SOALAN PENGUKUHAN PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN EMPAT 1. MANUSIA PERLU BERSYUKUR 1.

Tiga perbuatan yang menunjukkan manusia tidak bersyukur kepada Allah s.w.t. iaitu …………………………………………………………………………………………… 2. Tiga tanggungjawab manusia sebagai khalifah di muka bumi ini iaitu …………………………………………………………………………………………… 2. RASUL PENYAMPAI WAHYU 1. Salah satu amalan yang berkesan untuk menenangkan hati ketika dilanda musibah iaitu ………………………………………….. 2. …………………………………………………….. adalah akibat jika tidak menerima dan mengikut wahyu Allah s.w.t 3. LARANGAN MEMPERSENDAKAN AGAMA 1. Dua cara untuk mempertahankan dan memelihara agama iaitu …………………………………………………………………………………… 2. Mempersoalkan tentang kewajipan berpuasa, mengendahkan ibadah solat adalah perlakuan …………………………………. 4. HIDAYAH MILIK ALLAH 1. Maksud hidayah ialah ……………………………………………………………….

2. Manusia memerlukan hidayah daripada Allah s.w.t. kerana ……………………………………………………………………………………………… 5. AKIDAH TERAS KEHIDUPAN 1. ………………………………………………………………….. adalah tujuan orang mukmin menjalani kehidupan di bumi ini. 2. Konsep dosa dan pahala yang diberikan kepada umat manusia iaitu ……………………………………………………………………………………………… 6. CIRI-CIRI MUKMIN BERJAYA 1. Menjaga solat, memelihara kehormatan diri, beriman kepada Allah adalah antara ciri ………………………………………………… 2. Antara cara memelihara solat iaitu ……………………………………… dan …………………………………………………… 7. NASIHAT LUQMAN AL-HAKIM

adalah amalan atau perbuatan yang boleh membezakan antara rukun haji dengan umrah.. sihir. 13. ………………. DOSA-DOSA BESAR MEMBAWA KEMURKAAN ALLAH S. 1. 12. Tiga tanggungjawab seorang muslim terhadap yang lain iaitu …………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………… …… 10. PERPADUAN TERAS KEHIDUPAN 1..yang boleh menjadi panduan hidup kita. .W.………………... TUNTUTAN TAUBAT 1.. 2. …………………………. MAKANAN YANG BAIK 1. perpaduan umat Islam. kita hendaklah sentiasa berwaspada terhadap golongan munafikun kerana mereka boleh ……………. 8. Luqman Al-Hakim ialah ……………………………………………………………… 2.. LAMBAIAN KAABAH 1. PERKARA-PERKARA YANG MEMBATALKAN IMAN 1. khurafat.W. Ialah berpura-pura melahirkan keimanan sedangkan hatinya masih kekal kufur. ialah istilah yang biasa digunakan untuk taubat yang bersungguh-sungguh.. Tiga syarat diharuskan makan makanan yang haram dalam keadaan tertentu iaitu ……………………………………………………………………………………………… 9. Perkara yang membatalkan iman ialah syirik.. Orang yang melanggar larangan Allah S. Rukhsah bermaksud ………………………………………………………………… 2. Oleh sebab itu.1. dan nifak. 11. …………………………. ………………………….T. Menipu dan berpaling muka adalah antara sebab berlakunya …………………………………… dalam kalangan umat Islam. Takrifan perang jihad iaitu ……………………………………………………………. ………………………. 2. 2. Berbuat baik terhadap ibu bapa merupakan tanggungjawab setiap manusia dan salah satu daripada ……………………………………………. Benci membenci. bertaubat setiap masa kerana kematian pasti datang pada waktu yang tidak diketahui.T dan melakukan maksiat digelar …………………… 2.

Sebanyak …………………… daging koban hendaklah diberikan kepada fakir miskin. dimakan. Zaman pemerintahan kerajaan Khulafa’ Al-Rasyidin bermula ……………………………………………. INSURAN S DAN SAHAM 1. ……………………………… ialah istilah bagi urusan cagaran dan pinjaman. ………………………… ialah menangguhkan bayaran hutang bagi orang yang mampu membayar. Bahagian anggota badan binatang yang terputus tanpa disembelih ……………….2. Bagi sewaan.w. 15. baligh. “ Saya jual motosikal ini kepada kamu sekiranya kakak saya keluar negeri” ialah salah satu contoh jual beli ………………………………. KORBAN AMALAN MULIA 1. Dalam Islam.. Islam. Di telinga kiri bayi yang baru dilahirkan dan dilakukan ibadah akikah pada hari ketujuhnya. 2. setiap penubuhan syarikat hukumnya ialah ……………………. 2. 19. sebaik-baik akikah adalah dengan menyembelih ………………………………………………………………………… 2. KERAJAAN KHULAFA’ AL-RASYIDIN 1. dengan tujuan dimakan dagingnya. Manfaat yang tertera dalam kontrak sewa merupakan ……………………. Berdasarkan Hadis Nabi s. HUTANG. . 18. JUAL BELI DAN SEWA 1. AKIKAH 1. berakal. Kita ………………………… memilih binatang yang gemuk dan banyak dagingnya untuk dijadikan korban 16.. 14.. SEMBELIHAN 1.. 2. 17. Hukum sembelihan menjadi …………………. Disunatkan …………………… di telinga kanan dan ……………………….a. GADAIAN DAN SYARIKAT 1. 20. 2. Pengambilan wang sebagai deposit skim cepat kaya terdedah kepada unsur ………………………. berkemampuan dan merdeka merujuk kepada ………………………………. 2.

Gelaran Hujjatul Islam diberikan kepada beliau kerana …………………………………… 28. Zaman penubuhan …………………………. 2. AKAL CAHAYA KEHIDUPAN .. IMAM ABU HANIFAH 1. 2. 23. 24. yang mana ianya belum dilaksanakan pada zaman Khulafa’ Al-Rasyidin. Imam Al-Bukhari merantau mencari ilmu selama …………………… dalam hidupnya. Sistem Al-Hijabah adalah berkenaan dengan ……………………………………. ketika penulisannya Ar-Risalah.Hakim kerana menghafaz lebih daripada ……………………. Kitab Shahih Al-Bukhari juga dikenali dengan kitab ……………………………… 27.w. pada ………………………… 25. 21.a.2. KERAJAAN BANI UMAIYAH 1. IMAM AHMAD BIN HANBAL 1. 22. Keturunan beliau bertemu dengan salasilah Nabi Muhammad s. Jenazah Imam Ahmad bin Hanbal disemadikan di ……………………………… IMAM BUKHARI 1. Pasukan tentera yang menjadi teras ditempatkan di bahagian tengah dikenali sebagai ………………………………………. Imam Abu Hanifah juga merupakan seorang …………………………. 26. IMAM AL-GHAZALI 1. 2. Dan zaman kejatuhan khalifah Bani Umaiyah yang kedua ialah ………………………………… 2. Selain menjadi seorang ilmuan. IMAM MALIK 1. Beliau digelar bapa …………………….. Imam Ahmad bin Hanbal digelar Al. Beliau sering bangun malam untuk mengerjakan solat sunat dan …………………… 2.. Digelar sebagai Al-Ghazali kerana ……………………………………… 2. hadis 2. Beliau mula mengajar sejak berumur ……………………… Ramai ulamak yang didampingi oleh Imam Malik berpusat di ……………………… IMAM SYAFIE 1.

hukumnya meratapi jenazah. Kita digalakkan banyak membaca …………………………. 2... ………………………………. Melakukan perbuatan yang bertentangan dengan peraturan di tempat rekreasi menjadi satu kesalahan dan ……………………………………. Pengertian mauizah hasanah ialah ……………………………………… 2. Berfikir secara ………………………. sahaja boleh menyebabkan manusia sesat. ialah menginati Allah s... 2.. ADAB BERHIAS DIRI 1. …………………………….1. Kita hendaklah selalu menasihati pesakit supaya banyak …………………………. tidak banyak memerlukan tenaga dan pergerakan yang banyak. ADAB MENJAGA KEMUDAHAN AWAM 1. ADAB MENJAGA ORANG SAKIT 1. ADAB MENZIARAHI JENAZAH 1. Rekreasi …………………………. Hukum mandi sebelum solat jumaat dan hari raya adalah …………………………. Hukumnya ialah ………………………. Kita dituntut agar menziarahi dan menjaga orang sakit. kita boleh meningkatkan ……………………… dalam kehidupan sehari-hari. Berdakwah ialah suatu perbuatan yang mulia kerana dilakukan oleh para ……………………….t dengan hati. Kemudahan awam ialah ……………………………………………………………… 34. …………………………… ialah sebarang bentuk kemudahan yang disediakan oleh pihak berkuasa untuk kemudahan rakyat. 30.. 31.. Mengenakan bau-bauan atau wangian secara berlebihan hukumnya ……………….. 2. 2. ADAB DI TEMPAT REKREASI 1. lisan dan perbuatan. ZIKRULLAH PENGUBAT HATI 1. . 32. 35. 2. 29. 2.. ADAB AMAR MAKRUF DAN NAHI MUNKAR 1.w. 33. Hanya dengan akal yang waras. sebelum jenazah dikebumikan.

a. 36.t. dan hidup sezaman dengan baginda digelar …………………………………………… 2. ADAB DENGAN RASULULLAH S.W. Golongan yang pernah bertemu dengan Rasulullah s.2.w.w. Sifat-sifat …………………….a. . 1. ialah ………………………………………………….w. Dapat dihindari dengan berzikir kerana zikir mendekatkan diri kepada Allah s.A. Perkara yang dilarang ketika menziarahi makam Rasulullah s.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful