NABI IBRAHIN DENGAN RAJA NAMRUD Nabi Ibrahim adalah seorang putera Azar dilahirkan di Babylon ( Iraq ).

Baginda hidup pada zaman pemerintahan Raja Namrud yang zalim. Nabi Ibrahim seorang nabi yang sabar sehingga baginda dilantik sebagai rasul ululazmi. Ya kawan-kawan, Kesabaran adalah asas kejayaan. Lihatlah kesabaran dan ketabahan rakyat Palestin menentang kekejaman Israel. Firman Allah,

                                            
Dan ceritakanlah (hai Muhammad) kisah Ibrahim di dalam Al Kitab (Al Quran) ini. Sesungguhnya dia adalah seorang yang mencintai kebenaran dan seorang nabi. (Surah Maryam ayat 41)

Raja namrud sangat angkuh dan mengagap dirinya Tuhan. Raja Namrud bimbang kerajaannya musnah Oleh itu nabi Ibrahim gigih berdakwah untuk menyedarkan Namrud dan kaumnya. Warga dewan yang mulia, Janganlah bersifat sombong dan angkuh dengan kelebihan diri yang kita miliki . Segalanya adalah milik Allah seperti keangkuhan Israel menyekat bantuan kemanusianan ke Gaza. Firman Allah

             
Dan dialah yang lebih mengetahui siapa yang mendapat petunjuk (An-Nahl ayat 125)

Nabi Ibrahim tetap meneruskan dakwah walaupun diberi tentangan hebat oleh Namrud sehinggalah terjadinya perdebatan yang tertera dalam surah al-Baqarah ayat 228. Ibrahim berkata : “Tuhanku ialah yang menghidupkan dan mematikan”. Namrud berkata: “Saya dapat menghidupkan dan mematikan”.

Firman Allah                Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim. Ketika kaumnya berpesta di tebing sungai Dajlah. beliau ke rumah berhala dengan sebilah kapak. Ya kawan –kawan. Angkara siapakah ini? Akhirnya seorang ketua Paderi telah menyatakan bahawa semua ini adalah perbuatan Nabi Ibrahim . kawan-kawan seperti penggunaan blog laman sosial di internet yang digunakan sebagai medium untuk berdakwah pada masa kini. . Firman Allah Taala                      Mereka berkata: "Kami dengar ada seorang pemuda yang mencela berhala-berhala Ini yang bernama Ibrahim ".Ibrahim berkata lagi: “Sesungguhnya Allah menerbitkan matahari dari timur maka terbitkanlah ia dari barat”. (Surah Al-Anbiya’ ayat 60) Maka Ibrahim memusnahkan semua berhala kecuali sebuah berhala yang paling besar dan menyangkut kapak ke lehernya. Apabila orang ramai kembali ke kota mereka terkejut besar kerana melihat semua berhala hancur berkecai. Mendengar perkataan Ibrahim itu. maka terkedu Namrud tidak dapat menjawab. (Surah Al-Baqarah ayat 258). Maka Nabi Ibrahim pun dibawa mengadap raja Namrud. “ Engkaukah yang yang menghancurkan tuhan-tuhan kami wahai Ibrahim” tanya Namrud. Oleh itu berhikmahlah dalam berdakwah. Mereka tertanya-tanya. Raja Namrud tidak dapat mengalahkan nabi Ibrahim.

Firman Allah:  Nabi Ibrahim penuh kesabaran. Gigih berdakwah menghadapi tentangan. Beliau menyuruh Namrud bertanya kepada patung yang besar itu. Ambillah iktibar jadikan pedoman. Tidak siapa dapat menyangkal kehendak Allah. Namrud disiksa oleh Allah. Hujah Ibrahim amatlah kuat Namrud dan pengikutnya tergugat! Tergugat! Kata sepakat dibuat untuk membakar nabi Ibrahim lalu nabi Ibrahim dicampakkan ke dalam unggun api. tamat riwayatnya. Pada waktu yang sama Allah Taala berseru kepada api seperti dalam firmannya dalam surah al-anbiya 69. Lihatlah paparan di media tentang isu virus kencing tikus yang meragut nyawa.Nabi Ibrahim tersenyum dan menuding ke arah berhala yang paling besar. Ya kawan-kawan. Terkulai Namrud. Banyak bencana alam berlaku baru-baru ini seperti banjir di Perlis dan Kedah. Nyamuk dikirim sebagai balasan. Hidup bermakna penuh keberkatan. . Janganlah berlaku zalim terhadap manusia kerana Allah maha berkuasa keatas hambaNya. dan menjadi keselamatanlah bagi Ibrahim". Ya hadirin. Itulah balasan ingkarkan Allah.                            Kami berfirman: "Hai api menjadi dinginlah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful