timbul. mengeluarkan modal (pengeluar/penerbit) -Kerja mengukir blok kayu (pengukir) Proses dimulakan dengan menggunakan blok dakwat hitam dan diikuti blok warna di akhir cetakan. Garis panduan diukir secara berhati-hati atas kayu blok untuk memastikan warna dicetak mengikut garisan yang betul. bila bahagian lain diukir keluar. kubisme. memilih warna. Kemudian µhansita-e¶ dilekatkan ke atas blok kayu yang kering. Proses penghasilan Ukiyo-e Secara tradisi proses penghasilan ukiyo-e melibatkan 3 bidang dan orang yang berbeza. James Abbott. Selain itu termasuklah getah atau styrofoam. Claude Monet dan lain-lain. Setiap warna memerlukan blok kayu yang berasingan. pengaruh ini telah dikenali sebagai Japonisme di Barat.Kerja melukis (pelukis/artis) -Kerja mencetak. Bidang tersebut ialah. 2 bentuk cetakan timbul yang paling biasa menggunakan kayu dan lino. ia telah menjadi sumber ilham penting kepada pengkaryapengkarya daripada aliran impresionisme. McNeill Whistler. .

tidak dengan cara apapun hancur.sebagai ukiran kayu kuno. artis diwajibkan untuk menjaga tujuan yang sangat khusus di dalam fikiran sekaligus mencipta blok. tekstur kayu harus sangat halus dan sangat kuat. Hutan dianggap hanya merangkumi jenis pohon yang sangat khusus. Tidak peduli apa. Perbezaan antara kaedah lama dan moden woodcutting Jepun adalah sebagai berikut: kaedah pemotongan pada kayu . pola pikir ini harus selari dengan Jepun tradisi menunjukkan arah yang tepat berus yang akan melukis gambar. sehingga ciri-ciri dari karya asli. . mudah memahami bahawa diperlukan tangan yang sangat terampil untuk meniru yang unik dan ciri-ciri yang tepat ditangkap di asli. tetapi sangat penting untuk akhir cetak. Jadi dari artis sudut pandang. Kayu yang digunakan untuk Cetakan woodblock Jepun dipilih sangat hati-hati. dan hanya tertentu tekstur kayu dalam spesies-spesies yang berbeza. Saat bekerja.i) ii) iii) iv) Cetakan menggunakan blok kayu Mengukir pada blok kayu Penelitian penghasilan cetakan Cetakan menggunakan blok kayu Teknik yang digunakan adalah berbeza-beza. serta sebagai watak. yang awalnya bertulis gambar. arah pisau harus sesuai identik arah berus. sementara secara bersamaan menunjukkan artis sendiri keahlian dan karakter. Ini dikatakan.

JENIS CETAKAN y y y y Cetakan timbulan atau relif Cetakan benam ( intaglio ) Cetakan planograf atau litografi Cetakan stensil.JENIS. sarigraf atau sutera saring .

Radiohead American poet and artist British artist (most famous for his work with British band ). American artist American artist American printmaker & illustrator Walter Inglis Anderson Sybil Andrews English/ American artist Canadian artist Georg Baselitz. painter. American printmaker & illustrator Jacques Hnizdovsky. His work for Thom Yorke's album The Eraser was originally done in linocut.2. Bill Fick. Ukrainian-American printmaker. German artist Angel Botello Spanish-Puerto Rican artist Carlos Cortez Stanley Donwood.0 Pelukis rujukan : SENARAI ARTIS DAN CETAKAN Irving Amen. Valenti Angelo. book illustrator and ex libris designer .

Escher. which is Hand carved Animation from linoleum . Folly Cove Designers John Paige French painter Spanish painter British artist English artist and activist American design collective English artist and member of the Society of Wildlife Artists Angie Hani artist in the M. American International School Of Kuwait. Pablo Picasso. Most famous for his Linocut Map Series of different cities. Also created the New Media Technique of Linomation. C. Cyril Edward Power. John Steins. Mark Andrew Webber.Henri Matisse. Ken Sprague. Famous Dutch artist known for his mathematically inspired works Canadian artist British Artist.

1 TOKOH ±TOKOH CETAKAN TANAH AIR DAN CONTOH KARYA Tokoh Ahmad Khalid Yusof Abdul Latiff Mohidin Long Thien Shih Karya µAlif Ba Ta¶ 1971 µImago Senja¶ Jenis Cetakan Saring sutera Potongan Kayu µRupa Barat di Awan dan Saring sutera Ombak Timur¶ 1971 Syarifah Fatimah Zubir Ponirin Amin Victor Chin µMalam¶ 1974 µDalam Sinar Mu¶ 1974 Gurisan Saring Sutera µBangunan Sultan Abdul Litografi Samad¶ 1980 Chew Teng Beng µLangskap Pantai Timur¶ Gurisan 1981 Nirmala Shanmughalingam Raja Azhar Idris µAnak Asia 11¶ 1981 µPeniaga Wanita Saring sutera dan campuran Pantai Gurisan Timur¶ 1981 William K.2.K Lau µTempat 1974 Untuk Semua¶ Litografi .

2 TOKOH CETAKAN Long Thien Shih Long Thien Shih dilahirkan pada tahun 1946 dan berminat dalam dunia seni ketika berusia 14 tahun bermula dengan mengikuti banyak pameran seperti Open Show National Art Gallery At. Hasil cetakan beliau mendapat tindak balas dan terpaksa berhadapan dengan para artis di Paris yang berpengalaman sekitar 60-an. Ketika tahun 1966. Beliau mula mengusahakan dan mengkaji idea dan pemikiran Barat yang lazim pada masa itu. beliau telah dianugerahkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di Paris. Kebebasan dan ekspresi karya beliau diterima umun dan bersifat kontemporari jika dilihat dari sudut bentuk cetakan beliau. Dalam usia yang muda telah mendedahkan beliau tentang gaya hidup di Paris bersama dengan pengaruh kuat Sir William Hayter 17 pada masa itu. Beliau . Beliau juga merupakan ahli dalam Wednesday Art Group yang sangat pro-aktif dalam persatuan tersebut.2. Persembahan hasill kerja begitu klinikal antara aliran kesenian yang masih kabur pada masa itu.

Results Nouvelle. Ho Chi Minh City. Vietnam 1967 ³Oriental Themes´. Paris 1970 7th International Oriental Exhibition of Prints. Museum of Modern Art.menggunakan warna-warna terang untuk menunjukan gambaran terhadap bentuk-bentuk bunga dan pelbagai bentuk badan dalam posisi dan pandangan yang belainan. Paris 1968 Salon des. Pameran Yang Diikuti Oleh Long Thien Shih 1961 National Art Gallery Invitation Exhibition First International Art Festival in Saigon. Museum of Modern Art. Grosvenor Gallery. London Salon of Automme. Tokyo 1971 9th Biennale de Paris. Paris 1971 . Paris 1969 Biennale de Sao Poulo.

Turkey 1991 5th Asian International Art Exhibition. Kuala Lumpur 1992 . National Art Gallery. Fukuoka Art Museum.1st British International Biennale. Museum of Contemporary Art. Kuala Lumpur 1988 3rd Asian International Art Exhibition. Madrid 1973 9th International Bienial Exhibition of Prints. Bradford City Museum. Tokyo 1987 30 Years of Malaysia Art (1957-1987). Fukuoka Art Museum. UK 1972 Exposicion International dale Xilogralia Contemporences. Ankara. National Art Gallery. Japan 1990 3rd Asian European Biennale. Japan 1989 Malaysian Nominee for 3rd Asian Art Show Printmaking Workshop.

Brigton. NN Gallery. Singapore Art Museum 9th AIAE National Museum of History. Japan 7th Asian International Art Exhibition. UK . Fukuoka Art Museum. Indonesia 1993 8th Asian International Art Exhibition. Tokyo. Tainan County Cultural Centre. Taiwan ³Vision & Idea´. UK 2000 15th Asian International Art Exhibition. Japan 1994 ³Pont des Art´ Nanyang Artists in Paris. Taiwan 2001 Asian Art 2000. Bandung. Group Show. Galery Vivant. Taipeh. Japan 1997 A Private View. Kuala Lumpur ³Window of the Tropic´. Kuala Lumpur 1999 Hotbath Gallery. National Art Gallery. Tagawa Museum. University of Brighton Art Gallery.A Vision of Change.6th Asian International Art Exhibition. Bath. Gedung Merdeka.

Terengganu. Kuala Lumpur Water Festival. Balai Berita. Taiwan 16th Asian International Art Exhibition. Kuala Lumpur Taiwan International Drawing & Prints Biennale. Taipeh. National Art Gallery. Guangzhou.Under Water Life Form. Malaysia Rupa Barat di Awan dan Ombak Timur 1971 Long Thien Shih Saring Sutera . Guandong Museum of Art. Solo Exhibition.Tecnology Aided Art Making. NST Group Head Office. China 2002 Water Festival Installation with coconut leaves. Pulau Perhentian.

Karya ini dihasilkan pada tahun 1885 sehingga tahun 1961. Gambar ini menunjukkan gambar sebuah bar.kesan garisan pada cetakan menimbulkan bentuk dan ruang. Karya di atas adalah cetakan timbul yang menggunakan blok kayu.pusu keluar masuk bar. Kesan.2. Ini dapat dilihat pada kesan ruang yang terhasil pada karya contohnya kesan ruang yang terhasil antara lelaki yang berdiri menghadap banggunan bar dengan banggunan bar itu sendiri. Suasana suram di bar ini jelas terasa kerana keadaan sekeliling bar yang tidak ramai tidak seperti keadaan bar yang sepatutnya meriah dengan pengunjung yang berpusu. Kesan torehan kayu menghasilkan ruang serta menghasilkan ton pada karya.3 10 Karya yang dipilih Ulasan Karya Cetakan ( karya 1 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Bar : Carl Eugen Keel : 1885 ± 1961 Bar merupakan hasil karya cetakan kayu ilham daripada pelukis Switzerland yang terkenal iaitu Carl Eugen Keel. .

2 haiwan yang hidup dalam 2 alam yang berbeza disatukan dalam satu karya cetakan yang sangat menarik dan kreatif. Bersesuaian dengan tajuk yang diberikan. Penting nya alam sekitar yang bersih dan sihat tanpa pencemaran seperti pencemaran air dan udara.( karya 2 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Sky and Water : M. Pengkarya nyata dapat memberi satu pengolahan dimensi grafik yang menarik melalui imej burung yang kelihatan seperti sedang terbang di udara manakala imej ikan pula kelihatan seperti sedang berenang di dasar laut.C Escher ini memilih untuk menggunakan teknik cetakan untuk menyampaikan mesej seninya serta untuk meluahkan ideanya. ikan merupakan haiwan yang hidup di dalam didalam air manakala burung pula hidup di udara. Karyanya yang bertajuk Sky and Water ini menampilkan 2 imej yang berbeza iaitu imej ikan dan burung. Pengkarya mungkin ingin menyampaikan ideanya terhadap alam sekitar. .C Escher : 1939 Pelukis luar negara yang bernama M.

Imej ini turut menunjukkan ketelitian Elizabeth mengukir di bahagian topi serta pada bahagian rambut agak tidak dilihat terlalu kaku. Ini juga dapat dilihat apabila timbul kesan highlight pada tulang pipi lelaki ini serta pada batang hidungnya. Dalam karya cetakan ini. pengkarya bijak memainkan ton yang gelap pada wajah serta baju lelaki terbabit. Kesan ton ini terhasil apabila pengkarya bijak mengaplikasikan torehan atau ukiran pada imej. Kemungkinan lelaki ini adalah lelaki Afrika yang berkulit hitam yang mungkin seorang pekerja ladang. .( Karya 3 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Sharicropper : Elizabeth Catlett : 1970 Karya cetakan pengkarya yang bernama Elizabeth Catlett ini memaparkan imej seorang lelaki yang memakai topi.

proses mengukir untuk melakukan cetakan kayu. Walaupun kesan ton nya kelihatan agak kasar dan tidak teliti namun kesan pengcahayaan pada karya masih dapat dilihat. Ini menampakkan kebolehan beliau dalam melakukan torehan dan kehebatan karya ini boleh diperakui lagi kerana karya ini sudah terlalu lama. Karya ini memaparkan imej seorang lelaki inggeris pada zaman dahulu yang sedang melakukan kerjanya di dalam biliknya. Pengkarya pada masa ini mungkin tidak begitu mahir lagi dalam mengaplikasikan torehan pada karyanya akan tetapi beliau masih berjaya menghasilkan kesan ton pada karyanya.( Karya 4 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Block Cutter at work : Jost Amman : 1568 Karya Jost Amman yang bertajuk Block Cutter at work ini dihasilkan pada tahun 1568. . Kekurangan ini boleh di maafkan lagi kerana menimbangkan penggunaan alatan ketika baliau menghasilkan karya ini. Kelihatan seperti beliau sedang menulis ataupun sedang melakukan proses.

The Crab That Played with The Sea ini dihasilkan oleh Rudyard Kipling. Dapat dilihat disini keadaan laut yang bergelora yang mengambarkan keadaan yang cemas dan bahaya. Ketam berkenaan mungkin berasa terganggu dengan kehadiran tiga orang nelayan itu yang mengganggu ketenteramannya atau mungkin telah menceroboh kawasan jagaannya.( Karya 5 ) Tajuk Pengkarya Tahun : The Crab That Played with The Sea : Rudyard Kipling : tidak dinyatakan. Karya ini tidak dinyatakan bila ia dihasilkan. dapat dilihat bahawa pengkarya berjaya membawa mood cemas itu di dalam cetakan nya ini. Dalam karya ini dapat dilihat pengaruh kesan garisan dalam menimbulkan bentuk dan ruang. Daripada karya ini. . Karya ini memaparkan imej seekor ketam gergasi yang kelihatan mengganggu sekumpulan manusia yang berada diatas bot yang mungkin adalah nelayan yang ingin menangkap hasil laut. Kesan garisan yang terhasil melalui torehan dan ukiran ini sememangnya memerlukan kesabaran yang tinggi bg memastikan imej yang terhasil hidup dan menarik.

karyanya ini menampilkan pelbagai imej seperti imej dedaun.( karya 6 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Taman Senja : Nasir Che Din : 2009 Nasir Che Din merupakan pelukis muda lepasan Uitm yang menghasilkan karya cetakan kayu yang bertajuk Taman Senja ini. Penggunaan warna turut mempengaruhi dan bersesuain dengan tajuk yang diberikan pada karyanya ini. . Beliau menghasilkan karya ini pada tahun 2009. Beliau pastinya memerlukan masa yang lama untuk menyiapkan karyanya ini kerana cetakan memerlukan masa yang lama untuk mendapat hasil yang memuaskan dan memerlukan kesabaran yang tinggi semasa proses membuatnya. imej bunga dan imej ikan. Beliau menggunakan teknik cetakan kayu yang berinovasikan montaj yang ternyata member impak yang sangat menarik dan unik tehadap karyanya.

Kemahirannya dalam mengaplikasikan teknik etching yang traditional mampu member kesan yang sangat menarik terhadap karyanya. Kuala Lumpur. Beliau hadir dengan karya yang bertajuk Telinga Karipap.( Karya 7 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Telinga Karipap : Nadya Ahmad Kamal : 2009 Karya diatas merupakan karya hasil ilham Nadya Ahmad Kamal iaitu seorang pelukis muda lepasan UITM. . Mungkin wanita berkenaan terkejut apabila melihat wajahnya di cermin dan melihat dirinya memiliki telinga yang berbentuk karipap. Daripada karya yang dilihat. kelihatan imej seorang wanita dalam keadaan memek mukanya yang terkejut dan keadaan telinga nya yang berbentuk karipap. Hasil cetakan ini sangat menarik kerana pengkarya menggunakan teknik etching. Karya ini dipamerkan di pameran µ Print show¶ yang bertempat di Galeri Thereesixty di The Waterfront @ Park City di Desa Park City. Karya ini dihasilkan pada tahun 2009.

Karya ini dihasilkan oleh beliau pada tahun 2009. Dari sudut pandangan mata saya. karya ini sangat besar dan memerlukan ketelitian yang jitu. Imej yang dipaparkan adalah imej sebuah penimbang meniimbang berat sebatang tulang. beliau semestinya memerlukan masa yang sangat lama untuk menyiapkan karyanya ini. Saya tidak begitu memahami apa sebenarnya yang ingin disampaikan oleh pengkarya. . Akan tetapi karyanya ini sangat mengagumkan dan amat menarik pehatian. Pada pendapat saya. Adakah pengkarya ingin menyampaikan mesej berat tulang tersebut ataupun terdapat mesej disebaliknya. Karya nya ini menimbul kan persoalan kepada saya. Beliau menamakan karya beliau µ Berat tulang¶.( Karya 8 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Berat Tulang : Mohd Azman Majlis : 2009 Gambar diatas memaparkan karya daripada Mohd Azman Majlis.

Penggunaan warna juga mempengaruhi dalam menaikkan mood karya kepada pemerhati. .( Karya 9 ) Tajuk Pengkarya Tahun : Almost There : Nur Adibah Nadiah : 2009 Karya cetakan diatas merupakan hasil ciptaan pelukis muda lepasan Uitm. Nur Adibah Nadiah merupakan antara pelukis muda yang berjiwa seni cetakan yang menggunakan cetakan relief kayu dan beliau turut mencampurkan bahan.ciri keremajaan. Karyanya ini lebih memaparkan ciri. Karya ini diberi nama Almost There yang dihasilkan pada tahun 2009. Imej seorang gadis muda yang dikelilingi dengan imej alam yang ceria sesuai dengan keadaan gadis remaja yang sememangnya berada di alam yang menyeronokkan.bahan lain yang sesuai hingga tekniknya menjadi cetakan mono.

keseimbangan dapat dilihat dalam karya ini. Warna yang digunakan tidak berapa terang. penegasan dalam karya terletak pada bentuk bulat yang melingkari kepala burung helang. Bentuk bulatan dapat disesuaikn dengan gambar helang yang berperanan sebagai gambar utama.( Karya 10 ) 3) Karya oleh Vicki Bailey Komposisi dalam karya ini disusun dengan baik. Jalinan yang baik serta pewujudan unsur garisan yang harmoni mewujudkan unsur pergerakan serta pergerakan ada karya. .

Kemudian. Cara dan teknik cetakan kayu ini boleh digunakan untuk mencetak lino. propaganda dan tekstil untuk pakaian. Merupakan proses membuat cetakan dengan meletakkan dakwat atau warna pada permukaan tapak cetakan yang biasanya terdiri daripada blok kayu atau lino. Edvard Munch amat suka menggunakan ira kayu untuk menjadikan imej pada cetakannya.Hasil imej berdasarkan kesan garisan di atas permukaan blok atau plat yang terlebih dahulu disapu dengan dakwat atau pewarna. Kaedah ini muncul pada kurun ke-8 di negeri China. 7. Cetakan potongan kayu adalah kaedah atau cara yang paling lama digunakan di kalangan pencetak. 4. keagamaan. Kayu yang berira akan mencantikkan lagi nilai imej pada hasil daripada cetakan. Di Malaysia. Kaedah ini terus Berkembang ke Eropah sekitar tahun 1418 Masihi dan digunakan untuk mencetak rekaan pada kain. Cetakan ini mudah dilakukan kerana bahan dan peralatannya mudah didapati. Cetakan timbulan .3. cetakan bermula dengan mencetak kain sarung. Manakala pada kurun ke-16. 5. Contoh cetakan jenis ini ialah: (a) Cetakan Kayu (b) Cetakan Lino (c) Cetakan Kolograf (d) Cetakan Kolaj 2. Seorang pencetak yang terkenal di Eropah. 3. cetakan muncul dan mencapai status sebagai satu bentuk seni yang penting dengan penghasilan karya Albrecht Durer dan karyawan Eropah. 6. Perbezaan cetakan lino licin berbanding dengan permukaan cetakan kayu yang berira. 8. cetakan dikembangkan untuk kegunaan pendidikan. Antara cetakannya yang termasyur ialah Kiss yang dihasilkan pada tahun 1902. Cetakan berwarna diperkenalkan pada kurun ke-15 Masihi.0 APA ITU CETAKAN KAYU Cetakan Timbulan Kaedah Potongan Kayu 1. Hasil permukaan acuan merupakan imej yang terhasil di permukaan kertas. .

1 PERBEZAAN CIRI-CIRI CETAKAN Jenis Teknik Blok Cetakan Timbul Cetakan blok kayu Timbul Cetakan lino Linolium Blok kayu y y y Kesan hitam putih yang jelas Terdapat ira kayu Lebih lembut dan senag diukir Ciri-ciri .. 3.Kaedah cetakan timbul ialah kolaj. lino. kad bod bergelugor dan sayursayuran. potongan kayu.

2 Perbezaan Teknik-teknik Cetakan 1. Teknik ini adalah berdasarkan penolakan minyak dengan air dapat menghasilkan cetakan seakanakan lukisan pensel. Peralatan dan bahan yang digunakan: (a) blok batu kapur (b) krayon litografi berasaskan minyak atau dakwat berminyak ¶tusche¶ (c) span (d) dakwat pencetak .y Benaman (Intaglio) Gurisan Plat logan y y Litografi Blok batu kapur Stensil Sutera saring atau sarigrafi Pemidang sutera saring y Permukaan licin Penggunaan garisan tidak terhad Garisan yang gelap terbentuk kesan daripada plat logam yang dihakis asid Planograf y Berdasarkan sifat penolakan minyak dan air Salinan gambaran atau imej boleh dibuat secara kompleks 3. Cetakan Litografi Cetakan litografi menggunakan blok batu kapur sebagai blok persembahan imej. Cetakan Blok Kayu Peralatan dan bahan yang digunakan dalam menghasilkan cetakan blok kayu ialah seperti: (a) alat mengukir (b) blok kayu (c) penggelek (d) kepingan cermin (e) dakwat cetak (f) kertas untuk dicetak 2.

(e) mesin pencetak 3. Cetakan Gurisan Asid Peralatan dan bahan yang digunakan ialah: (a) plat logam (b) pengguris atau jarum etching (c) mesin pencetak (d) bahan kalis asid (e) dakwat pencetak (f) minyak tanah (g) sabun (h) kertas 4. dakwat atau cat poster bagi cetakan atas kertas. Pencelup atau dye bagi cetakan atas kain serta dakwat PVC bagi cetakan atas plastik atau kulit. (i) Pewarna jenis legap seperti dakwat lino. . kain. Cetakan Saring Sutera Foto Peralatan dan bahan ialah: (a) Pemidang skrin (b) Pembaris logam (c) Sekuji (d) Lampu(250watt-500watt) (e) Filem asitat(filem lutsinar) (f) Foto imulsi (g) Sintitiser(kalium dikramat) (h) Kertas cetak. plastik atau kulit.

C.3 Contoh-contoh cetakan y Karya luar negara 1) M.3. Escher (Dutch. 1920 Woodcut 2) Surfriders oleh Ambrose Patterson's . 1898-1972) Self-Portrait in a Chair.

Louis Cemetery No.3) Karya oleh Vicki Bailey 4) St. 1 oleh Benjamin Billingsley .

5) Quelltaler winery oleh Tate Adams 6) The Old man oleh justin .

y Karya Dalam Negara .

.

Akhir sekali. alihkan dari kawasan yang tidak dikehendaki atau diperlukan dengan menggunakan pahat yang berbentuk bulat (marunomi).4 KAEDAH MENGUKIR BLOK KAYU (oleh David Bull) Dalam proses mengukir. terdapat 3 jenis pisau yang berbeza untuk digunakan. potong garisan yang telah ditanda dengan menggunakan pisau pengukir (ton). Kemudian. bagi membentuk hasil kawasan yang dicetak kelihatan kemas dan rapi. 3. Pertama. .Aspek Asas Sebelum Mencetak Alat dan bahan y y y y y y y y y y y Kepingan kayu Dakwat atau pewarna lino Set pemahat Roda penggelek dan dakwat Sekeping kaca ( untuk meratakan dakwat ) Pisau pemotong NT Kertas ( newsprint dan kertas beras atau rice paper ) Minyak linsid Turpentine Minyak tanah untuk mencuci alat Spatula Penyediaan tempat blok kayu ( penyokong ) Blok kayu memerlukan tempat atau penyokong agar proses mengukir dan mencetak lebih mudah dan blok tidak bergerak semasa kerja ± kerja dijalankan. pahat kecil yang rata (aisuki) digunakan.

. Teruskan langkah ini sehingga menghasilkan kesan yang sedalam 1 ± 2 mm.Gambar 1 Langkah 1.potong garisan yang telah dilukis pada kayu. (Gambar 1) Gambar 2 Langkah 2 ± beralih kepada pahat yang berbentuk bulat. dan mula mencungkil keluar kayu yang dtidak diperlukan. dan dengan menggunakan tukul kayu untuk membuat atau mencorak kayu tersebut. Anda harus mencuba untuk menghasilkan ³lembah´ di beberapa kawasan di sekitarnya yang berkaitan dengan kedalaman yang pelbagai jarak. (Gambar 2) Kemudian pegang pahat tersebut dengan kuat dengan satu tangan. Cuma bahagian kayu yang tidak diperlukan dengan kedalaman sekurangkurangnya 5 cm daripada kawasan yang ingin dicetak perlu untuk dialihkan. tetapi teruskan dengan langkah jarak yang luas dan pendek. pegang pisau pada sudut yang akan dipotong dengan sudut yang serong sehingga pada garisan penamat. Jangan sesekali menebuk terlalu dalam sehingga melebihi garisan bahagian dalam garisan dengan toh.

Haruslah berhati-hati apabila melakukan ketukan di sepanjang garisan ± setiap tempat yang tidak dapat dipotong atau dicungkil keluar oleh toh dari tempatnya adalah dalam keadaan yang tidak baik kerana ia boleh terkeluar dari tumpuan. dengan gerak-geri yang berulangulang. Kemudian.Gambar 3 Langkah 3 ± kemaskan bahagian kayu dengan menggunakan pahat kecil yang rata. buangkan bahagian kayu yang tidak diperlukan sedikit demi sedikit. (Gambar 4) tibalah masanya untuk berganjak kepada langkah seterusnya iaitu ± potongan ³kento´ iaitu menandakan pendaftaran. . Gambar 4 Apabila semuanya telah siap. Terdapat bahagian-bahagian tertentu sekiranya anda berasa bertentangan ± hentikannya dan potong semula garisan dengan sedikit demi sedikit dalam pada tempat yang sama. Mulakannya dari kawasan yang sudah dibersihkan dengan marunomi terus kepada garisan yang telah ditebuk. Lakukan kerja dengan bahagian dalam strok yang pendek. (Gambar 3).

. Set pemahat. Sudu. Berus Nt cutter. Masking tape.Alatan Dan Bahan Yang Digunakan. Penukul.

Lino ink .(Playwood) Rice Paper Kertas Kosong Roller.Minyak. Papan Lapis.

Bagi cetakan kayu atau lino.Mencetak warna Mencetak lebih daripada satu warna memerlukan lebih banyak blok disediakan. pencetak hanya memotong bahagian.0 PROSES PENGHASILAN KARYA KUMPULAN 1. GAMBAR 1 : Menyapu minyak campuran turpentine Gambar rajah menunjukkan proses permulaan yang di lakukan sebelum papan playwood tersebut diukir. Pemilihan imej 2. 4. Imej dibesarkan menggunakan perisian Adobe Photoshop dan di print dengan saiz A2. .bahagian yang tidak perlu untuk mendapatkan warna lain.

GAMBAR 2 : Mengukir papan playwood Papan playwood diukir mengikut gambar yang terdapat pada kertas lekatan. GAMBAR 3 : Papan siap ukir Papan yang telah siap diukir dan sedia untuk di letakkan ink. .

GAMBAR 4 : Membancuh ink Proses membancuh ink yang digelek diatas cermin atau perspek. GAMBAR 5 : Menggelek ink diatas blok kayu Ink siap untuk digelek diatas blok kayu. .ink digelek diatas blok sehingga rata dan sekata ketabalannya.

GAMBAR 7 : Meratakan ink Meratakan ink diatas kertas. Ink diratakan dimenggunakan objek keras seperti tempurung atau senduk.GAMBAR 6 : Melekat kertas Kertas yang bersaiz lebih besar dari blok kayu diperlukan untuk dilekatkan diatas blok kayu. PROSES MEMBINGKAI GAMBAR .

Gambar 2 : mengukur Mengukur bingkai gambar pada papan playwood.Gambar 1 : mengukur Mengukur bingkai untuk keseluruhan gambar cetakan. .

.Gambar 4 : paper tape Membasahkan papertape sebelum di lekatkan pada gambar cetakan dan bingkai. Gambar 5 : melekat papertape Melekatkan papertape pada kertas cetakan dan bingkai gambar.

.Gambar 6 : karya akhir Tajuk : Saiz : Tahun : Karya yang telah dibingkai dan siap untuk penilaian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful