8.7.

Sistemul termoizolant Sistemul termoizolant al pereţilor cu structura din lemn şi al planşeelor din lemn este format din mai multe straturi de materiale, care împreună cu bârnele din lemn, formează peretele propriuzis. Cum se realizează termoizolaţia? Una dintre variante poate fi următoarea: Primul strat termoizolant înserat printre bârnele de lemn este cel de vată minerală (cu grosimea de 12 cm) prevazută cu folie de aluminiu anticondens. Vata minerală se montează cu folia de aluminiu către interiorul casei, iar peste aceasta se aplică plăcile din gips – carton. În final se realizează finisajul pereţilor: lambriuri, vopsea lavabilă, etc. Mergând apoi cu termoizolaţia spre exterior, după stratul de vată minerală se vine cu un placaj OSB de 18 mm, hidrofugat; peste acesta se aplică un strat termoizolant din polistiren expandat de 4 – 6 cm grosime, fixat prin lipire şi ancorat cu agrafe metalice cu rozetă. Pentru ca tencuiala de exterior să facă priza, pe stratul de polistiren se prinde o plasă din fibră de sticlă, peste care se dă apoi tencuiala cu o grosime de 6 mm. În final se va realiza finisajul exterior. Această structură termoizolantă echivalează din punct de vedere al confortului termic cu un perete de cărămidă de 78 cm. Izolaţia este componenta construcţiei care influenţează temperatura în mod direct şi indirect prin controlarea extinderii umiditatii în spaţiile construite. În cazul construcţiilor din prefabricate din lemn cea mai mare parte a căldurii pierdute se datoreaza faptului că structura din lemn care are o rezistenţă termică mult mai mică decat cea a izolaţiei. Majoritatea tehnologiilor de realizare a izolaţiilor termice încearcă să reducă acest effect. Transferul de caldură se realizează dinspre zonele reci spre zonele calde. În perioada iernii, căldura se transferă dinspre interiorul încalzit artificial spre exteriorul rece. În perioada verii, caldura se transferă, ziua, dinspre exterior spre interior iar noapte, cand temperature exterioară scade, dinspre interior spre exterior. Sitemul clasic de izolaţie termică pentru casele din prefabricate din lemn se bazează pe un strat consistent de vată minerală sau de sticlă. În exterior este placa de OSB şi lambriul din lemn. În interior se montează bariera anti-vapori din polietilena şi placa de rigips peste care se efectuează finisajele.

În scopul creşterii coeficientului termic al clădirii se poate aduga la exterior un strat din placi de polistiren extrudat sau polistiren expandat de mare densitate.

O compenenta esentiala pentru realizarea unei bune izolatii termice a casei este izolatia termica aplicata fundaţiei care este una dintre cele mai importante surse de umiditate. . în cazul în care nu este izolată corect. Fundaţia realizată din structură de beton armat are aplicată pe exterior un strat isolator din polistiren extrudat sau expandat de mare densitate peste care se tencuieşte un strat protector de ciment de 12 mm.