AKTIVITI SKELETAL MUSCLE (OTOT RANGKA

)
Rangsangan dan pengecutan satu sel skeletal muscle ( otot rangka) Sel otot (muscle cells) mempunyai beberapa fungsi yang istimewa iaitu : 1) Mudah terangsang / memberi tindakbalas / tindakbalas berlebihan

terhadap rangsangan iaitu keupayaan untuk menerima dan memberi tindakbalas terhadap rangsangan. 2) Pengecutan / kontraktiliti- keupayaan untuk memendekkan apabila rangsangan mencukupi. 3) Regangan - keupayaan muscle cells untuk meregang. 4) Elastik ± keupayaan kembali ke panjang yang asal apabila di regang.

Rangsangan Nerve (urat saraf) dan Tindakbalas Potential  Untuk mengecut, skeletal muscle cells hendaklah dirangsang oleh nerve impulses. Satu motor neuron akan merangsang beberapa muscle cells ataupun seratus daripada mereka, bergantung kepada muscle yang tertentu dan kerja yang dilakukan.  Motor unit ± satu neuron dan semua sel skeletal muscles akan merangsangkan. Apabila panjang, pemanjangan threadlike neuron dipanggil nerve fiber atau axon, sampai ke muscle, akan berpecah kepada cabang bilangan axon terminals, menghasilkan cabang sarcolemma sel musle yang berbeza. Cabang tersebut dipanggil neuromuscular junctions.  Synaptic cleft ± celah antara nerve endings dan muscle cells¶ membranes adalah rapat, tidak boleh disentuh dan mengandungi tissue ( interstitial) fluid. Apabila nerve impulse sampai axon terminals, neurotransmitter akan dibebaskan. Acetylcholine (Ach) ± neurotransmitter tertentu (specific) iaitu merangsangkan skeletal muscle cells.

sarcolemma pada ketika itu akan menjadi secara sementara (temporarily) lebih telap (permeable) kepada sodium ion iaitu menerpa ke dalam muscle cells dan potassium ion akan diserap keluar daripada sel.  Action potential. dihantar melalui seluruh permukaan sarcolemma. . Apabila bermula.³upset´ menghasilkan sumber arus elektrik. Acetylcholine diserap melalui synaptic cleft dan melekat pada receptors (membrane protein) iaitu sebahagian daripada sarcolemma. melakukan impuls elektrik dari satu hujung sel yang lain. Hasilnya ialah pengecutan sel otot. Jika acetylcholine yang dibebaskan mencukupi. potensi tindakan tidak terbendung.

dan luncuran bermula. sel akan menjadi lebih pendek.Mekanisme Pengecutan Otot Teori Penggelongsoran Filament ( The Sliding Filament Theory )  Ketika serat otot yang dihidupkan oleh sistem saraf. kepala myosin menempel ke laman mengikat pada filament tipis. menghasilkan ketegangan yang membantu untuk menarik filament tipis terhadap pusat sarcomere tersebut. . Setiap jambatan lintas menempel dan melepaskan beberapa kali semasa pengecutan. Sebagaimana peristiwa ini terjadi secara serentak di seluruh sarcomere sel otot.

.

Ketika otot dirangsang begitu cepat sehingga tidak ada bukti yang dilihat dan pengenduran pengecutan benar-benar halus dan berterusan.Pengecutan Rangka Otot secara keseluruhan Tahap Tanggapan  Sebuah sel otot akan mengecut sampai batas maksimum ketika dirangsang mencukupi dan tidak pernah sebahagian pengecutan. Seluruh otot bertindakbalas terhadap rangsangan dengan tahap tanggapan atau darjat yang berbeza pemendekkan. otot dikatakan menunjukkan tetanus tidak disatukan atau tidak lengkap. tahap pengecutan otot dapat dihasilkan melalui dua cara iaitu : 1) dengan menukar kekerapan rangsangan otot. . Sehingga titik ini tercapai. otot dikatakan dalam gabungan atau lengkap. Pada umunya. kesan pengecutan berturut-turut dijumlahkan bersama-sama dan pengecutan otot menjadi lebih kuat dan halus. Tindakbalas Otot terhadap Rangsangan yang semakin cepat Di sebahagian besar jenis kegiatan otot. 2) dengan menukar jumlah sel-sel otot yang dirangsang pada satu masa. tetanus atau dalam pengecutan berhubung dengan tetanus.begitu cepat sehingga otot tidak mendapat kesempatan untuk berehat sepenuhnya antara stimuli. impuls saraf yang dihantar ke otot pada tahap yang begitu cepat.  Sebagai akibatnya.

hanya 4 hingga 6 saat. Bekalan otot sangat terhad bekalan ATP. ATP adalah sumber tenaga hanya boleh digunakan langsung dengan aktiviti kekuatan otot. ATP harus dihasilkan terus-menerus jika pengecutan adalah untuk meneruskan. hanya cukup untuk membuat anda pergi. . Pengecutan otot boleh sedikit atau kuat bergantung pada apa pekerjaan yang harus dilakukan. Menyediakan Tenaga untuk Pengecutan Otot  Sebagai pengecutan otot. pengecutan otot kuat seperti yang didapati. ketika semua unit motor yang aktif dan semua sel otot sedang dirangsang.Tindakbalas Otot terhadap Rangsangan Kuat  Dalam pengecutan kuat. ikatan molekul ATP dihidrolisis untuk melepaskan tenaga yang diperlukan.

itu cukup lambat dan memerlukan penghantaran berterusan oksigen dan bahan bakar nutrisi ke otot untuk meneruskan ia terjadi. 2) Pernafasan aerobic Berlaku di dalam mitochondria dan melibatkan beberapa siri saluran metabolic yang menggunakan oksigen. dan beberapa tenaga yang dilepaskan sebagai ikatan yang rosak ditangkap dalam ikata molekul ATP. 3) Glikolisis anaerobic dan pembentukan acid lactic Langkah-langkah awal penyelesaian glukosa terjadi melalui glikolisis yang disebut pusat. glukosa dipecah sepenuhnya menjadi karbon dioksida dan air. Sebagaimana ATP sedang dihabiskan. Semasa pernafasan aerobic. sehingga pertumbuhan semula ATP di dalam pecahan saat. Otot bekerja menggunakan tiga pusat untuk pertumbuhan semula ATP iaitu: 1) Fosforilasi ADP terus dengan fosfat creatine Tenaga unik molekul fosfat creatine ditemui dalam serat otot tetapi bukan jenis sel yang lain. interaksi antara CP dan hasil ADP dalam pemindahan kumpulan fosfat bertenaga tinggi dari CP untuk ADP. . yang tidak menggunakan oksigen dan ianya merupakan sebahagian anaerobik dari pusat metabolism. Pyruvic acid menghasilakan semasa glikolisis akan diubah menjadi lactic acid dan proses secara keseluruhan disebut sebagai anaerobic glikolisis. Walaupun respirasi aerobik menyediakan tuai ATP kaya. Pusat ini disebut sebagai fosforilasi pengoksidaan(oxidative phosphorylation).

. Keletihan otot akibat daripada kekurangan oksigen yang terjadi selama aktiviti otot yang berpanjangan.4) Keletihan otot dan kekurangan oksigen Keletihan otot adalah apabila ia tidak dapat mengecut walaupun masih dirangsang. otot bekerja mulai letih dan pengecutan yang lebih lemah sampai akhirnya berhenti bertindakbalas dan pengecutan berhenti. Tanpa rehat.

memusingkan tangan dan senyum. ia menjadi lembek atau lembut dan merana. Ketidakseimbangan homeostatik Jika bekalan saraf untuk otot rosak. Setela itu. meningkatkan pencernaan dan meningkatkan penyelarasan neuromuscular dan membuat rangka kuat. Kesan senaman tehadap otot Aerobik atau daya tahan. otot yang lebih pendek dan gerakan yang berlaku. otot tidak lagi dirangsang dengan cara ini. membengkokkan lutut. jenis-jenis senaman seperti menyertai kelas aerobik.Jenis-jenis otot pengecutan. yang dirangsang oleh system saraf secara sistematik. Senaman aerobik membuatkan metabolisme tubuh secara keseluruhan lebih cekap. Pengecutan isometric ialah pengecutan di mana otot tidak memendek. Contohnya. Bunyi Otot Bunyi otot hasil dari unit motor yang berbeza. yang tersebar melalui otot. otot lebih fleksibel dengan pertahanan yang lebih besar untuk keletihan. myosin myofilament yang memainkan roda mereka ketegangan pada otot semakin meningkat. jogging atau berbasikal. Dalam pengecutan isomerism. myofilament berjaya dalam gerakan meluncur. . menghasilkan kuat. dan itu kehilangan bunyi dan menjadi lumpuh.isotonic dan isomerism   Dalam pengecutan isotonic.

timbunan lemak dibersihkan dari dinding pembuluh darah dan paru-paru menjadi lebih cekap dalam pertukaran gas. Jantung membesar sehingga lebih banyak darah dipam keluar dengan mengalahkan masing-masing. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful