1. Pendahuluan 10 April 2008 Kajian dapati karya klasik Mozart bantu rawat kes trauma, gangguan emosi.

Terapi muzik kedengaran asing pada sesetengah individu tetapi ia sebenarnya berguna untuk meredakan tekanan akibat kekangan waktu kerja, tersepit dalam pergolakan hidup berumahtangga atau stres menghadapi peperiksaan. Ia adalah alternatif rawatan moden dan satu bidang profesional yang menggunakan muzik bertujuan untuk pemulihan, pemeliharaan dan peningkatan taraf kesihatan mental serta fizikal.Perubahan dari segi kognitif, sosial dan emosi mampu dicapai melalui teknik muzik tertentu. Malah, seramai antara 6,000 hingga 10,000 pakar terapi muzik terlatih ada di seluruh dunia dan bersedia memberi perkhidmatan kepada masyarakat terutama yang menghadapi trauma, gangguan emosi, terencat akal, ketegangan, penyakit kanser, juga AIDS. Antara matlamat utama terapi jenis ini untuk memulihkan kekuatan fizikal, menyediakan pesakit dalam keadaan bersedia menanggung kesakitan akibat rawatan, memberi sokongan emosi kepada pesakit dan keluarga, serta memberi peluang kepada mereka meredakan ketegangan perasaan dan fikiran. Muzik dapat mententeramkan dan menyantaikan, khususnya muzik gubahan tokoh terkemuka antaranya termasuk Mozart, Beethoven dan Verdi. Muzik juga mampu menawarkan suatu kelegaan yang hebat, walaupun sementara saja, daripada kebimbangan, kerunsingan dan kerisauan dunia.

Maka.Satu tinjauan yang dijalankan di Amerika Syarikat ke atas penuntut kolej menunjukkan bahawa tahap kecerdikan dapat dipertingkatkan dengan mendengar muzik gubahan Mozart. Muzik penggubah termasyhur itu berupaya menurunkan denyutan jantung dan membuat anda bersantai. tidak hairanlah jika muzik digunakan sebagai alat terapi. .

mereka berpendapat bahawa peranan muzik dalam pembentukkan budi pekerti sangat kuat. Definisi Terapi Muzik Menurut Dr. dan prinsip saiz dan perkadaran.Tenaga yang serupa juga wujud dalam tubuh dan minda kita. Berdasarkan analisis hasil kajian yang diperolehi dari para pakar muzik.´ . Muzik dan budi pekerti mempunyai perkaitan yang kuat dalam prinsip keindahan. prinsip harmoni. Muzik mempunyai pengaruh yang cukup kuat terhadap fizikal dan mental individu serta watak masyarakat. pemeliharaan dan peningkatan taraf kesihatan mental serta fizikal. ³ Sejarah terapi muzik telah termaktub sejak zaman purba. Ia adalah satu teknik klinikal dan evidence -based yang dijalankan oleh pakar dan berdasarkan kepada fakta-fakta hasil kajian. Muzik adalah satu getaran tenaga bunyi dimana getaran tenaga bunyi bergetar pada tahap-tahap berbeza. muzik boleh dianggap sebagai ubat yang memulihkan.Pada zaman purba kala . Sharol Lai Sujak (2008). Kesimpulan ini berdasarkan analisis sejarah dan analisis mekanisme terjadinya perilaku (pesakit).lagu serta dikir digunakan oleh kaum primitif untuk mendapatkan bantuan Tuhan. Terapi muzik dianggap sebagai bentuk seni tertua sekali yang digunakan untuk merawat pesakit . Terapi muzik adalah alternatif dalam rawatan moden dan satu bidang profesional yang menggunakan muzik bertujuan untuk pemulihan.2. pembentuk perasaan moral dan pembentuk perilaku keadilan. Secara amnya peranan muzik dalam pembentukan perilaku adalah sebagai basic character building atau dengan kata lain muzik berperanan sebagai "asas" dalam pembentukan budi pekerti. Sekiranya getaran tenaga bunyi boleh bergetar seiringan dengan tenaga dalam badan kita. cinta kasih dan kelemah-lembutan. Di mana sebuah buku ajaran Cina ³I Ching´ menyatakan ³muzik mempunyai kuasa untuk menenangkan ketegangan dalaman dan juga berupaya untuk mengurangkan gangguan emosi seseorang.

apa kaitannya terapi muzik dengan kecantikan? Jangan anda lupa. Justeru.California).Mungkin ada yang tertanya-tanya. Justeru. membuat persembahan berkumpulan. tahap kesihatan mental sebenarnya banyak mempengaruhi kesihatan emosi dan jasmani kita.Artikel ini telah ditulis oleh Ashley Bell di sebuah sekolah(Brooke Point High School.Malah. Selain itu kami juga memperolehi maklumat mengenai terapi muzik melalui satu artikel(Music Therapy for disable children).Faedah serta kepentingan terapi Muzik Terapi muzik mempunyai teknik rawatan tertentu yang memerlukan seseorang pesakit itu melalui penafsiran klinikal khusus. Tujuannya untuk mengalih kesakitan dan tekanan yang sesak ditanggung pesakit menggunakan medium muzik. Al-Farabi menghasilkan buku dan teori mengenai muzik dan ia dijadikan rujukan Barat sehingga sekarang. pasti wajah akan kelihatan awet muda dan berseri-seri secara semula jadi. ada yang mengaitkan jiwa yang tenang terpancar melalui air muka seseorang. muzik tidak sekadar sebagai hiburan tetapi turut mempunyai peranan penting dalam kehidupan. memainkan alat muzik. hipnosis muzik. apabila mental bebas daripada sebarang tekanan. tidak sekadar untuk hiburan malah membawa banyak kebaikan tersirat jika diselidik penggunaannya. mengarang dan mengubah lagu. seni itu bersifat neutral.3. perasaan dan keperibadian. Begitu juga barisan ulama termasuk Dr Yusuf al-Qaradawi dikatakan pernah mengaitkan muzik dengan naluri dan perasaan seseorang sehingga membentuk bakat. tetapi juga kanak-kanak yang menghadapi masalah pembelajaran . jika tujuan seni itu digunakan untuk kebaikan. perbincangan lirik muzik. Di dalam artikel ini penulis menyatakan bahawa terapi muzik boleh digunakan untuk merawat bukan hanya kanakkanak autisme. menyanyi. pakar terapi akan menjalankan program muzik terapi membabitkan teknik mendengar pilihan muzik tertentu. begitu jugalah hukumnya. .Dalam sejarah kebudayaan Islam sendiri. menari atau melukis menggunakan muzik.Katanya. Melalui teknik itu.

Di sini. L. Tetapi muzik boleh menolong melahirkan proses tersebut. Mereka melakukan latihan berbeza untuk mengenali nombor. Oleh kerana itu.pakar terapi muzik Walaubagaimana pun kami amat bersetuju dengan penulis bahawa terapi muzik amat berkesan bukan sahaja dengan kanak-kanak normal terapi ia amat membantu dalam sesi pengajaran dan pembelajaran dengan kanak-kanak bermasalah pembelajaran. lemah anggota badan dan masalah kerencatan mental. penulis menyatakan. Satu contoh yang diberikan di dalam artikel ini di mana seorang kanakkanak sindrom down bernama Josh Clark berumur lapan tahun. twinkle little star´. Kanak-kanak. Dalam satu minggu Josh telah dapat mengeja ³Clark´. Gianna dapati bahawa Josh dengan mudah mengingati rentak lagu tersebut dan menyanyikan huruf-huruf dalam nama akhirnya. Penulis artikel hanya menyatakan bahawa terapi muzik memang sesuai digunakan untuk membantu kanak-kanak bermasalah pembelajaran berdasarkan daripada artikel-artikel lain. Menyedari hakikat bahawa kanak-kanak normal biasanya sukakan muzik. malah sehingga ke peringkat usia remaja merupakan golongan yang amat menggemari muzik dan nyanyian. twinkle. dan pakar juga tidak dapat menyatakan dengan tepat bagaimana otak memproses maklumat. Gianna merasakan bahawa cara yang paling baik untuk menolong Josh mengingati nama akhirnya ialah melalui lagu yang disukainya iaitu ³Twinkle. ahli terapi muzik Josh menyatakan bahawa seseorang mempunyai berbagai cara dan strategi yang berbeza untuk belajar. huruf dan juga nama akhir Josh.sindrom down. Mungkin beberapa minggu atau beberapa bulan. jurnal dan juga kajian yang dilakukan oleh pakar. nama akhir keluarganya. masalah pendengaran. Josh di rawat oleh seorang pakar terapi muzik iaitu Giannina. tanpa terapi muzik mungkin ia akan memakan masa yang lebih lama untuk Josh mengingat dan mengeja Gianna. maka peluang harus diambil oleh para guru untuk menggunakan elemen seni dan muzik dalam proses .Hofmeister-Connoly. maka penulis telah menjadikannya sebagai elemen penting dalam menjalankan aktiviti pengajaran dan pembelajaran bagi kanak-kanak bermasalah pembelajaran. Hasilnya begitu menggalakkan.

Ini dipercayai merupakan hasil daripada aktiviti nyanyian yang dijalankan oleh kanak-kanak tersebut dengan bimbingan ahli terapi mereka. Ini terbukti apabila kanak-kanak yang menjadi responden di dalam artikel ini mampu untuk mengingat dan menghafal malah kanakkanak yang menghadapi masalah sukar bercakap. Ini amat bertepatan sekali dengan penggunaan elemen nyanyian dan bermain alat muzik khususnya untuk menghafal dan memahami gambarajah. menyebut dan menghafal huruf. .kanak bermasalah pembelajaran. Bagi murid-murid atau kanak-kanak bermasalah pembelajaran. akhirnya memberi respon melalui terapi muzik. cara nyanyian didapati amat berkesan. menghafal dan menyebut huruf-huruf dalam nyanyian dengan lebih mudah. Temu bual dengan ibu bapa responden dan ahli terapi jelas membuktikan bahawa kaedah nyanyian melalui terapi muzik amat berkesan dan menyeronokkan kanak-kanak tersebut. malah aktiviti pembelajaran dan pengajaran menjadi lebih menghiburkan dan menyeronokkan bukan sahaja murid malahan guru juga. Aktiviti sebegini bukan sahaja dapat membantu murid-murid atau kanak-kanak bermasalah pembelajaran tersebut mengenali. Mereka dapat dengan sendirinya melalui improvisasi.pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah terutama untuk kanak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful