Modificari sexuale dupa TVM

Scris de admin Luni, 26 Aprilie 2010 14:20 - Ultima actualizare Marţi, 27 Aprilie 2010 16:16

Fiecare persoana cu TVM este diferita. Nu exista reguli privind modul in care comportamentul sexual se modifica dupa TVM. In general atunci cand sunt afectate sistemul urinar (vezi capitolul manualului privind managementul urinar) si sensibilitatea in zonele genitale, vor exista si modificari ale reactiilor sexuale la nivel genital.

Abilitatile sexuale variaza in functie de localizarea traumei, persoanele afectate se pot confrunta cu modificarea interesului fata de sex, cu probleme de penetrare vaginala sau de orgasm, care pot fi cauzate si de tratamentul primit sau de depresia adiacenta.

Impactul pe care traumatismul il are asupra functiilor sexuale difera si depinde de diferiti factori: - Tipuri de leziune (completa sau incompleta) - Nivelul leziunii - Medicatia folosita.

1. LEZIUNE COMPLETA
Daca a avut loc o leziune completa, urmatoarele aspecte ale functionalitatii sexuale vor fi probabil afectate: Sensibilitatea in zona genitala si orgasmul

1/4

desi unele persoane invata sa transfere sentimentele erotice dinspre alte parti ale corpului unde exista sensibilitate. Erectia ia sfarsit de obicei dupa emiterea de lichid seminal. Aceasta se intampla deoarece arcul reflex (de la penis la partea inferioara a coloanei vertebrale si inapoi) functioneaza independent de creier. . dar la fel de satisfacatoare. Cea mai importanta este atitudinea persoanei respective. Unii barbati cu TVM sunt nemultumiti de acesta erectie deoarece poate avea loc in momente nepotrivite – cum ar fi la introducerea cateterului sau oricand este atins penisul. sau sa nu dureze suficient pentru tipul de activitate sexuala dorita. Senzatiile respective vor fi diferite fata de cele dinainte. 2/4 . lobii urechilor si ceafa pot deveni zone erogene. 27 Aprilie 2010 16:16 Atat la femei cat si la barbati cu leziuni complete ale coloanei vertebrale la orice nivel. erectia reflexa este posibil sa nu aiba loc. unele persoane descriu senzatia ca mai putin intensa sau mai difuza. In timp. Cu toate acestea. pot fi folosite diverse metode de stimulare a erectiei. stimularea pur mentala (imaginatia sau fantezia sexuala) poate duce la marirea penisului si chiar la scurgerea unei anumite cantitati de lichid seminal. Acest tip de erectie este de multe ori apreciat de barbatii cu TVM deoarece inseamna ca pot avea erectii si implicit activitate sexuala.Erectia psihogena (mentala) Cand are loc o leziune in partea inferioara a coloanei vertebrale (sub T10) nu este posibila crearea erectiei reflexe la atingere. atunci va exista loc pentru explorarea altor posibilitati. Sensibilitate erotica mentala si fizica Leziunea completa – indiferent de nivel – nu duce la pierderea sensibilitatii erotice sexuale. De exemplu. In cazul unor barbati cu TVM. Barbatii cu leziune completa sub T10 aleg in general sa foloseasca metode de stimulare a erectiei.Modificari sexuale dupa TVM Scris de admin Luni. Multe persoane pot sa isi schimbe sursa erotica astfel incat creierul sa primeasca semnale sexuale de la alte parti ale corpului decat zonele genitale. 26 Aprilie 2010 14:20 . posibilitatile sunt mai putin limitate Erectii la atingere (erectii reflexe) Barbatii cu leziuni T10 sau mai sus pot avea reflexe necontrolate ca raspuns la atingeri ale penisului. in aceste cazuri. Daca aceasta este convinsa ca sexul inseamna doar contact sexual.Ultima actualizare Marţi. care poate contine sperma. este foarte probabil ca nu va exista sensibilitate la nivel genital in urma stimularii. Daca ea este mai deschisa si creativa. creierul invata sa dezvolte reactii sexuale la atingeri placute in alte zone ale corpului.

Factori precum localizarea leziunii si gradul de sensibilitate si functionalitate motorie pot fi importanti in determinarea modificarilor reactiilor sexuale. traumatismul vertebral poate afecta lubrificarea vaginala naturala. Unele femei nu produc lichid vaginal ca urmare a stimularii mentale. Toate femeile trec prin modificari ale gradului de lubrificare vaginala in diverse momente ale ciclului lunar. 2. Daca puteti sa va controlati urinarea si defecatia. iar altele nu il produc nici in urma atingerii in aceasta zona. Aceste modificari depind de la caz la caz. acest lucru indica in general functionarea normala sau aproximativ normala din punct de vedere sexual.Ultima actualizare Marţi. Ejacularea Majoritatea barbatilor cu TVM – atat complet cat si incomplet – au modificari ale ejacularii. 26 Aprilie 2010 14:20 . 3/4 . LEZIUNI INCOMPLETE Nu exista un mod clar de a determina raspunsul genital in cazul unei leziuni incomplete a coloanei vertebrale.Modificari sexuale dupa TVM Scris de admin Luni. desi ejacularea este o reactie complexa si exista multe variatii de la o persoana la alta. 27 Aprilie 2010 16:16 - Lubrificare vaginala In cazul femeilor. si pot trece prin astfel de modificari si ca urmare a menopauzei.

Cu toate acestea. acestia vor resimti modificari ale dorintei sexuale. starea de sanatate. relatiile personale si propria imagine sexuala vor determina apetitul sexual. managementul urinar si genital. ceea ce afecteaza fertilitatea. Majoritatea afectiunilor neurologice duc la afectarea erectiei. Deseori barbatii se adapteaza acestor modificari invatand noi tehnici si identificand noi zone senzoriale ale corpului care pot oferi un grad ridicat de satisfactie sexuala.Modificari sexuale dupa TVM Scris de admin Luni. dificil de realizat sau de durata imprevizibila. Uneori fluidul ejaculat dispare. 26 Aprilie 2010 14:20 . ejacularii. Viteza orgasmului si ejacularii poate fi influentata (devine mai rapida sau dificil de realizat) sau orgasmul poate fi imposibil de realizat. sau pot resimti elemente suplimentare cum ar fi durerea sau contractiile. medicatia. abilitatii de a atinge sau simti orgasmul. Medicatia prescrisa pentru anumite probleme de sanatate poate de asemenea sa afecteze functionarea sexuala la barbati. Functionarea sexuala generala. erectiei. care devine imprevizibila. 27 Aprilie 2010 16:16 In cazul barbatilor. care pot interveni asupra abilitatii lor de a avea o viata sexuala. importanta sigurantei relatiilor sexuale ramane relevanta. 4/4 .Ultima actualizare Marţi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful