RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Mata Pelajaran Tarikh / Hari Masa Tahun Tahap Bil. Pelajar Bil.

Hadir Bidang Kegiatan Tajuk Teknik Konsep Utama Isi Kandungan Objektif : Pendidikan Seni Visual : 16 Oktober 2008 : 8.30 – 9.30 ( 1 Jam ) : 3 Cemerlang : Tahap Satu : 30 orang : /30 : Membuat corak dan rekaan : Kertas pembalut hadiah : Lipatan dan guntingan : Corak terancang : Melipat dan menggunting kertas dapat menghasilkan corak terancang. : Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Mengetahui motif yang sesuai untuk menghasilkan lipatan dan guntingan. 2. Memilih warna yang sesuai untuk motif yang akan dihasilkan. 3. Mengubah motif untuk menghasilkan corak yang menarik. 4. Mempamerkan hasil yang menarik. 5. Menceritakan tentang hasil kerja.

Kertas warna Persediaan Guru : 1. : Membanding bezakan hasil corak terancang dan tidak terancang. Gam 3. : Memupuk sifat bekerjasama. Radio Alat Bantu Mengajar : Contoh yang telah siap ( jika perlu ) . Strategi Penggabungjalinan Penerapan Nilai KBKK Persediaan Murid : Demonstrasi kaedah kelas. 2. kumpulan dan individu. : 1. Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Seni Muzik. : Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan. Gam 2. Contoh bahan 2. Gunting 3. Murid boleh melipat dan menggunting kertas.Pengetahuan Sedia ada : 1. Murid faham dan pernah melihat corak pada kertas pembalut hadiah. Gunting 4. bertolak ansur dan meningkatkan daya kreativiti. Kertas warna 5.

Berbincang dan bercerita.Membuat senaman ringan untuk melonggarkan otot-otot serta menceriakan suasana. . Guru merangsang murid untuk mendapatkan idea motif dengan membuat percubaan dan menghasilkan motif yang terancang di hadapan murid. 2. 2. Guru membuat senaman ringan dengan murid dalam kelas dengan iringan muzik. . Catatan . 3. Aktiviti P&P 1. .Kaedah kelas . Murid bercerita tentang corak yang terdapat Perkembangan Langkah 1 ( 8 minit ) .Kaedah kelas .Langkah / Masa Set Induksi ( 6 minit ) Isi Kandungan .Demonstrasi guru 1. Guru memberi penerangan serta membuat demo tentang cara melipat dan menggunting kertas warna mengikut motif yang ingin dihasilkan.Mencungkil pengetahuan dan pengalaman sedia ada murid terhadap tajuk. Guru meminta semua murid duduk di tempat masing-masing dan mengadap guru.Mencungkil maklumat dan idea daripada murid. 3. Guru berbincang dengan murid tentang corak yang terdapat pada kertas pembalut hadiah pada kertas pembalut hadiah.

Guru menunjukkan demo dan tunjuk ajar cara melukis motif pada kertas warna yang telah dilipat dua.Pembahagian kumpulan . Bunga-bungaan b.Langkah 2 ( 12 Minit ) .Demonstrasi guru dalam kumpulan .Kaedah kumpulan .Membuat lukisan motif pada kertas warna yang telah dilipat dua. 3. Lukisan motif adalah bebas berdasarkan motif-motif seperti : a. Murid melukis pada kertas warna yang telah dilipat dua untuk mendapatkan motif. Daun-daun c. Guru membahagikan murid-murid dalam 5 kumpulan. Corak bebas . 2. Setiap kumpulan terdiri daripada 6 orang. 1.

Murid memulakan aktiviti menggunting dan menampal motif pada kertas.Demonstrasi cara menggunting dan menampal motif yang telah dilukis pada kertas. Murid menambah motif dengan melukis motif. Guru meminta semua murid duduk di tempat masing-masing sekali lagi dan mengadap guru untuk menunjukkan cara menggunting dan menampal kertas warna yang telah dilipat dan dilukis motif padanya.Kaedah kelas Langkah 4 ( 20 minit ) . Murid menampalkan motif pada kertas mengikut kreativiti masing-masing. .Guru memantau dan membimbing murid 1.Kaedah individu dan kumpulan . menggunting dan menampal motif. 4. Guru memberi rangsangan kepada murid dengan melukis pelbagai jenis motif yang serupa atau tidak pada kertas warna yang dilipat. 3. 2. 1.Melukis. Murid mempelajari teknik menggunting dengan lebih sistematik. . mengguntingkannya dan menampalkannya pada kertas mengikut kreativiti masing-masing.Langkah 3 ( 8 minit ) . menggunting dan menampalkannya . 2.

4. 3. Guru membuat penilaian dan membuat apresiasi tentang hasil kerja murid. Guru menyertai murid dan memberi tunjuk ajar untuk mendapatkan hasil yang terbaik.pada kertas untuk mendapatkan ulangan. 5. .Murid berbangga dengan hasil kerja yang diperolehi.Apresiasi seni 1. Guru meminta semua murid menunjukkan hasil kerja masing-masing kepada guru. Guru meminta murid memberi pandangan tentang aktiviti-aktiviti yang telah mereka lakukan dalam membuat kertas pembalut hadiah. .Refleksi .Murid memanfaatkan hasil kerja mereka. Guru mencadangkan murid-murid agar membalut hadiah dengan menggunakan kertas pembalut hadiah yang dibuat sendiri oleh mereka. Penutup ( 6 minit ) . 2. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful