Casele sub pamant Bineinteles, bordeiul semiingropat este un model de locuinta vechi de cand lumea, insa ultimele tendinte

in materie de arhitectura ecologica folosesc, de ceva vreme, solutii constructive asemanatoare, intr-o tratare high-tech, reunind avantajele naturale ale adapostirii unei cladiri in pamant - izolatie termica si fonica excelenta si putin costisitoare - cu confortul tehnologiilor moderne si designul de ultima ora. Interesul pentru acest tip de locuire a aparut in mediile arhitecturale odata cu crizele energetice de la inceputul anilor '70, ce au stimulat solutiile alternative ce foloseau energie solara si alte metode ecologice de a economisi resursele neregenerabile, protejand in acelasi timp si mediul inconjurator. Principiul de baza pe care functioneaza casele de acest fel este transferul intarziat de caldura intre sol si atmosfera, la o adancime suficienta temperatura ramanand relativ constanta (13-14 grade Celsius) in tot cursul anului. O cladire ce are doua sau trei laturi in contact direct cu solul va folosi mult mai putina energie pentru incalzire, iarna, si pentru racire, vara, diferenta de temperatura ce trebuie acoperita fiind mult redusa fata de constructiile conventionale, de la suprafata. De asemenea, schimbul de aer cu exteriorul este mult redus - ceea ce, pe de o parte, ajuta enorm la izolarea termica, iar pe de alta, poate crea potentiale probleme cu calitatea aerului, fiind esentiala instalarea de sisteme de ventilare performante. Costurile de intretinere si riscurile de incendiu sau cutremur sunt mult reduse, ca si cerintele de spatiu, lucru important in conditiile unor preturi ale terenurilor in continua crestere. Dezavantajele tin mai ales de infiltrarea apei, ce este, bineinteles, o problema semnificativa atunci cand trei dintre peretii casei sunt sub nivelul solului, fiind necesare masuri speciale de drenare si hidroizolatii. Structura necesara pentru sustinerea unui acoperis de pamant va fi mai robusta, si deci mai costisitoare decat in mod obisnuit. Desi inca rar utilizata, aceasta solutie constructiva este o optiune interesanta pentru cei care doresc ca locuintele lor sa nu afecteze peisajul si sa fie mai aproape de natura. Arhitecti importanti, cum este Malcolm Wells, promoveaza locuintele ingropate, si beneficiari de talia lui Bill Gates (a carui casa a fost descrisa de Condo intr-un articol) au optat pentru acest mod de locuire.

Balotii împiedica transferul energiei Arheologii spun ca oamenii si-au construit locuinte „captusite" cu paie sau fân înca din preistorie. cu peretii din paie. au fost gasite cladiri de paie inca intacte datand de acum 2. Cercetatorii au început sa le analizeze cu atentie calitatile abia dupa ce au aflat ca indienii din rezervatii refuzau sa se mute în case noi.uimitor de rezistente si supereficiente din punct de vedere energetic.000 de ani. iar în exterior cu scânduri de lemn. Paiele vor fi asezate pe fundatii compuse din sticla reciclata si piatra. ce devin astfel capabili sa sutina greutate. pe motiv ca le placeau mai mult locuintele vechi.de fapt . initial. Constructia acestra care incepe cu acoperisul. din lemn si caramida. ce poate fi folosita pentru a construi case trainice. aceste locuinte sunt . Paiele sunt o resursa sustenabila. doar solutii provizorii pentru indienii din rezervatiile americane. deoarece devin compacte. care este coborat apoi pe peretii din paie. Paiele sunt acoperite în interior cu panouri de rigips. Conform managerului proiectului. Dublarea zidurilor cu baloti de paie s-a dovedit a fi cea mai ieftina metoda de a reduce consumul de energie al locuintelor în orice anotimp Zidurile de o jumatate de metru împiedica transferul de caldura. Criza imobiliara din Statele Unite. Constructiile civile din baloti de paie au fost. Dispretuite chiar si de copii. pentru ca lupul cel rau darâma „casa de paie" a primului purcelus numai suflând peste ea.Case din paie Construirea caselor din paie necesita baloti care se pot procura de la ferme. Sunt materiale de constructie ce au fost folosite de sute de ani. care a început imediat dupa uraganul Katrina si .

adaugând banii necesari ridicarii unei structuri de rezistenta metalice. Potrivit The Independent. o altă casă construită din pământ. Transferul de caldura este mult îngreunat de stratul gros de aer cuprins între paiele balotului. pastrând o racoare mai mult decât confortabila. care nu permite pierderea caldurii prin pereti în timpul iernii.000 dolari. incat sa poti sta confortabil si sa citesti o carte… . ecologica. în secolele XIV-XV. constructorii au observat ca un balot de paie este un izolator perfect. banalele paie. Casa din baloti de paie costa. nu stiu daca este cineva care sa nu viseze la niste ferestre cu prichiciuri atat de adanci. cel mai slab conducator de caldura. Analizându-le calitatile. în final. construcţiile din argilă sunt şi preferatele ecologiştilor. Mai mult. traditionala… Potrivita pentru o clima ca a Romaniei. astfel încât. Energia termica necesara în timpul iernii este de patru ori mai mica decât a caselor obisnuite. Case din pamant si paie Cine nu îşi doreşte o casă călduroasă iarna şi răcoroasă vara? Pentru o astfel de locuinţă toate produsele industriale pălesc în faţa mult mai accesibilei argile. Este ieftina. racoroasa vara si calduroasa iarna… Cat despre estetica. si asta numai pentru ca i se monteaza toate utilitatile moderne: canalizare. Cel care locuieste în ea beneficiaza de înca un avantaj financiar: consumul redus de energie! Vara nu este necesara folosirea instalatiei de aer conditionat decât aproximativ doua ore pe zi.are efecte pe piata creditelor pentru locuinte chiar si acum. majoritatea caselor britanice erau construite din pământ. Combinaţia dintre argila şi paie a atras atenţia europenilor trei secole mai târziu. Industrializarea şi ieftinirea preţului la cărămidă au dus la pierderea obiceiului. cred constructorii britanici. calitate extra Costul unui balot nu depaseste un dolar si. care urma să fie “dezgropat” tocmai la sfârşitul anilor ‘90. iar vara împiedica încingerea locuintei. Aceştia consideră că pământul este opţiunea perfectă pentru o locuinţă ecologică. ceea ce reduce cu 80% factura de electricitate. Locuitorii din nordul Africii foloseau argila ca material de construcţie încă din secolul 11. Experientele au dovedit ca racoarea din casa poate fi mentinuta la un nivel placut folosind aerul conditionat numai cel mult doua ore pe zi. cu atentie. dupa cum se stie. aer conditionat si ferestre termopan. a determinat antreprenorii sa priveasca din nou. aerul fiind. e limpede ca aceste case pot salva industria constructiilor din impasul lipsei de credite.000 si 20. când un locuitor din comitatul britanic Devon îşi construia o imensă fermă din argilă. Pret mic. a primit titlul de cea mai performantă casă a anului. în 2005. între 12. electricitate. ceea ce scade si cheltuielile de încalzire. cu fundatie clasica de beton. din partea Institutului Regal al Arhitecţilor Britanici.

si chiar arata bine. unde acesta e sistemul predominant de constructie de mii de ani incoace… Interesant este ca in Canada. nu prin aparate costisitoare de clima. regleaza climatul interior printr-un schimb echilibrat cu mediul. Cum pot sa-l folosesc? In foarte multe feluri: zidarie din caramida nearsa.Arhitectii britanici au premiat-o ca fiind cea mai performanta casa a anului. pe la tara. aflam cu surprindere ca exista inca zone in care se construieste masiv din pamant si. fonice. surprinzator… din paie! Tari cu traditie in acest domeniu. in culori si texturi foarte variate. Recunosc ca la inceput am ris si eu de asa o idee. De ce pamint? Are proprietati bune termice. Mai departe. perete monolit din pamint presat. sint SUA si Canada… in Sua. sint sate intregi construite din adobe – care este un fel de caramida nearsa… Nu vorbesc de Mexic si America de Sud in general. tenuieli din pamint. Dar am vazut o casa moderna facuta din pamint. chiar am tencuit eu un perete cu argila si asa am inceput sa ma interesez mai indeaproape de potentialul acestui material. este sanatos. panouri prefabricate din pamint. oamenii s-au preocupat mult mai mult de constructia cu paie! Exista o asociatie a constructiilor din paie care a pus la punct standarde si normative care au putere de lege: Straw Bale Building si acolo (dar nu numai) se pot vedea o multime de exemple de locuinte . desi pare ciudat. un subiect foarte interesant: Arhitectura de pamint De ce arhitectura de pamint? Cum pot sa folosesc pamintul ca material de constructie? Probabil ca astea sint primele intrebari care apar in minte oricui. fiind ceva mai frig. Sa vedem ce parere au arhitectii romani… De pe forumul Ordinului Arhitectilor. mai in sud.

Spre exemplu. am gasit materiale si pe internet. beneficiind de experienta din acest domeniu a mexicanilor.asp care explica cum e cu focul. araci. De alfel. fiind construita din lemn de salcam sau rasinoase (mai putin) si paianta. lut.ca/prof/bourke/Mardivert_pres/ si http://www.http://www. . nu ar trebui sa fim mi realisti.htm despre o casa de paie construita de o profesoara de la facultatea de arhitectura McGill University in plin centrul Montrealului… Oare suna prea… ireal? Acum. si micile reparatiile facute la timp.arch.construite din paie… Oamenii sint foarte interesati de aceste metode. dar cred ca au ceva mai multe dezavantaje sau dificultati de realizare. paie.ca/faq. acaparand . Buzau). nici cu energia. desi acolo nu exista inca probleme (nici cu apa.glenhunter. constructiile din chirpici de diferite dimensiuni sunt un nou trend in statele din sudul SUA. cu soarecii.http://mha-net. nici cu materiale de constructii proaste sau toxice. de pe acelasi forum al arhitectilor: Acest subiect ma intereseaza in mod deosebit deoarece visez sa-mi construiesc singur o casa in stil taranesc cu materiale cat mai la indemana – lemn. nuiele. astfel ca erau folositi de nepoti copacii plantati de bunici sau chiar strabunici. In alta ordine de idei. Am mai vazut si alte variante. Au contat.mcgill.http://www. are poze foarte interesante (si multe) din timpul constructiei.dna. Pamantul batatorit (in amestec cu 3%ciment si 8% apa) este materialul din care. in zona aceea se lasau sa creasca salcamii foarte inalti si grosi timp de doua generatii.htm – alta casa de paie. trebuie insa sapat putin prin website… .fisetmillerbourke. lumea incearca sa faca tot ce se poate ca sa nu streseze prea mult mediul… Alte linkuri la case de paie: . cu mucegaiul.ca/building. peretii fiind astfel feriti de umezeala. casa construita de strabunicii mei este in perfecta stare desi are mai bine de 100 de ani. Eu am tras concluzia ca cel mai usor de realizat la noi. ca am citit despre avantaje.ca/ – o casa care nu foloseste nici electricitate si nici caldura sau apa de la sistemul comun.asp si mai ales http://www. sa ne gandim la rezistenta in timp sau in caz de inundatii? Iata inca o opinie. ci e proiectata sa beneficieze de incalzire pasiva si solara. in zona nefiind piatra (pe langa Ramnicu-Sarat.ca/strawbale/journal.com/p-g-r40. etc. de asemenea. oferind si cele mai multe avantaje. special pentru fundatiile caselor. .strawhomes.. precum si rezistenta la uzura a lemnului de salcam (chiar si fundatia este din busteni foarte grosi de salcam). sunt constructiile cu structura din lemn si pereti de paianta. Spre exemplu. Cred ca secretul rezistentei este faptul ca a fost construita cu cerdac. in anumite zone din Australia si Noua Zeelanda se construiesc cladiri moderne.http://www.http://harvesthomes.org/html/sblinks.http://www. si nici – neaparat – cu banii).strawhomes.htm – un site care de fapt prezinta linkuri interesante legate de constructia de paie . poate si pentru ca sint percepute ca fiind foarte “ecologice” si.ca/building/ – o firma care construieste case de paie .

am vazut case ale caror pereti erau construiti in intregime din “mamaligi” (eng cobs) facute dintr-un amestec de lut. fara o structura tip armatura din nuiele sau altceva. Şarpanta din lemn este compusă din panouri prefabricate. jgheaburile şi burlanele sunt metalice. foarte simpatica. 300euro + tva fi nisat). . tâmplăria este din PVC cu geam termoizolant. firma de constructii Apicom livreaza case prefabricate la preturi tot mai accesibile. eşalonarea plăţii făcânduse până la data întocmirii procesului verbal de predare-primire a construcţiei. De asemenea. Structura de rezistenţă este formată din stâlpi metalici cu secţiune rectangulară. a finisajelor. Am vazut o imagine cu o cladire impozanta construita in 1862 (!). Peretii astfel realizati au o structura monolitica. Case pe structura metalica Aceste case sunt construite printr-un sistem bazat pe materiale neconvenţionale şi moderne: OSB. nisip. zona cunoscuta pentru traditia lemnului. polistiren. apa. .coeficientul de transfer termic superior construcţiilor din cărămidă. încastraţi în cuzineţi din beton armat (sistemul de îmbinare brevetat în România). Există mai multe variante de vânzare a caselor (cu posibilităţi de modificare a proiectelor de construcţie.costuri scăzute de construcţie (cca. se inregistreaza un interes crescut pentru revenirea la metodele si materialele traditionale (barne de lemn si paianta). se contruiesc case dupa model occidental de ani de zile. .durata scurtă de realizare a construcţiei ( 1 lună ). Acum. Constructii prefabricate din lemn Sistemul de constructii prefabricate din lemn nu este necunoscut la noi.rezistenţă ridicată la cutremure şi intemperii. In Harghita.cam 20% din sectiorul constructiilor. Institutul National al Lemnului a inceput sa realizeze in sistem industrializat locuinte din lemn. au aparut in tara fabrici de profil care livreaza materialele prefabricate si la cerere asigura si montarea lor.cunoaşterea costului de realizare a casei încă din faza de proiect. cu pereţi tip sandwich şi pe baza unui proiect flexibil Avantajele caselor cu structură metalică şi pereţi tip sandwich sunt: . plăci ciment sau BCA. Pentru satisfacerea nevoilor de locuinte. living 60-100 mp. . plăci de gipscarton. Pereţii prefabricaţi din lemn stratifi cat sunt şi ei rigidizaţi cu panouri din OSB şi au termoizolaţie de 10 cm vată minerală cu instalaţia electrică încorporată. In Germania. vânzare a caselor într-un stadiu avansat de execuţie). Planşeele prefabricate din lemn stratifi cat sunt rigidizate cu panouri din OSB şi au termoizolaţie de 20 cm vată minerală bazaltică. Cu aceasta tehnica se pot realiza pereti curbi. cu sase etaje (!) construita din pamant batatorit.costuri reduse la întreţinere cel mai bun sistem izolator). Proiectarea acestora s-a facut in colaborare cu partea canadiana. . de asemenea. el a inceput sa fie folosit inca din anii ‘60. vată minerală. . casa avand un aspect de casuta de pitici. nefiind nevoie de lemn decat pentru structura acoperisului. uşa exterioară metalică iar fi nisajele clasice. ca si in cazul peretilor obtinuti prin tehnica de batatorire a pamantului. Învelitoarea. respectandu-se suprafetele mari practicate in Vest: dormitor 20-30 mp. pe structură metalică. In comuna Ciumani. paie tocate. Constructiile tip canadian au schelet de rezistenta.

Tamplaria este tip termopan cu rama din lemn.ro www. Pretul unei astfel de locuinte este 20. cu aplice si spoturi montate pe tavan. oameni fara specializare in constructii. Costurile sunt la jumatate fata de constructii-le din caramida sau BCA. cu pod mansardabil cu o suprafata totala de 110 mp. cu posibilitatea inlocuirii lambriului cu carton ipsos. Toate aceste lucrari pot fi facute cu voluntari. Lemnul este ignifugat pentru a fi mai elastic si este tratat pentru a rezista la incendiu.ro www. Apa calda este obtinuta de la un boiler de 100 de litri.000 de euro.blogspot.ziare. incalzirea fiind facuta de calorifere legate la o centrala termica individuala cu lemne.wordpress. cu doua dormitoare.com dalevietii. Pretul unei astfel de case este cuprins intre 110 si 140 euro/mp. bucatarie si baie.ecoghid. Bibliografie www. inclusiv cu gresie si faianta. Instalatia electrica are un aer modern.com www.acoperit pe ambele parti cu lambriu.com . cu structura din lemn si pereti captusiti cu vata minerala (care asigura si izolarea termica).casesigradini. camera de zi. baia si bucataria fiind echipate complet. Acest lucru este posibil datorita sistemului simplu dupa care este construita o asemenea locuinta. Constructii de 110 mp la doar 20. O casa simpla. O constructie din materiale traditionale se ridica in minimum doua luni.ro viatalatara. Timpul de constructie al unei case din lemn este de maximum o luna.ecomagazin.000 de euro cu tot cu mansarda.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful