CAHAYA, WARNA DAN PENGLIHATAN

A. PEMBENTUKAN IMEJ
Sifat imej cermin satah ialah songsang sisi, sama saiz dan jarak objek-cermin sama dengan jarak imej-cermin, maya. Ciri imej kanta cembung ialah nyata, iaitu imej boleh dipaparkan pada skrin. Kanta cekung pula membentuk imej yang maya, iaitu imej yang tidak boleh dipaparkan pada skrin. Kita boleh melukis sinar cahaya yang memasuki sesuatu kanta. Komponen utama rajah sinar yang melalui kanta ialah :i. ii. iii. iv. v. pusat optik - titik ditengah-tengah kanta. paksi utama - garis mendatar yang melaui pusat optik. Titik fokus - titik dimana sinar ditumpukan. Titik 2f - titik yang panjangnya 2 X ganda jarak fokus. Imej - imej yang terbentuk.

Latihan melukis gambar rajah sinar lihat animasi rajah sinar

Satu lagi lihat rajah sinar kanta cembung jika jarak objek berubah-ubah Jika kita diberi satu kanta, bagaimanakah kita boleh menentukan jarak fokus(focul point) kanta itu ?.

B. PEMBENTUKAN IMEJ OLEH MATA DAN ALAT OPTIK
Jadual berikut menunjukkan prinsip operasi beberapa alat optik. ALAT PRINSIP OPERASI OPTIK Periskop

SIFAT IMEJ

sinar dipantulkan pada 2 cermin stah yang Maya, tegak, sama saiz dengan selari. Cermin diletakkan pada sudut 45 darjah objek

Teleskop Berikut adalah bahagian mata dan fungsinya. BAHAGIAN MATA Gelemair ("VITREOUS HUMOR") dan Gelemaca Kornea ("CORNEA') Iris Otot Silia Kanta Mata ("LENS") Retina FUNGSI membantu dalam pemfokusan imej bahagian lutsinar di hadapan mata yang membenarkan sinar masuk menyebabkan anak mata ("PUPIL") membesar atau mengecil . terdiri dari 2 kanta . dari objek Kanta mata membesarkan imej kanta objektif itu. akhirnya ciri imej ialah : kanta objektif membentuk imej nyata. lebih besar dari objek nyata songsang dan menegcil Mikroskop tediri dari 2 kanta . jauh membentuk imej yang nyata. songsang maya songsang dan lebih besar dan mengecil dititik fokus kanta mata. songsang maya.kanta objektif dan kanta mata.kanta objektif dan kanta mata.mengawal amaun cahaya masuk ke dalam mata boleh mengendur-kanta mata menipis boleh mengecut-kanta mata menebal memfokuskan sinar cahaya yang masuk bahagian dimana imej terbentuk. dari objek kanta mata membesarkan imej kanta objektif itu.dalam kotak Kanta Pembesar Kamera objek diletakkan kurang dari j/f kanta cembung menumpukan sinar dari imej jauh ke filem maya tegak. Ia mengandungi sel optik Saraf Optik ("OPTIC NERVE") mencetusdan menghantar impuls ke otak untuk ditafsirkan . kanta objektif menumpukan sinar cahaya yang ciri imej terakhir ialah : infiniti.songsang dan lebih besar dan membesar dihadapan kanta mata.

Mata mempunyai mekanisma tertentu apabila ia melihat objek. Kanta mata boleh diselaraskan untuk melihat objek dekat dan jauh. kanta mata menebal dan imej difokuskan ke retina. Apabila melihat objek dekat. c. otot silia mengecut. Lihat bertapa istimewanya organ yang digelar "mata". kanta mata menipis dan imej difokuskan ke retina. b. otot silia mengendur. Satu lagi alat optik yang boleh membentuk imej ialahKAMERA LUBANG JARUM . Apabila melihat objek jauh. a.

Pinhole=lubang jarum. Eye=mata. Imej terbentuk pada retina mata manakala imej bagi kamera terbentuk pada filem. Light rays=sinar cahaya Mata dan kamera beroperasi mengikut prinsip yang sama. PENYEBARAN CAHAYA Penyebaran cahaya ialah "pemecahan" cahaya putih kepada spektrum cahaya (m/j/k/h/b/i/u).Gambarajah di bawah menunjukkan keratan rentas kamera lubang jarum. Screen=skrin. Mata dan kamera membentuk imej yang lebih kecil dari objek. Image=imej. C. . Perhatikan rajah di bawah. TRANSLASI (Terms translation) Object=objek. Penyebaran cahaya putih boleh dilakukan dengan prisma kaca kerana setiap spektrum ini bergerak pada kelajuan yang berbeza dalam kaca. songsang dan nyata. Kanta mata dan kanta kamera berfungsi memfokuskan cahaya.

Langit kebiruan. Fenomena pelangi terjadi apabila cahaya dibiaskan dalam titisan air menghasilkan spektrum cahaya. Ini menyebabkan fenomena:a. Pelangi kelihatan apabila terdapat hujan renyai-renyai dan cahaya matahari yang memancar di belakang seorang pemerhati. b. E. warna primer ialah merah. LANGIT KEBIRUAN spektrum berwarna biru banyak diserakkan oleh molekul udara di langit MATAHARI KEMERAHAN DI WAKTU SENJA Spektrum merah tidak diserakkan maka ia terus masuk ke mata pemerhati Anda boleh melakukan eksperimen sendiri di rumah untuk melihat kesan penyerakan cahaya. Fenomena alam yang melibatkan penyebaran cahaya adalan pembentukan pelangi. Penambahan warna-warna primer boleh membentuk warna sekunder iaitu cyan. Apakah yang berlaku semasa kedua-dua fenomena ini berlaku?. Matahari kemerahan pada waktu senja. Lihat jadual dibawah. PENYERAKAN CAHAYA Penyerakan cahaya adalah keadaan dimana cahaya dipantulkan oleh molekul udara di langit. D. biru dan hijau. Warna merah pula paling sedikit dibiaskan kerana ia bergerak laju dalam kaca.Warna unggu paling banyak dibiaskan kerana ia lambat bergerak dalam kaca. WARNA SEKUNDER Magenta Cyan Kuning HASIL PENAMBAHAN WARNA PRIMER :Merah + Biru Biru + Hijau Merah + hijau Lihat animasi di bawah . magenta dan kuning. PENAMBAHAN DAN PENOLAKAN WARNA Dalam penambahan cahaya berwarna.

Nak lihat penambahan warna dengan lebih mendalam Dalam penolakan cahaya. PENCAMPURAN PIGMEN (CAT) Pigmen adalah "bahan bewarna" (cat/watercolor) yang boleh memantul dan menyerap cahaya warna tertentu. F. pigmen warna merah hanya memantulkan cahaya merah sahaja. Tiada cahaya yang dipantulkan. Contohnya. Penapis sekunder akan membenarkan warna sendiri serta warna primernya yang membentuknya sahaja menembusinya. jika baju berwarna merah disuluh dengan cahaya hijau. Antaranya adalah :MANUSIA  HAIWAN   untuk proses percetakan gambar bewarna untuk pendawaian elektrik untuk mencari pasangan . G.burung merak untuk perlindungan . WARNA DAN SAYA Warna memainkan peranan penting kepada kehidupan. cahaya hijau ini akan diserap oleh pigmen merah. penapis primer hanya membenarkan warnanya sendiri menembusinya.ulat bulu berwarna hijau  . Baju itu kelihatan hitam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful