Brutalismul are origini specifice si o definitie restrinsa, desi aceasta eticheta a fost aplicata oricarei arhitecturi lipsite de popularitate

in perioada postbelica. In 1954, “ Noul Brutalism “ a desemnat lucrarile unor tineri arhitecti britanici, grupati in jurul sotilor Peter si Alison Smithson, si a fost marcat de fascinatia pentru expresivitatea bruta a materialelor, a formelor si a functiilor. In doar citeva cuvinte, Brutalismul poate fi descris astfel : onestitate, material, une architecture autre ( o alta arhitectura ). Reprezentantii brutalismului sunt : Le Corbusier ( 1887-1965 ) Louis Kahn ( 1901-1974 ) Paul Rudolph ( 1918-1997 ) Peter Smithson ( 1923-2003 ) Alison Smithson ( 1928-1993 ) James Stirling ( 1924-1992 ) Constructia masiva de locuinte impusa de programul britanic de ajutor special dupa al 2-lea razboi mondial a adoptat rapid modernismul, insa lipsa materialelor si saracia cunostintelor faceau ca din curentul arhitectonic sa ramana doar numele. Inspirati de neverosimila combintatie dintre analizele de pionerat privitoare la arhitectura renasterii, ale germanului Rudolph Wittkower, si aparenta rigurozitate a noilor lucrari semnate de Le Corbusier Mies Van der Rohe, tinerii arhitecti britanici au cautat o baza mai credibila, din punct de vedere intelectual pentru proiectele lor. Au si gasit-o, grefind o aplicare extrema a vechii doctrine privitoare la onestitatea materialelor folosite, pe formele pe care Mies le proiectase pentru campusul Institutului de Tehnologie din Illinois ( 1939-1956 ). Proiectul pentru Hunstanton School, Norfolk, semnat de sotii Smithson, expune deliberat, cu o extraordinara limpezime, structura, materialele si scopurile carora spatiile le sunt destinate. Cronicarul acestui curent, Reyner Banham, a afirmat ca brutalismul este mai degraba etic decit estetic, cautind in mod constient sa creeze o arhitectura care sa iasa din tiparele traditiei si canoanele gusturilor, generind efecte prin intermediul materialelor si a formelor neprelucrate, presupuse a deriva din functie. Dupa ce Le Corbusier a folosit betonul brut, fie numai si prelucrarea acestuia impotriva intemperiilor, ca san u mai vorbim de orice fel de acoperire, era considerata “ imorala “, incarcind de emotie polemicile. E greu de ignorat efectul estetic pe care sotii Smithson l-au obtinut prin asezarea ferestrelor la Sugden House, ori elegantul The economist complex, insa arhitectii ar fi obiectat, sustinind ca astfel de efecte, precum si detaliul elegant, erau date de fapt, de pozitionarea logica a elementelor si obiectelor obisnuite, si nu de vreo intentie estetica.

nu in limbajul sau de un puternic neoclasicism. din Statele Unite.Brutalismul a avut citeva replici si inafara Angliei – de exemplu lucrarile in beton ale lui Paul Rudolph. insa niciodata grosolane. . In Suedia. ci prin forme si materiale neprelucrate. dupa 30 de ani de absenta. Sigurd Lewerentz si-a marcat intoarcerea in arhitectura. in anii 1950.

. Anglia. se apropie de etosul brutalismului. la un minimum acceptabil. Peter si Alison Smithson (19491954) Sotii Smithson au redus estetica rationalista a lui Mies van Der Rohe. manastirea La Tourette. Manastirea La Tourette . In etalarea betonului brut. Le Corbusier a exploarat potentialul betonului de a crea o varietate de texturi. forme. furnizind fiecarui element o baza obiectiva ca punct de plecare pentru o arhitectura ce nu face referinta la nimic decit la sine sau la functia pe care o indeplineste. ai carui apologetic au preferat sa il considere mai degraba etic decit estetic. si efecte de lumina.Franta.Constructii Cheie: Hunstanton School – Norfolk. Le Corbusier (1957-1960) In aceasta lucrare a sa-numarindu-se printre ultimele ce poarta semnatura noului architect.

.

de asemenea. în cazul în care este folosit beton. şi (în unele cazuri). dezvăluie adesea textura formelor din lemn utilizate pentru turnare in-situ. brute-cioplite piatră. materiale Brutaliste de construcţie includ. expresie folosita de Le Corbusier pentru a descrie beton turnat din placi marcate cu care el a construit mai multe din lucrarile sale dupa primul razboi mondial. Casele particulare ale sotilor Alison şi Peter Smithson sunt construite din caramida. clădiri brutaliste de obicei sunt formate cu geometrii izbitoare repetitive unghiulare. Brutalismul e mai degrabă ca o filosofie arhitecturala. Deşi betonul este materialul cel mai larg asociat cu arhitectura brutalista. Termenul de brutalism. În schimb. ca susţinătorii săi sunt . Din altă perspectivă. vizibil. formele. de proiectare a Şcolii Hunstanton. şi. arhitectii britanici Peter şi Alison Smithson au inventat termenul în 1953. de asemenea. a dat nastere din mişcarea arhitectural modernista. inclusiv Constructivismul. a fost adesea asociat cu o ideologie utopică socialista. în loc să fie integrare şi de protecţie. oţel. cum ar fi biroul primarului sau camerele Consiliul Municipal. o clădire poate atinge calitatea acestui brutalism printr-un aspect dur. În schimb. include introducerea rezervor instalaţiei de apă.Arhitectura brutalista este un stil de arhitectură care a înflorit de la 1950 la mijlocul anilor1970. nu. toate clădirile care prezintă un exterior de beton expus pot fi considerate brutaliste. altă temă comună în modelele brutaliste este expunerea funcţiilor clădirii. cunoscute sub numele de trapion). postmodernism. De exemplu. în special Alison şi Peter Smithson. în mod normal. expresionism. sticlă. care tindea să fie susţinuta de către designerii săi. o caracteristică de serviciu de ascuns. şi gabioane (de asemenea. de le brut Béton. insa aici. sau "beton brut" . Criticii susţin că această natură abstractă a Brutalismului face stilul neprietenos si necomunicativ. cărămidă. şi expresivitatea de materialele sale structurale. porţiuni izbitor de diferite şi prognozate ale clădirii indică natura specială a camerelor in spatele acestor ziduri. serviciile pe exteriorul sau. nu toate clădirile brutaliste sunt formate din beton. şi econstructivism. variind de la structura lor şi serviciile lor pentru uz uman. de gaseste într-un turn proeminent. În Boston City Hall proiectat în 1962. în exteriorul clădirii. decât un stil. aproape de înălţimea de stil. stilul International. şi pot aparţine uneia dintre o gamă largă de stiluri arhitecturale.

Stilul arhitectural cunoscut sub numele de Brutalismul şi teoria arhitecturala şi urbane. a condus la lipsa de popularitate combinata . arhitectural şi de împrejurimile sale. făcând introducerea unor astfel de structuri existente în zonele dezvoltate . Reyner Banham a formulat această diferenţă în titlul cărţii sale: " Brutalismul Nou . Eşecul comunităţilor pentru a forma la începutul anului în unele structuri brutalist pozitive.străine. probabil din cauza proceselor de degradare urbană mai mare care a stabilit după al doilea război mondial (în special în Regatul Unit).etic sau estetic" Cele mai cunoscute devreme arhitectura brutalist este opera . Brutalismul noi al membrilor echipei britanice de 10. cunoscut sub numele de Neo Brutalismul pot fi considerate ca două mişcări diferite. de asemenea. deşi termenii sunt adesea folositi alternativ. Alison şi Peter Smithson. este mult mai legat de reforma teoretică a CIAM (în arhitectură şi urbanism) decât la "brut Béton".atât ideologia şi stilul arhitectural.Brutalismul este criticat. istoric. ca indiferent de mediul social.destinate.

Unele clădiri au avut astfel de zeci de ani să se dezvolte în comunităţi pozitive. ca punct de vedere economic deprimat (şi al doilea război mondial-devastator) S-au căutat metode de construcţie ieftine şi metode de proiectare pentru locuinţele cu preturi mici. cum au apreciat"onestitate". răcoarea dur de beton a pierdut recursul său sub un cer umed şi gri. În practică. multi arhitecti au ales stilul brutalist chiar şi atunci când au avut bugete mari. anti-burghezie.arta si constructii Arhitectura. ca urmare. De . multe campusuri în America de Nord au fost supuse extinderi si. şi materialului fortareatei. Cu toate acestea. India. Brutalismul a fost promovat ca o opţiune pozitivă pentru mişcarea spre dezvoltare a locuinţelor urbane moderne. probabil. Istorie Brutalismul a căpătat un impuls considerabil în Regatul Unit în timpul mijlocul secolului XX. fara compromisuri. există un număr semnificativ de clădiri brutaliste la universităţile americane şi canadiene. începând cu Paul Rudolph din 1958 Yale . RobinHood Gardens este un exemplu deosebit de notoriu. multe din cladirile construite in acest stil sunt lipsite de multe din caracteristicile comunităţii-servire a viziunii lui Corbusier. centre comerciale şi clădirile guvernamentale. şi în schimb. La sfarsitul anilor 1960. s-au dezvoltat într-tenemen claustrophobic.arhitectului elveţian Le Corbusier. însă. naturastile. Rudolph design pentru Universitatea din Massachusetts Dartmouth este un exemplu a unui campus întreg proiectat de la zero în stilul brutalist. calitatile sculpturale. în special lui Unité d'Habitation (1952) şi din 1953 Secretariatul de constructii din Chandigarh. deşi cel mai rău dintre problemeles ale au fost depăşite în ultimii ani. şi.

Robarts Biblioteca de la Universitatea din Toronto. William G. Davis de constructii la Universitatea din Toronto la Mississauga. Turnul Crosley la Universitatea din Cincinnati. arhitectul Walter Netsch conceput la Universitatea din Illinois întreagul Chicago Circle Campus (acum Campus est de la Universitatea din Illinois la Chicago) în conformitate cu un design unic. În .asemenea. Burnside Hall şi Stephen Leacock. Africa de Sud. cancelarul Hall Tunku in Universitatea din Malaya. în Johannesburg. Malaezia. original "inelul interior" a clădirilor de la Universitatea din California. Universitatea Afrikaans Rand (1967). brutalist unificat. o mare parte din Campus Belfield de University College Dublin. diferite părţi de la Universitatea din Toronto Scarborough în Toronto. clădirea de la Universitatea McGill din Montreal. Aula Universitatea Delft din Olanda (1966). Irvine a fost proiectat de o echipa de arhitecti condusa de William Pereira în ceea ce el a numit stilul "California brutalista". patrulaterul Academic şi WAC Biblioteca Bennett de la Simon Fraser University. părţi semnificative de la Universitatea York din Toronto si Universitatea din British Columbia din Vancouver. Exemple în afara SUA includ Biblioteca McLennan.

Macquarie şi Universităţi Flinders. cum ar fi cele din nord-vestul Europei. inclusiv cele ale lui Charles. cu muşchi şi licheni. În ciuda unui . alături de Operă şi Place Neuve. Cambridge (1962-8) şi Casa de Dunelm. pentru Gonville şi Caius College. Cambridge şi Churchill College. Prinţ de Wales.Australia. În Noua Zeelandă Universitatea din Canterbury şi părţi de la Universitatea din Auckland City Campus. şi infecteaza rugina barelor din otel pentru beton.numind multe dintre lucrari "grămezi de beton". Universitatea din York (1963). CRITICA SI RECEPTIE Brutalismul a fost supus unor critici severe. betonul devine brăzdat cu pete de apă şi uneo. Discursurile sale şi scrierile asupra arhitecturii au criticat Brutalismul. Universitatea din Durham (1965). Uni Dufour clădire de la Universitatea din Geneva este situat foarte aproape de centrul de la Geneva.noros. În Geneva Elveţia. În Regatul Unit. toate sunt exemple notabile alături de mult de la Universitatea din Leeds. climate maritime . Curtea Harvey. dar şi din faptul că faţadele concrete nu sunt favorabile în zone umede. Charles Wilson Construirea de la Universitatea din Leicester. O mare parte din critica nu vine numai la designul clădirilor. În aceasta clima.

curs de formare a mişcarii de apreciere moderniste. Multe dintre aspectele mai dure ale stilului au fost înmuiate în clădiri noi. fizican. sau elemente prefabricate. sau compusă din modele. "inumane". şi "monstruoase". cu fatade din beton de multe ori fiind sablate pentru a crea o suprafaţă de piatra pentru ca. multe alte constructii au fost sau sunt programate pentru a fi demolate. pete. intelectuala şi morala. El a declarat că din beton armat "nu exista vârstă graţioasa. Printre arhitecţii modernisti care au incununat adoptarea acestei abordări în proiecte . ceea ce face stiluri alternative de constructii superior. o "deformare spirituala. şi comentator politic. dar în schimb firimituri. iar succesul a identificat faptul că unii dintre descendenţii acestui au avut stil. acoperita în stuc. "hidoase". un autor britanic. a scris pentru City Jurnalul că structurile brutaliste reprezintă un artefact al totalitarismului filosofic european. Theodore Dalrymple. ce a dat în mare măsură modalitate de a structura expresionismul şi Deconstructivismul." El a numit clădirile "rece". aceasta a cunoscut o actualizare de felul acesta în ultimii ani. şi se mai sidescompune". Deşi mişcarea brutalista a fost în mare parte moarta de la mijlocul anilor 1980.

trei exemple de stil brutalist descris ca ţară de cei mai buni sunt Robin lui Gibson Queensland Art Gallery. Firma de Victor Gruen şi Asociaţii a regandit stil pentru clădirile de tribunal mulţi au fost contractati pentru a proiecta. Arhitectii din America Latină au folosit revigorarea stilului pe o scară mai mică în ultimii ani. într-o măsură mai mică. stilul. Kidd şi Sf. Walter Netsch este cunoscut pentru clădiri . Brutalismul a experimentat recent o renaştere majora în Israel.recente se numără Steven Ehrlich. Enric Miralles "Parlamentul Scoţian de constructii) featuring cantităţi semnificative de beton expuse. de asemenea. Din 2005 Stirling shortlist Premiul a cuprins un număr de clădiri (mai ales Zaha Hadid BMW Central Construirea şi câştigătorul. un număr de clădiri recent (în 2006) au apărut într-un stil actualizat brutalist. Arhitecti asociate cu stilul brutalist includ Ernő Goldfinger. de asemenea. şi Gin Wong. Londra. inclusiv deRijke Marsh lui Morgan o Centaur Street din Lambeth. au făcut obiectul unor campanii de conservare. În Australia. cum ar fi Gillespie. Fisher Ken Woolley Biblioteca de la Universitatea din Sydney (său Oficiul de Stat Block este alta) şi de înaltă Col Madigan's Court din Australia în Canberra.Unele cladiri brutalist au fost acordat statutul de listat ca alţii istoric şi. ceva care ar fi fost considerate ca fiind estetic inacceptabilă atunci când premiul a fost inaugurat nouă ani înainte. cum ar fi Centrul de tricorn şi Trinity Centrul Multi-Storey Car Park. Coia lui Petru Seminarul. probabil. Ricardo Legorreta. în Scoţia.-soţie şi-soţ asocierea Alison şi Peter Smithson. Există. Twentieth Century Societatea a militat împotriva demolarea unor clădiri. Paul Rudolph şi Ralph Rapson. unde stilul a fost cel mai răspândit (şi mai târziu cel mai batjocorit). numit de studiu Prospect revistei de arhitecţii ca Scoţia cea mai mare clădire post-război. I Love furuncule. În Asia există clădiri guvernamentale de Louis Kahn. canalul de televiziune britanic Channel 4. şi Elder & Cannon's Icoana din Glasgow. Chiar şi în Marea Britanie. din Statele Unite sunt atât Brutaliste remarcate. a fost o nouă apreciere de arhitectură brutalist prima generaţie şi o apreciere tot mai mare că nu-i plăcea de cladiri de multe ori provine de la întreţinere şi probleme sociale care rezultă din gestionarea proastă. Sir Denys Lasdun. a condus un documentar. John Andrews lui guvernamentale şi instituţionale în Australia prezintă. şi. mai degrabă decât modele înşişi. În 2005. care a plasat moştenirea Marea Britanie brutalist într-o lumină mai pozitivă. din cauza sensului perceput de rezistenţă şi de securitate a stilului.

brutalist. au proiectat lucrări notabile brutaliste. Leandro Locsin concepe structuri masive brutaliste. În Noua Zeelandă. În Filipine. care fuzioneaza stilul brutalist arhitectural cu valorile scandinave şi japoneze de lealitate. de asemenea. stilul este asociat cu Şcoala Paulista şi este evident în lucrările de castigator al premiului Pritzker Architecture al arhitectului Paulo Mendes da Rocha (2006). de multe ori folosind curbe. mai degrabă decât colţuri. Marcel Breuer era cunoscut pentru modul sau de abordare a stilului. . În Brazilia. Sir Miles Warren şi practica lui Warren & Mahoney a condus dezvoltarea a aşa-numitei " Scoala Christchuch " de arhitectură. cum ar fi IM Pei şi Tadao Ando. Centrul Cultural din Filipine şi Philippine International Convention Center. Modernişti mai recenti. clădirile lui Warren au avut un efect semnificativ asupra arhitecturii publice din Noua Zeelandă.

BRUTALISMUL IVANOV MIHAELA ARH-063 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful