disediakan oleh : Mohd Kamil b.

Yusof (Latihan Praktikum di SK Jln Yaacob Latif 2009)

TARIKH /HARI TAHUN MASA BILANGAN MURID MATA PELAJARAN TEMA NILAI MORAL

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PROGRAM PENDIDIKAN PEMULIHAN 14 SEPTEMBER 2009 (ISNIN) :__________________________________________________ 3 MUSYTARI :__________________________________________________ 205-305 PM :__________________________________________________ 8 ORANG :__________________________________________________ :__________________________________________________ BAHASA MELAYU PEMULIHAN :__________________________________________________ PERAYAAN DI MALAYSIA :__________________________________________________ BERPENGETAHUAN, PRIHATIN, TOLERANSI, KERJASAMA, YAKIN, BERANI, PERPADUAN, HORMAT MENGHORMATI DAN ‘1 MALAYSIA’ A – MATAHARI B - BUMI C – BULAN

KUMPULAN

NAMA MURID

1. Kesavalan A/L M.Thulasey 2. Shatish A/L Dhayalen

1. 2. 3. 4.

Sarifanur Ezah Sarimun Nicholas A/L Ramu Mohanraj A/L Subramaniam Mohammad Hafiz bin Ishak

1. Tee Hock Kuah 2. Thanabalan A/L Gapalan

TAJUK

Perkataan :1. KV+KV, KV+KVKK+KV+VK (Hari Kebangsaan) 2. KV+KVK, KV+KV,KV+KV (Tahun Baru Cina) 3. KV+KV, KVV+KV+KV+KV (Hari Deepavali)

Perkataan :1. KV+KV, KV+KV (Hari Raya) 2. KV+KV, KV+KV+KVK (Hari Natal) 3. KV+KVK, KV+KV (Tahun Baru)

Huruf :1. ‘M’ besar dan ‘m’ kecil 2. ‘N’ besar dan ‘n’ kecil

OBJEKTIF

Pada akhir P & P, murid dapat :-

Pada akhir P & P murid dapat: -

disediakan oleh : Mohd Kamil b. Yusof (Latihan Praktikum di SK Jln Yaacob Latif 2009)

1. Menamakan jenis-jenis perayaan yang ada di Malaysia (seperti di atas) 2. Menyebut dan mengeja perkataan-perkataan seperti di atas.

1. Menamakan huruf-huruf di atas. 2. Membezakan huruf besar dan kecil seperti di atas. Murid belum menguasai huruf sepenuhnya.

PENGALAMAN SEDIA ADA

Murid sudah mengenal huruf dan dapat membatangkan suku kata menjadi perkataan mudah.

ALAT BANTU MENGAJAR

1. Microsoft Powerpoint Multimedia ICT 2. Aksesori-aksesori (songkok, topi ‘santa claus’, kotak hadiah, tanglung, replika ketupat, limau mandarin, sampul duit raya) 3. Permainan ‘Hias Pohon Raya’ 4. Lembaran Kerja

SET INDUKSI (5 MINIT)

1. Guru memanggil tiga orang murid yang berbeza bangsa ke hadapan (Shatish, Hafiz dan Tee). 2. Guru memakaikan mereka songkok (Hafis), topi ‘Santa’ (Shatish) dan memegang tanglung (Tee). 3. Guru memasang lagu-lagu perayaan dan meminta murid lain meneka setiap lagu disesuaikan dengan siapa di antara tiga orang murid yang dipakaikan kostum tadi. 4. Guru bertanya kepada murid, bilakah lagu dan pakaian tadi akan dipakai oleh mereka? Jawapannya ialah pada hari perayaan.

LANGKAH 1 (15 MINIT)

PENGAJARAN 1. Guru menayangkan video perayaan yang akan dipelajari pada hari ini. 2. Murid diminta menamakan

PENGUKUHAN 1. Guru mengagihkan lembaran kerja berhubung jenis-jenis perayaan di Malaysia dan menjawab soalan berdasarkan petikan (Rujuk Lampiran 1 dan

PERMAINAN ‘HIAS POHON RAYA’ 1. Guru menyediakan pokok yang mempunyai banyak ranting. 2. Guru meminta murid menghias pokok dengan daun yang

disediakan oleh : Mohd Kamil b. Yusof (Latihan Praktikum di SK Jln Yaacob Latif 2009)

semula perkataan yang dilihat di dalam video yang ditayangkan.

2).

mempunyai huruf besar dan disesuaikan dengan huruf kecil (Rujuk gambarajah di bawah)

3. Murid diminta mengeja dan menaip perkataan menggunakan laptop.

LANGKAH 2 (15 MINIT)

PERMAINAN ‘HIAS POHON RAYA’ 1. Guru menyediakan pokok yang mempunyai banyak ranting. 2. Guru meminta murid menghias pokok dengan daun yang mempunyai suku kata.

PENGAJARAN 1. Guru menayangkan video perayaan yang akan dipelajari pada hari ini. 2. Murid diminta menamakan semula perkataan yang dilihat di dalam video yang ditayangkan.

PENGUKUHAN 1. Guru mengagihkan lembaran kerja berhubung dengan pengajaran guru berkaitan mengenal huruf dan huruf yang akan dipelajari pada hari ini. (Rujuk Lampiran 3 dan 4).

3. Murid diminta untuk menyesuaikan suku kata menjadi perkataan bagi membentuk daun dan menggantungkannya pada pokok.

3. Murid diminta mengeja dan menaip perkataan menggunakan laptop.

disediakan oleh : Mohd Kamil b. Yusof (Latihan Praktikum di SK Jln Yaacob Latif 2009)

LANGKAH 3 (15 MINIT)

PENGUKUHAN 1. Guru mengagihkan lembaran kerja berhubung pengajaran dan pembelajaran pada hari ini dan menjawab soalan berdasarkan petikan (Rujuk Lampiran 5 dan 6).

PERMAINAN ‘HIAS POHON RAYA’ 1. Guru menyediakan pokok yang mempunyai banyak ranting. 2. Guru meminta murid menghias pokok dengan daun yang mempunyai suku kata.

PENGAJARAN 1. Guru menayangkan video nyanyian ABC dan huruf yang akan dipelajari pada hari ini. 2. Murid diminta menamakan semula huruf yang dilihat di dalam video yang ditayangkan.

3. Murid diminta untuk menyesuaikan suku kata menjadi perkataan bagi membentuk daun dan menggantungkannya pada pokok. PENILAIAN KESELURUHAN (5 MINIT) Murid dapat : 1. Menamakan tiga daripada tiga perkataan yang telah dipelajari pada hari ini. 2. Mengeja dan menyebut tiga daripada tiga perkataan yang telah dipelajari pada hari ini. Murid dapat : 1. Menamakan satu daripada dua huruf yang dipelajari pada hari ini. 2. Membezakan satu daripada dua huruf besar dan kecil yang telah dipelajari pada hari ini.

PENUTUP (5 MINIT)

1. Guru bertanya kepada murid: a. Apakah makanan yang terdapat pada Hari Raya? b. Buah apakah yang ada semasa Tahun Baru Cina? c. Apakah tugas yang dibuat Santa Claus?

disediakan oleh : Mohd Kamil b. Yusof (Latihan Praktikum di SK Jln Yaacob Latif 2009)

*Murid yang dapat menjawab soalan guru akan diberikan ganjaran berupa duit raya. Catatan guru: Catatan penyelia: Tarikh:……………………………………………..

Tandatangan Penyelia :………………………………… Nama:

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful