Universitatea “Lucian Blaga” Facultatea de drept “Simion Barnutiu”

Referat
Materia: Dreptul familiei Tema: Obligatia legala de intretinere dintre parinti si copii

Prof. Universitar Dr. Alexandru Bacaci

Student: Streza Silvia Anul III Sem. I 2011

1

86 Obligatia legala de intretinere este indatorirea stabilita de lege intre anumite personae. dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi. fiind necesar astfel să se stabilească împotriva cărei categorii de persoane urmează a se îndrepta cel îndreptăţit la întreţinere la un moment dat. Întreţinerea se datorează în ordinea următoare: a) soţii îşi datorează întreţinerea înaintea celorlalţi obligaţi. iar.) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi. strabunici si stranepoti. de a-si asigura intretinerea la nevoie.86 alin. străbunici şi strănepoţi. Observam din lege ca vocaţia de întreţinere există aşadar între mai multe persoane. .Obligatia legala de intretinere dintre parinti si copii (Art. Codul familiei prevede ca exista obligaţia de întreţinere între: .bunici şi nepoţi. din cauza incapacitatii de a munci. . respectivei obligaţii legale. neavând putinţa unui câştig din muncă. cat timp este minor. Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie. parinti si copii.2 din Codul Familie. din cauza incapacităţii de a munci" şi întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti. are drept la intretinere. cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat. Pentru ca obligaţia legală de întreţinere să existe. respectiv ordinea în care se datorează întreţinerea. . 2 . potrivit cărora „are drept la întreţinere numai acela care se află în nevoie. b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului. bunici si nepoti.părinţi şi copii. . trebuie să existe deopotrivă şi anumite condiţii impuse de lege atât cu privire la persoana debitorului cât şi cu privire la persoana creditorului. 86 “Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie.cel care adoptă şi adoptat. însa înaintea bunicilor. frati si surori.”) Potrivit art. neavand putinta unui castig din munca. precum şi între celelalte persoane anume prevăzute în lege. c) cel care înfiază este obligat la întreţinere înaintea părinţilor fireşti. oricare ar fi pricina nevoii in care se afla.fraţi şi surori.şot si şotie (respectiv obligaţia de întreţinere dintre soţi şi obligaţia de întreţinere între foştii soţi). precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege. Condiţiile existentei acestei obligaţii rezultă din prevederile art. cel care infiaza si e infiat. Descendentul. Aceasta indatorire trebuie sa existe intre personae apropiate prin raporturi de familie sau raporturi asimilate acestora.

mostenitorul persoanei care a fost obligata la intretinerea unui minor sau care i-a dat intretinerea fara a avea obligatia legala. 87). In toate cazurile mentionate. In cazul in care sunt mai multi mostenitori. Intretinerea mentionata. insa numai cat timp cel intretinut este minor. In situatia in care divortul este pronuntat de instanta judecatoreasca numai din vina unuia dintre soti. produce o serie de efecte juridice). 24 alin. daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de incheierea casatoriei. 84). obligatia este solidara. din cauza incapacitatii de a munci. iar casatoria a fost desfiintata. acesta nu va putea beneficia de intretinere decat pe o perioada de un an de la desfacerea casatoriei. in cazul desfacerii casatoriei prin divort. in masura valorii bunurilor mostenite. intretinerea mentionata putand fi stabilita pina la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei. • • • intre sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot si acel copil (art. 41 din Cod). sunt disparuti sau sunt in nevoie. ori atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei. iar dupa ce devine major el poate beneficia de intretinere doar daca starea de nevoie este rezultatul incapacitatii sale de a munci. potrivit insa cu nevoia celui care o cere. 1 din Cod). beneficiaza de intretinere indiferent de pricina nevoii in care el se afla. 3 .Codul familiei prevede si alte categorii de persoane intre care exista obligatia legala de intretinere: • in cazul casatoriei putative (casatoria care. sotul divortat are dreptul la intretinere. se prevaleaza de ea. neavand posibilitatea de a-si asigura existenta din munca. daca unul dintre soti a fost de buna credinta la incheierea casatoriei. desi este nula sau anulata. sa continue intretinerea. dreptul la intretinere inceteaza prin recasatorirea sotului indreptatit sa o primeasca (art. 96). este tinut. impreuna cu intretinerea datorata copiilor. si cu mijloacele celui ce urmeaza a o presta. daca parintii minorului au murit. intre fostul adoptator si fostul adoptat. el beneficiaza de intretinere in aceleasi conditii ca si in cazul desfacerii casatoriei prin divort (art. pe perioada in care copilul este minor (art. Descendentul. pana la implinirea varstei de 18 ani. insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria. ori in timpul casatoriei. fiecare dintre ei contribuind proportional cu valoarea bunurilor mostenite (art. 2. in cazul in care adoptia a fost desfacuta. nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata. Ordinea in care este datorata intretinerea Vocatia la intretinere survine in momentul in care acela care se afla in nevoie.

Art. In situatia in care cel obligat la prestarea intretinerii nu are mijloace indestulatoare pentru a acoperi nevoile celui caruia o datoreaza si care se prevaleaza de aceasta. intretinere tuturor celor care sunt in drept sa i-o ceara. in caz de urgenta. tinand seama de nevoile fiecareia dintre aceste persoane. aceasta fiind datorata nu doar dupa numarul persoanelor obligate. In acest caz. proportional cu mijloacele materiale de care dispun. Instanta judecatoreasca va stabili felul si modalitatile executarii. d) fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti. insa inaintea bunicilor. Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza. ele vor contribui la plata intretinerii. el poate. cuantumul sau se stabileste paina la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil. daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti. 89. totodata. 4 . in aceeasi ordine. instanta va hotari. Executarea obligatiei de intretinere Obligatia de intretinere se executa in natura sau prin plata unei sume de bani. c) adoptatorul este obligat la intretinere inaintea parintilor firesti ai celui adoptat . mai multe dintre persoanele prevazute mai sus sunt obligate sa presteze intretinere aceleasi persoane. instanta judecatoreasca. Dupa cum s-a mentionat mai sus. o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii. dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui care o primeste. urmand ca cel care a platit intretinerea sa se intoarca impotriva celorlalti obligati. Daca cel obligat nu poate presta. Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotari incetarea ei. instanta judecatoreasca va putea obliga pe celelalte persoane indatorate la intretinere sa o completeze. fie ca intretinerea sa se imparta intre mai multe sau toate persoanele cu vocatie la intretinere. in ordinea stabilita in art. 89 din Codul familiei dispune ca intretinerea se datoreaza in ordinea urmatoare: a) sotii isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati la aceasta. Este consacrat astfel principiul divizibilitatii intretinerii. 3. ci si in raport de mijloacele materiale de care dipun cei obligati la prestarea intretinerii. In situatia in care. pentru ca acestia sa platasca intretinerea conform principiului divizibilitatii enuntat mai sus. tinand seama de imprejurarile specifice cauzei. iar. modul in care se va imparti intretinerea intre persoanele care urmeaza sa o primeasca. poate hotari fie ca intretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele. b) descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului. intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat. Daca un parinte are drept la intretinere de la mai multi copii. sa porneasca actiunea pentru plata intretinerii doar impotriva unuia dintre ei. in acelasi timp.

In cazurile in care persoana ce are obligatia de intretinere nu o poate presta. fratii si surorile isi datoreaza intretinere dupa parinti. cu exceptia descendentului. sa porneasca actiunea numai impotriva unuia dintre ei. tuturor persoanelor indreptatite sa o solicite. Astfel: sotii isi datoreaza intretinere inaintea celorlalti obligati. in cazul desfacerii infierii. atunci cand intretinerea este datorata de parinte sau de catre cel care infiaza. sau sunt in imposibilitate de a presta intretinerea datorata. dar inaintea bunicilor. care are drept la intretinere. poate hotara. tinand seama de imprejurari. tinand seama de nevoile fiecaruia dintre persoanele ce au drept la intretinere. in acest din urma caz. frati si surori.Obligatia de intretinere se stinge. ea se stabileste pana la o patrime din castigul din 5 . instanta judecatoreasca. In situatia cand persoana obligata in primul rand la intretinere nu are mijloace materiale suficiente pentru a acoperi nevoile persoanei care cere stabilirea obligatiei de intretinere. Legea stabileste ordinea in care urmeaza sa se execute obligatia legala de intretinere. potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. acestea vor contribui la plata intretinerii proportional cu mijloacele ce le au . 96 din Codul familiei prevede o exceptie. copii fata de un parinte sau mai multi frati fata de un frate etc. este obligat sa presteze in continuare intretinere pe perioada cat cel intretinut este minor. indifferent de cauza nevoii in care se afla. cel care infiaza si infiat. De la aceasta regula. strabunici si stranepoti. instanta se va pronunta si asupra modului in care se va imparti intretinerea intre persoanele care urmeaza a o primi. sotul care a contribuit la intretinerea copilului celuilalt sot este obligat sa continue a presta intretinere copilului cat timp acesta este minor. insa numai daca parintii sai firesti au murit. Cuantumul ei se stabileste de catre instanta de judecata. in acelasi timp. iar daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti. raportat la valoarea bunurilor mostenite. precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege. Parintele ce are drept la intretinere de la mai multi copii poate. art. din cauza incapacitatii de a munci. cat timp acesta va fi minor. instanta poate obliga la completarea intretinerii pe celelalte persoane care urmeaza in ordinea mentionata. Are dreptul la intretinere numai acela care se afla in nevoie. instanta judecatoreasca va putea obliga pe cel care a infiat sa plateasca infiatului o pensie de intretinere. dupa cum hotaraste instanta de judecata. 95 din Cod. fie ca intretinerea sa se imparta intre mai multe sau toate persoanele indreptatite sa o ceara. sunt disparuti. dipunand ca mostenitorul persoanei obligate la prestarea intretinerii unui minor. Asemenea obligatii exista intre sot si sotie. bunici si nepoti. cel care infiaza este obligat la intretinere inaintea parintilor firesti. intretinerea se datoreaza de cel in grad mai apropiat inaintea celui in grad mai indepartat. In cazul in care mai multe persoane din aceeasi ordine datoreaza intretinerea fata de aceeasi persoana. sunt disparuti ori sunt in nevoie. parinti si copii. fie ca intretinerea sa se plateasca numai uneia dintre ele. pentru partea fiecaruia. in caz de urgenta. in situatia in care parintii minorului au decedat. Indatorire prevazuta de lege in sarcina unor persoane de a presta intretinere unor alte persoane care se afla in nevoie. de exemplu. Obligatia legala de intretinere se executa in natura sau prin plata unei pensii in bani. descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului. conform art. pe tot timpul cat este minor. prin moartea debitorului sau a celui indreptatit la pensia de intretinere. urmand ca cel care a platit intretinerea sa se poata intoarce impotriva celorlalti obligati.

este tinut. fara a deosebi cum filiatia este fireasca sau adoptiva.).. Sunt expres si limitativ prevazute atât persoanele între care exista aceasta obligatie. potrivit art. micsorarea sau incetarea obligatiei de intretinere. cât si ordinea în care se datoreaza întretinerea. Obligatia inceteaza prin moartea celui indreptatit la pensia de intretinere. insa numai cat timp cel intretinut este minor. 1 C.fam. afara de cazul cand potrivit legii. 41 alin. -între frati si surori. 86 C. -între bunici si nepoti. pentru mai multe creante. in cazul cand sunt mai multi mostenitori. sau prin moartea debitorului prestatiei. Astfel. -între celelalte persoane anume prevazute de lege. Sotul din a carui vina exclusiva a fost pronuntat divortul are drept la întretinerea celuilalt sot numai timp de un an de la data desfacerii casatoriei. Retributiile si celelalte drepturi banesti cuvenite persoanelor incadrate in munca atunci cand acestea sunt supuse unor mai multe executari. pe primul loc aflandu-se obligatia legala de intretinere.munca al debitorului. pentru un copil.între strabunici si stranepoti. mostenitorul persoanei care a fost obligata la intretinerea unui minor sau care I-a dat intretinerea fara a avea obligatia legala. câta vreme acesta din urma nu s-a recasatorit. si consimte intretinerea. 1 C. dar poate fi obligat oricând în viitor sa presteze întretinerea fostului sau sot. face trimitere la celelalte dispozitii din cuprinsul Codului care reglementeaza aceeasi obligatie de întretinere între anumite persoane: -între fostii soti din casatoria desfacuta (art. sunt disparuti sau sunt in nevoie.fam. o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.fam. fiecare dintre mostenitori contribuind cu valoarea bunurilor mostenite. obligatia legala de întretinere exista între urmatoarele persoane: -între sot. pentru aceasta din urma situatie. 86 alin. 6 . . Aceasta ultima referire din art. -între parinti si copii. sotie. in masura valorii bunurilor mostenite. obligatia este solidata. Instanta judecatoreasca poate dispune marirea. in raport cu schimbarile intervenite in legatura cu mijloacele debitorului prestatiei sau cu nevoia celui care o primeste. pot fi urmarite numai pana la jumatate si intr-o ordine a creantelor stabilita de lege. daca parintii minorului au murit.

).-între fostii soti din casatoria desfiintata (art. ca regula generala întretinerea se acorda numai pentru viitor204. desi dreptul la întretinere se naste din momentul îndeplinirii conditiilor cerute de lege ( nevoia creditorului si posibilitatea materiala a debitorului). disparuti ori sunt în nevoie (art. 24 alin. Regula se aplicasi în cazurile de majorare a întretinerii. 1 C.). 1 C. Reducerea sau încetarea întretinerii are loc pe data ivirii cauzei care a justificat admiterea actiunii. însa numai pe perioada minoritatii copilului si în subsidiar fata de parintii copilului. sunt disparuti ori se afla în stare de nevoie (art. 7 . În principiu întretinerea se acorda de la data cererii de chemare în judecata203. 87 alin. sunt datori sa presteze întretinere în favoarea copilului. Părinţii au dreptul şi sunt obligaţi să-şi educe copiii conform propriilor convingeri.fam. a dat întretinere unui copil.fam. iar noua sa adresa nu a putut fi aflata. indiferent de faptul dacă locuiesc împreună sau separat. intelectuală şi spirituală a copiilor şi au prioritate la educaţia lor faţă de oricare alte persoane. deci doar daca parintii.fam. 88 C. precum si mostenitorii celui care. 96 alin. daca debitorul nu a fost urmarit în temeiul hotarârii prin care s-a acordat întretinerea. acesta si-a schimbat domiciliul. Prin exceptie. Ambii părinţi poartă răspundere în egală măsură pentru dezvoltarea fizică. se poate acorda întretinere si pentru trecut. însa numai daca parintii firesti sunt decedati. 87 alin. -mostenitorii celui obligat la întretinerea unui copil. Asadar. -copilul care a beneficiat timp de cel putin 10 ani de întretinerea sotului parintelui firesc (adica a parintelui vitreg) poate fi la rândul sau obligat a da întretinere sotului parintelui firesc (art. 1 C. disparuti ori sunt în nevoie (art.).cel care a luat un copil pentru a-l creste fara sa fi întocmit formele necesare adoptiei este obligat a da întretinere minorului.fam. au murit. în masura valorii bunurilor mostenite.fam. Când numai unul dintre fostii soti a fost de buna-credinta numai acesta va putea beneficia de întretinerea fostului sot de rea-credinta.). de exemplu. -sotul care a contribuit la întretinerea copilului firesc al celuilalt sot este obligat sa continue a da întretinere copilului pe timpul minoritatii acestuia. daca neintroducerea actiunii este imputabila debitorului întretinerii.). . obligati în primul rând. 2 C. desi nu avea obligatia legala. însa numai pe perioada minoritatii si doar daca parintii firesti ai acestuia sunt decedati.

tutorele copilului. părinţii nu trebuie să admită metode de educare care pot prejudicia sănătatea fizică şi psihică a copilului. . Toate problemele privind educaţia şi instruirea copilului trebuie să fie soluţionate de către părinţi de comun acord. 8 . pentru exercitarea drepturilor părinteşti în detrimentul intereselor copilului Decăderea din drepturile părinteşti poate avea loc numai pe cale judecătorească. Instituţia de învăţământ şi forma de instruire sunt alese de către părinţi. părinţii nu trebuie să-şi exercite drepturile părinteşti contrar intereselor copilului lor. metodele de educaţie a copilului. alese de părinţi. . . Dacă faptele expuse se vor adeveri. trebuie să excludă: .iniţierea în consumul de băuturi alcoolice. .antrenarea în acţiuni criminale. . Legea prevede că părinţii poartă răspundere. ţinându-se cont de interesele şi de părerea copilului.Legea î-i obligă pe părinţi să asigure frecventarea de către copil a şcolii până la sfârşitul anului de învăţământ în care acesta atinge vârsta de 16 ani. violenţa psihică şi fizică. Cu toate că legea le conferă anumite drepturi şi obligaţii. În cazurile enumerate mai sus. . În exercitarea drepturilor sale.aplicarea pedepselor corporale.insultele şi maltratările de orice fel. autoritatea tutelară sau procurorul.practicarea jocurilor de noroc.discriminarea.cerşitul şi alte acte ilicite.comportamentul abuziv. celălalt părinte. folosirea substanţelor stupefiante şi psihotrope. Astfel. pot înainta la instanţa de judecată o acţiune privind decăderea din drepturile părinteşti a părintelui vinovat. atunci instanţa de judecată va adopta o hotărâre prin care îl va decădea de drepturile părinteşti pe părintele găsit vinovat. cu luarea în considerare a opiniei copilului. Instanţa de judecată va examina cererea respectivă cu participarea obligatorie a autorităţii tutelare care va prezenta un aviz pe marginea cererii înaintate. .

Editura Didactica si Pedagogica.Instanţa judecătorească este obligată să transmită. 1998. Tratat de drept al familiei. 1996. 1989. Dreptul familiei – Bucuresti Editura didactica si pedagogica. 1975 Filipescu I. 2000 9 .Bucuresti. o copie a acesteia oficiului de stare civilă din raza teritorială a instanţei Bibliografie Albu I. în termen de 3 zile din momentul când hotărârea privind decăderea din drepturile părinteşti a rămas definitivă.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful