PEMETAAN BAHASA MALAYSIA SEKOLAH KEBANGSAAN TAHUN 1

MINGGU TEMA / HARI Tema: Keluarga Tajuk: • Cerita Huda • Keluarga Huda • Kasih Ibu • Sayang Ayah • Saudara-mara Huda PK: Ilmu: Pend. Moral Nilai: Kasih Sayang, menghormati KBT: TKP, Verbal linguistik EMK: 1.Kreativiti dan inovasi 2 TMK (ICT) 3.Keusahawanan S/B: sebutan dan Intonasi, Kosa Kata Media: Kad Imbasan, Kertas lukisan Alat Muzik HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.1 Asas mendengar dan memberikan respons dengan betul terhadap pelbagai bunyi dalam persekitaran. 1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut bunyi bahasa iaitu abjad, suku kata, perkataan, frasa dan ayat dengan betul. STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.1.2 Mengecam dan mengajuk pelbagai bunyi dalam persekitaran yang didengar dengan betul. 1.2.4 Mendengar, memahami, menyebut dan mengeja perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan tepat. HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2.2 Membaca dan memahami perkataan, frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. 3.3 Membina dan menulis perkataan frasa dan ayat dengan betul. HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.

Penggal 1 1–6

STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 2.2.3 Membaca dan memahami ayat tunggal daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang betul.

STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3.2.3 Menulis suku kata tertutup dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas. 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan kemas.

STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur.

STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama am yang mudah dengan betul mengikut konteks. 5.1.2 Memahami dan menggunakan kata nama khas yang mudah dengan betul mengikut konteks.

1

5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. perkataan. 2. HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal. TMK (ICT) 3. STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5.3 Menulis suku kata tertutup dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas.4 mendengar. STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4. 2 . Sains. 4.2.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks.2 Mendengar.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3. 4. memahami.2. digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul.1.Keusahawanan S/B: sebutan dan Intonasi.MINGGU TEMA / HARI Tema: Bersih dan Sihat Tajuk: • Bersihkan diri • Rumah Bersih • Kelas Ceria • Badan Cergas • Makanan Berzat PK: Ilmu: PJK. suku kata.1 Membaca dan memahami perkataan yang mengandungi perkataan dua atau tiga suku kata diftong. frasa dan ayat dengan betul. vokal berganding.3 Mengeja dan membatang suku kata tertutup dengan sebutan yang betul. HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2.4 Menulis perkataan yang mengandungi dua atau tiga suku kata diftong. 2. Muzik Nilai: Bertanggungjawab.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 1. BCB. menyebut dan mengeja perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan tepat.4.Kreativiti dan inovasi 2.5.1 Asas membaca dengan sebutan yang betul.1. mengecam dan menyebut bunyi bahasa iaitu abjad. Menjaga Kebersihan KBT: KB.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur.1 Melafazkan pantun dua keratan dengan intonasi yang betul secara didik hibur.1.2 Mengeja dan membatang suku kata terbuka dengan sebutan yang betul. frasa dan ayat daripada pelbagai sumber dengan sebutan yang betul. STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 1. TKP EMK: 1.4 Melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang betul menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur.2.2 Membaca dan memahami perkataan. 3. HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5. STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 2.1. digraf dan konsonan bergabung dengan betul dan tulisan yang kemas. 2.3 Memahami dan menggunakan kata ganti nama diri pertama dan kedua dalam pelbagai konteks dengan betul.2.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur. HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4. vokal berganding. Kosa Kata Media: Pita rakaman radio -minus one burung kakaktua Penggal 1 7 – 12 HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.

2.1 Memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks. HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4. 1. 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 2. STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4.Kreativiti dan inovasi 2.Keusahawanan HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 2. mulia KBT: KB.2 Mendengar. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.3. TMK (ICT) 3. suku kata. BCB. bertanggungjawa b.3 Menulis suku kata tertutup dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. perkataan.3 Mendengar. berhemah.2 Mengujarkan bahan yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur. HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3.1. frasa dan ayat dengan betul. 4. mengecam dan menyebut bunyi bahasa iaitu abjad.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur. frasa dan ayat dengan betul. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul.3 Membina dan menulis perkataan.MINGGU TEMA / HARI Tema: Hidup Selamat Tajuk: • Simpan dengan selamat • Pastikan Selamat • Berhati-hati kawan • Saya Selamat di sini • Berhati-hati di Jalan Raya (Bacaan Luas) Penggal 1 13 – 20 PK: Ilmu: KH Nilai: Menjaga Keselamatan. 1.3 Membina dan menulis frasa dengan betul.4 Mendengar.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. menyebut dan mengeja perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan tepat. HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5. STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 2.1.1.2 Mengeja dan membatang suku kata terbuka dengan sebutan yang betul.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.15 Memahami dan menggunakan kata adjektif warna dengan betul mengikut konteks. STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5. TKP.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2.2. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan. Konteksual EMK: 1. 3. 3. memahami. 3 .3 Mengeja dan membatang suku kata tertutup dengan sebutan STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3.1 Asas membaca dengan sebutan yang betul.

4.2 Mendengar. simbol jalan raya. Tanda Baca. 3. 5.1.1 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang betul dan jelas tentang sesuatu perkara melalui penceritaan secara didik hibur.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat majmuk dengan lancar.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat. Frasa Kerja Media: minus one-anak itik tok wi. memahami dan menyebut frasa dan ayat tunggal dengan betul dan tepat.5. 4.3. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal. 1. 2. gambar tunggal.1. buku tulis 1.3. yang betul. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.S/B: Kosa Kata.6 Memahami dan menggunakan kata hubung yang mudah dengan betul mengikut konteks.7 Memahami dan menggunakan kata tanya merujuk manusia dan benda yang betul.6 Mendengar.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. 1. memahami dan memberikan respons dengan betul secara lisan terhadap pelbagai soalan bertumpu. Ayat Majmuk. Ayat Tunggal.2. 4 .2. 5.

4 Menulis imlak dengan tepat.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian secara didik hibur. 2. Hormat.Keusahawanan HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.1. STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi. BCB. HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.2. Tolong menolong KBT: KB.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul. soalan dan pesanan yang didengar dengan betul.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.2 Mendengar.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur.2. 3. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4. Penggal 2 1–8 STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 2. HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5. 5 . TMK (ICT) 3.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. Konteksual EMK: 1. 1. STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4. 4.3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. Kemahiran Hidup Nilai: Bekerjasama.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan tulisan yang kemas.2 Memahami dan menggunakan pembentukan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.MINGGU TEMA / HARI Tema: Hidup bahagia Tajuk: • Taman Kita • Rakan Karib • Jiran Huda • Hidup Saling Membantu • Meriahnya PK: Ilmu: Pend.1 Memahami dan menggunakan imbuhan awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai konteks. 3. 1. 4.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur. memahami dan memberi respons terhadap sesuatu arahan. KP. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila.4 Bertutur.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat majmuk dengan lancar. Moral. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. Berhemah tinggi. STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1. 5.Kreativiti dan inovasi 2. STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5. 2. memahami dan memberikan respons dengan betul secara lisan terhadap pelbagai soalan bertumpu HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. Menjaga Kebersihan.3.3Mendengar.

5. Kata Kerja.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.1 Memahami dan membina ayat dasar menggunakan pola ayat FN + FN dengan betul dalam pelbagai situasi.5. gambar 1. 3.2 Membaca dan memahami maklumat daripada pelbagai bahan bacaan untuk membuat klasifikasi dengan betul. 5. 2. 3. 4. 6 . Imbuhan Awalan Media: Buku Latihan. 1.3 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan intonasi yang betul dan jelas tentang sesuatu perkara serta menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. 4.1 Mencatat maklumat yang betul daripada pelbagai sumber.S/B: Kata nama.3.2 Menulis imlak frasa yang mengandungi perkataan suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul secara bertatasusila.3. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan tepat. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal.2 Mengujarkan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul dan jelas tentang sesuatu perkara serta menggunakan bahasa badan yang kreatif melalui penceritaan secara didik hibur.4. 2.5.4. kata Tanya.4. Sinonim.2.

3. Kata Kerja. Berdikari KBT: KB.1 Menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur.3 Membina dan menulis perkataan. frasa dan ayat dengan betul. HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. frasa dan ayat dengan betul.3 Memahami dan membina ayat yang betul dalam pelbagai situasi.mengecam dan menyebut bunyi bahasa iaitu abjad. Bersyukur. EMK: 1.5 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. Berjimatcermat. 3.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul 1.6 Menulis ayat tunggal dengan betul STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4. 3.Keusahawanan HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.2 menyebut dengan jelas dan STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5. suku kata.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur 4. HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2.2 Menulis secara mekanis berdasarkan bahan yang diberi dengan betul dan kemas. memahami dan menyebut STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 7 STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3.1.3 Membaca dan memahami maklumat . BCB. Ayat FN + FK.4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur.4 Bertutur.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.2. KP. TMK (ICT) 3.2 Memahami dan menggunakan pembentukkan kata yang sesuai dalam pelbagai situasi dengan betul.6 Berbincang untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. Perkataan Berimbuhan Awalan beR STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.MINGGU TEMA / HARI Tema: Mari Bertani Tajuk: • Kebun Datuk Anas • Buah-buahan Tempatan • Ternakan Ayam • Ternakan Ikan • Seronoknya Bercucuk tanam PK: Ilmu: KH. berbual dan menyatakan permintaan tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila 1.4 Menulis ilmiah dengan tepat. HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4. 1. perkataan. 4.2.Kreativiti dan inovasi 2. Sains Nilai: Menghargai Masa.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3. 5. 2.2. Penggal 2 9 – 15 S/B: Ayat Tunggal. 2.6 Mendengar.1 Memahami dan menggunakan 2.3 mendengar.

Kreativiti dan inovasi 2.3 memahami dan membina ayat dengan betul dalam pelbagai situasi 8 .Cekap dan jimat -Bercuti di kampung Penggal 2 Bacaan Luas (16-21) PK: Ilmu: Sains. bert/jawab KBT: KB.8 mengedit dan memurnikan hasil penulisan HARI 4 STANDARD KANDUNGAN SENI BAHASA 4.Keusahawanan S/B: Sebutan dan inovasi. BCB. KP.7 menghasilkan penulisan kreatif dalam pelbagai genre dengan betul 3. menghargai menyayangi. kontekstual EMK: 1. imbuhan awalan dan akhiran kosa kata HARI 1 STANDARD KANDUNGAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.1 menyebut dan memahami unsur seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur .menolong.1 menrujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan secara kreatif semasa bercerita secara didik hibur 4. tolong.1 memahami dan menggunakan golongan kata dengan betul mengikut konteks 5.4 melafaz dan memahami puisi dengan intonasi yang betul dengan menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur HARI 5 STANDARD KANDUNGAN TATABAHASA 5.MINGGU TEMA / HARI Tema: Alam Indah dan Selamat Tajuk: .2 memahami dan menggunakan pembentukkan kata yang sesuai dengan pelbagai situasi dengan betul 5.5 mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pellbagai sumber.Sungai kita .3 mengujarkan bahasa yang indah dan menggunakan bahasa badan dengan kreatif melalui lakunan secara didik hibur 4.6 Berbicara untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila HARI 2 STANDARD KANDUNGAN MEMBACA 2. 3.6 menulis untuk menyampaikan maklumat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan bahasa yang santun 3.Mari berkelah .6 membaca pelbagai bahan sasteradan bukan sastera yang sesuai bagi memupuk minat membaca HARI 3 STANDARD KANDUNGAN MENULIS 3.5 bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul 2. 1.Fikir dahulu sebelum buang . 2. 4. muzik Nilai: Menjaga kebersihan.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan dengan lancar. TMK (ICT) 3.5 Membaca dengan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan.

3.1 menghasilkan penulisan berbentuk naratif secara terkawal dengan betul 3.Media: kad gambar.2 membaca kuat ayat tunggal dan ayat majmuk dengan lancar.5.1 mengujarkan dialog dengan sebutan dan intonasi yang betul dan jelas tentang sesuatu perkara melalui lakunan secara didik hibur 4.1 memahami dann menggunakan kata nama am yang mudah dengan betul mengikut konteks 5.6.1.1berbicara untuk mendapatkan maklumat dengan tepat daripada pelbagai sumber secara bertatasusila 1.4. memahami dan menaakul maklumat dalam bahan grafik dengan betul 2. kad imbasan.2 membaca.1. FN + FK dengan betul dalam pelbagai situasi 9 .2 mengedit dan memurnikan hasil penulisan daripada aspek ejaan STANDARD PEMBELAJARAN SENI BAHASA 4.2 membaca dan memahami pelbagai bahan bacaan secara didik hibur untuk menambahkan pengetahuan STANDARD PEMBELAJARAN MENULIS 3.2.3.1.2 melafazkan pantun dua kerat dengan intonasi yang betul serta memahami maksud pantun yang dilafazkan menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur STANDARD PEMBELAJARAN TATABAHASA 5. 3.6.3.4 memahami dan menggunakan kata kerja dengan betul mengikut konteks 5.1 mencatat maklumat yang betul daripada pelbagai sumber.5.2 mengujarkan ayat dengan sebutan dan intonasi dengan betul dan jelas tentang sesuatu perkara serta menggunakan bahasa badan yang kreatif melalui penceritaan secara didik hibur 4. pita rakaman.1 menulis untuk menyampaikan maklumat yang betul berdasarkan bahan yang diberi dengan menggunakan bahasa yang santun 3.1 memahami dan membina ayat frasa menggunakan pola ayat FN + FN.2 memahami dan meenggunakan kata nama khas yang mudah dengan betul mengikut konteks.7.2 menyebut dengan jelas dan memahami seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur 4. minus one(balik kampung) STANDARD PEMBELAJARAN MENDENGAR DAN BERTUTUR 1.5.3 berbicara untuk menyampaikan maklumat dengan tepat tentang sesuatu perkara dengan menggunakan perkataan yang sesuai secara bertatasusila STANDARD PEMBELAJARAN MEMBACA 2.6. 5. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul mengikut tanda baca 2. sebuatn yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal 1.8.1.1 bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.2.6.1 memahami dan menggunakan imbuhan awalan dann akhiran dengan betul dalam pelbagai konteks 5.

10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful