PELAN STRATEGIK 2011 KELAB PERMAINAN BOLA JARING SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT KUCHAI

Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring

logik.MATLAMAT Aktiviti permainan bola jaring . . Sekolah Kebangsaan Bukit Kuchai adalah dengan matlamat untuk: . disamping mempunyai ciri-ciri intelek. bertanggungjawab .Mengadakan satu sistem Pendidikan menyeluruh (all rounded ) dengan tujuan melahirkan insan yang beriman. . berdisiplin. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . taat setia. bakat dan kemahiran pelajar dalam aktiviti yang diceburi. beradab.Meningkatkan minat. berdikari dan berimaginatif. jujur dan bersih. .Mengisi masa lapang dengan aktiviti -aktiviti yang bermakna dan berfaedah.Mengukuhkan interaksi dan integrasi di kalangan pelajar.

berakhlak mulia. Mengenalpasti bakat dan kecenderungan murid. Mengukuhkan perhubungan dan pergaulan di kalnagn murid. OBJEKTIF Membina dan meningkatkan minat murid dalam gerak kerja yang disertai. bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri dan mampu menyumbang kepada kerukun an masyarakat serta Negara. Menjauhkan murid daripada kegiatan yang tiak berfaedah. Mewujudkan budaya sekolah yang menarik dan mengembirakan. Membina dan meningkatkan disiplin murid. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .VISI Menjadikan SK Bukit Kuchai Sekolah yang dikenali dan disegani di Puchong MISI Mewujudkan Insan yang seimbang dari segi Jasmani. Meningkatkan hubungan dan kerjasama antara sekolah dan murid. Rohani dan Intelek berdasarkan kepercayaan kepada tuhan dan melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan. Menanam rasa bangga dan cintakan sekolah.

CARTA ORGANISASI 2009 GURU BESAR Encik Zaifuddin Baharum GPK KOKURIKULUM Encik Mohd Sadli b Harun GPK KURIKULUM Puan Hjh Radziah bt Harun GPK HAL EHWAL MURID Puan Hjh Rusnah bt Ayub PENYELIA PETANG Puan Hjh Rokiah bt Daud GURU PENASIHAT Puan Noorazrina bt Arshad Puan Zuraida bt Jaafar Puan Zarina bt Zainuddin Cik Norliza bt Ishak Basri Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .

Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .PELAN STRATEGIK 2011 BIL OBJEKTIF MATLAMAT PENCAPAIAN 1 Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar - Memastikan setiap pelajar dapat mengusai kemahiran-kemahiran dalam permainan bola jaring. Pelajar lebih berminat kerana menguasai teknik dalam permaianan yang diikuti - 2 Membentuk pasukan yang baik - Memastikan semua pelajar mengambil bahagian setiap pertandingan yang diadakan. 3 Program bersama kelab dan persatuan Memastikan pelajar diberi lebih pendedahan terhadap sukan Bola Jaring. Memperolehi pencapaian yang lebih baik dalam Kejohanan Sukan.

80% murid SK Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring. 90% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring.OBJEKTIF 1.Menjaring . 100% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring. 100% murid SK Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring.Gerakan Kaki ketika bermain . mengelak .2 Mengadakan Bengkel / Klinik Sebilangan pelajar tidak Kemahiran mengetahui . TARGET SASARAN 2011 SASARAN 2012 SASARAN 2013 CATATAN STRATEGI 1 1. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .Mengawal dan bola jaring. 90% murid SK Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring.Menangkap kemahiran dan .Menghantar teknik yang betul .1 Peraturan Undang-undang Jaring dan Sebilangan Bola pelajar tidak mengetahui peraturan dan undang-undang Bola Jaring. 1. 80% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring.Lompatan 100% murid Sk Bukit Kuchai mengetahui dan mengaplikasikan kemahiran dan teknik yang betul ketika bermain bola jaring. 100% murid SK Bukit Kuchai mengetahui peraturan dan undang-undang bola jaring. BIL HURAIAN PERANCANGAN STRATEGIK SK BUKIT KUCHAI PERMAINAN BOLA JARING Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar STATUS QUO AGG.

Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . 80% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. 90% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. setiap pelajar diberi latihan berkala. 100% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala.OBJEKTIF 2 BIL Membentuk pasukan yang baik STATUS QUO AGG. 100% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. 80% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. 90% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. 100% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. 2.1 Mengadakan pertandingan untuk pemilihan wakil sekolah/ pasukan pelapis Kekurangan pelajar untuk mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan.2 Latihan Berkala Pelajar kurang 100% dapat diberi latihan memastikan secara berkala. TARGET SASARAN 2011 SASARAN 2012 SASARAN 2013 CATATAN STRATEGI 2 2.

Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . TARGET SASARAN 2011 SASARAN 2012 SASARAN 2013 CATATAN STRATEGI 3 3.OBJEKTIF 3 BIL Program bersama kelab dan persatuan STATUS QUO AGG. 95% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. 100% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. 90% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan.1 Program Lawatan Pertandingan /Kejohanan Luar Perlawanan Persahabatan Pelajar kurang pendedahan mengenai suasana pertandingan serta meningkatkan semangat kesukanan 100% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan.

SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT KUCHAI SUKAN PERMAINAN BOLA JARING PELAN TAKTIKAL TAHUN 2011 Bil 1. Program Bengkel / Klinik Kemahiran dan Undangundang Objektif Meningkatkan pengetahuan pelajar Tanggungjawab Guru Penasihat Tempoh Feb. Latihan Berkala Membentuk pasukan yang baik Guru Penasihat Feb ± Okt RM 200 80% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala.Okt Kos/Sumber RM 500 TOV 80% pelajar dapat mengetahui dan aplikasikan kemahiran dan undangundang ETR 90% pelajar dapat mengetahui dan aplikasikan kemahiran dan undangundang Indikator Pencapaian Borang pencapaian 2. 90% dapat memastikan setiap pelajar diberi latihan berkala. Borang pencapaian Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .

90% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. Pertandingan Membentuk Persahabatan pasukan yang bagi baik pemilihan wakil dan pelapis sekolah Guru Penasihat Mei & Okt RM 200 80% murid SK Bukit Kuchai dapat melibatkan diri dalam mewakili sekolah ke peringkat zon dan kebangsaan. Lawatan ke acara pertandingan Memberi pendedahan yang sebenar ketika pertandingan Guru Penasihat Jun & Sept RM 300 90% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan. Borang pencapaian pemerhatian 4.3. Borang soal selidik Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . 95% pelajar dapat didedahkan dengan suasana pertandingan serta semangat kesukanan.

1.3 Cadangan perbelanjaan. Persiapan Awal Bengkel / Klinik 2.2 Taklimat dan tujuan pelaksanaan dinyatakan berdasarkan kertas kerja yang telah disiapkan oleh penyelaras Bengkel./Penyelaras Bengkel Mesyuarat 1.4 Guru penasihat dimaklumkan bahawa aktiviti ini dijalankan secara berperingkat-peringkat sehinggalah peringkat akhir. 1.2 Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik.PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Bengkel / Klinik Kemahiran dan Undang-undang Bola Jaring Meningkatkan pengetahuan pelajar 1 hari Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat.5 Hal-hal lain. dibentangkan untuk menjayakan program.1 Ucapan Pengerusi ( Penyelaras Bengkel ) 1. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . aktiviti yang bakal dijalankan. 1.1 Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan 2.

Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . Kemahiran sedia ada guru Guru Penasihat Borang Pemarkahan . Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa .1 Penyelaras Bengkel mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki.2 Kemahiran diterangkan dan ditunjukkan 3.1 Penerangan Undang-undang Bola jaring 3.4 Catatan pada borang pencapaian Post Mortem 4.2 Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. Pemerhatian Pengurusan masa perjumpaan dan kursus intensif kepada guru.3 Aplikasi kemahiran dan teknik yang betul 3.Bengkel dijalankan mengikut jadual yang telah disiapkan 3. 4.

borang senarai semak Pengurusan masa perjumpaan Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan .PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Latihan Berkala Permainan Bola Jaring Meningkatkan pengetahuan dan kemahiran pelajar Sepanjang perjumpaan Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat Persiapan .Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik. Latihan melibatkan semua teknik dan strategi permainan Membuat catatan pada borang senarai seman dan rekod pencapaian pelajar Post Mortem . .Ketua guru penasihat mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki.Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. Masa Guru Penasihat Borang Pemarkahan .Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan . Pemerhatian.

1 Ucapan Pengerusi ( Penyelaras pertandingan ) 1. aktiviti yang bakal dijalankan. 1. 1.4 Guru penasihat dimaklumkan bahawa aktiviti ini dijalankan secara berperingkat-peringkat sehinggalah peringkat akhir 1.1 Semua guru dan pelajar yang terlibat disediakan 2.PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Pertandingan Persahabatan bagi pemilihan wakil dan pelapis sekolah Membentuk pasukan yang baik Mei & Okt Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat Mesyuarat 1. dibentangkan untuk menjayakan program. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . Persiapan Awal Pertandingan Permainan 2.3 Cadangan perbelanjaan.5 Hal-hal lain.2 Taklimat dan tujuan pelaksanaan dinyatakan berdasarkan kertas kerja yang telah disiapkan oleh penyelaras pertandingan.2 Memastikan kemudahan yang diperlukan dalam keadaan baik.

1 Penyelaras Permainan mengadakan post mortem untuk melihat kembali kejayaan program dan kelemahan yang boleh dibaiki. borang senarai semak Pembinaan jadual pertandingan bagi semua kegiatan kokurikulum berdasarkan takwim Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .2 Undang-undang dan sistem pemarkahan yang tepat dititikberatkan 3. 4. Pemerhatian.Pertandingan Bola Jaring dijalankan mengikut jadual yang telah ditetapkan 3.2 Pandangan guru-guru penasihat lain diambil kira dan dibincangkan untuk memantapkan lagi program ini pada masa yang akan datang. Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa perlaksanaan Guru Penasihat Borang Pemarkahan .1 Pertandingan bermula 3.3 Teknik permainan yang betul Post Mortem 4.

refleksi dan penilaian Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan Masa pertandingan dijalankan Guru Penasihat Pemerhatian.PELAN OPERASI BIDANG KOKURIKULUM PERMAINAN BOLA JARING Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Proses Kerja Lawatan ke acara pertandingan Memberi pendedahan yang sebenar ketika pertandingan Jun & Sept Ahli Persatuan Permainan Bola Jaring Guru Penasihat Menyediakan kertas kerja Membentuk Jawatankuasa Mengadakan mesyuarat Ucapan Pengerusi Lantik AJK/aguhan tugas Bincang kos Pelaksanaan ± Lawatan Laporan. borang senarai semak Memastikan takwim pertandingan yang akan dijalankan Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .

Kebanyakan pelajar SK Bukit Kuchai tinggal berhampiran dengan kawasan sekolah KELEMAHAN .Prasarana sekolah yang amat memuaskan Pihak PIBG sentiasa memberikan komitmen yang baik Mengcungkil bakat-bakat baru dengan menjalankan program membentuk pasukan pelapis.Kokurikulum dianggap tidak penting oleh pelajar Program meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru DALAMAN LUARAN PELUANG .Ibubapa menganggap bidang permainan hanyalah untuk mengisi masa terluang anakanak mereka .Guru terlalu sibuk dengan pelbagai urusan luar bilik darjah yang menyebabkan kurang penonjolan kualiti guru terhadap bidang permainan Wang tidak mencukupi untuk menanggung kos perbelanjaan sesuatu program .T KEKUATAN .O.Kebanyakan guru penasihat tidak mempunyai kemahiran di dalam mengendalikan permainan yang ditentukan kepada mereka .Pengurusan kokurikulum yang baik oleh pihak pengurusan sekolah .Kemudahan padang yang baik . ANCAMAN .Guru sentiasa memberikan komitmen dan mengambil bahagian di dalam sebarang program yang dirancangkan.ANALISIS S.Kebanyakan waris pelajar bukan dari kalangan golongan yang berada dan sukar menghulurkan sumbangan Program sukan sepanjang tahun. Meningkatkan kesedaran ibu bapa tentang kepentingan melibatkan diri dalam bidang kesukanan. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring . .Kekangan masa untuk mengadakan latihan kerana pelajar tidak sanggup mengorbankan hari cuti mereka .Pelajar tidak mempunyai semangat berdikari terutama untuk sesi latihan .W.

Mengamalkan budaya kerja kelas pertama . c. visi dan misi Jawatankuasa Kokurikulum SK Setapak Indah . Segala pelaksanaan Perancangan Strategik diikuti sepenuhnya. maka Sukan dan Permainan Bola Jaring berazam untuk memainkan peranan aktif dalam mempertingkatkan komitmen ke arah mencapai cita -cita tersebut dengan : a. Memastikan pelan tindakan pelaksanaan dan pengukuhan sistem penyampaian yang efektif . b. e. Melaksanakan tugas dan tanggungjawab dengan penuh integriti. d. Perancangan Strategik 2011 SK Bukit Kuchai /Bola Jaring .PENUTUP Selaras dengan matlamat. Melakukan penambahbaikan dan memberi nilai tambah dalam setiap tugas oleh semua anggota.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful