PROIECT DIDACTIC INTEGRATA “URSUL PACALIT DE VULPE” Ed.

Paraschiv Emanuela

Data: Nivelul: Tema de studiu anuala:CAND, CUM SI DE CE SE INTAMPLA? Tema proiectului: “Fascinanta lume a animalelor” Subtema: “Locuitorii padurii” Domenii experientiale: DLC+DS Denumirea activitatii: Educarea limbajului Forma de realizare: Activitate integrata Tema activitatii: “Ursul pacalit de vulpe”, Ion Creanga Tipul de activitate: mixt (predare, sintetizare)

Scopul: Dezvoltarea capacitatii de a sintetiza informatiile unui text citit, dezvoltandu-si atentia,creativitatea limbajului si a increderii in posibilitatile de relationare si asumarea responsabilitatilor. Formarea capacitatii de explorare si descriere verbala a elementelor din mediul inconjurator.

-

Obiective operationale: • • • • • Sa asculte activ textul citit de educatoare; Sa sintetizeze textul, elaborand un rezumat de idei; Sa formuleze, sa adreseze intrebari legate de text; Sa explice/clarifice notiuni, cuvinte, situatii din text; Sa faca predictii,exprimand opinii, idei, concluzii;

P. Sa interpreteze un cantecel despre personajele din text. dar si coronite pentru lideri.Captarea atentiei Voi aseza mobilierul si voi pregati toate cele necesare pentru buna desfasurare a activitatii: • Aranjarea masutelor pentru cele 4 grupe • Pregatirea materialelor didactice • Aerisirea salii de grupa • Intrarea ordonata a copiilor in sala de clasa Copiii vor fi repartizati in patru grupe. recompense. Sa manipuleze rapid materialele. Forma de organizare: pe grupe. rosucalificatorii. palete cu intrebarile “Ce? Cine? Cum? De ce? Din ce cauza?”. Desfasurarea activitatii EVENIMENT DIDACTIC CONTINUT STIINTIFIC STRATEGII DIDACTICE EVALUARE 1. Interesul pentru continutul surprzei . coronite pentru lideri. La blana e roscovana. albastru-prezicatorii). Sa colaboreze in grupuri mici. explicatia. metoda interactiva de grup “invatarea reciproca”. frontal Locul de desfasurare: sala de clasa Durata: 70 min.Moment organizatoric 2.• • • • Sa gaseasca asemanari si diferente intre cele doua animale din padure. I. Captarea atentiei se realizeaza printr-o Surpriza ghicitoare: “La cotete da tarcoale. demonstratia. metoda “Bula dubla”. dupa culoarea bulinei pe care au ales-o (galbenrezumatorii. Cei care au aceeasi culoare de bulina de vor aseza la masuta la care gasesc bulina reprezentativa si placute cu initialele : R. buline colorate pentru diferentierea copiilor pe echipe. Strategii didactice: Metode si procedee: lectura. C. povestirea. Observarea comportamentului. observatia. conversatia. verde-intrebatorii. Corectarea tinutei. Material didactic: planse cu imagini din poveste.

Metoda invatarii reciproce. deoarece la sfarsit trebuie sa povestiti.clarificatorii:explica cuvintele si expresiile noi din text. vor clarifica situatia ursului judecand faptele vulpitei. Activitatea in grupuri: Le voi cere copiilor sa precizeze care esre titlul si autorul povestii si sa priveasca cu atentie imaginile pe care le-am afisat simultan cu citirea. pe care o vor pedepsi. la activitatea de educare a limbajului. sa puneti intrebari si sa dati raspunsuri din continutul povestii.rezumatorii:vor povesti pe scurt continutul povestii in mod clar si concis (vor fi ajutati de imaginile sugestive prezentate in timpul lecturii). Explicatia.3. pentru ca fiecare grup sa-si rezolve sarcina data. Grupa 2-intrebatorii: vor formula intrebari despre continutul textului citit. Pe parcursul citirii se vor explica cuvintele noi prin sinonime ( tufa.Obtinerea performantei Si mai este si vicleana Ghici ce e? “ (Vulpea) Le voi arata o imagine cu o vulpe. implicarea copiilor in cadrul grupurilor. Se va spune continutul povestii cat mai expresiv. Voi trebuie sa ascultati si sa tineti minte cele citite. vizuina.” Explicarea regulilor de desfasurare a activitatii pe grupe: Grupa 1. le analizeaza daca este cazul ( se vor ajuta de paletele de intrebari). Activitatea. prezentandu-se simultan imagini sugestive. Relationarea in timpul formarii echipelor. Conversatia.va voi citi povestea “Ursul pacalit de vulpe” de Ion Creanga. Explicatia. Ei analizeaza raspunsurile primite. . folosind mimica si gestica corespunzatoare. Grupa 4. Continutul povestii va fi expus urmarindu-se succesiunea evenimentelor. pe care le adreseaza colegilor. Constituie grupurile dupa cerintele educatoarei. Observatia. Grupul rezumatorilor va prezenta pe scurt continutul povestii (copiii vor fi ajutati de imaginile prezentate in timpul lecturarii). Observarea comportamentului Explicatia. cataveica). Grupa 3. Dirijarea invatarii 5. vicleana. Rezumatul povestii. DLC “Astazi.prezicatorii: gases un alt final textului prezentat.Anuntarea temei si a obiectivelor urmarite 4.

Se fac aprecieri asupra modului de desfasurare a activitatii si li se ofera copiilor recompense ( ecuson cu imaginea unui urs).Evaluare 8. activitate frontala Exercitiul individual. Recompense. Tranzitie: cantec “Vulpea. Formularea rapida a intrebarilor. Interpretarea cantecului. Invatarea reciproca. adapost Copiii vor rezolva o fisa de evaluare: “Incercuieste numai imaginile care fac parte din poveste”. Comunicarea ideilor. unul mai fericit pentru urs.Incheiera activitatii Grupul intrebatorilor analizeaza imaginile si vor pune intrebari. infatisare. copiii vor interpreta cantecul “Ursul pacalit”. cu ajutorul paletelor cu intrebari (posibile intrebari). La final. judecand faptele vulpii pot sugera posibile pedepse. Grupul prezicatorilor va gasi un alt final povestii. . cat e de sireata!” DS. “-Cine mana carul?” “-Cine s-a asezat in mijlocul drumului?” “-Cine a venit in vizuina vulpii?” “-Ce a facut taranul cu vulpea?” “-Ce l-a invatat vulpea pe urs sa faca pentru a prinde si el peste?” “-Cum era noaptea in padure?” “-Cum era ursul?” “-Unde l-a trimis vulpea pe urs?” “-De ce s-a prefacut vulpea moarta in mijlocul drumului?” Grupul clarificatorilor va expune argumentand:-comportamentul inselator al vulpii (viclenie) -comportamentul naiv al ursului (naivitate) De asemenea. Povestirea. Fise de evaluare.Cunoasterea mediului: “Bula dubla” Se vor analiza urmatoarele aspecte: comportamente. Formularea unui final al povestii Convorbire. hrana. Explicarea cuvintelor noi si a situatiei ursului.6.Asigurarea retentiei si a transferului 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful