UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI FACULTATEA de TRANSPORTURI

SECŢIA TET

MASURARI ELECTRONICE SI SPECIALE

PROIECT
VOLTMETRU ELECTRONIC DE CURENT ALTERNATIV

Îndrumător:

Student:

CUPRINS: 1. 2. Tema proiectului Memoriu tehnic 2.1 Masurarea tensiunilor cu ajutorul voltmetrelor 2.2 Curentii si tensiunile alternative 2.3 Voltmetre magnetoelectrice cu redresoare 2.4 Dioda redresoare 1N4001 2.5 Dioda Zener 2.6 Alimentarea voltmetrului 2.7 Divizor de tensiune 2.8 Amplificator repetor 2.9 Etaj diferential 2.10 Comparator 2.11 Convertor Analog Numeric ( C520D ) 2.12 Generalitati - Voltmetru electronic de curent alternativ Breviar de calcul Calculul economic Schema bloc Schema detaliata Cablajul imprimat – voltmetru electronic construit pe baza kit-ului ICL 7107 Bibliografie

3. 4. 5. 6. 7. 8.

aparatul va avea la intrare rezistente universale .200 V . In functie de valorea tensiunii de masurat voltmetrele se conecteaza direct sau in serie cu o rezistenta aditionala. rezistenta voltmetrului trebuie sa fie cat mai mare in comparatie cu rezistenta circuitului de masurare. introducand astfel o eroare sistematica de metoda. Curentii si tensiunile foarte mari se masoar cu ampermetrele si voltmetrele prin intermediul transformatoarelor de masurat.C520D 2. Tema Proiectului : Sa se proiecteze un instrument numeric de masura capabil sa indeplineasca functia de voltmetru electronic de curent alternativ cu gamele de masura 1. Intre valoarea marimii indicate de aparatele de masurat si cea adevarata. Memoriu tehnic : 2.va fi folosit un Convertor Analog Numeric ( CAN ) . modifica regimul de lucru al circuitelor si ca urmare valoarea marimii de masurat. Aceasta diferenta este cu atat mai mare cu cat consumul de putere al aparatelor de masurat este mai mare in comparatie cu puterea din circuitul in care se face masurarea.1.10. Voltmetrele se leaga in circuitele de masurare in paralel cu punctele intre care se masoara tensiunea.20.1 Masurarea tensiunilor cu ajutorul voltmetrelor. In circuitele de curent continuu si de curen alternativ tensiunile care depasesc 1/10000 V cu voltmetre. Legarea directa in circuit a voltmetrelor este posibila numai daca curentul de masurat poate trece inegral prin dispozitivul de masurat fara sa-l deterioreze. Pentru ca influenta consumului aparatelor de masurat si ca urmare eroarea sistematica de metoda sa fie cat mai mici.rezistenta specifica de intrare rs = 300 kohmi/v . Ca ampermetru sau ca voltmetru poate fi folosit oricare din dispozitivele de masurat. cu exceptia dispozitivelor electrostatice care nu pot fi folosite decat ca voltmetre. Prin conectarea lor in circuitele de masurare voltmetrele datorita consumului propriu de putere. exista o diferenta determinata de faptul ca rezistenta voltmetrelor nu este infinita. care exista inainte de conectarea acestora in circuitul de masurare. .

Peste o anumita valoare a tensiunii inverse . Curentii si tensiunile mici (de ordinul miliamperilor. curentul care le strabate este functie de valoarea si sensul tensiunii aplicate. 2. si se numeste curent invers Ii. Curentii de ordinul amperilor si zecilor de amperi (pana la cca. cu siliciu sau cu cuproxid ) . in asociatie cu un dispozitiv redresor. Curentul care trece prin elementul redresor in sensul rezistentei directe are o valoare mare si se numeste curent direct Id. Dupa dispozitivul redresor cu care se asociaza aparatul magnetoelectric se deosebesc: aparate cu redresoare. iar cel in sensul rezistentei inverse este foarte mic. Tensiunile inalte ( peste 750 V ) se masoara cu ajutorul transformatoarelor de masurat sau cu voltmetre electrostatice. practic zero. Dupa sensul tensiunii aplicate elementul redresor lasa curentul sa treaca usor intr-un sens si foarte greu in celalalt. Ca urmare caracteristica lor curent-tensiune este neliniara. milivoltilor si voltilor ) se masoara in general cu aparate magnetoelectrice cu redresor sau cu termocuplu.2 Curentii si tensiunile alternative * se masoara cu aparate diferite dupa valoarea marimii de masurat. datorita variatie rezistentei interne cu tensiunea aplicata. 80-100 A) si tensiunile de ordinul zecilor si sutelor de volti ( pana la cca. . calitati pe care nu le au celelalte tipuri de aparate de masurat electrice. Transformatoarele de masurat se folosesc in general pentru masurari de tensiuni de pana la 100 kV. amperilor.3 Voltmetre magnetoelectrice cu redresoare Aparatele magnetoelectrice caracterizandu-se printr-o mare sensibilitate si precizie si printr-un consum de putere foarte mic. electrodinamice si termice cu fir cald. Curentii de intensitati mari (peste 100A) se masoara prin intermediul transformatoarelor de masurat care reduc de obicei curentul de masurat la 5 amperi sau in anumite cazuri la 1 A. aparate electronice. In mod analog tensiunea aplicata se numeste tensiune directa Ud si tensiune inversa Ui. se folosesc din ce in ce mai mult si la masurari in curen alternativ. denumita tensiune de strapungere elementul redresor isi pierde proprietatea de redresare . Peste aceasta tensiune masurarile cu transformatoare devin costisitoare si de aceea este indicata folosirea voltmetrelor electrostatice. aparate cu termocuplu. iar cea in sens contrar este foarte mare si se numeste rezistenta inversa Ri. Aparatele cu redreso constau dintr-un aparat magnetoelectric si unul sau mai multe redresoare cu semiconductoare ( diode cu germaniu. Rezistenta interna a elementului redresor in directia trecerii usoare a curentului este foarte mica si se numeste rezistenta directa Rd . Elementele redresoare semiconductoare sunt elemente conductoare neliniare. a). curentu invers crescand brusc. 600-750V ) se masoara cu aparate feromagnetice.2. Tensiunea maxima care se redreseaza trebuie sa fie mai mica tensuinea de strapungere.

in scopul de a transforma curentul alternativ in curent redresat. asa incat coeficientul de redresare are valori finite foarte mari.cristal de germaniu 2. pulsatoriu.conductor elastic wolfram 5.Circuitele redresoare sunt alcatuite din unul sau mai multe elemente redresoare legate intre ele in diferite moduri.placa de cupru b). el se numeste coaficient de redresare K: Un redresor perfec ar fi acela care ar avea rezistenta inversa infinita si rezistenta directa egala cu zero. rezistenta directa nu poate fi nula si nici rezistenta inversa nu este infinita. si deci un coeficient de redresare infinit.strat subtire de oxid cupros (Cu2O) 3.Rpaortul dintre curentul direct Id si cel invers Ii caracterizeaza din punct de vedere calitativ elementele redresoare. red.tub portelan 4. cu dubla redresare. Dioda cu germaniu : 1.placa de plumb 2. In realitate.soclu Elementu redresor cu cuproxid: 1.soclu metalic 3. . Dupa numarul alternantelor curentului alternativ redresate se deosebesc circuite redresoare cu simpla redresare si cir.

in paralel cu aparatul de masurat se conecteaza un condensator de capacitate mare.Circuite redresoare cu simpla redresare folosesc unul sau doua redresoare. Pentru limitarea tensiunii inverse si pentru a asigura continuitatea circulatiei curentiului in circuit se untilizeaza inca un redresor care se monteaza cu poalritatea inversa in paralel cu ansamblul primului redresor si al aparatului de masurat (b). Cel mai simplu circuit redresor consta dintr-un redresor legat in serie cu aparatul de masurat (a). La schimbarea sensului curentului aproape intreaga tensiune a retelei se aplica la bornele redresorului. Pentru netezirea pulsatiilor curentului redresat. . care serveste la egalizarea rezistentelor din cele doua ramuri in paralel. In serie cu cel de-al doile redresor se leaga si o rezistenta R egala cu rezistenta Ra a aparatului de masurat. ceea ce poate duce la strapungerea sa. Redresorul permite trecera curentului numai intr-un singur sens numai in cursul unei singure perioade. astfel incat prin aparatul de masurat AM circula un curent pulasatoriu.

Dioda Zenner se foloseşte în polarizare inversă.5 Dioda Zenner Simbol: AKAK În polarizare directă se comportă ca o diodă obişnuită. . Caracteristica U-I: IAB [mA] Reglaj: Pentru reglarea fina a voltmetrului se foloseste un poetntiometru cu rezistenta de 200 kΩ. iar în polarizare inversă UP rămâne aproape constantă între anumite limite ale curentului invers.2.4 Dioda redresoare 1N4001 (date tehnice) 2.

Aparat pentru măsurarea tensiunii electromotoare. Inainte de intrarea in circuitul redrsor curentul trece prin divizorul de tensiune . Rezistoare în serie. [Pr. Aparat pentru divizarea tensiunii electrice. 2. potentiom`etre.n.POTENTIOM'ETRU. divizor de tensiune ( Fig. s. In functie de scara de care avem nevoie putem folosi comutatorul de scara pe una din treptele 3. 10 volti pentru un rezultat corect. Curentul alternativ care intra pe la bornele + si – trece printr-un circuit redresor ( punte redresoare ) formata din diode redersoare ( 1N4001 ) pentru a fi transformat in curent continuu si astfel aparatul va putea efectua masurarea voltajului din circuitul ce trebuie masurat.6 Alimentarea voltmetrului : Voltmetrul este alimentat de la o sursa de current continuu de 9V. 2. La bornele ( + )si ( – ) se pun bornele prin care trece voltajul ( curent alternativ) ce trebuie masurat .7 Divizor de tensiune: Se consideră o porţiune de circuit formată din două rezistoare RA şi RB conectate în serie.Din fr. ( daca s-ar fi proiectat un ampermetru am fi folosit un divizor de curent ) Dupa redresare curentul de masurat este trece prin circuitul de amplificare (tranzistoare) apoi este convertit din semnal analogic in semnal digital printr-un CAN . reprezentată în figura de mai jos.) 1. cum se repartizează aceasta între cele două rezistoare? . 5. potenţiometre. 2.: -ţi-o-] . (Fiz. 1 ) Cunoscând tensiunea u la bornele elementelor înseriate.

se divide în mai multe tensiuni. . la bornele rezistoarelor înseriate. rezultă: u = rAiA + rBiB Aplicând teorema I a lui Kirchhoff se obţine iA = iB . Rezistoare în serie: Expresia (1) este echivalentă cu: ceea ce ne permite să concluzionăm că tensiunile la bornele fiecărui rezistor vor fi : Raţionamentul de mai sus se poate generaliza pentru rezistoare conectate în serie. a cărui rezistenţă este egală cu suma rezistenţelor celor două rezistoare înseriate.Prin aplicarea teoremei a II-a a lui Kirchhoff se obţine: u = uA + uB Ţinând cont de ecuaţiile caracteristice ale fiecărui rezistor. deoarece tensiunea dintre bornele conexiunii serie. tensiunea u la bornele rezistorului Rk este: Asocierea de rezistoare prezentată în Figura 1 se numeşte divizor de tensiune. respectiv. respectiv: ceea ce ne permite să afirmăm că două rezistoare în serie sunt echivalente cu un rezistor.

2.8 Amplificator repetor .

2.9 Etaj diferential: .

Pe de-altă parte. ceea ce face ca.11 Convertor Analog Numeric ( CAN ) CAN sau Convertor Analogic Numeric reprezintă un bloc sau un circuit care poate accepta o mărime analogică (curent. înregistrare sau interpretare de mare exactitate. reprezentarea informaţiei sub forma numerică să fie legată de introducerea unei erori. Cu toate că un sistem pur analogic este capabil (cel puţin în mod teoretic) de o acurateţe mai bună decât un sistem hibrid (analog/numeric) această acurateţe este rar folosită în mod complet. tensiune) la intrare. furnizând la ieşire un număr care constituie o aproximare (mai mult sau mai puţin exactă) a valorii analogice a semnalului de la intrare. cu erori extrem de mici. 2. Astfel. diferenţa între cele mai apropiate valori numerice nu poate fi făcută mai mică decât această treaptă elementară. Acest lucru se datorează formei analogice a semnalului care nu permite o citire. . întreg domeniul de variaţie este divizat într-un număr finit de „cuante" (trepte elementare) de mărime determinată de rezoluţia sistemului. un comparator reprezinta un dispozitiv care compara doua tensiuni sau curenti pentru a indica pe cel cu valoarea cea mai mare. numită de „ eroare cuantificare". teoretic fără nici o eroare sau practic. principial.10 Comparator: In electronica. datele sub formă numerică reprezintă deja o formă în care se face manipularea. Spre deosebire de o mărime analogică ale cărei valori se pot găsi în orice punct din domeniul său de variaţie.2. mărimea numerică (sau digitală) posedă numai o variaţie în trepte. în acest mod. prelucrarea sau memorarea lor.

TV etc. dacă după achiziţia lor este nevoie de un volum mare de prelucrare. Cerinţele impuse de fiecare dintre cazurile de mai sus sunt extrem de diferite. în plus. de bandă foarte joasă si ajungând până la sistemele de conversie ultra rapide. etc. destinate conversiei semnalelor statice. forma numerică prezintă un avantaj considerabil în cazul păstrării datelor pentru durate mari.). începând cu cele mai lente. sortate. cifra cea mai puţin semnificativă este bitul de semnificaţie minimă. De cele mai multe ori. precum şi de exactitatea cu care este necesară codificarea numerică a informaţiei analogice. „bit". Bit de semnificaţie maximă (BSMax. în conversia de date analog-numerică si numeric-analogică ea este folosită într-un sens mai larg pentru a exprima tot ceea ce este legat de producerea sau conversia unui bit. De asemenea. se foloseşte în primul rând în legătură cu sistemul de numeraţie binar. proces care se realizează cu convertorul numeric/analogic (CNA). rapid şi flexibil decât sub formă analogică. analizate sau folosite pentru diverse funcţii de control mult mai precis. Acest bit poartă într-un sistem . Bit de semnificaţie minimă(BSMin. cu sensul ei propriu. având o formă analogică trebuie transformată în prealabil. datele pot fi prelucrate matematic. datele obţinute în urma achiziţiei şi prelucrării numerice trebuie să fie utilizate tot sub forma analogică. bitul de semnificaţie maximă este cifra poziţionată (de obicei) la scriere în partea de extremă stângă şi care are ponderea maximă în număr.cele două stări. Această cerinţă impune transformarea formei lor numerice în formă analogică. amplasat de regulă în extrema dreaptă a numărului. în fiecare din aceste cazuri această noţiune poartă cu sine proprietăţile cifrei binare . Terminologie şi parametri caracteristici convertoarelor analog-numerice Bit Denumirea din limba engleză a cifrei binare. Astfel se folosesc noţiunile „curent de bit". Orice mărime electrică. într-o formă numerică pentru a putea fi prelucrată sub o formă sau alta de un astfel de sistem de prelucrare. forma numerică prezintă din nou avantaj deoarece posibilitatea de acumulare a unor erori prin manipulări succesive este extrem de mică. „tensiune de bit" sau „reţea rezistivă. prin posibilitatea stocării lor în memorii nevolatile de mare capacitate.Odată transformate în forma numerică. corespunzătoare valorilor binare „0" şi „1" şi ponderea dată de poziţia în număr. MSB) În sistemul de numeraţie binar. Din acest punct de vedere există o serie întreagă de sisteme de conversie analog/numerică. de N biţi". Este evident că un convertor A/N care prelucrează un semnal provenind de la un traductor de temperatură nu poate fi folosit la codificarea unui semnal video produs de o cameră de luat vederi. LSB) În sistemul de numeraţie binar. ele fiind determinate de caracteristicile diferite de frecvenţă (lăţimea de bandă) ale semnalelor supuse conversiei. folosite la conversia semnalelor de bandă foarte largă (radar.

Mărimea treptelor rezultate în urma cuantificării este egală cu raportul dintre valoarea intervalului maxim de variaţie şi numărul lor. în scopul exprimării valorii analogice sub formă de număr. El mai este denumit digitizor sau cuantificator. fiecare astfel de „cuantă" fiind delimitată de două nivele de cuantificare succesive. curent) al unei mărimi analogice într-un număr determinat de trepte („cuante") de amplitudine egală. caracteristica de transfer atât a unui CAN cât si a unul CNA are o variaţie în trepte. Din această cauză toate erorile analogice trebuie să reprezinte fracţiuni din valoarea (curent sau tensiune) asociată acestui bit. Deoarece una dintre cele două mărimi are întotdeauna o variaţie analogică iar cealaltă o variaţie numerică. Codificator În conversia de date un circuit de codificare (ENCODER) reprezintă un convertor analog/numeric. reprezentând deci rezoluţia sistemului respectiv. Caracteristica de transfer Dependenţa dintre mărimea de ieşire a unui convertor şi mărimea sa de intrare reprezintă caracteristica de transfer a convertorului.numeric cea mai mică informaţie care are sens. . Cuantificare Divizarea intervalului de variaţie (tensiune. constituie procesul de cuantificare al unui semnal analogic.

Practic ea este însă limitată de zgomotul din diverse circuite analogice sau numerice sau deriva componentelor. Această variaţie este măsurată de la nivelul de intrare la care se face trecerea între treptele Nk-1 . o rezoluţie de n biţi este echivalentă cu o variaţie a tensiunii de intrare egală cu raportul . Rezoluţia unui CAN determină numărul nivelelor (treptelor) de cuantificare ale mărimii analogice de intrare. Lăţimea de cod poate fi calculată cu formula: Eroare de cuantificare Pentru un convertor cu N biţi domeniul maxim de variaţie este divizat în 2N intervale (canale) discrete. Deoarece domeniul de intrare are o valoare determinată. rezoluţia se exprimă în biţi.45 mV.000) etc. Spre exemplu. Semnificaţia acestei exprimări corespunde numărului 1999 (respectiv sub formă de raport l:2000. Rezoluţia constituie un parametru de proiectare şi nu o performanţă specifică. . care reprezintă funcţia de transfer a CAN. ea fiind diferenţa intre caracteristica ideală de transfer a CAN şi dreapta dusă prin origine si maximul diapazonului. există o incertitudine (eroare) de cuantificare egală cu ± 1/2 BSMin. rezoluţia digiţi corespunde numărului 19999 (respectiv raportul l: 20. Pentru un domeniu de 10 V această rezoluţie înseamnă = 2.Nk şi până la nivelul care produce schimbarea treptelor Nk = Nk+1. Lăţime de cod sau precizia de măsurare este variaţia minimă detectabilă a semnalului măsurat şi corespunde variaţiei bitului cel mai puţin semnificativ (LSB) din numărul binar generat de către convertorul analog – digital în urma măsurării. În aplicaţiile CAN la multimetrele numerice ce obişnuieşte ca rezoluţia să se exprime în cifre zecimale. Se observa că în acest mod ea este practic aceeaşi cu lăţimea canalului sau treptei de cuantificare a CAN. care are deci 4096 de trepte de cuantificare. Această afirmaţie trebuie înţeleasă în sensul că „un anumit convertor a fost proiectat să aibă o rezoluţie de n biţi" şi nu că „un anumit convertor a fost măsurat şi a rezultat că are o rezoluţie de n biţi". cifre zecimale (digiţi). Datorită acestora este posibilă omiterea anumitor trepte de cuantificare de la intrarea CAN. Această eroare apare foarte clar în următoarea figură. un CAN cu o rezoluţie de 12 biţi. Intuitiv se constată că pe măsură ce rezoluţia creşte.Rezoluţia Rezoluţia unui convertor este parametrul care caracterizează numărul de stări (nivele) distincte care pot fi deosebite de convertor. în procente din valoarea diapazonului de ieşire sau intrare sau în număr de nivele de cuantificare (CAN).. valoarea treptei de cuantificare. Pentru un convertor având domeniul de intrare Vmax. rezoluţia unui CAN caracterizează capacitatea acestuia de a „rezolva" (deosebi) două nivele apropiate ca valoare. Principial deci. în acest caz se foloseşte terminologia 3/(1^2) etc. Toate semnalele care au nivelele cuprinse între valorile care delimitează un astfel de canal vor fi codificate în acelaşi mod (prin acelaşi număr). In mod normal rezoluţia se consideră a fi limitată numai de numărul biţilor care a fost prevăzut la proiectare. De obicei. fiind definită de mărimea variaţiei de intrare necesară pentru a produce la ieşire a convertorului două schimbări de coduri consecutive. poate „rezolva" (discrimina) 1/(2^12) din valoarea domeniului de intrare. care depinde de rezoluţia convertorului.

Evident. Voltmetru electronic cu dioda si amplificator Caracteristici de intrare ( sunt legate de eliminarea semnalelor parazite si de tipurile de intrari utilizate ) : Pentru a stabili si mentine tensiunea. Caracteristicile de transfer: Sensibilitate Pragul de sensibilitate Exactitatea Banda de frecventa Caracteristicile de iesire (depind de tipul de afisaj) : Afisarea este de 2 tipuri : Afisare cu ac indicator sau Afisare cu LED . In trecut se folosea pamantul ca referinta de potential. 2. intr-un circuit este necesar a stabili un punct de referinta unic fata de care se face masurarea.lăţimea unui canal scade. avand in circuitul sau un aparat magnetoelectric care masoara curentul mediu anodic. dintr-un tub electronic detector. Acesta se numeste masa. Deoarece valoarea acestui curent depinde de valoarea medie a tensiunii alternative aplicate.12 Generalitati . un CAN cu o rezoluţie infinită va prezenta o eroare de cuantificare nulă.Voltmetru electronic de curent alternativ Aparatele specifice folosite pentru masurarea tensiunilor in circuitele electronice sunt voltmetrele electronice. acum insa conectarea la pamant se foloseste aproape numai in scop de protectie a operatorului ( masa de protectie ). Voltmetrele de acest tip sunt construite in principiu. aparatul poate fi etalonat direct in volti. determinând reducerea corespunzătoare a maximului acestei erori.

1 RON x 9 = 0.4 RON x 2 = 0. R4.5 RON Electromecanice: . R8.6 V = 0.9 RON condensator ceramic (C1.25 RON tranzistorul MPF102 = 0.4. R5. R7. R6.1 RON componenta activa discreta : tranzistorul 2N2222(A) = 0.2 RON x 4 = 0. pas = 2. R3. R2.54 mm (2 condensatori) = 0.5 RON dioda redresoare 1N4001 (4 diode) = 0. Calculul economic Cablaj ~ 3 RON Cositor+colofoniu = 3 RON 4 afisaje led cu anod comun = 10 RON Fludor = 2 RON Componente active : dioda zenner 1N3827 5. R9 = 0.C2) 22nF/63V. X7R.8 RON Componente pasive : R1.8 RON potentiometru 1 tura / 300 kOhm = 1.

si in cazul in care avem deja o sursa de tensiune cu care sa testam aparatul.5 + 0.. . 50Vcc.5 + 2. 4 contacte = 2 RON Afisor = 9.5 + 9 = 45..6 + 2 + 9.8 + 1. si nu se strica nici macar o componenta .25 + 0.6 RON comutator DIP.9 + 0.comutator 1xU. montare pe panou.5 RON CAN = 9 RON Total = 3 + 3 + 10 + 2 + 0.1 + 0.5 A = 2.8 + 0.95 RON (*) (*) in conditiile in care nu gresim absolut deloc in tot procesul de asamblare / cablare . 0.

Schema bloc : .5.

6. Schema detaliata .

CAN .C520D .

(A) On-state Current = 1. = 400 I(T) Max.Off Volt. (A) = 150m V(GT) Max. (°C) (Test Condition) = 125 V(T) Max.1k² @Temp. (V) = 1.(A) Holding Current = 250m I(D) Max.Pk. (s) = 150u Status = Discontinued Package = TO-200var51 Military = N . (°C) (Test Condition) = 150 I(TSM) Max. (A) Leakage Current = 25m @Temp.1k dv/dt Min.0 I(H) Max.(V)Rep. (A) = 10k I(GT) Max. (V/us) = 100 t(q) Typ.(V) = 4.Part Number = C520D Manufacturer Name = GE Solid State Description = Silicon Controlled Rectifier V(DRM) Max.2 @I(T) (A) (Test Condition) = 1.

.

1 % Caracteristici: Marime redusa Constructie facila Costuri mici Ajustari simple Usor de citit de la distanta Putine componente externe Cum functioneaza? Pentru a intelege principiul de functionare al circuitului e necesar sa explicam cum functioneaza convertorul analog numeric.0-1. dar in acelasi timp un voltmetru digital foarte precis si folositor. dupa cum este descris poate afisa orice voltaj intre 0 – 1999 volti. CL7107 produs de INTERSIL si aproape identic cu C520D (un convertor foarte bun la vremea lui dar depasit din punct de vedere tehnic). Specificatii Tehnice: Voltajul de alimentare : +/. Circuitul integreaza un convertor analog numeric I. un comparator. un ceas. Cablajul imprimat Exemplu Voltmetru digital care foloseste kit-ul ICL7107 .7.Inlocuitor C520D Descriere generala Acest dispozitiv ar trebui sa fie usor de construit.999 in 4 clase Precizie : 0. Circuitul . Acest circuit integrat incorporeaza intr-o carcasa de 40 pini toate circuitele necesare pentru a converti semnalul analog in digital ( convertor digital.C. A fost proiectat pentru a fi folosit in sursele de alimentare sau oriunde este necesar a avea o indicatie precisa a voltajului.% V ( simetric ) Cerintele de putere : 200 mA ( maxim ) Raza de masura : +/. Acest circuit integrat are cateva caracteristici foarte importante: Mare precizie Nu e afectat de zgomot Are un ceas interior Nu are nevoie de componente exterioare precise . un decodor si un segment de afisor cu leduri.

.9V. Componenta de baza o constituie circuitul specializat C520D.9 V relatia dintre cele 2 rezistoare este R12=99R11. ( In cazul utilizarii ca voltmetru auto.) Pentru o flexibilitate sporita la asamblarea intr-o cutie oarecare partea de afisare a fost cablata separat de partea de comanda. La modificarea tensiuniii de alimentare Ua. Tensiunea continua de alimentare 7-10V. simplitate in design si nu este afectat de zgomot. reglajele “zero”-ului si capatului de scala trebuie refacute.Voltajul este proportional cu tensiunea de intrare. Functionarea circuitului este descrisa de 2 etape: Etapa 1 .Ca aplicatii posibile. intrucat gama tensiunilor ce pot fi masurate se poate stabili prin dimensionarea corespunzatoare a divizorului format din R11 si R12.T04 trebuie montat pe radiator. Cu ajutorul lui P02 se ajusteaza capatul de scala. precizia masurarii fiind influentata de toleranta rezistoarelor si impedanta de intrare a voltmetrului Zin=R12. Acest tip de convertor este preferat in detrimentul celorlalte modele datorita faptului ca ofera o precizie sporita.R02 si P01. CARACTERISTICI TEHNICE: Domeniul tensiunilor masurabile: 0-99. “Zero”-ul instrumentului se stabileste cu ajutorul grupului format din R01. Etapa 2 – Durata depinde de iesirea integratului din prima etapa astfel : Daca durata primei operatii este fixa si lungimea celei de-a doua este variabila atunci e posibil sa comparam astfel incat tensiunea de intrare este defapt comparata cu scara tensiunii interne si rezultatul este codat si trimis catre afisor. Pentru domeniul maxim de masura de 99. voltmetrul (montat intr-o cutie) poate fi folosit ca aparat de laborator. ca voltmetru auto sau impreuna cu o sursa de tensiune reglabila indicand tensiunea acesteia. Ua=12V. (bine filtrata) Consum maxim de curent 160mA. un Convertor Analog Numeric ce functioneaza pe principiul pantei duble. Protectie la supratensiuni la intrare.

. 21 (0V) si 26(-5V) ai circuitului integrat. Capacitorul C3 si rezistorul R5 reprezinta impreuna circuitul care face integrarea tensiunii de intrare.MOD DE FUNCTIONARE: Poate ca toate acestea par usoare dar defapt implica o serie de procese foarte complexe care sunt folosite de circuitul integrat pentru a veni in ajutorul putinelor componente externe care sunt folosite sa configureze circuitul pentru sarcina respectiva. Capacitorul C2 este conectat intre pinii 33 si 34 ai circuitului integrat si a fost selectat pentru a compensa eroarea cauzata de tensiunea interna. Rezistorul R6 controleaza curentul care alimenteaza afisorul permitandu-i astfel sa fie suficient de luminos fara sa-l strice. Circuitul functioneaza astfel: Tensiunea care trebuie masurata se aplica intre punctele 1 si 2 ale circuitului si in circuit – R3. Rezistorul R1 impreuna cu capacitorul C1 sunt folositi pentru a seta frecventa ceasului intern care este ~ 48 Hz. Capacitorul C5 forteaza instrumentul sa afiseze “zero” cand nu apare tensiune de intrare si rezistorul R2 impreuna cu P1 sunt folosite pentru a seta instrumentul ca sa afiseze 0 in momentul in care intrarea este 0. R4 si C4 sunt aplicate la pinii 30 si 31 ai circuituli integrat. Intreg circuitul opereaza la 5 Volti care se aplica la pinii 1 (+5v).

C7 = 100nF C3 = 47nF C4 = 10nF C5 = 220nF .2.COMPONENTELE: R1 = 180k P1 = 20k R2 = 22k U1 = ICL 7107 R3 = 12k LD1.4 = MAN 6960 R4 = 1M R5 = 470k R6 = 560 Ohm C1 = 100pF C2.3. C6.

intersil. http://www. http://www.e-piese.electronics-lab. http://www.ro/ 6. Materiale pentru proiect ( procurate din platformele pentru laboratoare ) 2.com/ 7. Aparate si metode de masurat si control ( R.com/ 9. http://www.syscomelco.alldatasheet. Bibilografie: 1.8. Dordea. http://www. C.com 5. Pentru proiectarea schemei dataliate s-a folosit Tina PRO .ro/ 8. Nitu ) 3. Circuite Integrate Analogice ( Ochirica ) 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful