Minden jó, amire a gyepnek szüksége lehet

GARDENA gyepápolás

GARDENA gyepápolás Tartalom

A GARDENA felteszi az i-re a pontot a gyepápolásban
Újdonságok 2009 3

Fűnyírás az Ön igénye szerint
Meggyőző teljesítmény és kényelem GARDENA elektromos fűnyírók Az első fűnyíró, ami minden kanyarral megbirkózik: GARDENA Kanyar-go fűnyíró Maximalisták egymás közt GARDENA Suhanó kézi fűnyírók 4 8 10

A fűszegélynyírásról
Kényelem a virágágyásoknál és a teraszon GARDENA mechanikus fűnyíró ollók Erőteljes, kötetlen és könnyen használható GARDENA akkumulátoros fűszegélynyírók Találja meg a kertjének megfelelő damilos fűszegélynyírót GARDENA fűszegélynyírók 15 16

18

Álmok a mélyzöldben
Engedje fellélegezni gyepét GARDENA gyep- és mélyszellőztetők A gyeptrágyázás csodákra képes GARDENA szórókocsik A gyepápolás időszaka Gyepápolás áttekintése Merüljön el a kert öntözésében a GARDENA-val 24 26 27 28

2

A GARDENA felteszi az i-re a pontot

Újdonságok 2009
Ön gyorsan és kényelmesen szeretné lenyírni a gyepét? És még szórakozni is szeretne közben? A GARDENA folyamatosan új, zseniális ötleteket fejleszt, melyek Önt közelebb viszik a céljához. És a gyep egész évben pompázik! 2009-ben egy sor új termékkel várja Önt a GARDENA.

Az új komfort fűnyírók gyorsan és hatékonyan vágják le a füvet az erős, nagyteljesítményű motor segítségével.

Minden igényhez a megfelelő damilos fűszegélynyíró. A GARDENA még a választásban is segít.

Kényelmes akkus kézi fűnyírók most új, lítiumion technológiával: garantálja az egyenletes és erőteljes vágásképet – mintha ollóval vágta volna.

3

Fűnyírás az Ön igénye szerint
Új

GARDENA Elektromos fűnyírók
Meggyőző teljesítmény és kényelem
A GARDENA szeretné érezhetően megkönynyíteni a kerti munkát. Minden fejlesztés az Ön igényeit veszi figyelembe. Ezért kérdezzük meg a kerttulajdonosokat újra és újra, hogy mik a kívánságaik. Csak így lehet igazán gyakorlatias terméket a piacra hozni. Különösen érdekesek 2009-es új elektromos fűnyíróink. Kényelmesek, kiváló minőségűek és kifejezetten jól vágnak. Amit elvárhat egy jó fűnyírótól:

• Erőteljes vágás magas és dús gyepen is • Precíz vágás a kiemelkedően ápolt gyepért • Összességében könnyű használhatóság és fáradtságmentes nyírás • Problémamentesen beállítható vágási magasság • A fűgyűjtő kosár egyszerűen hozzáférhető • Kis súly, rugalmasság a sarkokban és éleken • Kényelmes szállítás • Helytakarékos tárolás

4

Ideális kisebb gyepfelületekre

Új

A kis méregzsák PowerMaxTM 32 E
• Nagy húzóerő magas fűben is • Továbbfejlesztett fűgyűjtés • Kifejezetten könnyű és fordulékony

Minden új GARDENA elektromos fűnyíró nagy teljesítményű motorral van felszerelve, erőteljes áttétellel (POWER PLUS MOTOR).

29 l-es fűgyűjtő kosár
Egyszerű levenni, szállítani és üríteni. Fogantyúval és nagy kidobónyílással.

Ergonómikus
Kényelmesen és egyértelműen használható. Nagy indítógomb.

Könnyű: csupán 8,5 kg
Rugalmas nyírás közben, könnyen szállítható. Súlytakarékos felépítés.

Vágási magasság 20–60 mm Jó vezetés
Pontosan és kényelmesen, egy kézzel beállítható a vágási magasság. Központilag szabályozható. Könnyen kezelhető, különösen halk működés közben. Puha profilú kerekekkel.

5

Erőteljes és kényelmes

Új

Az erőteljes mindentudó PowerMaxTM 36 E
3 in 1
Nyírás, gyűjtés, mulcsolás.

Nagyobb vezetési kényelem
Fordulékony, egyenetlen talajon is jól fut. Nagy kerekek puha profillal.

40 l-es fűgyűjtő kosár
Különösen könnyű levenni. Nagy kidobónyílás, kényelmes hordozófogantyú és betekintő nyílás a telítettség ellenőrzéséhez.

Gyorsan összecsukható
Kis helyen, helytakarékosan tárolható. Gyorszárral rögzíthető tolókengyel.

6

Extra széles, extra erős

Új

Maximális teljesítmény PowerMaxTM 42 E

Kényelmi kivitel
Ura minden helyzetnek. Azonos termékjegyek mint a PowerMaxTM 36 E-nél.

Vágási szélesség
Különösen nagy vágási szélesség, még erősebb motor.

50 l-es fűgyűjtő kosár
Nagy térfogatú, betekintő nyíláson keresztül a telítettsége folyamatosan ellenőrizhető.

Új

Új

Új

Elektromos fűnyíró Modell Cikkszám Vágási szélesség / motor teljesítménye Központi magasságállítás Fűgyűjtő kosár Súly Mulcsolás (3 in 1) Kertméret PowerMaxTM 32 E
4033 32 cm / 1.200 W Power Plus 20-60 mm (5 fokozatban) 29 l 8,5 kg – Kb. 300 m2-ig

PowerMaxTM 36 E
4037 36 cm / 1.500 W Power Plus 20-60 mm (5 fokozatban) 40 l 13,5 kg

PowerMaxTM 42 E
4043 42 cm / 1.700 W Power Plus 20-60 mm (5 fokozatban) 50 l 13,9 kg


Kb. 500 m2-ig


Kb. 800 m2-ig

7

Az első fűnyíró, ami minden kanyarral megbirkózik
GARDENA Kanyar-go fűnyíró
Ne féljen az akadályoktól! Fűnyírás könnyedén. Ezzel a fűnyíróval minden kanyarral fáradtságmentesen megbirkózik, könnyedén megfordul, vagy mindent kikerül. Így a fűnyírás szórakoztató, és a munkáját is megkönnyíti. Ezen felül pedig a vágási minőség önmagáért beszél!

Ideális tagolt kertekbe! Egy forradalmi koncepció a GARDENA-tól
Manőverezés
Fáradtságmentesen meg tud fordulni a legkisebb helyen is. Minden szögben, minden akadály körül precíz és gyors.

Szegélymenti nyírás
Kiemelkedően kényelmes sövény és kerítés mellett és bokrok alatt is. A dönthető tolórúd lehetővé teszi, hogy a fűnyíró mellett haladjunk.

Kézre eső fűgyűjtő kosár
A fűgyűjtő kosár eltávolítása és visszahelyezése rendkívül könnyű: egyszerűen döntse oldalra a kormányrudat.

Gyorsan összehajtható
Kicsire összecsukható, helytakarékosan tárolható. Gyorszárral rögzíthető tolókengyel.

Elektromos- / akkumulátoros Kanyar-go Cikkszám Vágási szélesség / motor teljesítménye Vágási magasság Fűgyűjtő kosár: gyűjtőtérfogat Súly Mulcsolás (3 in 1) Zajszint Kertméret

8

Ideális kis gyepfelületekhez, illetve erősen tagolt kertekbe. Rendkívül könynyű és kompakt. Egyszerű kábelvezetés.

Ideális közepes és nagy gyepfelületekhez. A fűgyűjtő kosár telítettségjelzővel van ellátva. A vágási magasságot egyszerűen, egy kézzel be tudja állítani. A 38 E mulchCut modell mulcsoló funkcióval van kiegészítve.

Kábelmentes. Az akkumulátor teljesítménye kb. 300 m2 gyepfelületre elegendő egy feltöltéssel. Nyírjon füvet kábeltől függetlenül. Így tökéletes a szórakozás!

Kis gyepfelületekre. A fordulékony első kerekek lehetővé teszik a pontos nyírást a fűszegélyeknél is. Egyszerűen fordul. Merev tolófogantyú.

Elektromos Kanyar-go 34 E easyMove
4034 34 cm / 1.100 W 20-65 mm (kerekenként, 4 fokozatban) 30 l 16,1 kg – csak 87 dB (A) kb. 500 m2-ig

Elektromos Kanyar-go 38 E easyMove 38 E mulchCut
4038 38 cm / 1.300 W 20-70 mm (központilag) 38 l 19,4 kg – csak 89 dB (A) kb. 800 m2-ig 4039 38 cm / 1.300 W 20-70 mm (központilag) 38 l 19,7 kg

Akkumulátoros Kanyar-go 34 A easyMove
4036 34 cm / 24 V / 9 Ah 20-65 mm (kerekenként, 4 fokozatban) 30 l 21,9 kg

Elektromos fűnyíró 34 E basicMove
4032 34 cm / 1.000 W 20-65 mm (kerekenként, 4 fokozatban) 30 l 15,0 kg


csak 89 dB (A) kb. 800 m2-ig


csak 88 dB (A) kb. 300 m2-ig


csak 87 dB (A) kb. 500 m2-ig

9

Maximalisták egymás közt
GARDENA suhanó fűnyírók
A fűnyírás precíz módja. A GARDENA suhanó fűnyírók pontosan (kés az ellenkésen) vágják az értékes gyepfelületét, csakúgy, mint ha ollóval vágta volna. Ha úgy akarja, akár egész rövidre is. A suhanó fűnyíró a titka az angol gyepnek. Nincs kímélőbb módja a gyepfelület tökéletes nyírásának. Ideális kis, vagy különösen gondozott gyepfelületekhez. Aki egy kis testmozgást szeretne, természetesen kézi fűnyírót használt. Persze kényelmesebbek az elektromos- és akkumulátoros fűnyírók.

10

Tökéletes vágás – tökéletes gyep

Új

A kábelmentes maximalista GARDENA akkumulátoros suhanó fűnyíró 380 Li
Nagy teljesítményű, erőteljes és jól irányítható – mindez természetesen kábel nélkül. A legmodernebb lítium-ion technológia az Ön angol pázsitjának: • Cserélhető • Folyamatosan használható – bármikor utántölthető • Nincs memória hatás • Rövid töltési idő • Hosszú élettartam • Csekély súly

Nagy teljesítményű
25 V / 3,2 Aó.

Kényelmes
Az akkumulátor egyszerűen cserélhető.

Erőteljes
Folyamatos nagy húzóerő.

Ergonómikus
Kényelmes tolni.

Li-Ion
POWER

A legmodernebb lítium-ion technológia az Ön angol pázsitjának.
11

Az angol gyep hagyománya
GARDENA suhanó fűnyíró
Az zöld nyugtat és ellazít. A gyepfelületek nyugalmat árasztanak. Ki akarná saját magát, vagy szeretett környezetét zajjal vagy kipufogógázzal terhelni? A GARDENA suhanó fűnyírók halkak, használat közben nem bocsátanak ki káros anyagot.
A folyamatos tökéletes fűnyírás titka az érintésmentes vágási technológia (a késhenger és az alsó kések nem érintkeznek). Az edzett minőségi acélból készült, tapadásgátlóval bevont késhenger precízen élezett, legjobb minőségű. Így a verhetetlenül könnyű és halk fűnyírót fáradtságmentesen tolhatja végig a gyepen.

Suhanó fűnyíró Cikkszám Vágási szélesség Motorteljesítmény Vágási magasság Fűgyűjtő zsák Súly Gyepfelület

Suhanó fűnyíró 300 / 380
4020 30 cm – 12-42 mm választható (cikksz.: 4029) 7,6 kg kb. 100 m2-ig 4023 (ábra nélkül) 38 cm – 12-42 mm választható (cikksz.: 4029) 8,1 kg kb. 200 m2-ig

12

Fűgyűjtő zsák
Minden GARDENA suhanó fűnyíróhoz használható. Cikksz. 4029

Angol gyep
Az angol díszgyep jellegzetessége a finom, kifejezetten rövidre vágott fűszálak. Ehhez a legajánlatosabb olyan fűmagkeveréket venni, aminek nagy része a vöröscsenkesz (Festura rubra). A vöröscsenkeszt a filigrán, lassan növekvő fűszálak jellemzik, amit 1,5 cm-es hosszúságra lehet lenyírni.

Új

Természetesen mindkét fűnyírót a korábban felsorolt tulajdonságok jellemzik, amihez még plusz a következő komfort felszereltség járul: • Nagy, speciális bordázatú, puha műanyag bevonatú kerekek • Jobb fogás az ergonómikus markolatnak köszönhetően • Gyorsan összecsukható a gyorszáras rögzítőkar segítségével.

Még kényelmesebb a nagyteljesítményű, 400 Wattos motornak köszönhetően. Az késhenger állandó fordulatszáma egyenletes, tiszta vágásképet biztosít. Egyedülálló: ha a közelben nincs elektromos hálózat, kézi fűnyíróként is használhatja.

Erőteljes és mégis független. Kényelmesebb már nem is lehet. A lítium-ion akkumulátor megszabadítja Önt a kábelrengetegtől. A 380 Li fűnyíró könnyen irányítható, mint egy mechanikus kézi fűnyíró, de kényelme mint az elektromos fűnyíróké. És ami a legjobb: bármikor utántölthető – nincs memória hatás! Fűgyűjtő zsákkal.

Li-Ion
POWER

Suhanó fűnyíró 300 C / 380 C
4021 (ábra nélkül) 30 cm – 12-42 mm választható (cikksz.: 4029) 8,7 kg Kb. 150 m2-ig 4024 38 cm – 12-42 mm választható (cikksz.: 4029) 9,4 kg kb. 250 m2-ig

Elektromos suhanó fűnyíró 380 EC
4028 38 cm 400 W 12-42 mm választható (cikksz.: 4029) 11,9 kg kb. 500 m2-ig

Akkumulátoros suhanó fűnyíró 380 Li
4025 38 cm 25 V / 3,2 Ah 12-42 mm csomagban megtalálható 13,6 kg kb. 400 m2-ig

13

A fűszegélynyírásról

A GARDENA a fűszegélynyírás specialistája, ezért minden feladathoz a tökéletes megoldást nyújtja Önnek. A fűnyíró ollókkal, akkumulátoros fűszegélynyírókkal, és az új damilos fűszegélynyírókkal a munka egyszerűen ergonómikusabb és kényelmesebb lesz – bármely egyedi helyzetben.

Mechanikus fűnyíró ollók
Alkalmasak kisebb ápolási munkák elvégzésére az ágyások vagy a terasz körül.

Akkumulátoros fűszegélynyírók
A hosszabb ideig tartó fűszegélynyíráshoz ajánlott. Könnyű vágás vezeték és kézimunka nélkül. Egyes modellek kisebb gyepfelületek nyírására is alkalmasak

Damilos fűszegélynyírók
Erőteljes vágás magas fűben, nagyobb távolságoknál is. Ideális elvadult fűszegély megmunkálására, pl.: kavicsos utaknál, terméskő falaknál.

14

Kényelem a virágágyásoknál és a teraszon
GARDENA mechanikus fűnyíró ollók
Alkalmasak kisebb ápolási munkák elvégzésére virágágyásoknál vagy a terasz körül. A 360°-kal elforgatható vágófej egyaránt fáradtságmentes vágást biztosít mind bal- mind jobbkezeseknek.

360ϒ 0ϒ

ergo g plus

Comfort fűnyíró olló, forgatható
Tökéletesen illik a kézbe, és különösen könnyedén vág a speciális kialakítású fogantyúnak köszönhetően – erőkifejtés a mutató- és középsőujjal. 360°-ban elforgatható a fej, így a bal-és jobbkezesek számára is egyaránt fáradságmentes a munka. A csúszósaru lehetővé teszi a precíz vezetést és az állandó vágási magasságot. Cikksz. 8735

360°

Comfort fűnyíró olló, forgatható
A Comfort fűnyíró olló minden előnyével rendelkezik. 360°-ban elforgatható a fej, így a bal- és jobbkezesek számára is egyaránt fáradságmentes a munka. Cikksz. 8734

Comfort fűnyíró olló, forgatható
Hátkímélő, hosszúnyelű fűnyíró olló. Az állítható dőlésszög lehetővé teszi az egyszerű nyírást, akár az extrém zugokban, szegletekben is. Cikksz. 8740

Comfort fűnyíró olló
Kellemes fogás és könnyű vágás az ergonómikus kialakítású fogantyúnak köszönhetően. A csúszósaru lehetővé teszi a precíz vezetést és az állandó vágási magasságot. Cikksz. 8733

15

Erőteljes, kötetlen és könnyen használható
GARDENA akkumulátoros fűszegélynyírók
Univerzális és kábelmentes. A GARDENA akkumulátoros fűszegélynyírók segítenek a gyepápolásban. A hosszabb fűszegély nyírásában, vagy akár – egyes modellek esetében – a kisebb gyepfelületek nyírásában.

Akkumulátoros fűszegélynyíró olló készlet
Komplett készletajánlat praktikus teleszkópos forgónyéllel. Ergonómikus munkát tesz lehetővé. • 1 db Accu 60 • 1 db teleszkópos forgónyél Cikksz. 8812

Li-Ion
POWER

Lítium-ion akku technológia
Könnyen karbantartható, modern akkumulátor és töltési technológia: • Mindig üzemkész – bármikor utántölthető. Nincs memóriafunkció • Rövid töltési idő. • Nincs önlemerülés. • Csekély súlyú akkumulátor.
16

Akkumulátoros fűszegélynyíró olló Accu 60
• Max. vágási idő: 60 perc. • Max. vágási teljesítmény: kb. 1.100 m. Cikksz. 8801

Akkumulátoros fűszegélynyíró olló Accu 80
• Max. vágási idő: 80 perc. • Max. vágási teljesítmény: kb. 1.400 m. Cikksz. 8803

Akkumulátoros fűszegélynyíró olló Accu 100
• Max. vágási idő: 100 perc. • Max. vágási teljesítmény: kb. 1.500 m. Cikksz. 8805

GARDENA teleszkópos forgónyél
A GARDENA fűszegélynyíró ollókhoz (cikksz.: 8800-8805, 2500-2510) és bokornyírókhoz (cikksz.: 8818, 8820, 8825, 8829) illeszthető. Mindkét irányba 45°-ban elforgatható. 85-120 cm között fokozatmentesen állítható a hosszúsága, igazodva a testmagassághoz és a munkaművelethez. Cikksz. 8817

17

Találja meg a kertjének megfelelő damilos fűszegélynyírót

GARDENA damilos fűszegélynyírók
Minden kerttulajdonos szembesül vele: a gyep szépen nyírt, de a fűszegéllyel a fűnyíró mégsem boldogul! A új GARDENA damilos fűszegélynyírók segítenek Önnek! Megbirkóznak a fűszegéllyel, bozóttal és az elvadult növényekkel is. Mindezek mellet könnyen kezelhetőek, és jól illenek a kézbe. Az Ön kertje melyik típusba sorolható? Damilos fűszegélynyíró vásárlása esetén már nem kell sokáig keresgélnie. Sorolja be, hogy milyen kerttípussal rendelkezik, és válasszon hozzá megfelelő damilos fűszegélynyírót. Az előny: Így többé nem kell utánajárnia és összehasonlítania a különböző termékek műszaki adatait. Egyszerűbb már nem is lehetne!

S
Kisebb kertek
Kisebb takarítási munkák a kertben.

M
Családi házak kertjei
Hosszabb fűszegélyek és nehezen elérhető helyek.

L
Nagyobb kertek
Hosszú fűszegélyek, kisebb gyepfelületek, nehezen hozzáférhető helyek, túllógó szegélyek.

XL
Elvadult kertek
Nagy gyepfelületek erősszálú fűvel, gyommal és elvadult növényzettel.

SmallCut 300

EasyCut 400

PowerCut 500

ProCut 1000

18

Az egyszerű és a rugalmas

Új

S GARDENA damilos fűszegélynyíró SmallCut 300
Ideális kis takarító munkákhoz a kertben. Automatikus szálmeghosszabbítással gyors a munkavégzés. Tartalék pótszálorsóval.

Ergo
Új
M GARDENA damilos fűszegélynyíró EasyCut 400
Rugalmas mindentudó. Egyedileg beállítható a testmagassághoz, illetve az alkalmazási területhez. A koppintó automatikával a damil hosszát önállóan adagolhatja. Kisebb felületek kényelmes nyírásához tartozékként pótkerekek kaphatók.

Praktikus
Növényvédő kerettel.

Rugalmas
A dönthető nyélnek köszönhetően lejtőkön, vagy bokrok, ill. akadályok alatt is kényelmesen használható.

19

Az univerzálisak

Új

GARDENA damilos L fűszegélynyíró PowerCut 500
Az ideális megoldás nagy kertekhez: Itt a kényelem és a nagy teljesítmény egyesül.

90¡

Forgatható szegélynyíró fej
A túlnyúló szegélyeken is könnyű a szegélyvágás.

EasyCut 400, ComfortCut 450 és PowerCut 500
Problémamentes szálmeghosszabbításnak az új, koppintó automata szálmeghosszabbításnak köszönhetően.

20

Az erőteljesek

Új

XL GARDENA damilos fűszegélynyíró ProCut 800
Erőteljes és kényelmes. Megbirkózik a magas fűvel, gazzal és elvadult növényekkel nagy felületeken is. Az optimalizált súlyelosztás és az öv biztosítja a kényelmes munkát hosszabb időtartam alatt is. Az erős kétszálas vágóelv 2 mm-es damillal még az elvadult fűvel is megbirkózik. Szálmeghosszabbítás koppintó automatikával.

Új

90¡

XL GARDENA damilos fűszegélynyíró ProCut 1000
A ProCut 1000-es fűszegélynyíró még egy teljesítményt és komfortérzetet növelő extrával is rendelkezik. A speciális szarvkormány még ergonómikusabb munkát biztosít, és a helytakarékos tároláshoz 90°-kal elforgatható.

21

A kábelmentesek

Li-Ion
POWER

A kábelmentes szabadság
Az akkumulátorok egyre inkább nagyobb teljesítményűek és robusztusak. Ezért egyre több fogyasztó dönt az akkus termékek mellett. A jövőben ne hagyja, hogy zavarják a kábelek.

Egyszerű kés- és akkumulátor csere

Új

Damilos fűszegélynyíró
Cikkszám Vágási átmérő Motorteljesítmény Szálkeresztmetszet Szálhossz Növényvédő keret Teleszkópos nyél Nyél hajlásszöge állítható 90°-os élvágás

Csere akkumulátor lítium-ion 18 V-os
Erôs energiaforrás a GARDENA akkus fűszegélynyíróhoz. Lehetővé teszi a munkaidő megduplázását. Cikksz. 8839

22

Li-Ion
POWER

Ergo
Új
M GARDENA damilos fűszegélynyíró AccuCut 400 Li
Nagy teljesítményű, gondozást nem igénylő lítium-ion akkumulátor cellákkal, melyek kb. 30 perces munkaidőt biztosítanak. Ez kb. 1000 m gyepszegélyt jelent – több, mint két focipálya szegélye! Az akkumulátor cserélhető. Gyors töltési idő: már kb. 3 óra alatt fel tudja tölteni a lemerült akkumulátorokat. Az új rotoros vágórendszer pontos vágási eredményről gondoskodik. A csúcsminőségű műanyag vágókésnek köszönhetően különösen könnyű a munka.

Új
M GARDENA damilos fűszegélynyíró AccuCut 450 Li
Felszereltsége megegyezik az AccuCut 400 Li fűszegélynyíróéval, ámde plusz extrákkal rendelkezik: a 90°-kal elforgatható vágófej könnyed munkát biztosít a túlnyúló szegélyeken is. A felhajtható kerekek tartozékok.

90¡

SmallCut 300
8845
230 mm 300 W 1,5 mm 10 m – – – –

EasyCut 400
8846
250 mm 400 W 1,6 mm 6m

ComfortCut 450
8847
250 mm 450 W 1,6 mm 6m

PowerCut 500
8848
270 mm 500 W 1,6 mm 6m

AccuCut 400 Li
8840
230 mm 18 V

AccuCut 450 Li
8841
230 mm 18 V

ProCut 800
8851
350 mm 800 W 2,0 mm 2x3m – – – –

ProCut 1000
8852
350 mm 1000 W 2,0 mm 2x3m – – – –

Rotoros vágórendszer: műanyag kés

• • •

• • • •

• • • •

• • •

• • • •

23

Engedje fellélegezni gyepét

GARDENA gyep- és mélyszellőztetők
Tegye le tavasszal a tökéletes gyep alapkövét.

A tél hosszú volt, nedves és hűvös. Ilyenkor a legerősebb gyep is szenved. Biztosítson számár levegőt a friss energiához és a növekedéshez. Ehhez a GARDENA gyep- és mélyszellőztetők a legmegfelelőbbek.

A mélyszellőztető eltávolítja a mohát, növénymaradványokat és a gyomokat

Használjon rendszeresen mélyszellőztetőt évente egyszer, ha szükséges kétszer. Haladjon sorról sorra, majd vissza. A nagyon elmohásodott területeken, vagy ahol sok a növénymaradvány, kiegészítésképpen haladjon át merőlegesen is a soron. Meg fog lepődni, hogy mennyi mindent eltávolít a mélyszellőztető a gyepből. Így megint optimális a levegő, víz- és tápanyag-utánpótlás. A kopott területeken legjobb, ha azonnal újra veti a füvet.

24

A gyengéd gyógykúra: fűlevegőztetés
Ezt a gyógymódot bármikor alkalmazhatja. A gyepszellőztetők gyengédek a fűhöz, kíméletesen távolítják el a mohát és a növénymaradványokat. Ezen kívül megelőzheti a gyomosodást és mohásodást, és a növénymaradványokból képződő réteg sem tud újra kialakulni.

Elektromos mélyszellőztető EVC 1000
Különösen alaposan távolítja el a növénymaradványokat, mohát és gyomot, hatása hosszan tartó. Nagyteljesítményű motorjának és a Power Plus áttételnek köszönhetően akár 600 m2-es gyepfelület mélyszellőztetésére is alkalmas. A kopásálló nemesacél kések problémamentesen haladnak a legelvadultabb fűben is. Cikksz. 4068 Ajánlott tartozék: Fűgyűjtő zsák: 4065

Elektromos fűlevegőztető ES 500
Eltávolítja a mohát és a növénymaradványokat – ajánlott gyakori használatra, az egész év során. 500 W teljesítményű motorjának és a Power Plus áttételnek köszönhetően akár 600 m2-es felületre is ajánlott. A robosztus nemesacél rugók különösen hosszú élettartamúak. Cikksz. 4066 Ajánlott tartozék: Fűgyűjtő zsák: 4065

Power Plus
A Power Plus rendszer jól megtervezett szíjmeghajtása gondoskodik a nagy teljesítményű motorról és a nagy húzóerőről. Így a munka minden fázisában könnyen és fáradságmentesen tud dolgozni!

25

A gyeptrágyázás csodákra képes
GARDENA szórókocsik
Gyeptrágyázás nélkül is lehet szép a gyepe. De aki egyszer már használt gyeptrágyát, nem hisz a szemének: ilyen zöld még soha nem volt a gyep. De ez természetes: minden fűnyírásnál tápanyagot vonunk el a fűtől, a talaj tápanyag-utánpótlása pedig egyszer csak kiürül. Hogy ezt elkerülje, rendszeres trágyázással kell pótolni a tápanyagot. A legegyszerűbben egy GARDENA szórókocsival tud gyeptrágyázni. A rugalmas szóróhenger pontos adagolást biztosít. A szabadonfutó funkció húzásnál vagy fordulásnál megakadályozza a dupla szórást, mert a szóróanyag kijuttatása automatikusan megáll (Stop-System). Különlegessége: a GARDENA szórókocsit télen is használhatja téli szóróanyag kijuttatására (pl. só, kavics).

Szórókocsi 800
Könnyítse meg a munkát! A fogantyún található adagolókarral. És hogy ne szórjon egy helyen többször, vagy a sarkokat ne felejtse ki, a 800-as szórókocsi a szórási utat környezetbarát, vízben oldódó jelölőfesték segítségével megjelöli. Nagyobb felületekre ajánlott. Szórási szélesség 53 cm, töltési térfogat 20 l. Jelölőfesték, és két kijuttatótartály van a csomagban.

Szórókocsi 300
300 m2 gyepfelületig ajánlott. Szórási szélesség 45 cm, töltési térfogat 10 l. Cikksz. 430

Cikksz. 435

26

Legyen sok öröme a szép gyepben! A gyepápolás időszaka
Március
• Távolítsa el az elhalt fűszálakat és a faleveleket. • Vizsgálja meg a télen keletkezett károkat. • Távolítsa el a gyomot. • Igény esetén nyírja le a füvet.

Április
• Nyírja le a füvet. • Használjon mélyszellőztetőt. • Igény esetén szórjon ki gyeptrágyát.

Május
• Nyírja le a füvet. • Igény esetén szellőztesse a füvet. • Igény esetén öntözzön.

Június - augusztus
• Nyírja le és mulcsolja a füvet. • Igény esetén öntözzön. • Szórjon ki gyeptrágyát.

Szeptember
• Nyírja le a füvet. • Igény esetén szellőztesse a füvet. • Igény esetén öntözzön. • Igény esetén szórjon ki gyeptrágyát.

Október
• Nyírja le a füvet. • Távolítsa el a lehullott faleveleket. • Igény esetén használjon mélyszellőztetőt.

November
• Távolítsa el a lehullott faleveleket.

Tökéletes gyepápolás a GARDENA combisystem-mel
Több mint 80 szerszámot variálhat különböző nyelekkel – ideális minden munkafolyamathoz. Garantáltan kilazulás mentes a kapcsolat.

27

Merüljön el a kert öntözésében a GARDENA-val!
Zöldellő, egészséges, ragyogó gyep csak rendszeres öntözéssel érhető el. Különösen a nyári napok hagyhatnak csúnya barna foltokat a gyepben Ezért ügyeljen rá, hogy a gyep elég nedvességet kapjon, hogy gyökerei ne száradjanak ki. A GARDENA segít az optimális öntözésben. Takarékos és hatékony. Ha akarja, akár automatikusan is!

Minden kertbe a megfelelő megoldást
Intelligens öntözés. A GARDENA mindig a megfelelő öntözést kínálja. A mobil kör- és négyszögesőztetők a rugalmas öntözéshez jó megoldást nyújt¬nak. A praktikus süllyesztett esőztetők segítségével minden magától működik. Kijönnek a föld alól, végzik a munkájukat, majd újra eltűnnek majdnem láthatatlanul. Abszolút újdonság az AquaContour automatic süllyesztett négyszögesőztető. 50 programozható öntözési ponttal szabálytalan formájú felületek pontos beöntözésére alkalmas 350 m2-ig és egyidejűleg víztakarékos is. Egy öntözőkomputerrel és egy talajnedvességvagy esőérzékelővel az öntözés teljesen automatizálható.

Husqvarna Magyarország Kft. 1044 Budapest Ezred u. 1-3. Telefon: (1) 414-2000 Fax: (1) 414-0399 E-mail: gardena@gardena.hu www.gardena.hu

A műszaki haladást szolgáló változtatások jogát fenntartjuk.

Cikksz. 67-68/2008