Projekt podpira

:

Aktualno Natečaj
Prijava fotografij Kategorije in nagrade Mednarodna žirija Pravila natečaja

Razstave
Paolo Pellegrin (Magnum Photos): »As I Was Dying«
Otvoritev 1. 3. 2011, ob 20.00, Ljubljanski grad, dvorana Palacij. (Grajska planota 1, Ljubljana) "Ko delam svoje delo in sem izpostavljen trpljenju drugih - njihovi izgubi ali, včasih, njihovi smrti - čutim, da sem preživel kot priča, da je moja vloga in odgovornost ustvariti zapis za naš kolektivni spomin. Menim, da ima to delno opraviti s pojmom odgovornosti. Morda so ti ljudje opaženi samo v njihovem trenutku trpljenja in nič ne izbriše našega izgovora, ko bomo nekoč rekli, da nismo vedeli. Toda čutim tudi, da v tem zelo občutljivem in ranljivem prostoru, ki obdaja smrt, v prostoru, v katerega mi je včasih tako privilegij kot breme vstopiti, obstaja možnost srečanja z drugim na način, ki gre preko besed in kulture in razlik. Gre za trenutek izpostavljenosti drugega pred drugim in pred dejanjem in skrivnostjo umiranja. V tistem trenutku se počutim, kot da gledam nekaj, česar ne morem popolnoma videti, pa vendar me tisto gleda nazaj. V tej izmenjavi je mogoče najti nekaj hkrati univerzalnega in globoko intimnega; v smrti drugega se nahaja izguba, ki pripada vsem." (Paolo Pellegrin) Pokrovitelji:

Program
Razstave Predavanja Delavnice

Arhiv
Zmagovalci 2010 Zmagovalci 2009

Kontakti
Medijski pokrovitelji:

Zahvaljujemo se:

Bejrut, Libanon, 2006. Trenutki po napadu izraelskih letalskih sil. © Paolo Pellegrin / Magnum Photos

Pregledna razstava zadnjega desetletja agencije AFP
Otvoritev 2. 3. 2011, ob 20.00, Desni atrij Mestne hiše Ljubljana (Mestni trg 1, Ljubljana). Pregledna razstava francoske agencije AFP (Agence France-Presse), ene izmed treh največjih fotografskih agencij na svetu. Osredotočili se bomo na preteklo desetletje dogodkov iz vseh področij ter celotnega sveta od novic, kulture, športa do t.i. offbeat novinarske fotografije. Razstava zajema okoli sto najprepoznavnejših fotografij agencije zadnjega desetletja, na otvoritvi pa se nam bo pridružil starejši fotograf agencije Christophe Simone, glavni fotograf (chief photographer) AFPja za Italijo in nam jo tudi pobliže predstavil.

Lal Pir, Avgust 2010. Prebivalci Pakistana, ki so preživeli poplave, skušajo ujeti vreče hrane iz vojaškega helikopterja © Arif Ali / AFP Photo

Podhranjenost (Zdravniki brez meja in agencija VII)
Otvoritev 3. 3. 2011, ob 20.00, Galerija Kresija (Stritarjeva ulica 6, Ljubljana). Razstava je plod sodelovanja med francosko organizacijo MSF (Zdravniki brez meja) in fotografsko agencijo VII. Sodelovali so pri projektu dokumentiranja problema podhranjenosti na sedmih različnih področjih sveta. Razstava je zastavljena brez enega samega printa, saj so dela predstavljena na štirinajstih velikih plazma zaslonih. Gre za kombinacijo fotografije in videa in nakazuje novo smer v razvoju fotoreporterstva, lahko bi rekli, da je v tem pogledu precej avantgardna glede na tradicionalne oblike predstavljanja fotoreporterskih del. Vsako področje je predstavljeno s po dvema zaslonoma, na enem se vrtijo fotografije fotografa, ki je regijo dokumentiral, na drugem pa se vrtijo njegovi video posnetki, katere spremljajo še podatki o stopnji podhranjenosti posamezne regije in delovanje Zdravnikov brez meja na tem področju.

Djibouti, 2009. Podhranjenost © Marcus Bleasdale / VII

Slovenia Press Photo 2011
Otvoritev 7. 3. 2011, ob 20.00, Zgodovinski atrij Mestne hiše Ljubljana (Mestni trg 1, Ljubljana). Razstava zmagovalnih del, ki jih bo izbrala letošnja mednarodna žirija. Na otvoritvi bo žirija tudi utemeljila izbor zmagovalcev. Izbrane in podeljene bodo nagrade za: najboljšo fotografijo leta, najboljšo reportažo leta, zmagovalno fotografijo natečaja v petih kategorijah in zmagovalno reportažo natečaja v petih kategorijah.

Zmagovalna fotografija natečaja Slovenia Press Photo 2010 Gaza, Izrael - Palestina, 2009. © Jure Eržen / Delo

© SPP Zavod za promocijo fotografije, vse pravice pridržane. | Pogoji uporabe | Avtorji

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful