ISLAM DI ASIA TENGGARA Pengenalan 1. Kedudukan yang strategik sebab: a.

Kedudukan Asia Tenggara di tengah perjalanan Timur Barat . b. Dihubungi dengan Selat Melaka dan Laut Cina Selatan c. Hubungan penting Cina dan India. d. Mewujdkan banyak bandar spt: Srivijaya, Perlak, Pasai, Melaka, Bantam, Cheribon, Makasar, Brunei, dan Pattani. e. Ada hubungan dengan Mocha, Hormuz, Surat,Goa, Colombo, dan Pantai Coromadel spt Masulipatam dan Pondecherry.- Lautan Hindi. Laut China Selatan ± Canton@Amoy. f. Faktor mempertemukan pedagang i. ± angin monsun Barat Daya dan Timur Laut. ii. ± Jalan darat ± Jalan Sutera. 2. Sebelum kemunculan Islam AT menjadi kawasa dagangan Melayu, Arab, China dan India. 3. Jadi tarikan sebab:- Kekayaan hasilbumi ± pertanian, logam, serta hasil hutan. 4. Apabila Islam berkembang menjadi pusat penyebaran Islam. Sebelum Islam mereka anutui Hindu, Buddha, agama nenek moyang. Menetap di Acheh, Pasai, Perlak, Melaka, Brunei, Gerisik, Trengganu, Pattani dan Makasar. Kedatangan Islam Di Asia Tenggara. 1. Teori kedatangan Islam dari: a. Semenanjung Arab b. India c. China. 2. Teori Semenanjung Arab: a. Dikemukakan oleh John Crawford disokong Syed Muhamad Naquib lAttas. Buktinya: i. Aktiviti perdagangan menerusi catatan China yang menyataka orang Arab dan Parsi tmempunyai petempatan di Canton pd 300M. ii. Pedagang Arab dapat kuasai laut dari pelabuhan Iskandariah hingga China. Telah berdagang di rantau ini terutama setelah kemunculan Islam pada abad 7M. iii. Pedagang Arab singgah di pelabuhan utama AT sebelum ke China. Jadi tempat menunggu dari angin monsun. iv. Menetap beberapa bulan dan mewujudkan perkampungan dan ada urusan jual beli barangan mewah dari China dan India.

Perkampungan Islam ± Ta Shih di Sumatera Utara pd 650M ± catatan China. v. Perkahwinan dengan orang tempatan. vi. Wujud persamaan tulisan kesusasteraan di AT dan Arab. Perkataan arab terdapat dalam tulisan Jawi, Zapin dan dabus. vii. Pengislaman raja-raja melayu oleh syeikh dari Arab spt dalam Hikayat Raja-Raja Pasai. ± Keturunan sufi. Berjaya mengislamkan Merah Silu ( Malik al-Salih. ) Raja Pattani ± Phaya Tu Nakpa ± diislamkan Syeikh Said b. Mengapakah tertarik dengan Islam: i. Tertarik dengan nilai Islam yang murni. ii. Amalan pendakwah Islam mengamalkan nilai Islam yang murni spt 1. Kejujuran pedagang Islam 2. Mementingkan kebersihan 3. Berhemah tinggi. c. Catatan tempatan tentang pengislaman Raja-raja Melayu: i. Hikayat Raja-Raja Pasai. ii. Hikayat Merong mahawangsa ± Raja Kedah diislamkan oleh Syeikh Abdullah al-Yamani iii. Hikayat Acheh ± Syed Abdullah Ariff berusaha kembangkan Islam. iv. Sejarah Kepulauan Sulu ± Sharif Hassan dan Awlia sebar Islam di Sulu. 3. Teori China: Dkemuka oleh: Emanuel Gadinho : Alasan beliau: i. Khan Fo atau Canton menjadi pusat perdagangan Arab sejak abad 9M ii. Menyebarkan Islam dikalangan peniaga China kemudian sebar ke AT. b. SQ Fatimi. Alasan beliau: i. Berlaku perpindahan beramai-ramai pedagang Islam di Canton ke AT pada 876M. ii. Diperkukuhkan dengan adanya batu bersurat Kuala Berang. Wujud Islam di Trengganu. Dijumpai pd 1899M. Isi tulisan tentang hukum syarak, peraturan dan undang-undang kekeluargaan, hukuman zina, hukuman terhadap yang tidak hutang. c. Bukti lain:

i. Penemuan batu nisan bertarikh 1028M di Kg Permatang Pasir, Pulau Tambun, Pekan Pahang mempunyai ayat al-Quran dan kalimah Arab. ii. Bukti Islam telah sampai sbelum abad 13M iii. Dibawa oleh mubaligh Cina menerusi Laut Cina Selatan ke Phang Rang IndoCina dan Pekan Pahang. iv. Persamaan seni bina China dan seni bina masjid di Kelantan, Melaka dan Jawa. Di Melaka bentuk bumbung, atap genting, warna merah dan kuning pada kayu kepala pintu dan tingkap,lantai, dinding, tangga, dan kolam air. 4. Tori India : Dr\ari Wilayah Gujerat dan Pantai Coromandel.abad 13M Dikemukan oleh: a. Snouck Hurgronge.Buktinya: i. Hubungan rantau AT dan India sudah lama wujud. Boleh pedagang Islam India sebar Islam ke AT. ii. Gujerat pelabuhan penting pada zaman Alaudin Khinji di India. iii. Batu marmar pada batu nesan Malik Ibrahim di Gerisik, Jawa dan Malik al-Salih di pasai mempunyai ciri-ciri India. iv. Kewujudan unsur India dan kebudayaan masyarakat. 5. Kesimpulan sejarawan kedatangan Islam menerusi - Pedagang kemudia oleh para ulama . Penyebaran Islam di Asia Tenggara. Cara penyebaran: 1. Perdagangan ( Bagaimana ) a. Pedagang China, India, dan Arab. b. Hubungan dengan pelabuhan-pelabuhan di Selat Melaka, Teluk Siam, Indo China,Kepulauan Rempah spt Maluku dan Makasar.- Pusat kegiatan manusia dari pelbagai tempat . c. Islam menjadi ikutan kerana kemurnian Islam dan tingkah laku pendakwah serta pedagang. d. Semangat ingin mendakwah wujudkan perkampungan pedagang Islam . e. Pedagang juga membawa para ulama. f. Sifat pedagang dan ulama ± berhemah, lemah lembut dan mahmudah ± sopan santun, ikhlas, dan lemah lembut. g. Wujud hubungan baik pedagang dengan penduduk tempatan.pemerintah tempatan beri kelebihan ± beri peluang berdakwah. h. Jawatan Syah Bandar beri kepada pedagang Islam krn kejujuran dan amanah.

2. Sulu dan Mindanoa. Samudera-Pasai. e. Islammula tersebar pd abad ke ± 15 dan 16. Di Sumatera Utara dan negeri-negeri di Tanah Melayu. h. Demak. Kerajaan Perlak. i. i. dan Inderagiri. Pengislaman Raja dan golongan bangsawan. menjadi kuasa yg kuat. Pattani. Kelahiran kerajaan Islam a. Melaka sejak abad ke ± 15. Pattani ± diislamkan pada 1457 ± Raja Phaya Tu Nakpa menganut Islam tukar kepada Sultan Mahmud Shah. b. Melaka. Mula Islam sejak abad ke-10 ± dengan kedatangan pendakwah dan pedagang Islam ii. Johor Riau. Mansur Shah dan Muzaffar Shah berkahwin dengan puteri raja Siak. Raja Malik al Salih Pasai 4. Brunei . Puteri Raja Melaka dkahwinkan dengan Raja Pahang dan Kedah. Menaungi kerajaan kecil. Acheh ± zaman Iskandar Muda. Siak. kemudian diikuti Pahang dan Mataram. Perkahwinan biasa berlaku antara pedagang atau ulama Islam dengan penduduk tempatan. a. iii.Acheh. g. d. 3. Rokan. Sebagai cth : Megat Iskandar Shah Melaka.pusat perdagangan penting di Borneo. Perkahwinan a. . Berjaya menawan pesisiran pantai Sumatera Utara. Dilakukan sepenuhnya pd zaman Sultan Muzaffar Shah. Digelar serambi Mekah. Kampar. Kampar. Kerajaan Johor-Riau beruasaha kembalikan keunggulan Kerajaan Melaka ± cuba menghalang penyebaran Kristian. Brunei.Langkah yang diambil utk halang penyebaran Kristian. Melalui prkahwinan biasa dan siasah b. dan Jambi. c. Champa. Perkahwinan siasah dengan kerabat diraja. Meluaskan kawasan pengaruhnya ± jadi pusat penyebaran Islam . Tu Perak Bendahara Melaka. c. Menjadi pusat perdagangan yang penting. ii. spt Aru. Inderagiri. Pengaruh Raja dan pembesar yang kuat membolehkan rakyat memeluk Islam. b.Mataram. Demak sebarkan Islam ke Jawa dengan menguasai Majapahit. f.

g. b. dan Syair Sidang Fakir. Karangan Nuruddin al-Raniri ± Syarabul Asyikin. Acheh ± karya puisi spt : Bustanus Salatin ± kisahkan sebuah kerajaan. Johor ± pusat kebudayaan pd abad ke-18 spt Thufat al-Nafis dan Peringatan Sejarah Johor. 6.Masjid. Zaman Samudera-Pasai ± menjadi pusat penterjemahan kitab Arab ke Melayu. Pusat kebudayaan telah wujud di Perlak. dan Maulana Yusuf. Bila dah berkembang cara formal. Peranan pusat kebudayaan a. c. Lahir tokoh spt: Hamzah Fansuri. Syeikh Ismail. c. e. d. Cerdeik pandai Samudera-Pasai jadi pakar rujuk tentang agama. ii. Hikayat Nabi Bercukur. Tersebar sehingga Sulu dan Mindanoa. dan Abdul Rauf Singkel. Di Melaka ajar perkara asas secara tidak formal. b. Hikayat Muhamad Ali Hanafiah dan Amir Hamzah menjadi bahan bacaan dan semangat menentang mussuh dalam perang. Riau. Wujud Institusi pendidikan dan gerdik pandai d. Catatan Cina 977M ± Brunai hantar seorang pembesar Pu Ali ke China. h. Ulama yang hasilkan karya pemikiran Islam spt Hamzah alFansuri. f. Pendakwah Islam Syariff Ali Mufaqih Muqqadam atau Syarif Berkat. a. Institusi awal di pondok. . Peranan mubaligh. Syarif Amir Sayyid al-Syirazi dan Tajuddin al-Asfahani di Pasai . Acheh ± pondok dikenali sbg Dayah. i. Champa ± Bukti keislaman penemuan batu nesan 1039M dan prasasti 1025M yg mencatatkan syarat pembayaran cukai dan hutang. Abdul Rauf Singkel. Puasat keilmuan dan penyebaran Islam. Fakir Muhamad. istana kota dan taman-taman. iii. i.i. atau pesantren. . Asranul Ariffin. Juga pusat emporium di AT. Maulana Abu Bakar. Hikayat Amir Hamzah. Syair Perahu. Diterjemah oleh Makdun Patakan. Puisi ± Syair Burung Pingai. istana dan rumah menjadi tempat pembelajaran. Samudera-Pasai. Syair Burung Pungguk. Syair Dagang. dan Acheh. 5. Antaranya Kitab al-Dural al-Manzun dihantar oleh Sultan Mansur Shah. ii.Melaka ± Syeikh Abdul Aziz . Hasil kesusasteraan Zaman Melaka dipengaruhi tulisan Arab spt: Hikayat Muhamad Ali Hanafiah. Syeikh Nuruddin al-Raniri. Shamsuddin alSumaterani. Syeikh Samsudin alSumaterani.

± 22 ulama ditugaskan di Balai Gadang. vi. Menimbulkan kesedaran dan tanamkan semangat tentang maksud bekerja dan beramal dalam erti kata sebenar. Cara wali songo berdakwah: i. Keistimewaan Islam a. Dirikan masjid Agung Demak ± markas dakwah. Mufti ± penasihat Sultan .1. Penggunaan gelaran Sultan ± kelebihannya:1. 1. Elak hidup sevara mewah dan membazir. hak individu dan masyarakat. memupuk semangat persaudaraan di kalangan umat Islam.2. Dalam Sistem pentadbiran Islam spt berikut: 1. Pengaruh Islam di Asia Tenggara Sebelum Islam masyarakat AT berpegang pada amalan Hindu.3. 1. dan penjaga harta wakaf.1. konsep Tuhan yang Maha Esa.1.1.3. vii.2.1. Selepas Isla wujud unsur-unsur baru yg diperkenalkan dan kekal hingga kini yang merangkumi dalam: 1.1. Wujud juga jawatan khadi. dan sosial.1. menyanjung akhlak mulia. g. v. Buddha dan roh nenek moyang. Wujud dalam politik. konsep kebahagian di dunia dan akhirat. ekonomi. jamin kewibawaan raja 1.4. Berusaha hapuskan pengangguran dengan kikis sifat malas. kukuhkan kedudukan kerajaan Islam 1. iii. Dalam Hukum Kanun Melaka: ± .3. atau Tauhid. pemungut zakat. 7.1. ii. Sultan ( Raja ) ± Ketua Negara dan Kerajaan 1.1. Islam menuntut manusia berfikir secara rasional dan pemikiran ini diterima. penyelia baitul mal. f. kehiidupan yang harmoni. Jawa ± Wali Songo ( Wali Sembilan ) ± Demak dijadikan pusat pergerakan dakwah Islamiah. iii.3.4. khatib.3.1. Setaraf dengan kerajaan Islam lain dan 1. Perubahan dalam sistem pemerintahan beraja. iv. Keadilan. bilal.1. Mencakpi bidang kehidupan antaranya : i. ii.3. Acheh jadikan ulama penasihat raja. Pemerintahan dan Pentadbiran 1.e.

1. Tidak dapat dijalankan sepenuhnya kerana ada undang-undang adat.1. Raja Melaka diberi gelaran Khalifahtul Mukminin ertinya pemimpin orang mukmin. Di Melaka dimasukkan dalam Hukum Kanun Melaka.1.1.11.1.jenayah ± kecurian. Johor. Kedah.1.1. 1. 1.11. Konsep DewaRaja ± Raja keturunan tuhan atau penjelmaan tuhan hindu. 1. Tanggungjawab raja. Acheh.1. Gelaran Zillulah fil¶Alam ± bayangan Allah di dalam alam digunaka juga.4.6.9. Undang-undang Syariah diperkenalkan. . dan perintah dengan adil serta menerapkan unsur Islam bagi menggantikan konsep dewaraja Hindu. Sultan al-Zahir Samudera-Pasai. Tokoh agama yang membicarakan Jihad:1.1.4.11. kewibawaan.7.1.2.10. Nama sultan ± Sultan Mansur Shah bermaksud pemerintah yang dibantu Allah. 1.1.4.1. Zaman Sultan Alaudin Riayat Shah hukum syariah diamalkan dengan tegas. trengganu dan kelantan. 1.4. catat adat istiadat dan 1. Sultan Iskandar Thani ± Acheh. 1. Konsep Sultan :.1. Antara aspek syariah yg ada :. 1.Acheh Darus Salam.3. 1.2. Konsep Jihad. Di Acheh ± Kanun yang sama ialah Kanun Mahkota Alam ± terangkan tentang 1.1.1.2. Pahang. 1. pembunuhan. perniagaan serta pembahagian harta pusaka. Brunei.1. Sultan Ali Mughayat Shah ± Aceh 1.2.3. Penggunaan nama negeri spt:.10.2.6.1. atau pemerintah. ± Harus tunaikan amanah.1. Islam menjadi agama rasmi dalam kerajaan Melaka. 1. Cth Sultan yang alim :1. Abdul Rauf Singkel.4. Diperkenalkan oleh Sultan Muzaffar Shah.urusan pernikahan.1. Sultan Mahmud Shah ± Sultan terpuji.1. 1.1. Perkataan itu tercatat pada wang syiling kerajaan Melayu melaka. Syeikh Nuruddin al-Raniri.1. 1.1.1.10. 1.5.10. 1.10.4. Penggunaan Konsep Khalifah Allah ialah wakil Allah di bumi.6.bermakna kuasa.8.10. Peraturan tradisi Acgeh spt Balairung Seri dipimpin Sultan. Balai Majlis Mahkamah Rakyat oleh Kadi Malik alAdi.6. Semangat penentangan terhadap penjajahan.10.1. 1.1.1.3.

Peranan Institusi Pendidikan: .2. 2.1. Digelar serambi mekah.Rumah ulama. terdapat juga 2.5.5.3. 2.3.3.2.4. Melaka :. 2. Wanita juga digalakkan belajar dan diberi peluang yang sama dengan lelaki baik dalam pemerintahan.spt di Pattani.11. 2. Acheh :.1.2.1. 2. Istana ± formal dan golongan bangsawan. pengajian tinggi.3.5. Selepas Islam tersebar luas kepada seluruh masyarakat.11.5.3. Disebarkan melalui: 2. Madrasah 2. Menentang kemiskinan dan capai kehidupan yg sempurna.5.3.2. 2.2. Surau. 2. masjid dan surau ± atidak formal dan masyarakat bawahan. Terdapat peringkat : 2.2. Sebelum Islam pendidikan hanya terbatas kepada golongan bangsawan sahaja.1. Samudra-Pasai :. Yg terkenak Dayah Bukit Ce Breek pada 9M.5. 22 wanita anggotai Majlis Rakyat Acheh drp 73 ahli. Istana 2. tunggal dan isteri.2.5.3. Sistem Pendidikan 2.3. Pendidikan Pondok muncul seawal kedatangan dan peluasan Islam di AT. Syeikh Daud Pattani @ Syeikh Daud bin Abdullah bin Idris alPattani :. Pusat pendidikan awal Islam: 2. Pondok 2. Atau Universiti ( Jamiah Bait Rahman ) 2.3.Pusat terjemahan karya agama ± tempat rujukan kerajaan Islam lain spt Melaka.3.3.3.3. Dalam pemerintahan Sultan Safiatudin ± 2. Maksud Jihad ± Menegakkan Islam.4.3. Acheh.5. Undang-undang lindungi hak wanita sebagai anak.1. 2.3.3. Pondok ± masyarakat tempatan dan pelajar negeri lain : Pattani. Pesantren 2. 2. 1.1. ibu.2.4. dan Jawa. 9 jadi ahli jawatankuasa kerja Mahkamah Rakyat.Lebih sistematik.6.1. Tempat belajar dan masyarakatnya:2.2. menengah ( muenasah ) 2.5.5. Kerajaan Perlak di Sumatera Utara ± melalui Dayah @ Pondok.2.1.1.4.5.5.2.membolehkan orang melayu belajar agama Islam dan bahasa melayu terutama Jawi.5.4.4. rendah ( rangkang ) 2. 2.4. 2.5.

Fikah.3.cerita panji dalam bahasa Jawa disampaikan dalam bahasa Melayu. Subjek yang diajar:.3.ambilalih tulisan Palava Dewanagari.1. Abad ke 17M digunakan sebagai bahasa ersuratan.tempat ulama bicara hukum dengan sultan dan pembesar .5. Hasil sastera Arab Parsi yang diterjemah:3. 2. Bahasa dan Kesusasteraan 3.3. Bahasa Lingua Franca.1. Hikayat Perang Badar 3.1.4. Istana :. ilmu pengetahuan. kesusasteraan.2.4. menjadi lebih mantap cth:.1.1. 2.1.1.1.tempat belajar al-Quran secara tidak formal dan gurunya ajar tidak tetap.1.1.1. dan alam.1. Istilah Arab digunapakai spt Sultan.1. juga sampaikan ilmu dan nasihati sultan. hindu dan buddha.2. Hikayat Bulan Berbelah 3.sistem pendidikan formal.1.1.1. 3.6.pusat pengajian Islam terutama di Pattani dan T melayu. masjid. Penggunaanya dalam bidang banyak bidang ± ekonomi.2.. 3. 3. perhubungan antara wilayah. 3.Selepas Islam:4.4.2.politik. Usuludin.6. Hasil kesusasteraaan Melayu terpengaruh dengan bentuk. hadis dan Tafsir.1. dan cerita hikayat. Hikayat Nur Muhamad 3. syukur.4.4. Jawa ± Pesantren.2.2.2. Madrasah :.1. berkat.6. Bahasa melayu menjadi 3.1. 4. Angka tulisan jawi. 3. .2. Keperluan asas disediakan oleh pelajar sendiri. Lahir juga sasterawan spt Tun Seri Lanang. Tulisan ± Jawi.4.2.1.2.1.4. Sebelum Islam dipengaruh oleh animisme. Pondok:. Spt Gurindam. syair. Bahasa Ilmu 3.2.2.1.4. dakwah.6.2.4. Hikayat Nabi Wafat 3. Acheh ± Dayah. Pengaruh Islam dapat dikenalpasti melalui:3. lingua franca .2.3. 2. 3. Cara Hidup 4. Surau :.1. 2. nazam.1.2.1.1. Shamsudin alSumaterani dan Abdul Rauf Singkel. Ulama tempatan ubah suai huruf Arab bagi perkataan Melayu. Tasauf. gaya dan tatabahasa Arab. 3. bahasa pengantar ± Melayu dan Arab.4.6.1.6. nsur semangat dan keramat beransur hilang.2. 2. 3.1. Jadi tulisan rasmi.1.

2. 6. Pelaburan dan saham yang dijual kepada umat Islam melalui istitusi yang ditubuhkan BaitulMal.1. Seni Bina 5. . Seni Ukir.1.1. hormat menghormati. dan ukiran kayu .3. Kesenian Islam yang meresap:5. Wujud Baitul Mal.di Acheh oleh Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam. Khat ± pada batu nesan .4.1. Ekonomi. Masjid Brunei.3.1.2.4.1. Cth Masjid Ubudiah Kuala Kangsar.1.1. Kesenian 5. 6. 6. 4. Kreativiti masyarakat tempatan batu nesan semakin menarik spt: Batu nesan Sultan al-Malik Ibrahim. Berfungsi sebagai Perbendaharaan Negara dari hasil :6. 4.1. Nilai akhlak Islam jadi panduan hidup.4. Seni bina spt masjid.2. dan menghalang unsur yang bertentangan dengan ekonomi Islam spt Riba.1. rumah kediaman guna kaligrafi arab.1. bersatu padu dan wujud semangat kerjasama.1. surau.1. 5.3.2. 6.penindasan. Islam jadi Addin ± satu cara hidup yang lengkap dan menyeluruh. 5. 4. Harta milik negara ± kekayaan sumber alam spt minyak 6. Ditulis dengan ayat al-Quran.1. Makam Naina Hisham al-Din 1420M.3. Sifat tolong menolong.4.4.2. Islam galakkan umatnya rajn bekerja dan melarang mengemis. bersongkok.1. selain syair. Tiada kelas ± wujud persaudaraan Islam dan persamaan taraf.peras. bilah mata keris. tipu. 5.1. Sistem sosial berubah:4. dan berkerjasama.3. 5.4. Nilai jimat cermat. Cara Islam diasimilasikan ± wujud cara berpakaian Islam spt:bertudung. 6. pengaruh seni Arab Parsi.1.1.1.1.1.2. 4. Zakat dan Sedekah.1. 5.1.

Goa. dan Pattani. Colombo. Jadi tarikan sebab:. Kedudukan yang strategik sebab: a. dan Pantai Coromadel spt Masulipatam dan Pondecherry. Sebelum Islam mereka anutui Hindu. Laut China Selatan ± Canton@Amoy. Dikemukakan oleh John Crawford disokong Syed Muhamad Naquib lAttas. Surat. 2. Pasai. Hubungan penting Cina dan India. Brunei. Pedagang Arab singgah di pelabuhan utama AT sebelum ke China. . e. Faktor mempertemukan pedagang i. Melaka.Kekayaan hasilbumi ± pertanian. Menetap di Acheh. Buktinya: i. ii. Mewujdkan banyak bandar spt: Srivijaya. agama nenek moyang. Hormuz. Menetap beberapa bulan dan mewujudkan perkampungan dan ada urusan jual beli barangan mewah dari China dan India. Apabila Islam berkembang menjadi pusat penyebaran Islam. ± Jalan darat ± Jalan Sutera. Sebelum kemunculan Islam AT menjadi kawasa dagangan Melayu. Teori Semenanjung Arab: a. Gerisik. Telah berdagang di rantau ini terutama setelah kemunculan Islam pada abad 7M. b. ± angin monsun Barat Daya dan Timur Laut. 2. iv. serta hasil hutan. Trengganu. Brunei.Lautan Hindi. Pasai. Perlak. Jadi tempat menunggu dari angin monsun. China. Buddha. China dan India. Kedatangan Islam Di Asia Tenggara. Pedagang Arab dapat kuasai laut dari pelabuhan Iskandariah hingga China. Kedudukan Asia Tenggara di tengah perjalanan Timur Barat . 1. 3. Bantam. Dihubungi dengan Selat Melaka dan Laut Cina Selatan c.. logam.ISLAM DI ASIA TENGGARA Pengenalan 1. Makasar. Melaka. Perlak. Ada hubungan dengan Mocha. Teori kedatangan Islam dari: a. Semenanjung Arab b. Pattani dan Makasar. d. f. 4. ii. Cheribon. iii. India c. Arab. Aktiviti perdagangan menerusi catatan China yang menyataka orang Arab dan Parsi tmempunyai petempatan di Canton pd 300M.

Alasan beliau: i. ) Raja Pattani ± Phaya Tu Nakpa ± diislamkan Syeikh Said b. Dijumpai pd 1899M.Perkampungan Islam ± Ta Shih di Sumatera Utara pd 650M ± catatan China. Amalan pendakwah Islam mengamalkan nilai Islam yang murni spt 1. v. Perkahwinan dengan orang tempatan. Hikayat Raja-Raja Pasai. Mementingkan kebersihan 3. 3. ± Keturunan sufi. Wujud persamaan tulisan kesusasteraan di AT dan Arab. Catatan tempatan tentang pengislaman Raja-raja Melayu: i. Berhemah tinggi. Hikayat Merong mahawangsa ± Raja Kedah diislamkan oleh Syeikh Abdullah al-Yamani iii. Isi tulisan tentang hukum syarak. c. ii. Perkataan arab terdapat dalam tulisan Jawi. SQ Fatimi. iv. Berlaku perpindahan beramai-ramai pedagang Islam di Canton ke AT pada 876M. b. peraturan dan undang-undang kekeluargaan. Berjaya mengislamkan Merah Silu ( Malik al-Salih. Tertarik dengan nilai Islam yang murni. Kejujuran pedagang Islam 2. Sejarah Kepulauan Sulu ± Sharif Hassan dan Awlia sebar Islam di Sulu. Zapin dan dabus. Menyebarkan Islam dikalangan peniaga China kemudian sebar ke AT. Hikayat Acheh ± Syed Abdullah Ariff berusaha kembangkan Islam. hukuman terhadap yang tidak hutang. ii. Teori China: Dkemuka oleh: Emanuel Gadinho : Alasan beliau: i. Pengislaman raja-raja melayu oleh syeikh dari Arab spt dalam Hikayat Raja-Raja Pasai. vi. Mengapakah tertarik dengan Islam: i. c. Khan Fo atau Canton menjadi pusat perdagangan Arab sejak abad 9M ii. ii. hukuman zina. Wujud Islam di Trengganu. vii. Bukti lain: . Diperkukuhkan dengan adanya batu bersurat Kuala Berang.

lemah lembut dan mahmudah ± sopan santun. atap genting. f. Pedagang juga membawa para ulama. h.Pusat kegiatan manusia dari pelbagai tempat .Pedagang kemudia oleh para ulama . Sifat pedagang dan ulama ± berhemah. Jawatan Syah Bandar beri kepada pedagang Islam krn kejujuran dan amanah. Semangat ingin mendakwah wujudkan perkampungan pedagang Islam .pemerintah tempatan beri kelebihan ± beri peluang berdakwah. 4. Kesimpulan sejarawan kedatangan Islam menerusi .i. dan kolam air. dinding. Pulau Tambun. . Pedagang China. Di Melaka bentuk bumbung.abad 13M Dikemukan oleh: a. Pekan Pahang mempunyai ayat al-Quran dan kalimah Arab. Tori India : Dr\ari Wilayah Gujerat dan Pantai Coromandel. tangga. dan lemah lembut. ii. Bukti Islam telah sampai sbelum abad 13M iii.Buktinya: i. g. Islam menjadi ikutan kerana kemurnian Islam dan tingkah laku pendakwah serta pedagang. iv.Kepulauan Rempah spt Maluku dan Makasar. Boleh pedagang Islam India sebar Islam ke AT. Persamaan seni bina China dan seni bina masjid di Kelantan. c. dan Arab. India. Hubungan dengan pelabuhan-pelabuhan di Selat Melaka. ii. Kewujudan unsur India dan kebudayaan masyarakat. Gujerat pelabuhan penting pada zaman Alaudin Khinji di India. Dibawa oleh mubaligh Cina menerusi Laut Cina Selatan ke Phang Rang IndoCina dan Pekan Pahang. warna merah dan kuning pada kayu kepala pintu dan tingkap. ikhlas. Perdagangan ( Bagaimana ) a. Penemuan batu nisan bertarikh 1028M di Kg Permatang Pasir. iii.lantai. Penyebaran Islam di Asia Tenggara. d. b.. Batu marmar pada batu nesan Malik Ibrahim di Gerisik. 5. Cara penyebaran: 1. Wujud hubungan baik pedagang dengan penduduk tempatan. Melaka dan Jawa. Indo China. e. Hubungan rantau AT dan India sudah lama wujud. Jawa dan Malik al-Salih di pasai mempunyai ciri-ciri India. Teluk Siam. Snouck Hurgronge. iv.

ii. f. Mansur Shah dan Muzaffar Shah berkahwin dengan puteri raja Siak. Melalui prkahwinan biasa dan siasah b. a. Pattani. Puteri Raja Melaka dkahwinkan dengan Raja Pahang dan Kedah. Melaka. Rokan. Brunei . c. Mula Islam sejak abad ke-10 ± dengan kedatangan pendakwah dan pedagang Islam ii. Pattani ± diislamkan pada 1457 ± Raja Phaya Tu Nakpa menganut Islam tukar kepada Sultan Mahmud Shah. Pengislaman Raja dan golongan bangsawan. Islammula tersebar pd abad ke ± 15 dan 16. e. Acheh ± zaman Iskandar Muda.Mataram.Acheh. b. Demak. i. g. Dilakukan sepenuhnya pd zaman Sultan Muzaffar Shah. Johor Riau. Kerajaan Johor-Riau beruasaha kembalikan keunggulan Kerajaan Melaka ± cuba menghalang penyebaran Kristian. Di Sumatera Utara dan negeri-negeri di Tanah Melayu. Berjaya menawan pesisiran pantai Sumatera Utara. dan Jambi. Perkahwinan biasa berlaku antara pedagang atau ulama Islam dengan penduduk tempatan. Kampar. i. Siak. iii. Digelar serambi Mekah. Pengaruh Raja dan pembesar yang kuat membolehkan rakyat memeluk Islam. d. Kampar. Tu Perak Bendahara Melaka. Menaungi kerajaan kecil. kemudian diikuti Pahang dan Mataram. Demak sebarkan Islam ke Jawa dengan menguasai Majapahit. Samudera-Pasai. Perkahwinan a. dan Inderagiri. Meluaskan kawasan pengaruhnya ± jadi pusat penyebaran Islam . Brunei. Menjadi pusat perdagangan yang penting. Sulu dan Mindanoa. Inderagiri.Langkah yang diambil utk halang penyebaran Kristian.pusat perdagangan penting di Borneo. 3. Kelahiran kerajaan Islam a.2. b. Raja Malik al Salih Pasai 4. spt Aru. Sebagai cth : Megat Iskandar Shah Melaka. h. c. . Perkahwinan siasah dengan kerabat diraja. menjadi kuasa yg kuat. Champa. Kerajaan Perlak. Melaka sejak abad ke ± 15.

Diterjemah oleh Makdun Patakan. a. 6. b. Hasil kesusasteraan Zaman Melaka dipengaruhi tulisan Arab spt: Hikayat Muhamad Ali Hanafiah. Tersebar sehingga Sulu dan Mindanoa. Syeikh Nuruddin al-Raniri. Syeikh Ismail. Pendakwah Islam Syariff Ali Mufaqih Muqqadam atau Syarif Berkat. Hikayat Muhamad Ali Hanafiah dan Amir Hamzah menjadi bahan bacaan dan semangat menentang mussuh dalam perang. Hikayat Amir Hamzah. Lahir tokoh spt: Hamzah Fansuri. Catatan Cina 977M ± Brunai hantar seorang pembesar Pu Ali ke China. ii. f. . istana dan rumah menjadi tempat pembelajaran. Maulana Abu Bakar.Melaka ± Syeikh Abdul Aziz . Syair Perahu. Syair Burung Pungguk. istana kota dan taman-taman. b. Fakir Muhamad. g. Cerdeik pandai Samudera-Pasai jadi pakar rujuk tentang agama. d.i. Asranul Ariffin. Puasat keilmuan dan penyebaran Islam. h. Champa ± Bukti keislaman penemuan batu nesan 1039M dan prasasti 1025M yg mencatatkan syarat pembayaran cukai dan hutang. Syeikh Samsudin alSumaterani. dan Maulana Yusuf. Peranan mubaligh. Abdul Rauf Singkel. Acheh ± karya puisi spt : Bustanus Salatin ± kisahkan sebuah kerajaan. ii. Wujud Institusi pendidikan dan gerdik pandai d. i. Bila dah berkembang cara formal. Di Melaka ajar perkara asas secara tidak formal. Shamsuddin alSumaterani. . Syair Dagang. e. Samudera-Pasai. Zaman Samudera-Pasai ± menjadi pusat penterjemahan kitab Arab ke Melayu. c. Puisi ± Syair Burung Pingai. Antaranya Kitab al-Dural al-Manzun dihantar oleh Sultan Mansur Shah. atau pesantren. Karangan Nuruddin al-Raniri ± Syarabul Asyikin. iii. dan Acheh. dan Syair Sidang Fakir. Acheh ± pondok dikenali sbg Dayah. Peranan pusat kebudayaan a. Syarif Amir Sayyid al-Syirazi dan Tajuddin al-Asfahani di Pasai .Masjid. Johor ± pusat kebudayaan pd abad ke-18 spt Thufat al-Nafis dan Peringatan Sejarah Johor. c. i. Hikayat Nabi Bercukur. Ulama yang hasilkan karya pemikiran Islam spt Hamzah alFansuri. Riau. dan Abdul Rauf Singkel. Pusat kebudayaan telah wujud di Perlak. Juga pusat emporium di AT. 5. Institusi awal di pondok.

Mencakpi bidang kehidupan antaranya : i. Acheh jadikan ulama penasihat raja. Cara wali songo berdakwah: i. 7. memupuk semangat persaudaraan di kalangan umat Islam. vii. 1. Buddha dan roh nenek moyang. Dirikan masjid Agung Demak ± markas dakwah. atau Tauhid. Keadilan. Sultan ( Raja ) ± Ketua Negara dan Kerajaan 1. ± 22 ulama ditugaskan di Balai Gadang. ekonomi. Menimbulkan kesedaran dan tanamkan semangat tentang maksud bekerja dan beramal dalam erti kata sebenar. Islam menuntut manusia berfikir secara rasional dan pemikiran ini diterima. ii.1. Setaraf dengan kerajaan Islam lain dan 1. Keistimewaan Islam a. iii. konsep Tuhan yang Maha Esa. konsep kebahagian di dunia dan akhirat.1.2. g. pemungut zakat.3. Jawa ± Wali Songo ( Wali Sembilan ) ± Demak dijadikan pusat pergerakan dakwah Islamiah. v.1. Perubahan dalam sistem pemerintahan beraja. jamin kewibawaan raja 1.1.1. Wujud dalam politik.1.3. Dalam Hukum Kanun Melaka: ± . Mufti ± penasihat Sultan .e. Dalam Sistem pentadbiran Islam spt berikut: 1. vi.4.1. f. Pengaruh Islam di Asia Tenggara Sebelum Islam masyarakat AT berpegang pada amalan Hindu.3. iii. Selepas Isla wujud unsur-unsur baru yg diperkenalkan dan kekal hingga kini yang merangkumi dalam: 1. iv. 1.3. Pemerintahan dan Pentadbiran 1. Elak hidup sevara mewah dan membazir. ii. dan penjaga harta wakaf. Penggunaan gelaran Sultan ± kelebihannya:1.1. dan sosial. Wujud juga jawatan khadi.2.3.3.1. khatib.1. penyelia baitul mal. bilal. menyanjung akhlak mulia. kehiidupan yang harmoni. Berusaha hapuskan pengangguran dengan kikis sifat malas. kukuhkan kedudukan kerajaan Islam 1.4.1. hak individu dan masyarakat.

1.4. trengganu dan kelantan.4.8. Zaman Sultan Alaudin Riayat Shah hukum syariah diamalkan dengan tegas. catat adat istiadat dan 1.3.1.1.1. Raja Melaka diberi gelaran Khalifahtul Mukminin ertinya pemimpin orang mukmin.6.1. Sultan Iskandar Thani ± Acheh. Konsep DewaRaja ± Raja keturunan tuhan atau penjelmaan tuhan hindu.6. Gelaran Zillulah fil¶Alam ± bayangan Allah di dalam alam digunaka juga.1. Tidak dapat dijalankan sepenuhnya kerana ada undang-undang adat.10.1.1.2. pembunuhan.10.10.1. 1. Cth Sultan yang alim :1. 1. Abdul Rauf Singkel.4. Di Acheh ± Kanun yang sama ialah Kanun Mahkota Alam ± terangkan tentang 1.7. 1. Sultan al-Zahir Samudera-Pasai.Acheh Darus Salam. 1. 1. dan perintah dengan adil serta menerapkan unsur Islam bagi menggantikan konsep dewaraja Hindu.1. Kedah.1. Di Melaka dimasukkan dalam Hukum Kanun Melaka.11.10.1.1. 1.9. . 1.1. Johor. Perkataan itu tercatat pada wang syiling kerajaan Melayu melaka. atau pemerintah.1.1.urusan pernikahan.1.1.1. 1.3. Undang-undang Syariah diperkenalkan. Konsep Jihad. kewibawaan. Peraturan tradisi Acgeh spt Balairung Seri dipimpin Sultan.2. Balai Majlis Mahkamah Rakyat oleh Kadi Malik alAdi.11. Pahang. Penggunaan Konsep Khalifah Allah ialah wakil Allah di bumi.5. Islam menjadi agama rasmi dalam kerajaan Melaka. 1. Acheh.1.1. 1.11.2.1. perniagaan serta pembahagian harta pusaka. Semangat penentangan terhadap penjajahan.6. Diperkenalkan oleh Sultan Muzaffar Shah.10.1.4.1.4. 1. Tokoh agama yang membicarakan Jihad:1.bermakna kuasa. Brunei.1. Antara aspek syariah yg ada :.6.10.1.jenayah ± kecurian. Nama sultan ± Sultan Mansur Shah bermaksud pemerintah yang dibantu Allah.2. 1. Penggunaan nama negeri spt:. Tanggungjawab raja. ± Harus tunaikan amanah. Sultan Ali Mughayat Shah ± Aceh 1.1. 1.10. Syeikh Nuruddin al-Raniri. Sultan Mahmud Shah ± Sultan terpuji.4.2.3. Konsep Sultan :. 1.1.

3.5. menengah ( muenasah ) 2. 22 wanita anggotai Majlis Rakyat Acheh drp 73 ahli.2. 1. Tempat belajar dan masyarakatnya:2.3.5. Istana ± formal dan golongan bangsawan. 2. ibu. 2.Pusat terjemahan karya agama ± tempat rujukan kerajaan Islam lain spt Melaka.2. 9 jadi ahli jawatankuasa kerja Mahkamah Rakyat. Kerajaan Perlak di Sumatera Utara ± melalui Dayah @ Pondok.Rumah ulama. 2.5. tunggal dan isteri. Madrasah 2. Yg terkenak Dayah Bukit Ce Breek pada 9M.3. Pondok 2.3.5. pengajian tinggi.5. Sebelum Islam pendidikan hanya terbatas kepada golongan bangsawan sahaja.3. Pesantren 2.4.5. rendah ( rangkang ) 2.2. Melaka :.2.2. Terdapat peringkat : 2. 2. Surau.spt di Pattani. terdapat juga 2.5.11. Pusat pendidikan awal Islam: 2.1.6. Digelar serambi mekah. Peranan Institusi Pendidikan: .4. Wanita juga digalakkan belajar dan diberi peluang yang sama dengan lelaki baik dalam pemerintahan. Dalam pemerintahan Sultan Safiatudin ± 2.11. Acheh :.3.2.1. dan Jawa.3. 2. 2.1.1.5.3.2.membolehkan orang melayu belajar agama Islam dan bahasa melayu terutama Jawi.2.3. masjid dan surau ± atidak formal dan masyarakat bawahan.4.5. Samudra-Pasai :.3. Sistem Pendidikan 2.1. 2.1. Menentang kemiskinan dan capai kehidupan yg sempurna.2. Maksud Jihad ± Menegakkan Islam. Selepas Islam tersebar luas kepada seluruh masyarakat. 2.5.2.4. Disebarkan melalui: 2.3.3. Undang-undang lindungi hak wanita sebagai anak.5.5.Lebih sistematik. Pendidikan Pondok muncul seawal kedatangan dan peluasan Islam di AT.1. Syeikh Daud Pattani @ Syeikh Daud bin Abdullah bin Idris alPattani :. 2.3. Pondok ± masyarakat tempatan dan pelajar negeri lain : Pattani.4.4. 2.4. Acheh.3.5.3. Istana 2.5.1.3.2. Atau Universiti ( Jamiah Bait Rahman ) 2.1. 2.

Keperluan asas disediakan oleh pelajar sendiri.Selepas Islam:4.1.1. 2.4.tempat ulama bicara hukum dengan sultan dan pembesar .6. Jawa ± Pesantren.2. Hikayat Nur Muhamad 3.2.sistem pendidikan formal.3.1. Sebelum Islam dipengaruh oleh animisme.1. Tasauf.1.1.5.2.2. hadis dan Tafsir.1.1.1. Hasil sastera Arab Parsi yang diterjemah:3. 3.1. bahasa pengantar ± Melayu dan Arab. 2.4. dan cerita hikayat. dakwah.3.cerita panji dalam bahasa Jawa disampaikan dalam bahasa Melayu. Tulisan ± Jawi.6.1. Lahir juga sasterawan spt Tun Seri Lanang. 2.1. berkat. Madrasah :. 2.4. Angka tulisan jawi. kesusasteraan. 3.4.1.4. 3. 3. Hikayat Bulan Berbelah 3. Cara Hidup 4. 4. nazam. nsur semangat dan keramat beransur hilang.1.1. hindu dan buddha.1.pusat pengajian Islam terutama di Pattani dan T melayu.2.2. lingua franca .1.2. Pengaruh Islam dapat dikenalpasti melalui:3.1. 3. Shamsudin alSumaterani dan Abdul Rauf Singkel. Bahasa Lingua Franca..6. Istilah Arab digunapakai spt Sultan. Acheh ± Dayah. perhubungan antara wilayah.4. Pondok:.4.2.6. syukur.4.2.2. Penggunaanya dalam bidang banyak bidang ± ekonomi.1.4. Ulama tempatan ubah suai huruf Arab bagi perkataan Melayu. ilmu pengetahuan.1.politik. Usuludin. Hasil kesusasteraaan Melayu terpengaruh dengan bentuk.1.3. menjadi lebih mantap cth:.1.1.1.3.2. dan alam. syair. Abad ke 17M digunakan sebagai bahasa ersuratan.2.6.1. 3. Jadi tulisan rasmi. Hikayat Perang Badar 3.1.ambilalih tulisan Palava Dewanagari. 2.1. Bahasa Ilmu 3. Spt Gurindam.tempat belajar al-Quran secara tidak formal dan gurunya ajar tidak tetap. Bahasa dan Kesusasteraan 3.2.1. juga sampaikan ilmu dan nasihati sultan.2. Istana :.2.4.Fikah. Subjek yang diajar:. Bahasa melayu menjadi 3. .2.6. 3. gaya dan tatabahasa Arab. 3. Hikayat Nabi Wafat 3. Surau :. masjid.1.

dan menghalang unsur yang bertentangan dengan ekonomi Islam spt Riba.di Acheh oleh Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam.3. bersatu padu dan wujud semangat kerjasama.4.1. Nilai akhlak Islam jadi panduan hidup. Islam jadi Addin ± satu cara hidup yang lengkap dan menyeluruh.1. Islam galakkan umatnya rajn bekerja dan melarang mengemis. Cth Masjid Ubudiah Kuala Kangsar.1.peras.3. Ditulis dengan ayat al-Quran. 6.1.3.1. 4.1. 5. Kreativiti masyarakat tempatan batu nesan semakin menarik spt: Batu nesan Sultan al-Malik Ibrahim.4. Berfungsi sebagai Perbendaharaan Negara dari hasil :6. dan ukiran kayu .1. Makam Naina Hisham al-Din 1420M. 6. Kesenian Islam yang meresap:5. rumah kediaman guna kaligrafi arab.1.1.1. bersongkok. Kesenian 5. Ekonomi. 6. .1.1.1. Khat ± pada batu nesan .3. Nilai jimat cermat. Pelaburan dan saham yang dijual kepada umat Islam melalui istitusi yang ditubuhkan BaitulMal.1.2.2.4. 5. dan berkerjasama. 4.1.1.2.1.3. pengaruh seni Arab Parsi.1. Cara Islam diasimilasikan ± wujud cara berpakaian Islam spt:bertudung. Seni Ukir. 4.1.1.4. Harta milik negara ± kekayaan sumber alam spt minyak 6. Seni bina spt masjid. 5.4.penindasan. Masjid Brunei. 6. Zakat dan Sedekah. Sifat tolong menolong.4.1. 5.2. bilah mata keris. Seni Bina 5.1.1.2. Sistem sosial berubah:4. 5. 4. selain syair. Tiada kelas ± wujud persaudaraan Islam dan persamaan taraf. hormat menghormati. Wujud Baitul Mal. surau. tipu. 6.2.

Menyara kehidupan dengan berburu. Arkeologi ialah kajian terhadap i. tulang dan tumbuhan iii. d. hasil hutan. tembikar. Ciri-ciri kehidupan zaman Paleolitik dan Mesolitik a. pisau dll. Feature ± tinggalan spt struktur bangunan. . Gua Niah d. Lenggong 4. Tingkayu b. Petempatan zaman Paleolitik di Malaysia ialah di: a. Kota Tampan c. Hidup secara nomad iaitu berpindah randah b. Zaman Paleolitik b. 3. c. [ Konsep Tamadun ] [ Proses Pembentukan Tamadun ] [ Tamadun Mesopotamia ] [ Sumbangan Tamadun Mesopotamia ] [ Tamadun Mesir Purba ] [ Sumbangan Tamadun Mesir Purba ] [ Tamadun Indus ] [ Sumbangan Tamadun Indus ] [ Tamadun Hwang Ho ] [ Sumbangan Tamadun Hwang Ho ] Pengenalan Zaman Prasejarah. Ekofak ± tinggalan sisa makanan. Zaman Neolitik c. ii. pinggan mangkuk. Pengkajian Zaman PraSejarah dan budayanya dikaji oleh ahli arkeologi a. Terbahagi kepada 4 tahap atau zaman a. Manusia zaman neolitik lebih bertamadun daripada Paleolitik dan mesolitik. dan lubang sampah yang tidak dapat diuabah. 1.BAB 1 TAMADUN AWAL MANUSIA [ Zaman Prasejarah ]. Artifak ± tinggalan barangan yang dicipta oleh manusia spt pasu. Zaman Mesolitik d. sungai atau gua. e. dan menangkap ikan. Tidak kepadanilai estetika dan seni 5.Buktinya: . Hidup dalam kelompok keluarga secara berkumpulan. Zaman Logam 2. Peralatan yang digunakan lebih kepada fungsi penggunaan. Tinggal di tepi tasik.

Manusia zaman Logam lebih maju daripada Paleolitik. Zaman Logam terbahagi kepada Zaman Gangsa dan Zaman Besi. Tanah Besar Asia Tenggara ± Zaman Logam sekitar 1000SM ± 1500SM ± Bukti gendang gangsa di Dongson. b. Vietnam. Masyarakat Neolitik di Timur Dekat a.Buktinya berasaskan ciri-ciri berikut: a. d. Non Nok Tha dan Ban Kao Di Thai. dan Neolitik. Menyara diri dengan bercucuk tanam spt menanam padi di China. g. e. Kehidupannya mula secara kekal dalam kelompok besar ± wujud masyarakat. b. Konsep Tamadun Tamadun boleh dimaksudkan dengan: . h. c. Jericho (8000SM). tembikar dan besi. e. Mengetahui cara mengkebumikan mayat dengan bekalan spt makanan. Sistem barter ± ii. Wujud petempatan besar kepada kota pertahanan. Sistem tukaran barangan kerana mulai ada lebihan makanan. c. Berjaya memikirkan cara melebur logam.Mesolitik. Meneroka lautan dan meningkatkan kegiatan perdagangan maritim. c. 6. Di Asia Tenggara padi ditanama di Non Nok Tha dan Ban Kao di Thailand 3500SM. Wujud bandar-bandar besar spt. Menternak binatang spt menternak biri-biri di Iraq. Penciptaan alat mempunyai pelbagai fungsi. Di Malaysia wujud sekitar 500SM b. Wujud pertanian sejak 8000SM b. 8. Gua Sireh di Sarawak. Gangsa dihasil ± campuran tembaga dan timah. d. f. Di China ± padi ditanam sejak 8000 tahun lalu d.a. Perkembangan perdagangan bermula di pesisiran pantai dan kemudian lebih jauh ke daratan. Wujud pengkhususan kerja ± banyak masa untuk hasilkan artifak. Di Malaysia padi di Gua Sireh Sarawak ± 4500SM 7. Mencipta tembikar melalui teknik putar spt di Gua Musang. Penggunaan logam besi dan kejayaan mencipta rumah dan perahu. f. Di Eropah ± gangsa mula digunakan sekitar 2300SM ± 700SM. a. Catal Hayuk di Turki ( 6500SM). e. d. i. Penternakan biri-biri di Iraq c. Cengkerang Cowrie atau siput gerus dibentuk jadi rantai.

Pemikir yang unggul dan asli sosiologi Islam. c. Karya sulung Muqadimmah ± guna istilah i. Madana bermaksud tinggi budi bahasa dan pembukaan bandar. 2. Pembangunan lahiriah pula ialah proses perkembangan tamadun. c. Umran bermakna tanah yang didiami secara tetap. Hadarah ± hidup di bandar yang penuh tatasusila. Penulisannya ± berasaskan pengalaman. Civilisation berasal dari Greek civitas bermakna bandar Peradaban manusia. dan mencipta peralatan bagi meningkatkan pengeluaran. Madain atau mudun . kesenian dan perbandaran. Petempatan kekal i. Berusaha menternak. Karyanya jadi rujukan sarjana barat. Terbentu apabila lahir semangat assabiah atau kekitaan ± maka lahir semangat tolong menolong dan kerjasama. Adanya sistem perundangan yang mengawal perilaku rakyat. Syed Naquib al-Attas menegaskan pencapaian tahap tatasusila yang tinggi dan kebudayaan yang luhur oleh sesebuah masyarakat. 3. Menganggap kehidupan bandar ialah kehidudpan bertamadun. d. ii.1. b. berkembang dan maju. menjaga keamanan dan kemakmuran. ii. bertani. Merangkumi pembangunan lahiriah dan rohaniah. Ibn Khaldun ± nama sebenar Abd Al Rahman Ibn Muhamad. Ibn Khaldun melihat dari aspek kehidupan bandar. c. bidang sosiologi dan sejarah. Maksud tamadun dari sudut Islam: a. kesopanan. b. Lebih sistematik. 4. iii. Pemerintahan yang bersistem dengan Raja sebagai ketua dianggap mewakili tuhan. Dikaitkan dengan pembangunan lahirah spt dalam aspek kebudayaan ± penulisan undang-undang. 5. e. Maksud tamadun dari sudut Barat: a. tidak berpindah randah. 7. adan bermoral yang tinggi. ii. Pencapaian lahiriah ialah kayu ukur kemajuan dalam sesebuah masyarakat. c. b. Terdapat 6 ciri tamadun iaitu: a. sopan. 6. Agama dan Kepercayaan . Lahir ± di Tunisia b. Sistem pemerintahan i. 8. a.

Kehidupan berorganisasi i. iii. Merujuk wilayah selatan Iraq ± Sumir . ii. Sebab pemilihan lembah sungai sebagai tumpuan tamadun awal: a. Bahasa dan Sistem Penulisan. d. Bermaksud tanah di antara dua sungai. Kerajaan Sumeria ± 3500 ± 2340 SM i. d.pembesar rakyat. . Pengkhsusan Kerja i. Tersebar ilmu pengetahuan dan perhubungan. Wujudnya bahasa Yunani dan Sanskrit. ii. Digunakan dalam urusan pentadbiran spt penyimpanan rekod. Manusia mula percaya ada kuasa ghaib yang mengawal sekeliling mereka. iii. Tamadun Mesopotamia 1. Terletak antara Sungai Euphrate dan sungai Tigris 2. e. Kesuburan tanah untuk pertanian. b. b. Mengakibatkan peningkatan pengeluaran. i. Wujud ilmu pengetahuan dan penciptaan teknologi. Tamadun Mesir Purba di Sungai Nil. 2. iv. cuniefom. Wujud kepercayaan animisme dan kemudian politisme dan penyembahan tuhan. ii. Sebagai alat perhubungan. Dapat aturkan kehidupan yang stabil dan makmur. Tamadun Indus di lembah sungai Indus. ideogram dan piktograf. Proses Pembentukan Tamadun 1. penulisan undang-undang dan hal keagamaan.i. Pembentukan awal tamadun terletak di lembah sungai spt: a. Memudahkan pengangkutan memasarkan barangan dan berhubung. Bekalan air untuk keperluan harian dan pertanian. Berkembangnya pertukaran barangan dan pedagangan. c. Tamadun Hwang Ho di lembah sungai Hwang Ho. Wujud lapisan masyarakat yang berperanan spt Raja. f. d. Tulisan hieroglif. e. ii. Terbahagi kepada tujuh zaman pemerintahan iaitu: a. c. Tamadun Mesopotamia di Sungai Euphrates dan Tigris. Sumber makanan daripada tangkapan ikan.

ii. Di pusat kota terdapat istana. b. 4. Assur. dan pasar. Lagash. Peringkat awal didiami dua puak ± Orang Sumeria dan Orang tidak tahu asal usulnya dan kecil bilangannya. Kerajaan Babylon Awal dan Lama ± 2000 ± 1530 SM e. d. Selatan Baghdad meliputi kawasan Sg. Kerajaan Kassites ± 1530 ± 1100 SM f.ii. c. Perkampungan awalberkembang jadi kota dan membentuk negara kota spt Kish.626 ± 539 SM 3. Tigris dan Euphrate dikenali Babylon. Proses pembentukan tamadun Mesopotamia melalui proses berikut: a. rumah kediaman. Ciri-ciri tamadun Mesopotamia. Setiap negara kota merupakan kerajaan berdaulat ± ada unit politik sendiri. Keluasannya sekitar 1000 batu persegi. f. Rumah ibadat menjadi tumpuan masyarakat dan pusat kota. Parsi telah menguasai wilayah mesopotamia sehingga menyebabkan keruntuhan kerajaan tersebut. b. g. f. Ur. Setiap negara kota ada ciri tersendiri dan terbahagi kepada beberapa kawasan utama iaitu pusat kota. e. tembok kota. Kerajaan Chaldea . Terbahagi kepada dua bahagian ± utara dan selatan Baghdad. 5. Bermula di wilayah selatan iaitu Sumer ± org Sumeria bina petempatan ± menjalankan aktiviti pertanian dan bina sistem pengairan. Eridu. penduduknya 30000 ± 35000 orang. Cth Kota Lagash ± keluasannya 1800 batu persegi. d. Negara kota ini terletak di sepanjang sungai dan tersusun sistematik. Ada unit politik tersendiri dan agamanya. Sungai dan kawasan tanah pamah memudahkan pengangkutan dengan kapal. dan Mari. e. c. luar kota dan pelabuhan. a. . b. Ada kubu pertahanan dengan pelbagai pintu gerbang ± lambang kekayaan negara kota. i. iii. pedati dan keldai. Kerajaan Akkad ± 2371 ± 2006 SM c. Jalanraya lebar dan lurus. Kerajaan Assyria ± 1100 ± 626 SM g. Zab yang dikenali Assyria. Kerajaan Ur ± 2113 ± 2006 SM d. rumah ibadat. Hanya bersatu untuk menentang musuh. rumah kedai. Uruk. Utara Baghdad meliputi kawasan Sg Tigris ke utara termasuk Sg.

Wujud perdagangan antarabangsa untuk dapatkan banyak bahan mentah spt logam. dikenali teokrasi. dan alat keperluan. terdiri daripada rakyat bebas.petani. Antara jalan utama ialah yang hubung Sumeria dan Kota Mari diguna pedagang luar dari Mesopotamia. b. Mengamalkan kepercayaan banyak tuhan ± politiesme. e. 9. Aspek keagamaan dan kepercayaan masyarakat Mesopotamia dapat dilihat berdasarkan ciri berikut: a. Terdiri daripada Raja. d. hasil pertanian dan perniagaan. f. Raja sebagai wakil tuhan. Era Raja Naramsin di Akkad ± gelar diri Raja Empat Penjuru Alam. Dagang dengan lembah Indus. ii. rakyat. 8. Ketua pendeta/agama d. Ketua kerajaan/pemerintah dan dianggap sebagai tuhan atau wakil tuhan dan pemilik negara kota. Ketua pendeta. tekstil. . Ketua tentera c. Wujud bila ada lebihan hasil pertanian. e. artisan. i. Ketua pemerintahan dan dibantu golongan bangsawan yang ada ikatan kekeluargaan. Raja dalam sistem pemerintahan Mesopotamia berperanan sebagai: a.dan perak. dan pedagang. Dalam bidang pengkhususan kerja dapat dilihat melalui aspek: a. Wujud pengusaha tembikar.Paksa rakyat sembahnya.6. emas. Ditukarkan dengan hasil pertanian. Tidak percaya kehidupan selepas mati tetapi hanya jatuh ke dalam gua yg penuh debu. Jalan laut menghubungkan negara kota dengan wilayah sekitarnya. Organisasi sosial masyarakat Mesopotamia terbahagi dua golongan iaitu a. d. Rakyat yang berkhidmat sebagai tentera. Pendeta ketuai upacara agama di Zigurat. ketua Tentera dan orang bangsawan. b. g. dan peniaga b. c. 7. artisan. b. Berkuasa dalam bidang ekonomi ± pengutipan cukai tanah.kayan.. golongan pemerintah i. Tukang rumah. Kesannya ± ada petani yang tukar kerja sebagai petani. Berkuasa melantik pembesar terutama ahli keluarga dalam memegang jawatan di Zigurat. i.kayu . Hamba ± daripada tawanan perang. c. h.keperluan masyarakat untuk rumah. Masyarakatnya tidak menyembah raja saebagai tuhan kecuali dalam zaman Raja Naramsin di Akkad ± gelar diri Raja Empat Penjuru Alam.

iv. berasaskan gambar dan berkembang menjadi simbol dan ditulis pada tanah liat.Sumbangan Raja Hammurabi 1792 ± 1750SM. vi. Ceritakan juga kehidupan yang kekal dan kesaktian. Raja Sargon berjaya satukan wilayah kerajaan Sumeria di Selatan Mesopotamia. vii. kisah Falsafah dan cara hidup masyarakat Mesopotamia. Tentang kepahlawanan Gilgamesh ± ada sifat dua pertiga tuhan. Sumbangan Tamadun Mesopotamia 1. i. Perintis pembentukan empayar ± jadi ikutan Firaun Tutmose III. Sistem tulisan a. Hukuman adalah setimpal dengan kesalahan. Dalam Perundangan . Pusat pemerintahan di Babylon. a. Menakluk Akkad ± jadi Raja Mesopotamia. Telah memerintah dan memberikan perlindungan kepada Kota Uruk.e. Wajah tampan. Tradisi kesusasteraan ± Epik Gilgamesh i. Gunakan pen rumput buluh . Berjaya mengelakkan wujudnya permasalahan di kalangan masyarakat pelbagai kaum dan susun lapis masyarakat. ada kekuatan dan keberanian. Aspek undang-undang ini dapat dicirikan dengan: i. b. Jika rakyat patah tulang bangsawan ± tulangnya akan dipatahkan. ii. c. ii. . 2. Hammurabi ± Keturunan Amorite . Dasar perundangan tamadun Mesopotamia. 10. Jikan bangsawan cedera atau patahkan tulang rakyat ± hukumannya denda satu wang perak. Mengenalkan Kod Undang-Undang Hammurabi ii. Pemerintahan oleh tuhan atau wakil tuhan berasaskan hukum agama dan bersifat ketuhanan ± teokrasi. Berteraskan hak rakyat terhadap keadilan. Banyak dirikan negara kota. Contoh: 1.bentuk pepaku dikenali cuneifom. Wujudkan empayar Kerajaan Akkad ± empayar pertama di dunia. Kod ini mengandungi 282 undang-undang yang dipahat pada tembok. Wujudkan perpaduan dan mengukuhkan organisasi. iii. Wujud jurutulis c. satu pertiga manusia. b. tetapi berbeza ikut susun lapis masyarakat. v.

Perkembangkan ilmu perubatan ± kerajaan Assyria. Kincir air ± mengairi kawasan tandus. darab. bahagi. . ada kekuatan dan keberanian. d. g. b. i. 2. menolak. c. satu pertiga manusia. Melahirkan golongan sastera dan kesusasteraan spt epik Gilgamesh ± tertua di dunia menjelaskan falsafah dan cara hidup orang Mesopotamia. kisah Falsafah dan cara hidup masyarakat Mesopotamia. Perkenalkan batu bata daripada tanah liat. c. susunan peristiwa peperangan ikut urutan sejarah. d. j.punca ganda dua dan ilmu geometri. menambah. Telah memerintah dan memberikan perlindungan kepada Kota Uruk. dan surat kredit. ii. 3.bulan dan matahari telah perkembangkan ilmu matematik ± sistem mengira perpuluhan. f. Kapal layar dan pengangkutan beroda menguasai jalan laut dan darat. 1. Sains dan teknologi: a. Dalam seni bina berjaya: i. h. b. i. Sumbangan dalam aspek tulisan memberikan kelebihan dalam aspek berikut: a. Surat dan dokumen perniagaan. 22000 tablet ± kandung pelbagai penemuan. 3. Perkembangan pencerapan bulan. Astronomi ± guna jalan laut perdagangan dan penerokaan. 2. Antaranya ilmu perubatan. Wajah tampan. nota. kawal banjir dan tingkatkan hasil pertanian. Telah membantu peradaban Mesopotamia dan pembentukan masyarakat dari 3000SM hingga 539SM. Mencipta arca dan tiang batu ± Cth Zigurat dan patung Raja Gudea ii. e. Urusan jula beli direkod dalam resit. Penciptaan roda dan kereta kuda ± peperangan atau kegunaan harian. Ceritakan juga kehidupan yang kekal dan kesaktian. Pentadbiran dan perniagaan dapat direkodkan. Perkembangan ilmu astronomi.d. i. Penciptaan kalendar 12 bulan. Tentang kepahlawanan Gilgamesh ± ada sifat dua pertiga tuhan. Terdapat pelbagai jenis pokok dan pokok bunga ± ditanam pada binaan bertingkat di bukit berteres. iii. Melahirkan sistem pendidikan dan mewujudkan jurutulis. Pembinaan Taman Gantung Babylon ± dibina Raja Chaldea zaman Raja Nebuchadnezzar. Wujudkan perpustakaan ± perpustakaan diRaja.

Tamadun Mesir Purba 1. Berkembang dari petempatan awal zaman Neolitik 10000- 5000SM. Sekitar 3500SM di kaw delta dan tengah Mesir berkembang jadi tamadun awal . 2. Terbahagi 4 zaman 2.1. Awal 3100 ± 2200SM 2.2. Pertengahan 2040 ± 1785Sm 2.3. Empayar 1570 ± 1085SM 2.4. Keruntuhan 1085 ± 322SM - Dikuasai : 2.4.1. Libya 1110 ± 947SM , 2.4.2. Kush 730 ± 670SM 2.4.3. Assyria 663 ± 609SM 2.4.4. Parsi 525SM 2.4.5. Yunani 332 ± 30SM 2.4.6. Rom 30SM 3. Terletak di tebing Sungai Nil ± ada dataran yang subur. 4. Pusat pentadbiran ± Memphis, Thinis, dan Thebs. 5. Kuasa luar yang pernah jajah ± Libya, Kush, Assyria, Parsi, Yunani dan Rom. 6. Proses pembentukan tamadun Mesir Purba 6.1. Bermula dalam zaman logam sejak 5000SM dgn membina sistem perparitan dan pengairan untuk pertanian. 6.2. Kemudian bina peralatan kawalan air dan terusan ± tingkatkan kesuburan pertanian. 6.3. Mendirikan petempatan dan berkembang menjadi kampung. 6.4. Perkampungan berkembang jadi bandar dan bergabung bentuk daerah @ nome. 6.5. Nome atau daerah disatukan jadi pusat pentadbiran spt Thebes, Thinis dan Memphis.Salah satunya jadi pusat pentadbiran. 7. Ciri-ciri petempatan kekal : 7.1. Asas petempatan disatukan oleh Firaun Menes 3200SM. Semua nome disatukan jadi sebuah kerajaan. 7.2. Pusat pentadbiran berpindah ke Memphis dari Thinis ± hampir dengan sungai Nil. 7.3. Kemudian berpindanh ke Thebes pd zaman kemuncaknya. 7.4. Menjadi tempat kediaman Firaun. 7.5. Bandar berfungsi sebagai pusat pemerintahan dan pentadbiran. Pelabuhan dijadikan pusat keagamaan dan tumpuan penduduk. 8. Bentuk dan struktur organisasi : 8.1. Firaun merupakan raja yang berkuasa mutlaq serta dianggap suci 8.2. Jawatan firaun diwarisi secara turun-temurun.

8.3. Firaun dianggap sebagai tuhan Horus semasa pemerintahan dinasti ketiga dan keempat,firaun digelar sebagai Raja Matahari,iaituAmon-Re. 8.4. Firaun juga merupakan ketua pendeta,ketua hakim,pemilik tanah,dan ketua pahlawan. 8.5. Golongan pahlawan menjalankan pentadiran,menjaga keamanan,mengurus dan mengagihkan makanan dan menjadi pegawai,penasihat dan gabenor wilayah yang ditakluki. 8.6. Para rahib dipertanggunjawabkan oleh firaun untuk mantadbir hal keagamaan. 8.7. Jurutulis ditugaskan untuk menulis rekod kerajaan. 8.8. Rakya bebas terdiri daripada petani,pedagang dan artisan. 8.9. Hamba adalah susun lapis masyarakat yang paling bawah. 9. Sistem Pemerintahan dan peranannya: 9.1. Raja ± Ketua dan pemerintahan Mesir Purba.Bergelar Firaun .Perkataan Firaun dari Yunani Pharaoh ± bermaksud rumah yg agong. Merujuk istana dan raja yang memerintah. Berperanan: 9.1.1. Raja berkuasa mutlak 9.1.2. Dianggap sebagai suci dan dianggap sebagai jelmaan tuhan Horus. 9.1.3. Mewarisi pemerintahan secara turun temurun. 9.1.4. Dalam dinasti ke tiga dan empat Firaun digelar Amon Re ± Raja Matahari. 9.1.5. Ketua pendeta, pemilik tanah, ketua hakim, dan pahlawan. 9.1.6. Dibantu golongan bangsawan dalam jalakan pemerintahan, menjaga keamanan, mengurus dan mengagih makanan. 9.1.7. Melantik para rahib mentadbir hal keagamaan. 9.1.8. Melantik orang awam sebagai jurutulis rekod kerajaan. 9.1.9. Firaun Hatshepsut seorang wanita ± membina terusan dan menukar padang pasir jadi tanah pertanian yang subur 9.2. Pembesar, Bangsawan, Rahib, Jurutulis, Tuan Tanah 9.2.1. Membantu raja sebagai pegawai, penasihat dan gabenor wilayah. 9.2.2. Rahib mentadbir hal keagamaan. 9.2.3. Jurutulis merekod rekod kerajaan. 9.3. Rakyat Bebas ± Petani, Pedagang, Artisan 9.4. Hamba 10. Pengkhususan pekerjaan masyarakat Mesir. 10.1. Terlibat dalam kraftangan seperti penenunan dan pembuatan barangan tembikar dan peralatan. 10.2. Hasil tekstil dan kertas untuk ekspot. 10.3. Perlombongan emas di Nubia.

10.4. Sungai Nil ± membolehkan kapal menyusuri dan berlabuh di pelabuhan spt Thebes, Memphis, Fayoun, dan Heliopolis untuk aktiviti perdagangan. 10.5. Pentadbiran terancang ± menarik pedagang Laut Mediterranean dan Laut Merah untuk singgah di Pelabuhan Mesir Purba. 11. Kepercayaan masyarakat Mesir. 11.1. Berkonsepkan politeisme. 11.2. Setiap tahun orang Mesir Purba selalu dikaitkan dengan unsur alam seperti Re (Tuhan Matahari), Ra-Atum (Tuhan Langit) dan Amun (Tuhan Angin). 11.3. Mempercayai kepada kehidupan selepas mati dan mayat perlu disimpan serta dijaga dengan teliti. 11.4. Makam mayat dibekalkan dengan barangan kelengkapan harian serta kehidupan selepas mati 12. Ciri-ciri sistem tulisan Mesir Purba: 12.1. Sistem tulisan hieroglif ± tulisan bergambar. Berkembang kepada hieratik ± tulisan berangkai kemudian demotik 700SM . 12.2. Sistem tulisan ini berasaskan kombinasi gambar dan simbol berdasarkan bunyi. 12.3. Sistem tulisan bertujuan mencatatkan rekod aktiviti pertanian dan pengutipan cukai. 12.4. Juga berperanan dalam keagamaan dan amalan ritual kepercayaan. Sumbangan Tamadun Mesir Purba 1. Sumbangan dalam sains dan teknologi. a. Sumbangan seni bina piramid-dibina Imhotep. i. Jasa Imhotep ± Bina piramid Sakkara. ii. Dibina untuk Firaun Djoser ± Firaun kedua dinasti ketiga. b. Memperkenalkan teknik pembinaan menggunakan batu bata. c. Mencipta kertas daripada pokok papyrus. d. Penciptaan kertas memudahkan penyimpanan khazanah bangsa. e. Tinggalan tamadun Mesir Purba kepada dunia adalah dalam bentuk rekod yang tertulis dan terpahat dalam sistem tulisannya iaitu hieroglif. f. Kemajuan dalam ilmu perubatan melahirkan pengamal perubatan mendapat status yang tinggi dalam masyarakat dan berkhidmat untuk firaun dan masyarakat. i. Dokumen perubatan Mesir Purba jumpa dalam makan Firaun Khufu. 1600SM. ii. Catatan perubatan yang tertua. g. Kemajuan dalam bidang perubatan dalam memumiakan mayat.

Berjaya mencipta sistem pengairan ± menyuburkan kawasan pertanian. Tujuan ± lahirkan golongan pegawai kerajaan spt jurutulis.h. Di lembah Indus disaliri sungai Indus yang berpunca dari Gunung Himalaya dan sekelilingnya. c. 2. j. 5. Dua negara kota Tamadun Indus. Wujudkan juga ahli sains. tulisan. n. i. Kehancuran disebabkan serangan orang Aryan serta bencana alam spt banjir. Tinggalan bangunan. matematik ± uruskan hal ehwal pertanian. c. Zaman Firaun Senuustret III ± berjaya menebusguna tanah ± 123KM dan bina terusan mengairi 10000hektar. k. b.perubatan dan pembedahan memberikan sumbangan besar kepada perkembangan ilmu hingga ke hari ini.pengawalan air. Mohenjo-Daro b. Proses pmbentukan tamadun Indus spt berikut: a. Diwujudkan untuk kanak-kanak sejak umur rendah ± golongan atasan. Kekal kerana adanya sungai Indus ± menyediakan sumber air dan tanah yang subur. Tamadun Indus 1. dan gempa bumi. Telah meningkatkan hasil pertanian dan menambahkan jumlah penduduk kerana kepandainya menyesuaikan diri dengan alam sekitar. 12 bulan setahun. dan piramid. geometri. dan buku ± pembuktian wujud tamadun Mesir Purba. b. Dikenali juga sebagai Tamadun Harappa. Mula muncul pada sekityar tahun 2500SM dan merosot 1800SM. 3. 7. m. l. d. Pengawalan air nadi tamadun Mesir. a. Tahap keilmuan dan kemahiran dalam bidang fizik. Memperkenalkan kalendar 365 hari . dokumen. pembinaan bangunan. Diadakan di rumah ibadat dan dikawal kerajaan. Ciri-ciri keistimewaan Mohenjo-Daro dan Harappa sebagai petempatan kekal . Sumbangan dan penekanan dalam pendidikan.kimia. Sebabkan wujudnya bandar dan yg utama Mohenjo-Daro dan Harappa ± bandar pelabuhan penting. Penduduk nomad di barat laut India membentuk pentempatan kekal di sepanjang sungai Indus. d. 4. 2. a. Penggunaan ilmu matematik digunakan untuk mengawal banjir. Harappa 6. kemarau.

Atasan I. Mempunyai pengaruh keagamaan ± alat dapatkan taat setia golongan bawahan. Rumah ada bilik mandi dan tandas. dan hamba. Setiap blok dipisahkan satu rangkaian jalanraya dan lurus. Golongan buruh menjalankan kerja perburuhan spt menjaga kebersihan bandar . Ciri-ciri sistem oraganisasi sosial masyarakat Tamadun Indus. e. Perancangan bandar dibantu oleh kemajuan ilmu geometri dan pembinaan yang diterapkan daripada Tamadun Mesopotamia dan Mesir Purba. Petani menjalankan aktiviti pertanian dan salurkan sebahagian hasil kepada kerajaan. b. III. iii. II. iv. Pendeta mempunyai pengaruh dan kuasa yang besar dalam mengawal aktiviti masyarakat terutamanya yang melibatkan aspek keagamaan. Bersambung antara satu sama lain. Bahagian kedua ± kawasan perumahan dan disusun berasaskan blok berbentuk segi empat. Pembentukan yang terancang dan terbahagi kepada 2 bahagian dan dikelilingi tembok. i. ii. ii. i. i. ii. a. Longkang tidak ditutp terus untuk pembersihan. Terbahagi dua golongan: i. Terdiri daripada petani. Blok berasaskan segi empat dan dipisahkan oleh jalanraya yg lurus dan bersambung. membina tembok di benteng dan membina terusan. buruh. Berfungsi sebagai alat perhubungan. c. Menggunakan batu bata daripada tanah liat melalui pembakaran suhu yang tinggi. Terdiri daripada pendeta dan pedagang. Bahagian utama ± pusat pentadbiran dan keagamaan yang menempatkan bangunan pentadbiran. 9. III. tempat mandi awam yang digunakan utk upacara ritual dan pembersihan. Bandar boleh dihubungi melalui sungai. Bahan buang dihantar ke luar bandar. Air kumbahan disalirkan keluar melalui paip ke longkang. Aspek pengkhususan pekerjaan masyarakat Indus dapat dicirikan dengan: .a. II. 8. f. d. Bawahan I. Ada sistem kumbahan dan saliran yang terancang.

Perancangan bandar ± sebab utama kerana: a. d. Pemahaman dalam ilmu matematik. c. . c. Syria. f. b. a. Cap mohor diperbuat dari batu lembut . pertanian. Disembah sebagai lambang kesuburan. Sumbangan Tamadun Indus 1. Dibuktikan dengan penemuan cap mohor di Mespotamia i. dan hasil pertanian. Proto Siva menjadi sangat penting dari sudut perkaitannya dengan agama Hindu. b. gading. Petani mengeluarkan hasil spt barli. ii. b. Berbentuk segi empat bujur.diukir. ii. pertukangan dan pembuatan. Amalan keagamaan dan kepercayaan masyarakat Indus. Golongan artisan terlibat dalam pembinaan dan penghasilan barangan logam dan tembikar. Terdapat gabungan kepakaran dari sudut perletakan bandar dan pengisiannya. Pertembungan dengan tamadun Mesopotamia dan Mesir menghasilkan perancangan bandar berbentuk segi empat dengan jalan raya yang lurus. Meningkatkan mutu pembinaan dengan membuat batu bata melalui pembakaran suhu yang tinggi. Pemahaman dalam ilmu geometri. Masyarakat dalam tamadun ini juga percaya kepada Tuhan Ibu. Hasil perdagangan spt emas. iii. Berlaku juga dalam masyarakat Mesopotamia. d. e. dan dipanaskan. Dibuktikan dengan penemuan patung wanita. Sistem tulisan yang dihasilkan ialah sistem tulisan piktograf. c. i. 11. iii.a. Mahir dalam bidang pembinaan. d. Mempunyai satu amalan agama dibuktikan dengan penemuan patung dan ukiran yang mempunyai unsur keagamaan iaitu patung Proto-Siva. Patung tersebut menunjukkan seseorang sedang duduk bersila dengan stail yoga dan terdapat tiga tanduk di kepelanya yang melambangkan Dewa Brahma. kacang dan sebagainya. Menjalankan pelbagai kegiatan ekonomi spt perdagangan. g. Asia Kecil. manik. dan Palestin. 10.Vishnu dan Siva. Aspek perdagangan membabitkan perdagangan luar dengan Mesopotamia. e. Lambang pengenalan diri atau kumpulan pedagang. Pemahaman dalam ilmu kesenian.

2. Menghasilkan teknologi yang hebat. termasuk keamanan. Tamadun Indus memperlihatkan bahawa sesebuah masyarakat tidak akan mampu mencapai kecemerlangan tanpa membuat hubungan serta bertukar pandangan dengan pihak lain. Penduduk menjalan kan aktiviti pertanian dan penternakan binatang. e. Tamadun Hwang Ho 1. Kematangan ketamadunan manusia ± sebab : a. c. c. e.mengumpul hasil hutan dan berburu. 2. 3. Tamadun Indus telah menunjukkan kepada masyarakat dunia moden akan sifat keterbukaan dalam proses pembinaan sesebuah tamadun. Lembah Hwang Ho yang subur menarik penduduk nomad untuk tinggal menetap dan membina petempatan. Melahirkan masyarakat yang kreatif. d. ii. Sifat keterbukaan. c. Dilihat melalui nama bandar Makan dan Meluhha. Tamadun Indus mengajar kita bahawa kedamaian dan keamanan adalah tunjang kepada sesebuah bangsa untuk mencapai kemajuan dan kecemerlangan. Terletak dilembah sungai Hwang Ho atau sungai Kuning utara China.M. Hubungan dengan tamadun Mesopotamia serta tamadun MesirPurba membolehkan kedua-dua pihak memperoleh manfaatnya dalam bentuk pertukaran teknologi. b. Perkembangan petempatan awal mewujudkan beberapa buah bandar antaranya Anyang yang menjadi pusat kerajaan Dinasti Shang. . Meluhha ± Mohenjodaro. Proses pembentukan melalui aspek berikut: a. Dinasti Chou dari tahun 1050-256 S. Dinasti Hsia yang bermula pada sekitar tahun 2205-1766 S. Makan ± Makran iii. Penting kepada kemajuan manusia kerana : a.M. b. b. Pencapaian cemerlang dalam perancangan bandar. Menjalankan kegiatan perdagangan antarabangsa. Dinasti Shang pada sekitar tahun 1766-1050 S. Tapak Banpo yang berhampiran bandar Siam moden merupakan petempatan awal penduduk Hwang Ho. 3. Pencapaian dalam keseimbangan rohani dan kepercayaan. d. d. i.M. Dinasti awal dalam tamadun Hwang Ho ialah a. c. b. Hubungan dengan tamadun Mesopotamia membolehkan segala pengaruh dari luar disesuaikan dengan keadaan tempatan.

Dinasti Shang sebar budaya dan luaskan wilayah. Jika raja adil ± kerajaan dan rakyat makmur dan sejahtera kerana restu Tuhan ± jika tidak sebaliknya. c. b. Semasa Dinasti Chou. Aspek sistem pemerintahan Dinasti Shang ialah a.wujud bandar-bandar dan Anyang menjadi negara kota Dinasti Shang. 4. kutip hasil hutan. ii. f. Golongan petani yang membentuk sebahagian besar penduduk. Ciri-Ciri Tamadun Hwang Ho 1. .mendiami kawasan diluar negara kota ini. Ketua pemerintah ± Raja . Hwang Ho menyuburkan kawasan ± tarik petempatan. 2.e. penternakan .perisai dan hiasan pada kereta kuda yang digunakan oleh tentera serta peralatan untuk acara keagamaan. i.ekonomi. Raja menduduki lapisan teratas diikuti golongan pembesar. Dibandar ini terdapat istana. Aspek organisasi sosial masyarakat Dinasti Shang ialah a. Golongan paling bawah dalam masyarakat Shang ialah hamba. Raja-raja berkuasa keatas pusat pentadbiran dan mempunyai kewibawaan politik. ii. Asaskan pertanian. Mengikut kepercayaan masyarakat kuasa raja merupakan mandat daripada tuhan. b.sosial dan agama. Golongan artisan memiliki kemahiran menguasai teknologi gangsa yang digunakan bagi menghasilkan senjata.tamadun ini tersebar hingga ke bahagian selatan Sungai Yangtze. Pengganti raja selalunya dilantik daripada kalangan saudara lelaki yang lebih muda atau anak lelaki raja. Percaya Dinasti Shang runtuh kerana zalim. memburu . Proses pembentukan negara kota tamadun Hwang Ho ialah a. Tapak Banpo ialah petempatan awal. Golongan pembesar yang mampu memiliki tentera dan senjata gangsa menggunakan keistimewaan untuk menundukkan golongan bawahan. Anyang dilengkapi dengan tembok untuk menghalang pencerobohan musuh dan dikelilingi perkampungan yang didiami oleh masyarakat petani. d. c. Dinasti Chou sebar hingga Sungai Yangtze. e. iii.kuil dan pusat pentadbiran Dinasti Shang. Sistem pemerintahan berbentuk pemerintahan beraja. c. Berkembang . e. i. d. d. b. golongan pembesar dan golongan agama tinggal di bandar.

membantu kerja-kerja perburuhan iii. i. c. h. iv.senjata gangsa. Pemerintahan Raja Chou telah i. a. Upacara agama v. Pertanian ii. Dibantu oleh ketua menteri dan enam badan yg urus i.masing terdiri daripada tentera berkuda dan tentera berjalan kaki. Kerja awam iv. d. Hal ehwal monarki vi. Golongan artisan telah mencipta pelbagai barangan tembaga seperti bekas minuman dan makanan. v. Peringkat wilayah dikendali pembesar feudal. a.e. sebagai tentera paksaan ii. Golongan hamba berfugsi . membahagikan pemilikan tanah mereka kepada wilayah-wilayah dan melantik pembesar tempatan di setiap wilayah ini. b. Tentera iii. Raja-raja Shang tidak perlu mendapatkan pengesahan politik kerana mereka adalah daripada keturunan pemerintah agama. 4. f. Undang-undang. Sebahagiaan masyarakat mengamalkan kepercayaan anismisme dan politisme. Golongan bangsawan berhak mewujudkan sistem dalam tugas seperti pungutan cukai . g. iii. memberi hak kpg pembesar tempatan bertindak sebagai ketua agama untuk menjalankan upacara pengorbanan. bagi tujuan koban dalam upacara penyembahan. Raja dibantu oleh golongan basngsawan yang dipertanggungjawabkan untuk mentadbir wilayahnya. Kezaliman Raja Shang menunjukkan raja kehilangan mandat menyebabkan golongan hamba menyingkirkan Dinasti Shang untuk diganti dengan Dinasti Chou. Agama dan kepercayaan .senjata dan barang tembikar. mengikat pembesar tempatan melalui ikrar taat setia kepada pemerintahan dan memberikan hadiah seperti kereta kuda. 3. Golongan petani sebagai tonggak ekonomi dan pentadbiran berperanan memenuhi keperluan golongan atasan. . Golongan pembesar mempunyai tentera masing.hamba dan binatang. Ciri-ciri pengkhususan pekerjaan dan peranan masyarakat . ii.pertahanan dan undang-undang. meminta melindungi raja dan memberikan bantuan tentera pada masa perang. vi.

bukit dan gunung. Mereka juga sembah tuhan syurga (Shang Ti)dan Tuhan Bunyi ( Tu). Tulang oracle berfungsi bagi meramal keadaan.b. Pemerintahan Dinasti diteruskan sehingga abad ke 20. Sistem tulisan masyarakat Tamadun Hwang Ho berbentuk a. Alam semesta dan kejadiannya terdiri dari dua unsur. e. 3. Raja dikatakan anak syurga dan dapat mandat dari syurga. Yin ± kuasa pasif iii. ii. Konsep ini mempengaruhi Yin dan Yang. Sistem pemerintahan berbentuk monarki hingga Zaman Dinasti Ching. Percaya pada kuasa agung ± Tien. i.bulan. Tulisan asal mempunyai gambar seperti kanak-kanak. i. b. d. Aspek Sosial a. Rekahan tulang oracle mempengaruhi idea penciptaan tulisan. Bomoh terlibat dalam upacara penilikan tulang oracle meletakkan di atas unggun api sehingga timbul rekahan untuk maramalkan untuk mentafsir sesuatu kejadian.matahari dan sungai. b. . d. Sumbangan Tamadun Hwang Ho 1. dan gunung. f. Sembha juga bukit. Sistem tulisan digunakan hingga hari ini. Tulisan peringkat awal berbentuk ideogram berdasarkan simbol. Shang Ti ± Dewa tertinggi di syurga dan nenek moyang Shang. iii. sungai. Gelaran Raja bertukar jadi Maharaja. Aspek Politik a. Sistem pengairan diperbaharui. Maenggunakan alat pertanian daripada kayu kepada besi. 2. 5. i. Tulisan digunakan dalam bidang penulisan dan pencetakan.sungai. b. Mereka mengamalkan penyembahan roh nenek moyang. Amalan ini bawa kemunculan sistem tulisan. c. ± suatu makhluk unggul atau kuasa tertinggi alam semesta atau syurga. ii. d. Bina terusan untuk pertanian dan elak banjir. c. Masyarakat Shang mempercayai politeisme seperti tuhan syurga. Yang ± Kuasa aktif e. c. b.tarian dan upacara korban diketuai oleh bomoh. Teknologi pembajakan dan penciptaan cangkul dan sabit untuk pertanian.tuhan bumi. Menggunakan batas . ii. c. Aspek Ekonomi a. Upacara sembah libatkan permainan muzik.

Falsafah perang Sun Tzu. ii. i.The Art of War membicarakan selok. Amalan menggunakan kalender ini diteruskan untuk menjalankan aktiviti harian seperti upacara perkahwinan perkuburan atau pengebumian. b. 4.belok perang dan cara menangani musuh telah diulang cetak ke dalam pelbagai bahasa. Agama dan kepercayaan a. Pemerintahan Shang.. f. i. Rujuk hubungan manusia dan alam. Raja menggunakan kalender untuk menentukan musim menanam dan musim menuai. h. Orang China percaya bahawa alam semesta dan kejadiannya terdiri daripada dua unsur yang saling melengkapi Yin kuasa pasif dan Yang kuasa aktif. Kepercayaan yang masih berkekalan sehingga hari ini ialah pemujaan roh nenek moyang. Konsep Yin dan Yang serta Feng Hsui merupakan dua daripada kepercayaan yang masih terdapat dalam masyarakat China sehingga hari ini. Unsur pemujaan dijalankan sejak zaman Shang. Tulisan diajar di sekolah-sekolah di Cina. e.c.duit kertas dan barang hiasan. Feng Hsui merujuk kepada falsafah Taoisme berlandaskan bagaimana manusia berharmoni dengan alam semesta. diteruskan mengikut kesesusaian masa dengan unsur korban manusia digantikan dengan unsur makanan. Feng Hsui = Dari falsafah Taoisme berlandaskan alam semesta . g..sistem kalender telah diperkenalkan. Berkembang dan digunakan oleh orang Korea dan Jepun. c. j. terdapat 30 hari dalam sebulan dan 360 hari dalam setahun. Falsafah tersebut diaplikasikan dalam urusan perniagaan. d. d. .

BAB 2 : PENINGKATAN TAMADUN Latar Belakang Tamadun Peningkatan tamadun bermaksud penggunaan pemikiran manusia untuk mengawal dan guna alam sekitar ± bawa kehidupan yang lebih maju dan kompleks ± selain dapat kemahiran bagi hasilkan idea baru serta kemajuan menerusi aspek poltik. Setiap kota ada ibu kota dikelilingi pertanian . Setiap kota @ Polis ada ibu kota ± Acrapolis ada bangunan kerajaan dan tempat keagamaan.Dalam kota : pasar. Asas kecemerlangan Tamadun Indus terdahulu yg musnah oleh orang Aryan. Chadradupta Maurya satukan kerajaan kecil. sarkas berdialog (forum ). perindustrian dan pengangkutan. 3. 3. 80m 50000 penduduk. Beralih di Lembah Ganges. 4. kedai. dewan. rumah ibadat. Dua kerajaan Janapada ( kerajaan kecil ) dan Mahapada ( kerajaan besar ) 4. 3. Lain corak pentadbiran dan Tuhan. teater. dan colleseum ± tempat pertandingan pahlawan Rom 4. Saliran air bawah tanah 165 km libat 14 terusan. Kota yg menonjol Athens. Bukit Palatine dekat Sg Tiber. Pemerintah oleh Raja. 6. Bandar pemerintahan ± Pompei ada pejabat. Lembah Latium. Tujuan bekalan harian. 321 sm wujud empayar pertama ± Dinasti Maurya. y Tamadun Yunani 1. kuil. Tamadun Rom 1. 2.2SM Perintah sendiri. Sparta. Tamadun India 1. sistem pemanas. y y . dan Corinth. Tahap baru dikenali Zaman Vedik asal dari kitab Veda ± lahir agama Hindu. pintu gerbang. Kemuncaknya dalam pemerintahan Asoka. dan istana. Greece ± Laut Aegean dan Mediteranean 2.masyarakat Latin 2. kubu. Negara Kota atau polis . rumah mandi awam dan istana. Wujud Majlis Perbandaran . Perancangan bandar terancang ada bekalan air. 5. ekonomi dan sosial. Agora tempat mesyuarat dan pusat ekonomi. Gabungan beberapa buah kampung 1000 ± 800 sm.

peluasan kuasa 2. Bila konsul kuat peranan tersebut merosot. Sosial : Pendidikan. Lahirkan juga golongan aristokrat ± ada kuasa besar ± Aristokrasi. pentadbiran. Negara kota. 5. Penuh penaklukan dan peperangan [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Faktor Peningkatan Dapat dilihat melalui aspek Politik. ketua hakim. 3. diktator atau tirani. dan ketua agama. Falsafah. Merah di Vietnam. dan Sosial. Raja beperanan sebagai ketua negara dan kerajaan. oligarki. Sebelum demokrasi . Rakyat tidak puas hati ± rampas . 1. Bermula dengan Dinasti Chin ± Mula meningkatkan tamadun terdahulu 2. aristokrasi.y Tamadun China 1. ketua tentera. Beberapa orang konsul wujudkan oligarki. Ekonomi. [ Pemerintahan dan Pentadbiran ] [ Peningkatan Ekonomi ] [ Peningkatan Sosial ] [Atas Halaman ] Pemerintahan dan Pentadbiran y Tamadun Yunani 1. 4. Ekonomi : Pertanian . Politik : Kerajaan. pemerintahan. undang-undang. Athens amalkan sistem beraja ± dibantu oleh konsul ± golongan kaya. Wujud sistem Raja dipilih dengan kuasa terhad. demokrasi 2. seni bina. Bahasa dan Kesusasteraan. Penghasilan barangan. Pemerintahan kerajaan pusat . Perdagangan. sistem sosial. Sistem Monarki . Lembah Hwang Ho dan Selatan Cina. Dinasti Chin 221 ± 206 sm. 3. Shih Huang Ti pengasasnya ± wujudkan empayar hingga Sg. sistem ekonomi. dan sains dan teknologi.

Perang Kalinga 150 ribu cedera. Britain. Kekal 200 tahun ± Digelar Pax Romana ± Tiga Benua. Kosala. Republik ± tiada kuasa mutlak. y Tamadun India. Raja bertukar jadi Maharaja ± wujud empayar dan peluasan kuasa. 7. Ubah sistem Feudal. Dewan Perhimpunan bersidang 3 kali setahun. Bawa keamanan dan keagungan. 8.kuasa wujud diktator / tirani ± biasanya dari golongan tentera . Besar diketuai Raja set kerajaan Kashi. Keputusan Dewan dilaksanakan Ahli Majlis dilantik Dewan Perhimpunan. Kuasai tentera dan senat ± guna gelaran Maharaja. Keputusan Senat di serah ke Dewan Perhimpunan utk kelulusan. Ditentang aristokrat wujud demokrasi 6. Bawah Senat ± Dewan Perhimpunan ± wakili semua rakyat Rom. Takluk Macedonia. 5.. ± Jadi Diktator. Dapat tamatkan perang saudara selepas bapanya mati : Bindusara. Pemerintahan berpusat. 4. Brahmin penasihat Raja. Awal pembukaan 600 ± 320 sm ± ada dua kerajaan kecil dan besar. dia ialah Praeotor ± pemerintah tentera. Meliputi Teluk Benggala hingga Pergunungan Hindu Kush. Mesir. Dilantik Senat utk tempoh tertentu. Kuasa tertinggi 2 org Konsul. 100 ribu mati. 3. Sebelum ahli senat jadi konsul. Wujud Republik. Raja kuasa mutlak. 3. Bincang dasar kerajaan. 6. Bermula sistem beraja 773 sm. 3000 tahun. kemudian Kesatria. Demokrasi wujud Dewan Perhimpunan dan Majlis. . Di Athens sahaja. Wujud kasta. Perancis. Zaman kegemilangan 273 ± 232 sm. Afrika dan Eropah. y Tamadun Rom 1. dan beberapa wilayah Jerman. dan Magadha. Wujudkan Birokrasi pentadbiran. Tidak disenangi msyk Latin tempatan. Begitu juga Magisterit dan Juri. Menentang bersama bangsawan ( Partrician ). ± Asia. Raja suci dan harus dihormati. Bantu Konsul. Kecil tiada raja dan berpuak. Sebar lalui agama Budhha. Raja bertukar jadi Maharaja bila Maurya satukan jadi empayar 321 ± 185 sm. Wujud pemerintahan berpusat ± Empayar . Secara mutlak ketrunan Etruscan bukan latin tempatan. ± Diteruskan oleh Augustus 27 ± 14 sm. Berubah dalam zaman Julius Ceasar. Diperkukuhkan upacara ritual. Amalkan keamanan dan kedamainan. y Tamadun Cina 1. 2. Yunani. Lelaki Athens berpeluang jadi ahli ± 6 bulan hingga 1 tahun. 2. 1. dan takluk Kalinga. Syria. 4. Asoka peluk Budhha. Senat di wakili bangsawan. Ibu negara Pataliputra.

Bertentangan dengan falsafah undang-undang Conficius. Sebab itu raja mesti ada kuasa utuh. Brahmin yang mahir kerana ada kaitanm dengan agama. Berkonsep keadilan dan kesjahteraan rakyat. Dewan Perhimpunan gubal undang. Tamadun India 1. Zaman Maurya ± undang-undang melalui titah raja. 2. seorang ahli falsafah. Berdasark kitan Dharma Sastra ± Undang-undang tua Hindu ± 6 atau 2 sm. 3. Maharaja Juntinian ± satukan undang-undang yang banyak : Kod UndangUndang Rom atau Kod Undang-Undang Justinian± 527 m. Dipamer di tempat awam. 2. Berteraskan 2 prinsip: Hukuman Berat dan Bercorak Kolektif.2. Digubal Han Fei Tzu ± Dinasti Chin . Tamadun Rom 1. Dinasti Chin 221 ± 206 sm. Tekanan raja perlu ada perkara baik dan jaga harmoni manusia dan masyarakat. Undang-undang pertama ± Hukum Kanun 12 ± dipahat pada Papan Dua Belas. Tamadun Cina 1. Pemerintahan berpusat bentuk Birokrasi awam ± pegawai dilantik Maharaja ± di kalangan rakyat melalui jawatankuasa : Hon Kao Tsu. Diukir pada batu : Tiang Asoka. [ Pemerintahan dan Pentadbiran ] [ Perundangan ] [ Peluasan Kuasa ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Perundangan y Tamadun Yunani 1. Tokoh penting Shih Huang Ti. Berdasarkan falsafah Legalisme. Ciri-ciri undang-undang: tidak harus wujud belas kesihan. Raja bertanggungjawab jaga kesucian. 2. Lantikan atas pencapaian dalam peperiksaan awam. Kesimpulan y y y y . perlu dipelihara. 3. Mula Dinasti Han 3. Plato bukunya Republic ± kepentingan undang-undang.

2. y .. Sebab Berjaya ± ada tentera yang besar : 600 gajah. Itali. Bindusara ± anaknya luaskan hingga ke Mysore. Berjaya kuasai Seluruh India selepas Perang Kalinga. Asoka anak Bindusara ubah cara peluasan kuasa. Meliputi India Utara. Sebarkan budaya Hellenistik ± campuran budaya Yunani. Diteruskan anaknya Alexander The Great. dan Samarkand serta seluruh Mediteranean. Macedonia. Bermula 800 sm. Sebahagian Turki. Mula 27sm pd zaman Augustus Caesar. Iskandariah. 3. Macedonia dan Yunani disatukan. dan 10000 infrantri. Selatan India. Lebih lembeut tidal kekerasan tentera. Socrates. 2. Aristotle. Turkistan.Timur lain. Confucius. y Juga perkembangan ahli pemikir dengan falsafahnya. Punjab. Empayar berakhir dengan kematian Alexander. 5. 2. dan Antioch.Aspek ini memperlihat perkembangan dan peningkatan dalam corak pemerintahan dan undang-undang serta pelaksanaan.menguasai Parsi. Han Fei Tzu y [ Pemerintahan dan Pentadbiran ] [ Perundangan ] [ Peluasan Kuasa ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Peluasan Kuasa Tamadun Yunani 1. Sungai Rhine. dan Palestine. Zaman Raja Philip II . Afrika Utara. Penggunaan agama Budhha. Pergunungan Atlas. y Tamadun India 1. 4. Seleceus yg perintah Seleciud di Syria dan India Barat. kaw. Danube. y Tamadun Rom 1. Mesir. Tersebar : di Syracuse. Sepanyol. Berlaku dalam Dinasti Maurya ± Mula zaman Chandargupta Maurya 321 ± 292sm. Plato. 1000 org tentera berkuda. Lain sebelumnya. Empayar berdasarkan Republik warisan. Parsi dan kaw. Laut Hitam. 3. Meliputi ± Britain.

Syria dan Phoenecia. dan cara peluasan : Kekerasan . Maharaja Tentera @ Han Wu Ti luaskan ± ke SinKiang. Wujud semasa Dinasti Chin ± Shih Huang Ti perintah autokratik ± tegas dan mutlak. [ Pemerintahan dan Pentadbiran ] [ Perundangan ] [ Peluasan Kuasa ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Peningkatan Ekonomi Kegiatan ekonomi awal ± bercucuk tanam. Yang Tze. Kwangsi. Libatkan perdagangan dalaman dan luaran. Perdagangan kena cukai ± rakyat lari ke tempat lain spt Alexandria pada zaman Graeco-Roman 300sm.. 2. 3. Athens dan Corinth kurang makanan. 4. Athens dapat dari Selatan dan Laut Hitam. ternak. Peningkatan tamadun ± ekonomi komersil ± lebihan pengeluaran ± perdagangan ± tukar barang @ barter. y Tamadun Yunani 1. Jadi pusat pengumpulan barangan dari timur. Guna kuasa tentera yang besar dan kuat serta kekerasan. Kawasan lain wujud peningkatan perdagangan lalui jalan laut seperti dengan Mesir. dan perhiasan. Lembah Tarim dan Tutor di Utara. Kesimpulan y Pengembangan wilayah. Tamadun India 1. y . dan hasil barangan ± sara diri. peralatan memotong daripada logam. Hapuskan kuasa bangsawan dan lantik gabenor serta pegawai tentera untuk tadbir. Chin jatuh ganti dengan Dinasti Han. Bina Tembok Besar Cina cara pertahan wilayah. Pesat berkembang pada 3SM. Satukan kerajaan kecil. dan KwanTung. Dinasti. Kurang tanah . Akhir pemerintahan ke Jepun dan Turkistan. 2. kuasa tentera.y y Tamadun Cina 1. Semua negara Kota kecuali Sparta sebab muka bumi tidak subur ± gunung-ganang. 3.Wujud barangan tembikar. Agama dan terbuka. Dibawa dari luar.

Zaman Gupta wang emas. 5. Chaul. 6. 4. India. kereta sorong beroda. Hubungan dagang antara Maurya dengan Rom. Bukit ditereskan ± Dinasti Shang. dan alat pengangkutan seperti kereta kuda dan kereta lembu. tembikar. Hasilkan senjata. Kalinga. Lalui Jalan Sutera Darat. dan raja. Pencapaian dalam pertanian. Macedonia. kereta kuda. Tekstil. Pesat ± Dinasti Shang. dll. Wujud undang-undang bagi kawal persatuan diawasi Raja. gading. Asia Tengah. Pusat perdagangan ± Anga. 2. jambatan. Bidang pertanian . besi. berlian dan mutiara. Yuan. Perkembangan dagang Maurya disokong dengan perusahaan tekstil. 7.y 2. 3. Zaman Dinasti Tang. kulit. gading . dan minyak wangi dari China. batu permata. 4. dan Cambay di bhg Barat. 9. Asia Tenggara ± alam melayu sejak 100 M. Mata wang digunakan. Perusahaan logam dan tembikar sejak Dinasti Han. Sutera di Benares dan Bengal. 8. dan penyisir tanah. Sistem pengairan spt terusan ± pertanian terkawal dan pengawalan banjir . mutiara .perkenalkan batas tanaman. emas. Kadura di Timur . dan Barat. Spt. barang kaca. Dinasti Han . pertanian dan buah-buahan. 3. dan Jalan Laut mulai Dinasti Tang. Kalyan. Song. Persatuan tukang kayu.jual rempah. kolar kuda tarik tenggala. Matlamat untuk: kawal harga. Pelabuhan penting : Tamralipti.. kualiti barangan dan gaji pekerja. Didagang ke Alam Melayu. Bentuk Perdagangan Maritim. Bukti ada dasar kewangan dan ekonomi yg sistematik. [ Pemerintahan dan Pentadbiran ] [ Peningkatan Ekonomi ] [ Peningkatan Sosial ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] . Timur Tengah. Broach. Kepesatan berkembang dengan adanya jalan raya. perusahaan dan pembentukan persatuan perniagaan ± muncul kelas pertengahan. 5. perdagangan dalam negeri dan maritim. Ghantasala. pentadbir. dan Karusa. Kain Kapas. Sri Lanka. Perdagangan lain Emas. dan sutera. Cukai ada ± untuk sara tentera. dan bedak wangi. Tamadun China 1. Wujud persatuan dagang dan perusahaan : Sresthin di setiap bandar. sistem tanaman secara bergilir untuk suburkan tanah. Ming dan Ching ± cipta alat pertanian.

Menekankan ilmu praktikal dan semangat setia kepada Rom. Sparta ± pendidikan lahirkan warganegara tentera yang sempurna. dan Anaxagoras. jalan raya dan penulisan kegemilangan Rom. 2. Thebes.sumbang kesejahteraan kehidupan manusia. Berteraskan Hindu dan Budhha untuk sediakan manusia selepas mati. Penulis Sains dan teknologi ± Thales. Pentingkan latihan fizikal dan kemahiran senjata. Heraclitus. Terkenal dengan penyediaan infrastruktur dan kemudahan yang beri kesejahteraan hidup. hafalan. dan menulis. ahli falsafah. Bermula Zaman Vedik. y Tamadun India 1. 4. y Tamadun China . seni bina. Zaman Pericles. dan sejarawan. 5. Abd 4 M ± Universiti Budhha: Nalanda. Pendidikan tinggi ± Kolej Brahmin ± 100SM. menghafal. Kaedah. bangunan. Didominasi lelaki. Untuk capai taraf Brahmin ± hafal kitab veda kandungan: ritual. gagah. Zaman seterusnya ± untuk tambahkan ilmu dan atasi buta huruf. Sebelumnya di idtana dan di rumah. kesenian. sukan. Telah tingkatkan ilmu sains. Pusat pendidikan lahirkan jurutera . kesusasteraan. 2. Anaximandez. 4.Peningkatan Sosial Meliputi aspek pendidikan. Dapat membina sistem pengairan. Tumpuan pada pendidikan. y Tamadun Rom 1. Manusia cemerlang penuhi tuntutan mental dan fizikal. Lahirkan tokoh spt: Thucidides dan Herodutus. 3. dan setia kepada negara kotanya. kesusasteraan. Peringkat awal banyak tiru Yunani. Pusat Cendekiawan Yunani dlm. 3. seni berpidato. Elea. membaca. Di Athes lahirkan manusia seimbang dari sudut rohani dan jasmani. Tumpuan pada pengkajian kitab Veda dan penggunaan bahasa Sanskrit.dan Miletus. 2... dan dapatkan jawatan awam. dan lagu agama. Perkembangan bila banyak sekolah didirikan di Athens. sistem sosial serta sains dan teknologi Pendidikan y Tamadun Yunani 1. falsafah. Juga belajar saintifik dan falsafah. muzik. mantera. Pentingkan keagamaan dan agama Hindu.

Aristotle ± Guru kepada Alexander The Great ± bincang cara berfikir yang teratur. Kepentingan ± utk pentadbiran. Ahli falsafah : Herodotus. tulis secara penyelidikan ± Peloponesian Wars. Karya Plato ± Republic ± negara baik diperintah oleh ilmuan dan ahli falsafah. .Hsiu Tai : setaraf ijazah pertama di daerah . menengah. Thucydides. 2 . dan demokrasi. Plato. Aristotle. dan kesusasteraan. lulus jadi pendidik. 2. Kurang ahli falsafah ± guna pengaruh Yunani spt Zeno ± Falsafah Stoik @ Stoisisme. [ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Falsafah Ramai ahli falsafah menunjukkan kemajuan dalam ilmu ± Guna akal cari jawapan yang logik untuk selesai masalah kehidupan manusia. 2 bentuk pemikiran besar : 1 ± Berseumberkan Veda.Chun Jen : sarjana di ibu kota daerah. y Tamadun India 1. Isu utama ± individualisme. 3 tahun sekali . dan 3 ± Chin Shih : Doktor Falsafah di ibu kota empayar hadapan maharaja. Tinggi ± terjemahkan kitab suci. 3. Socrates. Hargai pendidikan. perniagaan. 1. Falsafah tertua. 3 peringkat ± pendidikan rendah. Rendah ± tumpukan kegiatan mengenal dan hafal ideogram dan 9 buku suci tanpa faham maknanya. lulus jadi pegawai kerajaan. 4. Bincang kebagiaan hidup dan nasib seseorang bergantung pada alam.Thucydides ± pengasas sejarah saintifik. 2 ± Menolak kitab Veda. Menengah ± karangan dan sastera. y Tamadun Rom 1. y Tamadun Yunani 1. Peperiksaan awam 3 tahap. Matlamat lulus peperiksaan awam ± yang tertua di dunia. bapa sejarah. 2. dan tinggi. Zeno. dua kali dalam 3 tahun. Karya: Herodotus ± History of Persian Wars. 3 tahun sekali. 3.1. kehidupan manusia.

Dipengaruhi dengan teknologi dalam Tamadun Mesir Purba dan Babylon. y Tamadun Rom 1. 2. Baik buruk ahklak manusia bergantung pada alam sekitarnya. Archimedes ± ahli matematik dan fizik ± teori isi padu air dan graviti. Yajur Veda. dan Buddhisme. 3. dan astronomi. Kaitkan dengan muzik.2. Perubatan dan Teknologi pembuatan perahu dan kertas. 2. Ilmu matematik wujud zaman Gupta. Loa Tze ± Toaisme. y Tamadun China 1. Cabang pengetahuan Vedik. Pengetahuan astronomi ada dalam Rig Veda. Ahlinya: Kung Fu Tze @ Confucius ± Confucianisme. Hippocrates ± Bapa perubatan . Eda ± Upanishad 700 ± 600SM . Falsafah tolak Veda ikut ajaran carvaka. Veda ada tiga ± Rig Veda. Ahli matematik India tekah tahu konsep geometri. Ptolemy ± astronomi Yunani. ± Falsafah Bersumberkan Veda 3. dan Bhagavad. y Tamadun India 1. Phytogaras ± Teorem Phytogras ± ilmu geometri Mesir Purba dan Babylon. [ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Sains dan Teknologi Berlaku dalam bidang Matematik. Mo Tzu @ Motze@ Mencius tolak beberapa ajaran Confucius. geometri.Thales ± matematik ± ilmu geometri Mesir Purba. dan Atharva Veda. Falsafah legalisme ± undang-undang dapat wujudkan nilai baik dan ketertiban masyarakat. Ilmuan :. Mahabaratta. Janinisme. Perkenalkan sistem nombor ± angka Brahmin dibaca dari . y Tamadun Yunani 1. Perkembangan ilmuan ini dikembang secara kolektif dalam semua tamadun. Fikir cara lahirkan masyarakat yang baik. Beri penekanan pada hal hubungan manusia dengan manusia lain. Astronomi. Boethius ± ahli matematik ± asas matematiknya diambil dari Yunani. Sumber falsafah dlm.

dan parthenon. Kampung guna tanah lumpur. . Ilmu perubatan ada kaitan dengan yoga. Dalam tamadun Yunani ± herodianic dan ionic. Muatan 50 ribu ± 80 ribu org. 3. dan perahu. Aqueduct ± bekalan air di Rom. Tembok ada istana spt Kota Larangan. Pelayaran dibuat dengan penciptaan layar yang lebih kukuh ± wujud juga dalam Tamadun Rom dan India. 5. keraian. 6. Ilmu Perubatan dihubung dengan Yin dan Yang ± Kuasa Pasif dan Aktif. Kompleks Kuil Gua Ajanta ± 20 buah kuil .. Zaman Maharaja Hadrian 117 ± 138M. 7. perjumpaan. 2. rumah berhala. Teknologi berasaskan sistem graviti. Dewan berfungsi ± hukuman. 2. sayur. Parthenon ± Rumah berhala untuk Dewi Athena ± Zaman Pericles 421 ± 409 SM utk peringati kemenangan dengan Persia. kapal layar. Ahli matematik ± Aryabhata Varahmihira. Ada dewan dan taman. 2. Kaw. Panthenon ± Tempat pemujaan dan menyimpan patung dewa dan tempat kerja awam. Acropolis ± Pusat Pentadbiran dan pememrintahan Athens ± binaan teater. 4.kiri ke kanan. [ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Seni Bina Mencerminkan ketahanan manusia hadapi cabaran dan kepimpinan yang berwibawa ± pembinaan yang agung ± monumen-monumen spt 1. Tembok Besar Cina ± pertahanan ± Mula Dinasti Chou. Pembinaan tembok : Cina ± tanah liat dan batu bata di bandar. Penggunaan geometri ± segi empat dan bulat . Ada pintu gerbang dan menara. dan angka Kharosti ± wujud dalam zaman Asoka. tembikar. 1500 batu dari Kansu ke Peking.Tingkatkan aktiviti perdagangan maritim.India 8. dan buluh ± dijadikan pulpa ± diskrinkan dan diratakan. y Tamadun Cina 1. 3. Teknologi buat kertas 106 M ± Chan Lun ± mencampurkan rami. Great Bath . Mula bina 70M ± Mahajara Flavian . Colloseum ± Tempat pahlawan Rom bertarung. Kompleks Kuil Gua Ellora ± 28 kuil .

karyanya Shih Chi. Wu. Sau-ma Chien tingkatkan sastera prosa. Dua penyajak Rom : Cicero ( 106 ± 43M ) dan Virgil ( 70 ± 19M ). Dinasti Han . y Kesimpulan Karya dihasilkan untuk sampaikan mesej kepada rakyat. ruang tetamu. y Tamadun Rom 1. 3. Kiangsi. Pagoda 15 tingkat ± bentuk oktagon. Tembok. sejarah kerajaan. pemimpin. y Tamadun Cina 1. Penggunaan bahasa Yunani.9. 2. Tokoh penting: Homer dan Hesiod. Kantonis. [ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Bahasa dan Kesusasteraan y Tamadun Yunani 1. dikutinya seterusnya. Kebangkitan sastera disokong kerajaan. Dinasti Han ± cerpen dan sajak. Menceritakan aspek sosial. baik dan jahat. Li Po. Epik Mahabarattha dan Ramayana ± cerita peperangan dua tentera. Puisi : Tokohnya ± Tu Fu. Sita. Hesiod penyair hasil dua buku : Theology ± ilmu tentang asal usul manusia dan ketuhanan dan Works and Days. Wujud 7 dialek : Mandarin. Ramayana cerita inkarnasi Dewa Vishnu sebagai Rama dan pergaduhan dengan raja Sri Lanka yang melarikan isterinya. Pagoda . dan Fukien. Capai keagungan zaman Augutus Caesar ( 27 ± 14 SM ) y Tamadun India 1. . Kuil. Meningkatkan semangat patriotisme. pusat pemujaan. Tulisan kini asal drp tulisan Phoenesia dari Yunani 800SM. Peningkatan dapat dilihat daripada elemen baru seprti bentuk dan nilai estetik. diubah Rom hingga kini. Hunanis. Bahasa digunakan ± Sanskrit.Dlm Yunani ditambah vokal. Homer: Iliad dan Odyssey ± Kisah perang Achaea dan Troy. 4. Hakka. dan ilmu pengetahuan.. Selepas itu Latin zaman empayar Rom. dan Po Chu-I dlm Dinasti Tang. Jambatan: Cina ± beberapa bangunan utk tempat tinggal.

y Tamadun India 1. Warganegara ± ada hak politik . Perkahwinan ikut kelas. Confucius bahagikan 4 kelas: golongan sarjana spt pegawai kerajaan yg berpendidikan. dan hamba. dan hamba. rakyat bawahan spt petani/artisan. 3 kelas : warganegara Rom. dan golongan pedagang. 3. 2. golongan petani ± tulang belakan ekonomi Cina. 3 kelas utama: golongan atasan ± pentadbir spt maharaja/keluarganya/bangsawan/sida-sida. penduduk bukan warganegara ± tiada hak politik . Wujud sistem kasta ± unik. 4 kasta: Brahmin. y Tamadun Cina 1. Organisasi Yunani 3 kumpulan. dan Helot ± usahakan tanah dan minoriti y Tamadun Rom 1. Vaisya. mereka bertukarkan berdasarkan pencapaian pendidikan.[ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Sistem Sosial y Tamadun Yunani 1. Kelas golongan tidak tetatp. 2. dan Sudra. para pekerja/artisan/pedagang. Kumpulan 2 dan 3 ± kumpulan sokongan. [ Pendidikan ] [ Falsafah ] [ Sains dan Teknologi ] [ Seni Bina ] [ Bahasa dan Sastera ] [ Sistem Sosial ] [ Faktor Peningkatan ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] . golongan tukang. Ksyatria. Sparta ± 3 kelas sosial: Warganegara Sparta tulen. dan golongan hamba ± tiada hak politik. bukan warganegara ± penduduk yang ditakluki.

Sejak empayar Maurya penting ± didominasi Brahmin. Olympia. fizik. Suatu kepercayaan atau ajaran kepada manusia. Kristian. Zaman Asoka saingan dengan Buddha.kebebasan mutlak iaitu bersatu dengan tuhan dan tidak akan lahir lagi. Corinth. 2.4 tahun sekali. 3. dan Saura. Saktham. y Agama Hindu 1. Antara kepercyaan dan agama yang dianuti ialah Hindu. Republik. dan Argos. Teori Phytogoras. Mahabarata dan Ramayana. Aspek Sosial . Hasil karya : Illiad dan Odyssey. Memelihara( Vishnu. Sparta. Kaumaram. Thebes. Ganapathym.Sumbangan Tamadun Aspek poltik : Demokrasi. Vaishavisme. Perkataan Hindu dari sungai Sindhu(Indus) Dikenali juga sebagai Sanata Dharma ± peraturan kerohanian yang kekal abadi. Percaya hukum karma ± kelakuan manusia semasa hidup dan kelahiran semula selepas mati. dan Teori Archimedes. Bahasa Latin dan Sanskrit yang diguna pakai dalam kristian dan Buddha. Semakin jelas dlm zaman vedik.. Capai kegemilangan Zaman Gupta 320 ± 520M. Kelahiran semula bergantung pada karma dan tujuan hidup untuk capai maksya. Kewujudan ahli falsafah. [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] [Atas Halaman ] Agama dan Tamadun Manusia Keperluan dalam pembentukan dan peningkatan tamadun. Binaan: Agama dan budaya. Awalnya disertai Athens.Hindu. Sukan Olimpik 776SM ± hormati Tuhan Zeus. Islam. Tuhan 3 fungsi : Mencipta(Brahman). membinasa( Siva). perubatan. astronomi. Confunianisme. Pendidikan : sistem peperiksaan. [ Hindu ] [Buddha ] [ Kristian ] [Islam ] [Confunianisme ] [Toaisme ] [Atas Halaman ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ] . Enam aliran: Saivisme. dan Toaisme. Perkembangan sains dan teknologi ± matematik.Buddha.

y

Agama Buddha 1. Diasaskan Siddhaarta Gautama. Dianggap penentangan golongan Kystria terhadap Brahmin. Lihat ketidakaadilan Kasta dalam agama dan kehidupan, cari ketenangan. Capai ketenangan dan pengajaran dibaweah pokok Boddhidi Uruveda. Dapat larikan diri dari kesengsaraan. Asas ajaran 4 kebenaran mulia dan Jalan 8 lapis. 2. Kegemilangan dlm. Zaman Asoka ± jadi agama rasmi Dinasti Maurya. Buddha: guna bahasa Pali, Kitab Tripitaka ± kitab suci mengandungi Sutta Pitaka, Vinaya Pitaka, dan Abhidhamma Pitaka. 3. Empat kebenaran yang mulia a. Kehidupan penuh dengan kepahitan b. Kepahitan dan kesengsaraan disebabkan oleh tuntutan nafsu c. Untuk mengatasi kepahitan hidup mesti mengatasi nafsu d. Cara menamatkan kesengsaraan dan mengatasi nafsu ialah dengan cara Jalan Lapan Lapis 4. Jalan lapan lapis a. Kepercayaan dan pengetahuan yang baik y Bebas daripada kepercayaam karut y Memahami diri sendiri dan Empat Kebenaran yang Mulia. y Membangunkan wawasan kehidupan yang jelas ( ditthi). b. Keinginan yang baik y Perlu megambil keputusan yang tegas untuk mencapai jalan kehidupan yang berjaya. c. Pengucapan yang baik y Tidak boleh melakukan gosip. menipu atau mengenakan seseorang. d. Kelakuan yang baik y Bertindak secara aman, jujur dan sejati dan tidak membunuh, mencuri, dan keterlaluan dalam tuntutan arak dan pelakuan sex. e. Makna kehidupan yang baik y Perlu mendapatkan kehidupan dengan tidak memusnahkan kehidupan lain. f. Usaha yang baik y Perlu mengawal diri sendiri dan berdisiplin. y Mengekang kepercayaan syaitan dan menjaga kebaikan g. Pemikiran yang baik y Perlu berhati-hati dengan kata-kata dan pelakuan orang lain.

h. Pertapaan yang baik y Perlu menumpukan pada satu perkara untuk mendapatkan kesedaran yang mendalam dan istimewa. [ Hindu ] [Buddha ] [ Kristian ] [Islam ] [Confunianisme ] [Toaisme ] [Atas Halaman ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ]

y

Agama Kristian 1. Penganut kristian percaya ia diasaskan oleh Jesus Christ, berasal Jerusalem. 25 Dis,dianggap hari lahirnya disebut sebagai Hari Natal. Kitab Suci : Old Testament dan New Testament ± dikenali sebagi bible. 2. Mendapat tempat dalam Tamadun Rom tertama zaman Constantine 280 ± 337 SM. Sebelumnya masyarakat beragama pagan ± suatu kepercayaan tidak percaya pada agama. 3. Mereka yang terlibat dengan agama dikecuali daripada melakukan sebarang pekerjaan berat. 4. Hari Ahad hari kegiatan agama. Zaman Rom dianggap Zaman Empayar Kristian.

[ Hindu ] [Buddha ] [ Kristian ] [Islam ] [Confunianisme ] [Toaisme ] [Atas Halaman ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ]

y

Agama Islam 1. Diwahyukan kepada Nabi Muhamad saw pada 6 Ogos 610M@ 17 Ramadhan, melalui Jibril di Gua Hira. Berlaku tentangan daripada orang Quraisy Makkah. Sebagai pelindungan berhijrah ke Yathrib@Madinah pada 622M @ 1 Rabiulawal. 2. Di Madinah Islam berkembang Dua teras dalam Islam : akidah dan syariah. Akidah membentuk keyakinan seluruh jiwa fizikal dan rohaniah terhadap keesaan Allah swt. Syariah merupakan peraturan @ undang-undang yang

terkandung dalam Al Quran dan Hadis. ± Petunjuk kepada orang Islam. Akidah dan Syariah sumber ketamadunan Islam. 3. Asas kepercayaan ± percaya kepada Rukun Iman dan Rukun Islam. [ Hindu ] [Buddha ] [ Kristian ] [Islam ] [Confucianisme ] [Toaisme ] [Atas Halaman ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ]

y Confucianisme 1. Diasaskan oleh Confucius 551SM., Shangtung @ Lu. Seorang pegawai kerajaan kemudian letak jawatan. Confucius disembah sebagai tuhan. 2. Ajaran menekan prinsip moral yang tinggi spt perikemanusiaan (ren), kesusilaan (li), dan ketaat kepada ibubapa (xiao). 3. Untuk mencapai harus ada ketinggi pendidikan. y Toaisme 1. Diasaskan oleh Lao Tze. Dilahir di Chu 604 SM. Bvekerja di Chou. Kembara keluar. Tulis buku Tao Te Ching. 2. Asalnya berbentuk falsafah kemudian tukar jadi agama. 3. Tumpukan konsep Tao @ jalan. Setiap tindakan ditentukan oleh Tao. Manusia tidak harus bertindak terhadap apa-apa yang berlaku ± berkaitan dengan konsep wu-wei iaitu tidak mengambil tindakan. Jika tidak akan merosakkan dunia. Oleh itu Lao Tze anggap manusia boleh ubah ke arah kebaikan. [ Hindu ] [Buddha ] [ Kristian ] [Islam ] [Confucianisme dan Toaisme ] [Atas Halaman ] [ Latar Belakang Tamadun ] [ Faktor Peningkatan ] [ Sumbangan Tamadun ] [ Agama dan Tamadun Manusia ]

gangga Negara dan Langkasuka.Thai. Bukti proses tamadun ambil masa 600. Majapahit. Manik dan tembikar bukti perdagangan di AT mula sejak 5SM dan petempatan awal pada 2 @ 3M. .tetapi belum ditakrif sebagai kerajaan sebab tidak ada raja. Srivijaya. Kota Tinggi. Vietnam Utara di Batu Buruk Trengganu. Sumber Cina: Funan wujud pada 3M ± yg awal di AT. dan Burma. Petempatan awal merupakan pembekal bahan mentah dan pelabuhan pembekal kerana berhampiran dengan sungai. Buktinya jumpa artifak gendang gangsa Dongson dari Dongson. Angkor.. Sukhotai. y y y y y y y y y [ Pengenalan ] [ Bentuk Kerajaan Awal ] [ Pengaruh Hindu dan Buddha ] [Atas Halaman ] Bentuk Kerajaan Awal Dibahagi 2 : Kerajaan Agraria dan Kerajaan Maritim. Sg tembeling. Pantai Barat dan Selatan Siam. dan Muar. dan Ayuthia. Chenla. Bukti kewujudan dapt dilihat menerusi sumber bertulis dan artifak arkeologi. Langgamnya dipengaruhi langgam Amaravati di India. Indonesia. Di kawasan kepulauan Melayu dapat dilihat melalui Kedah Tua. Data arkeologi Funan wujud 3M ± bukti jumpa seni arca unsur Hindu Buddha. Singhasari dan Mataram. Tahap awal jalin hubungan diplomatik dgn Cina hubungan budaya dengan India. Berasaskan kedudukan geografi dan sosioekonomi. Sungai Klang. Hubungan petempatan wujud sejak zaman logam ± hubungan dagang. Tamadun Awal AT seiring dengan perkembangan perdagangan maritim ± yang berkembang dengan kapal layar dan perahu.BAB 3 : TAMADUN AWAL ASIA TENGGARA Pengenalan y Kemunculan Tamadun awal Asia Tenggara dapat dibuktikan dengan wujudnya kerajaan awal di Tanah Besar spt:Funan.700 tahun untuk bentuk kerajaan. Hubungan dagang Rom juga wujud ± buktinya persamaan artifak manik di Kuala Selinsing.

Kerajaan yg menjalankan ekonomi perdagangan dan kelautan serta pelabuhan. Ternakan haiwan spt lembu. Vietnam. Loas. keledek. dan pelbagai buahan.Majukan pertanian Angkor. dan sayur-sayuran. Kerajaan Sungai Merah. dan Vietnam) 2.. Terbentuk secara evolusi ± jadi petempatan kekal kemudian bandar dan kerajaan. kambing. dan Sukhotai ( Thailand ). kayu cendana. 9. Tanaman utama : Padi sawah. Selain itu dapat juga di pedalaman ± kaw. pisang.. damar. 8. Berbukit dan lereng gunung berapi spt kerajaan taruma di Tanah Tinggi Dieng.Kedah Tua ± Sg Merbok dan Sg. gading. ± raja da kerajaan bertanggungjawab membina dan mengurusnya spt zaman Raja Indravarman 1 (877M) ± bina sistem pengairan dan baray ± tempat takungan air seperti tasik. dan kepulauan spt Srivijaya di Sungai Musi. Tahap awal pertanian utk sara diri kemudian komersil ± ia dipengaruhi pembinaan sistem pengairan. Lain-lain : Sarang burung utk perdagangan. dan pemungutan hasil hutan dan sungai.Terletak pesisiran pantai. jagung . penternakan. dan ayam. [Kerajaan Agraria ] [ Kerajaan Maritim ] [ Pengenalan ] [ Bentuk Kerajaan Awal ] [ Pengaruh Hindu dan Buddha ] [Atas Halaman ] y Kerajaan Maritim 1. tanduk.Muda. punca air minum ± upaya tampung penduduk yg ramai. padi huma. Kerajaan Angkor kuat sebab kedudukannya dekat dengan Tasik Tonle Sap dan Sungai Mekong. Cuaca yang sesuai dan tanah yang subur. Menangkap ikan di sawah.utk padi. Kerajaan awal yg terkenal: Sailendra ( Jawa tengah ). kapur barus. Terbentuk berhampiran lembah sungai yg subur spt kerajaan Dvaravati ± Sungai Menam. ikan air tawar. kulit kura-kura. . paya dan sungai. 7. Kerajaan Sg Mekong ( Kemboja. Funan dan Angkor pengairan dari sungai Mekong dan Tasik Tonle Sap. Angkor ( Kemboja ). lembah sungai. 3. Indonesia. dan lada hitam hasil hutan spt gaharu.. Tiumah di Pulau Tioman. Funan dari agraria ke maritim 4. 6. kerbau. Rempah ratus spt ± cengkih. Thailanddan Sg Irrawady. Kerajaan berasaskan ekonomi pertanian.y Kerajaan Agraria 1. 5.

dan Srivijaya. Emas dan timah. Damar. 4. rotan. Keupayaan membina kala besar. dan Srivijaya. Mo-lo-yu ( Sungai Batang Hari ). Pelabuhan strategik ditengah laluan Timur dan barat di Selat Melaka. Kedah Tua. Tarikan org India dan Yunani. timah. Kalah ( Sungai Takuapa). Langkasuka. timah. Org Melayu ± terkenal pelaut. Peng-keng ( Sungai Pekan )dan Tiumah di Pulau Tioman. orang laut dan pedagang luar. y Kerajaan Maritim Srivijaya 1. Wujud lebihan pengeluaran ± didagang ± jadi pusat dagang ± pelabuhan pembekal spt Klang dan Kuala Selingsing ( Perak ). Srivijaya ( Sungai Musi ). peneroka ± punyai pelabuhan yang lengkap spt di Champa. iii. ± Mampu belayar dan berkemahiran buat perahu dan kapal layar. dan hasil kerajaan persekitarannya. Terletak di Sungai Musi. Kedudukan pelabuhan yang strategik dan jadi pusat persinggahan kapal yang berdagang antara Cina dan India. Ada bala trentera yang besar kawal perdagangan dan jalan laut seperti di Selat Melaka. Bahasa melayu ± bahasa lingua franca ± penduduknya: orang tempatan. Kedudukan di tengah perjalanan Timur Barat jadikan Kedah Tua dan Srivijaya maju. Kataha/Chieh-cha/Kedah Tua ( Sungai Merbok dan Sg.. ± Mula perdagangan yg berhampiran kemudian berkembang jauh. . Anutan agama Hindu. Chih Tu ( Sungai Kelantan ). ii. Bermula dengan tangkap ikan dan hasil laut ± jadi kampung nelayan ± ada juga berkembang jadi kaw. Dekat dengan Selat Melaka dan Selat Sunda ± laluan dagang antarabangsa. Tahu juga kaedah bintang di langit. hasil hutan. dan hasil laut. Fo-lo-an ( Sungai Trengganu ). 7. emas. pedagang. 5. Emas banyak ± T Melayu dikenali sbg. Rakyat terdiri ± orang laut dan pelbagai golongan lain.Kawal keselamatan dan perdagangan di Selat Melaka. 3. 2. Kearajaan utama : Langkasuka ( Sungai Yarang ).2.Muda ). 6. Sumatera ± Bumi Emas. 3. ± Disinggahi ± dapatkan barang spt. ± Bekalkan barang dagang di kawasan jajahan takluk dan pemerintahannya. 5. Ada hasil barangan untuk perdagangan antara bangsa yang dibekalkan oleh wilayah taklukannya. Jadi kuasa Maritim Utama dengan cara i. Semenanjung Emas. Punyai tentera yg besar. Maju ± jadi pelabuhan kerajaan spt. ± jadi pelabuhan entrepot ± pembekal emas. ± Ia juga mampu bina kapal besar kata I Tsing. iv. 4.

rotan dan timah. 2. makanan dan hasil hutan kepada kerajaan maritim Kerajaan maritim bekalkan barangan mewah spt tembikar. Banyak terpengaruh dengan Srivijaya. tekstil. pelita tembaga dan tembikar dari Timur tengah. ± Berlaku perdagangan ± cara tukar barang @ sistem barter. Penduduknya pelbagai terdiri daripada orang tempatan.Muda. laluan Timur dan Barat. dan Yuan. terlindung dari angin monsun. 3. dan manik. manik dan tembaga. manik dari India. Terletak di Sungai Merbok dan Sg. Damar. y Peranan Pelabuhan Kerajaan Maritim 1. Terletak dipesisiran pantai. Kerajaan maritim juga perlukan kayu dari kerajaan agraria untuk buat kapal ± guna tukang kayu kerajaan agraria. Panduan ke pelabuhan ± Gunug Jerai. Kerajaan maritim srivijaya ada bala tentera laut yang besar dan kuat. Pelabuhan Pembekal ± bekalkan barangan tempatan kepada pedagang kemudian pelabuhan kerajaan apabila menjadi sebuah kerajaan dan negeri dan jadi pelabuhan entrepot ± membekalkan hasil tempatan dan luar kepada perdagangan antarabangasa. 3. Wujud bahasa lingua franca 6. Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal 8. Barangan luar yang ada spt. orang laut. sungai dan di kepulauan 3. 7. Kedah. Pelabuhan entrepot 4. y Ciri-Ciri Kerajaan Maritim 1. Menjadi pusat perkembangan agama hindu buddha. gelas. Pelabuhan Pembekal kemudian pelabuhan kerajaan 2. Song. pedagang luar. . 4. Agraria hasilkan beras . y Hubungan Kerajaan Maritim dan Kerajaan Agraria 1. Wujud tempat penyimpanan barang spt. Bukti : jumpaan tembikar Cina Dinasti Tang. Jadi pelabuhan entrepot. 4. Kedudukan strtegik ± Selat Melaka. 5. Sri Lanka dan Myanmar. sutera.y Kerajaan Maritim Kedah Tua 1. Teh. 2. Kerajaan maritim juga perlukan gajah ± diperoleh dari kerajaan agraria. Berlaku hubungan dan saling perlu memerlukan antara kerajaan ± hubungan diplomatik. kaca.

Dieng. Antaranya sistem kepercayaan dan agama. Perkembangan agama Hindu dan Buddha di Sriwijaya dapat juga dilihat melalui data I Tsing 671M terdapat 1000 bhiksu yang belajar agama Buddha dan nahu sanskrit Cara kedatangan Pengaruh Hindu dan Buddha. Candi Borobudur. ± 2. Bukti kemasukan pengaruh India: Peninggalan data arkeologi seperti Candi Lembah Bujang.  Sistem beraja  Aspek amalan agama dan sistem beraja dipengaruhi perdagangan sejak 5SM. Prambanam. Proses pengambilan aspek budaya India dan disesuaikan dengan budaya tempatan. Pedagang atau vaisya. 1. kesenian dan kesusasteraan. 3. . Pelabuhannya menjadi tempat persinggahan kapal [Kerajaan Agraria ] [ Kerajaan Maritim ] [ Pengenalan ] [ Bentuk Kerajaan Awal ] [ Pengaruh Hindu dan Buddha ] [Atas Halaman ] Pengaruh Hindu Buddha Amalan masyarakat dalam Zaman Logam ± Animisme . ± Diterima oleh sejarawan dengan bukti berikut:  Jumpaan seni arca yang kasar yang ada langgam bercirikan AT spt arca dengan ikatan tali kulit harimau di Srivijaya. 4. Kedah Tua ± Buddha. sistem pemerintahan beraja. Indonesia ± Hindu.  Amalan kepercayaan ± agama Buddha dan Hindu . Angkor Wat. Dibawa oleh golongan kesyatria atau tentera. Ketara bila Maharaja Vespian .Rom hentikan perdagangan emas dengan India. Sumatera dan Jawa ± Buddha Mahayana.  Candi yang didirikan spt Borobudur. Dalam abad ke 3M dipengaruhi kepercayaan dan budaya kerajaan India . Lembanh Bujang. Candi di Angkor. 7 M Kerajaan di Takuapa dan Pulau Bangka ± Hindu. Golongan Brahmin atau pendeta. ± untuk dapatkan emas.2.

Pengaruh Hindu dan Buddha ± Sistem Pemerintahan [ Pengenalan ] [ Bentuk Kerajaan Awal ] [ Pengaruh Hindu dan Buddha ] [Atas Halaman ] BAB 4 KEMUNCULAN TAMADUN ISLAM DAN PERKEMBANGANNYA DI MAKKAH Pengenalan: Tamadun Awal Dunia secara umum terletak di Sungai Tigris. Masyarakat Arab Jahiliyah Jahiliyah berasal dari perkataan arab jahala bermaksud jahil dan tidak mengetahui atau tidak mempunyai ilmu pengetahun. Hwang Ho. Berbeza dengan Tamadun Islam . Perkembangan tamadun islam diikuti bersama perkembangan tamadun Parsi dan Rom. wujud di yempat terpencil di kawasan padang pasir yang panas dan kering kontang Hijjaz. dan Indus. Nil. . Euphrates. Ia berasaskan pemikiran dan ajaran agama anugerah Allah kepada manusia.

Pernah diterajui oleh Ratu Balqis. Jangka masa lebih kurang 310 tahun dari 300sm hingga 610sm. Ekonominya berasaskan pertranian. Ciri-cirinya dapat dilihat dari aspek agama. Keadaannya kucar-kacir Akhlaknya rendah spt kejam. Zaman jahiliyah dianggap zaman kegelapan kerana tidak sembah allah. 650 115 sm. nilai hidup dan sosial.] Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah. a. 1. Arab Badwi tinggal di gurun dan pedalaman. [Atas Halaman ] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. dan perdagangan.. Arab Hadari menetap di kawasan pesisiran pantai.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. Amalkan perbuatan berzina. Bahagian Tengah Semenanjung Arab.Masyarakat Jahilioyah masyarakat arab yang hidup selepas runtuhnya empangan Maarib di Sabak sehingga turunya wahyu kepada Nabi Muhamad saw. 2. b. . kepercayaan. dan degil sebab tiada petunjuk dan pembimbing spt nabi dan rasul serta kitab suci. Kedudukan waanita rendah sehingga tidak dapat mewarisi harta pusaka. angkuh. ekonomi . kelalaian pemimpin sabak untuk membaikinya. Dua golongan : Arab Badwi dan Arab Hadari. Dikatakan jahiliyah kerana mereka tidak menerima kebenaran dan tidak mengikut ajaran nabi dan rasul sebelumnya. Kerajaan sabak : 2 peringkat 950 650 sm. Sebab empangan maarib runtuh : berlaku banjir besar. dan meminum arak. berjudi.

Aktiviti p[erniagaan berasaskan riba dan penindasan. dan Umaiyah bin Abi Saif. Perkahwinan tidak ada peraturan khusus. Ada identiti dan peraturannya taasub kepada kabilah masing-masing. Antara pengikutnya ialah Waraqah bin Naufal. Amalkan sistem kabilah hidup berpuak dan berkelompok. Ekploitasi golongan kaya terhadap golongan miskin. begitu juga wanita. 1. Beransur-ansur hilang setelah 3500 tahun. g. Diketuai oleh Sheikh lambang perpaduan kabilah. Catatan Al Quran ada sebilangan orang yang menganut agama Hanif Agama yang disampaikan oleh Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail . Abdullah bin Jahsh. Kepercayaan menilik nasib. i. i. Samawi Kristian dan Yahudi iv. sihir dan percayai roh orang mati menjadi burung. e. d. Animisme memuja alam iii. Menanam bayi perempuan percaya ia pembawa sial kepada keluarga. Merompak kafilah antara punca pencarian. Agama wathani menyembah berhala. ii.Lebih pentingkan untung. f. Lelaki boleh berkahwin dengan seberapa banyak wanita sekali gus. Dalam kabilah ada suku dan tinggal dalam sebuah kawasan. Ada juga yang mencampurkan agama ini dengan amalan jahiliyah. Merompak satu kewajipan dalam kabilah Kafilah sekumpulan manusia yang bergerak dari satu tempat ke satu tempat bertujuan berniaga atau berpindah. Syarat Pelantikan sheikh Mesti disukai ahli kabilah . Penganutnya digelar Hunafa. j. Uthman bin Huwarith. 4 bentu kepercayaan. i.c. h.

Tindakan seorang ahli Bani Bakar membunuh ahli Bani Tagrib [Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. Berfikiran matang. a. dan pandai berpidato ii. 3.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. Amalan datangkan kesan.] Kehidupan Nabi Muhamad saw sebelum menjadi Rasul . 1. berani. 2. Peperangan antara kabilah berlaku. Perang Al-Basua selama 40 tahun antara Bani Tagrib dan bani bakar. Keadaan geografi dan suasana tempat tinggal yang kering kontang. Sebab berlaku: a. Dilantik atas persetujuan ramai 3. gagah. b. Menjadikan kehidupan kucar-kacir dan persengketaan.2. Berpunca dari sistem kabilah yang berasaskan keturunan. Kemunculan semangat assabiah atau kesukuan yang melampau.

6 Ogos 610M ( 17 Ramadhan ) turun wahyu pertama. melayan anak. menampalkan pakaian koyak. amanah ( dipercayai ) 3. Ketua keluarga yang patut dicontohi. Menjadi pemimpin unggul. Kesannya a. Surah Al. 5. Cth Perjanjian Hudaibiyah 628M. Walau berat sebelah tetapi berjaya sebar Islam di Makkah.Keperibadian Nabi Muhamad saw 1. Mendapat kepercayaan Khadijah Khuwailid untuk memberikan modal perniagaan. 4. fatanah ( bijaksana ) 1. 2. . Ubah nilai masyarakat jahiliyah dengan cara bertahannuth ( mengasingkan diri untuk beribadat) di gua Hira yg terletak di Jabal Nur kira-kira 6 km dari Mekah. Bijaksana dalam menyelesaikan masalah. b. pengampun. Anak diberikan didikan agama. Penyayang terhadap orang tua dan kanak-kanak. dan membersihkan rumah. 3. Menyelesaikan persengketaan di kalangan kabilah Quraish dalam peristiwa Hajar Aswad. Mendapat gelaran Al Amin sentiasa dipercayai dan berkata benar. 6. Sifat pengasih..Alaq menjadi tanda pemisah Zaman Jahiliyah dengan Zaman Islam. Umur Nabi ketika itu 40 tahun. Tabliq ( menyampaikan ) 4. siddiq ( Berkata Benar) 2. c. memasak..

[Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. Mengistiharkan Muhamad sebagai rasul dan mewajibkan Nabi saw menyampaikan kepada masyarakat Arab Jahiliyah. Kewujudan dan peningkatan tamadun adalah kerana penguasaan ilmu. Cara pertama yang dilakukan ialah a. Mula tamadun Islam yang bersandarkan ilmu.] Kerasulan Nabi Muhamad saw. 2. Wahyu kedua Surah Al-Muddasir ayat 1 7. pembunuhan dan mencuri. Menggesa meninggalkan amalan yang keji seperi penindasan . c. membetulkan akidah dan kehidupan masyarakatnya. Kepentingan pembacaan dari aspek Ilmu : a. b. Pembacaan melahirkan masyarakat berilmu pengetahuan. b. Wahyu pertama Surah Al-Alaq ayat 1-5 memerintah umat Islam membaca. ilmu hanya wujud jika d. 3. 1. Bacaan menggalakkan kajian.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. 4. . Bangsa yang maju ialah bangsa yang berilmu masyarakat rajin membaca.

iii. ii. anak angkat Nabi. Secara rahsia i. Secara terangan di Bukit Safa. . b. Abu bakar Assiddiq dan beberapa tokoh Qiraisyh spt Uthman Bin Affan.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. Cara dakwah beperingkat. Ali Bin Abi Talib ( 10 Tahun ). ii. Zuhrah. Antaranya kepada Khadijah Khuwailid. Kepada keluarga Abul Muttalib. Nabi menyebarkan melalui keperibadiannya seperti ketinggian akhlak Nabi. Makhzum dan Asad. Penentang kuat Abu Lahab .Hijr ayat 94. Zubair bin Awam. Tamim. i. kepada bani Abdul Muttalib.apbila mendapat perintah daripada Allah swt.Arqam menjadikan rumah sebagi pusat dakwah yang pertama di Makkah iv. kejujuran para sahabat. Al.Arqam bin Abu Arqam. Terbuka .[Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw.] Penyebaran Islam di Makkah 1. a. bapa saudara Nabi. Al. sahabat rapat dan kaum kerabay baginda. Diadakan di rumah Ali bin Abu Talib. Menerusi wahyu Allah al. Zaid Bin Harithah. Selama 10 tahun di kalangan ahli keluarga.

.menghina Nabi saw. Layanan yang saksama b. Peringkat awal penganut dari kalangan ahli keluarga . 3. c. Seruan tanpa paksaan tetapi memujuk dengan menggunakan akal. Kemurnian ajarannya. Berlaku perdebatan terbuka dengan Abu Lahab. [Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. . Sebab layanan yang sama antara sesama manusia. para sahabat yang terdekat dan golongan hamba.] Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam Peringkat awal tidak ambil tahu kerana hal keluarga. 2. Reaksi positif kerana dibuat secara rahsia bagi mengelakkan ajaran ini dihancurkan dan melemahkan penganutnya.iii. Bila ramai memeluk Islam mula proses penentangan terhadap Islam. Sebab penerimaan Islam oleh penganutnya kerana a. Asasnya reaksi masyarakat Arab dapat dilihat melalui dua unsur: Penerimaan Terhadap Islam 1.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. Kebijaksanaan dakwah Nabi saw secara lemah lembut dan berhikmah d.

b. Diganggu dalam membuat ibadat. tetapi kesabaran dan pengorbanan g. Keperibadian Nabi saw yang berakhlak mulia. Membandingkan nilai akhlak jahiliyah dan nilai akhlak Islam. Pembacaan ayat suci Al-Quran untuk menjawab soalan yang dikemukakan iii. Penyebaran dibuat dengan menanam kekuatan iman. h. Isterinya Sumaiyah mati syahid. e. Penentangan dilakukan dengan pelbagai cara .e. Amir bin Fuhairah disiksa dengan kejam sehingga gila dan Zunainah disiksa Abu Lahab sehingga buta. fizikal. dan rohani Penentangan Terhadap Islam 1. Bilal bin Rabah dijerut lehernya oleh Umaiyah bin Khalaf. f. Diletakkan benda kotor pada tengkuk baginda Nabi saw. Harta bukan matlamat . Keluarga Yassir dijemur di tengah padang pasir. Antaranya a. Pujukan dengan menyerahkan wanita cantik dan harta. d. Dicemuh. Cubaan membunuh Nabi. Nabi saw mempunyai kekuatan mental. Penerangan dan teladan yang baik. ii. c. . Melalui syair sering ejek melaluimpuisi. f. Pendekatan yang baik seperti: i. Sebagai cth. Hamba yang peluk Islam disiksa.

b. . Selain Khadijah wanita Islam yang berjuang spt Aisyah dan Ummu Salamah di Madinah. Tidak begitu berjaya sebab: i. iii. Berjalan selama 3 tahun. Sebab penentangan: a. Khadijah serahkan semua hartanya untuk Islam. Ada orang Quraish yang tidak mematuhi pemulauan. h. Bantuan daripada Abu Talib. Jahiliyah menolak lebih kepada Assabiyah. ii. Bentuk pemulauan orang Quraish: i. dan menindas. Tidak berkahwin dengan anggota keluarga Nabi. Tidak menjalankan perniagaan dengan keluarga Nabi. Jahiliyah berhala. Pemulauan terhadap Nabi dan keluarga baginda. Tidak memberikan sebarang bentuk pertolongan kepada keluarga Nabi. Islam berasaskan kepercayaan kepada Allah swt. Jahilaiyah tidak. ii. Sebab mereka dari dulu bersaing untuk menjadi ketua. c. Jahiliyah banggakan mencuri. Perbezaan kepercayaan dan amalan. d.g. e. iii. Pernyataan pemulauan digantungkan di kaabah. 2. Orang Islam yang berkeupayaan membantu. Ajaran Islam menyarankan prinsip persamaan . Politiknya Mereka merasakan jika menerima Islam mereka akan tunduk kepada kepimpinan Nabi. Islam bertunjangkan konsep persaudaraan. merampas harta orang. Amalan dan akhlak yang murni.

Hijarh ke Habsyah untuk dapatkan perlindungan. Maka Nabi mengambil langkah tertentu. Aspek ekonomi Islam menggugat dan jejaskan perusahaan ukir patung berhala. Islam boleh menggugat pengaruh politik kabilah mereka dan menaikkan kabilah bani Qusai / Hashim. b.] Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. Nabi dan Zaid bin Harithah ke Taif kurang dapat sambutan.] .][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. Antaranya ialah a. Hijrah ke Madinah pada 622M [Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw. g. Penentangan terhadap Islam semakin meningkat setelah kematian Abu talib dan Khadijah.f. [Atas Halaman] [Masyarakat Arab Jahiliyah][ Ciri-ciri Masyarakat Arab Jahiliyah] [Keperibadian Nabi Muhamad saw][ Kerasulan Nabi Muhamad saw.][Penyebaran Islam di Makkah] [Reaksi Masyarakat Arab Terhadap Islam] [Penyelesaian masalah oleh Nabi Muhamad saw. 1. c.

Suku Aus di Selatan dan Timur.BAB 5 KERAJAAN ISLAM DI MADINAH Pengenalan Madinah terletak antara Makkah dan Syam. Penduduknya terdiri daripada Yahudi. Wakil Aus dan Khazraj menemui Nabi di Aqabah kemudian peluk Islam. Membantu Nabi saw c. Selepas perjanjian hantar Mus ab bin Umair ubtuk mendakwah. Dikenali juga dengan Yathrib. Nasrani dan Arab. Syaratnya : a. 621M mengunjungi kagi dan wujud perjanjian Aqabah 1. Dan Rasul b. Aqabah ialah tempat antara Mina dan Makkah. Terletak di wilayah Hijjaz. Syarat Perjanjian: a. Aus dan Khazraj jemput Nabi saw wujud Aqabah 1 pada 621M. Tidak mengamalkan amalan Jahiliyah. 3. b. Tempat persinggahan. 622M Perjanjian Aqabah 2. Bani Qunaiqa . Madinah Bandar bercahaya. Yahudi Bani Quraizah. 2. Perjanjian Aqabah 1. Kehidupan kurang sebab pergeseran kabilah dan penguasaan ekonomi oleh Yahudi. Bani Nadhir. Suku Aus dan Khazraj hendaklah beriman dengan Allah swt. Arab Aus dan Khazraj. Suku Aus dan Khazraj jemput Nabi saw di Makkah untuk hijrah ke Madinah . Laluan pedagang . Yahudi pertama hijrah ke Madinah ialah Qinuqa . Khazraj di tengah Madinah. Suku Aus dan Khazraj memeluk Islam dan taat kepada Nabi saw.

Penghantaran utusan dakwah ke Madinah b. Wujud tentangan dan rancangan bunuh Nabi oleh Quraish di Makkah. 4. Mereka secara sukarela mengadakan tempat tinggal d. d. Kesan Perjanjian: a.c. Islam mula tersebar di Madinah kemudian seluruh pelusuk dunia c. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Hijrah . h. Jaminan dan keselamtan orang Islam Makkah terjamin e. Permulaan wujudnya negara Islam di Madinah g. f. Perlindungan bagi orang Islam Makkah. Berjanji menjaga keselamatan baginda dan orang Islam Makkah e. Megembalikan keaman dan persaudaraan masyarakat Madinah oleh Nabi saw melalui Islam. Kesediaan mempertahankan Islam. Berlaku Hijrah dan kewujudan tahun Hijrah.

cara berfikir. 2. 4. Orang Makkah ke Madinah disambut dengan gembira dan rela. Konsep Hijrah Maknanya: 1. Nabi Muhamad saw pula dilantik sebagai pemimpin Madinah dan diterima oleh semua golongan penduduk Madinah. Semangat ingin berubah dan boleh berlaku dalam pelbagai keadaan spt perubahan sikap. Setelah berjaya melepaskan diri daripada kepungan . Orang Islam Makkah diberi jaminan kjeselamatan dan diberi tempat tinggal. 5. Bertujuan untuk memperkukuhkan kedudukan Islam dan satu strategi penyebaran. Dalam konteks tamadun Islam bermaksud perpindahan orang Islam dari Makkah ke Madinah . Pengertian lain Perjuangan untuk menegak kebenaran dan meninggalkan keburukan atau kejahatan. Berlaku secara rahsia dan berperingkat. Cara penghijrahan Nabi Muhamad saw. Disangkal kerana terdapat perbezaan konsep Hijrah Barat dan Islam spt berikut: a. dan tingkah laku.Berlaku pada 12 Sept 622M ( 1 H ). Umar secara sendirian dan terang-terangan. 3. Barat mentafsir Hijrah sebagai pelarian. Hijrah orang Islam kerana jemputan orang Arab Madinah. d. Muhamad hijrah bersama Abu Bakar AsSiddiq perjalanan 12 hari. c. Maksud perkataan Arab berpindah. 1. b.

Amir bin Fuhairah gembala kambing agar susu kambing diberi kepada baginda. Meneruskan penyebaran Islam. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Sebab dan Tujuan Hijrah 1.Anfal.2. Suasana aman di tempat baru memudahkan penyebaran Islam. 3. Ali Abu Talib menggantikan nabi saw untuk tidur di tempat nabi. 4. Di Makkah Islam diancam. Dipandu oleh Abdullah bin Arqat waktu itu belum Islam lagi. Asma binti Abu Bakar menghantar makanan. Bersama Abu bakar meninggalkan Makkah . Perintah Allah swt menerusi wahyu. 5. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] . 3. 2. Satu strategi bukan kekecewaan penyebaran. 4. Jemputan daripada penduduk Madinah yang menghadapi pelbagai konflik. Firman spt: Surah al. Bersembunyi di gua Thur = Dibantu oleh Abdullah bin Abu bakar intip kegiatan orang Quraish. Memerlukan pemimpin dan mendamaikan ketegangan. 5.

Peluang untuk mendamaikan amasyarakat Arab di madinah. Belajar c.Muhajirin bermaksud berpindah. Pertukaran nama Madinah Al Munawarah daripada Yathrib. Ansar bermaksud menolong ( Nasara ) Golongan ansar membantu Muhajirin dengan cara: a. 5. 2. Wujud golongan Muhajirin dan Ansar. 9. Aktiviti jual beli. 8. Kemanan dapat menjana ekonomi . 7. Wujud takwim Hijrah. Tempat bertemu dan berbincang akan masalah d. 10. Beribadat b. Menunjukkan sikap toleransi dan tolong menolong ke arah kecemerlangan. Wujud masjid Nabawi . . Mula digunakan pada zaman Khulafa Ar Rasyidin kedua Umar al Khatab. Menjalinkan hubungan persaudaraan orang Islam makkah dan Madinah. 3.Kepentingan Hijrah 1. Dakwah Islamaiah dapat dilakukan dengan aman. Menyediakan modal untuk berniaga 6. Masjid pertama dalam perkembangan Islam ialah Masjid Quba . Dapat menyatukan golongan yang sebelum ini berseteru. Fungsi mnasjid pelbagai seperti: a. Dan dilakukan secara terangan. dan kegiatan lain dalam sejahtera sebagai sebuah negara. kegiatan agama. Menjaga keselamatan b. 4. Pusat tamadun islam dan agama.

Kwujudan negara Islam pertama bagi mempertahankan Islam dan Madinah dariapda Quraish. Asas pemerintahan Kerajaan Islam yang terdiri daripada masyarakat Islan dan Bukan Islam. Perlembagaan atau undang-undang bertulis pertama di dunia yang dirangka Nabi pada 622M.11. Menunjukkan ketabahan hati dan kebesaran jiwa nabi sanggup meninggalkan kampung halaman. Dirangka berasaskan persetujuan orang Islam dan bukan Islam.berpandukan wahyu. 15. 14. harta. Cth puteri Abu bakar Assiddiq Asma menghantar makanan dan berita semasa persembunyian Nabi di Gua Thur. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Piagam Madinah atau Sahifah Madinah 1. . Menggadai nyawa. Kebijaksanaan nabi mengaur strategi untuk berhijrah. 2. Memperlihatkan wanita beperanan menggerakkan kemajuan negara. 3. Abd rahman Auf menyumbangkan hartanya untuk Islam. 13. Mencatatkan tentang tanggung jawab ketua negara dan rakyatnya 4. 12. Menunjukkan sokongan dan pengorbanan sahabat nabi.

23 fasal membincangkan hubungan orang Islam dan tanggungjawab mereka. Sosial i. Agama i. Nabi Muhamad pemimipin di Madinah ii. Masyarakat sebagai satu ummah dan mem[unyai tanggungjawab yang sama terhadap negara ii. Boleh dirumus kepada 7 aspek penting yg merangkumi politik. Undan-undang Islam menekankan pengingsafan dan bukannya jatuhan hukuman. Pertahanan . iii. 24 fasal tanggungjawab orang bukan Islam terhadap Madinah. Bebas mengamlkan adat selagi tidak bertentangan dengan Islam. tetapi undang-undang kekeluargaan dalam kabilah boleh diamalkan selagi tidak bertentangan dengan Islam ii. sosial spt a. ekonomi. Undang-undang Islam diguna pakai. Tidak boleh bermusuhan d. Pentadbiran i. Perundangan i. 47 fasal . c. Bebas mengamalkan sebarang agama ii. Sebagai hakim menyelesaikan masalah antara Islam dan Bukan Islam b.5. 6. e. Mennetapkan syarat jatuh hukuman seperti saksi yang dapat mengesahkan jenayah.

Model kerajaan Islam yang unggul 2. Kedudukan kaum Yahudi i. 5. Keselamatan terjamin selagi mematuhi perlembagaan Madinah g. Aspek Ukhwah dapat dilihat menerusi: a. Unsur tipu dan riba dihapuskan. Ekonomi i. Unsur Islam boleh digunakan dalam negara pelbagai agama dan kaum 3. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Kepentingan Piagam Madinah 1. Keadilan sosial .i. Kerjasama dituntut bagi memajukan ekonomi negara ii. Perlembagaan yang mengandungi unsur dunia dan akhirat. 4. Menunjukkan sistem ekonomi Islam mementingkan keadilan dan ketelusan dalam perniagaan. Berjaya membentuk masyarakat berasaskan ummah hidup dalam bersatu padu dan aman menerusi semangat ukhuwah Islamiah iaitu semangat persaudaraan sesama Islam. Semua anggota masyarakat dikehendaki pertahankan negara f.

[Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Penyebaran Islam Strategi penyebaran Islam: 1. Mesir.b. Negara diwujud atas dasar pelembagaan terlebih dahulu. Rom Timur Timur. Menghantar utusan ke Rom. 8. Parsi. Tidak dengan paksaan tetapi dengan diplomasi dan menunjukkan nilai-nilai yang baik. Berjaya menyusun masyarakat kehidupan yang sistematik berasaskan undangundang bukan nafsu dan kekuatan kaum. Habsyah dan wilayah di sekitar semenanjung Arab. 2. Wujudkan semangat kerjasama dan sama-sama bertanggungjawab menjaga keselamatan negara hingga menjadikan kerajaan Islam kuat dan disegani. 9. Persamaan hak dan persaudaraan Islam c. 3. . 7. Menerusi warkah atau surat untuk wujud persefahaman. Mempamerkan undang-undang yang lengkap dan sempurna berasaskan undang=undang syariah. Tiada perbezaan taraf 6.

Perang dalam Islam mesti ikut prinsip tertentu. Islam menganjurkan perdamaian jika musuhnya inginkan perdamaian. d. Dalam perang ini Islam menang. b. e. Berperang untuk mencari keamanan supaya tempat ibadat terjaga. Tidak boleh membunuh orang yang lemah spt orang tua. Lelaki diberi syarat untuk membebaskan diri mereka ajar 10 kanak-kanak Islam baca dan tulis sehingga pandai akan dibebaskan. agama dan negara. iaitu a. wanita. dan orang yang menyerah diri. Perang Tabuk 630M/8H 5. Perang Uhud 625M/3H c. Nabi mengampunkan orang tawanan Arab Quraish. kanak-kanka. Menentang kesaliman dan mempertahankan diri. Perang Khandak 627M/5H d. Dengan izizn Allah swt setelah turunnya wahyu.4. Kerajaaan Islam melalui beberapa siri peperangan sejak 622M Antaranya: a. Tawanan Wanita dan kanak-kanak dibebaskan. Berperang apabila diserang oleh musuh. Peperangan dengan izin atau bertujuan memeprtahankan diri. b. Dakwah mesti dilaksanakan dengan baik f. Perang berpandukan aspek berikut: i. c. orang sakit. Perang Badar 624M/2H i. .

Mempunyai ramai saudara mara di Makkah 2. Di Hudaibiyah.ii. Sahabat yang matang dan tua berbanding sahabat lain 3. Maka wujud Perjanjian Hudaobiyah pada 628M/6H. Lemah lembut dan bertolak ansur. Tidak dibenarkan membunuh binantang ternakan.dan mengerjakan umrah Disekat oleh Quraish. tetapi apabila dapat tahu orang islam bersetia dan bersumpah untuk membela Uthman yang dikatakan dibunuh. dan tanaman. Di situ orang Islam cuba menerangkan tujuan kedatangan dengan menghantar Uthman bin Affan. Mengapakah Uthman Bin Affan dipilih? 1. Peringkat awal tidak mempedulikan. Dilarang meroboh rumah ibadat. Kandungan Perjanjian Hudaibiyah. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Perjanjian Hudaibiyah Latar Peristiwa 628M orang Islam ingin ke Makkah untuk beribadat. iii. . Orang Quraish takut dan hantar Suhail bin Amru untuk berunding.

4. Suku Arab boleh menganut sebarang agama tanpa halangan. Bersetuju mengadakan gencatan senjata selama 10 tahun 2. Orang Islam Madinah yang memihak ke Makkah tanpa kebenaran penjaganya tidak dipulangkan. Walaupun dikatakan berat sebelah tetapi telah dapat mengislamkan pemuka Quraish spt Khalid Al Walid. Orang Islam boleh ke Makkah pada tahun berikutnya . Orang Quraish Makkah yang memihak ke Madinah tanpa kebenaran penjaganya perlu dipulangkan. 3. 4. 3.1.7 H. Islam dapat berkembang berlipat kali ganda. Kabilah Rab lain bebas memilih sama ada kepada orang Islam Madinah atau Arab Quraish Makkah. dan Uthman bin Talhah. Amru Al As. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah 1. 2. Orang Islam dapat menunaikan haji pada tahun 629M/7H. Tempoh perdamaian membolehkan Nabi saw merangka program dakwah ke seluruh Tanah Arab. 5. Islam tersebat dengan aman 6. . 5.

Cara: 1. Tempat kelahiran Nabi Muhamad saw dan tempat lahirnya Islam. Orang Quraish melanggar perjanjian Hudaibiyah 630M. Sebagai satu pengiktirafan terhadap kerajaan Islam Madinah. 9. Tanpa kekerasan 2.7. Peringkat awal menghantar tentera Islam empat pasukan 10000 orang. Pembukaan Makkah pada 630M setelah berlaku pencabulan gencatan senjata. . 2. 8. 4. 3. Berlaku apaila orang Quraish memberi sokongan kepada Bani Bakar yang berperang dengan Bani Khuzaah yang berpihak kepada Islam. Kedudukan Madinah akan menjadi lebih mantap. Melambangkan ketokohan Nabi saw sebagai pemimpin unggul. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Pembukaan Semula Kota Makkah Sebab 1. Satu strategi jangka panjang dalam penyebaran Islam.

Abu Ubaidah Al Jarrah. Keyakinan dan setia kawan kunci kejayaan tentera Islam. dan Zubair Al Awwam. Menunjukkan persaudaraan dengan mereka yang memasuki rumah Abu Sfian tidak akan ditentang. 4. Masuk Makkah melalui 4 penjaru. Saad bin Ubadah. . Menunjukkan semangat persaudaraan Islam dengan memberi jaminan keselamatan 2. Menunjukkan semangat perpaduan dalam negara yang pelbagai agama dan keturunan 3. Selain jaminan keselamatan penduduk Makkah. 2. Diketuai oleh Khalid Al Walid.3. Sebelum memasuki Makkah Abu Sufian dan bapa saudara nabi Al Abbas telah memeluk Islam. 5. Sifat pemaaf Nabi saw terserlah tidak membalas dendam terhadap orang Quraish. Kesan 1. Pengislaman Abu Sufian dan AL Abbas memudahkan lagi Makkah dibuka.. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] Kepentingan Pembukaan Kota Makkah 1.

Titik akhir perjuangan Nabi saw dan pada 632M/11H Nabi Muhamad wafat.4. Bermulanya penyebaran Islam secara menyeluruh ke Tanah Arab tanpa paksaan. 8. Kaabah terpelihara daripada kemungkaran. Wujud sebuah pusat pemerintahan Islam yang kuat Madinah masih kekal pusat pemerintahan. Setiap orang Islam bersaudara b. Agama menyembah berhala dihapuskan. [Atas Halaman] [Pengenalan ][Perjanjian Aqabah ][Hijrah] [Sebab dan Tujuan Hijrah] [Kepentingan Hijrah][ Piagam Madinah][ Kepentingan Piagam Madinah] [Penyebaran Islam] [Perjanjian Hudaibiyah] [Kepentingan Perjanjian Hudaibiyah] [Pembukaan Semula Kota Makkah ] [Kepentingan Pembukaan Kota Makkah] . 9. 6. Meninggalkan pusaka iaitu al quran dan sunnah. Membuktikan kukuhnya negara Islam di Madinah. Khutbah akhir Nabi menyatakan a. Kota suci umat Islam dalam melakukan ibadah. 5. 7.

2. Kerajaan Khulafa Al.BAB 6 PEMBENTUKAN KERAJAAN ISLAM DAN SUMBANGANNYA Pengenalan: Khutbah terakhir Nabi Muhamad menjelaskan aspek berikut: 1. 2. umat islam mesti bersatu padu mencintai perdamaian berpegang teguh jepada agama islam Ini kerana selepas kewafatan baginda umat islam menghadapai dugaan besar antaranya: 1. 4. 3. Antara khalifahnya: 1. 3. mendapatkan calon pengganti nabi muhamad. dikenali dengan khulafa al rasyidin. 2. munculnya individu yangf mengaku nabi golongan yang tidak membayar zakat murtad golongan al riddah. Abu Bakar Assiddiq Bani Tamim 632 M 634 M Omar Al Khattab bani Adi 634M 644M .Rasyidin Selepas wafat 632M sistem pemerintahan islam dikenali sebagai khalifah.

dan tanggungjawab kekalkan kehormonian serta kestabilan Islam. musyarawarah atau syura ( Syura bermaksud konsesnsus) Permuafakatan atau . 8. Syarat 1. 2. 3. Uthman bin Affan Bani Umaiyah 644M 656M Ali bin Abu Talib Bani Hasyim 5656M 661M Konsep Khalifah: Arab pengganti yang melaksanakan tanggungjawab pemerintahan dan pentadbiran kerajaan. 4. 5. 4. warak pandai mentadbir. 9. lelaki yang merdeka beragama islam memiliki pengetahuan islam mematuhi perintah allah sanggup melaksanakan hukum islam bersifat adil dan akhlak yang mulia tubuh badan yang sihat dan sempurna berfikiran cerdas. 7. Agama tanggungjawab memelihara kemurnian agama islam yang disampaikan Nabi saw. 6. Kaedah atau Cara: 1.3.

2. 3. cadangan satu nama sahaja 3. Kepentingan Baiah dan syuara: 1. memelihara kedudukan agama serta mentadbir mengikut hukum syariah. mempertahankan negara islam daripada musuh . 2. Tugas Khalifah Aspek Agama 1. 2. pemilihan beberapa calon 4. 2. ekonomi. Politik: 1. jamin bakal pentadbir yang tepat berkelayakan dan berhemah tinggi. pencalonan sekelompok masyarakat. menitikberatkan sistem politik. memastikan kelicinan pentadbiran negara. Baiah atau lafaz taat setia selepas dilantik jadi khalifah. sosial supaya berlaku keseimbangan antara keperluan rohani dan jasmani. Pentadbiran kerajaan lancar. 5.

menguruskan hal ehwal kewangan dan perbendaharaan negarabaitulmal mengatur pungutan kharaj. As Siddiq bermaksud yang membenarkan kerana sentiasa meyakini kebenaran nabi saw. Sumbangan Khulafa Al Rasyidin Abu Bakar As Siddiq Lahir 573M nama sebenar Abdullah bin Abu Quhafah. dan zakat. Orang islam yang murtad dan gerakan golongan al Riddah yang menyalahtafsirkan ayat al Quran sehingga tidak mahu bayar zakat. Ikhlas. mengekalkan perpaduan melalui konsep musyawarah dan syura memantapkan sistem perundangan Islam. Juga digelar penyelamat umat islam. 1. Ekonomi: 1. 2. 4. 2. . jujur dan setia. jizyah. 3. menjaga kebajian rakyat supaya nikmati hidup sejahtera di dunia dan akhirat menjaga dan meneruskan ajaran Allah swt. Berpunca daripada: a. ketua negara Sosial: 1. 4.3. bertanggungjawab melantik dan melucutkan jawatan pegawai. Berjaya mengatasi masalah perpecahan masyarakat Islam .

i. Jarsh h. Perkenalkan undang-undang tanah dan hak rakyat terutama golongan Mawali orang bukan arab yang peluk Islam hanya perlu bayar cukai tambahan. Mempertahan Madinah daripada ancaman kuasa luar spt Parsi. dan j. Yaman d.2. Sebelumnya ayat al quran disalin dalam bentuk: ii. Melicinkan pentadbiran dengan pembahaian 10 wilayah spt: a. Bahrin g. Mengumpulkan kitab al Quran arahkan Zaid bin Thabit. 3. Zabid i. Usamah bin Zaid ke Ghassan. Menghantar Khalid Al Walid tentang Pars di Iraq. 6. Ramai hafiz al quran gurgur shahid semasa gerakan ar riddah. Khalwan f. Memperkenalkan bayaran bergaji untuk tentera melalui hasil rampasan perang 5. Al Jund e. Sebab kumpul: a. batu . Rom Timur. Taif c. Hadrahmaut. Nijran 4. Makkah b.

Bidang politik: a. Pelantikan dicadang oleh Abu Bakar As Siddiq dan dipersetujui para sahabat. 5. bertindak sebagai ketua e. Diketuai Khatib atau setiausaha. kulit binatang iv. Lahir pada 583M. Hafsah ( Isteri Nabi saw. Nama sebenar Umar bin Al Khattab bin Naufal Keturunan Quraish. Berasal daripada Bani Adi . f. Negara. Polis.Dikenali dengan Amirul Mukminin atau Panglima Agung Mukmin. 3. Bahagikan jajahan takluk kepada beberapa wilayah d. 2. Melantik wali atau gabenor sebagai ketua pentadbir dan tentera. Disimpan oleh Khalifah Umar. Bidang Sosial . Banyak perubahan dan pembaharuan dilakukan. Percukaian. tegas dan berterus terang. Jabatan kehakiman dipisahkan daripada jabatan lain untuk elak salah laku oleh hakim dan dibayar gaji bulanan 500 dirham. Terkenal dengan sifat berani. 4. Tubuhkan Majlis Syura dianggotai Muhajirin dan Ansar c.) dan Uthman bin Affan Umar Bin Al-Khattab 1. Tubuhkan beberapa jabatan seperti Jabatan Tentera. Perkenalkan dasar pentadbiran dan pelantikan pegawai b.iii. Jangka masa pemerintahan beliau dianggap zaman keemasan sebab: a. dan Perbendaharaan. kayu dan tulang b.

Abu Sufyan dihantar ke kawasan orang badwi b. Bidang Ekonomi. Perkenalkan kalendar Islam dan Tahun Hijrah. Lahir pada 576M. Jizyah dikenakan terhadao golongan zimmni orang bukan Islam yang duduk dalam wilayah Islam dan kekal dengan tradisinya. b. 6. c. Kufah. . d. Susun semula sistem ketenteraan bentuk tentera tetap dan sukarela. e. Mereka bebas daripada perkhidmatan tentera dan pembayaran zakat. Bina terusan dan tali air tambah hasil pertanian seperti empanagan Abu Musa di Basrah dan Terusan Amirul Mukminin 111km di Mesir. Sebagai contoh . i. c. Pendidikan sediakan guru dan tempat belajar serta kembangkan pembelajaran al quran. Rakyat digalak teroka tanah baru dan usaha tanah terbiar. Nama sebenar Uthman bin Affan Bin Abil As bin Umaiyah. Kubu Pertahanan di sempadan yang menghadap musuh seperti Di Madinah. a. Kharaj berdasarkan jenis tanaman dan kesuburan tanah ii. Markas tentera dibina dibandar utama. d. Fustat dan Basrah. Perkenal pelbagai cukai spt: i. Baitul diperkenalkan bagi kawal aliran zakat Khalifah Uthman Bin Affan Latar belakang 1.a.

2. 3. Menjadi satu nashkah Al Quran sebagai bacaan yang rasmi Uthmaniah. Cyprus. 2. Tegas serta berpengetahuan luas dalam Islam. Jizyah dikekalkan. Memperkukuhkan pertahanan dan membina tentera Islam . 5. . Lahir 602 M. rumah rehat. Abd Rahman bin Auf mendapatkan pendapat orang ramai dan bersetuju yang Uthman layak menjadi khalifah yang ketiga. Enam calon dicadangkan : 5. Hartawan yang dermawan. 6. 3. Pelantikan melalui majlis syura. Mengukuhkan peranan baitulmal untuk biayai pembangunan negaa dan perkuat tentera islam spt pembelian senjata dan kapal. 4. 4. Mushaf Khalifah Ali Abu Talib Latar Belakang. Sumbangan : 1. Terkenal dengan sifat keberanian dan kepahlawanannya. 1.dan Tripoli.. jambatan. Membina jalan raya. Digelar Zun Nurain mempunyai dua cahaya kerana pernah kahwini dua orang puteri Nabi saw. lemah lembut. Smarkand.2. Ali Abu Talib dan Uthman bin Affan mendapat undi sama banyak. sikap simpati. Berjaya meluaskan wilayah Islam hingga ke Afganistan. bertolak ansur. Bani Hasyim.

Sumbangan: 1. Rakyat dapat menikmati kesejahteraan dan kemakmuran hidup. Berusaha mengekalkan kestabilan dan keharmonian negara. Membina markas tentera di Parsi dan Sempada Syria. 2. 3. 4. Cth dalam Perang Siffin . Pelantikan mendapat sokongan terbanyak. . Pada akhir pemerintahan Khulafa ArRasyidin digantikan dengan pemerintahan sistem warisan iaitu pemerintahan dibuat secara turun temurun atau monarki. 4. Kerajaan Islam dapat bersaing dengan Rom dan Parsi.kesejahteraan dan kebahagiaan rakyat jelata. Sanggup berdamai dan berunding. rakyat dan negara. 5. Kerajaan Islam Madinah dapat berkembang dengan kukuh dan berkembang menjadi negara yang kuat. 6. Spt dalam surat kepada al-Asytar. Berjuang mengekalkan pembangunan. Kepakaran dalam perundangan Islam. 3.3. Kesimpulan: 1. 2. Sistem pemerintahan Khulafa Ar Rasyidin menitikberatkan :Kesejahteraan agama. Khalifah tidak mementingkan diri dan tidak mengamalkan kehidupan mewah. Ekonomi :Kutipan Jizyah diteruskan.

Sisten wazarah pelantikan wazir mengetuai sistem pentadbiran di bahagian kerajaan pusat. Sempena mengambil nama Umaiyah bin Abdul Shams bin Abd Manaf. 4 aspek utama: a. Gelaran ketua negara ialah Amir. . Tokoh peniaga terkenal dan dipadang tinggi pada waktu itu. 5. Sebelumnya sistem syura. 1. 4. b. Sumbangan: Politik: 1. Bermula dari 661M hingga 750M berpusat di Damsyik. 2. Diasaskan oleh Muawiyah Bin Abu Suffian. dan gabenor dilantik bagi mengetuai pentadbiran wilayah. Sistem syura bermaksud pelantikan dibuat secara musyawarah dan dipersetujui sama ada sebulat suara ataupun secara demokrasi. Bermula dari 756M hingga 1031M. Tahap kedua di Sepanyol diasaskan oleh Abdul Rahman al.berikutan penyerahan oleh Hassan Bin Ali.7. Sistem Khalifah pelantikan khalifah menggantikan Nabi saw. Merupakan tahap pertama dan masih guna gelaran Khalifah. 3. 6. Kerajaan Bani Umaiyah.Dakhil atau Abd Rahman 1 di Cordova dengan Andalusia sebagai ibu kota. Pandangan para sahabat dan umat Islam dilakukan bagi mendapatkan pengganti yang baik. Penyerahan dilakukan bagi mengelakkan umat Islam berpecah belah..

d. mengurus surat. Umar ibn Abi Rabiah dan Jamil al-Uzri sasterawan. Bahasa Arab menjadi bahasa rasmi negara. Jabatan Urusan Am. Urwah bin al-Zubayr Hadis b. 4 sistem diatas diperkukuhkan dengan penubuhan: 4. cukai. Jabatan Surat menyurat. Sosial: 1. Sistem urus setia beberapa pegawai dilantik bagi mengumpul rekod.c. 2.Farazdaq. Jabatan Ketenteraan. Tahap pertama sistem ketenteraan di perkemaskan diikuti dengan penubuhan tentera darat dan laut. Khalili bin Ahmad pakar bahasa dab filologi arab. Bahagian yang diwujudkan Surat menyurat. Perkembangan ilmu agama terutama dalam era Umar Abdul Aziz. ketenteraan. Orang bukan Arab juga mendapat faedah dengan adanya tanda bunyi atau baris dalam al Quran. Sistem hijabah khalifah. Kota Basrah pusat pengajaran dan penyebaran ilmu. ii. 3. Sibawayhi ahli nahu arab iii. Satu sistem politik sistematik dan jelas. Seorang pegawai ditugas untuk menjaga keselamatan 2. Lahir tokoh spt: a. polis. Zihat al Zuhri Hadis . Jarir. dan Jabatan Cap Mohor Pemerintaha( diasaskan oleh Muawiyah) 5. Jabatan cukai. Al. Lahir ilmuan spt: i. b. dan kehakiman.

Buku diterjemahkan ke dalam bahasa Arab. Menjadi pusat ilmu pengetahuan di eropah. hadis dan ijmak. Taraf Kesihatan meningkat pembinaan hospital di Damsyik oleh al-Walid bin Abdul Malik. a. d. Perpustakaan dibina al-Hakam II. Pusat terjemahan . c. Ilmu dalam bidang kimia dan astronomi turut berkembang. Hakim mengenakan hukum berdasarkan itjihad berpandukan quran. Wasil bin Ata . 2. b. Hasan al Basri Usuluddin e. Toledo. Hospital Kusta oleh Umar Abdul Aziz. Ibn Jarih tafsir d. Hakim tidak boleh mempengaruhi. Diasaskan Abd Rahman III. b.Usuluddin 3. b. c. Pendidikan: a. a. 17 pusat pengajian dan 70 perpustakaan di Andalusia. 4.c. Pusat Pengajian Tinggi di Cardova. Sumbangan Bani Umaiyah Tahap Kedua Andalusia. Ibn al Nafis pakar bedah menghasilkan al Shamsil fis Sinaah alTabibiyah ( Kajian Umum Profesion Kedoktoran) bincang eknik pembedahan dan rawatan selepas bedah. dan Granada. Pusat ilmu Seville. Sistem perundangan. 1.

Ghaninah rampasan perang. zakat.a. Pembangunan dan perkembangan tamadun perlu menyeluruh . senjata. Sumber pendapatan berdasarkan Kharaj cukai tanah. Tunjuk kebijaksanaan pemerintahmerancang dan melaksana pembaharuan. Ilmu Islam faedah kepada Eropah 3. Baitulmal a. memproses kulit. 4. Usyur cukai satu persepuluh daripada hasil pertanian. 4700 lampu guna 11 tan minyak setahun. Jizyah cukai perlindungan. Sistem kewangan imbang pendapatan dan perbelanjaan. ekonomi dan sosial. e. sistem saliran .penyelidikan untuk dapat benih Kesan: 1. 3. merangkumi politik. 2. Sektor pertanian terbaik. tiang marmar 1293. Cardova pusat kegemilangan ilmu jambatan dunia Islam dan Eropah c. Terjemah karya yunani ke Arab di Toledo b. Andalusia buat tembikar/perhiasan perak dan emas. kubah berasaskan kayu berukir. Seni Bina a. Selaraskan pentadbiran kerajaan. b. Masjid Cardova 36 meter. . c. Caodova pusat ekonomi dan perdagagan antara bangsa d.

Peringkat awal sulit kemudian terbuka. 2. 8. 1. Mengusir Sultan al Mutasim. Diperkukuhkan dengan sokongan 2 pahlawan besar di Kufah dan Abu Muslim al-Khurasani di Khurasan. Kena kadar cukai yang tinggi daripada orang Arab Islam. Zaman Abu Jaafar. Ambil sempena nama bapa saudra Nabi saw Abbas. Amal sistem monarki warisan. Kufah dan Humaimah. Kerajaan Abbasiyah Pembentukan Kerajaan 1.Sebab Keruntuhan Umaiyah dan Kemunculan Abbasiyah. Orang Islam bukan Arab spt Parsi dan barbar merasakan mereka tidak diberi jawatan dan didiskriminasikan. Meninggal Dunia di pulau Shahi setelah memeluk Islam Abu Salamah Al-Khallal . Gunakan kempen Ahlul Bait ( Keluarga Nabi saw) 4. 5. Pemilihan Khalifah secara warisan ditentang sebilangan besar orang Islam spt Siah dan Khawarij. Berakhir dengan serangan tentera mongol pimpinan Hulagu Khan-cucu Genghiz Khan. Abai tanggungjawab terhadap rakyat dan agama Islam. 7. pusat pemerintahan ke Bagdad. Penentangan luar dan dalam negara kerana: a. Mula 750M ditaja oleh Ali bin Abdullah. Pusat Operasi di Khurasan. 2. 6. b. 9. 3. 3.

Penglibatan golongan ulama dalam penulisan susun Hadis dan hasilkan buku fikah. Terjemahan/penciptaan dapat buat perubahan karya. iii. Kumpul idea yang serupa atau kumpul hadis nabi dalam buku. lebih teliti kerana dicatat dan diatur ke dalam bab berkembang b. 4. tafsir. Peranan besar dalam kebudayaan dunia pelihara ilmu daripada lenyap dan pupus kerana terima hasil penulisan daripada zaman gelap di Eropah. sirah dan hadis. Baghdad menjadi pusat intelektual dan penyebaran ilmu melalui aktiviti terjemahan bahasa asing ke bahasa arab.. b. 3 tahap: i. Terjemahan falsafah dan sains. Suriani . Wujud pemisahan dalam ilmu tafsir. Sanskrit. Mengarang tertentu. c. Ibn ishaq ( Sejarah hidup Nabi). Catat segala idea atau percakapan ii. 5. Kelebihan terjemahan: a. Baitulhikmah institusi keilmuan diasas oleh Harun Al Rashid pada zaman al-Makmun Harun al rashid. Kegiatan utama: a.Hurai dan buat penambaikkan dengan memuatkan keterangan dan ulasan. Imam Abu Hanifah.Sumbangan Abbasiyah 1. Bahasa asing spt: Yunani. sejarah. Zaman kegemilangan dalam zaman Harun A-Rashid. Ulama terkenal spt Imam Malik ( AlMuwatta). Imam Ahmad Hanbal. Abu Habifah ( Fikah dan Itjihad). Imam Shafei. terutama dari Yunani. . 2. 3. dan Al Makmun. Imam Malik.

Meninggal dunia 1326 gantinya Orhan 1. Berlaku percambahan dan perkembangan ilmu. 5. Salonia. 1. 4. Murad 1 dan Bayezid 1 kuasai Balkan Selatan. . Daripada Uthman bin Erturgul bin Sulaiman Shah bagi kawasan barat Anatolia.c. d. Latar Belakang: Terbentuk daripada kerajaan kecil semasa wujud kelemahan dalam kerajaan Abbasiyah. suku Qayi Amir Saljuk 3. Utara Bulgaria. 1336-1354 Orhan 1 menguasai Marwara dan Pantai Aegean. Cendikiawan Islam memperbaiki dan meningkatkan karya asal. Bersempada dengan Byzantine@Rom Timur. 6. Philippopolis. Sofia. Penubuhan institusi tingkatkan kegiatan penyelidikan hingga ke Eropah . e. Kesan perkembangan ilmu: a. Ankara. 2. 1301 berjaya mengalahkan Byzantine menyebabkan ghazi@pahlawan bersatu dibawah Uthman. Ketrbukaan dan kesediaan terjemah daripada bahasa asing bagi faedah umat Islam. b. Tingkat pengetahuan manusia dan warisan yang tidak ternilai. Pembentukan Kerajaan. Mula zaman pemulihan budaya @ Renaissance. Galliph. Kosovo. c. kemudian diterjemah ke bahasa asing dan mula kebangkitan Eropah. Kerajaan Turki Uthmaniyah. Utara Albania dan Wallachia.

6. Mehmed 11 menawan Istanbul ( Constantinople) ibu negeri Roma Timur. 7. Pengukuhan empayar bermula dengan penaklukan Istanbul. 1453 sehingga kematian Suleiman 1. 1566

Faktor Kemerosotan Uthmaniyah. 1. Pemimpin yang lemah 2. Keruntuhan sistem pungutan cukai 3. Pertambahan penduduk sangat pesat dan sukar dikawal.

Sumbangan Kerajaan Uthmaniyah. 1. Empayar Islam yang mewujudkan kesatuan bagi umat Islam selama 600 tahun. Menjadikan Istanbul pusat pentadbiran dunia Islam. Sultan Selim 1 digelar Pelindung Dua Bandar Suci. 2. Sistem Perundangan.- Dikenali sebagai Kanun Suleiman. a. Suleiman 1 mempertahankan dan membela nyawa, harta,kehormatan setiap individu. Perkenalkan Kanun Suleiman 3. Sistem organisasi dan pentadbiran perundangan Islam. a. Jawatan kadi, mufti, Sheikhul Islam - Ketua Ulama keluarkan fatwa. Fatwa sebagai sumbangan utama kepada agama dan sains undangundang. 4. Sektor ekonomi Bukan. jalinan perdagangan Timur dan Barat / Dunia Islam dan

a. Meliputi Laut Tengah, Laut Merah, Laut Hindi dan Mediterranean. b. Membentuk Jalinan Perdagangan Dunia Islam berpusat di Istanbul.

5. Di Balkan perkenalkan sistem yang menggalakkan kecemerlangan individu wujud mobiliti sosial. Sebelum Islam . Sebelum Islam sistem berasaskan keturunan dan susun lapis masyarakat. 6. Perkembangan penterjemahan. Ilmu pengetahuan,pendidikan,budaya, penerbitan,

a. Pendidikan Sistem madrasah ,sekolah pengetahuan akedemik, sekolah sastera, maktab tentera, maktab teknik dan kolej perubatan. b. Penulisan ensiklopedia sains Islam Penulis: i. Mehmed al-Fanari ii. Mofla Lufti iii. Katib Clebi c. Kepentingan perpustakaan wujud di masjid, hospital dan rumah. 7. Seni Bina Minar Sinan 1490 Masjid Biru). 1588 menghasilkan Masjid Sultan Ahmad (

Faktor Penyebaran Islam Ke Eropah

1. Semangat Ketenteraan Ghazi. a. Tidak gentar untuk berjuang bagi penyebaran agama. 2. Penaklukan kawasan Sicily, Selatan Sepanyol, - Zaman Umaiyah. Zaman Uthmaniyah takluk Constantinople ( Kejatuhan Kerajaan Byzantine) sebarkan ke kawasan Balkan dan Eropah Timur. 3. Pegangan Aqidah yang kukuh dan akhlak yang tinggi. 4. Sistem ketenteraan tersusun serta penggunaan peralatan moden a. meriam besar

b. tentera berkuda / infantri c. kumpulan janisari elit dan terlatih 5400 orang. d. Tentera laut 300 buah kapal kawal laut Mediteranean. 5. Keadaan politik Eropah yang tidak stabil. a. Pertelingkahan dan peperangan, kerajaan kecil bantu kerajaan Islam b. Tentera Islamke Eropah atas jemputan Maharaja John VI Cantacuzens.untuk dapatkan bantuan Uthmaniah ( Orhan ) bagi dapatkan Kerajaan Byzantine. 6. Kelemahan dan Kejatuhan Kerajaan Byzantine. 7. Kejatuhan institusi gereja, pergaduhan pemimpin dan kekurangan wang. 8. Aspek politik dan keagamaan. a. Dasar diplomasi, tiada paksaanuntuk pelukIslam. b. Penganut Kristian bebas amal agama , urus sendri gereja, Islam tidak campur tangan. 9. Tertarik dengan dasar sosial Islam. a. Berasaskan kecemerlangan individu, bukannya keturunan. b. Membina sekolah, rumah sakit, dan kawasan perdagangan. 10. Penghijrahan orang Turki ke Balkan dan usaha dakwah. a. Terutama ke Thrace, Lembah Maritsa, Utara Bulgaria, Albania pd abad 14 dan 15M b. Bina petempatan yang didiami mubaligh dan ahli sufi tolenransi dan assimilasi, Kesannya: menekankan

i. Islam tersebar ke Utara Albania, Montenegero, dan Selatan / Barat Macedonia serta Crete.

dan Rhonda dan berjaya buat hubungan diplomatik. Orang Islam menetap dan berdagang di Canton Cina . Zaman Nabi pertembungan dengan Syam b. 3.berpusat di Cardova.Pertembungan Tamadun Islam dengan Tamadun Lain Cara pertembungan: 1. 4. Bahasa Arab menjadi bahasa utama. Penguasaan Islam di Teluk Parsi. Kemasukan Islam ke Sepanyol wujud kebudayaan baru. Hubungan diplomatik a. 2. Intelektual orang Kristian yang ambik kebudayaan Islam . b. Valencia. pandangan politik. Lahir golongan Mozarab dan Berbahasa Arab. b. Kerajaan-kerajaan Islam membentuk ekpedisi ketenteraan. Selatan Sepanyol. Penaklukan dan ketenteraan a.keagamaan.Laut Merah dan Timur Mediteranean pertembungan dengan Tamadun Rom dan Yunani c. Bertemu dengan orang bukan Islam di Cardova.Menguasai Iraq dan Iran. Penaklukan Mesir dan Afrika Utara bertembung dengan Tamadun Eropah. Kebudayaan a. ekonomi dan pentadbiran. Perdagangan dan perniagaan a. Boleh memahami cara hidup. b. Bertembung dengan Tamadun Parsi. Penghantaran kumpulan peneroka ke Gibraltar. 5.

Kesan Pertembungan 1. cara hidup dan adat setempat. Sediakan sistem perundangan berdasarkan Quran dan Hadis. Menguasai Istanbul pusat pertembungan dunia timur dan barat. Kepulauan Melayu. Mediteranean dan Teluk Parsi. 3.. Berlaku antara ahli fikir Islam dan bukan Islam. Berasakan syariah dan akidah mudah diterima kerana sarwajagatnya. Ilmuan islam berjaya mendalami ilmu dan keilmuan Eropah. Uthmaniah mempunyai Armada laut yang kuat . b. b. Melahirkan bentuk kerajaan dan masyarakat spt i. Cina. Islam tidak menghapuskan amalan.Ceylon. Umaiyah. Dengan ememastikan keselamatan laluan perdagangan.a. Pedagang Islam berjaya berdagang hingga ke India. a.Menguasai Laut Merah. Armenia. Keagamaan sendiri. dan selatan gurun Sahara. Perluasan kawasan penyebaran Islam a.satu nilai akidah percaya kepada Allah swt. c. Dibuat dengan cara i. Selatan Perancis. Memboleh orang Islam menguasai ekonomi. Cina wujud masyarakat islam iii. Abbasiyah dan Uthmaniah wujud kerajaan pusat yang kuat. d. 2. Dapat dilihat melalui sumbangan tamadun Islam kepada peradaban dunia. Sepanyol. Mempengaruhi proses urbanisasi dan organisasi sosial . Kerajaan Delhi Mughal ii.

Hunayn bin Ishaq 873M terjemah karya Greek . Peranan penting dimainkan oleh golongan Mudejar orang Islam setempat yang menetap di kawasan majoriti Kristian. Sains dan Teknologi. b. Sepanyol orang bukan Islam mengamalkan cara hidup Islam. Perkembangan pendidikan agama dan bukan agama spt Matematik. Zaman Abasiyah pelajar diwajbkan belajar . b. ii. Ahli fikir Islam yang terawal menjalankan penyelidikan ialah:i. Proses penterjemahan wujudkan perpustakaan Abbasiyah Baituhikmah. bertutur. Wujudkan budaya keilmuan dan intelektual yang tinggi.Duali 7M ii.Ilmu Mantik ( Logik ). Peringkat awal cendikiawan Islam mengumpul maklumat dan teks penulisan. berpakaian Islam. Abu al-Aswad al.a. Kebudayaan dan Intelektual cth di i. berdagang dan berpolitik. 1. berfikir. Geografi. Zaman d. Galen dan Hipocrates. Plato. dilakukan sehingga zaman Renaissance 2. Pertukaran pendapat antara cendikiawan. Zaman Uthmaniyah . Betutur dalam bahasa Arab. Tatatertib berpakaian. tatasusila kehidupan. c. a. Sains Fizikal dan Biologi. Diterjemahkan daripada penulis Greek spt Aritotle. 4. e. Sejarah. Mempengaruhi penyelarasan undang-undang yang saksama Balkan Zaman Uthmaniyah.

mula runtuh Kerajaan Abbasiyah. b.Matematik dan Astronomi vi.Matematik dan Astronomi viii. Al-Bitruni . Al-Battani Matematik dan Astronomi v. Al-Zahrawi ( 936-1013M) Kajian Perubatan dan Farmasi iii. Hasilkan 20 karya spt Al-Hawi( Ensiklopedia perubatan) Terjemahkan hasil Galen-ahli perubatan Greek ii. 5. Ibn Rushd Ilmu Mantik dan falsafah . Zakaria al-Razi ( 865 -925M) Perubatan Kepentingan klinikal. Al-Miskawayh Pemikiran politik dan Undang-undang x.iii. Ibn al-Arabi Ilmu Mantik dan falsafah xvi. Al-Biruqi Matematik dan Astronomi vii. Ibn-Sina Ilmu Mantik dan falsafah xii. Al-Mawardi . a. Abu Ishaq . Al-Razi Ilmu Mantik dan falsafah xv.1258M . Zaman kemuncak antara 8M.Pemikiran politik dan Undang-undang xi. AL-Kindi Ilmu Mantik dan falsafah Ilmu Mantik dan falsafah xiii. Fakhr al-Din xiv. Al-Khawarizmi Matematik dan Astronomi. iv. Perkembangan penterjemahan dan intelektual. Al-Farabi Pemikiran politik dan Undang-undang ix. Al-Fazari terjemahan hasil karya Tamadun India. Lahirkan cendikiawan Islam spt:i.

Pasai. Melaka: Makhdum Sayid Abdul Aziz. Acheh. Dilakukan menerusi peluasan kuasa. ekonomi. Islam telah tersebar merangkumi sebahagian Eropah. Gelaran sultan ± bayangan Allah di muka bumi . 3. dan kegiatan intelektual.xvii. 7. Trengganu. perkahwinan. Kemudian diikuti Kedah. Trengganu: Tuk Pulau Manis b. pendidikan. Pertapakan Islam di Tanah Melayu bermula abad ke 14M. Pentadbiran dan Pemerintahan a. Kelantan : Tuk Pulau Condong iii. ii. Maulana Abu Bakar.. Pahang dan Johor. Pattani. 6. Melaka ± Islam jadi teras kehidupan dalam politik. 2. Kelantan. ekonomi. Asia Tengah. 4. Imam Ghazali . Pengaruh Islam dalam pentadbiran dan pemerintahan i. dan sosial hanya berlaku dan ketara selepas abd ke 15M ± Zaman Melaka. dan Brunei. kedudukan Asia Tenggara di tengah perjalanan Timur-Barat menjadi wilayah terbuka kedatangan pedagang serata dunia seawal abad M . Pedagang Islam juga turut terlibat dan berdagang di pelabuhan Perlak. Tanah Melayu ± Melaka jadi pusat perdagangan dan penyebaran Islam. Ulama sebagai penasihat Sultan: i. Qadi Yusuf. Maulana Jalaludin. Pengaruh Islam Terhadap Politik Unsur pengaruh Islam dapat dilihat dari aspek: 1. Asia Timur dan Asia Tenggara. Maulana Sadar Jahan. dan sosial. Pengaruh dalam politik. Sulu. 5. Asia Selatan.Ilmu Mantik dan falsafah BAB 8 PEMBAHARUAN DAN PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT Pengenalan 1.

laksamana. Dua jenis adat ± adat pepatih dan adat temenggong c. Ulama jadi penasihat Sultan. Temenggong dan Penghulu Bendahari. iii. Perundangan a. Mewujudkan masyarakat bersistem dan berorganisasi vi. Upacara lafaz taat setia = baiah dalam pelantikan sultan xi. Menjamin keselematan ii. Nasab sultan dari Iskandar Zulkarnain. iv. Terikat dengan hukum adat = undang-undang tidak bertulis yang jadi malan orang melayu. Kekal sebagai institusi warisan ± sultan kuasa tertinggi v. Merapatkan tali persaudaraan d. Pengganti sultan dilantik sebelum pemakaman sultan = spt dalam Bani Umaiyah 2. Pentadbiran dibantu oleh pembesar spt Bendahara. Gelaran Khalifatul Mukminin ± pemimpin orang Mukmin : Sultan Mahmud Melaka dan Sultan Abdul Ghafar Muhyidin Pahang. Peranan adat: i. Menentukan hak pewarisan harta iv. Konsep daulat ikatan taat setia terhadap sultan viii.ii. Amalan protokol atau hijabah ± pengaruh Umaiyah x. Adat istiadat yang membabitkab budaya istana ± gambarkan kedaulatan sultan ix. Sebelum in daripada Dewa. Beza adat pepatih dan temenggong Temenggong Pepatih Diasas Dato Ketemenggongan ± Dato Pepatih Nan Sebatang ± Palembang Pagar Ruyung Negeri lain di Tanah Melayu Negeri Sembilan dan Utara Melaka Asas pentadbiran mutlak Musyawarah Sultan dilantik ± warisan Dari bawah =pilihan pembesar Pilihan pasangan terbuka asal Perkahwinan dari suku berlainan . vi. vii. Mengawal pelakuan dalam masyarakat iii. Menentukan bidang tugas v. b.

undang-undang keluarga. e. cara berkawan dan jaga maruah . 2 jenis pendidikan ± formal /tak formal ii. Pengaruh Islam terhadap pendidikan i. jenis hukuman. pantang larang anggota masyarakat. Undang-undang Laut ± Jelaskan seraoang makhoda diertikan sebagai imam dan anak buah makmum. Pengaruh Kedatangan Islam Terhadap Sosiobudaya Unsur pengaruh dalam sosiobudaya dapat dilihat dari aspek:1.Menjelaskan tanggungjawab pembesar dan raja. adat.patuh hukum Islam Sistem nasab cara patrilineal ± bapa Warisan harta keutamaan anak lelaki spt faraid Hukuman berbentuk pembalasan dan pengajaran Perempuan berkahwin menetap rumah lelaki Matrilineal ± ibu Harta pusaka = perempuan Berbentuk pemulihan atau diat / denda Menetap rumah perempuan. Kanak-kanak belajar tentang agama. pemerhatian dan latihan v.l v. Perjalanan masyarakat tersusun dengan pelakuan. Sebab Penggubalan Undang-undang Melaka i. Undang-undang laut Melaka f. Hukum Kanun . tanggungjawab serta hukuman terhadap pesalah iv. Kemahiran daripada ibu/bapa. Peringkat keluarga tekankan nilai moral. Corak perjalanan pemerintahan dan pentadbiran iii. lihat & perhati iv. Hukum kanun Melaka ii. pembelajaran melalui dengar. budaya. Pendidikan a. hukuman terhadap pesalah . pemasalahan ibadat. Tidak formal ± pendidikan awal atau asuhan dalam keluarga iii. sikap. Sebagai peraturan dan hukuman ii. Undang-undang bertulis di Melaka i.

Contoh pengajian pondok ± Pulau Condong & Pondok Kutan ± Kelantan. Bermula abad 12M di Patani dan berkembang 3. Selepas waktu Zohor atau Maghrib 6. tajuid. viii. Sirah. Tafsir. Saraf. Sistem tersusun 10. Ilmu yang dipelajari ± Feqah. Kaedah ± bercerita dan serap nilai budaya. Penekanan Ilmu Agama 6. Tempat ± Istana. Bentuk pendidikan ± formal 2. Sistem Pendidikan Madrasah 1. Pendidikan di rumah 1. Mantiq & Tawarif Islam 9. ilmu lebih formal seperti fiqah. Sistem Pedidikan Agama i. Umur 7 hingga 15 tahun 5. Pondok Pulau Manis ± Terengganu. Secara bilik darjah . madrasah dan pondok iii.surau. cara bacaan dalam solat dan perkara wajid iv. vii. Di rumah Tok Guru 4.vi. Kelantan dan Terengganu 4. unsur pengajaran seperti dalam cerita binatang dll. Pelajar kongsi pondok ± tempat tinggal v. Pantun. rumah. Tauhid. Kanak-kanak belajar pantang larang dan adat melalui pergaulan seperti tunduk sambil hulur tangan hadapan orang dewasa. Bayaran percuma 8. Berdasarkan sukatan pelajaran 2. Pondok Titi Gajah & Pondok Langgar ± Kedah 5. Di masjid. teka-teki dan perpatah ajar kelaluan baik b. masjid. Perlis. Bentuk pendidikan tak formal 2. Terdapat di Kedah. Pendidikan Al-Quran 3. Sistem Pendidikan Pondok 1. Formal ± Berkembang pesat dan tak terhad kepada golongan atasan ii. Pakaian tutup aurat 11. Nahu Arab. Guru daripada para pelajar yang lulus 7. Masa panjang hingga 10 tahun 8. peribahasa. Kitab. Muqadam & Al-Quran 7.

Melaka berminat terhadap Ilmu apabila kitab Al Dur Al Manzum karangan Maulana Abu Bakar diarak ke istana vi. tauhid & tafsir vi. nazam dan cerita hikayat iii. 5. gurindam. Ada jadual waktu Ikut tahap ± permulaan. Ulamak dan pendakwah ± bangsa asing tinggal di Melaka ± kembangkan Islam iv. Alauddin Riayat Shah Johor jadikan istana pusat pengajian viii. Peranan Istana ± Pusat Intelektual i. adil. Mahmud Shah dan Raja Ahmad berguru dengan Maulana Sadar Jahan iii. Pinjam dari Bahasa Arab spt adat. guru besar Diselia sebuah lembaga. Fungsi berubah daripada hiburan kepada mengkritik . Istana pusat pendidikan yang berkaitan hal pentadbiran dan politik 2. Bahasa Melayu lebih mantap bila Cerita Panji disampaikan dalam Bahasa Melayu ii. pertengahan dan pengkhususan Diawasi oleh mudir. Istana Melaka Pusat Pengajian Agama ii. 6. Melaka beri perhatian terhadap perkembangan Ilmu ± ramai tinggal di Melaka v. Mansur Shah berminat tasauf vii. Istilah bidang lain tambah spt dalam fiqah. jawatankuasa kewangan dll c. Hasil saster terpegaruh gaya. Istana tempat simpan buku hikayat seperti Hikayat Amir Hamzah dan Hikayat Muhammad Ali Hanafiah ix. Perbendaharaan Kata Melayu bertambah iv. Pengaruh Islam Dalam Bahasa i. sultan. Pengaruh Islam Dalam Sastera i. Perkenal tulisan jawi ii.3. Jawi saluran utama pembacaan dan tulisan ± milik melayu iii. tatabahasa & bentuk sastera Islam seperti syair. syaitan dll v. Bahasa Melayu jadi linguafranca ± bahasa pertuturan harian vii. Bahasa dan Kesusasteraan a. Bahasa Melayu meningkat menjadi Bahasa Ilmu b. Mansur Shah terima Islam daripada Maulana Abu Bakar. 4.

Cerita dongeng spt Batu Belah batu Bertangkup. Bentuk Sastera Melayu Sebelum Islam i. Perak ciri Arab kaitan dengan Saidina Ali. Masjid Peringgit. v. masjid Tengkera Melaka. pancuran dan bumbung spt Masjid kg Laut. Tersebar secara lisan ii. Gaya Hidup ± Adat dan Nilai kehidupan. v. vii. Prosa memperkenalkan cerita nabi dan sahabat seperti Hikayat Nur Muhammad dan Hikayat Bulan Berbelah vi. Pak Pandir dll iv.iv. Seni khat atau kaligrafi. teka teki. vi. alam. Nazam bersyair riwayat Nabi sgt terkenal. mimbar. Kesenian ghazal ± jenis puisi Arab ± Johor. Bawang Putih Bawang Merah. Seni Dikir ± senikata lagu bercampur bahasa Melayu Arab. Hiasan seni kemahiran bermotif tumbuhan dan geometri. 4. Tarian Mak Inang ± di istana Melaka viii. ii. 3. Perdagangan 2. nama tempat. Kelantan. Puisi dalam bentuk pantun. Bahasa Melayu digunakan dalam perdagangan ± bahasa perantaraan v. iv. tempat bersemayam. Kesenian epigrafi seperti Batu Bersurat Trengganu. Cth Masjid dan tempat perkumpulan ada ciri khas spt mihrab. ix. Cerita jenaka dan lucu spt Pak Kaduk. tumbuhan dan binatang ± guna nama binantang iii. telaga. Tarian dabus . Pengaruh kesenian Islam i. x. Cerita asal usul ± merangkumi cerita tahyul. Pengaruh Islam Terhadap Ekonomi 1. Hikayat Saduran bercorak Arab Parsi contoh Hikayat Abu Nawas & Hikayat Hassan Damsyik viii. Istana indah ± ada balairung. Hikayat Amir Hamzah dan Muhammad Ali Hanafiah penting dan disimpan di istana Melaka vii. Kesenian a. iii. Penggunaan Mata Wang . balai istiadat ± cth Istana Melaka. seloka dan gurindam. Karya bentuk puisi contoh syair dahulu kala oleh Tengku Ampuan Mariam ± Terengganu c.

Merosot kualiti hidup Bermula selepas kejatuhan tamadun Rom. Kemusnahan kuasa pusat kerana tidak dapat mentadbir wilayah-wi Kemunculan golongan baron (tuan rumah) yang berkuasa di wilaya Golongan petani terpaksa mencari perlindungan daripada tuan tana keselamatan mereka sebagai balasan petani terpaksa membayar cuk Petani yang tidak berkemampuan untuk membayar cukai menyerah kepada golongan tuan tanah dan terpaksa menjadi hamba.masyarakat dalam keada peringkat awal Zaman Pertengahan. Tuan tanah mendapat perlindungan daripada golongan raja dan seb tuan tanah dikehendaki memberikan khidmat atau membayar cuka Jalinan ikatan yang menghubungkan golongan rakyat dengan tuan raja dengan tuan tanah merupakan asas kepada sistem feudal di Ero Kelembapan ilmu pengetahuan Institusi gereja amat berkuasa dengan memiliki harta yang banyak. Ciri-ciri kehidupan pada Zaman Gelap. Percukaian BAB 9 PERKEMBANGAN DI EROPAH Perubahan Masyarakat Dan Budaya Eropah Maksud zaman gelap Mundur ± balik kebelakang.ekonomi dan sosial. .3.Raja Kelembapan ilmu Gereja berkuasa miliki harta Fokus Akhirat Kongkongan Gereja Tiada pentadbiran pusat yang berkesan. Institusi gereja memberikan fokus kepada kegiatan amalan agama Gereja mengongkong kehidupan masyarakat Eropah. Tiada Pentadbiran pusat Pusat hilang kuasa Wujud Baron ± kuasai tanah Perlindungan Baron Wujud perhambaan Perlindungan Raja utk Baron Ikatan hubungan rakyat ± tuan tanah . Yang mengawal tingkah la pembesar. Mengalami kemerosotan dalam bidang politik.

Perniagaan barangan pertanian dikendalikan menerusi sistem tukar penggunaan matawang terhad. Ikatan hubungan Raja ± Pembesar . Pembesar memberikan khidmat kepada pihak raja manakala golong mendapatkan naungan daripada pihak istana dan dianugerahkan tan Pembesar memaksa rakyat memberikan khidmat kepada mereka de tanah. Tumpuan Pertanian shj. Status berasaskan kekayaan bukan kuasa/tanah. . Hak politik rakyat. Pembesar melayu akan mengerahkan rakyat untuk menjadi askar d Rakyat jadi hamba kerana gagal bayar hutang/cukai. Ciri-ciri persamaan antara sistem feudal di Eropah dengan sistem feudal masyarakat Melayu tradisional. Penglibatan Rakyat dalam politik. Kegagalan bersaing dengan Kegiatan perdagangan ke Timur Jauh tidak dapat dijalankan kerana org Islam. Perubahan pada Zaman Kemuncak Pertengahan di Eropah. Gereja memainkan peranan universal serta menjadi ejen penyatuan Perubahan ekonomi hasil pertambahan penduduk. Mereka terpaksa menumpukan kegiatan ekonomi mereka kepada s Amalan Sistem Barter. Kemunculan kegiatan perdagangan yang maju. menyaingi penguasaan orang islam di Mediterranean. Parlimen suara rakyat. Hubungan rakyat ± kerajaan. Raja penaung Sistem secara mutlak. Penyatuan oleh Gereja Perubahan Ekonomi Tingkat Pertanian Wujud perdagangan Muncul Bandar besar Kelas Pertengahan. Kemunculan bandar-bandar seperti Venice.Rakyat Pembesar kutip Cukai Kerahan tenaga Wujud Perhambaan Golongan raja merupakan golongan penaung utama dalam sesebua memiliki tanah di negeri masing-masing secara mutlak. Menjalinkan hubungan antara rakyat dengan pemerintah. Peningkatan dalam aktiviti pertanian.Milan dan Florest di Ita Melahirkan kelas pertengahan yang terdiri daripada artisan.pedaga Status sosial seseorang itu tidak lagi berasaskan pemilikan tanah te Perubahan politik berlaku apabila rakyat mula terlibat dalam kegia Rakyat dapat menuntut hak menerusi institusi parlimen yang diwuj Perubahan ini memeberikan hak politik kepada rakyat.Gangguan orang gasar Kegiatan perdagangan tidak meluas dan sering diganggu oleh seran seperti Viking dan Magyar.Hasil cukai dikutip untuk diserahkan kepada raja.

Tokoh Humanisme. Kemunculan Venice dan Genoa sebagai pelabuhan untuk menjalan antarabangsa. Giovanni Bocaccio Sebab-sebab Renaissance berlaku di Itali. Penaung ilmu Persaingan dapatkan ilmu oleh patron. Niccolo Machiavelli 3. Kesediaan meneroka bidang dan kawasan baru kerana didorong ole yang kuat.Genoa. Kunjungan dan lawatan Peranan Paus sebagai patron. Para seniman dan cendekiawan sering berkunjung dari bandar bagi tugasan secara tidak langsung menyebarkan idea Renaissance di Ita Paus di Rom menjadi penaung/patron kepada para seniman dan cen Golongan ini mula bekerja secara bersendirian untuk mempelihatk masing. Kemunculan para pedagang kaya yang menggunakan kekayaan un bandar dan menjadikannya tumpuan para seniman dan cendekiawa Golongan pedagang kaya menjadi patron atau penaung kepada par muzik.bahasa dan agama kerana kedudukan Itali ya kelilingi Laut Mediterranean. Francisco Petrarch 2. Pertembungan budaya. 1. . Melahirkan bapa humanisme iaitu Francesco Petrach. Kemunculan bandar-bandar terkenal yang menjadi pusat antaraban Venice.renisciment yang bermaksud ³kela pada penghargaan semula ilmu dalam tamadun Yunani dan Rom.saintis dan penulis.Antara patron yang terkenal ialah keluarg Berlaku persaingan antara bandar-bandar di Itali untuk mendapatka cendekiawan yang terbaik dalam pelbagai bidang oleh patron.Niccolo Mac Bocaccio. Perlihat bakat Lahir aliran pemikiran humanisme melalui penonjolan terhadap ke berfikir untuk menyelesaikan permasalahan. Lahir pemkiran Humanisme Bapa Humanisme Penerokaan dan Inkuiri Muncul Bandar Besar Kedudukan Strategik Pelabuhan perdagangan Tumpuan seniman dan ilmuan.Rom dan Milan.Florence.Zaman Renaissance Maksud Renaissance Kelahiran semula Berasal daripada perkataan Itali.

Para saintis logik dalam menekanan kaedah pemerhatian serta peng dalam menerangkan sesuatu fenomena alam. Pihak gereja menekankan penjelasan tradisional tentang fenomena Langkah Paus menjadikan Rom sebagai pusat Renaisance di Itali. Pindah pusat seni. Konflik atau perselisihan pendapat berlaku seperti dalam kes Galil Galileo Galilei menyatakan matahari sebagai pusat alam manakala bumi sebagai pusat alam. Terdapat tokoh renaissance yang muncul di beberapa buah negara contohnya. Gereja guna tradisi Gereja Rom mencemburui pencapaian bandar seperti Florence yan Medici Gereja Rom berhasrat menjadikan Rom secantik Florence Gereja menghadapi masalah kerana khuatir ahli sains dan ahli mete pemikiran mereka. Misalnya Leonardo da Michelangelo.Bakat dihargai Perubahan Pendidikan Muncul tokoh Renaissance Kemahiran seniman dihargai dan ini mempengaruhi para pelukis u individu iaitu individualisme seperti pelukis iaitu Leonardo da Vin Michelangelo. Cemburui pencapaian bandar Florence Nak jadikan Rom cantik Cabaran drp ahli sains & mate Konflik kes Galileo Galilei Berkenaan Pusat alam Sains guna akal dan logik. Francis Bacon. W Sebab permusuhan antara gereja Rom dengan ahli sains dan matematik di Itali. Tumpuan lukisan dan ukir. disanjung dalam bidang ilmu pengetahuan yang lain. dan Michelangelo untuk mencantikkan dan menghiasi ge Rom Membina Katedral St Peter. Pusat seni Renaissance telah berpindah dari Florence ke Rom. tokoh pemikir seperti Thomas More. Sumbangan tokoh zaman Renaissance Francesci Petrach Bapa Tubuh pustaka Dikenali Bapa Humanisme Menubuhkan perpusatakaan kerana minat dalam ilmu . selain mejadi pelukis dan pengukir agung. Upah pelukis cantikkan Rom. Bina Katedral. Memberi perhatian kepada seni lukis dan seni ukir Paus Julius 2 telah mengupah pelukis dan pengukir terkenal sepert Raphael. Perubahan konsep pendidikan dengan menggalakkan pembinaan k intelektual serta fizikal dikalngan individu.

Mendahului zamannya mempunyai semangat inkuiri untuk mencar kejadian alam. Seorang tokoh seniman dan cendekiawan yang terkenal. Dikenali tokoh Humanisme Menghasilkan buku The Prince Menyarankan seorang raja harus berkuasa mutlak.geografi. Sistem perdagangan tempatan dan antarabangsa semakin berkemba manakala kegiatan ekonomi sara diri kian pupus.falsafah. Pemerintah harus ditakuti dan bukan disayangi rakyat. Negara monaarki baru.Simpan koleksi agong Tulis pemerhatian Kaedah penulisan.botani. Membuat buku catatan dengan pelbagai lakaran ciptaan teknikal se gergasi digerakkan dengan roda. Cukai ± Raja kukuh. Perdagangan berkembang Kemajuan ilmu.geografi dan strategi ketenteraan. Rakyat perlu memberi taat setia kepada Geraja Katolik. Melukis dan mengukir untuk mencantikkan gereja dan katedral di R Menjadi pelukis terkenal dengan menghasilkan lukisan ³Mona Lisa Berjaya membina dan mengembangkan bakat sebagai manusia yan Seorang Versatil dengan menguasai semua bidang ilmu seperti sen ukir. Leornado da Vinci Seniman. Buku Catatan Menyimpan koleksi karya agong zaman Yunani dan Rom yang dite cendikiawan Islam dan Paderi. Kemunculan monarki baru yang mempunyai kekuatan dan kekuasa melalui kewujudan kerajaan pusat dan kesatuan kebangsaan. Kesan yang berlaku selepas Renaissance di Eropah.kartografi (teknik me . Guna Ikuiri utk jawapan. Kemajuan dalam bidang matematik.Castile dan Aragon (Sepanyo dan Belanda. Muncul Monarki baru. Memperkenalkan aliran nasionalisme di Eropah.kejuruteraan. Pembayaran cukai secara langsung kepada kerajaan pusat memperk raja menyebabkan kuasa gereja dan kuasa golongan bangsawan sem Monarki baru ini terdapat di Portugal. Memerhati sendiri apa yang ditulis untuk mengelakkan percanggah Memperkenalkan kaedah penulisan melalui sistem pemerhatian. Niccolo Machiavelli Tokoh Buku Raja kuasa mutlak Ditakut rakyat Rakyat perlu setia Nasionalisme Negara Bangsa. Ideanya mendorong pembentukan negara bangsa di Eropah. Cendikiawan Cantikkan gereja Terkenal dgan Mona Lisa Kembang bakat Versatil ± kuasai banyak ilmu.

mula m menentang amalan Indulgences.falsafah. dan bangsawan yang tidak mencerminkan kehidupan keagamaan. Perubahan dan pemikiran Perubahan sikap masyarakat terhadap pendidikan yang menekanka masy. Amalan tdk selari dengan Amalan golongan penguasa Gereja Katolik tidak selari dengan yan Bible.unsur emosi yang dicerminkan berjaya mem budaya yang menyuburkan keyakinan diri.astronomi menyebabkan perkembangan kegiatan penjelajahan dan Ilmu moden ± keonjektifan. Berlaku kepincangan . Inkuiri dan berani ± Pengajaran daripada Zaman Renassance ialah kita harus mempuny kejayaan. kitab Bible menyebabkan ramai ahli masyarakat mempersoalkan k Amal gaya hidup Golongan penguasa Gereja lebih cenderung mengamalkan gaya hid bangsawan.dan ukiran yang dihasilk Budaya dan keyakinan diri. Sebab Reformation Kepincangan gereja. yang dicerminkan di dalam muzik.eksperimen dan merintis pembangunan dan perkembangan ilmu sains seperti biologi. Menentang Indulgences Tindakan Martin Luther .k Emosi dan perubahan Perubahan dalam pemikiran dan gaya hidup manusia melahirkan e pemikiran. logik. surat penganut Kristian yang melakukan dosa merebak ke seluruh Eropa Mesin cetak ± Bible murah. rasuah dan penyelewengan apabila pihak Ge meningkatkan usaha pembangunan keduniaan. berani untuk meneroka perkara dan bidang baru untuk mencapai ke jurusan. Adanya mesin cetak ciptaan Johann Gutenberg membolehkan Bibl singkat dengan harga yang murah. Counter Reformation Menentang Golongan agama bertindak menentang sesuatu yang baru yang diti Protestan.dan metafizik. Penyelewengan gereja. Dari segi psikologinya. Zaman Reformation Maksud: Perubahan Gerakan Melaksanakan perubahan atau pembaharuan terhadap sesuatu untu sesuatu yang lebih baik atau untuk membentuk sesuatu yang baru. Merupakan suatu gerakan yang berlaku di Eropah Barat pada abad mempunyai kaitan dengan agama Kristian. Terdapat penyelewengan dengan penjualan sijil Indulgences . Luther mencabar gereja Luther percaya yang manusia itu seharusnya bergantung pada keku . Profesor ilmu theologi di Jerman.lukisan.keobjektifan.saintifik. Menekankan ciri-ciri inkuiri .fizik.

Bohemia. 1. Sebab-sebab penjelajahan dan penerokaan orang Eropah ke dunia luar.Bantah dan Protestan. Kuasa gereja terhadap monarki berkurangan disebabkan ingin mem penguasaan Paus di Rom. Cthnya semasa pemerintahan Raja Henr ketua kerohanian gereja Protestan Anglican dengan memutuskan h Penjelajahan Dan Penerokaan Kuasa-kuasa Eropah yang terlibat dalam penjelajahan dan penerokaan pada abad ke-15. Cabaran terbuka Bebaskan kuasa terhadap monarki. Peperangan mengikut mazhab telah mengakibatkan kemusnahan. Sepanyol 3. Denmark. Berlaku perang keagamaan di Perancis dan perang 30 tahun yang m jerman. Dalam jangka panjang timbul sikap tolenransi antara pengikut maz mempergiatkan pendidikan dan penyebaran fahaman mereka. Belanda 4. Perjanjian Tordesillas telah ditandatangani untuk menamatkan pers . Inggeris Laluan Eropah ke Timur Atlantik Orang Eropah melalui Lautan Atlantik ke Timur.sutera. portugal 2. Kesan Zaman Reformation 2 Mazhab Pimpinan Gerakan Perang keagamaan Kemusnahan masy. Toleransi dan penyebaran . Kristian berpecah kepada Katolik dan Protestan Di Switzerland gerakan pada mulanya dipimpin oleh Huldreich Zw dipimpin John Calvin. dan rempah ratus Raja Sepanyol dan Raja Portugal merupakan pemerintah yang bert memberikan galakan menjelajah ke Timur. Kuasa gereja dicabar secara terbuka. dan Sweden. Barangan Timur Galakan Raja Perjanjian tamatkan Ingin mendapatkan barangan seperti emas. amalan penghidaman dengan mencabar kedudukan Gereja dan inst Luther memperkenalkan mazhab Protestan yang berasal daripada p yang bermaksud membantah yang mempersoalkan kewibawaan Ge golongan paderi.

Asai Tenggara dan L dikuasai oleh Portugal. Ilmu Inkuiri Gigih Kepentingan penerokaan ilmu pengetahuan. Kebanggaan utk menjajah. Ingin menyebarkan agama kristian seperti yang ditekankan oleh pe Eropah. Syarikat Perdagangan Syarikat berpiagam yang telah diwujudkan menjalankan perdagang ke Carribean. Kesan penjelajahan orang Eropah terhadap masyarakat setempat. Eksploitasi Buruh tempatan Para pemodal Sepanyol mengeksploitasikan buruh pribumi untuk b di ladang mereka. Kegigihan dalam mencapai sesuatu matlamat.Afrika. Kemunculan Monarki Baru di England. .dan menakluk Peru dengan menghap Hijrah Masyarakat Eropah Penghijrahan beramai-ramai orang Sepanyol ke Amerika Latin tela masyarakat yang baru di wilayah tersebut. Monarki baru dan galakkan. Keuntungan dagang empahr.persaingan.Asia Tenggara dan Asia T Pembekal Barangan kepada Daerah di luar Eropah telah menjadi pembekal kepada keperluan m Eropah. tanah jajahan bahagian timur kepada Portugal manakala Barat kepa Peragangan rempah ratus dan sutera telah mendatangkan keuntung para pedagang Eropah.Indi. Semangat inkuiri untuk melakukan perubahan. Iktiraf kekuatan Eropah Pemimpin tempatan terpaksa membuat perjanjian dengan mengikti Eropah.Latin Amerika.Perancis. Kuasai pusat dagangan Portugis telah menguasai pusat emporium dunia seperti Goa dan M Kayakan negara Eropah Barangan yang dibawa dari Timur telah memperkayakan ekonomi masyarakat di Eropah. Sikap untuk menerima perubahan bagi mencapai kemajuan melalui Zaman Renaissance hingga zaman penjelajahan dan penerokaan di Eropah. Semangat kebanggaan bangsa telah mendorong orang Eropah untu Eropah sebagai kebanggaan bangsa.dan Belanda meng dan penerokaan ke seberang laut. Sebar Kristian Penduduk tempatan menerima agama kristian yang dibawa oleh m Hapus Tamadun Tempatan Penjelajahan Sepanyol dengan melakukan penaklukan ke atas Mex menundukkan tamadun Atzec. Penyebaran kristian. Petempatan diluar Eropah Petempatan orang Portugis di Melaka dan Goa manakala Filipina a kuasa Sepanyol. Jalan Laut dikuasai Jalan pelayaran perdagangan di Lautan Hindi.

Pertambahan penduduk Britain menghadapi pertambahan penduduk. Semua tanah milik tuan tanah dapat dipagar. Tanaman baru diperkenalkan seperti turnip dan ubi kentang. Milik tanah dapat kelulusan Perubahan dalam penggunaan dan pemilikan tanah persendirian se ± pagar mendapat kelulusan Parlimen untuk memagar tanah awam bagi me secara ladang. Revolusi Pertanian dan Revolusi Prindustrian Sistem tanah di Britain 1. Membentuk ladang pertanian.bandar Hilang rezeki Petani kecil tidak mampu memagari tanah. Tanaman bergilir Kaedah penanaman secara bergilir diperkenalkan oleh Lord Towns pelbagai jenis tanaman secara berterusan sepanjang tahun. Kesuburan tanah dijaga. Golongan tuan tanah dapat membeli tanah awam. Petani kecil yang bergantung kepada tanah awam hilang punca rez Sebab berlaku Revolusi Pertanian di Britain.menyebabkan permint meningkat dan menyebabkan harga gandum meningkat. Melalui kaedah ini kesuburan tanah dapat dikekalkan kerana tanam memerlukan nutrien yang berbeza serta tanah tidak dibiarkan koso Tanaman baru. Baja asli Penggunaan baja asli secara meluas telah menjadikan tanaman lebi . Petani terpaksa menjual tanah. Kos untuk memagar tanah tinggi. Kesan Akta Pemagaran tanah terhadap petani-petani kecil Kemampuan Kos tinggi Jual tanah Kerja ladang Buruh kilang . Jentera pertanian Terdapat alat yang dicipta olh Jethro Tull untuk kegunaan mengga penanaman biji benih dapat dilakukan dengan pantas. Berhijrah ke bandar untuk menjadi buruh kilang.Berani Keberanian menghadapi cabaran tanpa mengira risiko yang bakal d semasameneroka lautan serta daratan. Tanah awam 2. Terpksa bekerja di ladang milik tun tanah yang kaya. Meluas Bentuk ladang Beli tanh Tanah dipagar Tuan tanah memiliki tanah yang luas. Tanah milikan persendirian Kesan Akta Pemagaran Tanah terhadap tuan tanah yang kaya.

Pemasaran produk ± didagangkan. Faktor mempengaruhi berlaku Revolusi Perindustrian di Britain. Eksport Untuk dieksport.tokoh Pertanian skala besar Pertanian menjadi punca ekonomi negara. Lebihan produk dieksport. Menyedikan makanan yang cukup kepada tenaga buruh industri di Kedudukan tuan tanah sebagai tokoh pentig dalam masyarakat. Alat pemintal benang. pertanian meningkat. Alat pemintal benang. Lombong Untuk melombong arang batu. Water Frame Cipta Pintal Wap Spinning Jenny Cipta Pintal Tangan Dicipta oleh Richard Arkwright pada tahun 1769. Para peladang yang menjadi kaya hasil daripada Revolusi Pertania lebihan modal dalam sektor perindustrian. Perubahan sikap sanggup mengambil risiko untuk melaburkan mod perindustrian. Enjin Memperbaiki enjin rekaan Nercomen. Para peladang besar menjadi pedagang antarabangsa. Dana dapat diselamatkan kerana Britain tidak perlu bergantung pad makanan dari luar seterusnya membantu pertumbuhan dan perkem . Enjin Berkuasa Wap James Watt Cipta Dicipta oleh James Watt. Punca ekonomi Lebihan dieksport Peladang jadi pedagang Makanan mencukupi Tuang tanah . Muncul sistem ekonomi skala besar dengan pembukaan ladang per rakyat bekerja sebagai buruh ladang mewujudkan golongan buruh Ciptaan baru dan kegunaannya dalam Revolusi Perindustrian. Menggunakan tangan dapat memintal lapan jurai benang serentak. Lebihan produk dapat diperdagangkan melalui kaedah pemasaran y Kesan Revolusi Pertanian di Britain pada abad ke-18. Menggunakan kuasa wap Dicipta oleh John Hargreaves pada tahun 1770. Lebihan modal dilabur semula Sikap sanggup risiko Dana diselamatkan ± tidak gantung impot.

Penggunaan arang batu sebagai sumber tenaga perusahaan. cekap ± luaskan menyebabkan setiap barang menjadi murah dan mampu dibeli mas pasaran secara meluas di pasaran antarabangsa. Rekaan dalam bidang sains dan teknologi dengan mencipta mesin b perindustrian. Lokomatif roket dapat bergerak selaju 16 batu sejam di atas rel. Pengangkutan . Kereta api menggunakan enjin berkuasa wap digunakan di Eropah 1875 kereta api berkuasa wap membantu perkembangan sistem pen dan kapal laut untuk mengangkut hasil industri Dan perkembangan Kesan Revolusi Perindusrian di Britain. Rekaan dan penemuan Pelbagai mesin direka untuk mempertingkatkan pengeluaran telah kajian dan kreativiti para ahli teknologi dan saintis seperti tenaga w pembakaran arang batu.bantu Penggunaan kuasa wap membantu perkembangan sistem pengangk kembang industri kapal laut untuk mengangkut hasil industri. . Industri Ganti pertanian. Memacu kenderaan di darat. Perubahan daripada Revolusi Perindustrian di Britain Pengeluaran secara besar Pengeluaran barangan dihasilkan secara besar-besaran melalui kae bagi menggantikan tenaga manusia. Buruh upah industri Kegiatan pembuatan dan pengilangan telah mula menggantikan ke sebagai bidang utama ekonomi negara. Pemoda hanya mengkhusus kepada satu bidang industri untuk men mendatangkan faedah dan kemahiran dalam bidang tersebut. Sumbangan enjin berkuasa wap terhadap sistem pengangkutan? Pacu bot Kenderaan darat Lokomatif Roket Kereta api Bantu kembang industri Digunakan untuk memacu bot.tenaga Semangat usahawan. Pengkususan pengeluaran. Lokomatif dipacu dengan enjin berkuasa wap. Semakin ramai rakyat Britain terlibat sebagai pekerja atau buruh in sebagai buruh pertanian. Arang batu . Semangat dan kegiatan keusahawanan telah mencetuskan daya kre tokoh-tokoh perindustria Britain. Penggunaan teknologi enjin berkuasa wap dapat menjimatkan kos murah. Prestasi barangan dari segi kuantiti dan kualiti dapat dipertingkatka Pasaran dlm dan luar negeri Produk tersebut dapat dipasarkan secara meluas di dalam negeri da Teknologi moden ±cepat. Prestasi ditingkatkan.Rekaan baru dlm industri.

menye dipacu dengan lebih laju. Keselamatn terjamin Buruh kanak-kanak perempuan/wanita dilarang.Tuan tanah diganti pengusaha kilang. Tindakan kerajaan mengatasi penindasan pekerja kilang. Masa bekerja panjang melebihi 10 jam sehari. Imperialisme . Pada tahun 1847. Kanak-kanak dipaksa bekerja di lombong arang batu.mereka bo hukuman berat oleh pemerintah.Akta Anti Penggabungan telah dimansuhkan dan Sekerja buat pertama kalinya telah diizinkan.Akta Lombong diperkenalkan untuk melarang pe perempuan dan wanita dalam perusahaan arang batu.memperkenalkan Akta Sepuluh Jam menetapkan dalam perusahaan tekstil tidak bekerja lebih sepuluh jam sehari.renda dan bahan pakaian lain tercipta. Had masa bekerja bagi kanak-kanak yang layak tidak melebihi sem Majikan perlu memastikan keselamatan para pekerja mereka terjam Pada tahun 1842. Wujud Kesatuan dan pindaan undang-undang. Pekerja wanita -sepuluh jam Pada tahun 1824. Hukuman berat Buruh Kanak-kanak Masa kerja 10 jam Kedudukan tuan-tuan tanah sebagai tokoh utama dalam masyaraka para pengusaha dan pemilik kilang. Terdapat Akta Anti penggabungan yang melarang para pekerja dar bermuafakat atau menjalankan sebarang tindakan bagi mendapatka yang lebih baik daripada majikan mereka. Dagangan Antarabangsa Rekaan dan penemuan Gerabak keretapi wap Pengangkutan moden Kapal wap Sistem Kilang Tiada Layanan Pengunnaan Mesin Protes pekerja Larangan pekerja bergabung. Pekerja mahir memprotes dan memusnahkan mesin-mesin pemidan dan renda dikenali sebagai Pergerakan Luddite. Larangan kanak-kanak bekerja. Lebihan produk hasil daripada Revolusi Perindustrian diperdagang antarabangsa dan keuntungan dapat dimaksimumkan.Akta Kilang digubal di Parlimen yang melarang k umur sembilan tahun bekerja sebaliknya diwajibkan ke sekolah. Masa kerja 9 jam. Peringkat awal golongan buruh tidak mendapat layanan atau pemb Kemahiran para penenun dan tukang jahit tidak diperlukan selepas stoking. Kemajuan rekaan dan penggunaan kereta api berkuasa wap. Pada tahun 1833. Kemunculan sistem pengangkutan laut dengan penggunaan kapal l oleh jentera berkuasa wap. Enjin berkuasa wap boleh menarik lebih banyak gerabak bagi men pekerja kilang. Revolusi Perindustrian telah memperkenalkan sistem perkilangan t tekstil. Sekiranya pekerja didapati melanggar peraturan tersebut.

Kegiatan ekonomi peribumi dihapuskan. Imperialisme boleh diertikan sebagai penguasaan sesebuah negara terhadap negara yang lemah. Persaingan kuasa-kuasa Barat mendapatkan tanah jajahan menyeb telah campur tangan di Tanah Melayu.. Britain terpaksa mencari pasaran di Asai kerana Amerika Syarikat untuk melindungi industri mereka.Burma. Terima penasihat Para pemerintah tempatan terpaksa menerima para penasihat dan p Perundangan ditukar Sistem politik perundangan peribumi telah ditukar agar menyamai Persaing antara kuasa barat. Penguasaan bertujuan untuk mendapatkan keuntungan dari segi po Faktor mempengaruhi kedatangan penjajahan Barat ke Asia.Belanda.Maksud imperielisme.oleh Jerman sebagai tugas dan oleh Amerika sebagai ³the blessing of the Anglo-Saxon protec Kesan imperialisme Barat ke atas Asia Tenggara. . Bahan Mentah Luaskan Pasaran Revolusi Industri Sistem Pengangkutan moden. Semangat perlumbaan dikalangan negara Barat dalam kegiatan pen menganggap pemilikan tanah jajahan sebagai satu status kuasa yan Orang-orang Eropah menganggap usaha mengembangkan tamadun tanggungjawab yang disebut oleh orang Inggeris sebagai ³the whit Perancis sebagai ³ mission civilisatrice´. Penguasaan terhadap negara Keuntungan politik dan eko. pasaran.India.Jerman. Wujud eko. Ekonomi tempatan hapus. Pihak Barat yang juga berhasrat untuk menyebarkan pengaruh tam kristian ke seberang laut. Lumba Tanggungjawab Kuasa Barat pada masa itu berminat untuk mendapatkan bahan me yang banyak serta berterusan daripada tanah jajahan seperti rempah Untuk mendapatkan pasaran bagi hasil pengeluaran industri negara Kesan daripada Revolusi Industri yang merebak ke Eropah menyeb Britain. Revolusi Pengangkutan mewujudkan sistem jalan kereta api dan pe berkuasa wap menyebabkan kuasa Barat berlumba-lumba untuk m jajahan.komersial Kegiatan penanaman getah dan perlombongan bijih telah dikomers memenuhi keperluan industri di Britain. Kenaikan Tarif Niat sebar pengaruh.Belanda di Ind menjajah Indo China dan Amerika menduduki Filipina.Perancis dan Itali menjadi kuasa imperialis bahan mentah.

itik. Menjalankan dasar pecah dan perintah mengelakkan hubungan ant pemerintahan mereka.ubi. Lebihan pengeluaran digunakan semula oleh keluarga untuk tuju barangan. 3. 2.pembayaran zakat dan sedekah disimp Mengusahakan tanaman makanan seperti penanaman padi. Tugas untuk meransang dan menjalin hubungan baik di kalangan p dipikul oleh pemerintah peribumi selepas merdeka. [Atas Halaman ] Sistem pendidikan yang diperkenalkan terhad di kawasan bandar u pendidikan asas dan melatih golongan pentadbir rendah bagi meme pentadbiran penjajah. BAB 10 DASAR BRITISH DAN KESANNYA TERHADAP EKONOMI NEGARA Ekonomi tradisional Kegiatan ekonomi masyarakat Melayu radisional.pi Menternak binatang seperti ayam. 4. Perpaduan ditanggung pribumi.bercucuk tanam. Pecah dan perintah. Perubahan demografi dan komposisi etnik berlaku di negara yang t Barat membentuk masyarakat majmuk. Menggunakan teknologi mudah.memungut menangkap ikan.peralatan penanaman padi seper tenggala.kenduri-kendara. . Kuasa Barat bertindak untuk mengimport buruh dari negara lain un kerja bagi keperluan kegiatan ekonomi komersial mereka.lembu dan kerbau untuk m makanan. Bercucuk tanam Menagkap ikan Menternak binatang Perlombongan Memungut hasil hutan Ekonomi Tradisional Sara Diri Jenis Ekonomi Tujuan Lebihan utk pertukaran barangan Tanaman makanan Ternakan makanan Teknologi kuno/mudah Mengamalkan ekonomi secukup hidup. 5. Buruh imgran. 1.Pendidikan diperkenalkan. Aktiviti ekonomi seperti melombong. Demografi dan masyarakat majmuk.

Menggunakan teknologi yang tinggi seperti kapal korek untuk m Pemasaran adalah lebih luas di eksport ke Eropah. Tidak wujud pengkhususan pekerjaan yang jelas. 4.bubu dan jala. 5.Air semulajadi Tangkapan Ikan tradisi Tenaga manusia dan haiwan Modal/Tenaga kecil Tiada Pengkhususan Sistem perairan berasaskan sumber air dari sungai dan hujan. Pertanian dagangan 2. Melibatkan lebihan pengeluaran. Ubi kayu Tebu Lada hitam Gambir Tembakau Kopi getah Kesan kedatangan British terhadap ekonomi di Tanah Melayu. 6. 7. Menggunakan tenaga binatang dan manusia dalam pertanian. Rangkaian Ekonomi Ekonomi tradisi terpinggir Penguasaan terhadap pelabuhan utama di kawasan ini mewujud dagangan yang berkembang pesat di kawasan bijih timah dan pe Aktiviti ekonomi Tradisional khususnya di kawasan luar bandar . Menggunakan tenaga yang banyak dibawa dari China untuk perl Modal adalah besar kerana dimiliki oleh syarikat-syarikat besar. 1. 1.Pembahagian k perbezaan jantina dan umur. Ekonomi Dagangan Maksud ekonomi dagangan Kegiatan untuk ekspot Skala besar Buruh Upah yg banyak Modal Besar Teknologi Pemasaran meluas Lebihan pengeluaran Kegiatan pertanian atau perlombongan bijih timah untuk lebihan Pengeluaran adalah dalam skala yang besar. Penangkapan ikan menggunakan tali kail. 3. Kegiatan ekonomi dagangan di Tanah Melayu. Penggunaan sumber tenaga yang sedikit dan modal yang kecil. 2. perlombongan Jenis tanaman dagangan di Tanah Melayu.

teknologi serta mendapat konsensi tanah yang luas dan pa Wujud Dwiekonomi Masyarakat Melayu masih lagi dengan ekonomi sara diri selain sehingga mewujudkan dwiekonomi. Tingkat Industri Keuntungan daripada hasil perlombongan bijih timah telah pelombongan meningkatkan industri perlombongan.tembakau dan kopi. Ketidakimbangan kemajuan Penumpuan aktiviti ekonomi di negeri-negeri pantai Barat mew Ekonomi pembangunan dengan negeri-negeri di pantai Timur. British memberikan tumpuan kepada tanaman kopi dan temba China mengusahakan gambir.Johor dianggarkan mempunyai 1200 ladang Kemasukan Pemodal Eropah Para pemodal dari Eropah dan China banyak melibatkan diri dal dan Cina era kolonialisme British. Tumpuan pertanian Ekspot. Luas Ladang Lada hitam Pada tahun 1860-an. Saiz setiap satu kangkar setiap 2500 ekar hingga 20000 ekar. Kekuasaan British dalam Keupayaan mereka menguasai sektor pertanian komersial adalah Ekonomi modal. Penyumbang pendapatan Sebagai penyumbang utama kepada sumber pendapatan kerajaan British Wujud Tanaman Komersial Tanaman komersial yang diberi tumpuan oleh British di Tanah ialah ubi kayu.lada hitam. Kemasukan Buruh/Imigran Membawa buruh dari China untuk memenuhi keperluan sektor p Perkembangan pertanian komersial di Tanah Melayu. Usaha tanaman Getah Pada abad ke-20 pemodal British telah mula mengusahakan geta Sistem Kangcu Johor Gmbair/lada hitam Cina Pajak Kangkar Saiz besar Buruh Cina Diperkenalkan di Johor semasa pemerintahan Maharaja Abu Bak Tanaman terdiri daripada gambir dan lada hitam.gambir.lada hitam dan ubi kayu. . Sistem Kangcu dan lada Semasa pemerintahan Maharaja Abu Bakar di Johor.penanaman Hitam diusahakan secara besar-besaran melalui Sistem Kangcu. Pajakan Tanah kepada org Tanah dipajak kepada pengusaha Cina di Johor dengan menanam Cina atau ladang.Sabah dan Sarawak pada abad ke-19.Wujud dwiekonomi Mewujudkan bentuk ekonomi duaan atau dwiekonomi iaitu eko dagangan. Setiap ladang dikenali sebagai kangkar. Setiap kawasan kecil akan diusahakan oleh 3-10 orang buruh dar Faktor mempengaruhi perusahaan getah di Tanah Melayu pada abad ke-20.tebu. Sistem pajakan tanah kepada pengusaha dari China.

Memperkenalkan sistem kupon mengehadkan hari menoreh getah.Tanah subur Terdapat tanah yang subur dan iklim yang sesuai.Bousten Buttery Estate Agency.Ridley dilantik sebagai Pengarah Botanical berusaha membawa masuk getah. Langkah-langkah British menstabilkan harga getah. Cara penorehan Beliau berjaya menemui cara penorehan getah yang sesuai. Peraturan Getah A/B Melaksanakan Rancangan Peraturan Getah Antarabangsa 1934. Dasar British yang memberikan galakan dan sokongan kepada p cukai rendah.basikal dan peralatan elektrik. Revolusi industri ± Revolusi Perindustrian di Eropah telah membawa kepada perm permintaan tinggi. Premiumtanah naik Menaikkan premium tanah untuk penanaman getah. kadar sewa tanah dan tarif cukai yang rendah kepada peladang g Kemudahan infrastruktur Pembinaan infrastruktur seperti jalan raya serta jalan kereta kawasan pertanian komersial dengan pelabuhan dan pusat pentad Pekerja asing Membawa masuk pekerja asing dari selatan India untuk bekerj murah. Sekatan Stevenson Had pengeluaran Kupon had penorehan Memperkenalkan Rancangan Sekatan Stevenson 1922.yang tidak merosakkan Harga getah tinggi Harga getah melambung tinggi berikutan perkembangan ind pengguna seperti kasut. Sekat getah tanah Pekebun kecil tidak dibenarkan menanam getah di tanah sawah sawah. Modal asing Kemasukan modal asing milik pelabur Eropah merupakan sala perkembangan perusahaan getah di Tanah Melayu. Pameran dan pengagihan Ridley berusaha meyakinkan para peladang untuk menanam getah percuma pameran dan mengagihkan benih secara percuma.tayar. Kuota rendah Mengenakan kuota yang rendah kepada pekebun kecil getah.ia ibidem atau berbentuk tulang ikan kering. Syarikat Perwakilan Penubuhan syarikat pewakilan membuka ladang dan menguru Harrisons and Crosfield. Kopi jatuh. . Berlaku kejatuhan harga kopi.Guthrie Galakan British ± sewa tanah. Mengehadkan pengeluaran getah oleh negara pengeluar. Sekat melayu Mengelakkan penglibatan orang Melayu dalam penanaman getah. getah yang digunakan dalam pelbagai industri terutamanya indus Ridley ± bawa masuk getah Peranan Henry N.

di Selangor dan Dato Kelana Putera. Dagang sejak abd ke. China.industri perlombongan bijih timah . Penglibatan Pemodal Penguasaan para pembesar Melayu terhadap sektor Eropah gugat perlombongan bijih timah mula berubah dengan Melayu.Ngah Ibrahim. sendiri. Dimiliki pembesar Lombong bijih timah dimiliki oleh golongan pembesar Melayu dan dikerjakan oleh buruh tempatan.Bijih timah mula diperdagangkan di Tanah Melayu sejak 9 abad ke-9 lagi. Dapatkan kebenaran Pengusaha dari China mesti terlebih dahulu mendapatkan kebenaran para pembesar Melayu untuk mengusahakan perlombongan. Kaedah mendulang Bijih Timah dilombong melalui kaedah mendulang di kawasan sungai yang berhampiran. British minat sebab Perusahaan bijih timah mendapat perhatian pihak British keuntungan tinggi.di Sungai Ujong (Negeri Sembilan). Bijih digunakan oleh masyarakat Melayu untuk membuat gendang gangsa. kerana mendatangkan keuntungan yang lumayan berdasarkan permintaan yang tinggi pada peringkat antarabangsa. penglibatan para pemodal Eropah dalam sektor ini.Jepun dan India. dilombong dijual semula kepada mereka.Perkembangan perlombongan bijih timah di Tanah Melayu hingga kedatangan British.Raja Jumaat.alatan senjata dan alatan muzik seperti gong. Terdapat pembesar Melayu memajak lombong kepada saudagar-saudagar Cina untuk mendapatkan keuntungan yang mudah kerana tidak berupaya menyediakan modal. Antara pembesar yang memiliki lombong bijih timah termasuklah Long Jaafar. perlombongan bijih timah berlaku mulai pertengahan abad ke-19 yang dipantau sepenuhnya oleh para pembesar Melayu tempatan. Membuat alatan. Jepun. Melayu pajak tanah. Harga ditentukan Harga bijih akan ditentukan oleh pembesar Melayu itu pembesar. Masyarakat Melayu memasarkan hasil bijih ke India.Datuk Bandar dan Dato Muda Linggi. Abad -20 dikuasai Pada awal abad ke-20. Pasarkan ke Cina. Jual semula kpd Para pembesar Melayu akan memastikan hasil bijih pembesar. Buruh Cina dipantau Penglibatan pengusaha dari China dalam sekor pembesar.

Perusahaan bijih timah berubah daripada intensif buruh kepada intensif modal. dari China dan India untuk bekerja dalam sektor pertanian dan perlombongan. Kurang tempatan buruh Kekurangan buruh di dalam sektor pertanian dan perlombongan mendorong British membawa masuk imigran. Melayu tidak tentang Orang Melayu tidak menentang imigran China dan India berhijrah ke Tanah Melayu. British benar masuk British telah membawa masuk tenaga buruh dari China dan India untuk bekerja dalam sektor pertanian dan perlombongan. diluluskan bagi mewujudkan penguasaan kerajaan British pada semua peringkat perusahaan melombong bijih timah. mula dikuasai oleh pelombong dari Eropah. Sistem Tiket kredit Sistem pengambilan kakitangan Sistem pengambilan rumah kongsi Kemasukan berkumpulan Sebab-sebab kedatangan imigran China dan India ke Tanah Melayu sejak abad ke19.Eropah. 1. Fukien Cara kemasukan buruh Cina ke Tanah Melayu. 1. Kwangsi 3. Gubal undang. Wilayah di China dan penghijrahan ke Tanah Melayu. 3. Kemiskinan di negara Kemiskinan di tempat asal mendorong kedatangan buruh sendiri. Intensif modal. timah terus merosot dengan pengenalan kapal korek sebagai teknologi baru dalam perlombongan bijih timah. Kwangtung 2. Cina merosot ± Penguasaan pemodal dari China dalam perlombongan bijih British kuasai. kerana kemampuan mereka menyediakan modal bagi penggunaan teknologi kapal korek. Modal kecil Cina Pemodal Cina tidak berupaya bersaing dengan Eropah gagal bersaing. 4. 2. .Beberapa enakmen dan undang-undang digubal dan undang.

Majikan yang memerlukan buruh akan menghantar pegawainya ke China untuk mendapatkan tenaga buruh. Kestabilan politik di Tanah Melayu mempengaruhi buruh asing ini untuk ke sini. Sistem Tiket Kredit Dikumpul dari kg. Cara kemasukan buruh Cina ke Tanah Melayu pada abad ke-19. Tiket dibekalkan. Sin kheh yang sampai di pelabuhan akan diambil oleh pemborong buruh bertindak sebagai orang tengah untuk diserahkan kepada majikan dengan bayaran tertentu.Hubungan tTradisi yg Hubungan tradisi yang terjalin antara Tanah Melayu sudah ada. Terdapat banyak peluang pekerjaan dalam perusahaan getah dan bijih timah. dengan India yang telah mendorong mereka berhijrah ke Tanah Melayu. Sin kheh dibekalkan dengan tiket yang menunjukkan pelabuhan yang mereka tuju serta keterangan sama ada mereka bebas atau berhutang. Sin kheh diletakkan dibawah pengawasan nahkoda atau agensi buruh setelah menerima bayaran daripada bakal majikan. Segala tambang dan perbelanjaan buruh tersebut akan dibiayai oleh majikan. Sin kheh perlu membuat perjanjian secara lisan atau bertulis untuk menjelaskan hutang bekerja dengan majikan berkenaan dalam suatu tempoh yang tertentu. 2. Pemborong buruh. Kestabilan Politik. . Pegawai yang dihantar bertanggungjawab untuk mengiringi buruh-buruh tersebut sehingga mereka sampai di tempat majikannya. Peluang kerja. Tambang dibiayai majikan. Melalui sistem tiket kredit. Ketua bayar wang Buat perjanjian Sin Kheh diawasi. Ketua dibayar sejumlah wang bagi setiap imigran Cina yang dibawa dikenali sin kheh. 1. Sistem Pengambilan kakitangan Majikan hantar pegawainya. Pegawai Iring buruh.bakal imigran ke Tanah Melayu ini dikumpulkan dari kampung-kampung di negara China oleh kheh-tau atau ketua.

Kedatangan mereka diaturkan oleh orang atau kumpulan tertentu kerana kepentingan ekonomi. China yang dilantik oleh sesebuah rumah kongsi.akan datang sendiri dengan biayaan masing-masing. Sistem Pengambilan Rumah Kongsi Dilakukan Pegawai Pengambilan buruh dilakukan oleh pegawai di negara Di Cina. Imigran Foochow diperlukan untuk mengusahakan tanah dan membangunkan sektor pertanian gambir dan lada hitam. Sistem Buruh Bebas Sendiri Buruh dari India yang memasuki Tanah Melayu melalui sistem buruh bebas. Atur Bebas . 1. Setelah tiba di Tanah Melayu.pembawa buruh akan dibayar dengan kadar tertentu seperti yang telah dipersetujui bagi setiap buruh yang dibawanya. Diserah tuan rumah Buruh diserahkan kepada tuan punya rumah kongsi . Sarawak secara berkumpulan dengan persetujuan antara ketua Foochow di Sibu dengan Charles Brooke. Maksud kangani Seorang yang diberi kepercayaan dan lesen oleh majikan untuk mendapatkan tenaga buruh dari India. Kemasukan Secara Berkumpulan Tajaan Charles Brook Kedatangan imigran ini telah berubah ekoran wujudnya tajaan oleh Charles Brooke melalui syarikatnya yang beribu pejabat di Singapura. Sektor pertanian.mereka bebas memilih tempat dan pekerjaan yang mereka kehendaki.3. 4. Pegawai yg biayai Pegawai tersebut akan membiayai segala perbelanjaan buruh-buruh tersebut sehinggalah mereka sampai di rumah kongsi di Tanah Melayu. kongsi. Persetujuan ketua Kemasukan imigran Cina berketurunan Foochow di Foochow ± Sarawak. Cara kemasukan buruh India ke Tanah Melayu abad ke-19.

Kedatangan para pedagang Eropah telah memperkenalkan penggunaan mata wang perak Sepanyol selama 300 tahun digunakan di Negeri-Negeri Melayu dan Negeri-Negeri Selat Pada tahun 1897. Penubuhan institusi kewangan atau bank di Tanah Melayu oleh penjajah berlaku ekoran pembangunan dan Melayu lain. Sistem Kangani Lesen Seseorang kangani yang diberi kepercayaan oleh majikan. Mata wang . Di negeri-negeri Melayu lain .wang kertas Negeri-Negeri Selat mula diperkenalkan dan hanya sah digunakan untuk perdagangan di Negeri-Negeri Selat.Melaka Penggunaan mata wang emas.iaitu antara 9 hingga 13 sen sehari.wang dan kupang emas di Terengganu dan jongkong tampang di Pahang.2. Sistem Kontrak Majikan biaya Majikan akan membiayai tambang mereka ke Tanah Melayu dan sebagai balasannya buruh tersebut akan bekerja dengannya untuk jangka masa tertentu (antara 1-3 tahun) dengan bayaran yang paling minimum.mata wang turut digunakan seperti dinar emas Kelantan. 3.akan diberi lesen dan dihantar pulang ke India untuk mencari tenaga buruh. Pada tahun 1960. Mata wang Sepanyol Wang Kertas Wang Negeri Selat. Kangani diberikan wang pendahuluan untuk membiayai perbelanjaan buruh tersebut sehingga mereka tiba di Tanah Melayu. Wang Pendahuluan Pengurus agensi Perkembangan mata wang di Tanah Melayu. Seseorang kangani adalah seperti pengurus agensi yang membawa masuk pekerja asing.perak dan timah bermula semasa zaman Kesultanan Melayu Melaka dalam kegiatan perdagangan. Penjajah tubuh bank .British telah menubuhkan sebuah pesuruhjaya dikenali sebagai Lembaga Pesuruhjaya Wang untuk mengeluarkan wang kertas di Negeri-Negeri Selat.

Melayu tubuh bank.kesempatan ekonomi. Bank ejen pembayar Urusan perniagaan antarabangsa bertambah licin kerana bank bertindak sebagai ejen pembayar kepada pengeksport dan pengimport.serta insurans nyawa.Pada tahun 1859.insurans perniagaan dan kemalangan. Eropah manakala pedagang tempatan hanya boleh mendapatkan perkhidmatan melalui orang tengah atau komprador. Dana daripada luar negara dapat disalurkan terus ke Tanah Melayu dengan lebih mudah dan cepat. Kemudahan pinjaman. Bank di Sarawak Bank Perdagangan ditubuhkan di Sarawak seperti Kwong Lee Bank diikuti Sarawak Chinese Banking Corporation Limited dan Ban Chiang Bank.insurans kebakaran . Bank berperanan menyediakan kemudahan pinjaman kepada para pelabur untuk memajukan dan memesatkan lagi industri getah dan bijih timah. Perkhidmatan insurans yang ditawarkan ialah insirans maritim atau lautan. Bank Eropah Selepas 1874. Perkembangan Perdagangan Jenis Perkhidmatan Perkhidmatan insurans diperkenalkan ekoran perkembangan ekonomi dalam perdagangan antarabangsa. Bank Tempatan Pada tahun 1913.lebih banyak bank Eropah membuka cawangan di Tanah Melayu seperti The Chartered Bank. Perkembangan insurans di Tanah Melayu. Perkhidmatan utama ± Bank-bank Eropah ini lebih mengutamakan pedagang org Eropah.orang melayu menubuhkan bank yang pertama di Kuala Lumpur dikenali sebagai Malay National Banking Corporation Bhd. Dana luar ± cepat. Keperluan perkhidmatan insurans maritim adalah untuk Insurans Maritim .insurans harta.bank tempatan yang pertama telah ditubuhkan di Kuala Lumpur iaitu Kwong Yik Bank diikuti Bank of Malaya Ban Hin Lee Bank di Pulau Pinang. Mercantile Bank .Hong Kong and Shanghai Bank dan Algemence Bank Nederland. Pada tahun1947.Mercantile Bank merupakan bank Pertama pertama yang ditubuhkan di Tanah Melayu.

Lindung tanah Melindungi dan mengelakkan tanah orang Melayu Melayu daripada dicerobohi oleh pemodal dan pelabur asing. Ordinan Insurans. Melayu merupakan cawangan atau wakil syarikat insurans asing yang beribu pejabat di luar negara. . Insurans Kebakaran Insurans kebakaran menjadi penting kerana kebakaran sering membawa kemusnahan misalnya. Pengasingan khidmat Pada tahun 1917.di Kuala Lumpur dan di Ipoh.syarikat insurans yang ada di Tanah Luar. Pemilikan tanah Memperkenalkan undang-undang pemilikan tanah bagi meneruskan penguasaan ekonomi. Pada 1948.undang-undang perkhidmatan syarikat insurans insurans telah dikemaskinikan dengan insurans nyawa diasingkan daripada insurans kebakaran.melindungi dagangan dan kapal pedagang kerana sistem pengangkutan laut merupakan sistem pengangkutan utama.tembakau dan getah. Dasar British Terhadap Pertanian Kesan dasar British memperkenalkan pertanian dagangan Tanaman baru Memperkenalkan tanaman baru yang mendapat pasaran baik diperingkat antarabangsa seperti kopi. Syarikat perwakilan Syarikat perwakilan yang diperkenalkan di Tanah Melayu ialah boustead and Company di Pulau Pinang mewakili Syarikat Royal Insurance Company dari England. Tanaman Ladang Mengusahakan tanaman secara ladang dengan menggunakan tenaga buruh yang dibawa masuk dari China dan India. Cawangan Insurans Pada peringkat awal. Komersilkan tanaman Mengkomersialkan beberapa jenis tanaman tradisional seperti gambir dan lada hitam. Syarikat Insurans Straits Insurance Limited dan Khean Guan Insurance Tempatan Limited ialah syarikat insurans tempatan berpusat di Singapura dan Pulau Pinang.enakmen-enakmen ini digantikan dengan Ordinan Syarikat Insurans kebakaran dan Ordinan Syarikat Insurans Nyawa.

Sistem Pemilikan Sistem pemilikan dan penggunaan tanah yang tanah Melayu.sewa beli.penjualan dan pembelian. Kebenaran Pejabat Masyarakat tempatan perlu mendapat kebenaran daripada Tanah.damar dan rotan. . Rekod Bertulis Rekod bertulis adalah penting bagi menjamin dan mengesahkan hak pemilikan tanah. Ketentuan Cukai Menentukan kadar cukai yang dikenakan terhadap jenis tanah yang dimiliki atau diusahakan.damar dan rotan.Tujuan British memperkenalkan undang-undang tanah di Tanah Melayu Elemen utama. dipraktikkan masyarakat Melayu tidak sesuai dengan sistem tanah di Barat. Jadikan Cagaran Tanah boleh dijadikan cagaran bagi mendapatkan modal.tanah peribumi dan tanah perlombongan. Permohonan Tanah Menetapkan individu ataupun syarikat yang berminat untuk mengusahakan sesuatu kawasan membuat permohonan di Pejabat Tanah. Pejabat Tanah untuk mengutip sumber hutan seperti nipah. Kebenaran Pejabat Masyarakat tempatan perlu mendapat kebenaran Tanah daripadaPejabat Tanah untuk mengutip sumber huan seperti nipah. Nilai Komersial tanah Membahagikan tanah mengikut kegunaan dan nilai komersial seperti tanah ladang. Tiada Rekod Sistem pemilikan tanah dikalangan masyarakat Melayu tidak mempunyai rekod dan catatan yang sempurna untuk dijadikan bukti pemilikan terhadapnya. Kesan pengenalan undang-undang tanah oleh British terhadap masyarakat Melayu Permohonan ± Pejabat Inividu yang ingin mengusahakan tanah tidak perlu Tanah mendapat kebenaran pembesar Melayu sebaliknya mesti memohon melalui Pejabat Tanah. Mudahkan Rekod bertulis memudahkan sebarang urusan pentadbiran Pentadbiran seperti urusan cukai dan urusniaga terhadap tanah seperti urusan cukai dan urus niaga terhadap tanah seperti pajakan. Tanah menjadi elemen utama dalam aspek ekonomi penjajah. Kuasa residen Memberikan kuasa kepada Residen negeri untuk menentukan kawasan konsensi tanah yang diberikan kepada para pemodal.

Sistem Wang Urusan dengan wang Melayu Pinjam Wang Melayu Jual Tanah. Land Settlement Menguatkuasakan Land Settlement Order 1933 memberi Order. Lindungi drp Cina. Elak pindah milik. 4. Akta Tanah Simpanan Melayu Land Order Land Settlement Order Proklamasi Perlindungan Hak Peribumi Tindakan British bagi mengekalkan tanah pemilikan peribumi AktaTanah Simpanan Majlis Mesyuarat Persekutuan meluluskan Akta Tanah Melayu. Mengelakkan berlaku pemajakan. Undang-undang menetapkan jenis tanaman padi dan kelapa. Tak Benar tanam Akta tersebut tidak membenarkan orang Melayu komersial. Melindungi tanah peribumi daripada dicerobohi pengusaha Cina untuk kegiatan pertanian. Warisan dan Pemilikan Tanah hanya boleh dilakukan secara warisan.pemecahan dan penjualan tanah terhadap tanah warisan. Ramai orang Melayu menjual tanah milik mereka untuk melangsaikan hutang. Masyarakat Melayu terpaksa bergantung kepada orang tengah untuk meminjam wang.Sabah dan Sarawak. 3. Semua urusan seperti jual beli.cukai. hak milik tanah peribumi Sarawak. Mengelakkan tanah orang Melayu berpindah kepada orang asing. 2. Land Order ± hak Memperkenalkan Land Order 1931 yang memperuntukan milik di Sarawak. perlindungan hak tanah peribumi.pecah.. Perkembangan sistem ekonomi wang terhadap masyarakat Melayu. menanam tanaman komersial. ./politik.barang keperluan dan perkhidmatan dibayar dengan wang. Kuasa isytihar Residen diberi kuasa mengisytiharkan mana-mana hak milik orang Melayu sebagai Tanah Simpanan Melayu. Undang-undang tanah yang diperkenalkan di Tanah Melayu . pemilikan Elak pajakan.sewa tanah. Akta ini diperlukan untuk menjamin ekonomi dan politik orang Melayu masa depan. Padi dan kelapa. Simpanan Melayu 1913. 1. Jamin eko.

Kandungan Akta Tanah Peribumi di Sabah dan Sarawak. terhadap tanah yang dijual kepada orang asing.Golongan imigran hanya boleh mempunyai hak terhadap imigran. Bahagi kpd 3 kaw. tanah campuran sahaja. Urus niaga tanah Segala urus niaga tanah dengan orang Eropah perlu dimaklumkan dimaklumkan kepada ketua peribumi.Pembahagian tanah jenis Memperkenalkan Land Order 1948 membahagikan tanah kepada tanah campuran. Peg Daerah ± kuasa ± Pegawai Daerah diberi kuasa dalam urus niaga tanah niaga. Tanah campuran. dengan Eropah. Sebelum 1888 tak sah Menganggap tidak sah segala urus niaga tanah antara peribumi dengan orang Eropah sebelum 1888. Akta Land Order 1948 membahagikan tanah di Sarawak kepada tiga kawasan tanah pedalaman. Warta Hak Pribumi. Peg Daerah ± kuasa ± Pegawai Daerah diberi kuasa menjaga kepentingan hak Sabah. Larang tanam Memperkenalkan Enakmen Tanah Padi 1917 yang melarang . Lindungi drp ceroboh Akta Land Order 1933 melindungi tanah peribumi daripada dicerobohi pengusaha dari China untuk tujuan pertanian. melalui pewarisan untuk mengelakkan berlakunya pemajakan. Tiada Tuntut ganti Penduduk peribumi Sabah berhak menuntut ganti rugi rugi. Pindah milik melalui Pemindahan hak milik tanah hanya boleh dilakukan pewaarisan.pemecahan dan penjualan tanah. Kesan dasar British terhadap pekebun kecil getah di Tanah Melayu. Mewartakan Proklamasi Pelindungan Hak Peribumi 1889. Lindung tanah Akta Land Settlement Order memberi perlindungan pribumi kepada tanah milik masyarakat peribumi. bahawa kepentingan hak milik tanah peribumi Sabah adalah di bawah kuasa Pegawai Daerah. Berhak ganti rugi Penduduk peribumi berhak menuntut ganti rugi terhadap tanah yang dijual kepada orang asing. Imigran Tanah Golongan imigran hanya boleh mempunyai hak terhadap campuran tanah campuran. milik tanah peribumi Sabah. Kuasa Pegawai Proklamasi perlindungan Hak Peribumi menetapkan Daerah.tanah simpanan dan tanah pedalaman.

Memberikan perlindungan kepada pemodal dan pengusaha ladang dari Eropah menerusi Rancangan Stevenson 1922 semasa kejatuhan harga getah. Tidak beri keutamaan Tidak memberi keutamaan nasib rakyat tempatan. Menggalakkan pelaburan Eropah melalui skim perladangan. disekat Pekebun kecil dilarang menanam getah di tanah sawah. Premium permohonan tanah baru untuk tujuan penanaman getah turut dikenakan.kesan buruk akan berlaku di Tanah Melayu. Keutamaan kpd Mengutamakan ekonomi penjajah dan ekonomi peladang penjajah. Orang Melayu tidak berminat untuk mengerjakan sawah padi. Elak Libat dlm getah Tak mahu Gantung impot padi Tiada jaminan beras luar. Lindungi pemodal Eropah Kuota Rendah Melayu tidak minat penanaman getah dikawasan penanaman padi. Sebab British kekalkan orang Melayu dalam penanaman padi. mengancam ladang getah pengusaha Eropah. Tiada insentif Intensif kewangan dan bantuan teknikal tidak pernah . Elak Ancam Getah Pekebun kecil dilarang menanam getah Eropah. Mengelakkan penglibatan orang Melayu dalam penanaman getah. Galakan kpd Eropah.Kurang orang Melayu Premium dikenakan ± tanah baru Pembukaan Tanah baru dilarang. Pembukaan tanah-tanah baru untuk tujuan penanaman getah telah dilarang sama sekali oleh kerajaan British. Penyertaan pekebun kecil getah terutamanya dari kalangan orang Melayu dalam sektor perusahaan getah berkurangan. Mengurangkan Tanah Melayu bergantung import beras dari luar negara seperti dari Thailand. besar atau kelas komprador yang mengaut keuntungan negara.Sekiranya berlaku kekurangan pengeluaran beras luar. Bekalan beras dari luar negara tidak sentiasa terjamin. Sebab orang Melayu kekal dalam ekonomi tradisional semasa pemerintahan British.Indo-China dan myanmar. kerana ia Melayu tanam getah. Pekebun kecil diberi kuota yang lebih rendah melalui pelaksnaan Rancangan Peraturan Getah Antarabangsa pada tahun 1934.

kewangan. Perkembangan Perkembangan sistem pengangkutan mewujudkan bandar Pengangkutan Kuala Lumpur. Petempatan berbeza Petempatan masyarakat berbeza mengikut kaum. Menaikkan premium tanah untuk tanaman getah.Orang Melayu tinggal di kawasan luar bandar. Pusat Pengumpulan Bandar Kuching muncul sebagai pusat pengumpulan dan hasil pengeksportan gambir dan lada hitam. Pertanian Perkembangan pertanian komersial mempengaruhi kewujudan bandar johor Bahru.kaum India kebanyakkannya sebagai penoreh getah dan kaum Cina sebagai peniaga dan Pekerjaan ikut kaum . Kuota Rendah Melaksanakan Rancangan Peraturan Getah Antarabangsa pada tahun 1934 yang memberi kuota yang rendah untuk penjualan getah oleh orang Melayu. Kesan-kesan Dasar Ekonomi British Faktor kemunculan bandar baru di Tanah Melayu pada awal abad ke-20. tanam getah. Ciri-ciri masyarakat berbilang kaum di Tanah Melayu. Bijih timah Perkembangan kegiatan perlombongan bijih mewujudkan bandar Kuala Lumpur.Taiping dan Seremban. Premium tanah naik. Kedudukan Strategik Kuala Lumpur berkembang sebagai bandar besar kerana kedudukan strategiknya. Petroleum Perkembangan perlombongan petroleum mewujudkan bandar Miri di Sarawak.Melaka dan Pulau Pinang. ditawarkan kepada pekebun kecil.kaum Cina tinggal di kawasan bandar dan kaum india tinggal di estet Jenis pekerjaan rakyat berbeza-beza mengikut kaum orang Melayu sebagai petani. Pekebun kecil tidak dibenarkan menanam getah di tanah sawah Lindungi peladang Memperkenalkan Sekatan Stevenson melindungi peladang Eropah. Melayu disekat Menyekat orang Melayu daripada menanam getah. Eropah semasa kejatuhan harga getah. Ada Pelabuhan Peningkatan pengeluaran produk industri bijih timah dan getah telah menjadikan pelabuhan Klang.

pekerja di lombong bijih timah. Bahasa berbeza Bahasa pertuturan yang digunakan dalam kehidupan sosial berbeza antara satu sama lain. Tiada kesepaduan Tidak terdapat kesepaduan dan interaksi antara kaum yang kaum meluas. Pendidikan Sistem pendidikan vernakular dengan menggunakan Vernakular bahasa ibunda masing-masing. Sistem pendidikan semasa penjajahan British di Tanah Melayu. Pendidikan Vernakular Sistem pendidikan vernakular dengan menggunakan bahasa ibunda masing-masing. Guna Bahasa Ibunda Sistem pendidikan yang menggunakan bahasa ibunda kaum masing-masing sebagai bahasa penggantar. Sek. Melayu- British menubuhkan sekolah vernakular Melayu di Neg.Selat. Negeri-Negeri Selat. Sek Melayu ± Tlk Sekolah Melayu pertama terletak di Teluk Belanga.- Pertama Belangga,Singapura. Kemudian - Seberang Sekolah Melayu seterusnya didirikan di Seberang Perai,K.Kangsar, Bt Prai,Kuala Kangsar dan Batu Gajah di Perak. Gajah. Sek .Perempuan 1885 Sekolah Melayu untuk murid perempuan telah dibina di Negeri-Negeri Selat pada tahun1885. Kolej Melayu -Elit Kolej Melayu Kuala Kangsar ditubuhkan sebagai sekolah khusus untuk golongan elit. Sek.Melayu-Peringkat Sekolah Melayu ditubuhkan hanya peringkat rendah dan Rendah kurikulum bersesuaian dengan cita-cita British menjadikan anak Melayu sebagai petani. Guru- MPSI Maktab Perguruan Sultan Idris (MPSI) ditubuhkan di Tanjung Malim,Perak bertujuan melatih guru sekolah Melayu. Ladang- Tamil Pihak pengurusan ladang pula akan membiayai sekolah Tamil di kawasan ladang. Bandar ± Tamil - Barat Pendidikan Tamil disediakan oleh kerajaan British di bandar seperti Sekolah Tamil Vivekananda di Seremban berorientasikan sistem pendidikan di negara India. Sukatan - India Menggunakan sukatan pelajaran,buku dan tenaga pengajar dari India serta menggunakan bahasa Tamil sebagai bahasa penggantar. Saudagar Cina ± tubuh Sekolah Cina dibiayai oleh saudagar dari

sek. Dialek masing-maing.

Enakmen sekolah.

±

daftar

Mubaligh Kristian ± sek Ingg. Sek. Ingg ± Elit Bandar Sek Ingg. Ikut England Universiti Malaya.

China.Contohnya,Sekolah Chung Hwa (1914) dan sekolah Cina Yuk Chai (1926) di Kuala Pilah. Menggunakan dialek masing-masing sebagai bahasa perantaraan manakala guru,buku dan sukatan pelajaran datangya dari China. Kerajaan British mewartakan Enakmen Pendaftaran Sekolah mengawal segala aktiviti untuk menyekat pengaruh komunis di Sekolah Cina. Pendidikan Inggeris turut dimulakan pada peringkat awal hasil usaha mubaligh Kristian dan badan sukarela,di Tanah Melayu. Sekolah Inggeris dianggap sebagai sekolah elit kerana lokasinya terletak di bandar dan pelajarnya terdiri daripada kalangan orang atasan. Kurikulum sekolah Inggeris disusun berasaskan sistem pendidikan di Engand. Pihak British menubuhkan sebuah universiti iaitu Universiti Malaya di Singapura tetapi agak lewat.

Perkembangan perindustrian di Tanah Melayu pada awal abad ke-20. Kurang maju tumpu Perusahaan perkilangan di Tanah Melayu tidak maju bahan mentah. kerana aktiviti ekonomi British memberi tumpuan terhadap pengeluaran bahan mentah bijih timah dan getah. Barangan diimport Hampir semua barangan perkilangan yang diperlukan telah diimport kerana barangan perkilangan tempatan yang sedikit. Tujuan eksport ± Sektor perkilangan di Tanah Melayu dimajukan untuk kasut getah. keperluan eksport,Syarikat Shum Yip Leong mndirikan dua buah kilang kasut getah untuk dieksport ke China. Kasut Bata - Klang Syarikat Kasut Bata turut menubuhkan sebuah kilang di Klang,Selangor. Fung Keong, Kinta Terdapat juga syarikat seperti Fung Keong di Rubber Works ± Klang,Selangor dan Kinta Rubber Works di Ipoh,Perak berasaskan getah yang menghasilkan barangan berasaskan getah. United Engineer ± Syarikat United Engineers pula telah mendirikan kilang kapal korek membina kapal korek ,kapal kecil dan mesin memproses getah. Mengetin nanas. Perusahaan mengetin nanas diasaskan oleh seorang berbangsa Perancis berpusat di Johor untuk eksport.

Pemodal Cina

Pemodal Cina mengusahakan perusahaan mengetin nanas di Johor.

Perkembangan sistem pengangkutan dan perhubungan di Tanah Melayu pada awal abad k-20. Perkembangan Lombong & Petanian Cepat penghantaran Perkembangan pesat kegiatan perlombongan dan pertanian menyebabkan perkembangan pengangkutan dan perhubungan. Jalan kereta api dibina untuk mempercepatkan pengangkutan bijih timah dari kawasan perlombongan ke pelabuhan untuk dieksport. Jalan kereta api yang pertama telah dibina pada tahun 1885 untuk menghubungkan Taiping dengan Port Weld,Kuala Lumpur dengan Port Swettenhem,kawasan perlombongan di Seremban ke Port Dickson dan di Tapah Road dengan Telok Anson. Pada tahun1904,semua kawasan perlombongan bijih timah di Perak,Selagor dan Negeri Sembilan telah mempunyai perkidmatan kereta api. Jalan kereta api yang menghubungkan Seberang Perai dengan sempadan Siam telah disiapkan pada tahun 1918. Pada tahun 1931,jalan kereta api di bahagian timur yang menghubungkan Gemas,Pahang dan Kelantan ke sempadan Siam telah dibina. Menjelang tahun 1923,jalan kereta api di Tanah Melayu telah disambung hingga ke Singapura. Pembinaan jalan kereta api menggalakkan pembukaan tanah-tanah baru di kawasan pedalaman untuk penanaman getah. Di Johor,orang Eropah hanya melabur dalam perusahaan getah selepas terdapatnya pembinaan jalan kereta api. Perkhidmatan kereta api dapat membawa muatan yang banyak. Jalan raya dalam bentuk berturap dan tanah merah digunakan untuk mengangkut bijih timah dan getah ke pangkalan sungai. Menjelang tahun 1895,Selangor dan Perak mempunyai jalan raya sepanjang 2400 kilometer. Kegunaan jalan raya bertambah popular selepas

Jln Keretapi Pertama

Perkhidmatan Timah 1918 Keretapi Sempadan Siam 1931 ke Timur

utk

ke

1923 Sambung Singapura Buka tanah baru

ke

Pelabur luar datang Muatan yg banyak Jln raya berturap

Sepanjang 2400km jln raya Kenderaan bertambah

Luar Menghubungi dengan negara luar melalui pelabuhan dengan menggunakan kapal berkuasa wap.. Langkah-langkah British untuk meningkatkan perkhidmatan kesihatan di Tanah Melayu.. Pelabur Luar . Hubung seluruh Menghubungkan bahagian timur. Tambah kecekapan Perhubungan antara negeri-negeri serta perhubungan dengan negara luar dapat dijalankan dengan lebih cekap dan cepat.pengenalan kenderaan bermotor pada tahun 1902. pos. Mudah hubungan Jalan raya diantara Kuala Lumpur dan Kuantan turut Barat Timur dibuka bagi memudahkan perhubungan antara negerinegeri di Pantai Timur. .utara dan selatan Tanah Bahagian TM Melayu.Getah Menarik pelabur Eropah melabur dalam perusahaan getah. Sistem perhubungan seperti telegraf. Bina Hospital Menubuhkan hospital di bandar seperti di Taiping dan di Kuala Lumpur dalam usaha mengawal wabak penyakit berjangkit mudah merebak. Sumbangan sistem pengangkutan kepada ekonomi Tanah Melayu pada awal abad ke-20 Lombong Timah Cepat penghantaran Perkembangan kegiatan perlombongan bijih timah. PembukaanTanah Pembukaan tanah baru di pedalaman untuk peladangan Getah getah.Antara tahun 1911 hingga tahun 1928.radio dan perkhidmatan udara diwujudkan akibat daripada perkembangan ekonomi.perkhidmatan Telegraf. Hubung Perlis . Mempercepatkan pengangkutan bijih timah dari lombong ke pelabuhan untuk dieksport.telefon.jalan raya yang Singapura menghubungkan Perlis dan Singapura siap dibina.Selangor dan Negeri Sembilan. Komunikasi ± Tel. Muatan Kereta api dapat membawa muatan yang banyak.Sabah dan Sarawak. Pelabuhan Pelabuhan dapat dimajukan untuk mengeksport getah dan bijih timah ke Eropah. Hubungkan dengan Jalan keret api menghubungkan semua kawasan kawasan timah perlombongan bijih timah di Perak. pos.

dua buah di Pahang dan tiga buah di Negeri Sembilan. Mendirikan Institut Penyelidikan Perubatan di Kuala Lumpur yang membuat penyelidikan untuk mencari punca penyakit dan langkah pencegahan. Pusat kesihatan kecil turut dibina di negeri-negeri lain.perkhidmatan perubatannya tertumpu di bahagian Kuching dan pusat perubatan kecil dibina di Sri Aman dan Sibu. [Atas Halaman ] .iaitu di daerah Jasselton.Kudat dan Tawau. Sri Aman. Terdapat hospital yang dibina atas sumbangan orang perseorangan seperti Hospital Tung Shin di Kuala Lumpur. Lembaga Sanitary ditubuhkan untuk menitikberatkan kesihatan awam terutamanya di bandar-bandar serta mengawasi kebersihan bandar di Kuala Lumpur.yang memberikan perkhidmatan kesihatan kepada pekerja lombong bijih timah yang terdiri daripada kalangan imigran China. Pada tahun 1913 beberapa buah hospital telah dibina di Sabah.Beauford. Jabatan Kesihatan telah mengambil alih sebahagian tugas Sanitary Board dan bertanggungjawab dalam aspek kesihatan.misalnya terdapat 14 buah pusat kesihatan di Selangor.Pusat Kesihatan Pusat Kecil Kesihatan Sabah hospital ± bina Sarawak ± di Kuching. Sibu Sumbangan orang Perseorangan Institut Penyelidikan Perubatan Lembaga Sanitary Jabatan Kesihatan Membina pusat kesihatan di luar bandar untuk mengawal penyakit berjangkit yang mudah merebak.Sandakan. Di Sarawak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful