http://www.ppl.upm.edu.my/index.php?

option=com_docman&task=doc_download&gid=4706&Ite mid=176 powerpoint www.scribd.com/doc/.../contoh-pengucapan-awam ?? http://seri-serodja.blogspot.com/2008/04/bab-11-taklimatingat-nihafal-niformat.html 1.0 PENGENALAN TAKLIMAT : penerangan ringkas tentang sesuatu perkara. Satu aktiviti pengucapan awam. Ia juga dipanggil syarahan dua hala kerana diakhir sesi taklimat akan diadakan sesi soal jawab.

*persamaan syarahan dengan taklimat: disampaikan di tempat yang luas dan disaksikan oleh penonton yang ramai. *pengucapan awan : cearmah, ucapan dan taklimat * Taklimat ialah suatu penerangan ringkas tentang sesuatu perkara. Format atau urutan apa, siapa, bila, di mana, mengapa dan bagaimana. Fokus diberikan kepada tujuan kumpulam yang memerlukan taklimat. * orang yang memberi taklimat dinamakan penceramah.

Tujuan taklimat- memaklumkan. Kandungan taklimat: 1.Apa yang hendak dimaklumkan - memberitahu maklumat. -pihak yang menyampaikan taklimat. 2.Apa yang khalayak ingin tahu Penyediaan teliti-data penyelidikan,soal selidik dan sbgnya

2.0 SALUTASI DAN PROTOKOL Salam pembuka -bergantung kepada jenis taraf hadirin yang hadir. Penggunaan protokol-Rujukan Kehormat yang bersesuaian. * Taraf Hadirin:

Tengku Mahkota Pemimpin-pemimpin peringkat menteri Contoh Salutasinya:   Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak Yang Berhormat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Dhif-dhif Kehormat Tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Datuk-datuk. Dua taraf hadirin Raja-raja yang memerintah Raja Muda. Dua taraf hadirin a. Isi/kandungan Penutup Sesi soal jawab.mengenal pasti suasana taklimat 3.Format taklimat Satu Peringkat Hadirin Tajuk Salam/salutasi protokol Kata-kata aluan.0 FORMAT PENULISAN 1.0 PRINSIP AM DALAM PENYEDIAAN TAKLIMAT Persediaan: 1. 2. Peringkat taraf hadirin 4. 3. pengenalan diri/organisasi dan ringkasan taklimat. Satu taraf hadirin b. Format taklimat Dua Peringkat Hadirin Tajuk . martabat atau darjat orang yang hadir dalam majlis itu. mengenal pasti khalayak/audien 2. Yang Berbahagia Tan Sri. Umumnya terdapat dua taraf hadirin: a. Satu taraf hadirin Menteri Orang-orang kenamaan Pegawai tinggi kerajaan dan swasta Ketua jabatan Hadirin yang lain Contoh Salutasinya: Yang Amat Berhormat (YAB) Perdana Menteri Yang Berhormat (YB) Menteri Besar dan Ketua Jabatan Yang Berusaha Pegawai tinggi kerajaan dan ketua jabatan Para hadirin sekalian b. Taraf hadirin ialah tingkat kedudukan. Yang Berhormat Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak.

html teknik pengucapan awam Apabila disuruh untuk berucap di depan orang ramai pelbagai reaksi yang akan diberikan oleh setiap orang. Kemahiran menunjukkan.Salam/salutasi protokol Puji-pujian Ringkasan sembah taklimat Isi/kandungan Penutup Sesi soal jawab 5. definisi kepada sesuatu tajuk/konsep B. Golongan pertama-tersusun. lama atau yang dikenali di seluruh dunia. tepat. Golongan kedua-campuran formal dan tidak formal. kemahiran mentakrif. kemahiran melaporkan. http://mindataqwa. Dengan mempelajari teknik-teknik yang betul maka lama-kelamaan rasa gemuruh dan gementar dapat di atasi dan dikawal apabila telah terbina keyakinan diri setelah berulangkali berceramah. B. Saya juga tidak terkecuali mengalami perasaan tersebut. C. kemahiran menceritakan. dan dicampuri dengan unsur jenaka.memberi takrif.blogspot.memberi demonstrasi/tunjuk cara D. A. kemahiran membezakan. bersahaja. kemas dan nada formal dan serius. tinggikan nada/intonasi apabila mengutarakan maklumat penting/ semasa sesi soal jawab Kembali kepada nada/intonasi rendah apabila penghujung taklimat.0 TATACARA PENYAMPAIAN Kemahiran Penyampaian: A.memberi laporan laporan tahunan Kemahiran penguasaan suara: mulakan taklimat dengan nada/intonasi suara yang rendah.memberi penerangan kepada dua perkara E. Kemahiran menjelaskan. . Bahasa taklimat: Gaya bahasa-berhubung dengan taraf hadirin. Bagaimana dengan anda? Adakah anda rasa berdebar -debar.com/2009/04/teknik-pengucapan-awam. gementar dan takut? Sebenarnya setiap speaker samada yang baru.memberi penerangan kepada sesuatu perkara yang berlaku.memberi penerangan yang bersifat kronologi F. semuanya mengalami peristiwa yang sama terutamanya rasa gemuruh untuk bercakap di khalayak awam.

Ianya penting dari aspek cara berpakaian yang sesuai dan pastikan anda mulakan dengan senyuman. dengar dan rasa kehebatan anda berucap dan penonton khalayak anda begitu mengkagumi anda dengan sambutan yang begitu hangat. Kata -kata yang menunjukkan atau memberi tanda yang anda amat menyenangi khalayak anda perlu .melihat dan merasakan yang terbaik dari ku maka akan akan berikan yang terbaik. Lihat pergerakan tubuh badan dan mimik muka mereka. 1)Ada niat dan azam untuk berucap di hadapan orang ramai.Katakan : Apa sahaja yang berlaku aku terima dengan hati yang terbuka dan aku akan baiki dari masa ke semasa.bersemangat. stress.Aku sayangi mereka. 5) Jika anda masih baru. Ulang tayang apa yang anda lhat. Niat dan azam akan mencetuskan semangat yang akan memberikan satu getaran tenaga bagi menghadapi apa jua halangan semasa kita berucap dan melalui proses kematangan.kecewa.dengar dan rasaan emosi anda walaupun dari aspek realiti anda belum berucap. 2)Mula membuat pemerhatian pada perucap-perucap untuk kita jadikan sebagai penduan. jika anda berasa dukacita.Aku suka dengan d iriku dan aku suka dengan khalayak yang mendengar ucapan ku. pastikan anda ada kad kecil sebagai catatan rangka isi untuk berucap. gembira. 3)Perlu buat persediaan sebelum berucap. Fokus pada ucapan anda bukan pada kelemahan anda. unggul dan sebagainya kerana sebarang mood anda sama ada positif dan negatif akan juga turut dirasai oleh khalayak anda. Anda perlu menyukai semua khalayak anda. 4) Buat latihan denga menggunakan rangka isi dan cuba praktikkan di depan cermin. kurang bersemangat.bimbang tukarkan pada keriangan . Berucap dahulu dalam pentas minda anda. Aku hargai mereka.'Lihat. katakan : khalayak hanya ingin mendengar. 8)Berucaplah dengan fikiran dan emosi yang positif. Teknik ini hanya untuk menanamkan dalam minda bawah sedar anda dan ianya akan terkeluar secara automatis semasa anda benar-benar berucap di khalayak ramai 7) Penerimaan diri.Pada artikel kali ini saya ingin berkongsi dengan para pembaca teknik-teknik pengucapan awam yang mudah dan berkesan. Jika kita sentiasa mengelakkan diri maka sampai bilapun kita akan berasa takut .Buat rujukan yang perlu. Pastikan sebelum anda berucap mood emosi anda berada dalam mood positif. Perucap yang baik tidak akan melihat dan membaca petikan teks. sayang. 9) Pandangan pertama (first impression). Kenal pasti sasaran khalayak kita dan apa keperluaan mereka mendengar isi ucapan kita. Aku seronok dengan pengalaman baru yang aku lalui. Dengar nada pertuturan dan ucapan dari aspek nada tinggi rendah. Sediakan rangka dan isi yang ingin kita sampaikan. 6) Persediaan mental pula ialah sebelum anda berucap buat raptai mental.

Mulakan dengan ice breaking dan bina hubungan dengan khalayak anda supaya dapt diwujudkan keserasian 10) Nyatakan objektif yang jelas apa isi ucapan anda kemudian barulah dikembangkan dengan isi serta bahagian penutup. Mukadimah 15% isi 70% dan penutup 15% 11) Apabila ada rasa debaran maka jangan berlawan dengan perasaan anda.. Tarik nafas dalam-dalam.Gunakan pergerakan tangan . 15) Hubungan mata(eye contact). Alat tersebut adalah seperti papan dan kertas mahjung. jiwa.diutamakan.pen marker. 19 ) Perkara yang paling penting doa seperti doa rabbi srahli sadri wayassirli amri. Terima ia seadanya dan beritahu pada diri : khalayak ku ingin mendengar ucapanku yang terbaik maka aku akan berikan yang terbaik setakat yang aku mampu pada masa ini.jangan terlalu cepat dan pastikan setiap kata-kata anda berserta dengan ruh.kaki dan mimik muka yang sesuai untuk mengambarkan emosi dan menjelaskan maksud ucapan and a.Aku sedah benarbenar bersedia dengan ucapan ini. 12)Jika ada sebarang kesilapan misalnya tidak ingat maka teruskan sahaja ucapan anda dan jangan sesekali memohon maaf menampakkan kesalahan anda pada masa berucap. Cara ini membolehkan 'kuasa pandangan mata anda akan 'mengikat' khalayak anda untuk mendengar dan melihat anda dengan penuh minat 16) Pengalaman sebenar dan pemgalaman orang lain perlu dimasukkan dalam ucapan anda kerana kisah masyarakat menjadi daya penarik mengungkapkan maksud ucapan anda. khalayak ru penjuru kiri belakang.. tahan dan lepaskan dengan perasaan debarku hilang bersama hembusan nafasku. 18)Alat bantuan juga boleh digunakan sebagai daya penarik dan menjelaskan maksud ucapan supaya tercapai objektifnya . laptop dan LCD dengan menggunakan power point atau sebagainya. 14) Pastikan anda tidak berucap seperti menaburkan peluru. khalayak penjuru kiri depan dan khalayak di bahagiang tengah.. Ini akan memastikan ucapan anda penuh dramatik dengan nada -nada yang pelbagai yang menjadikan ucapan anda 'HIDUP'. sistem audio. 17) Datang 15 minit lebih awal untuk persiapan yang rapi supaya anda tidak kelihatan kelam kabut.Dalam perhimpunan khalayak yang ramai hubungan mata anda fokuskan titik penglihatan bermula pada mata khalayak di hadapan pada bahagian tengah kemudian khalayak yang berada di penjuru sebelah kanan diikuti khalayak penju kanan di belakang.hingga akhir Selamat berucap! . Bercakap dengan jelas dan lantang . 13) Salamkan ucapan anda dengan jenaka .Katakan .emosi dan fikiran anda.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful