SEJARAH DAN PERKEMBANGANNYA Memanah atau Archery merupakan salah satu jenis sukan paling lama di dunia.

Ia telah diperkembangkan sejak zaman manusia menemui dan mencipta tamadun dan peradaban. Hal ini adalah kerana memanah pada asalnya bukan untuk dipertandingan tetapi cara dan alat untuk terus mencari kehidupan atau survival . Tidak hairanlah jika acara memanah ini adalah setua umur sukan mula dipertandingkan di dunia ini. Ia dipertandingkan di semua kejohanan sukan olahraga di seluruh dunia. Pemanah sedang mencari sasaran Target dan Tree Stand Sasaran PemanahFAIL SUMBER LENGKAP GURU PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 112 ALATAN DAN KEPERLUAN Set busar dan anak panah Kepala anak panah berbagai bentuk anak panah Target - Papan Skor (Score board)Pendidikan Jasmani dan Sukan untuk Sekolah-sekolah Malaysia 113 Golf penarik tali busar Quiver atau karung anak panah Shoulder pad atau lapik bahu pelbagai saiz dan bentuk Arrow Case atau kotak simpan anak panahFAIL SUMBER LENGKAP GURU PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 114 TEKNIK DAN KEMAHIRAN ASAS MEMANAH

12 34 5 6Pendidikan Jasmani dan Sukan untuk Sekolah-sekolah Malaysia 115 1. Mengangkat (Set up) . Berdiri (Stance) Pandangan dari depan Pandangan dari sisi Buka kaki selebar bahu Garisan memanah (merah) di antara dua kaki Kedudukan kedua belah bahu selari ke tengah sasaran Berdiri tegak. kedua-dua belah tangan dan imbangan badan untuk melakukan panahan. Mencangkuk (Hooking) 5.Pandangan dari belakang kedudukan kepala. kaki dan badan jangan dibengkokkan Berdiri dengan selesaFAIL SUMBER LENGKAP GURU PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 116 2. Letakkan anak panah di arrow rest . tali dan cengkaman tangan untuk memanah 3.Pendidikan Jasmani dan Sukan untuk Sekolah-sekolah Malaysia 117 Kedudukan busar. Memasang Panah (Nocking) Pasang nock panah di antara dua titik nocking di tali busar Pastikan panah dipasang sehingga bunyi klik . Satu sayap yang berlainan warna mestilah ke arah kiri. Memegang (Pre Draw)FAIL SUMBER LENGKAP GURU PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 118 4.

Kedudukan jari dan kadar tarikan cangkuk mengikut peratusan Tangan yang memegang busar diangkat setinggi mata Bahu dan siku tangan yang satu lagi mestilah selari 10% 65% 25%Pendidikan Jasmani dan Sukan untuk Sekolah-sekolah Malaysia 119 6. Menjangkar (Anchoring) Tarik nafas dan tahan nafas secara selesa Cari sasaran dengan sebelah mata ditutup untuk penumpuan (focus) Tali busar diletakkan di hadapan tengah bibir dengan agakanPendidikan Jasmani dan Sukan untuk Sekolah-sekolah Malaysia 121 . bahu dan belikat untuk menarik tali Jangan gunakan kekuatan pergelangan tangan Siku digerakkan ke belakang selari dengan lantaiFAIL SUMBER LENGKAP GURU PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 120 7. Menarik (Drawing / Pulling) Gunakan kekuatan otot lengan.

bukan menutupi lubang pembidikFAIL SUMBER LENGKAP GURU PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 122 Selepas membuat panahan. tangan ditarik sedikit ke belakang selari dengan arah anak panah. Melepas (Release) Gunakan mata kanan (tutup sebelah mata) Halakan pembidik (sight pin) ke tengah sasaran Jangan bidik berpandukan kepala panah (Kepala panah akan kelihatan di bawah sasaran) Bayangkan tali akan berada di sebelah kanan pembidik. Tunggu sehingga panah mengenai sasaran 10.dapat membidik ke tengah sasaran Jangan membidik terlalu lama (tangan akan menggigil) Lepaskan tali dengan melepaskan ketiga-tiga jari secara serentak Dalam masa yang sama. Gerak Lanjut (Follow Through) . Membidik (Aiming) 9. 8.Lepaskan tali sahaja . jangan terus jatuhkan busar.

( 3 ) Jika anak panah melantun balik. Suzana Binti Nayan dan ramai lagi. ( 4 ) Sejarah Memanah Written by Admin Monday. Mohd Iqrak bin Harun. Bull Eyes atau X tetap dikira 10 markah tetapi digunakan sebagai mata kelebihan jika terdapat sama markah.11. Pemarkahan (Scoring) Markah dikira mengikut di mana anak panah mengenai sasaran Terdapat 10 bulatan di sasaran bermula dengan 1 markah di bulatan terbesar sehinggalah ke 10 markah di bulatan terkecil. pasukan ini seterusnya mendapat bimbingan dari Jurulatih Cik Lim Geok Phong yang juga bekas pemanah negara yang penuh pengalaman. markah akan dikira dengan menggunakan bekas (lubang) yang terhasil. 14 December 2009 09:07 Memanah Pasukan Memanah SSBP ditubuhkan pada April 2000 dengan bilangan pemanah seramai 12 orang. markah yang lebih besar akan diambil kira. Antara atlet negara dan pasukan pelapis negara yang telah dilahirkan adalah seperti Wan Khalmizan bin Wan Aziz. ( 2 ) Jika terkena di garisan. Pasukan ini telah mengorak langkah dan terus menyinari sukan memanah tanahair. 2003. ( 1 ) Tiada markah bagi sasaran di luar bulatan besar. Di bimbing oleh jurulatih Encik Thakib bin Abdullah dan pada tahun 2003 bertambah seramai 25 orang. . Nordiana Najwa Johari.Olimpik Bejing 2008.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful