RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SESI PRAKTIKUM PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: Pendidikan Jasmani : 13 Julai 2010 : 07.30-8.00 pagi : 5 Biru : 40 Orang

Pengalaman Sedia Ada : Murid-murid pernah melakukan aktiviti masa tindak balas semasa di Tahun 4 Tunjang Tajuk Objektif : Kecergasan : Masa Tindak Balas : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat : Psikomotor : melakukan sekurang-kurang dua daripada empat aktiviti yang melibatkan masa tindak balas dengan teknik yang betul Kognitif : menyatakan secara lisan definisi masa tindak balas dan sekurang-kurangnya dua aktiviti yang melibatkan masa tindak balas Afektif Penerapan Nilai KBKK : menikmati keseronokan daripada aktiviti yang dilakukan

: Bekerjasama, berkeyakinan, jujur, berani mecuba : membuat analisis tentang konsep masa tindak balas

Pengabungjalinan : komponen kemahiran ( olahraga ) Kesepaduan : Bahasa Inggeris (Counting in English ), Sains ( jenis-jenis otot dalam badan )

Bahan Bantu Mengajar : y y Wisel Skital

demonstrasi . tunjuk cara.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SESI PRAKTIKUM PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 y y Strategi Bola Kad aktiviti : perbincangan.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SESI PRAKTIKUM PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 MASA AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR ORGANISASI CATATAN /ALATAN/ STRATEGI Perm ulaan 5 minit 1.pakaian o o o guru memastikan murid yang tidak hadir dan bertanyakan tentang kesihatan.kesihatan 3.kehadiran 2. guru menasihati murid yang mempunyai masalah kesihatan supaya melakukan aktiviti mengikut kemampuan diri sendiri guru memastikan muridmurid memakai pakaian yang sesuai dan mengasingkan murid yang tidak memakai pakaian PJ untuk diberikan denda yang sesuai -nilai *jujur Set induksi -alatan *puzzle *wisel *skital X X X X X X X X X X G X X X X X X X X X X -strategi *perbincangan -nilai *bekerjasama .

kaki buka seluas bahu Luruskan kedua belah tangan ke hadapan dan kemudian di belakang. Diikuti dengan tangan ke atas dan ke bawah dan di kira dalam kiraan 8.lahan ke atas dan ke bawah dalam kiraan 8 Kedua-dua tangan didepangkan dan jari-jari dipercikkan. tangan dan bahu (triseps. o o o o Berdiri tegak.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SESI PRAKTIKUM PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 Memanaskan badan Permainan bola beracun.kepala o o X X X X X G X X X -nilai *bekerjasamamengira bersama -kesepaduan *Sains-mengenal otot *Bahasa Inggerismengira dalam BI o 2. Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas paras bahu Badan dibongkokkan dan tangan kanan menyilang ke kiri di hadapan dan diulangi dengan tangan kiri ke kaki kanan Tangan kiri memegang siku kanan dan tarik kearah bahu kiri dan diikuti dengan siku kiri ditarik ke bahu kanan -alatan *wisel *skital -nilai *jujur Regangan 1.biseps dan trapezius) o o o Berdiri tegak dan kaki dibuka seluas paras bahu Angkat kaki kanan 90 darjah dan tahan dalam kiraan 8 Diulangi dengan kaki kiri . Tolak tangan perlahan.

pinggang (oblik eksternal) 4.gastroknemius) .RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SESI PRAKTIKUM PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 3. kaki dan paha (kuadriseps.hamstring .

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SESI PRAKTIKUM PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 Perkembangan 30 minit Langkah 1 7 minit 1. lari permulaan berdiri membelakang 5m o Murid barisan pertama akan bersedia dalam keadaan berdiri dan membelakang laluan larian Apabila wisel ditiup mereka akan berpusing mengadap laluan dan berlari ke arah skital yang telah disediakan dan membuat barisan bagi kumpulan masing-masing Seterusnya akan diteruskan oleh pelari barisan kedua dan barisan seterusnya sehingga kumpulan tersebut selesai X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X -alatan *wisel *skital . murid barisan pertama akan bersedia dalam kedudukan gaya dekam.strategi * demonstrasi dan tunjuk cara . lari dekam dan lompat kangaroo o o o Murid-murid berada dalam barisan kumpulan masingmasing.nilai *berkeyakinan . Setelah wisel ditiup mereka akan berlari dan apabila wisel sekali diiup mereka akan melompat kangaroo sehingga sampai ke skital yang telah ditandakan.nilai *berkeyakinan o G o Langkah 2 8 minit 1. Seterusnya akan diteruskan oleh pelari barisan kedua dan barisan seterusnya sehingga kumpulan tersebut selesai -alatan *wisel *skital .

skital 4 ± tangan tutup mulut dan kaki disilangkan X X X X X G X X X -alatan * wisel * skital *kad aktiviti . Setelah itu. berdiri satu kaki -alatan *wisel *skital *radio .tindak balas ikut muzik o o Murid akan menari di kawasan permainan apabila muzik mula dipasang Apabila muzik diberhentikan.skital 2 ± mencangkung dan tangan diletakkan di bahu . tangan kanan pegang telinga .skital 3 ± angkat sebelah kaki dan tangan di angkat ke atas .nilai * jujur Langkah 4 8 minit 1. .tangan kiri pegang hidung. setelah tiba di skital tersebut muridperlu melakukan perlakuan yang telah di tandakan pada skital tersebut dan kaku dalam keadaan perlakuan tersebut.nilai * berani mencuba . murid akan berlari ke arah empat skital yang telah ditanda pada setiap penjuru.skital 1. semua murid akan berada dalam keadaan kaku tetapi mereka hanya dibenarkan kaku dalam keadaan berdiri tegak.RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SESI PRAKTIKUM PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 Langkah 3 7 minit 1.tindak balas ikut wisel o o Murid akan berjalan di dalam bulatan dan apabila wisel ditiup.

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SESI PRAKTIKUM PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 ataupun mengangkat keduadua tangan ke atas. soal jawab lisan o o c. pinggang. Kemuncak 12 minit 1.bola beracun o o o o Murid akan dibahagikan kepada dua kumpulan Kumpulan 1 akan beada di dalam bulatan yang dibuat oleh kumpulan 2 Kumpulan 2 akan cuba untuk mematikan ahli kumpulan 1 dengan membaling kaki ahli kumpulan dengan menggunakan bola yang disediakan Peranan akan bertukar apabila 10 orang ahli kumpulan 1 berjaya dimatikan oleh kumpulan 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 2 G 2 2 -alatan *wisel *skital *bola -nilai *bekerjasama Penutup 10 minit a. kaki dan paha akan dilakukan menggunakan kiraan 4 Menyatakan definisi masa tindak balas Menyatakan dua aktiviti yang melibatkan masa tindak balas guru merumuskan P&P dan mengarahkan semua murid bersama-sama mengemas X X X G X X -alatan *wisel *skital *radio -strategi *perbincangan -KBKK *analisis konsep masa tindak balas b.permainan kecil .cihcken dance o o Murid akan mengoyangkan anggota badan mengikut muzik Regangan kepala. tangan. rumusan o -nilai *bekerjasama . penyejukan badan .

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SESI PRAKTIKUM PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 5 peralatan yang telah digunakan Refleksi pelatih : _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ Ulasan pensyarah/guru pembimbing : _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful