Casă sănătoasă

Se distribuie gratuit împreună cu revistele Căminul, Casa Mea, Domus, Planul Casei Mele şi cotidianul

Marcă înregistrată

octombrie 2010 tiraj: 145.000 exemplare

material realizat cu sprijinul

Casă Sănătoasă
P04 vopsele non toxice P22 electrocasnice P06 vopsele non toxice pentru copii P26 electrocasnice cu radiaţii reduse P10 materiale de construcţie P16 izolaţii inteligente P20 produse de curăţat P28 saltele P30 purificatoare de aer

CAsă sănătoAsă voPsele non toxiCe

spor cu ioni de argint,

o vopsea revoluționară pentru sănătate și mediu! uşor de curăţat, uşor de respirat
În ultima perioadă, organizaţiile internaţionale îşi îndreaptă tot mai mult atenţia către ocrotirea mediului înconjurător, iar Uniunea Europeană pune în aplicare Planul de Acţiune European pentru Mediu şi Sănătate 2004-2010, care stabileşte anumite norme ecologice ce trebuie res pectate în toate domeniile. Aşadar, când cumperi produse pentru casă, alege-le pe cele care îţi oferă calitate, dar care totodată sunt în conformitate cu normele europene. De exemplu, Spor vopsea de interior superlavabilă cu ioni de argint este un produs premium, special creat pentru a asigura sănătatea ta şi a întregii familii, luptând împotriva fungilor şi bacteriilor. Ionii de argint din compoziţia ei asigură un mediu curat, având un efect antibacterian permanent. Studiile efectuate de cercetători au demonstrat că argintul are proprietăţi antimicrobiene, reuşind să anihileze până la 650 de tipuri de microbi patogeni. În plus, nu este iritant, nici toxic. Mai mult de atât, produsul are o rezistenţă excelentă la murdărire, este de un alb imaculat şi are superputere de acoperire.

Adoptarea unei vieţi sănătoase nu reprezintă un moft sau o modă trecătoare, ci o necesitate de care ar trebui să fim cu toţii conştienţi. Pentru cei care doresc să trăiască într-un mediu sănătos, care să îi protejeze de microbi şi bacterii, specialiştii Policolor au creat un produs revoluţionar.

~4~

Spor cu ioni de argint - efect permanent antibacterian - rezistență la murdărire - superalbă - superputere de acoperire - 14 - 16 mp/L/strat - capacitate ambalaj: 2.5L, 4L, 8.5L, 15L

ºtiaþi cã
Vopseaua superlavabilă pentru interior Spor cu ioni de argint de la Policolor se adresează atât profesioniştilor, firme de construcţii şi zugravi profesionişti, cât şi segmentului de consumatori finali.
~5~

cAsă sănătoAsă vopsElE non toxicE

spor kids, vopsea superlavabilă, pentru camere de copii decorăm, ne jucăm!

ExtrEm dE rEzistEntă! spor Kids este vopseaua ideală pentru decorarea camerelor de copii, special creată pentru a face faţă tuturor cerinţelor creative ale celor mici, fetiţe şi băieţei deopotrivă. AntibActEriAnă! spor Kids are în componenţă ioni de argint, ceea ce îi conferă un efect antibacterian permanent. Este un produs special conceput pentru copii: nu are miros, nu conţine substanţe chimice nocive, zero solvent. supErlAvAbilă! lasă peretele să respire, se aplică uşor, rezistă excelent la spălare şi frecare, are putere mare de acoperire în strat subţire, se usucă repede şi nu îşi modifică pro prietăţile în timp, adică nu se îngălbeneşte şi nu îşi schimbă culoarea.

~6~ ~6~

Spor Kids - antibacteriană - extrem de rezistentă - superlavabilă - putere de acoperire: 10-11 mp/L/strat - capacitate ambalaj: 4L, 10L Disponibilă în magazinele Policolor, tel: +4021 408 66 35, www.policolor.ro

ºtiaþi cã
Spor Kids este disponibilă în 110 nuanţe, în sistem tinting, conform colecţiei de culori Spor Kids – cartelă compatibilă cu sistemul de nuanţare Policolor. Pentru inspiraţie, această colecţie de culori a fost împărţită de specialişti în două categorii: culori recomandate camerelor de fetiţe şi culori recomandate camerelor de băieţei.

~7~ ~7~

Casă sănătoasă MatErialE dE ConstruCțiE

Cum să Construieşti
o casă sănătoasă?
Europenii îşi petrec 90% din viaţă în spaţii închise. În aceste condiţii, aerul curat şi un mediu ambiental plăcut devin vitale. Casa ideală trebuie să fie bine izolată şi totodată să permită ventilarea aerului. Materialele convenţionale, sintetice, încep să piardă teren la acest capitol în faţa materialelor de construcţie naturale, care asigură un mediu plăcut şi sănătos.
Cristina Tamaș

Necesitatea uNui mediu iNterior plăcut
Potrivit studiilor, în locuinţele construite cu materiale artificiale există zeci de compuşi organici nocivi, care pot conduce la infecţii ale căilor respiratorii şi pulmonare. Românii, ca şi restul europenilor, resimt din ce în ce mai acut nevoia de a căuta alternative sănătoase pentru mediile în care trăiesc. Tocmai de aceea, s-a dezvoltat şi la noi o piaţă a importatorilor de materiale de construcţie na turale, fabricate prin procese ce presupun un consum redus de energie şi din ingrediente ce provin din surse naturale şi regenerabile. Vopselele naturale sunt primele pe lista clienţilor români. Combinând pământul colorat, pigmenţii minerali, răşinile şi uleiurile vegetale folosite ca lianţi şi nu în ultimul rând, diluantul universal (apa), rezultă vopsele naturale, a căror calitate nu este cu nimic inferioară celor sintetice. “Înainte de a cumpăra, persoanle alergice se pot asigura că vopseaua dorită nu conţine niciun ingredient periculos.
~ 10 ~

Produsele destinate copiilor, de exemplu, pot fi tratate cu materiale a căror compoziţie o cunoaştem şi de care ne-am asigurat”, declară oficialii Naturalpaint SRL.

iarnă, împotriva îngheţului, cât şi vara, împotriva temperaturilor ridicate. Produsele naturale promit însă mai mult de atât. Ele vin cu garanţia protecţiei mediului înconjurător. “Dacă un constructor decide în favoarea produsului Thermo-Hanf®, va înceta încă din faza de montare a acestui material izolant să polueze atmosfera cu circa 13 kg de CO2/mc. Bineînţeles, materialele de izolare tradiţionale nu pot oferi un astfel de bilanţ”.

Izolarea cu materIale de construcţIe naturale
Materialele naturale izolante cuceresc tot mai mult teren şi noi domenii de utilizare, şi asta pentru că protejează atât pe timp de

~ 11 ~

Casă sănătoasă materiale de ConstruCție

Materialele de construcţie naturale oferă o izolare termică la standarde înalte. Zugrăveala ecologică pe bază de celuloză, de exemplu, este cea mai simplă şi economică vopsea naturală pentru pereţii de interior. De altfel, a fost cea mai răspândită şi cea mai folosită vopsea naturală până în anii '60, când au apărut vopselele sintetice. Lianţii utilizaţi pentru aceste vopsele erau în general cleiurile din oase, amidonul sau pielea. Astăzi, unii producători folosesc ca liant celuloza metilică, ceea ce înseamnă că

produsele rezultate sunt integral naturale, ecologice, sustenabile.

PREMIERE PENTRU ROMÂNIA
Izolaţia din fibre de cânepă a intrat de curând în România. Produsul, recomandat pentru izolarea acoperişurilor, a pereţilor şi a pardoselii, se livrează sub formă de saltele sau role. Orice locuinţă poate fi izolată cu fibre de cânepă, indiferent dacă este construită sau în curs de construire. De asemenea, există sisteme ecologice de izolare a faţadelor.

~ 12 ~

Unul dintre acestea, termosistemul GUTEX, este compus dintr-o placă izolantă din fibre de lemn, unistratificată, omogenă, şi din elemente de tencuială. Sistemul economiseşte energie necesară pentru încălzirea pe timp de iarnă şi pentru răcirea pe timp de vară. În plus, asigură protecţie fonică şi antiincendiu. Produsul este disponibil într-o varietate de forme a plăcilor. În ceea ce priveşte montajul, acesta se face rapid şi presupune costuri reduse. Însă cel mai atipic mod de a izola o locuinţă în acest moment este cu lână de oaie. “Fiecare cunoaşte ca racteristicile fantastice de izolare ale hainelor din
~ 13 ~

lână. Aceste caracteristici pot fi utilizate acum şi pentru izolarea caselor. Prin pieptănare, se fabrică straturi foarte subţiri de pătură, care pot fi stivuite una peste cealaltă, la înălţimea dorită. Consolidate mecanic, acestea devin o pătură termoizolantă cu o capacitate mare de termoizolaţie”, ne-au declarat reprezentanţii companiei producătoare. Lâna de oaie este foarte eficientă împotriva igrasiei. Prin structura specială a fibrei, suprafaţa acesteia rămâne mereu uscată, indiferent de umiditate (chiar şi în condiţiile în care conţinutul de umiditate a fibrelor ajunge până la 25%).

IzolațII IntelIgente Casă sănătoasă vopsele non toxICe

IgrasIa,
Cristina Tamaș

cel mai mare dușman al locuinței
Igrasia reprezintă inamicul numărul unu al locuinţei. În afară de aspectul inestetic al petelor pe care le produce pe tavan sau pereţi, igrasia pune în pericol atât sănătatea locuinţei, cât mai ales pe cea a locatarilor.

Vestea bună este că în momentul actual există multe soluţii moderne care rezolvă definitiv problema mucegaiului, la preţuri accesibile tuturor buzunarelor.

CUM APARE IGRASIA?
Soluţiile de combatere a igrasiei sunt diverse. Cel mai important este ca proprietarii unor locuinţe cu astfel de probleme să înţeleagă faptul că nu trebuie să trateze efectul, ci cauza.Altfel, rezolvarea este valabilă doar pentru o perioadă scurtă de timp. Cauza apariţiei igrasiei este umezeala. Specialiştii în construcţii sunt de părere că vinovaţi sunt fie vaporii de apă care se condensează pe pereţi, fie umezeala care provine dintr-o fundaţie sau dintr-un perete/tavan izolat necorespunzător. Efectul este unul devastator nu doar pentru zugrăveală, ci şi pentru tencuială, cărămidă sau gips-carton. Singurul mod de a scăpa de igrasie este izolarea cores punzătoare a locuinţei.

~ 16 ~

Ce este de făCut?
Casele de cărămidă sunt în topul locuinţelor cu cele mai multe probleme legate de igrasie. Specialiştii în domeniu sunt de părere că aceste construcţii atrag umiditatea din cauza faptului că pereţii de cărămidă nu pot respira.Astfel, vaporii de apă nu pot găsi nicio cale de ieşire şi se depun pe pereţi sub forma petelor, mucegaiurilor şi bacteriilor deloc plăcute. În cazul în care casa este în curs de construire, lucrurile sunt mult mai simple. Cu un plus de atenţie din partea proprietarului şi o listă de soluţii din partea constructorului, casa poate fi foarte bine izolată. Dacă locuinţa este deja construită, atunci trebuie reizolată.

~ 17 ~

Casă sănătoasă izolații inteligente

“În primul rând se hidroizolează fundaţia cu folii din carton bituminat, aluminiu, materiale care nu permit infiltrarea apei în interior, în fundaţie şi pereţi. De asemenea, trebuie verificat şi acoperişul. Dacă există probleme şi la acest nivel, atunci se trece şi la izolarea lui”, este de părere Viorel Grecu, constructor. Hidroizolarea unui acoperiş de 60 mp, de exemplu, costă între 2.500 şi 3.000 euro. Un subsol de 60 mp poate fi izolat la un preţ mediu de 5.000 euro.

“La exterior, pereţii trebuie izolaţi cu polistiren expandat, care protejează foarte bine şi împiedică infiltrarea apei. Ca soluţie de interior, pereţii trebuie izolaţi cu vată minerală şi gips-carton. Acest proces are avantajul că termoizolează foarte bine”, continuă Viorel Grecu. Dacă după toate aceste operaţiuni încă ţi-a mai rămas buget disponibil, îţi recomandăm să schimbi tâmplăria exterioară a casei. Cele mai indicate sunt ferestrele din PVC, aluminiu sau lemn, cu geam termoizolant.

~ 18 ~

IGRASIA ÎN APARTAMENTELE DE BLOC
O metodă inovatoare foarte folosită în apartamentele de bloc, unde nu se pot face schimbări la nivel de structură, este AktivTherm-ul. Potrivit specialiştilor, acesta este o soluţie de termoizolaţie pe interior foarte eficientă, ce presupune o pierdere minimă de spaţiu util – un aspect foarte important într-un apartament – şi costuri înjumătăţite faţă de materialele de izolaţie clasice. Un litru de Avitop AktivTherm acoperă 2 mp şi costă 21 euro. "Este un material ideal pentru locuinţe, care poate fi utilizat şi ca strat final, ales în culoarea dorită de client. Avantajul constă în faptul că stratul care trebuie aplicat nu este mai gros decât o carte de vizită",declară reprezentanţii companiei care vinde produsul. AktivTherm funcţionează diferit faţă de materialele de izolaţie termică mai cunoscute,cum ar fi polistirenul sau fibrele minerale. Acesta are proprietatea de a reflecta radiaţiile termice înapoi în încăpere,ceea ce reduce considerabil nivelul de absorbţie a căldurii la nivelul peretelui.Se aplică cu trafaletul,gletiera sau pistolul cu aer cu presiune sub 4 atm,fără acordul majorităţii locatarilor,fără audit energetic,fără deranjul colocatarilor, alpinişti sau schelă de lucru la înălţime.
~ 19 ~

Iar odată aplicat, rezistă minimum 15 ani. O altă soluţie inovatoare împotriva igrasiei este bariera chimică. În acest caz există chiar o gamă largă de produse. Lectros propune un solvent pe bază de soluţie de stearat de aluminiu, special conceput pentru a crea o izolaţie chimică contra igrasiei. În prezentarea produsului se spune: “Izolaţia chimică se face deasupra nivelului solului şi se foloseşte fie în cazul în care izolaţia existentă împotriva igrasiei s-a deteriorat, fie în cazul în care izolaţia convenţională împotriva igrasiei lipseşte.” Soluţia cea mai la îndemână şi cea mai convenabilă din punct de vedere financiar, dar şi cea mai puţin rezistentă în timp este vopseaua special concepută pentru băi şi bucătării (locurile în care igrasia apare cel mai des). Vopseaua lavabilă este special creată pentru astfel de spaţii şi prezintă avantajul că lasă pereţii să respire. În plus, are o rezistenţă foarte bună la mucegai, uzură şi murdărie, calităţi care în cazul unei zugrăveli clasice nu pot fi obţinute. Şi totuşi, vopseaua lavabilă lasă pereţii să respire mai puţin decât o zugrăveală pe bază de var.

Casă sănătoasă ProDuse De Curăţat

Produse de curăţat nontoxice
Produsele de curăţat, indiferent de forma sub care se găsesc în comerţ (lichid, pastă sau praf), conţin chimicale care sunt periculoase pentru tine, copii şi animalele de casă. Dacă doreşti să te protejezi pe tine şi pe cei dragi de substanţele toxice care se evaporă în aer, renunţă la detergenţii pe care i-ai folosit până acum şi alege produse bio.
Elena Vîrlan

1

2

3

4

5

1. Soluţie bio pentru geamuri BIOhaus, efect antistatic; Life Care; 20,99 lei 2. Detergent bio pentru podele BIOhaus, se poate utiliza pentru gresie, parchet laminat, linoleum; Life Care; 15,99 lei 3. Cremă abrazivă Sonett (500 ml), naturală, pentru suprafeţe greu de curăţat: robinete, căzi de baie, ceramică, sticlă, plăci ceramice şi suprafeţe din oţel inoxidabil; Elemental; 13,63 lei 4. Concentrat natural universal Sodasan (500 ml), aromă de portocale, curăţă toate suprafeţele netede din locuinţă; Elemental; 18,07 lei 5. Detartrant bio pentru WC BIOhaus, îndepărtează petele, dizolvă depozitele de calciu, elimină microbii şi neutralizează mirosurile neplăcute; Life Care; 18,99 lei 6. Soluţie pentru geamuri Sano Clear (1 l + 750 ml); Sano; preţ orientativ: trigger (1 l) = 8,90 lei, refill (750 ml) = 3,50 lei

6

7

8

9
7. Soluţie bio pentru aragaz BIOhaus, curăţă şi protejează plăcile ceramice, sticlă şi metalele neferoase (alamă şi cupru); Life Care; 17,99 lei 8. Soluţie de curăţat Sodasan (500 ml), naturală, ecologică, curăţă şi igienizează plăcile ceramice, echipamentul sanitar, accesoriile pentru duş; Elemental; 18,18 lei 9. Detergent concentrat pentru pardoseli 2 în 1 Sano Floor Plus (2 l + refill 1 l), curăţă eficient şi alungă gândacii; Sano; preţ orientativ: 2 l = 20 lei şi 1 l refill = 9 lei 10. Detergent pentru pardoseli Sano Poliwix Ceramic (2 l + 1 l refill), ideal pentru ceramică, piatră, marmură şi alte suprafeţe delicate, formulă unică de polimeri ce împiedică alunecarea; Sano; preţ orientativ: 2 l = 14 lei şi 1 l refill = 6,30 lei 11. Dezinfectant Sano Multi Cleaner (750 ml), curăţă şi distruge bacteriile, ciupercile şi mucegaiul; Sano; preţ orientativ: 7,90 lei. ~ 20 ~

10

11

casa ta

mai curatĂ ca niciodatĂ
A venit toamna, anotimp de nostalgii. Aşa că, pentru a ne scutura bine de orice posibilă depresie şi a aşeza pe rafturi, la loc de cinste, amintirile însorite ale vacanţei, ideal ar fi să ne apucăm de o „curăţenie de toamnă” temeinică, să fugărim praful din cele mai ascunse colţuri, să dăm la o parte pericolele invizibile din textilele caselor noastre şi să îmbogăţim aerul din încăperi cu arome delicate, eliminând totodată şi impurităţile invizibile ochiului liber.
Locuinţele pot deveni locul în care ne retragem cu drag, fugind de agitaţie, de zgomote, de poluare, de praf şi microbi. Sunt spaţiile în care ar trebui să ne simţim cel mai în siguranţă, cele în care, de ce nu, să ne continuăm vacanţa de peste vară în fiecare zi, relaxândune în totalitate. Dar pentru asta am avea nevoie de un strop de magie şi o baghetă magică, ori, mai simplu, de soluţiile tehnologice cele mai noi ale timpurilor noastre moderne. Tuttoluxo 6S – sistemul complet de curăţare de la Zepter Reşedinţele ample, somptuoase, cer o curăţenie pe măsură, iar pentru a avea certitudinea că acest lucru este posibil, alegerea firească este un aparat cu funcţii complete, cu o funcţionalitate intuitivă. Formele graţioase şi „inteligenţa carismatică” ale sistemului TUTTOLUXO 6S ascunse sub carcasa elegantă presupun o tehnologie ce oferă o combinaţie ingenioasă de 6 funcţii, transformând acest aparat într-o importantă componentă a vieţii Dvs. de lux. DE CE SĂ AVEŢI 6 APARATE CÂND PUTEŢI AVEA UNUL SINGUR CARE FACE TOT? 1. ASPIRARE USCATĂ şi UMEDĂ 2. DEZINFECTARE CU ABUR 3. ASPIRARE ŞI CURĂŢARE CU ABUR 4. CĂLCARE PROFESIONALĂ CU SAU FĂRĂ ABUR 5. CURĂŢAREA AERULUI FOLOSIND AROMATERAPIA 6. UMIDIFICAREA AERULUI Şase funcţii fabuloase, pregătite de utilizare, într-un aparat compact cu care, încă o dată, Zepter stabileşte standardul viitorului. Conceptul ecologic al aparatului TUTTOLUXO 6S oferă mai mult decât se observă la prima vedere. TUTTOLUXO 6S oferă: vPuterea unui motor de 1800W, în timp ce folosiţi numai 1200W vMai puţin zgomot decât orice alt aspirator din clasa lui vPresiune constantă a aburului, fără consum mare de electricitate sau timp v Rezultate fără pierderi Alege soluţia ideală pentru locuinţa ta, lasă în urmă agitaţia de peste zi şi retrage-te în spaţiul unde relaxarea vacanţei recent apuse nu se va termina niciodată!

5

~ 21 ~

CAsă sănătoAsă eleCtroCAsniCe

ASpirAtoAre multifuncţionAle Scapă de praf, dar şi de alergii!
Aspiratoarele au depăşit de mult faza unor simple aparate de curăţat, dovadă că astăzi avem de-a face cu generaţia electrocasnicelor multifuncţionale. Cele mai noi modele sunt pregătite acum să cureţe podelele din lemn, canapelele, saltelele, mobilierul şi chiar să protejeze persoanele alergice la părul de animale sau la praf.
Mihaela Călin

1. Black&Decker PD1200 - perie turbo alimentată individual pentru îndepărtarea părului de animale - putere: 25 W Preţ nespecificat 2. Rowenta Air Force RH8548 - 40 de minute de autonomie - alimentare cu acumulatori - putere: 2.200 W Preţ: 600 lei 3. Bosch BSGL 32125 Pro Animal Hair - putere consumată: 300-max. 2.100 W - perie specială pentru îndepărtarea părului de animale de pe covoare - rază de acţiune: 10 m Preţ: 551,8 lei 4. Philips FC9304 - motor de 1.250 W, putere de aspirare de 400 wati - filtru HEPA 13 lavabil + etanşare HEPA (filtrează 99,9% din impurităţi) - sac de praf cu o capacitate de 3,5 l Preţ: 739 lei 5. Electrolux Ergorapido 2 în 1 ZB2902 - aspirator multifuncţional Cyclonic cu acumulatori - suprafaţă de curăţare la încărcare: maximum 80 mp - putere maximă: 12 V - capacitate container: 0,5 l Preţ: 559 lei

~ 22 ~

1

2

3

4

5

~ 23 ~

Casă sănătoasă eleCtroniCe

CÂMPURILE MAGNETICE DIN JURUL NOSTRU
Ce ştim despre câmpurile magnetice din jurul nostrum? Cred că un procent peste 99 % dintre noi nici nu se gândeşte la aşa ceva.
Laura Ilica Şi totuşi, de când viaţa noastră nu mai pare posibilă fără aparatele electrice şi electrocasnice suntem încojuraţi de tot felul de radiaţii. Cele mai frecvente surse de emanaţie a câmpurilor electromagnetice sunt monitoarele, telefoanele celulare, televizoarele, sârmele şi cablurile electrice. Deşi pare greu de crezut, influenţă acestor aparate poate crea simptome precum agitaţie şi dureri de cap, poate deregla, de exemplu, ciclurile organismului, ritmul veghe-somn, poate cauza oboseala cronica, etc. Aveţi grijă ce cumpăraţi!

~ 26 ~

~ 27 ~

Casă sănătOasă saltele

SHOPPING SALTELE
Ştiai că în cele mai multe saltele duble trăiesc în medie până la două milioane de acarieni şi bacterii ce provoacă mirosuri neplăcute şi alergii precum astmul şi eczemele? O soluţie simplă pentru rezolvarea acestei probleme este alegerea unor saltele şi perne cu umplutură 100% din poliester, cu finisaj de suprafaţă cu acţiune duală antiacarieni şi antibacterii. Rezultatul? Un somn sănătos şi odihnitor! Îţi prezentăm câteva astfel de produse.
Cristina Tamaş

Ce sunt acarienii şi cât de nocivi pot fi?
Sunt organisme microscopice descoperite în 1964, care seamănă cu păianjenii, măsoară 1/3 mm, sunt orbi şi au opt picioare.Trăiesc în saltele, perne, covoare şi draperii, indiferent de gradul de curăţenie dintr-o locuinţă (nici măcar aspiratorul nu îi poate elimina!). Într-un gram de praf pot trăi aproximativ 20.000 de acarieni. Ca atare, aceştia sunt un pericol real pentru sănătatea noastră. Dejecţiile lor pătrund prin respiraţie în corpul nostru şi pot declanşa reacţii alergice sau astm.De altfel, 80% dintre cei care suferă de astm sau alergii sunt alergici la acarieni. Având în vedere că pernele şi saltelele sunt locurile lor preferate de dezvoltare, este lesne de înţeles de ce foarte multe persoane alergice la acarieni au pro-

bleme cronice legate de somn. Aceste bacterii sunt atât de rezistente şi se înmulţesc atât de mult, încât, după 10 ani de folosinţă, o saltea obişnuită aproape că îşi dublează greutatea. Deci, atunci când dormi pe o asemenea saltea, gradul de risc creşte enorm. Mai ales că de fiecare dată când te întinzi pe saltea declanşezi eliberarea alergenilor în aer. Iar o saltea normală poate găzdui între 100.000 şi 10.000.000 de acarieni! De asemenea, 10% din greutatea unei perne vechi de numai doi ani o reprezintă acarienii şi dejecţiile acestora. Dar tehnologia modernă a venit cu soluţii eficiente pentru rezolvarea acestor probleme. Una dintre ele o reprezintă pernele şi saltelele antialergice, cu huse protectoare, disponibile pe piaţa de profil.

~ 28 ~

IKEA 365+ MJUK – IKEA O pernă cu umplutură din spumă, ce urmează forma corpului tău. Husa din liocel/bumbac şi poliester/modal absoarbe şi elimină umezeala, fiind detaşabilă şi lavabilă. Dimensiuni: 33 x 50 cm Preţ: 49,99 lei

Karma – Morfeus Pernă antialergică în relief, cu efect de masaj 3D, moale, elastică, antitranspirantă, cu o susţinere optimă datorită variantei cu două înălţimi (10 sau 13 cm), dimensiuni: 68 x 38 cm Preţ: 44 euro (+ TVA)

SULTAN FLORVAG – IKEA Saltea cu 2 feţe din spumă poliuretanică cu fermitate medie, husă lavabilă, sistem de aerisire care nu permite instalarea bacteriilor, dimensiuni: 90 x 200 cm Preţ: 295 lei Aeros Silversave – Morfeus Saltea Aeros, antistatică, antibacteriană, husă lavabilă Silversave Antistress Airy3D, dimensiuni: 160 x 200 cm Preţ: 1.316 euro (+ TVA)

Tempus – Morfeus Pernă antialergică cervicală, elastică, antitranspirantă, dimensiuni: 68 x 38 cm Preţ: 61 euro (+ TVA) ~ 29 ~

Casă sănătoasă purifiCatoare De aer

ALEGE AERUL
pe care îl respiri
Ana Maria Oancea Calitatea aerului din locuinţă este extrem de importantă. Suntem conştienţi cu toţii de acest aspect, însă prea puţini dintre noi fac ceva pentru a-şi asigura un mediu de trai cât mai sănătos. Prin urmare, îţi propunem o soluţie concretă de a spori calitatea aerului din casă: purificatoarele de aer. Disponibile în mai multe forme şi dimensiuni, acestea pot fi cu uşurinţă integrate în decorul de acasă. Ce face un purificator de aer? În primul rând, filtrează aerul, eliminând particulele nedorite (praf, polen, spori de ciuperci etc.), neutralizează mirosurile neplăcute, reechilibrează câmpurile bioenergetice şi are chiar şi rol aromaterapeutic. Pe scurt, reduce gradul de poluare a aerului din casă sau de la birou, oferă alinare persoanelor care suferă de alergii respiratorii sau astm, asigurând un mediu de viaţă sănătos. Modelele performante combină mai multe funcţii, purificatoarele de aer devenind astfel instrumentul ideal pentru a spori calitatea aerului din locuinţe. Există mai multe tipuri de aparate, însă căile de purificare a aerului care îndepărtează cea mai mare parte din contaminanţi sunt carbonul activ şi filtrul medical HEPA. Nu ezita să afli mai multe detalii despre produsul vizat din magazine.Până atunci inspiră-te din propunerile noastre!

1

Dacă te numeri printre persoanele care suferă din cauza alergiilor sau pur şi simplu îţi doreşti un aer mai curat în locuinţă, purificatoarele de aer reprezintă o soluţie la îndemână, chiar dacă mai puţin abordată.

1. Therapy Air Plus, alcătuit dintr-o unitate de filtru care elimină particulele nedorite din aer, un modul de curăţare şi o unitate de neutralizare a mirosurilor neplăcute, recomandat persoanelor alergice ZEPTER preţ: 690 euro 2. Purificator de aer EQuilibrium Home HM260UV, dotat cu lampă germicidă UV, purificare aer în 6 faze www.aparatedeaer.ro preţ: 549 lei 3. Ionizator şi purificator Therapy Air Ion, dotat cu sistem de 5 filtre şi generator de ioni negativi ce ajută la creşterea nivelurilor de energie fizică ZEPTER preţ: 580 euro

4. Aria Puro DAP 130, dispune de 4 viteze, 3 faze de filtrare: prefiltru lavabil, filtru HEPA, filtru carbon activ, funcţie „Sleep”, se poate monta pe perete DELONGHI preţ: 781,9 lei 5. Purificator Oxygen Z 9124 cu tehnologie bazată pe emisie de ioni pozitivi, display electronic, flat screen, 3 trepte de funcţionare, filtru HEPA lavabil, filtru carbon ELECTROLUX preţ de vânzare recomandat: 1.049 lei (taxă verde: 1,24 lei) 6. Aria Puro DAP 70, dispune de 3 viteze, 3 faze de filtrare: prefiltru lavabil, filtru HEPA, filtru carbon activ, funcţie „Sleep”, se poate monta pe perete DELONGHI preţ: 561,9 lei

~ 30 ~

2

1 3

4

6 5

REDACŢIE
Redactori: Elena Vîrlan, Laura Ilica, Mihaela Călin, Cristina Tamaş Grafică: Eduard Mihăilă Corectură: Lucia Lazăr Marketing Manager: Amalia Bădescu amalia.bădescu@medienholding.ro Advertising sales manager: Petruţa Stoica Tipar: United Print Casa Sanătoasă este un supliment al ziarului Ziarul România liberă este editat de Societatea “R”, din cadrul grupului de presă

~ 31 ~

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful