Pendahuluan

Lompat jauh merupakan salah satu acara olahraga dimana seseorang atlet mendarat sejauh yang mampu dari tempat yang dituju.Seseorang atlet lompat jauh perlu membuat persiapan dari segi kedudukan pusat graviti, kelajuan dan kedudukan kaki untuk menang dalam acara ini. Matlamat utama bagi pelompat ialah berlari pada kelajuan maksimum dan berkebolehan untuk meletakkan kaki di papan lonjak dengan betul dan tepat tanpa gangguan pada kelajuan.

Teknik dan fasa-fasa lompat jauh
Acara lompat jauh mempunyai tiga teknik lompat jauh yang berbeza. Antara teknikya ialah teknik lompat jauh gaya layar, teknik lompat jauh gaya gantung,
dan teknik lompat jauh gaya kayuh. Setiap teknik ini mempunyai fasa-fasa lompat

jauh yang berbeza. Antaranya ialah lari landas, lonjakan, layangan dan mendarat.

Teknik Lompat Jauh Gaya Layar
Teknik ini boleh digunakan oleh pelompat jauh yang baru melibatkan diri dalam acara ini. Dalam teknik ini pelompat perlu mengimbangi badanya dalam keadaan melunjur semasa fasa layangan. Fasa Lari Landas Lari pecut dengan kelajuan maksimum. Lari 21-23 langkah atau 35-45 meter. Kawal ketetepan langkah. Fasa Lonjakan Kaki lonjakan dilonjakan dengan kekuatan maksimum Ayunkan lulut kaki hadapan ke atas bagi menambah kelajuan menegak.

 Kawal ketetepan langkah. Ayunkan tangan ke hadapan apabila tumit kaki mencecah tanah.Fasa Layangan Rapatkan lutut ke dada dan ayun kedua -dua tangan ke atas dan kehadapan. Teknik Lompat Jauh Gaya Gantung Teknik ini memerlukan lentikan badan dan kedudukan kepala yang mendongak ke atas semasa fasa layangan awal dan melunjurkan kaki ke hadapan diikuti badan dan kaki semasa mendarat. Angkat kedua-dua lutut secara serentak bersama dengan ayunan tangan ke hadapan untuk mendarat. Fasa Mendarat Rapatkan kaki dan hulurkan ke hadapan apabila badan mula jatuh. Fasa Lonjakan Lonjak kaki dengan kekuatan yang maksimum yang bertentangan ke hadapan. Fasa Lari Landas Lari pecut dengan kelajuan maksimum. Angkat lulut kaki hadapan seberapa tinggi yang mampu dan angkat tangan . Lari 21-23 langkah atau 35-45 meter. Fasa Layangan Ayunkan tangan ke belakang dan lentikan badan supaya dapat kelihatan seperti bergantung Luruskan kaki.

Fasa Mendarat Ayun tangan ke belakang dan bawa kedua -dua kaki yang dirapatkan ke hadapan. Fasa Layangan Ayunkan tangan ke belakang dan lentikan badan supaya dapat kelihatan seperti bergantung Luruskan kaki. Gerakan tangan ke hadapan dengan pantas Teknik Lompat Jauh Gaya Kayuh Teknik ini memerlukan kemahiran yang tinggi kerana peserta seolah -olah berkayuh satu setengah langkah atau dua setengah di udara fasa layangan sebelum mendarat. Lunjurkan kedua-dua kaki ke hadapan Bengkokkan lutut dan bawa pinggul ke hadapan semasa mendarat untuk mengimbangi pergerakan badan dan tumit kaki . Dahulukan tumit untuk mendarat. Fasa Lonjakan Lonjakan kaki dari papan lonjak dan kaki bebas di hadapan Kedua-dua kaki berada bertentangan dengan langkah 1. Angkat kedua-dua lutut secara serentak bersama dengan ayunan tangan ke hadapan untuk mendarat Fasa Mendarat Bongkokkan badan sedikit dan luruskan badan k e hadapan. Kawal ketetepan langkah. Lari 21-23 langkah atau 35 -45 meter. Fasa lari landas Lari pecut dengan kelajuan maksimum.

 Sekiranya A menapak lebih atau kurang di papan lonjakan. Lonjak dengan kuat menggunakan kaki lonjak dari papan lonjakkan dan mendarat dengan tumit. ANSUR MAJU DALAM LOMPAT JAUH Ansur Maju Lari Landas Berpasangan A berlari dari tempat permulaan ke papan lonjakan B berdiri berhampiran papan lonjakan sambil memerhatikan kaki lonjak A menapak di papan lonjak. Ayunkan kedua belah tangan untuk mendapatkan daya lonjakkan. . Jika menapak sebelum papan lonjakan. Ansur Maju Lonjakkan Ansur maju 1 Lonjak dari papan lonjakan. . y y y Bengkokkan lutut dan bongkokkan badan rendah. anjakkan tempat permulaan satu atau dua langkah ke hadapan. ubah suai jarak ukuran di tempat permulaan. Jika kaki lonjakan menapak melebihi papan lonjakan. Ulang sebanyak 6 kali di tempat permulaan yang baru. anjakkan tempat permulaan ke belakang satu atau dua langkah.

Lunjurkan kaki dan tangan ke hadapan. Ansur Maju Layangan dan Mendarat Ansur maju 1 Melonjak dengan kaki lonjakan melintasi benteng pasir y Berlari lima hingga enam langkah. Cuba mencecah bola dengan hujung tangan. Ansur maju 2 Mencecah bola dengan hujung tangan y Gantung sebiji bola pada jarak 1 -2 meter dari papan lonjakkan di kawasan mendarat dengan ketinggian yang boleh dicapai.melonjakmelepasi kayu atau tali y y y Rentangkan seutas tali da atas pasir berjarak 1 -1. Lonjak dengan kuat dan ayunkan lutut kaki bebas seberapa tinggi yang mampu. melonjak kaki lonjakan dari papan lonjakan dan melepasi benteng pasir untuk mendarat dengan tumit.5 meter dari papan lonjakan Lari sejauh lima hingga enam langkah Melonjak melintasi tali atau kayu dan mendarat. . Mendarat dengan tumit. Mendarat dengan tumit. Ansur Maju 3 Berlari. y y y y Lari 5-6 langkah dan melonjak dengan kaki lonjakkan.Ansur maju 2 Melonjak dari hujung bangku y y Bergerak dengan dua atau tiga langkah ke hujung bangku. y y Ayun kedua-dua belah tangan ke atas hadapan.

LAMPIRAN .

Buku Teks Pendidikan Jasmani Tingkatan 4 . www.yahoo.RUJUKAN 1.com 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful