LAPORAN MINGGU ORIENTASI GURU BARU

(TARIKH MINGGU ORIENTASI: 16 – 23 OGOS 2010)

SEKOLAH: SJK(C) MIN NAM KUALA TERIANG, 07100 LANGKAWI, KEDAH DARUL AMAN
TEL: 04-953 1887 / 04-953 1885 FAX: 04-953 1886

PENGHARGAAN Laporan ini telah dibuat seperti mana yang diarahkan oleh Jabatan Pendidikan Negeri Kedah. Laporan ini dijangka akan disiapkan dalam tempoh 2 sehingga 3 minggu. Laporan ini telah melibatkan banyak pihak terutamanya pihak-pihak yang membantu dalam pengumpulan maklumat dan pemberian taklimat. Dengan kesempatan ini, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pn. Tee Bee Ee selaku Guru Besar SJK (C) Min Nam yang telah memberi bantuan yang banyak semasa saya dalam proses menyiapkan laporan ini. Selain itu, saya ucapkan terima kasih kepada En. Ong Pang Shen selaku Penolong Kanan Pentadbiran yang telah memberikan maklumat dan nasihat tentang pengurusan kurikulum. Tidak lupa juga Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, En. Goh Yu Rick dan Penolong Kanan Ko-kurikulum, En. Ong Pang Lic. Mereka telah membantu dalam memberi maklumat tentang pengurusan hal ehwal murid dan juga pengurusan ko-kurikulum. Guru-guru yang membantu saya dalam menyiapkan laporan ini juga saya ucapkan terima kasih. Tanpa kerjasama mereka, saya tidak akan dapat menyiapkan laporan ini.

PENGENALAN Laporan Minggu Orientasi guru baru merupakan laporan yang harus disempurnakan oleh setiap guru baru. Oleh kerana guru baru merupakan guru yang pertama kali ditempatkan untuk bertugas, maka adalah perlunya mengadakan minggu orientasi guru baru supaya guru baru dapat mengetahui segala selok-belok sekolah penempatan itu. Laporan adalah tindakan sejajar dengan penempatan guru baru. Melalui pengumpulan maklumat dan menyiapkan laporan, guru baru dapat menyesuaikan diri dengan cepat dalam keadaan pekerjaan yang baru. Laporan ini terbahagi kepada beberapa bahagian, setiap bahagian ada fungsinya tersendiri. Dengan ini, guru baru dapat memahami bidang dan fungsi setiap bahagian, seterusnya dapat melaksanakan tugas dengan baik.

BIODATA GURU Nama Sekolah Semasa Alamat Sekolah No. Telefon Sekolah No Faks Sekolah Nama Guru No. Kad Pengenalan Alamat Rumah Alamat Menginap SJK(C) Min Nam Kuala Teriang, 07100, Langkawi, Kedah Darul Aman. 04-953 1887 / 04-953 1885 04- 953 1886 CHEONG FUENG LUAN 840227-02-5088 Block C2-4, Flat Simpang Kuala, 05400 Alor Star, Kedah. SJK (C) Min Nam Kuala Teriang, 07100, Langkawi, Kedah Darul No. Telefon (hp) Kaum Jantina Agama Status Perkahwinan Kelayakan Akademik Kelayakan-kelayakan lain Aman. 012-447 6927 Cina Perempuan Buddha Bujang Ijazah Sarjana Muda Seni Persembahan (Drama): Universiti Malaya, Kuala Lumpur. Diploma Pendidikan Malaysia: IPG Kampus Sultan Abdul Halim, Sungai Petani, Kedah. KATA ALU-ALUAN Laporan ini mengandungi beberapa bahagian, iaitu profil sekolah, pengurusan dan pentadbiran, fizikal dan prasarana sekolah,pencapaian sekolah, penilaian guru dan lampiran. Setiap bahagian akan dibahagikan secara jelas mengikut kandungan masing-masing.

.

BAHAGIAN 1: PROFIL SEKOLAH PERKEMBANGAN SEJARAH SJK (C) MIN NAM Dengan lokasinya yang terletak di Barat Laut Pulau Langkawi. . masyarakat setempat yang menyedari kepentingan untuk mempunyai sebuah sekolah untuk mendidik anak bangsanya telah sebulat suara merancang dan berusaha sehingga tertubuhnya sekolah terawal pada tahun 1926. SJK (C) Min Nam merupakan sebuah sekolah rendah yang telah mengharungi pelbagai dugaan dalam sejarahnya yang sekian lama. Bermula pada tahun 1924.

Zhuang Da Shu. Ketika itu sekolah telah mempunyai Guru Besar. Cikgu Wei Siau Sing telah diupah. Pada masa yang sama. Sekolah ini juga telah berjaya mendapatkan pengiktirafan daripada kerajaan Taiwan. Encik Wang Jing Qing (1975. Kutipan derma dijalankan dengan kaedah berikut. Pihak lembaga sekolah terpaksa menyewa sebuah rumah lain di Pekan Baru. maka sebuah bangunan yang mempunyai 2 bilik darjah telah dibina di Kuala Teriang pada tahun 1967.). malah memainkan peranan mengutip yuran bulanan untuk membiayai gaji guru dan perbelanjaan sekolah. Status sekolah pada ketika itu ialah sekolah swasta. kutipan yuran diteruskan. Oleh kerana bantuan modal daripada kerajaan tempatan masih tidak mencukupi. Sejajar dengan itu seorang guru. Nama sekolah yang digunakan hingga sekarang juga ilham Cikgu Wei. diikuti dengan Cikgu Chew Jiang San. setiap pembelian sebakul ikan atau sebungkus isi kelapa akan didermakan seringgit kepada pihak sekolah. Guru ketika itu ialah Cikgu Chen Tian Chong. Pihak lembaga pengurus bukan sekadar mengurus dan berperanan sebagai penasihat. namun status di Tanah Melayu masih kekal sebagai sekolah swasta. ini telah dipertanggungjawabkan kepada Memandangkan pertempatan masyarakat Cina banyak bertumpu di sekitar Kuala Teriang sebagai pelaut. Padang Matsirat untuk meneruskan tugas mulia ini. satu cadangan membina bangunan sekolah telah diusulkan. Syarikat Kutipan Hai derma Huat. Pengerusi Lembaga Pengurus ketika itu ialah Encik Wang Jing Liang diikuti dengan Encik Kuang Hua Sin (1927-1975). Berikutan daripada rumah yang disewa tidak dapat menampung bilangan murid yang semakin bertambah. Bangunan ini disewa bersama oleh masyarakat Cina. Encik Zhuang Loo Yun (1980-1994) dan Encik Law Chang Loong (1994- . Beliau telah memikul tanggungjawab mendidik seramai lebih 20 orang murid. Padang Matsirat. bangunan sekolah ini telah hangus dijilat api pada tahun 1948. Pengerusi Lembaga Pengurus yang pertama ialah En.Sekolah terawal ini merupakan sebuah rumah atap yang terletak di Pekan Lama. sekolah ini telah mendapat bantuan modal daripada kerajaan tempatan. Malang tidak berbau.

Namun. En. Pada tahun 1967. Berkat murah hati Encik Khor tapak sekolah ini telah dibeli dengan harga yang murah iaitu RM 1900. Lee Chien Sang (1998-1999). antaranya ialah En. dengan kesedaran tentang kelemahan bangunan sekolah yang dibina atas tapak persendirian yang disewa. En. Pada tahun 1998. Pada tahun 1995. sekolah baru mulai digunakan. Wang Nu tan. Kerajaan telah memperuntukan sebahagian besar perbelanjaan membina bangunan baru sekolah ini. En. En. Ramai Guru Besar yang telah mentadbir sekolah ini. Puan Lao Poh Ying (2001-2002). Quartes guru yang terdiri daripada 2 pintu rumah telah siap dibina pada tahun 1994. En. Akhirnya. En. Cik Ng Dee Ing (1997).). Chia Shao Fei (2007-2008) dan Puan Tee Bee Ee ( Jan 2009. Menteri Pendidikan pada ketika itu ialah YB Dato’ Johari. En. Lai Heng Hwa (1996-1997). Chee Ya Yuan (2004-2007). Guru Besar Ch’ng Beng Yik telah mengusulkan satu cadangan mengadakan larian amal mengelilingi Pulau Langkawi mengutip derma bagi membina quartes guru. Pada tahun 1968. Chen Xin Yao. Ch’ng Beng Yik ( -1993). dan Encik Lim Hong Soon (2004. Liang Sau Hua. projek ini tergendala selama 1 tahun kerana modal yang tidak mencukupi. atas bantuan YB Dato’ Abu . maka satu perbincangan dengan tuan tanah Encik Khor Tian Song telah diadakan. Encik Tan Bao Yu (2002-2003). Memandangkan ramai guru berasal dari luar Pulau Langkawi dan tidak mempunyai tempat penginapan. En. memandangkan bangunan lama tidak mencukupi untuk menampung penambahan bilangan murid. Wang Zheng Fu. Kutipan derma dijalankan bagi membina bangunan baru yang mempunyai 3 bilik darjah yang standard dan sebuah pentas. maka pihak lembaga sekolah mencadangkan memperluaskan bangunan sekolah.Sept 2010). En. Teo Ah Choo (1999-2004).2000). sebuah bilik Sains dan bilik setor telah didirikan atas usaha dan bantuan kerajaan. Beliau telah benyak memberi bantuan dalam hal ini.

Keprihatinan JPN Kedah dan PPD Langkawi dengan meluluskan bantuan modal untuk mengecat bangunan dan sebagainya juga tidak dapat dilupakan. dan projek ini dapat diteruskan dan siap pada 18 Januari 2000. bantuan yang dihulurkan oleh masyarakat Langkawi juga besar ertinya buat sekolah ini. .Bakar Taib. Dalam pada itu. kerajaan memberi peruntukan sebanyak RM 30 ribu.

Ong Pang Shen Pen. Kanan (HEM) Cik Chew Lee Ling Guru Penolong En. Kanan (KK) Cik Wong Sze Hooi Guru Penolong Cik Yew Tyng Shie Guru Penolong Cik Teoh Chai Sin Guru Penolong En. You Tyzz Kang Guru Penolong Ustazah Mimishamsihani Guru Penolong Cik Cheong Fueng Luan Guru Penolong En. Kendrick Goh Yu Rick Pen.CARTA ORGANISASI SJK (C) MIN NAM 2010 Pn. Hasnah Bt. Zamri Mohd Zainudin Pra . Ong Pang Lic Pen. Mohd Dzohri Othman Pra Pn. Kanan (Pen) Cik Liew Miew Chin Guru Penolong En. Chik Pembantu Tadbir En. Tee Bee Ee Guru Besar En.

SENARAI NAMA GURU DAN KAKITANGAN SJK(C ) MIN NAM KUALA TERIANG. KANAN PENTADBIRAN 3 4 EN KENDRICK GOH YU RICK EN ONG PANG LIC PEN. MOHD DZOHRI OTHMAN EN. ZAMRI MOHD ZAINUDIN GURU PENOLONG GURU PENOLONG GURU PENOLONG GURU PENOLONG GURU PENOLONG GURU PENOLONG GURU PENOLONG GURU PENOLONG PEMBANTU TADBIR PEKERJA PEKERJA CATATAN . KANAN KOKURIKULUM 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 CIK CHEW LEE LING CIK YEW TYNG SHIE CIK LIEW MIEW CHIN CIK WONG SZE HOOI CIK TEOH CHAI SIN EN YOU TZYY KANG PN MIMI SHAMSIHANI BT HANIPAH CIK CHEONG FUENG LUAN PN. KANAN HAL EHWAL MURID PEN. 07100 LANGKAWI BIL 1 2 NAMA PN TEE BEE EE EN ONG PANG SHEN JAWATAN GURU BESAR PEN. CHIK EN. HASNAH BT.

BERTUNGKUS LUMUS RAJIN MENGKAJI. HARUMKAN NAMA SEKOLAH . KELIHATAN MEGAH DI SINI SAYA MEMBESAR BERLAJAR BERSAMA-SAMA. MENDIDIK ANAK BANGSA SEKOLAH MIN NAM. PULAU LAGENDA DI SINI SEKOLAH KESAYANGANKU LEMBAGA SEKOLAH DAN PIBG YANG MENCINTAI SEKOLAH LANGKAH YANG SAMA.LAGU SEKOLAH 校歌 浮罗交怡 世外仙岛 那里有 我可爱的学校 董事家教 热心爱校 步伐一致 培育英才 明南学校 巍峨壮观 你是我成长的摇篮 同窗钻研 自强不息 勤奋向上 为校增光 ~~~TERJEMAHAN~~~ PULAU LANGKAWI.

LENCANA SEKOLAH .

浮罗交怡明南学校 学校蓝图 PELAN SEKOLAH PEKEBUN 校工储藏室 储藏室 STOR GELANGGANG BADMINTON PERPUSTAKAAN & DARJAH 6 BLK SAINS 科学室 校长室 图 书 馆 及 六 年 级 PEJABAT GURU BESAR PEJABAT GURU DARJAH 5 DARJAH 4 KH STOR SUKAN DARJAH 3 DARJAH 2 DARJAH 1 PENTAS 羽 球 场 生技 室 体育 室 三 年 级 二 年 级 一 年 级 舞 台 TANDAS 五 年 级 四 年 级 电 脑 室 书记室 PEJABAT KERANI DARJAH 5 教 务 处 厕 所 PONDOK PENGAWAL KOMPUTER DARJAH 4 DARJAH 3 DARJAH 2 DARJAH 1 DARJAH 6 QUARTERS GURU 六 年 级 五 年 级 四 年 级 三 年 级 二 年 级 一 年 级 教师宿舍 守卫 TEMPAT BERKUMPUL SEMASA KECEMASAN 警急疏散集合地点 .

CIK MIMI ( PA ) PK . EN GOH YU RICK ( BC ) 2. PN TEE BEE EE ( PM ) . EN ONG PANG LIC ( M3 ) 7.KK EN ONG PANG LIC KELAB / PERSATUAN EN ONG PANG SHEN EN YOU TZYY KANG EN GOH YU RICK UNIT BERUNIFORM CIK YEW TYNG SHIE CIK LIEW MIEW CHIN PN MIMI SHAMSHIHANI SUKAN / PERMAINAN EN ONG PANG LIC 11. EN YOU TZYY KANG ( BM ) 5. CIK WONG SZE HOOI ( PS ) 9.CARTA ORGANISASI KURIKULUM SEKOLAH SJK ( C ) MIN NAM 2010 GURU BESAR PN TEE BEE EE PK HEM EN GOH YU RICK SPBT CIK CHEW LEE LING RMT/ SBT/ KWAMP EN GOH YU RICK KAUNSELING EN ONG PANG SHEN KESELAMATAN / KECERIAAN EN ONG PANG LIC DISIPLIN / PENGAWAS EN GOH YU RICK PK 1 EN ONG PANG SHEN SU PEPERIKSAAN EN ONG PANG LIC PLBS / SBOA EN ONG PANG SHEN PUSAT SUMBER / TVP CIK TEOH CHAI SIN NILAM / PERPUSTAKAAN CIK WONG SZE HOOI PEMULIHAN EN YOU TZYY KANG TRANSISI CIK CHEW LEE LING GURU DATA CIK LIEW MIEW CHIN BUDDY SYSTEM EN ONG PANG SHEN KETUA PANITIA 1. CIK TEOH CHAI SIN ( PJ ) 6. EN FOO FANG HUI ( SAINS ) 3. CIK CHEW LEE LING ( SV/ KT ) 12. CIK YEW TYNG SHIE ( KH ) 10. EN ONG PANG SHEN ( BI ) 4. CIKLIEW MIEW CHIN ( MU ) 8.

GOH YU RICK .ONG PANG SHEN KESELAMATAN / KECERIAAN EN. GOH YU RICK KAUNSELING EN.JAWATAN KUASA HEM PK HEM EN. ONG PANG LIC DISIPLIN / PENGAWAS EN. GOH YU RICK SPBT CIK CHEW LEE LING RMT / SBT/ KWAMP EN.

JAWATAN KUASA KO-KURIKULUM PK –KK EN ONG PANG LIC KELAB / PERSATUAN EN ONG PANG SHEN EN YOU TZYY KANG EN GOH YU RICK UNIT BERUNIFORM CIK LIEW MIEW CHIN CIK YEW TYNG SHIE SUKAN / PERMAINAN EN ONG PANG LIC PN MIMI SHAMSHIHANI .

BAHAGIAN 2: PENGURUSAN DAN PENTADBIRAN .

penggantungan. Meluluskan permohonan penggunaan bangunan dan kemudahan yang ada di sekolah mengikut syarat-syarat yang dibenarkan oleh pihak yang berkuasa. Melaksanakan segala prosedur perlantikan dan pengesahan dalam jawatan semua kakitangan di bawah kelolaan dan bidang kuasanya. Guru Besar adalah bertanggungjawab secara langsung dalam segala pengurusan perjawatan dan perkhidmatan guru dan kakitangan bukan guru di sekolah sebagaimana berikut: 1. 2. Merancang dan memastikan pelaksanaan takwin sekolah yang telah disusun dan ditetapkan itu berjalan dengan lancar. Menyediakan senarai tugas dan tanggungjawab guru dan kakitangan sokongan. 13. Menyimpan dan menyelenggarakan rekod-rekod peribadi guru dan kakitangan bukan guru. 6. Berkala. 12.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS GURU BESAR A. Menyediakan Laporan Nilaian Prestasi Tahunan. Menentukan sistem penyelenggaraan fail dilaksanakan dengan cara yang teratur dan sempurna. 5. 3. Mengambil langkah-langkah tertentu yang berhubung kait dengan soal percutian kakitangan di sekolahnya. 9. 10. 8. Melaksanakan segala prosedur perlantikan ke jawatan yang lebih tinggi bagi semua kakitangan di bawah jagaannya. Pentadbiran: Dalam bidang pentadbiran. 11. 7. 4. . dan Laporan Nilaian Prestasi Khas bagi semua kakitangan di bawahnya. pelepasan guru-guru dan kakitangan. persaraan. Mewujudkan struktur organisasi sekolah bagi menentukan pembahagian kerja dan tugas kakitangan sekolahnya. Melaksanakan prosedur bagi menamatkan perkhidmatan perletakan. Memastikan pelaksanaan dan langkah-langkah pengambilan perkhidmatan dan kursus dalam jawatan. Memastikan bahawa segala retan-retan yang disediakan itu dilakukan dengan sempurna dan dilaksanakan mengikut jadual yang telah ditetapkan. Laporan Sulit Khas.

7. elaun dan lain-lain bagi guru dan kakitangan. 16. 6. Menentukan segala kutipan atau yuran. Mengurus dan menyempurnakan segala urusan yang berkaitan dengan gaji. 5. 15. 2. sewa. elaun lebih masa. Memperakukan segala tuntutan perjalanan. Mempengerusikan mesyuarat-mesyuarat yang diadakan di peringkat sekolah yang melibatkan guru dan kakitangan. Menjadi Pengerusi Lembaga Tender dan Sebut Harga Sekolah mengikut syarat yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan. Merancang dan menguruskan segala bentuk pembelian dan pembayaran yang dilakukan oleh pihak sekolah. 10. Kewangan: 1.14. Menjadi pengerusi Lembaga Tatatertib Sekolah. 4. Menentukan buku stok yang disimpan dan disediakan di sekolah disediakan dengan teratur dan kemas kini. Zon Sekolah. 3. 9. Kementerian Pendidikan Malaysia atau jabatanjabatan kerajaan yang lain. B. peperiksaan. 12. Wang Suwa dan Asrama serta Panjar Wang Runcit. 11. Mengurus dan menyelenggarakan buku tunai untuk Akaun Wang Kerajaan. 8. wang runcit dan sebagainya. 17. asrama dan lain-lain sumber pendapatan dilaksanakan dengan sempurna. Menyempurnakan segala urusan yang berkaitan dengan biasiswa pelajarpelajar sekolah yang diberi oleh Kementerian Pendidikan dan lain-lain badan penaja. Menjadi Penasihat Persatuan Ibu Bapa Guru dan memastikan bahawa segala keputusan dilaksanakan dengan teratur dan berkesan. Menyediakan anggaran belanjawan sekolah seperti perbelanjaan mengurus dan perbelanjaan pembangunan. Memastikan bahawa tatacara hapus kira dan hapus stok dilakukan . Jabatan Pendidikan Negeri. Mengurus dan menyempurnakan segala tuntutan perkapita dan lain-lain geran yang dikemukakan oleh pihak yang berkaitan dari semasa ke semasa. Melakukan dan menyempurnakan segala persediaan yang diperlukan untuk audit akaun sekolah secara teratur dan kemas. Menghadiri mesyuarat di Pejabat Pendidikan Daerah.

kolokium. Merancang pertambahan fizikal sekolah jika ada dan jika perlu seperti pembinaan dan pembaikian. berkesan dan mengikut perancangan. mengambil kursus di luar. memerlukan bangunan tambahan dan sebagainya. Merancang dan melaksanakan program dan kursus bagi kemajuan guru dan bukan guru untuk pengayaan dirinya. Pembangunan Kakitangan: 1. C. Merancang dan menguruskan pelaksanaan projek-projek pembangunan kecil yang diadakan di sekolah. 13. Melaksanakan pengawasan fizikal sekolah dan menentukan perjalanannya dilakukan dengan cara yang baik dan teratur. Kurikulum: 1. F. 4. 2. 3. Menentukan pelaksanaan Dasar Pelajaran Kebangsaan berjalan dengan teratur.dengan sempurna mengikut peraturan yang ada. Pembangunan Fizikal Sekolah: 1. Merancang dan memastikan pelaksanaan sukatan pelajaran atau . Mengajar: 1. 2. E. 2. Memberi segala galakan kepada guru dan kakitangan agar melanjutkan pengajian di peringkat yang lebih tinggi. Mengambil langkah-langkah penyelenggaraan bangunan sekolah dan kawasan sekolah dari semasa ke semasa. Mengajar sekurang-kurangnya sembilan waktu seminggu dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan bagi Guru Besar. 3. D. kursus dalam perkhidmatan ataupun mengadakan kursus-kursus untuk kakitangan di sekolahnya. Menjadi Setiausaha Lembaga Kewangan Sekolah dan pengelola sekolah dan menentukan bahwa semuanya itu berjalan lancar. Memastikan pelaksanaan sukatan pelajaran atau kurikulum yang ditentukan oleh Kementerian Pendidikan berjalan mengikut peraturan. 3. Mengadakan 'in house training'.

dan kelab sukan dan permainan dan pasukan-pasukan unit pakaian seragam. berbudi pekerti dan bagus dalam akademik dan sukan. Menentukan perjalanan Lembaga Disiplin Pelajar. sesuai & praktikal. Menetap dan menggariskan satu peraturan dan undang-undang sekolah yang praktikal untuk dipatuhi sepenuhnya oleh semua pelajar. Mempengerusikan mesyuarat panitia mata pelajaran jika difikirkan perlu. Memastikan penubuhan persatuan. Menentukan bahawa unit-unit ko-kurikulum itu berjalan dengan cergas. G. 3. Menentukan kewujudan Pusat Sumber sekolah dan Guru Besar bertanggung-jawab terhadap perkembangan dan kemajuannya. 7. 9. Menentukan mata pelajaran pilihan untuk pengajaran di sekolahnya dengan menetapkan guru-guru yang mengajar mata pelajaran yang berkenaan. sempurna dan . 4. Menubuhkan Lembaga Disiplin Pelajar di sekolahnya dan memastikan bahawa pelaksanaannya berjalan dengan berkesan.kurikulum di sekolah berjalan dengan sempurna. Hal Ehwal Pelajar: 1. peraturan dan undangundang dan Lembaga Pengawas dilaksanakan dengan baik. baik. 5. teratur dan sempurna dengan susunan program yang lengkap. Menubuhkan sebuah Lembaga Pengawas Sekolah yang terdiri daripada pelajar yang cergas. 2. baik dari segi tingkah laku. 8. Ko-Kurikulum: 1. Menubuhkan beberapa buah jawatankuasa dan majlis lain yang difikirkan perlu sebagai usaha untuk memastikan keberkesanan pengurusan sekolah. Menubuhkan panitia mata pelajaran atau Lembaga Kurikulum Sekolah untuk memastikan keberkesanan pelaksanaannya. H. sukan dan permainan dan juga pasukan unit berunifom. 3. Membina 'Blue Print' sekolah untuk meningkatkan pencapaian pelajar dan bidang akademik. 2. 4. 6. Menentukan perkembangan bakat dan potensi para pelajar dalam kegiatan ko-kurikulum seperti persatuan dan kelab.

Menjadi tugas dan tanggungjawab Guru Besar untuk membuat penyelidikan terhadap perjalanan pengajaran dan pembelajaran di sekolahnya. Untuk menjamin keselamatan.(Bimbingan dan kaunseling. I. 5. pengurusan. Menjadi tugas Guru Besar untuk mengawasi dan melaksanakan tugastugas pentadbiran. . 4. Memberi bimbingan kepada guru-guru dalam semua bidang tugas dan pengajaran mereka agar ianya menjadi lebih berkesan dan menyeronokkan. Bertanggungjawab dalam memberi bimbingan kepada Penolong Kanan Pentadbiran. 6. kemajuan kakitangan pengajaran pembelajaran. kesihatan. kesejahteraan dan kebajikan para pelajar. keselamatan. Penolong Kanan HEM dan Penolong Kanan KO serta Penyelia Petang dalam pelaksanaan tugas-tugas mereka. 2. 3. kewangan. Pengawasan dan penyeliaan ini adalah untuk penilaian prestasi mereka yang akan dibuat pada setiap hujung tahun.adil. perkhidmatan yang berikut perlu diwujud dan dilaksanakan di sekolah dengan baik. Guru Besar memberi bimbingan yang diperlukan kepada kakitangan bukan guru dalam melaksanakan tugas-tugas mereka. kurikulum. Pengawasan Dan Penyeliaan: 1. biasiswa dan dermasiswa. pembangunan fizikal. riadah dan sistem mentor menti). iaitu:. 5. ko-kurikulum dan dalam hal ehwal pelajar.

Menyusun jadual waktu kelas dan guru serta menyediakan jadual waktu gantian. 4. Pengurusan 1. Memastikan perjalanan panitia mata pelajaran. guru yang baru mengajar dan guru sandaran tidak terlatih dalam menjalankan tugas harian mereka. B. Membantu Pengetua dalam semua aspek perancangan dan pengurusan sekolah. mingguan. Kurikulum 1. pentadbiran. pusat sumber. hubungan masyarakat dan keselamatan. Membantu serta membimbing dalam latihan mengajar bagi guru pelatih. Mengajar sebilangan waktu mengikut arahan Pengetua.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS PENOLONG KANAN PENTADBIRAN BIDANG TUGAS PENOLONG KANAN 1 ( PENTADBIRAN) Menjalankan tugas Pengetua semasa ketiadaannya. Pejabat Pendidikan Daerah. Membantu penyediaan peralatan teknologi pendidikan. 5. SENARAI TUGAS PENOLONG KANAN 1 ( PENTADBIRAN) A. makmal dan bengkel. Negeri dan Kementerian Pendidikan. 6. 7. Menentukan rancangan pelajaran harian. Mengkaji segala jenis laporan yang berkaitan dengan kurikulum serta mencadangkan tindakan susulan. Bertanggungjawab kepada Pengetua dalam hal kurikulum. 9. Membantu memilih buku teks. Membantu Pengetua menyelia dan menilai proses pengajaran. 2. 3. bahan pusat sumber dan buku bacaan. Menentukan penggunaan dan penyelenggaraan bahan-bahan sumber pendidikan. 8. Menyelaraskan segala jenis program kurikulum yang dianjurkan oleh sekolah. penggal dan sebagainya. Membantu beban tugas guru dan staf sokongan sekolah .

Menghadiri kursus. . seminar dan bengkel. Merancang langkah-langkah keselamatan pelajar. Membantu merancang takwim sekolah. 4. Membantu menyelenggara dan menyelaras kutipan data/ maklumat. Mewujudkan hubungan dua hala di antara sekolah dengan ibu bapa dan masyarakat. 1. Melibatkan diri secara aktif dalam persatuan yang berkaitan dengan profesion perguruan. Membantu menyelaraskan hal ehwal peperiksaan. Pembangunan Kendiri. 9. Menjadi Ahli Lembaga Tatatertib Sekolah. Pembangunan Diri Pelajar 1. 2. 3. Menjadi penandatangani kedua cek sekolah. 4. Membantu merancang dan menyelia program budaya sekolah. 7. 5. 5. 6. Menyelaras semua jenis kutipan yuran 8. Menjalankan kajian bagi kecemerlangan pengurusan sekolah. Mempertingkatkan budaya membaca dan budaya ilmu. 7. Mengadakan kursus/latihan personal. Pembangunan Organisasi. D. 3. 6. Menjaga dan menyemak stok/ iventori peralatan sekolah. 10. keceriaan dan kebersihan sekolah. 2. Membantu menyelia kerja-kerja guru dan staf sokongan. C. 3. Menyelaras penyediaan penyata kewangan untuk urusan odit tahunan. kursus dan latihan guru serta staf sokongan. Mengadakan kursus kemahiran pelajar.2.

11. peperiksaan bulanan. ujian dan lain-lain. . Merangka dan melaksanakan Program Kurikulum yang dianjurkan oleh sekolah seperti Projek UPSR dan sebagainya. 10. Bermesyuarat dan menyediakan minit mesyuarat panitia untuk diedarkan kepada ahli dan salinan kepada pengurusan sekolah. pertengahan tahun dan akhir tahun.penyediaan peralatan Teknologi Pendidikan. 7. Memastikan Sukatan Pelajaran yang diterima adalah betul dan mengedarkannya kepada semua anggota panitia. Memberi bimbingan kepada guru-guru baru tentang pengajaran. Merangka Takwim Panitia setahun – mesyuarat panitia sekurangkurangnya 4 kali setahun. Makmal dan bengkel. Menyediakan maklumat serta laporan guru-guru dalam panitianya. 14. 3. Mengetuai Panitia Mata Pelajaran bagi merangka Rancangan Pengajaran Tahunan dan Harian 4. 6. Menentukan target mata pelajaran berasaskan peperiksaan akhir tahun. Membantu dalam pengurusan. Pusat Sumber. 9. 5. Berusaha menambah ABM dan memastikan penggunaan yang maksimum dan berkesan. ujian. 2. Menjadi pengerusi panitia mata pelajaran. 15. 12. Menentukan anggaran perbelanjaan bagi program kurikulum dan panitia mata pelajaran.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS SETIAUSAHA KURIKULUM 1. contoh membina instrumen penilai yang berkesan. 8. Mengagih pembahagian tugas di antara anggota panitia mengenai penyediaan soalan-soalan. Memberi input yang imaginatif dan inovatif.rancangan/sukatan pelajaran. rancangan. 13. sukatan pelajaran. ujian dan lain-lain. Memberi bimbingan kepada guru-guru baru tentang pengajaran.

Menyenaraikan dan menyediakan ABB. Kewangan – Perbelanjaan tahunan. Menyediakan minit mesyuarat panitia. Mencadangkan agihan guru kepada jawatankuasa. Mengadakan mesyuarat panitia. peraturan 15. 9. 7. 5. 14. 11. Menyelenggara fail panitia. 2. SENARAI TUGAS KETUA PANITIA 1. Mengkaji & menganalisis keputusan peperiksaan. 7. Menyelaras penyediaan Head Count. AJK Kurikulum sekolah. 6. 6. tatacara kewangan & mengurus stok. 4. Merancang dan menyelaras strategi program. Menyelaraskan soalan. Membantu pentadbir menjalankan tugas berkaitan kurikulum. 8. Menyediakan laporan analisis peperiksaan. 3. 4. 10. Membimbing guru meningkatkan keberkesanan P&P. Merancang dan mengendalikan program. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS SETIAUSAHA PEPERIKSAAN . 5. Menyelaras dan menyemak penyediaan soalan & skema markah. 13. Menguruskan fail panitia. Menyediakan rancangan mengajar.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS KETUA PANITIA PERANAN PANITIA 1. Memperolehi sukatan pelajaran. 3. Membantu pentadbir bagi pencerapan guru & kerja. 12. Bilik khas – Menyedia jadual penggunaan. 2. Merujuk masalah panitia kepada pentadbir.

4. Membina soalan PKSR. Menyediakan jadual pengawasan PKSR. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS GURU MEDIA . Menyerahkan markah murid kepada guru kelas. 2. Menyediakan takwim pelaksanaan PKSR. Cetakan laporan ke guru kelas. Menyediakan jadual Pembina soalan PKSR.1. Menggabung data SAPR. Cetakan laporan ke GPK dan laporan ke PPD. 6. Membungkus kertas soalan. Serah bungkusan soalan ke SUP. 8. 9. 3. 11. 10. 7. 5. Menghantar kertas soalan untuk cetakan.

PKG / Perpustakaan Awam untuk meningkatkan perkhidmatan dan program Pusat Sumber Sekolah. 5. program dan aktiviti serta kewangan Pusat Sumber Sekolah. alatan dan perabot) 15. dan mengurus program promosi Pusat Sumber Sekolah. Merancang dan melaksanakan dasar dan program tahunan PSS bersamasama pengetua. Merancang. Merancang. 7. Merancang pemerolehan dan pembinaan koleksi yang komprehensif. 10. 17. Bekerjasama dengan guru-guru dalam pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran berasaskan sumber. seimbang dan kemas kini. Menyelia dan mengurus bahan-bahan PSS. Merancang dan mengurus program pembacaan (Program NILAM) dan pembudayaan ilmu. Melaksanakan tugas semakan stok dan inventori peralatan Pusat Sumber Sekolah. 9. Merancang dan mengajar mata pelajaran antara 6 . melaksana dan menyelaras program pembangunan staf dan program latihan dalaman berhubung dengan Pusat Sumber Sekolah. (termasuk bahan.1. kakitangan Pusat Sumber Sekolah. 3. 14. 11. Merancang dan melaksanakan Program Kemahiran Maklumat dan perkhidmatan Pusat Sumber Sekolah yang dapat menyokong pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran 6. Menjalankan penyelidikan / kajian tindakan berhubung dengan perkhidmatan Pusat Sumber Sekolah. Mempromosi dan menjadi ahli Persatuan Pusat Sumber Sekolah Negeri (PSSP).8 waktu seminggu 2. 16. 12. Merancang dan mengurus belanjawan tahunan Pusat Sumber Sekolah bersama Jawatankuasa Kurikulum Sekolah 4. 8. guru dan murid. Menyediakan laporan serta analisis pelaksanaan pembangunan. Berhubung dan bekerjasama dengan Pusat Sumber Pendidikan Negeri. . pengurusan. Memantau dan mengawal selia pelaksanaan program Pusat Sumber Sekolah. Menyediakan dan mengedar minit mesyuarat JK Induk dan JK Kerja Pusat Sumber Sekolah 13.

Berjumpa dan berbincang dengan guru asas. Menyediakan fail diri bagi murid pemulihan khas. pegawai kebajikan dan pihak-pihak lain yang berkesan untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang kelakuan. 5. 2. 8. Tugas-tugas yang berkaitan dengan kebajikan murid-murid pemulihandi sekolah.Keutamaan hendaklah diberi kepada muridmurid tahun 1 hingga 3. 4. 7. Menghantar data dan laporan pelaksanaan Program Pusat Sumber Sekolah khasnya Laporan Pusat Sumber Sekolah dan NILAM kepada BTP melalui PKG dan PSPN pada bulan Oktober setiap tahun. Melaksanakan penilaian berterusan untuk mengetahui kemajuan muridmurid yang menghadiri kelas pemulihan khas dan merekodkannya.18.1 Mengenalpasti murid-murid yang memerlukan pemulihan. 2. tabiat. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS GURU PEMULIHAN 1. 2.2 Merancang dan menyediakan aktiviti-aktiviti serta bahan-bahan. Membantu guru-guru asas dalam hal: 2. ibu bapa. penjaga. kesihatan dan keteranganketerangan lain mengenai latarbelakang murid-murid. 2.4 Mengajar bersama-sama guru asas sekiranya keadaan memerlukan. Membentuk jawatankuasa Panitia Pendidikan Pemulihan Khas serta menjadi ahli jawatankuasa kurikulum sekolah. Menjalankan kerja-kerja pemulihan khusus untuk murid-murid lemah yang terpilih dari tahun 1 hingga 6. 3. Mengadakan bengkel di peringkat sekolah atau daerah di mana keadaan memerlukan. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS GURU MATA PELAJARAN . 6.3 Mengatur jadual waktu untuk pengajaran pemulihan. doktor.

8. Menyedia dan menyebar alat bantuan mengajar. JPN dan KPM. Mencadangkan buku teks dan buku rujukan. 6. 7.JPN. latihan dan kertas jawapan. PPD dan sekolah. menyusun dan melaksanakan program panitia. Menyedia jadual waktu ganti guru yang tidak hadir sekolah. 5. 4. 6. 3. Menghadiri kursus anjuran KPM. 2. Bekerjasama dengan panitia merancang. 2. Menyelaras soalan-soalan ujian dan peperiksaan.1. Berinisiatif untuk meningkatkan kemajuan akademik murid. Mengadakan mesyuarat panitia.PPD. Menyemak nota. 5. sekolah. 7. Menyediakan Sukatan Pelajaran bagi setiap tahun. 9. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS PENYELARAS TAHUN / ALIRAN 1. Menyediakan soalan dan skema peperiksaan. Mengubah jadual waktu dari masa ke semasa mengikut keperluan. Memberi gerak kerja bertulis kepada pelajar. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS SETIAUSAHA LATIHAN DALAM PERKHIDMATAN (LDAP) . 4. Menyediakan Rancangan Mengajar. Menyediakan rancangan harian. Peka dengan sukatan pelajaran dan kaedah pengajaran. JPN. 8. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS JAWATANKUASA JADUAL WAKTU 1. 3. Mengkaji dan menganalisis keputusan peperiksaan. Melaksanakan arahan dan keperluan sekolah. 2.KPM. PPD. Menyediakan Jadual Waktu Induk sekolah/Persendirian dan Kelas. 3. Menjadi ahli panitia.

Menyedia penyata suku tahun 3. Menyediakan maklumat/data PPP di sekolah. 5.1. Mengadakan mesyuarat JK LDP peringkat sekolah 4. Melaksanakan hari professional peringkat sekolah 8. Mencadangkan keperluan dan kepentingan kursus untuk PPP di sekolah . Menyemak dan mengawasi Jadual Kedatangan 5. Mengurus: -Surat rasmi Unit LDP JPN dan Penyelaras LDP PPD/PPG -Kajian keperluan kursus di kalangan PPP di peringkat sekolah -Maklumat Unit LDP JPN dan Penyelaras LDP PPD/PPG dan menyebarluaskan maklumat kepada PPP di sekolah -Peruntukan kewangan dan perbelanjaan yang disalurkan melalui JPN -Pelaporan prestasi perbelanjaan kepada pihak JPN -Maklumat kursus/latihan /bengkel yang diadakan diperingkat sekolah -Fail LDP dan mengemaskini dari semasa ke semasa 2. Menyedia dan merekod untuk pembangunan sekolah FUNGSI DAN BIDANG TUGAS PENYELARAS BESTARI . 6. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS GURU DATA 1. Menyediakan data-data untuk dihantar ke PPD/JPN/KPM 4. Menyedia Penyata bulanan guru dan murid 2.Menyediakan pelaporan LDP dan cadangan penambahbaikan. 9. berkaitan LDP di dalam pengkalan data dan mengemaskinikannya setiap tiga bulan (Mac. Merancang dan melaksanakan kursus dalaman (in house traning) di peringkat sekolah 7. Sept dan Disember) setahun 3. Menghadiri mesyuarat JK LDP peringkat PPD/JPN sekiranya dipanggil. Menyimpan borang permohonan berkaitan dengan kursus dan latihan dari BPG KPM dan bahagian-Bahagian lain. Memberikan kerjasama kepada unit LDP JPN/PPD berhubung dengan program LDP sekiranya diminta 10. Jun.

4. 6. Menyediakan keperluan peralatan ICT untuk guru dan membantuserta membimbing mereka sewaktu menggunakannya dalampengajaran dan pembelajaran. 7. Melatih staf menggunakan kemudahan ICT secara efektif disamping menggalakkan penggunaannya di dalam aktivitipengurusan dan pentadbiran. Sebagai penghubung tunggal (single point of contact) bagi pihak sekolah. Menyediakan laporan dan maklumat perkembangan aktiviti sekolah bestari kepada pihak yang berkenaan. Mengurus dan menyelenggara kemudahan ICT dan perisian-perisian aplikasi yang dibekalkan serta menyelesaikan sertamenyelesaikan masalah teknikal yang mungkin timbul. Melatih guru menggunakan kemudahan ICT secara efektif disamping menggalakkan penggunaannya di dalam aktivitipengajaran dan pembelajaran.Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh pengurusan sekolah dari masa ke semasa. Menyelaras penilaian perisian pendidikan berdasarkan kriteria penilaian yang telah ditentukan oleh Kementerian Pendidikan.1. Merancang dan mengajar Matapelajaran antara 6 hingga 8 waktu seminggu. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS PENOLONG KANAN HEM . 12. 5. Memastikan integriti dan keselamatan data. 2. 8. 10. Sebagai pakar rujuk dan pegawai sumber (resource person) ICT sekolah dan sentiasa mengikuti perkembangan ICT semas 11. 3. 13. 9. Mempertingkatkan budaya ICT di sekolah. Sebagai pengurus e-mel.

Membantu pengetua dalam semua aspek perancangan dan pengurusan sekolah. Bertanggungjawab kepada Pengetua dalam hal-hal kaunseling. . buku teks. Pilih pengawas pada setiap hujung tahun untuk bertugas pada tahun berikutnya. perayaan asrama. Mengawasi disiplin dan akhlak para pelajar di sekolah sepanjang hari persekolahan. Menjalankan tugas-tugas pengetua semasa ketiadaan Pengetua dan Penolong Kanan 1 (Pent. 5. 4. Membantu Pengetua menyelia dan menilai aktiviti seperti dalam perkaraperkara di atas.1. 3. 7. 6. 3. Mengaturkan mesyuarat lembaga pengawas yang diadakan dari semasa ke semasa di sekolah. Pemilihan akhir dilakukan oleh para pelajar dengan cara undi. penerbitan dan percetakan. 2. sekolah. 4. Pemilihan calon dilakukan oleh guru-guru sendiri dan tidak dicalonkan oleh pelajar. Memastikan perlantikan para pengawas adalah berdasarkan pengalaman. Menentukan Ketua dan Penolong Ketua Pengawas dilantik oleh guru penasihat lembaga pengawas dengan nasihat guru-guru lain. 5. kantin sekolah serta penyeliaan FUNGSI DAN BIDANG TUGAS GURU DISIPLIN Bidang Tugas: 1.) 2. kebolehan dan kemampuan pelajar dalam bidang sukan dan permainan. Mengajar sebilangan waktu mengikut arahan Pengetua. keselamatan dan kebajikan pelajar. jikalau didapati sesuai dan boleh dilaksanakan setelah dipersetujui oleh pihak guru. Menentukan pemilihan pengawas adalah berdasarkan pencapaian dalam bidang akademik. koperasi sekolah. daya kepimpinan dengan mengambil kira pandangan dan sokongan para guru. sahsiah.

Menyebarkan maklumat BDK 5. Membantu Guru Besar dalam mengesan dan mengesahkan kesalahankesalahan besar yang dilakukan oleh pelajar yang boleh membawa kepada penggantungan sementara atau pembuangan sekolah. 9. Menyediakan Rancangan Tahunan 4. 11. Menguruskan pertandingan kebersihan bilik darjah pada tiap-tiap minggu dan mengumumkan kelas yang paling kotor. 12. Merekodkan segala kesalahan. upacara dan majlis-majlis yang diadakan oleh pihak sekolah. Memantapkan perkhidmatan dari segi akademik. psikososial dan kesejahteraan mental. 10. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS BIMBINGAN & KAUNSELING 1. Menerima laporan daripada para pengawas dan mengambil segala langkah dan tindakan yang sesuai. 2. hukuman dan denda yang dijatuhkan kepada pelajar di sekolahnya. Mengenalpasti keperluan perkhidmatan BDK di sekolah 3. 14. Mempamerkan peraturan dan undang-undang sekolah di papan-papan kenyataan dan di dalam bilik darjah. Berhubung rapat dengan guru bimbingan / kaunseling untuk menyelesaikan masalah pelajar. 13. kelompok dan bimbingan pelajar 6. 15. keibubapaan dan pemasalahan pelajar . Bekerjasama dengan guru-guru bertugas harian atau mingguan untuk menguruskan kawalan terhadap pelajar pada hari perhimpunan. kerjaya. Memberikan perkhidmatan kaunseling individu. Memberikan tumpuan dan melaksanakan senarai tugas GBDK Sepenuh Masa. Menentukan segala peraturan dan undang-undang sekolah sentiasa dipatuhi oleh para pelajar sekolah.8.

2. 6. teks. 4. klinik dan rumah. 5. 4. 5. Pastikan kebersihan dan keselamatan semasa makan. 2. 3. Menentukan murid yang layak mendapatkan buku teks. 3. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS GURU KESIHATAN & KESELAMATAN 1. Membantu unit perubatan dan rawatan yang datang membuat rawatan. Memfailkan borang SPBT dengan baik. tempohnya. Membaiki buku rosak dan menjalankan hapus kira bila cukup Mengadakan pemeriksaan tentang penggunaan buku teks. Membantu pihak sekolah menghantar murid sakit ke hospital. 4. Membanci murid yang patut menerima susu percuma. Pemilihan murid yang layak menerima RMT. Menentukan semua murid selamat semasa berada di sekolah. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS GURU SPBT 1. Penjagaan peti ubat sekolah. Mengawal selia buku stok. Mendedahkan peraturan kepada murid mengenai penggunaan buku . Memastikan murid tahun satu mempunyai rekod kesihatan. Mengemaskinikan rekod dan penyediaan laporan. 2. Penyeliaan dan pelaksanaan program RMT.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS GURU RMT 1. 5. Pemilihan pembekal makanan. 3. 6.

4. Menyediakan jadual waktu harian asrama dan menentukan penghunipenghuni asrama mematuhinya. Mengambil tindakan yang sesuai untuk mendapatkan rawatan jika terdapat penghuni asrama sakit. 7. Melantik AJK asrama yang meliputi bidang disiplin. mutu dan sukatan menu. kelas persediaan. Memastikan AJK yang dilantik menjalankan tugas masing-masing dengan berkesan. 9. memberi nasihat serta teguran untuk memperbaiki pencapaian akademik penghuni asrama. 8. Bertanggungjawab ke atas disiplin asrama dan menentukan bahawa para penghuni mematuhi peraturan asrama dan sekolah. . Bertanggungjawab ke atas perkara-perkara yang berkaitan dengan makanan di asrama seperti menu makanan. riadah. Bertanggungjawab mengawasi kebersihan penghuni . Bertanggungjawab mengawasi kemajuan pelajaran para penghuni asrama seperti memeriksa kad kemajuan. keseluruhan bangunan dan kawasan asrama. Mengurus kemasukan penghuni asrama. 12. kelas tambahan. 11. 3. Bertanggungjawab menghubungi dan memberitahu ibu bapa/penjaga mengenai masalah kesihatan para penghuni (contohnya penghuni asrama dimasukkan ke hospital). kebersihan. 6. dorm. masa cuti dan masa-masa tertentu seperti keluar ke pekan atau balik ke rumah dengan mencatatkan ke dalam buku keluar masuk yang disediakan. pengelolaan kebersihan dewan makan. 10. Mengawasi keluar masuk para penghuni asrama pada hujung minggu. 13.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS WARDEN ASRAMA 1. Mengurus rekod kedatangan penghuni asrama di dalam buku kedatangan. keselamatan. Bertanggungjawab ke atas kelakuan / tingkahlaku penghuni asrama dan memberi tunjuk ajar yang sewajarnya. 2. kebajikan dan agama. kebersihan pekerja dewan makan. 5.

Mengawal harga makanan dan minuman yang dijual. Menentukan peraturan kantin – rujuk buku panduan kantin. Menentukan jenis makanan / minuman yang dilarang serta mutu makanan yang dijual. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS GURU KEBAJIKAN 1. Rawatan berterusan (penyakit kronik). Kematian. Mengadakan daftar sumbangan dan daftar penerima yang dikemaskini dan disahkan oleh Guru Besar. Kecemasan / bencana 2. Mendapatkan senarai nama pelajar yang layak mendapat bantuan berdasarkan keutamaan dan keperluan. Merancang program untuk mengutip sebarang sumbangan di semping meningkatkan keprihatinan pelajar terhadap kebajikan. 4. 6. . 4. 5. Mempastikan murid-murid mendapat kemudahan yang sewajarnya semasa dan selepas menguruskannya. Menghubungi Guru Besar jika terdapat sebarang kerumitan. 6. Menguruskan simpanan murid dengan pihak berkenaan berjalan dengan licin dan sempurna. 7. 10. Kemalangan. Menguruskan hal ehwal kebajikan pelajar yang memerlukan bantuan khusus seperti: Pelajar miskin. Memastikan kebersihan di dalam dan di luar kantin. Bertanggungjawab kepada Guru Besar. 5. Mengadakan carta organisasi penyelarasan kantin. 8. Menguatkuasakan peraturan kantin dengan bantuan pengawas sekolah. 2. 3. 9. Menubuhkan Tabung Kebajikan Pelajar. 3.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS JAWATANKUASA KANTIN 1. Mengurus dan mempromosikan kebaikan menyimpan agar murid-murid lebih berminat untuk menabung.

PENGURUSAN: 3.3 Menggunakan ABM dengan cara yang betul dan bersistematik. 2. 3.2 Menyediakan anggaran belanjawan pengurusan ko-kurikulum.4 Menentukan pelaksanaan pengajaran pendidikan jasmani dan kesihatan dengan lancar. PERMAINAN. PASUKAN BERUNIFOM. 1.8 Memastikan rekod-rekod dan data koko disenggarakan dengan baik.7 Mengurus dan menyelia peralatan dan kemudahan ko-kurikulum.4 Mengawal dan menilai setiap kegiatan mencapai matlamatnya. KURIKULUM (SUKAN.1 Mengurus dan menyelaras kegiatan setiap bidang ko-kurikulum.5 Menyesuaikan program yang dirancang mengikut kesesuaian pelajar.5 Merancang program unjuran keluar bilik darjah. 3. 3. 1.3 Menentukan langkah keselamatan dalam setiap aktiviti ko-kurikulum telah diambil penjelasan. 3.2 Mengurus pemilihan peserta kumpulan elit sekolah. 1. PERSATUAN DAN KELAB): 2. 3.1 Merancang pengajaran dan pembelajaran bagi mata pelajaran yang diajarnya.9 Mengenalpasti guru/murid yang berpotensi untuk maju dengan mengadakan program khas untuk mereka.3 Menyelaras dan menyelia pelaksanaan program dan aktiviti. 3.4 Membantu dan mengurus segala penerbitan sekolah. 1. 2. 2.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS PENOLONG KANAN KOKURIKULUM 1.1 Merancang takwim kegiatan setiap bidang. 3. PENGURUSAN KURIKULUM: 1. 2. 3. . 3.6 Menyelaras pembahagian murid dalam kumpulan/rumah dan meningkatkan pencapaian prestasi aktiviti setiap rumah. 2.2 Melaksanakan proses pengajaran dan pembelajaran yang berkesan sebagai contoh dengan kemahiran yang ada padanya.5 Menyelaras hari perayaan dan upacara sekolah.

4 Kegiatan tabung anugerah MSSM dari Tahun 1 serta kutipan yang . 5. SUKAN DAN PERMAINAN: 6.3 Mengadakan tabung sukan. 8. PASUKAN PAKAIAN SERAGAM: 8.1 Menyelaras dan menyelia aktiviti-aktiviti persatuan dan kelab yang bercorak akademik.1 Merancang strategi penglibatan murid dalam kegiatan pasukan pakaian seragam. melaksana dan menyelia kegiatan sukan/permainan di semua peringkat. 6. 6.2 Menganggotai JK Kurikulum/ko-kurikulum yang dibentuk oleh pihak sekolah bagi kemudahan pelajar. 7.2 Menyelaras pelaksanaan kegiatan pasukan pakaian seragam sekolah.4. 4.1 Membantu merancang.1 Bertindak sebagai pegawai perkembangan sekolah. kutipan yuran sukan sekolah. buku stok. 9. 9. KELAB/PERSATUAN: 7. PEMBANGUNAN DIRI PELAJAR: 5. SETIAUSAHA SUKAN SEKOLAH: 9. menyimpan rekod kejohanan dan piala pusingan.1 Merancang kegiatan sukan untuk dua tahun ke hadapan. MSS serta menentukan anggaran perbelanjaan bagi tiap-tiap sesi persekolahan. 5. 4. mengadakan stor.2 Merancang takwim sukan dan permainan sekolah. 9.4 Menyelaras kurikulum/ko-kurikulum bersepadu. 4.3 Bertindak sebagai setiausaha perayaan di peringkat sekolah. PEMBANGUNAN DIRI STAF: 4.1 Menyertai kursus ko-kurikulum.2 Menyertai kempen/perkhemahan tahunan yang diadakan oleh badan luar.3 Menjadi jurulatih dalam bidang-bidang bertentu.2 Menjaga dan membina kemudahan / kelengkapan peralatan sukan. 5. 9. 8.

7 Menjalankan tugas lain yang berkaitan dengan sukan sekolah/ MSSD/ MSST/ MSSM.5 Menyertai pertandingan MSS daerah atau negeri. Menentukan langkah-langkah keselamatan dalam aktiviti kokurikulum dipatuhi. 4. 9. . Membantu Pengetua dalam pengagihan tugas kepada guru-guru. 3. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS SETIAUSAHA KO KURIKULUM 1. Menjalankan tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Besar dari semasa ke semasa. 5. 2. Menyelaras semua aktiviti kokurikulum. 6. 9. Memastikan rekod dan data diselenggara dengan baik. 7. pelaksanaan dan penilaian pelajar. perancangan. Memastikan borang-borang kokurikulum yang digunakan dikemaskinikan dan mencukupi. Mengenal pasti guru dan murid yang berpotensi dalam aktiviti kokurikulum dan mengadakan latihan dengan mereka.6 Mengadakan jadual latihan sukan / olahraga/ permainan untuk murid sekolah. Mengurus pemilihan peserta untuk ke pertandingan aktiviti persatuan/kelab/pasukan badan beruniform dan sukan/permainan.diarahkan oleh jabatan atau kementerian. 9.

Menetapkan pelajar dalam Rumah Sukan. 6. Menghadiri kursus dari masa ke masa untuk meningkatkan ilmu dan kemahiran diri. 4. 5. Membantu Pengetua mengagih tugas baru dalam olahraga dan permainan. Sentiasa berbincang dengan Pengetua/Penolong Kanan Kokurikulum untuk kepentingan sukan sekolah. 11. Menyediakan peraturan penggunaan peralatan dan kemudahan sukan. rujukan dan rekod. 10. Menyelaraskan penyertaan sekolah dalam aktiviti sukan luar sekolah. . Menyediakan laporan lengkap tentang semua aktivit sukan sekolah dan luar sekolah untuk edaran. 13. Mengurus dan menjaga keselamatan semua perlatan sukan sekolah. 9. 8. 3. Menyelaraskan semua aktiviti sukan sekolah. Menyediakan anggaran belanjawan tahunan untuk aktiviti dan peralatan. 2. Merekodkan pencapaian cemerlang pelajar dan pasukan sekolah dalam Buku Rekod Pencapaian Sukan Sekolah. 12. Menyimpan dan mengemaskini buku stok dan inventori peralatan sukan. Menyediakan takwim dan aktiviti sukan yang sesuai dengan aktiviti MSSD/MSSN/MSSM.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS SETIAUSAHA SUKAN 1. 7.

Merancang dan meningkatkan keceriaan papan-papan kenyataan. 5.3. 5.1. Mengadakan projek-projek bersama antara pihak sekolah dengan pihak luar seperti PIBG. 10. 5. 8. Kempen kebersihan Pertandingan kebersihan kelas Pertandingan mengarang esei tentang kebersihan Ceramah-ceramah kebersihan Pertandingan poster-poster kebersihan Menanam bunga / pokok di kawasan sekolah 6. Menyediakan pelan induk landskap sekolah.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS JAWATANKUASA KECERIAAN SEKOLAH 1. Mengemaskini fail-fail berkaitan. 3. 5. Merancang dan menaja pelbagai projek kebersihan sekolah seperti: 5. Membantu pihak sekolah mengawasi dan mempertingkatkan keceriaan dan kebersihan sekolah dari semasa ke semasa. Mengadakan mesyuarat sekurang-kurangnya 3 kali setahun dan bila-bila perlu. 9.2. pondokpondok bacaan serta dewan besar.5.4. 5. 2. Merancang dan membantu menceriakan kawasan persekitaran.6. 7. Menyusun jadual kerja yang dijalankan oleh jawatankuasa dan membuat laporan kemajuan kerja. Menguatkuasakan segala arahan dan peraturan sekolah tentang kebersihan dan keceriaan serta menyelia kerja-kerja kebersihan yang dijalankan oleh AJK. . 4. 5.

8. . 15. 10. Membantu SU Kokurikulum menyelaras tempat dan keperluan untuk acaraacara anjuran sekolah . 2. Membantu SU Kokurikulum memastikan segala aktiviti kokurikulum direkod. Tugas-tugas lain yang diarahkan oleh Guru Besar dari masa ke semasa.. 6. Menyediakan langkah-langkah untuk meningkatkan prestasi kelab / persatuan / badan beruniform sekolah. 7. Mengenal pasti murid yang layak mendapat bantuan uniform. 12. 11. Membantu dan menyelaras penyertaan sekolah dalam kegiatan-kegiatan yang diserti oleh unit masing-masing. 3. Membantu SU Kokurikulum memastikan maklumat penyertaan murid dalam aktiviti anjuran sekolah. Membantu Setiausaha Kokurikulum menetapkan guru penasihat kelab/persatuan serta membahagikan tugas kelab/persatuan kepada guru.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS PENYELARAS SUKAN & PERMAINAN 1.daerah dan negeri. Mengatur rancangan / jadual sekolah yang sesuai dengan rancangan PPD sepanjang tahun. Mencadangkan peralatan-peralatan dan kemudahan-kemudahan yang patut dibeli dan diperbaiki oleh unit masing-masing mengikut keutamaan. Membantu GPK Kokurikulum dan Setiausaha Kokurikulum membahagikan murid mengikut KELAB dan PERSATUAN. Mengatur rancangan lengkap untuk Program utama dan pembangunan unit masing-masing. 13. 5. negeri direkod. 4. masa dan tempat. daerah. 16. Mengawal selia dan menjaga alat kelab / persatuan/ badan beruniform dengan keadaan yang baik. Membantu GPK Kokrikulum dan SU kokurikulum menyelaraskan kegiatan latihan dan pertandingan antara kelab/persatuan dan sekolah supaya sesuai dengan hari. Membantu GPK Kokurikulum memantau perjalanan aktiviti kokurikulum unit masing-masing . 14. Megenal pasti murid yang berpontensi untuk mewakili sekolah. 9.

6. 2. Membantu PK Kokurikulum dalam urusan rasmi unit kokurikulum. Membuat pemantauan dan laporan terhadap perjalanan aktiviti-aktiviti di bawah badan kelab / persatuan. Membuat laporan badan kelab / persatuan. . Mengemaskini maklumat di papan kenyataan badan kelab / persatuan dari masa ke semasa. Membuat pengagihan bantuan pakaian seragam unti beruniform kepada pelajar. 8. 5. 3. Memastikan kesemua fail unit-unit di bawah jagaan dalam bilik fail sentiasa dikemaskini. Memastikan kesemua fail unti-unit di bawah jagaan dalam bilik fail sentiasa dikemaskini. Membuat perancangan aktiviti-aktiviti dibawah badan kelab / persatuan. Membuat kertas kerja untuk program perkhemahan unit beruniform dan menjadi penyelaras untuk program ini. 4. Mengemaskini maklumat di papan kenyataan badan beruniform dari masa ke semasa. 5. 3. Membantu PK Kokurikulum dalam urusan rasmi unit ko kurikulum. Membuat perancangan aktiviti-aktiviti di bawah badan beruniform. 4. 6.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS PENYELARAS UNIT BERUNIFORM 1. 2. 7. Membuat laporan badan beruniform. Membuat pemantauan dan laporan terhadap perjalanan aktiviti-aktiviti di bawah badan beruniform. FUNGSI DAN BIDANG TUGAS PENYELARAS KELAB / PERSATUAN 1.

B. Mengendalikan pengajaran dan pembelajaran (P&P) dengan berkesan 3. Mengoptimumkan kegunaan kemudahan dan kelengkapan sedia ada 2. Membimbing murid memperolehi ilmu. Merancang program sokongan bagi kemajuan akademik 7. Membuat penilaian dan mengambil tindakan-tindakan susulan yang sewajarnya. 4. Memahami. Menyemak kehadiran ahli-ahli staf sesi petang.FUNGSI DAN BIDANG TUGAS PENOLONG KANAN PETANG A. 2. Mengendalikan perhimpunan mingguan sesi petang 5. hujung penggal dan hujung tahun 6. Mengagihkan tugas-tugasan akademik kepeda guru-guru 2. Mengajar 1. Mengurus data dan maklumat bagi perancangan pembangunan sekolah secara amnya. Mengurus hal-hal peperiksaan dalaman-bulanan. D. Mengawas keselamatan. Menyemak dan menandatangani buku rekod persediaan mengajar guru sesi petang 5. kebajikan dan kesihatan murid-murid sesi petang . Menguruskan “sit-in” dari semasa ke semasa atau apabila diperlukan. Membantu Guru Besar dalam Pengurusan Disiplin dan Kebajikan Murid 1. Membantu Guru Besar dalam Urusan Pentadbiran Harian 1. Membantu Guru Besar dalam Pengurusan Kurikulum 1. Menyelia dan mengemaskinikan jadual waktu 4. Menyelaras atau mengendalikan mesyuarat ketua panitia 3. menghayati dan mengamalkan kehendak dan tuntutan Sukatan Pelajaran 2. C. Menyelia khidmat bimbingan dan kaunseling 3. kemahiran dan mengamalkan sikap positif 4. Merancang program pengajaran dan pembelajaran agar berjalan lancar.

Membantu Guru Besar dalam Tugas-tugas Lain 1. Menjalankan tugas rasmi semasa ketiadaan Guru Besar 2. Menyelia tugas-tugas guru dan kakitangan sesi petang 2. Merancang dan menguruskan pentadbiran sekolah secara amnya. 4.3.. Mengendalikan kes-kes perpindahan murid E. . Menagihkan tugas-tugas kepada staf bukan guru sesi petang F. Mengemaskinikan pelbagai rekod kes-kes disiplin murid sesi petang 4. 3. Menganggotai mana-mana jawatankuasa perbadanan dalam sekolah. Membantu Guru Besar dalam Pengurusan Staf 1. Mengendalikan kes-kes kecemasan atau salahlaku murid sesi petang 5. Menyelia kelas-kelas pemulihan. Menyelaraskan jadual waktu guru-guru pelatih atau guru baru yang baru berpindah 3.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful