Corpul omenesc este impartit in: cap, gat, trunchi si membre.

Trunchiul este alcatuit din torace si abdomen, despartite de diafragm. Membrele sunt: 2 membre superioare (alcatuite din brat, antebrat si mana) si 2 membre inferioare (alcatuite din coapsa, gamba si picior). 1.Toracele Toracele este situat intre gat si abdomen. El este despartit de abdomen prin diafragm. Diafragmul este un muschi ce arata ca o cupola si are un rol important in respiratie. Toracele este delimitat de coloana vertebrala (posterior si central/median)coaste, muschi si piele. Toracele contine urmatoarele organe: plamanii, care ocupa cea mai mare parte din torace, ei se gasesc atat anterior cat si posterior lateral stanga si dreapta ; inima, care se afla inferior, la stanga si intre cei doi plamani traheea care se afla superior si central, intre cei doi plamani si care da cate o bronhie pentru fiecare plaman esofagul care este situat imediat in spatele traheei si care trece prin diafragm si se continua cu stomacul; marime de 25-30cm 2.Abdomenul Abdomenul este situat inferior de diafragm. El este delimitat de coloana vertebrala (posterior si median), muschi, piele. El adaposteste numeroase organe: stomacul, situat superior si la stanga, imediat sub diafragm, duodenul ce continua stomacul si e situat la dreapta intestinul subtire in continuarea duodenului, ocupa cea mai mare parte a abdomenului, situat central si anterior (in fata) intestinul gros il continua pe cel subtire, situat de jur imprejurul lui rectul situat inferior si central ficatul, cel mai mare organ, situat la dreapta si superior, imediat sub diaphragm ficatul are forma ovala, sectionat oblic; ficatul are o greutate de 1/50 din greutatea totala a corpului pancreasul, situat langa duoden, si la stanga rinichii, situati posterior si la mijlocul abdomenului rinichii au forma unei boabe de fasole ei au o marime de 10-12cm au rol de a elimina substantele toxice din organism prin formarea urinii splina , delimitata in sus de diaphragm si inferior de intestinul gros splina are forma unei boabe de cafea splina are dimensiuni mari si o greutate de 150-250 g splina are un important rol imunologic ureterele care pornesc din rinichi si ajung la vezica urinara vezica urinara care e situata inferior si anterior

1.Transporta sangele oxigenat.3. inferior si la stanga ( varful e orientat spre stanga. Ea este situata in torace. substantele toxice (pentru a fi eliminate) oxigenul si dioxidul de carbon (oxigenul e folosit in producerea de energie si dioxidul de carbon e toxic). El este impartit in: brat (de la umar pana la cot).Inima Are forma de para sau piramida. nervi. Zgomotul inimii se aseamana cu un ticait de ceas tic-tac care se poate auzi prin lipirea urechii sau palpare la nivelul peretelui anterior al toracelui. Atriile pompeaza sangele in ventriculi. Este impartit in: coapsa (de la sold la genunchi). relatia cu mediul s. digestie. asezandu-se pe diafragm.Vasele de sange. gamba (de la genunchi la glezna) si picior (de la glezna). oase. dar este mai mare. El este alcatuit din vase de sange si inima ambele participand in realizarea acestei functii: vasele de sange transportand sangele si inima pompand sangele. Participa in : respiratie. constituie motorul organismului uman deoarece asigura prin intermediul sangelui. Vasele de sange care pornesc de la inima si ajung la organe se numesc artere (perete mai gros. de unde ajunge in tot organismul. cu peretii mai grosi care se cheama ventriculi. Inima este organ cu functii centrale. Vasele de sange care pornesc din organe (din capilare) si se intorc la inima se . Inima este alcatuita dintrun tip special de muschi. Circulatia Ele sunt asemenea unor tuburi. Sangele este foarte important. vase de sange si piele. dar sunt mai mici).Membrele Membrul superior se leaga de trunchi prin articulatia umarului. un perete longitudinal (sept) ce imparte inima in 2 jumatati (una stanga – atriul si ventriculul stang si una dreapta – atriul si ventriculul drept) si 4 valve. baza la dreapta). oxigen si substante hranitoare tuturor organelor. antebrat (de la cot la incheietura mainii) si mana (de la incheietura mainii). El este alcatuit din muschi. Membrul inferior se leaga de trunchi prin articulatia soldului. locomotie. Inima prezinta patru camere: 2 mai mici si cu peretii mai subtiri care se cheama atrii si 2 mai mari. Are aceeasi alcatuire ca si cel superior.a. E de marimea unui pumn strans. Principala sa functie este de a pompa sangele in organism. Sistemul circulator Acest sistem asigura circulatia sangelui in organism. si ventriculii pompeaza sangele in artere. 2. Prin ele curge sangele si rolul lor este de a transporta sangele de la inima la toate organele din corp. deoarece el transporta nutrientii (substante necesare organismului pentru a creste si pentru a trai). excretie. Atriile sunt despartite de ventriculi prin cate o valva.

Acesta e alcatuit din mai multe componente: Cavitatea bucala (gura) – aici alimentele sunt mestecate si faramitate cu ajutorul dintilor si a limbii si apoi inghitite. Acestea sunt ficatul si pancreasul.Se aseamana cu un burduf. La nivelul lui se deschid 2 cai: cea respiratorie prin trahee si cea digestiva prin esofag. Circulatia mica are rolul de a transporta sangele cu dioxid de carbon la plamani unde acesta este eliberat in aer. Aorta este cea mai mare artera a corpului. E foarte lung (6m) si are aspect de tub sinuos. dar au perete mai subtire). Are marime variabila Duoden – aici alimentele sunt digerate si incep sa fie absorbiti nutrientii. De aici alimentele ajung in duoden. Faringele – acesta are forma de palnie. Resturile nedigerate se transforma in materii fecale. Circulatia e de doua feluri: circulatia mare si circulatia mica. Anus Pe langa tubul digestiv exista si organe care secreta sucuri digestive. Secreta sucuri digestive.numesc vene (sunt mai mari. cunoscuta ca fiere) si care ajuta la absorbtia lipidelor. El are rolul de a directiona mancarea (bolul alimentar) spre esofag Esofag – tub ce transporta alimentele la stomac Stomac – depoziteaza si digera alimentele.(bila) care e depozitat in vezica biliara (situata imediat sub el.Secreta sucuri digestive. ajungand in faringe. El incepe in dreapta unde se afla si apendicele si se termina cu rectul. Ficatul mai are si alte roluri foarte importante. iar sangele se incarca cu oxigen. el secreta un suc digestiv fara enzime –spre deosebirede toate celelalte sucuri digestive care contin enzime . Se observa legatura dintre circulatia mica si cea mare: circulatia mica asigura sangele oxigenat pentru circulatia mare. Se continua cu intestinul gros. Intestinul subtire – aici sunt absorbiti aproape toti nutrientii si continua digestia. formand vase din ce in ce mai mari (vene de diferite marimi). ultimele ajung la inima. Circulatia mare are rolul de a transporta sangele cu nutrienti si oxigen in tot corpul.Tubul digestiv Alimentele traverseaza tubul digestiv pe masura ce se digera. Acestea se elimina prin orificiul anal. . el se aseamana cu o fabrica ce produce diferite substante si elimina substantele toxice din organism. Are forma de potcoava. Intestinul gros – aici se finalizeaza digestia si se absoarbe apa si unele vitamine. Capilarele se unesc. care pleaca din ventriculul stang si transporta sange cu oxigen la toate tesuturile organismului Sistemul digestiv 1. Se continua cu intestinul subtire. Secreta sucuri digestive. Ficatul este cel mai mare organ. Este mai gros decat intestinul subtire Rectul – aici sunt depozitate materiile fecale.

Ajuns apoi in capilarele din rinichi. Plamanul este alcatuit din alveole si ramificatiile bronhiilor. Rolul lor este de a transporta aerul pana la alveole. In inspiratie cutia toracica (peretii toracelui) se mareste iar in expiratie ea se micsoreaza. Respiratia cuprinde doua procese: inspiratia cand aerul patrunde in plamani si expiratia cand aerul este eliminat din plamani. Plamanii sunt principalele organe ale aparatului respirator. Plamanii sunt in numar de 2. Aerul ajuns aici ajunge in trahee.Caile respiratorii si plamanii Aerul nu ajunge direct in plamani ci prin intermediul cailor respiratorii. El se afla in bucla facuta de duoden. Plamanul stang este mai mic si e impartit de un sant in 2 lobi. Are forma de ardei iute. cate una pentru fiecare plaman. . Urina este alcatuita din apa si substante toxice si rezulta din sange in urma filtrarii. Sistemul excretor 1. Faringele – aici se incruciseaza calea digestiva cu cea respiratorie. Are forma unui tub. Diafragmul este un muschi cu rol foarte important si in inspiratie si in expiratie. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul muschilor respiratori. adica asigura schimbul de gaze intre aer si sange.Pancreasul elimina un suc digestiv ce ajuta la digestia tuturor categoriilor de substante. Ambii plamani au o greutate de aproximativ 1300g. 2. La nivelul alveolelor pulmonare are loc schimbul de gaze. Ele sunt inconjurate de capilare. Ele se ramifica foarte mult dupa ce intra in plamani si se termina la nivelul alveolelor. Ea se bifurca in 2 bronhii. Sangele din capilare cedeaza celulelor din organul in care se afla mutrientii si preia substante toxice. Sistemul respirator 1. Alveolele sunt asemanatoare cu niste saculeti foarte mici de forma unei jumatati de sfera plini cu aer. Are o greutate de 70-90g. Bronhiile – in numar de 2. Caile respiratorii sunt: Cavitatea nazala – pe aici aerul patrune in organism prin nari si ajunge in faringe. Traheea – transporta aerul catre plamani.Respiratia El indeplineste functia de respiratie. Plamanii au forma unui trunchi de con cu baza spre diaphragm.Excretia El ajuta la eliminarea (excretia) substantelor toxice din organism. Plamanul drept e mai mare si e impartit de 2 santuri in 3 lobi. el este filtrat (trecut printr-o “sita”) si se elimina astfel substantele toxice in urina. Sangele din capilare elibereaza dioxidul de carbon (toxic) in aerul din alveole si se incarca cu oxigenul din alveole (folosit in arderile pentru producerea energiei).

Vazul Organul care ne ajuta sa vedem este ochiul. El ne ofera informatii despre: forma. Dupa ce rezulta prin filtrare la nivelul rinichilor. 4. Ele sunt in numar de 2. Ochiul seamana cu un glob (glob ocular). culoare. si au aspectul unui tub. ( se elimina din corp ) Rinichii sunt cei care filtreaza sangele si la nivelul lor se formeaza urina. Are o lungime de 11-12 cm vertical . Transporta urina de la rinichi la vezica urinara. urina este transportata prin: Uretere. 2. 3.Au o lungime de 30cm. 5. Portiunea intunecata din centrul ochiului=pupila regleaza cantitatea de lumina primita (mic experiment la fereastra).2. Uretra este tubul prin care urina ajunge la exterior. Ei au forma unor boabe de fasole si sunt situati in abdomen. marime. care pleaca din rinichi si ajung la vezica urinara. Vezica are forma de palnie. Vezica urinara depoziteaza urina pe care o elimina periodic (din cand in cand) atunci cand se umple printr-un orificiu in uretra. ORGANELE DE SIMT Simturile ne ajuta sa cunoastem mediul inconjurator oferindu-ne informatii despre obiectele si fiintele din jurul nostru. Caile urinare Transporta urina spre exterior de la rinichi. Prin intermediul ochiului primim cele mai multe informatii despre lumea exterioara. De la fiecare ochi porneste cate un nerv care ajunge la creier (intr-un timp foarte scurt) => vedem (se formeaza imaginea) Auzul Vazul Auzul Pipaitul Mirosul Gustul . Cele 5 simturi ale omului sunt: 1.

aspru. Urechea nu se vede in totalitate: partea pe care o vedem este PAVILIONUL care seamana cu o palnie care capteaza (aduna) sunetele. Cu ajutorul pielii simtim : temperatura. . galben. De la ureche porneste un nerv (nerv auditiv) care ajunge la creier => auzim (percepem sunetele). tonalitate (mai gros. tare . moale. mai slab). bronz (temporar) oamenii de culoare (din nastere). catifelat etc. Culoarea pielii variaza (alb. textura (mici experimente).) Pielea ne imbraca tot corpul (ca o haina) . in locurile cu par sensibilitatea este mai redusa. Pielea mai inchisa la culoare ne apara de razele de soare daunatoare (care near putea arde) .Cu ajutorul urechii percepem sunetele: intensitate (mai tare. negru) in functie de cantitatea de pigment pe care o contine (la fel ca si ochii) . (desenul e mai mult orientativ) Pipaitul Organul care ne ajuta sa pipaim este PIELEA. piele de gaina) De la piele pornesc nervi spre creier => simtim (senzatii de cald . Pielea ne mai ajuta (fara legatura cu org de simt) sa ne pastram temperatura corpului constanta (transpiratie.mai subtire) + Orientare (intoarcem capul in directia din care vine sunetul). forma.

Cand ne gadila nasul (praf. Limba ne ajuta sa distingem intre alimentele stricate si cele proaspete (de ex : s-a acrit laptele). stranutam.) si miresmele (lalele. catifelat. De la limba pornesc nervi spre creier => simtim gustul. Gusturile pe care le percepem sunt : acru. Din gura.Mirosul Organul cu ajutorul caruia mirosim este nasul. rece. Este de asemenea organul care incalzeste aerul pe care il respiram (cu cat nasul nostru este mai mare cu atat incalzeste mai bine si mai repede aerul) Cu ajutorul nasului percepem aromele (pizza. Are forma unei nuci uriase si suprafata ondulata. dulce. .) dar ne ajuta si sa facem diferenta dintre proaspat si stricat/alterat. amar. sarat. Totodata. piper) . Creierul Creierul este un organ foarte important aflat in cutia craniana (craniu/cap) . este centrul de comanda al organismului. tocanita de ciuperci etc. Nasul se gaseste in centrul fetei si are 2 orificii=nari. trandafir etc. De la nas pornesc nervi care duc informatia (mirosul) la creier => mirosim. El primeste informatii de la organele de simt (cald. limba ne ajuta cel mai mult sa simtim gustul(cu ajutorul papilelor). fiind protejat de aceasta si de par. sarat. miros etc. dulce.) si transmite mesaje si comenzi. Gustul Gustam cu ajutorul gurii. Cu ajutorul lui gandim.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful