You are on page 1of 4

Linia Peluzei

FCD SUD nr 1. 04 august 2007

Astia suntem!

peluza_sud_dinamo@yahoo.com

www.tenisclub.ro/ultras-tei/sud.html

www.dinamo-online.net/gallery2/v/Suporteri/Sud_0/

Buna seara, Cainilor. Daca ati intrat in posesia acestei foi, putem spune deja ca ne-am strans mana si acum urmeaza sa ne si prezentam. Noi suntem Peluza Sud. Peluza care timp de 4 ani a trecut prin vremuri grele, a evoluat, s-a schimbat, a trecut prin mai multe stiluri, dar nu a incetat niciodata sa sustina FC Dinamo si nu s-a abatut niciodata de la principiile pe care a fost cladita (le vom discuta in alte foi decat aceasta). Aceasta schimbare de stiluri nu trebuie interpretata ca o lipsa de coerenta, ci ca un proces de formare a unei peluze, de cautare a unui stil cat mai sincer si entuziast. In cadrul acestui stil, consideram un subiect de mare importanta problema cantatului, careia i-am dedicat acest numar. Cantatul este cu siguranta cel mai important instrument al Ultrasilor, fiind o forta ce conduce lupta din teren, dar care se si lasa condus de ritmul luptei. Este expresia tuturor sentimentelor noastre, de la dragostea pentru echipa, mandrie pentru oras, pasiune, rivalitate, entuziasm, manie, atitudine, devotament, orgoliu, daruire pana la libertate, fratie, incredere, speranta, protest, (dez)aprobare, motivatie, sacrificiu. Fiind gandite sa exprime sincer toate aceste sentimente, cantecele noastre trebuie cantate ca atare, trebuie cantate din suflet si din inima. Lina melodica, intonatia si tempoul trebuie neaparat respectate printr-o sustinere puternica, clara, durabila si entuziasta, mereu intr-un singur glas, respectandu-se permanent ritmul, bataia palmelor si pauzele.

Mai bine nu canti decat sa mimezi, sa reciti mecanic, repezit, in scarba, in sictir si netinand cont de aspectele de mai sus. Nimic nu se compara cu un glas puternic si mandru, sustinut de sute de brate ridicate, intr-un cor de fluieraturi al unui stadion ostil. Nu au pret momentele in care canti desi vezi jucatorii cu capul plecat. Bucuria unei victorii se traieste cel mai intens cantand. Nu-ti poti sublinia mai bine apartenenta, culorile, istoria, identitatea, continuitatea, suportul neconditionat si devotamentul decat prin emotiile unui cantec. Doar cantand corect un cantec il poti duce la sfarsit neramanand fara suflu si repeta, iar si iar, cu aceeasi intensitate. Durata cantecelor depinde foarte mult si de sustinerea corecta si integrala a refrenului, care daca este intrerupt sau cantat partial fragmenteaza cantecul. Trebuie tinut cont de varianta cantecului, astfel incat de la caz la caz, toata lumea sa fie la unison, preluand bataile din palme, saritul, tinerea de umeri si mai ales cantatul liber. Doar cantand poti considera ca ai contribuit la victoria echipei si te poti mandri cu identitatea ta doar daca ai cantat si la infrangeri. Iata “traducerea” celor mai emotionante cantece Sudiste, pe care avem speranta ca le veti intona avand trairile potrivite.

Drumul e trist… Tristetea sufleteasca a unui Ultras ce se considera neinteles, macinat de sacrificii, dar dornic ca un nebun sa faca orice pentru a ramane langa echipa. E latura cea mai umana a omului, care se simte departe de casa. E o constientizare a sacrificiilor, a neimplinirilor si problemelor fiecaruia, dar in aceasta amaraciune isi face loc o puternica declaratie de dragoste. Uneori ma intreb daca ce fac e bine… O nevoie de confirmare a preturirii, o punere in balanta a sacrificiilor si a satisfactiilor, o masurare a devotamentului si un raspuns ferm… Daca intr-o zi… Framantarile, permanenta prezenta in mintile noastre a grijilor pentru Dinamo, perceptia asupra sensului vietii ca fiind Dinamo. Visul frumos este Dinamo, fara care viata ar fi un cosmar. Clipa asta… - Pretuirea maxima a fiecarui moment langa echipa, ca si cum ar fi ultimul. Constientizarea obstacolelor, a problemelor, a amenintarilor, a abuzurilor, si siguranta ca cel mai de pret lucru nu ne va putea fi luat niciodata. Un raspuns verbal pe masura nedreptatii de care avem parte.

Nu e nici un castig daca stai cu mainile incrucisate in timp ce ceilalti canta si se agita pe langa tine, dar este un motiv de mandrie sa nu lasi pe nici unul de langa tine sa nu cante.