Sekalung apresiasi buat saudara pengemudi acara, barisan panel hakim yang berkarisma lagi tinggi inteleknya, penjaga

masa yang setia dengan detik-detik berharga, serta sidang hadirin nadi pembangunan Negara. Assalamualaikum W.B.T dan salam sejahtera, salam perpaduan, salam satu Malaysia. Hadirin yang saya hormati, Sebelum lautan isi saya renangi, ayuh kita hayati definisi gagasan 1 Malaysia yang telah diperkenalkan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Bin Tun Abdul Razak. Menurut epistimologi kamus dewan frasa gagasan bermaksud buah fikiran yang dijadikan saranan ataupun suatu cita-cita. Manakala, secara

konseptualnya, 1 malaysia bermaksud pelbagai bangsa seperti Melayu, Cina, dan India yang hidup dalam satu rumpun dalam keadaan aman bagi melahirkan negara yang cemerlang. Maka, gabungan indah frasa-frasa tersebut mengajak kita bersama-sama untuk merungkai berkaitan usaha-usaha kerajaan dalam merealisasikan gagasan 1 malaysia. Hadirin sekalian, Menerusi cetusan minda saya yang pertama, institusi pendidikan pemangkin gagasan satu Malaysia. Untuk menyemai semangat perpaduan kaum dalam kalangan pelajar, hendaklah dilaksanakan daripada kecil lagi bak kata pepatah melentur buluh biarlah dari rebungnya. Oleh itu, kerajaan telah merancang untuk menubuhkan Sekolah Wawasan dimana di dalamnya terdiri daripada 3 buah sekolah iaitu sekolah kebangsaan, sekolah jenis kebangsaan cina dan sekolah jenis kebangsaan tamil. Hal ini secara tidak langsung dapat memupuk semangat perpaduan sejak kecil lagi. Selain itu, Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan (RIMUP) juga merupakan langkah bijak kerajaan untuk menyemai perpaduan dalam kalangan pelajar. Hal ini kerana setiap penyertaan diwajibkan untuk disertai oleh 3 kaum yang berbeza. Bersatu tenaga membina nilai integriti perpaduan kaum. Maka jelaslah dibawah institusi pendidikan Melayu, Cina, India bersatu untuk membentuk Negara bermutu.

Pada masa yang sama. Oleh itu jelaslah disini bahawa melalui penglibatan generasi muda dapat membentuk Negara yang bersatu. maka kerajaan telah mewujudkan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) pada 14 Febuari 2003. Kerajaan menggalas tanggungjawab yang penting bagi memastikan sesuatu bahasa itu terus menjadi medium perpaduan dalam kalangan masyarakat. penglibatan generasi muda tunjang gagasan 1 Malaysia. Secara tidak langsung nilai-nilai unggul dari aspek jasmani. Memandangkan semangat perpaduan yang semakin pudar dalam kalangan generasi muda. Cuba kita bayangkan sekiranya pelbagai kaum seperti melayu. pembinaan karekter dan khidmat komuniti. bahasa sebagai medium perpaduan Negara. bangsa dan pelbagai usia tua. Kesannya dapat melahirkan insan yang berakhlak mulia. dan intelek dapat disemai dalam diri generasi muda. Bahasa merupakan bahan utama yang menjadi komunikasi penting bagi melahirkan sesuatu tindakan. Keluarga Dan Masyarakat dan lain-lain. mahupun remaja. muda. Program ini telah disertakan dengan 4 modul asas iaitu kenegaraan. Kementerian Penerangan Malaysia. program ini telah disertai daripada pelbagai kaum. Sidang dewan pencetus arus kegemilangan. saling menghormati dan dapat menguasai bahasa sebagai bahasa perpaduan. Kementerian Pembangunan Wanita.rohani. Pemupukan nilai ini haruslah dilaksanakan secara berterusan bagi menjamin perpaduan yang mantap antara kaum. Sebagai contoh. Meniti cetusan idea saya yang terakhir. Berganjak kepada cetusan minda saya yang kedua. Oleh itu jelaslah melalui bahasa dapat memupuk perpaduan lantas merealisasikan gagasan 1 malaysia. Kempen ini telah mendapat sokongan penuh daripada pelbagai kementerian di Malaysia antaranya Kementerian Pelajaran Malaysia. . cina dan india dapat menguasi bahasa dengan mantap maka perpaduan yang sedia ada menjadi lebih utuh dan kukuh. fizikal.Sidang dewan yang budiman.emosi. kerajaan telah mencanang kempen budi bahasa. Melalui modul-modul inilah semangat perpaduan dapat diterapkan secara terus dalam diri generasi pewaris ini.

terima kasih. . Justeru sebagai rakyat Malaysia. ayuh kita bersatu padu berganding bahu tanpa mengenal jemu bagi merealisasikan hasrat kerajaan untuk membentuk Negara yang bersatu dan disegani seantero dunia. Secara holistiknya melalui institusi pendidikan. bahasa sebagai medium perpaduan menjadi elemen utama dalam usaha kerajaan bagi merealisasikan gagasan 1 malaysia bukan sahaja bayangan tetapi menjadi kenyataan. Sekian.Warga dewan sekalian. penglibatan generasi muda.

Bukti jelas dapat dilihat apabila Kompleks Padiberas .Bismillahirrahmanirrahim. Mengapa kita perlu membeli barangan antarabangsa semata-mata kerana jenamanya sedangkan kualiti barangan tempatan negara kita jauh bermutu dan bernilai.t. Meniti cetusan idea minda pertama. barisan panel hakim yang berkarisma lagi tinggi inteleknya. barangan tempatan pilihan utama. ayuh kita telusuri dan hayati bersama. Maka maudhuq pidato saya pada hari ini. hadirin pencetus arus kegemilangan negara. Maudhuq bicara hari ini cukup indah. pidato ³BELILAH BARANGAN BUATAN Warga dewan pengguna budiman. pengiktirafan antarabangsa anjakan kualiti barangan negara. ³belilah barangan buatan Malaysia´ mengajak kita bersama2 merungkai berkaitan langkah.b. Oleh itu saya cerakinkan maudhuq kepada 4 agenda utama. Koperasi & Kepenggunaan merupakan agenda perdana negara yang bertujuan menggalakkan pengguna tempatan mencintai. manfaat dan kesan penggunaan barangan negara tercinta. Adakah kita sedar bahawa standard kualiti barangan Malaysia tidak kurang hebatnya setanding dan setara dengan barangan import dunia. buat tatapan minda anda semua. tabiat rakyat dapat diubah segara. penjaga masa yang setia dengan detik-detik berharga. 1 pengguna 1 suara Bingkisan barakah buat peneraju acara. membeli dan menggunakan barangan buatan Malaysia. assalamualaikum w. salam sejahtera. Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berhasrat dengan kempen gempar negara. ditambah dengan harga yang berpatutan dan menjimatkan. salam satu Malaysia. Kempen belilah barangan buatan Malaysia yang dianjurkan oleh Kementerian Pedagangan Dalam Negeri. Memetik harapan Menteri Perdagangan Dalam Negeri. Agenda melebarkan minda menyusuri MALAYSIA´ Sidang pertiwi pengguna bestari. pemahaman secara konseptual menjadi pembuka agenda utama agar pemahaman kita menjadi jelas dan nyata.

terjalin indah ikatan hakiki dengan membeli barangan tempatan terkini. sebaliknya impian penuh bermakna. Sidang saksi pengguna bervisi. Maka slogan ³belilah barangan buatan Malaysia´ ini. menjadi penyelamat utama. Impak jelas utama. bukan anganan kosong semata-mata. bergelar negara hebat menjadi salah satu negara paling kaya dan . Bukti realitinya dapat dilihat ketara. kitaran ekonomi seimbang pendapatan negara berkembang. Meniti cetusan idea minda kedua. urusan jual beli penuh harmoni. Lantas. namun Malaysia masih berbangga.Nasional (bernas) Sekinchan selangor telah dianugerahkan MS ISO 2009 oleh Sirim Bhd kerana kejayaan mereka mengurus dan mengeluarkan beras yang bermutu tinggi diterima dunia. Namun. Oleh itu jelas bahawa urusan ekonomi seharian pengguna merangsang pertumbuhan ekonomi negara. senario ini dapat mengelakkan kebocoran kitaran ekonomi ke luar negara dan menyumbang kepada pengukuhan ekonomi Malaysia. kita sewajarnya menyokong barangan tempatan. Kerana apa? Kerana pengguna bijak nusa memilih barangan buatan Malaysia. dalam masa 4 dekad. Keadaan ini telah mengubah persepsi antarabangsa yang dahulunya negara ini tersenarai sebagai antara negara termiskin dunia. Apabila pengguna membeli barangan berkualiti negara maka menyebabkan kitaran ekonomi dalam negara seimbang dan sentiasa berterusan. Korea Selatan berubah cepat. rakyatnya yang begitu berbangga dengan membeli dan menggunakan barangan buatan negara mereka berbanding barangan import. barangan tempatan jadi pilihan kadar import dikurangkan. Meniti cetusan idea minda ketiga. Selaku pengguna bijak. Hadirin yang dihormati. Lantas ekonomi negara dapat terus dijana. Hal ini menyebabkan kadar import barangan luar negara dapat dikurangkan. tiada gerun tiada berduka ekonomi kukuh negara. Korea Selatan. krisis ekonomi dunia terus melanda.

Belilah barangan buatan Malaysia. Secara tuntasnya berani saya mengatakan bahawa. sokongan padu pengguna platform utama usahawan bumiputera. Perusahaan Otomobil Nasional (proton) telah diiktiraf dan menembusi pasaran dunia. Hadirin yang dimuliakan. penggunaan barangan tempatan. 1 pengguna 1 suara. India mahupun nusantara. Ayuh kita menjadi penguna bijak dengan merealisasikan kempen belilah barangan buatan Malaysia ini. ekonomi negara mapan. ³kuasa pengguna: 1 pengguna.tercanggih di dunia dengan nilai ekonomi Trilyunan dollar. Pendengar berhemat pengguna berjimat. membantu usahawan bumiputra melonjak ke arah persada dunia. dijunjung ditabik di persada seantero dunia. Impaknnya. kadar import dikurangkan. usahawan kita dapat menambah kapasiti pengeluarannya dan terus mengekalkan pekerja mereka. Adakah kita sedar tidak mungkin kita dapat merasa nikmatnya barangan tempatan berkualiti negara tanpa hadirnya usahawan bumiputra berjaya. di samping dapat memangkin ekonomi negara. Kadar jualan meningkat 30% pada tahun pertama kerana sambutan galakan pengguna Malaysia sehingga menembusi pasaran antarabangsa. menjadi tanggungjawab diri. Tamsilnya jelas yang dapat dilihat. wassalam« . China. Oleh itu jelas. Oleh itu jelas dengan menyokong dan membeli barangan tempatan negara. membantu bangsa pertiwi memajukan sesebuah industri. Sekian. 1 suara´ agar Malaysia lahir sebagai negara terbaik. Meniti cetusan minda terakhir. dengan menyokong barangan buatan malaysia. bertepatan dengan tema. melahirkan pengguna yang bijak dan berhemat mengamalkan ikutan berjimat cermat. Oleh itu selaku pengguna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful