Apus de soare -de Barbu Stefanescu Delavrancea

"Apus de soare", alaturi de "Viforul" si "Luceafarul" face parte din trilogia dramatica, inspirata din istoria Moldovei, in care autorul prezinta momente din domniile voievozilor Stefan cel Mare, Stefanita Voda si Petru Rares. Premiera teatrala a capodoperei dramei nationale a avut loc in 1909. Autorul s-a inspirat din: -Cronica lui Grigore Ureche -Letopisetul Moldovei de Kogalniceanu -Cintece populare, legende despre Stefan cel Mare Piesa este scrisa in patru acte: -Actul I. expozitiunea: -prezeinta ultimul an al domniei lui Stefan cel Mare, la inceputul sec XVI-lea in cetatea Suceava -Actul al II.-lea, intriga: -descrie dorinta domnitorului de a asigura continuitateaa la tron a lui Bogdan, pentru a-si prelungi puterea dupa moarte. -este descris complotul celor 3 boieri tradatori Ulea, Dragan si Stavar care nu-i pot ierta reducerea privilegilor si sprijinul dat de domnitori razesilor. -Actul al III.-lea desfasurarea actiunii: -prezinta conflictul dintre domnitor si cei care i se opun, conflict care se adinceste -Oana, descopera complotul si-i dezvaluie domnitorului faptele tradatorilor -este prezentate expeditia lui Stefan cel Mare in Pocutia, si victoria cucerita -agaravarea ranii de la picior -Actul al IV.-lea deznodamintul: -domnitorul trece peste suferinta fizica invinge slabiciunile omului si face dreptate pedepsind pe tradatorii tarii -face ultimul act de dreptate in vederea indeplinirii vointei si a misiunii sale politice. Incoronarea lui Bogdan este urmarea a acumularii conflictului treptat intre dorinta lui Stefan cel Mare de a nu muri inainte de a lasa in miini bune tarii si uneltirole boierelor si inrautatirea sanatatii. Exista un conflict dublu-politicpsihologic -fiind prezentat apoi moartea domnitorului. Cele patru tablouri sint intr-o perfecta unitate, prezentindu-l pe Stefan cel Mare simbolul national al dragostei de neam si tara. El este prezentat ca omul si domnitorul, fiind un personaj exceptional, un

para.ca Moldova n-a fost a stramosilormei. cu luptatorii care vin la chemarea domnitorului "Ce bogat e Moldova" -rememorarea faptelor de vitejie ale strabunilor inseamna identificarea politicii domnitorului cu istoria patriei si a neamului -testamentul lui Stefan cel Mare este expresia desavirsita a patriotismului "Tineti minte cuvintele lui Stefan cel Mare. spirit de sacrificiu: sint trasaturi care se desprind din evocarea Clucerului Moghila dupa expeditia din Procutia ". prezentat ca om si supraom -talentul oratoric: folosirea discursului(scene spectaculoase. Domnitorul este prezentat prin: faptele sale.Matura tot inaintea lui si toti ii jurara credinta si moldoveni. prin invingerea slabiciunilor omenesti. Trasaturile dominata a lui Stefan cel Mare sint: patriotismul inaltator. Meritul scriitorului consta in prezentarea framintarilor acestui om de exceptie.racnea Leul Moldovei de vuia valea si codrii. Ca om. oferind stabilitatea interna si putere de a se opune (impotriva) tendintelor de cotropire ale strainilor. intreaga viata si-a dedicat patriei si poporului -domnitorul isi simte inima batind cu inima poporului. Pentru Oana este "Slavitul Domn al Mare" pentru Moghila este "Leul Moldovei". simetrii verbale. un personaj de legenda. autocaracterizare. Caracterul romantic al operei rezulta din: -prezentarea eroului: Stefan cel Maer ca un erou exceptional in imprajurari exceptionale.rea altor personaje.. ginduri si atituini: -asigurarea continuitatii politicii sale prin inscaunarea lui Bogdan. In figura domnitorului. Spirit de dreptate: se iese din vorbele Stolnicului Dragan care spunea: Blindete si bunatate in relatiile cu supusii de la curte. boierii tradatori il numesc "Soimul.personaj de legenda.. Stefan cel Mare. dindu-i o maretie. Inteligenta si stbilitatea in politica externa: aliante cu vecinii au condus la stabilitatea in Sua Estul Europei... traieste drama batrinetii. gesturi. -expeditia (lupta) in Pocutia. Vulturul".. pentru a apara acest pamint moldovenesc -unitatea de vointa si de actiune intre viata domnitorului si destinul tarii. atitudini.dar invinge. Vitejie si curaj. si rusneci si lesi". datorita vointei puternice si a marii energii fizice si morale pe care le are. ilustrat prin fapte.. metafore grandioase. exclamatii. ci a urmaslor vostrii in veacul vecilor". Delavrancea.denta nationala a poporului romin. are unele pacate omenesti. a suferintei fizice. n-a fost a mea si nu e a voastra. a dorit sa exprime idealul de libertate si indepen. enumeratii si interogatii. repetitia) .

P. "Apus de soare" este piesa cea mai insemnata a trilogiei din care faceparte. fiind in acelasi timp o realizare deosebita in sirul dramelor istorice inaugurat de B.-culoarea epocii: prezentarea arhaizata a atmosferei prin evocarea unor superstitii.Hasdeu "Razvan si Vidra" si V.Alecsandri cu "Despot Voda". . credinte si semne prevestitoare de rau -prezentarea unor cuvinte si expresii populare care dau culoare si expresivitate stilului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful