Capitolul I.

ISTORICUL SI ORIGINEA REFLEXOLOGIEI
Reflexologia face parte din medicina traditionala chineza care are o vechime de peste 5000 de ani. Apare mentionata pentru prima data in lucrarea „Nei Jing” (Cartea interioarelor), atribuita imparatului legendar Huangdi, in care sunt descrise tehnicile de vindecare a afectiunilor prin activarea unor puncte speciale energetice situate la distanta fata de organele pe care le reprezinta. Acest imparat intelept, medic si om de cultura a trait in jurul anului 3000 i.e.n. In secolul IV i.e.n., medicul chinez Wang-Wei prezinta reflexoterapia ca metoda, descriind tehnici speciale de masaj al talpilor, prin apasarea ferma cu policele a unor puncte timp de mai multe minute. Cu mai mult de 4000 de ani in urma, reflexoterapia era cunoscuta si in Egiptul antic, asa cum arata o fresca descoperita in mormantul unui medic, in localitatea Saqqara. In fresca sunt reprezentati doi terapeuti care maseaza palmele si talpile a doi pacienti, probabil nobili. Fresca abunda in reprezentari simbolice. Formele de piramida simbolizeaza energia, bufnita reprezinta invatatura si intelepciunea, iar cele trei pasari albe – pacea, sanatatea si prosperitatea. Pot fi observate si reprezentari ale instrumentelor chirurgicale ale vremii. In India antica silaba sacra „AUM” reprezenta numele esential al Divinitatii si cuprindea in semantica sa filosofica trei puncte fundamentale, reprezentand cele trei lumi: lumea telurica, demonica, umana si lumea elevata, divina. Intr-o miniatura moderna, lumea umana este reprezentata printr-un cuplu fericit, in care barbatul sta intins in largul sau, iar iubita, stand la picioarele sale ii maseaza talpile, privindu-l indragostita. Este emblema fericirii, sanatatii, iubirii si intimitatii si se pare ca nu este straina de reflexologie.

Reflexologia occidentala, asa cum este cunoscuta astazi, isi are originea in stravechea presopunctura chinezeasca, care a dezvoltat studiul corpului energetic uman, al meridianelor, zonelor energetice si punctelor de proiectie a organelor pe extremitatile corpului: talpi, palme, fetele dorsale ale picioarelor si mainilor, pavilioanele urechilor, fata, ochi, limba, intestin gros, coloana vertebrala. Aceste studii au conturat ipoteza duala potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ care, la randul sau, se gaseste proiectat in orice punct al organismului. Ca ramura a medicinii orientale, reflexologia este stiinta zonelor reflexogene ale organismului reprezentate pe extremitatile corpului, indiferent de distanta fata de zona pe care o reprezinta. Organele corpului uman au legaturi energetice si nervoase directe cu punctele reflexogene corespunzatoare. Reflexul este activitatea fundamentala a sistemului nervos, cu ajutorul carei se regleaza relatiile dintre organe si dintre organism si mediul inconjurator. Reflexologia sau terapia zonala a fost introdusa si popularizata in occident la inceputul secolului XX, de catre medicul american William Fitzgerald care demonstreaza practic cum, prin apasarea unor puncte cheie situate pe extremitatile corpului (mai ales picioare), putea normaliza activitatea fiziologica in alte zone ale corpului, situate la distanta fata de punctul masat. Cercetarile sale au fost preluate de prietenul sau, dr. Joe Riley, prin intermediul caruia au ajuns in atentia fizioterapeutei Eunice Ingham, practicanta intr-un mare spital din St. Petersburg, Florida. Ea a introdus reflexoterapia, asa cum este cunoscuta astazi, in sectia sa de fizioterapie si a obtinut rezultate exceptionale in imbunatatirea mobilitatii, tratarea diverselor dureri, vindecarea unor boli cronice si accelerarea proceselor de recuperare dupa interventiile chirurgicale grave. Tot Eunice Ingham a scris prima carte de reflexoterapie din lume si a deschis prima scoala specializata pentru pregatirea reflexoterapeutilor.

2

Componentele principale ale reflexologiei sunt reflexodiagnosticul si reflexoterapia.

Capitolul II. PRINCIPIILE REFLEXOLOGIEI
1. Cele zece zone energetice Reflexoterapia are la baza prezenta in organism a zece zone energetice. Aceste zone sunt longitudinale, intinzandu-se de la picioare pana la crestetul capului. Aceasta distributie energetica a fost descoperita de dr. W. Fitzgerald care putea ameliora durerea dintr-o parte a pacientului prin apasarea intr-o alta zona. El si-a perfectionat tehnica invatand ca, daca aplica presiune la nivelul degetelor cu ajutorul uni bandaj elastic pe fiecare falanga mijlocie si cu ajutorul unor mici carlige pe varfurile degetelor, putea produce efecte anestezice locale la nivelul bratelor, partilor laterale ale gatului, ochiului, urechii si fetei. In anii 1880, perioada in care practica dr. Fitzgerald, anestezia era abia la inceputuri si multi pacienti mureau din cauza anestezierii cu cloroform. Cele zece zone sunt impartite in cinci perechi, numerotate de la 1 la 5, pe fiecare parte a corpului. O dereglare a fluxului energetic pe acest traseu poate afecta orice organ sau functie din aceasta zona. Zona 1 trece prin degetele mari de la maini, pe fiecare parte a corpului si parcurge linia mediana a corpului, partea interna a picioarelor, a bratelor si coloana vertebrala . Zona 1 este, de obicei, cea mai sensibila pe picioarele oamenilor, deoarece pe ea se afla multe parti vitale ale organismului – nasul, gura, gatul, coloana vetebrala si organele genitale. Lucranad numai asupra reflexelor coloanei vertebrale de la nivelul picioarelor este posibila ameliorarea multor manifestari fizice neplacute, deoarece nervii cu originea in coloana vertebrala stimuleaza activitatea intregului organism uman.

3

strabatand corpul ca niste adevarate benzi energetice. se uneste cu punctele de la maini care incep in cele doua aratatoare. parcurge picioarele.Zona 2 incepe in degetul al doilea de la picior. cand este vorba de reflexoterapie. inelare si degetele mici de la maini si de la picioare care. fata si capul. incepand din degetele mijlocii.. genunchii. coapsele. soldurile. strabate pieptul. Cu toate aceste. In acelasi fel sunt constituite si zonele 3. cuprind articulatiile si organele pe care le intalnesc pe traseu. In locul lor accentul se pune pe harta corpului care arata ca fiecare zona sau organ din organism este oglindit pe talpi si degetele de la picioare. 4 si 5. gatul. Aceasta metoda de impartire a corpului in canale energetice sau meridiane este similara principiului care sta la baza presopuncturii si acupuncurii. 4 . trunchiul. nu sunt importante meridianele in sine si nici punctele identificate sau numerotate. pe palme si degetele de la maini.

Motoyama a pus la punct un aparat pentru detectarea blocajelor energetice prin masurarea variatiilor impulsurilor electrice la nivelul terminatiilor meridianelor. a realizat harta electrica a terminatiilor meridianelor la degetele de la maini si de la picioare. Realizarea lui Motoyama confirma 5 . in urma studiului zonelor si meridianelor de acupunctura.2. pe care le-a denumit seiketsuI. Harta electrica Hiroshi Motoyama. fiind capabil sa diagnosticheze boala inainte de instalarea manifestarilor fizice ale acesteia. un medic si vindecator japonez. Pentru aceasta .

marcand totodata terminatia zonei mai late a labelor. Este localizata pe talpi la baza calcaiului. carnoasa a bazei policelui. situat la baza trunchiului. linia taliei are ca reper articulatia policelui cu mana. iar in acel punct apare congestia. au fost trasate si principalele mlinii de pe maini si picioare. se bazeaza pe principiul simplu al eliminarii blocajelor de flux energetic in vederea activarii procesului de vindecare. Acestea intersecteaza cele 10 zone descrise anterior si impart picioarele si mainile in sectoare largi. 1. descrie o linie paralela cu linia umerilor. iar simptomele si durerea vor disparea. Linia taliei se afla la mijlocul talpii.5 cm sub articulatia dintre index si mana. Dela acest sant se duce linia orizontala pe latimea talpii. daca nu a tuturor terapiilor complementare. O putem identifica mergand cu aratatorul pe marginea externa a piciorului pana ajungem la o mica proeminenta care marcheaza santul metatarsian. Eficienta multora. Pe palme. imediat sub oasele metatarsiene. aceasta congestie se paote manifesta fizic sub forma de disfunctie a zonei sau organului respectiv. iar echilibrul adecvat si fuctia normala se restabilesc. 3. fluxul energetic scade sau se acumuleaza. Este usor de localizat. Linia pelviana – separa abdomenul de micul bazin. Ea porneste de sub mont. la aproximati 2.ceea ce vindecatorii au stiut de milenii: cand un punct de pe meridian este blocat. linia bazinului incepe in zona moale. Pe palme. In timp. corespunzatoare unor regiuni importante ale corpului si functiunilor sale. procesul de autovindecare poate incepe. 2. Pe maini.5 cm de articulatia pumnului 6 . Linia diafragmei – este linia secundara ce separa toracele de abdomen. daca blocajul este indepartat prin sedite de reflexoterapie. 3. corespondenta cutiei torcice. deoarece culoarea tegumentelor deasupra acestei linii este mai inchisa decat cea de dedesubt. Pe de alta parte. Impartirea conventionala a talpilor Corespunzator zonelor anatomice constitutive ale corpului si a proiectiei organelor pe extremitati. linia diafragmei este la aproximativ 2.

in tensiune. ca un elastic. traversand pe latime talpa spre inceputul metatarsianului degetului mic. Linia ligamentara – pentru a gasi aceasta linie pe talpi. Principiile logice ale acestor corelatii sunt: a) locul in care talpa se ingusteaza cel mai mult corespunde taliei corpului. impingem halucele inapoi. sesizam o stransa corelare intre anatomia corpului uman si harta proiectiilor organelor pe talpi si chiar in alte puncte.4. Partile reflexogene ale labelor picioarelor Urmarind liniile de orientare. iar in spatiul dintre primul si al doilea deget vom simti un ligament vertical. Considerata linie principala. ea separa partea superioara a corpului de trunchi. Pe palme. 4. Partile reflexogene situate deasupra liniei imaginare a taliei corespund partii 7 . linia linia ligamentara se afla itre al doilea si al treilea deget. mergand paralel cu linia degetelor. 5. Linia umerilor poate fi localizata numai pe talpi si se intinde de la baza degetului mare.

Organele centrale. putem masa zona sa simetrica. ficat 8 .). d) Organele perechi. precum rinichi. Legatura intre partea superioara si inferioara acorpului se numeste bilateralitate verticala (si intre maini si picioare). datorita incrucisarii nervilor centrali ai celor doua emisfere cerebrale: vom masa deci punctele ochi. Sub linia taliei de pe talpa se oglindesc organele din partea inferioara a corpului (de sub talia reala). coloana vertebrala. Atunci cand nu avem acces la una din partile corpului. e) coloana vertebrala. picioare. Concluzionand. dar din punct de vedere al pozitionarii proiectiei punctelor reflexe exista deosebiri intre piciorul stang si piciorul drept. Exista totodata o bilateralitate corporala si o actiune metamerica. nas etc. glandele Partea stanga a corpului se oglindeste pe talpa stanga. simetric. cum ar fi vezica urinara. b) c) partea dreapta a corpului isi are proiectia organelor pe talpa dreapta. traheea etc. situate pe cap. fractura etc.superioare a corpului (mai sus de talia reala). etc. se proiecteaza pe lateralele interioare ale talpilor. de pe partea dreapta a capului pe degetul stang si organele din partea stanga a capului – pe degetul drept. maini. din cauze obiective (durere. Legatura dintre partea dreapta a corpului si cea stanga se numeste bilateralitate orizontala (ca si cea dintre partea anterioara si cea posterioara a corpului). Organele. degetele mari ale picioarelor simbolizeaza capul. urechi. bilaterala si vom obtine efecte favorabile in ambele puncte. isi au proiectiile situate pe ambele talpi: partea stanga a perechii pe talpa stanga si partea dreapta a perechii pe partea dreapta. situata central in corp. isi impart proiectiile intre cele doua talpi. rana deschisa. plamani. putem afirma ca zonele reflexogene ale celor doua picioare sunt identice din punct de vedere al repartizarii. fata si creier au proiectiile pe talpa inversate. Piciorul drept: 1.

REFLEXODIAGNOSTICUL Consta in reperarea si interpretarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene.valva ileocecala – colon ascendent 5. emisfera dreapta a creierului. Durerea este direct proportionala cu gravitatea si vechimea afectiunii organului corespondent. stomac – duoden – pancreas 4. si au drept consecinta o proasta circulatie sanguina si nervoasa. inima 2. cristale de nisip sau boabe de orez dureroase. vezica biliara 3. emisfera stanga a creierului.2. colon descendent – rect – anus 5. Boala se manifesta la presiune ca o inflamatie. splina 3. Capitolul III. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferinta morfo-functionala a organului corespondent. Punctele reflexogene devin dureroase la presiune datorita depunerilor de toxine din zona reflexogena. cu organele aferente acestei parti Piciorul stang: 1. stomac – pancreas – duoden 4. combinat cu informatiile primite din dialogul cu pacientul despre afectiunile si starea generala de sanatate. aflate sub piele. apendice . deci partea stanga a capului. deci partea dreapta a capului cu organele aferente. deci dereglarilor energetice. palpand punctul reflexogen specific. 9 .

traumatisme.) Pentru diagnosticare am folosit cu precadere zonele reflexogene ale talpilor. dupa care. de obicei. vom incepe mai intai cu cauza generatoare a dereglarilor. In acest caz. a urmat diferite tratamente si informatiile pe care ni le poate oferi sunt foarte pretioase pentru detreminarea starii de sanatate si a cauzelor afectiunilor potentiale care urmeaza a fi tratate. neinvazive. Unele persoane pot acuza zone dureroase peste tot in aria plantara la palpare. ci trebuie sa fie constient ca el practica alte metode de tratament. care pot avea 10 . deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase si datorita unor afectiuni locale in partile de testare (bataturi. Acesta isi cunoaste vechile afectiuni. plagi.Este necesar sa se faca o examinare atenta. ori zona reflexa trebuie abordata cu mai multa forta. in general mare. In cazuri exceptionale. solide cunostinte anatomice si patologice. Cu toate ca palmele prezinta aceleasi puncte reflexogene ca si talpile. Ca sa avem eficienta in tratare. toxinele au tendinta de a cobora spre zonele inferioare ale corpului. Reflexoterapeutul nu trebuie sa se substituie medicului clasicist. pana devin calde. experienta. se poate folosi examinarea si palparea partilor reflexogene ale mainilor. Datorita perioadei. de persoane cu mebrele inferioare amputate sau lezate grav. caz in care ori ne aflam in fata unei erori de diagnostic. Alteori este posibil ca pacientul sa nu reactioneze la palparea zonelor de reflex. sensibilitate deosebita si. cele mai complexe si mai concludente puncte de proiectie organica. pe care oamenii o petrec in picioare sau sezand. ca zona corespondenta bilateral. Reflexodiagnosticul cere deci. puncte corespondente organelor suferinde. diagnosticarea este mai greoaie si mai putin precisa decat pe talpi. reumatism. Foarte important in diagnosticare este si dialogul preliminar cu pacientul. se recomanda frictionarea talpilor pe toata suprafata. hipersensibile. nu in ultimul rand. mai in profunzime. acestea fiind. un studiu amanuntit. boli dermatologice etc. se cauta punctele reflexe. cu apasari usoare. localizandu-se in punctele reflexe din talpi. malformatii.

cele din piele la dermatite si celulita. cele localizate in pancreas produc diabet. 1. picioare sau coloana vertebrala conduc la perturbari circulatorii si de influx nervos zonal care afecteaza organele corespondente. toxinele din rinichi duc la nefrita si guta.efecte favorabile acolo unde medicina clasica a esuat sau pot merge paralel cu aceasta. Depunerile de toxine in zonele reflexogene In reflexologie se considera ca depunerile de toxine sunt principala cauza a imbolnavirii curente prin dereglarile circulatiei energetice. a proceselor complexe ale asimilatiei si a functionarii generale a organismului. insistand prin masarea punctului sau reflex. Masajul punctelor reflexe decongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organe. starea psihica si starea mentala. Folosirea de incaltaminte incomoda sau stramta timp indelungat conduce la perturbari zonale ce influenteaza negativ functiunile organice. Acestea pot cauza circulatie sanguina isuficienta intr-un anumit organ sau zona corporala. Tehnicile masajului reflexogen Conditia prealabila a unui bun masaj reflexogen este ca terapeutul si pacientul sa fie asezati comod si relaxat. dupa care vom putea trece la tratamentul propriu-zis al organului bolnav. Piciorul persoanei tratate trebuie sa fie liber si curat. Principalii factori care conduc la aceasta acumulare nociva de toxine sunt modul de viata. sanguine. in articulatii produc artritele si reumatismul etc. Fracturile consolidate gresit sau calusurile vicioase la maini. Putem spune ca toxinele localizate in ficat produc hepatita si ciroza. de alimentatie. regeneratoare. ne indica o defectuoasa functionare a organului aflat in corespondenta si invers. 11 . obtinand astfel eliminarea reziduurilor toxice si alimentarea cu substante energetice noi. 2. completandu-se reciproc. In esenta. Pentru aceasta trebuie sa regularizam mai intai functionarea organelor de eliminare a toxinelor si a celor de refacere a organismului. putem spune ca depunerile de toxine in zonele reflexogene.

.Piciorul care rmeaza a fi masat poate fi asezat pe genunchii terapeutului sau acesta din urma se aseaza la picioarele bolnavului. Masajul poate fi executat atat cu policele. pentru a putea dirija circulatia sangelui spre zonele afectate.in final. In functie de pozitia piciorului. . Pentru a sti cand am ajuns la limita de suportabilitate trebuie sa observam mereu trasaturile fetei pacientului. vom masa fie cu miscari circulare. Ordinea de executie a traseelor in reflexoterapie cunoaste multe variante.se maseaza tubul digestiv. Presiunea in timpul masajului trebuie sa fie crescatoare in intensitate: se incepe cu apasari usoare si se mareste gradat apasarea. Cheia de intrare: plex solar. . 12 . Important! Sedintele de tratament se executa cu una-doua ore dupa si inainte de masa. Nu sunt intotdeauna recomandate. mai putin cu instrumente alcatuite doar din fibra naturala de os sau de lemn. se maseaza punctele limfatice pentru formarea anticorpilor si cresterea vitezei de deplasare a limfei prin ganglioni si vase limfatice. fie cu miscari de tragere de sus in jos sau din interiorul labei piciorului spre exteriorul ei. Masajul trebuie sa urmeze o anumita succesiune fiziologica: . rinichiul.urmeaza masajul punctelor pozitionate in ordine de sus in jos si din interiorul labei spre exteriorul ei sau pe sisteme.suprarenale. avand acces la ambele talpi. cat si cu falangele celorlalte degete (avand unghiile taiate foarte scurt).se maseaza la inceput plexul solar. . a inflamatiilor si pentru coordonarea sistemului nervos vegetativ. ureterul. . Vom prezenta in continuare cea mai simpla metoda de masaj reflexogen: 1. suprarenalele. vezica urinara si uretra.se continua cu masarea reflexogena a capului – centrala coordonatoare a intregului organism. dar putem sa folosim creme grase sau uleiuri aromatice pentru o buna alunecare pe piele. pentru eliminarea toxinelor.

ochi. Zona digestiva: stomac . . Tiroida. Zona cap: sinusuri..stomac – la piciorul stang pancreas – la piciorul stang duoden – la piciorul stang . 3. .rinichi.membre si articulatii. creier mic. paratiroida. 7. Zona genitala: ovar sau testicul.la piciorul drept - duoden – la piciorul drept pancreas – la piciorul drept sau .intestin subtire . Muschi trapez. ureche . .articulatia iliaca. ceafa.ureter. Zona osteo-articulara: articulatia coxofemurala.coloana vertebrala. hipofiza.timus 4. tampla. creier mare. uter sau prostata. hemoroizi. dureri menstruale.vezica urinara 2. . epifiza. .intestin gros ficat – la piciorul drept vezica biliara – la piciorul drept sau inima – la piciorul stang splina – la piciorul stang vagin sau penis. . 6.plamani 5. nas. 13 .

Sedinta de reflexoterapie trebuie executata intr-o incapere spatioasa.glandele mamare sau musculatura pectorala. creme. 10. 1. .trahee. executata cu degetele mari. .ganglioni limfatici toracali. din fibre naturale). .nu se maseaza pielea afectata de rani.nu se lezeaza pielea. . maxilar.8. .ganglioni limfatici inghinali.. . apoi se trece la celalalt. cearsafuri.mandibula. prosoape. mainile perfect curate. Cele mai importante tehnici de masaj folosite in reflexoterapie sunt: 1. cu temperatura moderata si atmosfera linistita (meloterapie). .amigdale.nu se produce suferinta prin masaj Terapeutul trebuie sa aiba o igiena impecabila. Cheia de iesire: ganglioni limfatici abdominali. netezirea – spre trunchi. . . uleiuri etc. . nerv sciatic. Este bine sa se respecte urmatoarele precautii: . o tinuta ordonata si placuta (de preferat haine deschise la culoare. diafragma.ganglioni limfatici pelvieni.centrul de echilibru. curata. . Se incepe intotdeaua cu masarea piciorului drept si apoi se continua cu stangul. . indispensabile unei sedinte reusite. Dotari: este necesara existenta unui pat. unei mese speciale de masaj sau doua scaune. . bine aerisita.laringe. cu o manichiura riguroasa. Se realizeaza toate fazele pe un picior.faringe. presiunea. 2.marea limfa. 14 .

Forta de presiune exercitata cu degetul pe punctele reflexogene este si ea de mare importanta. plamani. iar pacientul va avea disconfort sau chiar dureri insuportabile. Se va 15 . tragerea – este un masaj la care se foloseste degetul mare indoit 5. o tehnica de masare cu pumnul aplicata pe suprafete intinse (ex.5 mm odata. exceptie facand intestnul gros. Aceasta tehnica va avea o eficacitate sporita daca veti utiliza drept suport celelalte degeteasezate pe partea convenabila a labei piciorului. diafragma) situate pe talpa si laba piciorului. O presiune prea slaba nu va conduce niciodata la vindecare. intestin subtire) 6. cu varful unghiei orientat in sus. iar o apasare prea puternica ne va obosi sau luxa degetele. miscari succesive efectuate in trepte. cand se urmeaza directia tractului intestinal in colonul ascendent sau transvers. in general. Directia de miscare a policelui este inainte in cazul pasilor si inapoi la miscarea de tragere si se executa. ca si cum am pasi cu pulpa degetului. framantarea. pe punctele reflexogene 4. Ea consta in a „tara” degetul mare pe distante mici. nu varful. Un alt element important este faptul ca in reflexoterapie se foloseste cu precadere pulpa degetului. Se executa doar de sus in jos sau din interiorul talpii spre exterior. sugerand o miscare de tarare. tehnica pasilor sau tehnica senilei. Suucesul acestei manevre depinde cu precadere de aptitudinea reflexoterapeutului de a-si flexa si intinde alternativ articulatia degetului. asemanatoare miscarii masinii de cusut. cu deplasari ale degetului de doar 1.3. Permite acoperirea unor puncte reflexogene intinse (ex. este de importanta capitala folosirea corecta a policelui in timp ce efectuam tratamentul. masajul circular se executa de obicei cu policele sau cu mai multe degete. Daca dorim sa practicam reflexoterapia cu rezultate optime. Miscarea policelui sau a altui deget este similara miscarii unei omizi. intestin gros. flexandu-l la un unghi intermediar intre 90 si 180 dupa aplicarea presiunii.

Poate fi aplicata la oameni din toate categoriile de varsta. 4. Este necesar sa fim precauti doar pentru punctele reflexe ale vezicii biliare sau ale rinichilor cu calculi. trateaza cauzele bolilor. putandu-se merge pana la o ora. nu se lucreaza mai mult de 5 min de catre nespecialisti si nu se va masa sau aplica presiune peste calculi. profilactic sau curativ si permite verificarea starii de sanatate intr-un timp foarte scurt. stimularea limfatica. Timpul de masaj reflexogen Oricare dintre punctele reflexogene poate fi masat timp de 2-5 minute fara urmari defavorabile. In cazul unei dereglari acute sau cronice. sa nu faca rau). nu simptomatologia si reechilibreaza bioenergetic zona afectata. In general. daca este cazul. sa faca grimase sau sa-si retraga piciorul. Determina imbunatatirea parametrilor vitali ai organismului prin reechilibrarea energetica. aproximativ 3 minute pentru cap si ceafa. 2 minute pentru fiecare punct limfatic si 6 minute pentru o afectiune mai putin grava. reflexoterapia este o metoda neinvaziva. Un bun specialist va sti sa lucreze in functie de specificul fiecarui corp. cresterea potentialului de eliminare a deseurilor toxice si o mai buna 16 . timpul poate fi dublat sau triplat fara nici un pericol. cumuland astfel in medie.aplica o presiune medie cu inceput mai lent si usor. In cazul calculilor biliari sau renali. reprezentand prin aceasta o punte intre medicina occidentala si cea orientala. Avantajele si beneficiile masajului reflexogen Avand la baza principiul „primum non nocere” (mai intai. o ora de masaj reflexogen. 3. astfel ca persoana tratata sa nu tresara. intensificarea circulatiei sanguine in organele deficitare. complet lipsita de toxicitate. masajul se executa pe ambele picioare cate 5 minute pe zona rinichi. uretere si vezica urinara.

potentarea activitatii celulare si intensificare eliminarii produsilor toxici rezultati. • dezintoxicarea organismului. perioada de interventie a terapiei.coordonare a activitatii fiziologice. Reactii posibile 17 . marirea aportului si calitatii substantelor nutritive si de reconstructie. acestea avand manifestari simptomatice ale racelii: expectoratii. • inlaturarea tulburarilor viscerale.. cu efect de stopare a cronicizarii afectiunilor respective. transpiratii abundente. tuse. Intensificarea circulatiei limfatice mareste imunitatea. actionand in conformitate cu parametrii vitali ai bolnavului. terapeutul fiind obligat sa-i recunoasca limitele si posibilitatile. 5. • imbunatatirea metabolismului si inlaturarea tulburarilor hormonale. Intensificarea circulatiei sanguine conduce la descongestionarea zonala. Toxinele care se gasesc in organele de excretie sunt eliminate grada. • reechilibrarea neurovegetativa. dureri musculo-articulare etc. eliminari din sinusuri si din aparatul respirator. subfebrilitate. factorii psihici si aspectele particulare caracteristice. influentate de sistemul nervos si de produsii glandelor endocrine. Eliminarile de toxine prin tubul digestiv se observa inca de la inceput prin scaunele fetide care degenereaza pana la faza diareica. • redresarea potentialului de aparare si adaptare a organismului. rinoree. efectele terapeutice ale masajului reflexogen sunt: • reechilibrarea circulatorie sanguina. varsta pacientului. Debarasarea organismului de produsii toxici prin aparatul renal este relevata de culoarea mai intensa si mirosul accentuat al urinei. Organismul scapa de toxine si prin transpiratii masive. Concluzionand. limfatica si energetica. Terapia reflexologica trebuie aplicata cu discernamant.

Prin stimularea organelor bolnave, a sistemelor de eliminare si detoxifiere, circulatia libera in corp a toxinelor provoaca uneori stari de ameteala, greata, somnolenta, cefalee, neliniste, rau general. Aceste reactii adverse dispar pe parcursul tratamentului, atunci cand corpul incepe sa functioneze corect. Daca punctele reflexe sunt intes solicitate prin masaj, pot aparea urmatoarele reactii pasagere: • cresterea in volum a varicelor existente; • inflamatii articulare datorate stazelor limfatice; • deschiderea ulcerelor varicoase la gambele cu tulburari circulatorii;

aparitia unor pete albastrui atunci cand exista un dezechilibru in asimilarea calciului;

• dureri vii in organele corespondente;

febra, daca in corp exista o infectie latenta;

• transpiratie greu mirositoare, mai abundenta; • urina intens colorata si puternic mirositoare

scaune fetide sau chiar diareice

Precizez ca aceste reactii posibile atesta partial raspunsul organismului si nu reprezinta contraindicatii n aplicarea tratamentului reflexogen, ci impun reglarea intensitatii si a duratei acestuia pana la confirmarea adaptarii la tratament prin disparitia tulburarilor. 6. Durata tratamentului Pentru afectiuni recente si usoare, un tratament de 2-3 zile este suficient. In afectiunile acute, efectul ameliorant se produce dupa 20 min si 2-3 sedinte de reflexoterapie. O cura completa de tratament dueaza in medie 12-15 sedinte. In cazul bolilor grave si cronice, o ameliorare semnificativa se obtine dupa aproximativ 3 luni de tratament, iar vindecarea completa este atinsa dupa cel putin un an de sedinte consecutive.
18

7. Compatibiltati si restrictii Practica demonstreaza ca reflexoterapia poate fi aplicata singura sau in paralel cu alte terapii alopate sau naturiste, tinandu-se cont de unele restrictii, cum ar fi: • bolile infectioase; • afectiuni acute, susceptibile de a fi supuse actului operator; • afectiuni locale ale zonelor reflexogene: traumatisme, eczeme, bataturi, malformatii locale; • sarcini cu risc; • ulcere varicoase; • suspiciuni de hemoragie interna; • tumori maligne cu metastaze; • afectiuni psihice cronice, dependente de medicamente.
8. Reguli generale complementare reflexologiei

Concomitent cu masajul, trebuie eliminate atat cauzele interioare (alimentatia neadecvata, igiena necorespunzatoare etc.) cat si cauzele exterioare ale imbolnavirii, cum ar fi incaltamintea neadecvata sau obiecte vestimentare care produc strangulari si congestii: braul, cureaua, lenjeria intima stramta, elastice sau jambiere etc. Este foarte indicata combinarea combinarea terapiei cu o alimentatie adecvata, naturala, preferabil lacto-vegetariana, somn egulat si suficient, multa gimnastica si miscare in aer liber, cura marina sau montana, dar si reducerea viciilor daunatoare ca fumatul si alcoolul. Este recomandata o incaltaminte usoara, lejera si elastica. Hainele ideale si accesoriile vestimentare pentru cap (palarii, caciuli, etc) sunt cele confectionate din materiale naturale.

19

Capitolul IV. SISTEMUL URINAR Eliminarea substantelor toxice. Sedintele de reflexoterapie incep intotdeauna cu pregatirea cailor de eliminare a toxinelor din organism prin masarea punctelor reflexogene ale sistemului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara si uretra, ajutate de plexul solar (coordonator) si suprarenalele (antiinflamator).

1. Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara la nivelul vertebrelor T10-L2, de o parte si de alta a coloanei vertebral, rinichiul drept fiind putin mai coborat decat cel stang, din cauza pozitiei ficatului. Functia lor este aceea de a filtra sangele, formand urina si eliminand impuritatile si substantele toxice din organism. Punctul reflex al rinichilor se gaseste aproximativ in mijlocul talpilor, deasupra liniei imaginare a taliei pe axa degetului doi. Aceasta zona si-a pierdut mobilitatea la majoritatea oamenilor, din cauza incaltamintei. Zona este destul de adanca, iar prin masarea ei se obtine o mai buna irigare cu sange a rinichilor si imbunatatirea functionarii lor. Aceasta se remarca de la prima sedinta de masaj reflexogen si va fi insotita de schimbarea culorii si mirosului specific al urinei, care va deveni temporar mai colorata si puternic mirositoare.
20

insotita de retentie de apa in organism. 3. Vezica urinara este un balon muscular cavitar. Stari patologice si tratamente. Controlul constient al sficterului uretral se instaleaza la copil la varsta de 1-2 ani. uretra. artrite. insotite de dureri in partea inferioara a abdomenului. Punctele reflexe sunt pozitionate oblic. colici nefritice. calculi renali. realizand legatura liniara intre punctele reflexe ale rinichilor si cele ale vezicii urinare. afectiuni oculare. diverse boli oculare. artroze sau poliartrite. ateroscleroza. Sficterul uretral este un inel muscular care mentine orificiul bine inchis. Uneori aceste tulburari. Ureterele sunt canalele care realizeaza transportul urinei de la rinichi la vezica urinara. Suprasolicitarea pielii pentru eliminarea toxinelor neretinute de rinichi produce eruptii cutanate sau celulita. producand tulburari ale vederii. se deschide in partea interioara a vezicii si reprezinta calea anatomica de eliminare a urinei. afectiuni psihice. in punctele unde s-au depozitat. fiind situata inapoia osului pubian si putin mai sus. 2. 21 . stres.Stari patologice si tratamente. sunt confundate de femei cu dureri ale uterului. precum si blocari ale nervilor in general. Proasta functionare renala conduce la aparitia unor boli precum: hipertensiune arteriala. Prin masajul liniar al punctelor reflexogene se obtine ameliorarea functionalitatii lor si indepartarea afectiunilor dureroase in maxim 4-6 sedinte de reflexoterapie. Substantele toxice se pot depozita si in interiorul globului ocular. Sunt asezate subperitoneal. varice. in portiunea abdominala si pelviana. Daca apare o indoire sau ingustare a tubului ureter. Un canal larg. iar in articulatii poate conduce la guta. dar poate intarzia pana la 6-7 ani. in cazuri patologice. Depunerea toxinelor in muschi si tesutul conjunctiv produce boli reumatice. urina este blocata la nivelul rinichilor. celulita.

Capitolul V METABOLISMUL (SISTEMUL DIGESTIV) Reflexoterapia a dovedit o eficienta deosebita in tratamentul multora dintre afectiunile frecvente ale tubului digestiv. Chiar daca nu exista nici o boala sau tulburare a sistemului urinar. incepe cu gura. terminandu-se la anus. marcand inceputul calcaiului. slabirea sfincterului etc. Stari patologice si tratamente. continua cu esofagul. Tractul digestiv este lung de 9-10 m. reflexoterapia sa este necesara la ineputul tratamentului oricarei alte afectiuni organice.Punctul reflex se gaseste pe bordura interioara a talpilor. ficatul. vezica biliara. cauza principala a dereglarii organismului. stomacul. Inflamatiile si crampele uretrei (cistita) apar mai frecvent la femei. manifestate prin slabirea sfincterului. deoarece uretra lor e mai scurta simai expusa infectiilor locale. pancreasul si intestinele. cistite. 22 . Are jumatati de proiectie pe ambele talpi. observandu-se ameliorari importante dupa doua 2-3 sedinte de masaj. Zonele vitale in metabolism sunt: stomacul. dureri locale sau usturimi in timpul urinarii. avand in vedere efectele eliminarii toxinelor din corp. doudenul. intestinul subtire si intestinul gros. Concluzie. inflamatii. Toate aceste disfunctii ale vezicii urnare si ale uretrei pot fi relativ usor vindecate prin relexoterapie. Tulburarile legate de functionarea defectuoasa a vezicii urinare constau in tulburari de mictiune.

Rect Gura si dintii.Colon descendent Anus 1. astfel: a) degetul 1: maxilar. prinr-o masticatie riguroasa si corecta au rolul de a usura procesul de digestie si munca unor organe vitale ca stomacul si intestinul. pe partea anterioara a labei. mandibula. b) degetul 2: incisivii. d) degetul 4: premolarii e) degetul 5: molarii si maseaua de minte 23 . iar in particular pe celelalte degete. Dantura se coordoneaza in totalitate pe partea superioara a degetelor mari de la picioare. Dintii sunt in numar de 32 dispusi pe maxilar si mandibula si. c) degetul 3: caninii. in totalitatea partii aferente. la baza unghiilor. Puncte reflexogene.

descriind o linie de la baza degetelor la stomac Tulburarile se manifesta prin dureri „in capul pieptului”. Punctul reflexogen se gaseste pe partea anterioara a labei. Masarea zone reflexe amelioreaza aceste disfunctii intr-un timp relativ scurt. 24 . de-a lungul unui interval de 10 zile sau pana la rezolvarea totala. Pentru durerile de dinti se vor masa punctele reflexogene corespunzatoare. realizeaza deglutitia. 3. timp de 5 minute. iar dupa un an si jumatate vindecarea este completa. ce realizeaza legatura intre gura si stomac. cu ajutorul limbii. In cazul afectiunilor gingivale si al dificultatilor legate de purtarea protezei se vor masa falangele degetelor mari de la ambele picioare timp de 10 min zilnic. la baza. intre degetele 1 si 2. intre degetul mare si degetul 2. dupa o luna apar imbunatatiri vizibile. Punctul reflexogen este situat pe fata plantara a labei piciorului. o perioada mai indelungata de timp. Stari patologice: binecunoscutele faringite. Faringele e situat la intretaierea cailor respiratorii cu cele digestive. 2. Esofagul este un tub musculos de 25-30 cm lungime. Prin contractiile sale. Pentru paradontoza se vor masa punctele reflexe ale maxilarului si mandibulei zilnic.Stari patologice si tratamente. in fata coloanei cervicale.

a) Duodenul este prima parte a intestinului subtire. El incepe la orificiul cardia si se termina la orificiul pilor. pe ambele talpi. Stomacul este un organ vital deosebit de important. Anatomic. dupa masarea zonelor specifice duodenului. de fiecare data. intre esofag si duoden. iar ileonul. Stari patologice si tratamente. Masarea zonelor reflexogene rezolva aceste probleme inca din prima saptamana de tratament. senzatii de sufocare. ultima parte de 3. Masajul zonei reflexogene a stomacului va conduce la ameliorarea functionalitatii sale si determina vindecarea sa in timp. iar la piciorul drept sub pancreas. are forma de potcoava in care se insereaza capul pancreasului. Este recomandat sa masam si punctele complementare ale tractului digestiv. Intestinul subtire este cel mai lung organ al corpului uman si se intinde de la orificiul piloric pana la valva ileocecala. jejun si ileon.6 m lungime. situat intre axa verticala adegetelor 1 si 4. 5.4 m. O tulburare majora este ulcerul gastric. Este compus din trei parti. Stari patologice si tratamente. 25 . Un stomac balonat determina o apasare pe diafragma. sub diafragma. insuficienta respiratorie si tulburari cardiace. E asezat in regiunea epigastric. La piciorul stang este imediat sub zona stomacului. Punctul reflex al stomacului se gaseste imediat sub articulatia degetului mare de la fiecare picior. Tulburarile legate de duoden sunt corelate cu alimentatia. stresul. prima portiune a intestinului subtire. cuprins intre punctul reflex al rinichiului si pana la calcai. b) Jejunul este partea mediana a intestinului subtire si masoara 2. este organul motric al tubului digestiv. Punctul reflexogen este destul de amplu si se gaseste in scobitura din fata calcaielor. Punctul reflex al duodenului se gaseste pe ambele talpi.4. duoden. problemele psihice.

Valva ileocecala face corespondenta intre cele doua intestine. Punctul reflex este situat numai pe talpa dreapta. deci. enterite. nu prin reflexoterapie. indigestia. Se imparte anatomic in trei segmente: colon ascendent. Daca apendicele este perforat. Intestinul gros (colonul) este un organ tubular cu o lungime de aproximativ 1 m. Punctul reflex este situat deasupra apendicelui. Aceasta se va face doar in cazul perforarii lui prin grave si repetate crize inflamatorii microbiene. colitele si diareea sunt dintre cele mai cunoscute. etc.Stari patologice: balonarile. Dar functionarea defectuasa a intestinelor poate provoca simptome cu care aparent nu au nici o legatura. netratate prin masaj reflex. oboseala. caderea parului si imbatranirea prematura. rezolvam problema in 20 min. Masajul reflexogen este indicat. Apendicele este situat sub valva care uneste intestinul subtire de intestinul gros. 7. colon transversal si colon descendent. Daca tratam apendicele inainte de perforare. Stari patologice: tulburari legate de functionalitatea intestinului subtire. 6. De aceea nu este recomandata extirparea sa chirurgicala. subtire si gros. la inceputul punctului colonului ascendent. in unghiul de 90 grade format de axa verticala a degetului 4 si axa laterala a inceputului calcaiului. depresii psihice. pe axa degetului 4. problema se rezolva numai chirurgical. nervozitate. ca: febra. durerile abdominale. Colonul realizeaza ultima filtrare a substantelor de 26 . maxim 3 zile. in vecinatatea fosei iliace drepte si reperzinta un inceput de intestin gros cu rol de tesut limfatic care dreneaza limfa in zona intestinala.. pentru revigorarea organismului. 8. oprind accesul nefunctional intre cele doua organe. chiar si atunci cand nu exista boli specifice ale intestinului. Stari patologice si tratamente. Masajul reflexogen este indicat chiar si atunci cand apendicele nu ne supara.

urcand de-a lungul axei degetului 4 pana in dreptul duodenului. continuand traseul spre vezica urinara. dureri abdominale. inflamatii. Rectul este bazinetul depozitar al materiei fecale. dar secreta si hormoni care participa la metabolismul zaharului. unde face o curba corespondenta zonei sigmoidale ce se indreapta spre vezica urinara. avem senzatia specifica de golire prin defecare. hemoragii. Din punct de vedere anatomic. La piciorul stang se continua de sub pancreas. colita. Pancreasul este o glanda anexa a tubului digestiv. suprarenale si splina. Punctul reflex se afla situat pe talpa stanga. orizontal spre axa verticala a degetului 4 pe care coboara pana deasupra calcaiului. Tratamentul reflexogen este de foarte mare ajutor in toate aceste cazuri patologice. 9. pe traseul orizontal al colonului descendent si in continuarea acestuia. 27 . 11. incepand imediat deasupra calcaiului pe piciorul drept. 10. orizontal. cotind brusc. pancreasul este asezat transversal in zona superioara a abdomenului. varice sau cancer de colon. „glanda salivara abdominala” si cea mai voluminoasa din organism. La nivel digestiv produce enzime care participa la procesul de digestie din duoden. Punctul reflexogen este reprezentat de un traseu in forma de „U” rasturnat. Tulburari: balonari. spre mijlocul intern al talpilor si intrerupandu-se sub duoden. cu care nu este unit. Anusul reprezinta sfincterul care controleaza defecarea. iar daca este incarcat.asimilatie si dezasimilatie. Punctul reflex este situat imediat langa rect. sub stomac. constipatie sau diaree. intestinul gros terminandu-se inainte de punctul vezicii urinare. la intersectia axei verticale a degetului 2. intre duoden. inainte de eacuarea produselor reziduale solide ale alimentatiei.

o tigara. sub punctul reflex al stomacului pe piciorul drept. pe axa degetului 4. de o alimentatie vicioasa. tutun si alte noxe. aici se pot gasi depuneri in diferite faze. 12. Masajul reflexogen al zonei pancreasului conduce la stimularea functionarii glandei si actionand asupra punctului duodenului se deschid circuitele de eliberare a sucului pancreatic si a secretiei biliare. Punctul reflexogen al ficatului se gaseste pe talpa dreapta. Stari patologice si tratamente. exces de alcool. pe partea interioara. Este situat pe ambele talpi.) poate declansa criza hepatica. pe piciorul stang. Ficatul reprezinta principalul organ metabolic al organismului. la sud-est. toxicoze diverse. Cand functia ficatului este perturbata. sub articulatia falango-metatarsiana. cel mai mic adaos de substante toxice (prajeala. catre exterior. etc. In cazul unei functionari defectuoase carentele enzimatice produc grave indigestii. Punctul reflex al colecistului se gaseste tot pe talpa dreapta in interiorul punctului reflex al ficatului. acestea beneficiaza de tratament reflexogen. Criza si bolile hepatice sunt determinate de stres si emotii negative. respectiv sub punctul reflex al duodenului. In cazul calculilor biliari sau al unei bile incarcate. Indiferent de afectiunile prezentate. Cea mai frecventa afectiune este pancreatita. oboseala excesiva. Ficatul si vezica biliara. 28 . care regleaza asimilatia (anabolismul) si dezasimilatia (catabolismul) principiilor vitale ale unui corp.Punct reflexogen. Stari patologice si tratamente. lucrand pe punctele ficatului si vezicii biliare.

si cel mai personalizat. 29 . creierul este unic pentru fiecare individ. deoarece. sensibilitatea si gama larga de functii neconstientizate ale organismului. miscarea. spre deosebire de alte organe care pot fi inlocuite prin grefa sau transplant. coboara prin maduva spinarii indreptandu-se spre zonele din care duce sau aduce informatiile. cel mai complex si mai sensibil dintre ele. 1. El este sediul informatiilor. Partile principale ale creierului sunt creierul mare. emotiile. Este. Creierul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului. Miliardele de celule nervoase care intra in structura creierului. El isi are originea in creier. cuprinse in sistemul nervos vegetativ.Creierul uman contine mai mult de zece miliarde de celule nervoase si un numar aproape incalculabil de sinapse neuronale. Diferentele dintre indivizi se traduc in plan fizic nu printr-un numar mai mare de neuroni ai creierului. al constientului. al constiintei. gandurile. ci tocmai prin numarul acestor sinapse care indica puterea de utilizare a creierului nostru. controleaza constiinta. Neuronul este calea de transmitere.Capitolul VI SISTEMUL NERVOS Creierul este comandamentul suprem al organismului. Sistemul nervos central. totodata. trunchiul cerebral si creierul mic (cerebelul).

coordonat la baza degetului mare. mentinerea echilibrului si vitalitatea generala a organismului. de asemenea. cu proiectiile incrucisate. se pot lucra. Foarte importanta pentru reflexologie este inversarea impulsurilor receptate sau transmise de catre creier fata de restul capului la nivelul tuturor organelor de simt. Creierul mic (cerebelul) indeplineste functiuni care privesc mai ales coordonarea musculara. Este format din doua emisfere. cortexul senzorial controleaza senzatiile. Pe degetul mare de la piciorul drept se gaseste zona reflexogena a emisferei cerebrale stangi. Astfel emisfera dreapta coordoneaza partea stanga a capului. Creierul mic Stari patologice. lobul frontal este legal de personalitate. Dereglarile functionale ale creierului sunt multiple dar. iar emisfera stanga partea dreapta a capului. Una dintre cele mai grave tulburari 30 . unde coordonam tampla sau nervul trigemen. avand multe straturi functionale si inchizand intre ele doua dintre cele mai importante glande ale corpului: hipofiza si epifiza. inspre degetul al doilea. indiferent de natura lor. lobul occipital de vedere. Totalitatea punctelor reflexe ale creierului se gasesc pe degetele mari ale picioarelor. Punctele reflexe ale lobilor temporali sunt situate pe partea interna a degetelor mari. iar pe degetul mare de la piciorul stang se gaseste zona reflexa a partii drepte a capului. Puncte reflexogene. iar mezencefalul de auz si controlul vorbirii. In reflexologie se traduce prin proiectii inversate pe picioare ale celor doua emisfere cerebrale. Trunchiul cerebral este un manunchi de fibre nervoase care leaga maduva spinarii de cerebel si de creierul mare. Diferitele arii ale creierului mare au functii specializate: cortexul motor controleaza miscarea voluntara. spre interiorul acestuia. Punctul reflex al cefei se afl la partea inferioara a degetelro de la picioare.Creierul mare reprezinta aproximativ 70% din sistemul nervos central.

Pentru ameliorarea rezultatelor sale dezastruoase. 5 lombare. pentru corectarea circulatiei sanguine cerebrale. De asemenea. din zona toracala . Canalul central din vertebre contine maduva spinarii. pentru protectia degetelor de la picioare si a punctelor lor reflexogene. asigurata de o structura vertebrla suprapusa formata din 7 vertebre cervicale. se va executa un masaj reflexogen riguros al degetelor mari de la picioare. 5 sacrale si 4-5 coccigiene. in punctele de unire a celor doua falange. iar nervii din zona sacro-cocigiana coordoneaza zona genitala. din zona cervicala ies nervii care deservesc bratele. rinichilor. Migrena si alte dureri de cap apar mai ales. Intre vertebre se gaseste cate un disc cartilaginos de amortizare s socurilor si lovitorilor pe care le preia coloana vertebrala. vezicii biliare.functionale este comotia cerebrala. Coloana vertebrala este axul central al intregului organism uman. recomandata purtarea de incaltaminte lejera. din zona lombara – picioarele.organele interne. Ea este foarte flexibila in stare de sanatate. In functie de nervul interesat se va lucra pe punctul reflex al coloanei vertebrale la nivelul vertebrei corespunzatoare. de doua ori pe zi. Nervii maduvei ies din canalul vertebral in perechi. Coloana este sustinuta de aproape 200 de muschi si ligamente. alaturi de punctul reflex al zonei afectate si de punctul reflex al encefalului. 2. timp de doua saptamani si apoi mai intens. coloanei vertebrale. 31 . 12 toracale. datorita unor tulburari in functiunile lobilor temporali ai creierului. Coloana vertebrala si maduva spinarii. la inceput usor. la punctul reflex corespunzator tamplei. pana la aparitia simptomelor de vindecare. elastica si naturala. un manunchi de celule nervoase. transmitand influxul nervos catre intregul corp. intestinului subtire si gros. pe fetele laterale. Vor fi masate punctele reflexe din interioarele degetelor mari. vom masa punctele reflexe ale hipofizei. Puncte reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe fetele interne ale talpilor. cerebelului. ficatului. Astfel. Este. Se vor masa totodatape corp si direct ceafa si muschii trapezi. pe oasele de sustinere a boltei plantare. de asemenea.

reprezentat pe toata pulpa degetului mare. coloanei vertebrale lombare. fragmentand sau intrerupand activitatea de coordonare a nervului. blocare sau atac viral. ficatului si suprarenalelor. punctele cailor limfatice. Stari patologice. Cele mai frecvente afectiuni ale nervilor maduvei spinarii la nivel de coloana vertebrala sunt sciatica si lumbago. ceea ce provoaca dureri insuportabile. Vor fi masate punctele reflexogene ale siaticului. punctele reflexe ale rinichilor si vezicii urinare pentru eliminarea toxinelor. Sciatica este provocata de inflamarea sau ciupirea partilor radiculare ale nervului sciatic. incepand de deasupra maleolelor. degeerescenta. Cea mai importanta afectiune a nervului vegetativ este paralizia. In tratamentul reflexogen se va 32 . Orice dislocare a vertebrei sau inflamatie a zonei pe unde trec acesti nervi ai sistemului nervos vegetativ pot presa. ale intestiului gros. Lumbago apare din cauza inflamatiei generate de strangulrea unui nerv din zona coloanei vertebrale lombare cauzete de ridicarea unui greutati mari. Aceasta duce la dereglarea functionarii zonei verificate de nervul afectat si dureri locale. inflamatii zonae care preseazaacest nerv. Aceasta inseamna nefunctionalitata unei zone coordonate de nerul coordonator care a suferit leziune. Zona reflexa a nervului sciatic se afla de-a lungul tibiei si peroneului. etc. deplasarea sau slabirea ligamentelor discurilor intervertebrale lombare. ciupire.

Sistemul nervos vegetativ este sediul actiunilor ritmice. in dreptul vertebrelor lombare. Plexul solar este „creierul abdominal”. Contractiile acesteia sunt controlate de sistemul nervos autonom si fiecare pulsatie este influentata de respiratie. circulator. vene si vase capilare care transporta sangele in intregul organism. Stari patologice. 1. Vom lucra plexul solar pentru armonizarea dereglarilor legate de digestie. chiar inainte de eliminarea toxineleor pe care o dirijeaza. 3. zona suprarenalelor. etc. acestea sunt de competenta chiropraxiei sau neurochirurgiei. Punctul reflex al inimii este situat pe talpa stanga. Capitolul VII SISTEMUL CIRCULATOR SANGUIN Acest sistem important este format din inima (ca organ motor) si intreaga retea de artere. respiratie. sub extremita4tea inferioara a sternului. a colonului. sub articulatia falangiana. ciclice si inconstiente si are rolul de a mentine vegetatia. Prin plexul solar coordonam si verificam activitatea sistemului nervos vegetativ. 33 . a rinichilor. Coordoneaza sistemele: digestiv. pe axul degetului 4. asimilare si dezasimilare – metabolism. viata in organism. eliminare de toxine. Inima este elementul central al sistemului circulator. renal. Deplasarile de vertebre nu se rezolva prin tratament reflex. mai jos cu doua degete. respirator. Afectiunile coloanei vertebrale vor fi tratate reflexogen pe punctele reflexe ale coloanei vertebrale. Este asezat central. centrala energetica pentru intregul corp. deasupra liniei diafragmei.masa partea interioara a zonei plantare. Iata de ce plexul solar deschide masajul reflexogen.. Punct reflexogen. in unghiul format de unirea cu o axa a ultimei coaste. Punctul reflexogen se afla pe axa verticala a degetului 2 sub articulatia proeminenta a metatarso-falangelor.

Pentru afectiunile vaselor de sange se vor masa punctele refelxe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. 2. Circulatia de intoarcere se realizeaza prin vene. Angina pectorala. faringe.Stari patologice. hranindu-le. aritmia sau stopul cardiac sunt cateva dintre afectiunile cardiace pentru tratamentul carora se va masa in principal zona reflexa a inimii. hipertensiune arteriala. deci si vasul sanguin. Vasele sanguine. un punct reflex lucreaza din profunzime si pana la suprafata tot ce este in zona. Stari patologice: angina pectorala. insoteste femurul. hipofizei si zonelor de traversare. sinusuri. In reflexoterapie. hipotensiune. tromboflebita. Toate aceste afectiuni sunt ameliorate prin masajul punctelro reflexe ale inimii. Pentru tratarea hipertensiunii arteriale se vor masa si punctele reflexe ale rinichilor pentru ca depunea de toxine pe peretii vaselor e cauzata si de proasta functionare a acestora. de exeplu. Lucrand zona care cuprinde vasul. Artera femurala. Capilarele sunt cele mai mici vase de sange si prin peretii acestora sangele trece in tesuturi si celule. Sunt punctele reflexe corespunzatoare zonei de traversare a vaselor interesate. Suprarenalele se vor masa cu precautie. Puncte reflexe. infarctul miocardic. arterita. trahee si plamani. Arterele transporta sangele oxigenat de la inima spre organe si tesuturi. 34 . Asigura respiratia. Capitolul VIII SISTEMUL RESPIRATOR Este format din organele: cavitate nazala. varice. deci aprovizionarea cu oxigen si energie a celulelor corpului. laringe. rinichilor. deci o localizam pe coapsa. va fi lucrat vasul insusi.

polipii. la unirea primelor doua degete. Faringele este culoarul de incalzire a aerului inspirat de nas sau de gura. Punctele reflexogene se gasesc pe fetele anterioare ale labelor picioarelor.Incepe la terminatia gurii si a deschiderii foslor nazale si tine pana la deschiderea glotei si a esofagului. laringita. analizeaza aerul prin celulele senzoriale de receptie. Deviatia de sept se trateaza doar chirurgical. in traversarea sa spre plamani. Stari patologice: faringita. respectiv partea externa a degetului mare. diverse infectii si afectiuni ale corzilor vocale asupra carora masajul reflexogen actioneaza benefic. rinita.1. Puncte reflexogene. 35 . Nasul este organ primordial in alimentarea palmanilor cu aer. In plus. Sinusurile sunt cavitati localizate in spatele sprancenelor. prin punctul proeminent al articulatiei dintre cele doua falange ale degetelui mare. Stari patologice. Laringele este partea superioara a traheei si reprezinta organul fonatiei. Nasul este reprezentat pe degetul mare. Faringele si laringele. alte inflamatii ale mucoaselor nazale. in triunghiul dintre nas si ochi si comunica cu cavitatea nazala. alergiile locale etc beneficiaza de masajul reflexogen cu rezultate spectaculoase. 2. Sinusurile sunt reprezentate pe varfurile degetelor 1-5. Guturaiul. pe partea interna a talpii. avand functia de protectie impotriva substantelor iritante.

sub pliul de unire al degetului mare cu cel de-al doilea deget de la picior. pneumonia. denumit epiglota. astmul. pe perna lor. pana la linia umerilor. inflamatii locale si jena respiratorie. Stari patologice: traheite. Traheea se divide in doua ramuri la nivelul varfurilor plamanilor. vindecarea. Punctul reflexogen este situat pe ambele talpi. Bolile importante ale plamanilor sunt: tuberculoza. Pe ambele talpi. insotite de tuse. La un om sanatos determina sporirea vitalitatii. 36 . Puncte reflexogene. care se amelioreaza prin masarea zonelor reflexe. care il blocheaza in momentul inghitirii. cea stanga din doi lobi. Are o forma ingusta si alungita inspre suprafata reflexa a plamanilor. 4. Este organ dublu: partea dreapta se compune din trei lobi. stimularea muschilor respiratori ai cutiei toracice. Plamanii sunt principalele organe ale aparatului respirator. Traheea este inchisa de un lambou cutanat. deasupra liniei imaginare a diafragmei. Masarea reflexogena a zonelor corespondente plamanilor va determina o ameliorare a respiratiei.3. Stari patologice.

Bazinul limftic i ductul limfatic isi au proiectiile intre primul si al doilea metatarsian. toracala.Capitolul IX SISTEMUL LIMFATIC Acest sistem functioneaza in stransa corelatie cu sistemul circulator sanguin. in fata gleznelor. 37 . Este alcatuit dintr-o retea de vase de dimensiuni diferite si formeaza sistemul nstru de aparare impotriva bolilor. Vasele limfatice din jumatatea inferioara a corpului aduc limfa din spatiile interstitiale catre centrul corpului. inghinala. sub mandibula. in zona axilara. in „lacul lacunar” si ies din acesta spre colectorul toracic. abdominala si pelviana. Ganglionii limfatici. bazinul limfatic si ductul limfatic Punctele reflexogene ale ganglionilor limfatici se gasesc pe partea anterioara a picioarelor. 1. Zonele cele mai bogate in ganglioni limfatici sunt: sub ureche. agresiunilor si infectiilor. De-a lungul cailor limfatice sunt ganglioni limfatici care au misiunea de a filtra limfa si de a produce limfocite si globule albe. care culege limfa din partea superioara a corpului.

stomac si colonul transvers. infectiile sunt principalele afectiuni limfatice.Stari patologice si tratamente. 38 . Masajul punctelor reflexe corespunzatoare este benefic. Splina se gaseste anatomic intre rinichiul stang. Virozele. Are aceleasi functii ca si ganglionii limfatici: produce limfocite si anticorpi. distruge globulele rosii imbatranite si pastreaza rezerva de sange. filtreaza sangele. 2.

Stari patologice si tratamente: insuficienta de hemoglobina. anemia. Se lucreaza dupa recomandarile de la punctul 5. Stari patologice. cu tenacitate.Punctul reflex se afla pe talpa stanga. 39 . 3. Inflamatia si anginele sunt printre afectiunile importante ale amigdalelor. la fiecare picior. Amigdalele si apendicele sunt organe ganglionare a caror extirpare conduce la o sensibilitate generala la infectii si o slabire a sistemului imunitar. Pentru apenice. deasupra calcaiului. timp de 2-4 saptamani. Masajul acestor puncte timp de 5 minute zilnic. Puncte reflexogene. pe falanga a doua. punctul reflex este situat pe talpa dreapta. in 1-2 sedinte zilnice. Pentru amigdale. imunitatea scazuta. pe axul degetului 4. durerile abdominale sunt ameliorate prin masajul reflexogen al splinei. disfunctiile sau durerile.6. in stanga si in dreapta axului central al degetului. carenta de anticorpi. bazala.1. pe axa degetului patru. punctele reflexogene se gasesc pe partea anterioara a halucelor. deasupra curburii colonului transvers. inlatura inflamatia.

comandand activitatea celorlalte glande. functionare si descrestere a organismului uman. tiroida. Este situata la baza creierului. pancreasul. timusul. aproximativ la nivelul spatiului intracranian dintre sprancene. epifiza. Puncte reflexogene. 40 . Hipofiza (glanda pituitara) este glanda cu cea mai mare influenta din organism. Punctele reflexe sunt foarte mici si este indicat sa fie masate cu varful degetelor. pe partea posterioara. aproximativ la mijlocul degetelor mari. 1. suprarenalele si gonadele. Are proiectii pe ambele talpi. cu unghia sau cu un instrument cu varf rotujit.CAPITOLUL X SISTEMUL ENDOCRIN Sistemul glandular este un sistem de coordonare a activitatilor de crestere. Principalele glande endocrine din corp sunt: hipofiza. in saua turceasca. paratiroidele.

dereglari generale hormonale. 41 . a sistemului nervos si regleaza consumul de oxigen din intregul corp. excitabilitate nervoasa. Daca hipofiza ne readuce. frigiditate. spre partea interioara a halucelor. pe fetele posterioare. functiunilor intelectuale si spirituale. Hormonii tiroidieni sunt determinanti in dezvoltarea fizica normala. Punctul reflex al acestei glande este chiar mai mic decat cel al hipofizei si este situat la cca 1 cm alaturi de punctul reflex al hipofizei. fibroame. a parului. imbatranire precoce. Masajul reflexogen al hipofizei este indicat in toate aceste cazuri. in corp. coordonand si ritmul diurn/nocturn al organismului. Epifiza (glanda pineala) este situata in mijlocul creierului si are mari influente in functionarea zonelor superioare ale creierului. tulburari ale tensiunii arteriale. absenteism. Controleaza metabolismul bazal. Cu toate acestea se recomanda si masajul punctelor reflexe ale celolalte glande corespondente. dureri de cap. Accelerarea sau scaderea anormala a metabolismului care conduc la slabire sau ingrasare exagerata. in viata sexuala si ciclul gonadelor. impotenta sexuala. epifiza este cea care ne deschide spre lume si exterior. pentru sanatatea pielii. material. Tiroida este situata la baza gatului. in functiuni inversate sau comune. pe laringe. obezitate. chisturi. 3. Punctele reflexogene se gasesc pe ambele talpi. tumori. Disfunctii. conducand si la stimularea celolalte glande din corp. transpiratie abundenta sau caderea parului. 2. Toate acestea beneficiaza foarte bine de tratamentul reflxogen executat cu regularitate si perseverenta. Se va masa in corelare cu glanda hipofiza. intre primul si al doilea metatarsian.Stari patologice: lipotimia. Gusa este o ulceratie a tesutului tiroidian. Stari patologice si tratamente.

7. responsabil de cresterea nivelului glicemiei. Stari patologice. 7. glanda cresterii si a tineretii. Suprarenalele intervin in metabolismul bazal. este situat la baza gatului. pe axa degetului 2. Timusul. spasme musculare. Stari patologice si tratamente. Pancreasul. in spatele sternului si este alcatuit din doi lobi. Prin masaj reflexoterapeutic periodic pana la vindecare. prezentat deja in paragraful 5. calculi renali sau biliari. pe ambele talpi. din punct de vedere metabolic. vom obtine o cantitate sporita de insulina naturala. deasupra inimii. circulatie periferica proasta. Cea mai importanta boala pe care o declanseaza functionarea defectuoasa a pancreasului este diabetul zaharat. Toate acestea beneficiaza de tratament reflexogen. Se gasesc pe ambele talpi. in vecinatatea zonelor duoden si stomac. iritabilitate. Hipersecretia parathormonului produce cresterea exagerata a calciului si tulburari ale sistemului circulator sanguin si osos: osteita fibroasa. Puncte reflexogene. 5. Punctul reflexogen se afla pe ambele talpi. 42 . deasupra montului. Se pare ca determina reactia organismului nostru la stres si agresiuni fizico-psihice. Se gasesc pe ambele talpi. Hipofunctia produce tetanie. disfunctii ale unghiilor si dintilor. imediat deasupra punctului reflex al stomacului 6. la baza halucelului. deasupra zonei rinichilor. Paratiroidele regleaza metabolismul calciului. Paratiroidele sunt patru glande asezate perechi de o parte si de alta a tiroidei Punctele reflexogene se gasesc pe partea externa a celei de-a doua falange de la baza halucelui. ca glanda secreta doi hormoni: insulina. care regleaza concentratia zaharului in sange si glucagonul.4. Puncte reflexogene. stimuleaza productia de limfocite si activitatea sistemului imunitar.

infectii si scaderea imunitatii. reumatism.000 de ovule. care contin aproximativ 1. 8.000. Ca glanda.Stari patologice si tratamente. lipotimii. Masarea zonelor reflexe amelioreaza multe dintre aceste afectiuni. lesinuri. astm si inflamatii articulare. Ovarele sunt gonade duble situate in bazinul femeii. responsabile de functia de reproducere. Estrogenul este responsabil de forma specifica femeilor. ovarul produce hormoni. Disfunctia suprarenalelor se manifesta prin aritmie. lipsa de curaj si initiativa. de manifestarea instinctului sexual. Gonadele sunt cele mai importante glande ale sexualitatii feminine si masculine. 43 .

44 . Sunt situate in mijlocul calcaielor ambelor talpi si pe partile laterale ale labelor picioarelor. pe cand punctul situat pe partile laterale. stimuleaza functia exocrina. chisturi. Disfunctia ovariana genereaza: dureri menstruale. In plus. alterarea caracteristicilor sexuale secundare etc. apei si glucidelor. androsteronul si dehidroandrosteronul. frigiditate. determina psihicul si instinctul masculin. Stari patologice si tratamente. Testiculele sunt organe glandulare masculine de reproducere si. Puncte reflexogene. actioeaza asupra caracteristicilor masculine.metabolismul calciului. ciclu meregulat. actioneaza asupra metabolismului lipidelor. fiind situate in scrot. intre maleolele externe si tendonul lui Ahile. Punctul reflex din mijlocul calcaiului stimuleaza functia endocrina. Progesterolul (luteina) stimuleaza secretia glandelor mamare. vaginita. Taoate aceste tulburari beneficiaza de aportul reflexoterapiei practicata competent si cu regularitate. Disfunctia testiculara genereaza impotenta si oligospermia. a celulelor uterine si previne expulzarea oului fertilizat. au plasare anatomica externa. Produc spermatozoizi destinati fecundarii. maresc volumul testiculelor. Hormonii. determina dezvoltarea trasaturilor sexuale secundare ale barbatului. testosteronul. spre deosebire de ovare.

Capitolul XI SISTEMUL DE REPRODUCERE 1.2. Puncte reflexogene ale cailor spermatice si veziculelor seminale coincid cu cele ale trompelor din aparatul genital feminin si sunt situate pe linia gleznei care uneste maleola externa si interna. Sistemul genital masculin vezicule seminale.1. fiind situate amplu pe partea interna a labei la calcai. . caile spermatice cu 45 . Caile spermatice sunt doua conducte in forma de ansa. Am prezentat aceste organe glandulare in paragraful 10.3. Caile spermatice si veziculele seminale. cuprinde testiculele. Stari patologice. jena sau dureri profunde.. 1. care pornesc din spatele testiculelor. formeaza cordonul spermatic care strabate prostata si se continua cu uretra. mai rar intalnite: inflamatii. intre maleola interna si tendonul lui Ahile.8. la ambele picioare. Prostata este situata sub vezica urnara si deasupra radacinii penisului. la ambele picioare. pentru care vor fi masate punctele reflexe corespunzatoare. prostata si penisul 1. Sunt cele mai importante glande genitale masculine. Punctele reflexogene coincid cu ale uterului. Testiculele. Veziculele seminale sunt doua ampule situate in spatele prostatei care secreta un lichid care dilueaza substanta spermatica si faciliteaza ejacularea. gazduiesc peste 300 de tubi seminiferi in care se formeaza spermatozoizii 1.

pe axa de unire oblica a vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara Stari patologice.2. insotita de inflamarea acesteia. Cea mai importanta disfunctie a sa este impotenta. La nivelul trompelor are loc fecundarea ovulului. Sistemul genital feminin cuprinde: ovarele. Pentru ameliorare vor fi masate punctele reflexe legate de sistemul nervos central. Disfunctiile prostatei apar.4.1. manifestata prin lipsa sau insuficienta erectiei. Hipertrofia prostatei. De cele mai multe ori are cauze psihice.8 2. mictiune saraca si frecventa. 2. Se gasesc pe partea exterioara a calcaiului. circulatia sanguina. cauze anatomice sau fiziologice. in general. trompele lui Fallope. descriind o forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna. acelasi ca pentru vagin. cu sedinte de circa 2 minute zilnic. avand o parte interna (deasupra perineului) si o parte externa terminata prin gland. este situat pe partea interioara a labelor picioarelor. vaginul si vulva. de minim 4-6 saptamani. prostatita se va ameliora mult. la barbati in varsta de peste 45 de ani.Stari patologice. de putine ori. Penisul este organul masculin al reproducerii. Aceasta tulburare are. Punctul reflexogen. retentie urinara. Puncte reflexogene. 1. deschizandu-se sub forma de palnii franjurate la extremitatile dinspre ovare. glandele sexuale si glandele cu secretie interna. situat in partea inferioara a abdomenului. corelate frecvent cu andropauza. Am prezentat aceste importante glande in paragraful 10. care parcurge distanta pana la uter in 3-6 zile. pe ambele picioare. sange in urina si usturimi la mictiune. poate provoca infectii. uterul. 2. Trompele lui Fallope (trompele uterine) au forma unor antene care pornesc din uter si fac legatura cu coarnele uterine. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. la calcai. Aplicand un masaj reflexogen competent. Este strabatut de uretra pe tot parcursul sau. conducand chiar si la vindevarea completa. Ovarele. 46 .

organul central al feminitatii. Uterul. Masajul bland al zonei reflexe. Este un conduct muscular aponevrotic in permanenta umectat de mucus si secretii glandulare anexe. prolaps uterin si avortul spontan. prevazut cu un in stm si un col. infectii. Este compus din: glande mamare. Punctele reflexogene pentru vagin si penis sunt comune. Disfunctiile trompelor uterine pot genera afectiuni usoare ca inflamatii. inflamatii. cai limfatice si sistem nervos central. pe traiectele diagonale care unesc punctul vezicii urinare cu glezna in partea sa inferioara. infectii si dureri la ovulatie.3. 2. are frecvent cauze psihosomatice. 2.Stari patologice si tratamente. vagin. Vaginita. 47 . Vaginul reprezinta un organ important al vietii sexuale si libidoului. chisturi limfatice (mioame). starea de iritabilitate sporita sau contractie a vaginului in timpul actului sexual. Punctele sunt destul de dureroase la pipait. tesut adipos si tesut conjunctiv. are forma unei pere mari pozitionate cu varful in jos.5. dar si con 2.4. Este gol in interior si poseda doua orificii laterale superioare care se deschid spre trompe si un orificiu in zona inferioara. inchis la exterior prin vulva. gasindu-se pe partea interioara alabelor picioarelro. menstre dureroase. fibroame. in parte si datorita sensibilitatii deosebite a organului. Afectiunile grave constau in chisturi. Sanul (mamelele sau glandele mamare) este organ dublu genital cu specific de lactatie. Starile patologice usoare sunt: ciclu neregulat. facut zilnic si pentru o perioada indelungata conduce la ameliorarea afectiunilor si chiar la vindecare. In mijlocul sanului este pozitionat anatomic mamelonul. Bolile si suferintele asociate disfuctiei vaginului sunt infectii diverse. Vor fi masate punctele reflexe: uter. Punctele reflexogene sunt situate pe partea interioara a labelor picioarelor (comune cu cele ale prostatei).

pe perioade lungi de timp (2-6 luni) pentru ameliorare si vindecare. Capitolul XII SISTEMUL LOCOMOTOR APARATUL OSTEOMUSCULAR SI ARTICULAR 1. Stari patologice. hipofizei. In acest caz. glandular. Trunchiul osos cuprine:coloana vertebrala. Masajul reflexogen se va executa zilnic. Craniul este alcatuit din opt oase importante. are un important rol de sustinere si protectie pentru tesuturi si organe. Scheletul osos uman este. impartit anatomic in trei mari grupe osoase: capul. Sunt de dimensiunile unor mici monede. deasupra celui de-al doilea si al patrulea metatarsian. La baza formarii unui chist este o staza limfatica si totodata o disfunctie hormonala ovariana. Tulburarile cele mai frecvente sunt stazele premergatoare menstruatiei si chisturile mamare. Se gasesc pe fata anterioara a labelor picioarelor. vor fi masate punctele reflexogene ale sistemului limfatic. douasprezece perechi de coaste si 48 . tiroidei. trunchiul si membrele. iar fata din 14 oase. zona pieptului. de obicei.Puncte reflexogene. Scheletul osos reprezinta structura de rezistenta a organismului. ganglionilor axilari si suprarenalelor.

Punctele reflexogene ale umarului. intre zona reflexa a gatului si diafragma. se insereaza pe oase cu ajutorul tendoanelorsi sunt inveliti intr-o teaca. 49 . gamba. practicat cu perseverenta. Punctele coastelor sunt amplu situate pe fata anterioara. pe grupe: cand unul se contracta. Membrele superioare se leaga de trunchi prin centura scapulara si cele inferiare se insereaza la bazin prin centura pelviana. Stari patologice. Scheletul este o importanta rezerva de minerale pentru sange. coordonat de sistemul nervos si in stransa legatura cu glandele: tiroida. de la haluce pana la calcai. brat. Proiectia reflexa a abdomenului se afla pe arcadele care unesc cele doua maleole. cu rol deosebit in producerea globuelor rosii din sange. la baza degetelor. imediat sub articulatiile falangelor. elastice. gleznei. Muschii sunt organe contractile. Muschii viscerali sunt albi. Puncte reflexogene. Punctele reflexe ale muschilor pectorali si intercostali se afla pe fetele superioare ale picioarelor.sternul. la ambele glezne. Sistemul osos este hranit de sange. va conduce la ameliorarea si vindecarea majoritatii afectiunilor 2. coxartroza etc. Muschii scheletici au culoarea rosie. paratiroide si hipofiza. numita aponevroza. cu exceptia cordului care este de culoare rosie. Punctele reflexogene ale coloanei vertebrale se gasesc pe marginile interioare ale talpilor. care actioneaza alternativ. sub articulatiile degetelor 25. coapsa sunt situate pe fetele laterale ale picioarelor. Punctele reflexe pentru antebrat. la ambele picioare. Masajul reflexogen are efect rapid in calmarea durerilor si. genunchiului. Afectiunile sistemului osos sunt: durerile si excrescentele degenerative (monturi si ciocuri). osteoporoza. externa si interna. altul se relaxeaza. Aparatul muscular este format din muschi scheletici si muschi viscerali. favorizand miscarea. Soldul are proiectia pe partile interioare si exterioare ale gleznei. cotului. pana la diafragma. un organism viu care se reface continuu. articulatiei mainii sunt pozitionate pe lateralele exterioare ale talpilor.

coatelor. elastice si rezistente: cartilajele si tendoanele. intinderi si rupturi de muschi. genunchilor. reumatismul. 50 . Punctele reflexe ale soldurilor se gasesc pe partile laterale ale labelor. articulatiile umerilor. pe marginile interne ale talpilor. doi muschi sau dintre os si muschi. spasme. Este format din tesuturi anatomice speciale. Punctul reflex al umarului se afla sub articultia falangiana metatarsiana a degetului 5. Cele mai importante articulatii din corp sunt: articulatiile intervertebrale. soldurilor. Afectiunile sistemului muscular sunt diverse: crampe. Masajul reflexogen al zonelor corespondente sau a intregului sistem reflex conduce la ameliorari majori si vindecari in timp. dureri musculare. In interiorul cartilajelor articulare se afla lichidul sinovial. febra musculara. 3. de la haluce la calcai. Punctele reflexogene ale articulatiilor intervertebrale se gasesc pe acelasi traiect cu cele ale coloanei vertebrale. gleznelor etc.Stari patologice. Aparatul articular realizeaza legatura mobila dintre doua oase. slabirea sistemului muscular (la batranete).

Capitolul XIII ORGANELE DE SIMT Pentru om. Stari patologice. Ochii si simtul vazului. cu rol fundamental in perceperea vizuala. la baza degetelor 2-3. febre reumatismale. Penru o eficienta crescuta.sub glezne. de multe ori. artroze. mergand pana la anchilozarea completa a corpului: artrita reumatoida. Intretinerea si dezvoltarea lor ne consolideaza starea generala de sanatate. retina si coroida si deserviti de numeroase glande care le asigura functionarea. Ameliorarile si vindecarile se obtin prin masaj reflexogen al zonelor corespondente articulare. Afectiunile sunt multiple si. Punctele pentru genunchi sunt situate sub articulatia metatarsiana a degetului 5. 1. Punctele reflexogene ale ochilor se gasesc pe talpile picioarelor. tratamentul ideal implica sa se completeze cu un masaj local direct al articulatiei suferinde. grave. bursite. spondilite. globii oculari sunt alcatuiti din mai multe straturi: sclerotica. simturile sunt deosebit de importante. hernie de disc etc. 51 . avand proiectia inversata. Organe de o mare complexitate. endocrine si sistemului circulator sau general.

durerile acute locale. miopie. periodic. ametelile. timpan.Stari patologice. Reflexologia are un aport deosebit in pastrarea sanatatii oculare sau vindecarea diferitelor afectiuni. dar ea trebuie completata cu micsorarea timpului de vizionare la televizor.a. otita. blefarite. la timp. iar urechea interna este formata dintr-un labirint osos. si trei oscioare mobile: ciocanul. hipermetropie. 2. mentinerea presiunii interne si pastrarea echilibrului psihomotor al omului. Punctele reflexe se gasesc intre baza degetelor 4-5. 3. menajarea ochilor de eforturi excesive. strabism. ionizarea si filtrarea aerului. mastoidele. in perceptii olfactive. cu rol fundamental in perceptia sunetelor. identificarea 52 . hipotensiunea si agorafobia (cauzata de afectarea centrului de echilibru din ureche) s. Punctele olfactive sunt situate in partea superioara a foselor nazale. in proiectie inversa. glaucom. gimnastica oculara etc. conjunctivita. unul membranos si endolimfa. Nasul si simtul olfactiv. Urechile si simtul auditiv. Nasul si fosele nazle au multiple functiuni in respiratie. Zgomotele in urechi (cauzate de inflamatia nervului acustic si tulburari circulatorii). Urechea este un organ complex. urechea medie este compusa din trompa lui Eustachio. enerizarea creierului (prin osul ciuruit) si. Urechea externa este formata din pavilion si conduct auditiv extern. Cele mai importante afectiuni oculare sunt: ulcior. aplicata competent. toate beneficiaza de efectele terapeutice ale reflexologiei. cataracta. hipoacuzia si surditata. Stari patologice si tratamente. nicovala si scarita. absorbtia energetica a oxigenului. binenteles. greturile.

forma si marime echilibrate. Limba decolorata (albicioasa). sarat.olfactiva realizandu-se la nivel molecular. Papilele gustative fungiforme. Carentele vitaminice (mai ales vitamina B) sunt semnalate aici prin modificari de culoare. inflamatii. acru. 53 . Puncte reflexogene. in proiectie incrucisata. Bolile de ficat isi anunta aparitia printr-o pierdere partiala sau totala a gustului. Limba si simtul gustativ. raceala. Vor fi masate zonele reflexe ale nasului pe ambele talpi. vaz si. de un aport insuficient de energie nervoasa la nivelul celulelor olfactive. in principal de gust.deosebit de uscata. Stari patologice. cu care se afla in stransa legatura. ceea ce va conduce si la imbunatatirea respiratiei. sinuzite. sporite si nuantate fin de miros. cu riduri si santuri indica o stare de sanatate care lasa de dorit. Partea inferioara a foselor nazale este destinata respiratiei. O limba normala este curata. alergii.. filiforme. carenta de zinc. de cele mai multe ori. amar. Sistemul digestiv este deservit de miros. Limba este si un indicator al starii generale de sanatate. Din combinatia acestor gusturi de baza pot rezulta zeci de mii de savori perceptibile diferite. roz. incarcata. la baza articulatiei primei falange. incalzirii si filtrarii aerului. cu papilele gustative uniforme. Punctul reflex al nasului este amplasat pe partea externa a degetelro mari. 4. caliciforme si coroliforme sunt situate pe mucoasa linguala si discern diferentiat patru tipuri de gusturi: dulce. Limba crapata adanc indica o carenta vitaminica severa si alte complicatii maladive. Pierderea simtului olfactiv este cauzata.

Disfunctiile sunt numeroase: acnee. de eliminare a toxinelor. este zona de contact cu lumea exterioara. prurit. Pielea este acida pe suprafetele netede si alcalina la incheieturi. Capitolul XIV 54 . Anexele pielii sunt: glandele sudoripare. de respiratie cutanata si. intestine). cu santuri in relief si aspect nesanatos indica sigur afectiuni digestive. dermatoze. pancreas. epiderma si derma. Ca sediu al perceptiilor noastre tactile. O limba incarcata. In masajul reflexogen se insista pe punctele metionate. elastic. pielea are proiectii pe toata suprafata talpilor dar. Stari patologice. Punctul reflex al unei zone a pielii are corespondenta pe proiectia organului sau partii anatomice respective de pe talpile picioarelor. furunculi. ale sistemului circulator sanguin si limfatic. Stari patologice si tratamente. Pielea si simtul tactil. alopecie. intestine). Este formata din doua straturi. de simt tactil. rinichi. parul. 5. cele mai eficace puncte de masaj sunt cele ale plamanilor si ale sistemelor endocrin. ficat. glandele mamare.Punctul reflexogen este situat sub unghiile degetelor mari de la ambele picioare. impermeabil si destul de rezistent. metabolice si carente vitaminice grave. urinar. tinand cont de functile sale. dar si punctele aparatului digestiv (stomac. are functiuni complexe de proiectie. glandele sebacee. excretor (paratiroide. Pielea. ficat. abcese. Pielea este un organ suplu. Acoperind intregul corp. cel mai extins organ al corpului. datorita numeroaselor terminatii nervoase. alergii. puncte negre. cu grosime variabila. In acest caz vom masa punctele reflexe ale limbii. unghiile si terminatiile nervoase tactile (nervii receptori) Puncte reflexogene.

in schimb au segmente corespondente ce se pot masa cu succes 20-30 de minute. Conform plansei. Zonele reflexe corespondente (segmente corespondente) Exista unele zone din corp care nu au proiectie reflexogena in talpi sau palme. segmentele corespondente sunt: .piciorul drept (1) cu mana dreapta (1) .coapsa dreapta (3) cu bratul drept (30 55 .gamba dreapta (2) cu antebratul drept (2) . pentru a imbunatati circulatia segmentului bolnav.Alte zone reflexogene 1.piciorul stang (1) cu mana stanga (1) .gamba stanga (2) cu antebratul stang (2) .

Zone reflexe auriculare 56 . Masajul se face ori de cate ori dorim. Zona cotului coincide cu zona genunchiului.. Zonele reflexogene in maini Zonele reflexe din palme se maseaza dependent sau independent de zonele din talpi.soldul stang (4) cu umarul stang (4) Degetele coincid. Masajul zonei corespondente zonei afectate se va face profund. 3.de pepartea respectiva. 15-20 de minute. zona dorsala a palmei coincide cu zona dorsala a piciorului. 2. se poate face si automasaj.coapsa stanga (3) cu bratul stang (3) . cu conditia sa nu iritam local zona de masat. Zona palmara coincide cu zona plantara. Fiind punctele cele mai la indemana. pana cand segmentul afectat incepe sa se incalzeasca. cele de la mana cu cele de la picior. cu toata mana.soldul drept (4) cu umarul drept (4) .

de 5-6 ori. 57 . febra. se va masa usor lobul urechii prin miscari circulatorii si se va intepa usor cu unghiile suprafata exterioara. radacina helixului – in afectiuni cardio-vasculare. insomnie. omoplati. In stare de iritare excesiva. boli de piele si boli ale sangelui. de ambele parti si masati pana cand pielea se inroseste si se incalzeste. de 5-6 ori.Masajul profilactic al urechilor poate preintampina instalarea multor boli ale organelor aflate la distanta. dureri de dinti. Zona 3. Zona 5 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale cervicale. in raport cu afectiunea pe care urmarim sa o tratam. Se trece apoi la o alta forma de masaj: Prindeti fiecare portiune a pavilionului cu 3 degete. Dupa aceea se trece la masarea zonelor. tulburari de digestie. umeri. glaucom. tulburari intestinale. Zona 1. in jos. conform plansei. Zona 2. Zona 4 – in dureri de maini. Zona 6 – in afectiuni sau traumatisme ale coloanei vertebrale toracale. La inceputul masajului se va frictiona usor suprafata urechilor de la canalul auricular in sus. helixul – in dureri si inflamatii ale gatului. miopie. articulatii ale coatelor si umerilor. apoi de la canalul auricular. lobul urechii – in inflamatiile cavitatii bucale.

insomnii (se va masa de 2-3 ori pe zi). Zona 11 – in afectiuni de pancreas. astm bronsic in criza. Zonele 17 si 19 – in afectiuni alergice si pulmonare. indiferent daca este mare sau mica. 58 . Zona 10 – in nevralgii de sciatic. Reflexologia vertebrala Bazele reflexologiei vertebrale moderne au fost puse de A. anchiloze. din calculi biliari. Prin masarea lui. Zona 16 – prin masaj usor se combat sindroamele durroase. hipertensiune. Zona 13 – in ameliorarea bronsitelor. la inceputul secolului nostru. ameliorari din sechele lasate de poliomielita. ischemie. Anexa 9. in palpitatii si aritmii. Metoda de tratament prin reflexoterapie vertebrala consta in percutia usoara cu varful unui deget pe apofizele spinoase (crestele dorsale ale vertebrelor). dureri ale articulatiilor tibio-tarsiene si ale picioarelor. Zona 14 – in mastite si sinuzite maxilare. ficat si vezica biliara. scaderea acuitatii auditive.Zona 7 – in dureri musculare. Zona 12 – in nevralgii de trigemen. afectiuni sau lovituri ale regiunii lombare sau sacrale. vertij. Zona 8 – in sciatica. se vor combate durerile violente din ulcerele gastrice si duodenale. Zona 15 – in dureri abdominale. Abrams (SUA). afectiuni digestive. tuse. ameteala. Zona 9 – in astm bronsic. Nu se vor face percutii pe vertebrele traumatizate. a afectiunilor pulmonare. in general migrene. Prin masaj se va regla tensiunea arteriala. Zona 18 – punctul inimii. Zona 20 – punct deosebit de important. dureri de dinti. Timpul de percurtie este de la cateva secunde la 1-2 minute.

paralizia membrelor superioare. Corespondentele vertebrelor cu unele organe. sughit. vertebra dorsala 12 corespunde ultimei coaste. emfizem pulmonar. amnezie. creier. vertebra lombara se afla pe linia ce uneste oasele bazinului. nevralgie faciala si cervico-brahiala. ameteli. cefalee. gingii. aritmie. glande suprarenale. C5 – membre superioare.Repere: Vertebra cervicala 7 este cea mai proeminenta. functii si boli: C1 – cap. pancreas. 59 . corzi vocale. C2 – urechi. vertebra dorsala 8 se gaseste pe linia care uneste linia care uneste varfurile omoplatilor. dinti. C3 – amigdale. C4 – astm bronsic. auz.

reanimare. Spatiul dintre T3 si T4 – hipotiroidie. S3 – hemoroizi. dismenoree. contractia colonului transvers. diabet zaharat. L2 – ficat. guta. pancreas. S2 – contractia rectului. contracta vezica biliara. impotenta sexuala. T3 –contracta pilorul. hipertensiune arteriala. S4 – hemoroizi. L5 –atonia vezicii urinare. contractia colonului ascendent. functia pancreasului. rinichi. edeme. celulita. 60 . hiperfunctia hipofizei. tremuraturi. calculi renali. pancreas. T5 – deschide pilorul. C7 – insuficienta hipofizara. T8 – splina. T4 – dilata plamanii si le amelioreaza functiile. stimuleaza ovarele. boli de ovare. T9 – litiaza biliara. favorizeaza erectia. arterita. T10 – cistita.C6 – boala Parkinson (reduce tremuraturile). percutia sa este contraindicata in glaucom. S5 – hemoroizi. T2 – scade tensiunea arteriala. boala Basedow. dilata canalul coledoc. T7 – evacueaza vezica biliara. T1 – contractia ansei sigmoide (dilata pupila). T12 – prostata. ficat. tahicardie. L3 – contractia colonului descendent. S1 – favorizeaza erectia. insomnie. enurezis. T6 – litiaza biliara. tahicardie paroxistica. L1 – ficat. T11 – boli de intestine. incontinenta urinara. L4 – contractia colonului sigmoid si a rectului. stimuleaza functia plamanilor si plexul solar.

oul piciorului. unde linia degetului mic cuprinde articulatiile. Maleola = oasele gleznei. CHEIA DE INTRARE Pentru eliminarea toxinelor Deschiderea piciorului drept: se apuca talpa piciorului cu doua maini si se trage spre exteriorul talpii. degetul mare de la picior. 2. Pe talpa dreapta este oglindita jumatatea dreapta a corpului si jumatatea stanga a capului. Haluce = primul deget. Colon = intestin gros. aratatorul. Identificare plex solar la intretaierea axelor verticala cu orizontala. 3. de la mana. Facem consacrarea. Ordinea manevrelor: Se incepe intotdeauna cu talpa dreapta. Index = al doilea deget. recomandata datorita efectelor in plan energetic subtil ale unei sedinte de reflexoterapie. Suprarenale – rinichi – uretere . 3.vezica urinara sub pexul solar. se poate folosi batul de masaj (capatul mare). de la mana. PICIORUL DREPT Nr. timp de maxim 5 min. marginea de pe partea degetului mare. Piciorul stang se infasoara intr-un prosop. Se incepe cu un masaj general de relaxare al picioarelor. Prin conventie. Precizari: 1. invers. 2. oblic pe ureter. cu degetul mare pozitionat pe talpa. Manevra 1.Anexa 1. pe talpa stanga. atentie la suprarenale (primele sub plex) pentru hipertensivi!!!! 61 . Inaintea inceperii sedintei ne spalam pe maini. cel mare. Apasari puternice cu policele (degetul mare) dinspre degete spre calcai. Schema unei sedinte complete de masaj reflexogen – model orientativ. datorita faptului ca ambele talpi alaturate formeaza zona reflexa a intregului corp. iar linia degetului mare – coloana vertebrala. Dictionar minim: Calcaneu = calcai. se numeste exteriorul talpii (inclusiv al segmentelor anatomice componente – degete) marginea de pe partea degetului mic si interiorul talpii. Apasari puternice cu policele spre pacient. Police = primul deget. mai ales gambele.

pe bombeul halucelui si buricele degetelor 2-5. 4. pe lateralul degetului mare. TORACELE Muschiul trapez. la baza lui. Apasari puternice cu policele. Tampla – Nerv trigemen – Ceafa. Nasul. 3. dinspre unghie spre baza. 2. Apasari puternice cu lateralul policelui. apoi spre lateralul intern al tapii. 10. Paratiroida – tiroida – timus. se poate folosi batul de masaj (capatul mic). 62 12. 6. este la suprafata). Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. 16. se poate folosi batul de masaj. tridimensional pe lungimea lor. Creierul mare. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. dinspre varful exterior al halucelui. continuu. SISTEMUL DIGESTIV Stomac – pancreas – duoden. Apasari puternice cu policele dinspre interior spre exteriorul talpii. lateralul exterior al halucelui . Ochi. 8. Apasari puternice cu incheietura indexului. Creierul mic. 13. 17. 7. GLANDELE ENDOCRINE Paratiroida. Intestinul subtire. este la suprafata. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. Apasari puternice cu incheietura indexului. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare al talpii. 5. pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. dinspre varf spre baza. pe ½ dinspre exteriorul degetului mare. Apasari putenice cu policele dinspre exteriorul spre interiorul talpii. pe ½ dinpre interiorul degetului mare. 1. miscarea terminandu-se prin surub. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza (cu grija. urechi. la baza halucelui. pe ridicatura. Apasari cu policele dinspre unghie spre baza cu grija. la baza degetelor 2-3 (ochi) si 4-5 (urechi). pe lateral. Hipofiza. capatul mic. 14. . pe mijlocul talpii. intre plexul solar si calcaneu. ½ inferioara a pernutei degetelor 2-5. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. 11. in scobitura dinspre interiorul talpii. in varful unghiei.4. de la spatiul dintre degetele 1-2 in jos. Plamani si bronhii. Pe haluce – miscari laterale spre exterior. spre exteriorul degetului mare. CAPUL Sinusuri.baza lui – lateralul interior al talpii. 9. Epifiza. pe sub pernita degetului mare. Apasari putenice cu policele dinspre interiorul spre exteriorul talpii. pe celelalte degete. ½ superioara a pernutei degetelor 2-5. 15.

Coloana vertebrala: vertebre cervicale – toracale – lombare – sacrale – coccigiene. dinspre plex spre calcai. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Apasari puternice cu lateralul policelui pe zona montului pentru cervicala. 27. pe sub maleola. spre pacient si tras. mai bland pe scobitura si puternic pe mijlocul calcaiului. 26. in dreptul diafragmei. pe partea exterioara a calcaiului. . SISTEMUL OSOS Articulatia iliaca – soldul. Articulatie genunchi – cot. 25. spre spate. printr-o miscare tip du-te – vino si. apoi toate articulatiile odata cu lateralul indexului. pe ambele parti ale piciorului. Valva ileocecala – apendice – colon ascendent – colon transversal. pe lateralul exterior al talpii. 6. Articulatii glezna – pumn. se poate folosi batul de masaj (capatul mare) Trompe uterine sau caile spermatice. pe interiorul piciorului si dureri menstruale (relaxare abdominala).18. cu varful degetului aratator. pe interiorul piciorului. pe exteriorul piciorului. spre calcai. 23. Apasari puternice cu incheietura degetului aratator. circular in jurul maleolei. ocupand 1/3 din lungimea gambei dinspre glezna spre genunchi. Ficat – vezica biliara. pentru coccis. pe forma de arc de cerc de la maleola externa spre cea interna Uter sau prostata – vagin/penis. Articulatia umarului. dinspre degete spre 63 20. la inceputul calcaiului. PELVISUL Ovar sau testicol. in dreptul montului. din mijloc spre lateralul exterior. incadrand piciorul ca bareta la sandale Apasari puternice spre talpa cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta parte Hemoroizi. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. Apasari puternice cu policele. pe interiorul piciorului si ovar/testicol. mijlocul calcaiului. sub pernuta degetelor 2-5. 22. la mijloc si ceva mai jos. cu ambele maini. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. 21. pe lateralul exterior al talpii. 19. Apasari puternice cu incheieturile degetelor 2-5. 24. pe exteriorul piciorului. deasupra calcaiului. in sus spre mijlocul talpii. pe lateralul exterior al talpii. pe sub stomac-pancreasduoden. Apasari puternice spre genunchi cu policele pe o parte si celelalte 4 degete pe cealalta. unghi drept si spre lateralul interior al talpii. 28. 5. intre maleola externa si tendonul lui Ahile. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. Miscari de invaluire cu degetele 2-5 dinspre interior spre exteriorul talpii. dinspre pernuta spre mijlocul talpii.

Nervul sciatic. 1/3 din lungimea gambei. Se inclesteaza degetele celor doau maini si se efectueaza masaj prin apasare cu pernutele exterioare ale podului palmei. 40. in sensul acelor de ceasornic la barbati si invers. Apasari puternice cu lateralul policelui. dinspre exteriorul spre interiorul talpii. dinspre interior spre exteriorul talpii. Maxilar – mandibula. 35. Apasari puternice cu policele ambelor maini. Nervul sciatic. 39. Se recomanda revenirea pe marea limfa. se poate lucra si impreuna cu coccisul. dinspre varf spre baza degetului. dinspre interiorul spre exteriorul talpii. 8. spre spatele calcaiului. dinspre interior spre exteriorul talpii. Apasari puternice cu policele.29. 33. dinspre interior spre exterior. bareta superioara a sandalei (linia de demarcatie intre cele doua culori ale fetei piciorului). pana la genunchi. 34. sub unghia halucelui. GAT – TORACE Amigdalele. incadrand osul halucelui. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Se apuca gamba pe cele doua laterale si se apasa puternic pe toata lungimea ei. Diafragma. la femei. 36. intre degetele 2-3 si 3-4 Ciupituri cu dpua degete. Apasari puternice cu lateralul degetului mare. Faringe – laringe – trahee (in adancitura dintre falangele degetelor 1-2) marea limfa (sub trahee) – urechea interna cu centrul echilibrului (in spatiul dintre falangele degetelor 4-5) Apasari puternice cu ambele policele. 31. 1/3 din lungimea gambei in sus. pe lateralele gambelor. in usor evantai. pe mijlocul gambei. Sani – muschi pectorali. . simultan. dinspre glezne spre gamba. dinspre glezna spre genunchi. deasupra calcaiului. calcai. Dintii (incisivi-canini-premolari-molari). dinspre exterior spre interior. 41. la baza unghiei halucelui. toracici (in exterior). pe os. CHEIA DE IESIRE Ganglionii abdominali (in interior). tinand calcaiul sprijinit in cealalta mana. in adanciturile dintre falangele 1-2 si 4-5. 64 32. pe lateralul exterior al talpii. Se lucreaza prin apasare si tragere cu degetele 2-5 lipite. Limfa corp superior (in exterior) si limfa corp superior (in interior). Ganglionii inghinali. 7. 30. 37. 38. incadram osul in dreptul articulatiei gleznei. la baza unghiilor degetelor 2-5. in spatiul de deasupra degetelor 2-4 Apasari circulare cu policele. pe mijloc. Apasari puternice cu policele. Limfa capului. dinspre degete spre bolta piciorului.

pe fiecare in parte si de sus in jos pe toate trei. dinspre interiorul talpii sub stomac-duoden-pancreas lateral spre exterior. Se infasura piciorul drept in prosop si se trece la masajul piciorului stang. 65 . spune si el o rugaciune. Se culeg energiile negative. Se infasura si piciorul stang in prosop. dinspre pernuta spre mijlocul talpii. Apasari moderate cu policele pe zona inimii. 19. de relaxare al piciorului. 43. 18. Inima – splina. inclusiv gamba. grosimea a doua degete sub pernuta halucelui. Apasari puternice cu policele pe traseul intestinului gros. Ne spalam pe maini. dinspre genunchi la talpa. Masaj general. sub pernuta degetelor 2-5. Apasari puternice cu policele spre interiorul talpii. Colon transversal – colon descendent – colon sigmoid – rect .anus. 16.42. timp in care acesta inchide ochii. daca vrea. Multumim pacientului pentru ca ne-a ales. unghi drept in jos pana deasupra calcaiului si lateral stanga spre interiorul talpii. se relaxeaza. se gandeste la ceva frumos si. Manevra PICIORUL STANG Stomac – duoden . de cateva ori. puternice pe zona splinei. se face echilibrarea energiilor prin aplicarea palmelor pe talpile pacientului si spunerea unei rugaciuni.pancreas. prin trecerea palmelor relaxate la maxim 3-4 cm deasupra picioarelor. la mijloc si ceva mai jos. Nr.

vedere plantara 66 . Harta Reflexogena a picioarelor.Anexa 2.

Anexa 3. vedere laterala 67 . Harta Reflexogena a picioarelor.

Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme. I 68 .Anexa 4.

Incursiune in reflexoterapie. Contributia masajului reflex in tratamentul dismenoreei.I. Bucuresti. Sanatate prin masaje si remedii naturiste. 1994. Chiruta I. Iasi. C. 3.. 69 . 18-21 iunie.. Editura Antet. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata de Universitatea de Stat din Bacau.. A. Manual de reflexoterapie. Lucrare de masterat. Comunicare la Sesiunea stiintifica organizata la Universitatea „Petre Andrei”.I.. Chiruta I. Implicarea factorilor psihoafectivi in ameliorarea actului terapeutic reflexologic... Chiruta I. 7. A. Dragu L. Editura Polirom.. 2005. 2. Chiruta.Anexa 5. Chiruta E. Stimulati-va energia vitala. Universitatea de Stat din Bacau. 2004. 2004. II Bibliografie 1. Postolica V. 1999. Postolica V. Editura Polirom. 5. Chiruta I. 6. Harta Reflexogena a picioarelor pe sisteme. 2004. Editura Mentor Macro. Chiruta. 2004. 16-18 septembrie. 4..D.. Chiruta A. Mantak. factorii care pot influenta diagnosticarea reflexogena corecta. Iasi.. Iasi. Oradea. Incursiune in Reflexoterapie.. Bulus L.I.

17.8. Alinare si vindecare prin reflexoterapie. Sa ne tratam si fara medicamente.F. Sanatosi spre viitor. EdituraEdinter. Bioterapie. 2000. Editura Stiintifica si Enciclopedica.Ivan S. Editura Miracol. 2004.. Filimon D. Masafret H. 70 ..T. 1987.. Gillanders A. 13. Geiculescu.. 1998. Bacau.. Vadun. Bucuresti. 9. Editura Symbol.Vennells D. Reflexologia in kinetoterapie. Iasi. V. Farmacia verde. 12. Editura Polirom.Manecuta R. Editura Polirom. Editura Stiintifica si Enciclopedica.V. 15. Bioenergia. Editura Trama. 1990.. Bucuresti. Incursiune in acupunctura. 11. Elvetia. 1996. 14. 2000. Tratamente integrale prin medicina naturista.I. Bucuresti... Postolica V.Kneipp S.. darul divinitatii. 1995. Bucuresti. Numarul de aur in structura si energetica sistemelor vii.Fitzgerald H. Retete medicale fara medicamente chimioterapeutice. 16. 1975. 10. Bucuresti. Iasi. 2005. Initiere in reflexologie.Pascanu V. Editura Polirom. Iasi.Marza D.. editura Niculescu. Miracolul vindecarilor. O..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful